Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Για τα κοντέινερ-νηπιαγωγεία. Fake News από τον Δ. Αθηναίων σε απάντηση των κινητοποιήσεων των κατοίκων

Για τα κοντέινερ-νηπιαγωγεία. Fake News από τον Δ. Αθηναίων σε απάντηση των κινητοποιήσεων των κατοίκων

Η κινητοποίηση των κατοίκων του πάρκου Ιακωβάτων, που διεκδικούν επαρκή και ποιοτικό δημόσιο χώρο, προστασία του ελάχιστου πράσινου της πόλης και αξιοπρεπή προσχολική αγωγή για τα παιδιά τους, όπως επίσης σεβασμό προς τους πολίτες, ενημέρωση, διαβούλευση και τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και της πολεδομικής νομοθεσίας, έφτασε μέχρι το γραφείο Δημάρχου. Ωστόσο αντί να δεχθεί να συζητήσει με τους πολίτες και να δεχθεί να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο όπως έχει ζητηθεί από την αντιπολίτευση, απαντά με ένα διαφημιστικό δελτίο τύπου, που αναπαράχθηκε σε κυβερνητικά χορηγούμενα ΜΜΕ και σελίδες, στο οποίο ισχυρίζεται ότι “ανταποκρίνεται με πλήρη ευθύνη στην υποχρέωση για την παροχή της δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης”, προσπαθώντας επιπλέον να μας πείσει για την καταλληλότητα των κοντέινερ.

Ας πάρουμε λοιπόν την ανακοίνωση-διαφήμιση λίγο λίγο

Fake news Δ. Αθηναίων Νο 1: «Ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ και το Υπουργείο Παιδείας, δουλεύουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μόνιμης σχολικής στέγης.»

Πραγματικότητα: O Δ. Αθηναίων αρνήθηκε την αξιοποίηση κενών οικοπέδων της ΚΤΥΠ, τα οποία προσφέρθηκαν ως εναλλακτική και τα οποία είναι προορισμένα γι’ αυτόν τον σκοπό και αντί αυτού τοποθετεί αίθουσες προνηπίων σε υπάρχοντα σχολεία, αυλές σχολείων, δημοτικών και γυμνασίων, όπως και σε ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους της πόλης.
Έτσι η ΚΤΥΠ, ενώ έχει υλοποιήσει κτιριακές υποδομές νηπιαγωγείων σε άλλους Δήμους, δεν φαίνεται να αναλαμβάνει την ευθύνη των κοντέινερ στον Δ. Αθηναίων. Η υλοποίηση των κοντέινερ- νηπιαγωγείων γίνεται με την παράκαμψη της ΚΤΥΠ που τυπικά είναι αρμόδια για τις υποδομές αυτές. Ο Συνήγορος του Πολίτη κατόπιν πληθώρας καταγγελιών επισημαίνει την παντελή έλλειψη προδιαγραφών για την υλοποίηση των κοντέινερ-νηπιαγωγείων, αναδεικνύει το νομικό κενό που δημιουργήθηκε εντέχνως έτσι ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση τους και ζητά την θέσπιση προδιαγραφών άμεσα, όπως ισχύει για όλα τα δημόσια κτίρια.
Δεν υπάρχει κανένα μακροπρόθεσμο και ολοκληρωμένο σχέδιο μόνιμης σχολικής στέγης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο επίσης νίπτει τας χείρας, αντ’ αυτού η μονή προδιαγραφή που καλούνται να πληρούν τα κοντέινερ είναι “η εγγύηση καλής λειτουργίας για τουλάχιστον 5 χρόνια”, σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίησή τους, που αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ μόλις στις 26/04/2021 (!) τη στιγμή που ο νόμος για την 2χρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση ψηφίστηκε το 2018 και συζητιόταν ήδη πολύ πιο πριν.
Κοντέινερ λοιπόν για τουλάχιστον 5 χρόνια και όπως έχει αποδειχθεί σε πάμπολλες περιπτώσεις εγκατάστασης κοντέινερ για σχολείο, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.

Δείτε εδώ από το τεύχος “Παρουσίαση για την Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση στο Δ. Αθηναίων” που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2021 που θα τοποθετηθούν αυτές οι νέες αίθουσες.

Fake News Δ. Αθηναίων Νο 2: “Ο Δήμος Αθηναίων ανταποκρίνεται με πλήρη ευθύνη στην υποχρέωση για την παροχή της δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Είναι αποδεδειγμένα μια ουσιαστική κοινωνική πολιτική, ένας μηχανισμός άμβλυνσης αδικιών και ανισοτήτων. ”

Πραγματικότητα: Ο Δ. Αθηναίων στο διάστημα που μεσολάβησε από το 2018 που ψηφίστηκε η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση δεν έκανε απολύτως τίποτε για να στεγάσει την προσχολική αγωγή, σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο και πόρους που θα μπορούσαν να δοθούν για ανακαινίσεις των πάμπολλων κενών κτιρίων του Δήμου, στα πλαίσια και μιας περιβαλλοντικής- οικολογικής μέριμνας ή και για εκ νέου κατασκευές.
Ας κάνουμε τις συγκρίσεις:
>> 2 εκατομμύρια- το κόστος του πιλοτικού μεγάλου Περιπάτου ο οποίος ξηλώνεται αυτές τις μέρες vs
>>2, 7 εκατομμύρια- το κόστος κατασκευής ολοκαίνουριου βιοκλιματικού νηπιαγωγείου στον Ασπρόπυργο από την ΚΤΥΠ για την στέγαση 430 παιδιών, το 1/3 περίπου των παιδιών που θα μπούνε τώρα σε κοντέινερ. (αναρτήθηκε στις 9 Ιουλίου στο facebook της ΚΤΥΠ)


Αν για 430 παιδιά θέλουμε 2, 7 εκ, για 1300 θέλουμε περίπου 8 εκατομμύρια, τότε έχουμε και λέμε:
2 εκ. Ο Μεγάλος Περίπατος + 4,2 εκ. τα κοντέινερ (4.216.000,00€)+ σχεδόν 1 εκ. χριστουγεννιάτικα λαμπάκια (892.526,68 ευρώ) για να στολιστεί μια Αθήνα την οποία κανείς δεν μπορούσε κανείς να δει, λόγω των μέτρων Covid, βάζοντας μαζί και άλλα κατά καιρούς περιττά “μικρο-έξοδα” όπως τα 15.000 το ένα πασχαλινά κουνελάκια (!), οι swarofsko-στρωμένες “έξυπνες διαβάσεις” μπροστά στο Καλλιμάρμαρο, τα διαφημιστικά έξοδα για τα βίντεο –προώθησης των κοντέινερ-νηπιαγωγείων — λίγο ακόμα και ο Δ. Αθηναίων θα έλυνε δια παντός το πρόβλημα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής με τρόπο φιλικό προς τα παιδιά και το περιβάλλον.

Είναι λοιπόν όχι απλά ανευθυνότητα του Δ. Αθηναίων, αλλά σοβαρή πολιτική απόφαση που υποβαθμίζει την καθημερινότητα χιλιάδων Αθηναίων, που υποβαθμίζει το περιβάλλον του ήδη επιβαρυμένου κέντρου, την ίδια στιγμή που ο Δήμος προσπαθεί επικοινωνιακά (και μόνο επικοινωνιακά όπως αποδεικνύει η πράξη) να χτίσει προφίλ “ανθεκτικής πόλης”.

Και για να δούμε τι σημαίνει υπεύθυνη αντιμετώπιση του ζητήματος της προσχολικής αγωγής ας στρέψουμε το βλέμμα στους γειτονικούς Δήμους και στο site της ΚΤΥΠ. Η λίστα περιλαμβάνει πρόσφατα ολοκληρωμένα βιοκλιματικά κτίρια νηπιαγωγείων στην Παλλήνη, στον Ασπρόπυργο, στον Άγιο Δημήτριο και βεβαίως ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και στην Ελλάδα που έχουμε συνηθίσει στα διεκπεραιωτικά δημόσια έργα, μπορούν να γίνουν έργα που ξεφεύγουν από τα τυπικά, όπως το εξαιρετικό, βραβευμένο με Βραβείο για καλύτερο νέο κτίριο δημοσίου ενδιαφέροντος BIGSEE και υποψήφιο για το σημαντικότερο ευρωπαϊκό βραβείο αρχιτεκτονικής Mies Van Der Rohe 2019, δημοτικό παιδικό σταθμό των KLab Architecture στην Γλυφάδα.
Δημοτικός παιδικός σταθμός από το γραφείο KLab Architecture στην Γλυφάδα

Ενώ στους λοιπόν στους άλλους Δήμους χτίζονται νηπιαγωγεία και σχολεία και κάποια μάλιστα πέραν των τυπικών αδιάφορων κτιρίων της ΚΤΥΠ, στον Δήμο της Αθήνας το ενδιαφέρον στρέφεται μόνο στην κατασπατάληση των ταμείων και την καταπάτηση των ελεύθερων χώρων της πόλης σε παράβαση/παράκαμψη κάθε νομοθεσίας.

Και ενώ λοιπόν ο Δ. Αθηναίων παρουσιάζει τα κοντέινερ «ως έναν μηχανισμό άμβλυνσης αδικιών και ανισοτήτων” είναι πέρα από προφανές ότι η απολύτως ανεύθυνη στάση του Δ. Αθηναίων είναι που δημιουργεί ανισότητες, εδώ και 2 πλέον χρόνια. Ήδη πέρσι τα 4χρονα παιδιά του Δ. Αθηναίων φιλοξενήθηκαν σε παιδικό σταθμό, αντί για προνήπιο, στερούμενα την 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στην οποία εντάχθηκαν οι φίλοι/ες τους από τους γειτονικούς δήμους οι οποίοι φρόντισαν να μεριμνήσουν εγκαίρως. Τώρα η νέα φουρνιά 4 χρόνων του Δ. Αθηναίων, πάλι σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τα παιδιά άλλων Δήμων, θα βρεθούν στριμωγμένα σε μικρές προκάτ αίθουσες, σε απολύτως ανθυγιεινές συνθήκες εν μέσω πανδημίας, και επιβαρυμένα από τις καιρικές συνθήκες σε ακατάλληλη συμβίωση με πολύ μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού και γυμνασίου στις αυλές των οποίων θα τοποθετηθούν τα κοντέινερ.
Αυτό βεβαίως θα εντείνει ακόμα περισσότερο την κοινωνική ανισότητα στον Δ. Αθηναίων, καθώς όσοι γονείς είχαν πέρσι και φέτος την πολυτέλεια θα στείλουν τα παιδιά τους σε κανονικά ιδιωτικά σχολεία αφήνοντας τα κοντέινερ για όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Fake News Δ. Αθηναίων Νο 3: “Η απάντηση σε όσους υποστήριζαν ότι τα παιδιά θα στοιβαχθούν σε «κοντέινερ είναι οι φωτογραφίες από το πρώτο νηπιαγωγείο που είναι ήδη έτοιμο στο Βοτανικό. Το σχολείο διαθέτει 4 αίθουσες, αίθουσα νηπιαγωγών, μεγάλο υπαίθριο χώρο παιχνιδιού με πιστοποιημένα όργανα παιδικής χαρά και καλυμμένο με ελαστικές πλάκες ασφαλείας. Διαθέτει θερμομόνωση, πρόσθετη εξωτερική επένδυση, συστήματα πυρασφάλειας, δίκτυο ιντερνετ, συναγερμό ενώ η είσοδος στο χώρο του γίνεται ελεγχόμενα με την χρήση θυροτηλεόρασης.”

Πραγματικότητα: Εδώ μπορούν να μιλήσουν οι φωτογραφίες και μάλιστα οι ίδιες οι φωτογραφίες που διαρρέει ο Δήμος, προς χάριν διαφημιστικής καμπάνιας, από το πρώτο υλοποιημένο 54ο κοντέινερ-Νηπιαγωγείο στον Βοτανικό
Αίθουσα-κοντέινερ φωτογραφημένη με υπερ-ευρυγώνιο φακό και χωρίς τα συνοδευτικά έπιπλα μιας τάξης –ραφιέρες κτλ.
Η ίδια αίθουσα με κανονικό φακό στις πραγματικές της αναλογίες.

Αλλά ας υπολογίσουμε και τα τετραγωνικά

Σε κάθε «οικίσκο» 42 τμ θα τοποθετηθούν 23 παιδιά+ 1 ενήλικας. ( Η αναλογία αυτή είναι ίδια για όλες τις νέες αίθουσες-κοντέινερ που θα κατασκευαστούν).
Ακόμα κι αν υποθέταμε, ευνοϊκά για τον Δήμο, ότι ένας ενήλικας καταλαμβάνει τον ίδιο χώρο με ένα τετράχρονο τα τετραγωνικά/ άτομο δεν εμπίπτουν σε καμιά προδιαγραφή, αντιστοιχώντας σε 42 τμ/24 άτομα= 1,75 τμ για τον καθένα.

Ούτε κατά διάνοια δεν μπορεί να τηρηθεί το κατά τα πανδημικά μέτρα social distancing των 2μ, αλλά δεν πληρούνται ούτε καν τα απλά διεθνή στάνταρ για αίθουσες προσχολικής αγωγής.

Στις ΗΠΑ ο ελάχιστος χώρος που απαιτείται ανά προνήπιο κυμαίνεται μεταξύ 3,9 και 4,6 τμ.
O μέσος όρος του ΟΟΣΑ των ελάιχστων τετραγωνικών μέτρων/παιδί για αίθουσα προνηπίου σε έρευνα του 2011 με τον χαρακτηριστικό τίτλο Encouraging Quality in Early Childhood Education and Care δίνει ελάχιστο 2,9 τμ / παιδί, και θα έδινε μάλλον πιο υψηλά στάνταρ σήμερα μετά το σαρωτικό πέρασμα του Covid-19. Τελευταία στην κατάταξη της έρευνας του ΟΟΣΑ η Τουρκία με τον λιγότερο χώρο /παιδί και περίπου στα ίδια τμ με τα κοντέινερ-νηπιαγωγεία του Μπακογιάννη.

Όσο δε για τις προδιαγραφές θερμομόνωσης κτλ. ας δούμε τι σημαίνει προδιαγραφές σε container από μια ελληνική μάλιστα εταιρεία κατασκευής την cocoon modules και τι κατασκευάζει ο Δ. Αθηναίων. Το container από μόνο του δεν σημαίνει κακή αρχιτεκτονική αρκεί να αντιμετωπιστεί σοβαρά και υπάρχουν μάλιστα αρκετά ενδιαφέροντα δείγματα αρχιτεκτονικής με container διεθνώς.
διατόμη σε κατασκεύη της cocoon -modules, ενεργειακής κλάσης Α/Β
διατόμη σε κατασκεύη της cocoon -modules, ενεργειακής κλάσης Α/Β
διατομή σε αίθουσα-κοντέινερ του Δ. Αθηναίων αγνώστου ενεργειακής κλάσης

Τι ενεργειακής κλάσης άραγε να είναι τα κοντέινερ-νηπιαγωγεία του Δ. Αθηναίων που χρειάζονται συστοιχία θερμοπομπών και 2 κλιματιστικά για χώρο μόλις 42 τμ?

Όσοι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν μαζί μας αυτές τις μέρες, στις κινητοποιήσεις του πάρκου Ιακωβάτων, και οι οποίοι έτυχε να έχουν εμπειρία από διδασκαλία σε προκάτ αίθουσα-κοντέινερ, συμφώνησαν ότι το μάθημα είναι σχεδόν αδύνατο, η ακουστική είναι φριχτή ειδικά με αέρα ή βροχή, ενώ οι καιρικές συνθήκες κρύου και ζέστης κάνουν το μάθημα αφόρητο και υποβαθμίζουν εντέλει σοβαρά την παιδαγωγική διαδικασία.

Αλλά το πιο σημαντικό — στην Ελλάδα του 2021 που τυχαίνει να ανήκει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση του 2021 και με την απειλή της κλιματικής κρίσης να θέτει αμείλικτα το ζήτημα της απεξάρτησης από τον άνθρακα είναι αδιανόητο να γίνεται αυτού του τύπου η δημόσια αρχιτεκτονική.

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2021, λίγο αφότου ψηφίστηκε και η 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή τίθεται σε εφαρμογή σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ η οδηγία που επιβάλλει όλα τα νέα δημόσια κτίρια να είναι μηδενικών εκπομπών ΝΖΕΒ (Nearly Zero Energy Building objective, Directive, 2010/31/EU and 2018/844/UE).
Και αν η κυβέρνηση αλλάζει τους νόμους τελευταία στιγμή ώστε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ανομίας-αυθαιρεσίας για την υλοποίηση των κοντέινερ-νηπιαγωγείων, τα οποία εκτελούνται με άδεια εργασιών μικρής κλίμακας σύμφωνα με πρόσφατη αλλαγή του νόμου (Μάιος 2020), οι υποχρεώσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν.

Παρεπιπτόντως, ένα μικρό τιπ για τον Δ. Αθηναίων για να μην κουράζεται να ψάχνει- η κατασκευή «πράσινων» κτιρίων για νηπιαγωγεία θα μπορούσε και να χρηματοδοτηθεί από αντίστοιχο Ευρωπαϊκό κονδύλιο για νέες πράσινες κατασκευές στον δημόσιο τομέα. Δεν είναι ότι ο Δήμος δεν μπορεί, είναι ότι δεν θέλει.

Fake News Δ. Αθηναίων Νο 4: “Στην οδό Ιακωβάτων που δημιουργούνται το 153ο και 154ο νηπιαγωγείο κανένα δέντρο δεν έχει κοπεί και δεν θα κοπεί. Δεν υπάρχει επομένως κανείς λόγος για τη μειοψηφία του Δήμου με fake news, καλέσματα και συγκεντρώσεις να μετατρέπει τη γειτονιά σε πεδίο θερινής επαναστατικής γυμναστικής και σύγκρουσης”

Πραγματικότητα: Η ανακοίνωση του Δ. Αθηναίων με ημερομηνία 14/07, 5 μέρες αφότου έχουν κοπεί δέντρα και έχει διακοπεί το πότισμα σε όλα τα υπόλοιπα είναι ένα κατάφωρο ψεύδος, προσβολή προς όσους βρέθηκαν εκεί και γίναν μάρτυρες των γεγονότων και της βίας που τους ασκήθηκε από τα ΜΑΤ, βία μάλιστα που αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες και στα σώματα των πολιτών με εγκαύματα από τα χημικά.

Το ασύστολο ψεύδος του Δ. Αθηναίων περί «μη κοπής δέντρων» που μπορεί εύκολα να αποδειχθεί με τις πάμπολλες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνει και το βαθμό αλαζονίας και υποτίμησης που τρέφει η δημοτική αρχή Μπακογιάννη για τους πολίτες.
Ξέρουν ότι ξέρουμε και προφανώς δεν τους ενδιαφέρει καμία προσπάθεια συγκατάβασης συναίνεσης με τους κατοίκους.
Σε φίλια προς την κυβέρνηση & δημοτική αρχή site που προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την είδηση χρησιμοποίησαν αυτην ακριβώς την εικόνα των κομμένων δέντρων λέγοντας ότι επρόκειτο για ένα απλό κλάδεμα. Μετά την social-mediaκή κατακραυγή το ζήτημα ανασκευάστηκε λέγοντας πως δεν επρόκειτο για κοπή δέντρων αλλα θάμνων. Και πάλι οι φωτογραφίες μας τους διαψέυδουν.
Το μεγαλο ζήτημα σ’ αυτή την διατύπωση της ανακοίνωσης την οποία επανέλαβε ο δήμαρχός και στο δημοτικό συμβούλιο της 19ης/07 είναι η θέση του πως όσοι γονείς αντιδρούν στα κοντέινερ, όσοι κάτοικοι νοιάζονται για την γειτονιά τους, όσοι πνίγονται από τον ελάχιστο χώρο ελεύθερο που τους έχει απομείνει σε αυτή την πόλη είναι μια μειοψηφία.

Οι κάτοικοι με προσωπικό κόστος και κόπο και ενάντια στις αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να σώσουν το πράσινο της γειτονιάς τους κουβαλώντας κουβάδες, τραβώντας λάστιχα από τις γειτονικές πολυκατοικίες και αν δεν κόπηκαν περισσότερα δέντρα είναι γιατί βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή καταθέτωντας μήνυση στην αστυνομία, ερώτημα στην Υπηρεσία Πρασίνου, που απάντησε ότι δεν είχε ιδέα, και εν συνέχεια αίτηση ανάκλησης άδειας εργασιών. Κάναν τα πάντα ώστε το ζητήμα να ακουστεί κατορθώνοντας το ελάχιστο- στο κοινοτικό δημοτικό συμβούλιο της 5ης δημοτικής κοινότητας στις 18/07 το ψήφισμα που κατέθεσε η Ξένια Κεφαλά (Ανοιχτή Πόλη) για να μην κοπεί κανένα επιπλέον δέντρο στο πάρκο Ιακωβάτων ψηφίστηκε ομόφωνα, παρά τις αντιδράσεις της συμπολίτευσης.

Fake News Δ. Αθηναίων Νο 5: “Ο μηχανισμός του Δήμου δουλεύει μέρα νύχτα για να ετοιμάσει τα νηπιαγωγεία που θα υποδεχθούν το Σεπτέμβριο και κάθε Σεπτέμβριο περίπου 1300 μικρά παιδιά, τα οποία είχαν μείνει εκτός δημόσιας εκπαίδευσης όλα τα προηγούμενα χρόνια.”

Πραγματικότητα: Αν δούλευε οποιοσδήποτε μηχανισμός σχεδιασμού στον Δήμο, τα 1300 4χρονα παιδάκια θα είχαν ήδη κανονικά βιοκλιματικά σχολεία. O μόνος μηχανισμός του Δήμου που δουλεύει νύχτα-μέρα είναι αυτός.
24ώρη φύλαξη με ΜΑΤ και δημ. αστυνομία στο πάρκο Ιακωβάτων από τις 07/07 και μέχρι σήμερα.

Fake News Δ. Αθηναίων 6: «Η δημοτική αρχή της Αθήνας δεν θα επιτρέψει σε παρωχημένες νοοτροπίες, μικροπολιτικούς τακτικισμούς και υποκριτικά άλλοθι να θέσουν σε «ομηρεία» τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Ούτε θα υποχρεωθεί από οργανωμένες μειοψηφίες σε φοβική ακινησία και στη λογική της μιζέριας που καθήλωσε την πόλη για δεκαετίες.”

Πραγματικότητα: Είμαστε αλήθεια οργανωμένοι? Δεν γνωριζόμασταν μέχρι προχτές — γνωριστήκαμε ξημερώματα 07 Ιούλη στο πάρκο Ιακωβάτων προσπαθώντας να σταματήσουμε τις μπουλντόζες, μπαίνοντας μπροστά στα κομμένα δέντρα, κουβαλώντας κουβάδες για να ποτίσουμε αυτά που ο Δήμος αποφάσισε να ξεράνει, ανταλλάξαμε τηλέφωνα, στήσαμε σελίδες, κάναμε προσφυγές, εντοπίσαμε κτίρια και οικόπεδα για νηπιαγωγεία, μιλήσαμε με κατοίκους και γονείς από άλλες γειτονιές, κάναμε απανωτές διαβουλεύσεις και μάλιστα μήνα Ιούλιο- ίσως να είναι το μόνο αληθινό από όλα όσα λέει η ανακοίνωση του Δήμου, ναι είμαστε οργανωμένοι με μια αυθόρμητη οργάνωση που πέτυχε σε μια βδομάδα πολλά περισσότερα από την επί 3 χρόνια ανεύθυνη Δημοτική Αρχή.

Είμαστε αλήθεια μειοψηφία; Είμαστε οι γονείς των παιδιών που θα στριμωχτούν σε ελάχιστες αίθουσες απ’ άκρη σ’ άκρη του Δ. Αθηναίων, είμαστε οι γονείς των παιδιών γυμνασίων και δημοτικών των οποίων οι υποτυπώδεις αυλές θα μειωθούν κι άλλο για να στεγαστούν τα κοντέινερ, είμαστε οι γονείς των παιδιών που θα στερηθούν το πάρκο τους για να μπουν τα κοντέινερ, είμαστε οι κάτοικοι των γειτονιών που ασφυκτιούν από την έλλειψη ελεύθερων χώρων και την συνεχή τους καταπάτηση με θεσμικές παρατυπίες. Ο Δ. Αθηναίων είναι αυτός που βάζει τα παιδιά σε ομηρεία, θέτοντας το δίλημμα « πάρκινγκ ή 250 παιδάκια σε κοντέινερ», επιδιώκοντας να καθηλώσει τις γειτονιές σε μόνιμη μιζέρια, θεωρώντας πως κάνει χάρη στους γονείς με πρόχειρες λύσεις που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας ως πολίτες ευρωπαϊκής χώρας.

Απαντάμε λοιπόν — και πάρκο Και 250 παιδάκια σε σχολεία προδιαγραφών 2021 σε χώρους που υπάρχουνε στην πόλη- απαντάμε με προτάσεις, αισιοδοξία κι επιμονή, απαιτούμε αυτά που δικαιούμαστε.

Εμείς οι «λίγοι»- Εμείς οι πολλοί,
κάτοικοι & γονείς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου