Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Η ΕΡΤ και οι εργαζόμενοι της συνεχίζουν

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ
Με ευρεία πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ αποφάσισε:
"Είμαστε εδώ. Σε σύμπνοια με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι δημοσιογραφικές ενώσεις αρχής γενομένης, από αύριο Παρασκευή 19 Ιουλίου στα ιδιωτικά κανάλια της Digea αλλά και του σκεπτικού των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης της ΠΟΣΠΕΡΤ παραμένουμε και εκπέμπουμε πλήρες ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα και διαδικτυακή ενημέρωση από τις κεντρικές και περιφερειακές εγκαταστάσεις της ΕΡΤ.
Καταδεικνύουμε μία σειρά από αναξιοπιστίες και αντιφατικές δημόσιες δηλώσεις που δεν συμβάλλουν θετικά στο διάλογο που ευαγγελίζεται με θέρμη ο ίδιος ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και διακριτικά στηρίζουν άλλα μέλη της συγκυβέρνησης.
Στις 15 Απριλίου του 2013, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες πριν το πραξικοπηματικό «μαύρο» στις δημόσιες συχνότητες οι κυβερνώντες δήλωναν ότι «είχαν κουραστεί να διαψεύδουν φήμες για το κλείσιμο της ΕΡΤ».
Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από τη Βουλή απευθυνόμενος σε πολιτικό κόμμα είπε ότι το «μαύρο θα φύγει». Ο αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης όταν ερωτήθηκε σχετικά με τη ΔΤ είπε ότι βγήκε βιαστικά στον αέρα, χωρίς να είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, διότι έπρεπε να φύγει το «μαύρο». Για την αλήθεια μπορεί να απαντήσει μόνο η κυβέρνηση. Εμείς μόνο να επισημάνουμε ότι το «μαύρο» δεν είναι δεν έγινε και δεν μπορεί να γίνει ποτέ ζήτημα ενός κόμματος. Η δημόσια Ραδιοτηλεόραση είναι υπόθεση της κοινωνίας.
Ένα 24ωρο πριν, με επικεφαλής τον κ. Βορίδη, εξαπολύθηκε το μπαράζ μιας συντονισμένης επιχείρησης απαξίας όσων εργάστηκαν και εργάζονται στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
Η μόνη συνέπεια που έχουν επιδείξει οι κυβερνώντες είναι η συμμετοχή τους με ευλάβεια στην ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή εναλλαγή των ρόλων με «σκληρούς» και «συναινετικούς», για να αποδείξουν πόσο «αμαρτωλοί» είναι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.
Καταδεικνύουμε ότι η στοχευμένη ανάδειξη του «πίνγκ – πονγκ» μεταξύ των «καλών» και των «κακών» της κυβέρνησης για το ύψος των αποζημιώσεων των απολυμένων εργαζομένων, σε βασικό θέμα του διαλόγου για το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης είναι ένα ακόμη δείγμα αναξιοπιστίας.
Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ θα επανέλθουν μετά τα όποια νέα δεδομένα φέρει η κατάθεση της τροπολογίας «που παζαρεύει τις αποζημιώσεις των εργαζομένων» με «αντάλλαγμα» να εγκαταλείψουν το Ραδιομέγαρο και να παραδώσουν εν λευκώ το ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα, την ενημέρωση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία που παράγουν.
Σε νέα Γενική Συνέλευση θα καθορίσουν το πλαίσιο της τελικής συνάντησης με τον αρμόδιο υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης."


ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΕΡΤ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 20/7

Ο εφιάλτης του Τ. Όργουελ ζωντανεύει στην πόλη μας

του Γιώργου Αγγελόπουλου από το http://www.parallaximag.gr
Η χθεσινή (16/7/2013) σύλληψη και παραπομπή στο αυτόφωρο του Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σπύρου Μαρκέτου και του γνωστού δικηγόρου, μέλους του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μπάμπη Κουρουνδή είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας. Μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη αρκεί για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος.
Ο Σπύρος Μαρκέτος και ο Μπάμπης Κουρουνδής συνόδεψαν στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης μια ανήλικη δεκαεξάχρονη Σομαλή που σκόπευε να ταξιδέψει εκτός Ελλάδος. Οι Μαρκέτος και Κουρουνδής γνωρίζονται με τη Σομαλή μέσω δικτύων υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων. Επισημαίνουμε ότι η κοπέλα έχει νόμιμο καθεστώς παρουσίας στη χώρα μας καθότι είναι κάτοχος της λεγόμενης «ροζ κάρτας». Η «ροζ κάρτα» δίνεται σε όσους είναι επίσημα αιτούντες πολιτικό άσυλο.  Όταν διαπίστωσαν ότι η κοπέλα δεν μπόρεσε τελικά να επιβιβαστεί στην πτήση της μετέβησαν στο αστυνομικό Τμήμα του αεροδρομίου ζητώντας διευκρινήσεις. Εκεί δήλωσαν τα ονόματα και τις ιδιότητες τους. Το αποτέλεσμα είναι σουρεαλιστικό αλλά και επικίνδυνα τραγικό: συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν για κακούργημα ως δουλέμποροι βάσει του Ν.3386/05! Πέρασαν από το κρατητήριο και τελικά ο Εισαγγελέας Δίωξης τους παρέπεμψε στο αυτόφωρο. Αναμένεται, λόγω της ιδιότητας τους (νομικοί) να παραπεμφθούν σε τακτική δίκη.
Ανήκω σε αυτούς που διαβάζουν με ορισμένη επιφυλακτικότητα κάποιες από τις δημόσιες παρεμβάσεις και τις θέσεις του Σπύρου Μαρκέτου. Πέρα από κάθε αμφιβολία ο Μαρκέτος είναι ένας δημόσιος διανοούμενος, ένας ενεργός πολίτης που απέδειξε από τα εφηβικά του χρόνια την προσήλωσή του στις αρχές της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού. Είναι ένα πρόσωπο που μόνο με δίκτυα «δουλεμπορίου» δεν θα μπορούσε να έχει την οποιαδήποτε σχέση. Είναι ένας ακαδημαϊκός με πρωτοπόρες συχνά ιδέες, με σοβαρή και συνεπή ως προς το λειτούργημά του πορεία. Μοιραία προκύπτει το ερώτημα του πλαισίου της σύλληψης (από την ΕΛΑΣ) αλλά και της παραπομπής (από τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας και τον Εισαγγελέα Δίωξης) των Σπύρου Μαρκέτου και Μπάμπη Κουρουνδή. Δεν είναι δημόσια γνωστή η πολιτική και κοινωνική τους δράση στον αντιρατσιστικό χώρο; Δεν είναι δημόσια γνωστή η συνέπεια με την οποία υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών; Δεν είναι δημόσια γνωστή η πολύχρονη προσφορά τους στον αριστερό λόγο και πράξη υπέρ των λιγότερο ευνοημένων αυτής της κοινωνίας; Αν σήμερα συλλαμβάνουν το Σπύρο Μαρκέτο και το Μπάμπη Κουρουνδή, αύριο μπορεί να συλλάβουν με την ίδια κατηγορία όλους όσους έμπρακτα δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες και στους πρόσφυγες. Όλους όσους συμμετέχουν στην οργάνωση αντιρατσιστικών εκδηλώσεων. Ιερείς που βοηθούν τους μετανάστες, γιατρούς στα ιατρεία ΜΚΟ που δίνουν τις πρώτες βοήθειες σε πρόσφυγες, νησιώτες που περιθάλπουν όσους βρίσκουν στις ακτές των νησιών του Αιγαίου κ.ά. Είμαστε όλες και όλοι μας πιθανοί ένοχοι για συμμετοχή σε δουλεμπορία! Αυτή η αντιστροφή της πραγματικότητας θα άξιζε να γίνει χωρίο στα έργα του Τ. Όργουελ.
Ήδη αναπτύσσεται ένα ευρύ δίχτυ προστασίας και συμπαράστασης των Σπύρου Μαρκέτου και Μπάμπη Κουρουνδή. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το δίχτυ αυτό θα διευρυνθεί και τελικά η όλη υπόθεση θα αποβεί υπέρ των δύο συμπολιτών μας. Η βεβαιότητά μας αυτή προκύπτει από το απλό γεγονός ότι σήμερα πλέον δεν ρωτάμε για ποιόν χτυπά η καμπάνα…

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ούτε στην Καλαμάτα, ούτε πουθενά: Πανελλαδική Αντιφασιστική Πορεία το Σάββατο

Να ακυρωθεί το Φεστιβάλ Μίσους της Χρυσής Αυγής. Σήμερα υπήρξε μια πρώτη μικρή νίκη, αύριο όλοι στην πορεία στις 7μμ


Απέναντι στη θέληση πολιτών, φορέων (τοπικών και μη) και οργανώσεων, η Χρυσή Αυγή επιμένει να πραγματοποιήσει το προκλητικό φεστιβάλ μίσους της στις 3 και 4 Αυγούστου στην Καλαμάτα. Φυσικά η επιλογή των συγκεκριμένων ημερομηνιών δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού στις 4-08 φέτος συμπληρώνονται 77 από τη δικτατορία του Μεταξά.

Γι'αυτό το λόγο οργανώσεις, φορείς και πολίτες διοργανώνουν ένα διήμερο αντίστασης, όχι μόνο για να μην πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ μίσους, αλλά και για αν στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στη φασιστική απειλή. Αυτό το Σάββατο οι δράσεις ξεκινούν με την Πανελλαδικη-Αντιφασιστική πορεία στην πόλη της Καλαμάτας (κεντρική πλατεία, λιμενικό πάρκο, παραλία) και μετά ανοιχτή συνέλευση για τον περαιτέρω συντονισμό.

Η ανακοίνωση της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας

Στις 3 και 4 Αυγούστου 2013, 77 χρόνια μετά την κατάλυση της δημοκρατίας και την εγκαθίδρυση στρατιωτικού καθεστώτος από το δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να οργανώσει πανελλήνιο φασιστικό φεστιβάλ στην πόλη της Καλαμάτας. Με το πρόσχημα της κοινοβουλευτικής παρουσίας της, η Χ.Α. προσπαθεί να βρει χώρο να διαδώσει τις ναζιστικές ιδέες της, να καλλιεργήσει το μίσος ενάντια στο διαφορετικό, να αρθρώσει ότι δικτάτορες σαν το Μεταξά και σαν το Χίτλερ είναι «παρεξηγημένες προσωπικότητες». Οι χρυσαυγίτες θέλουν να κάνουν φεστιβάλ σε χώρο που το Μάη του 1934 έπεφταν νεκροί λιμενεργάτες απεργοί.

Ο λαός όμως ξέρει καλά πως την ίδια ώρα που οι Έλληνες πολεμούσαν το γερμανό κατακτητή οι πρόγονοι των Χρυσαυγιτών ορκίζονταν πίστη και υποταγή στο Χίτλερ συμβάλλοντας στο αιματοκύλισμα του ελληνικού λαού.

Η Χρυσή Αυγή δεν είναι αντισυστημική είναι γέννημα θρέμμα του συστήματος. ”Χτυπάει προσοχή” στην πλουτοκρατία ζητώντας φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για λογαριασμό των εφοπλιστών, από τους οποίους χρηματοδοτείται. Στήριξε τους τραπεζίτες ψηφίζοντας την αναχρηματοδότησή τους. Πατά πάνω σε υπαρκτά προβλήματα των λαϊκών οικογενειών για να χύσει το φασιστικό της δηλητήριο ενώ παράλληλα κάνει θελήματα στα αφεντικά της (εφοπλιστές, βιομηχάνους) ψάχνοντας να τους βρει φθηνούς εργάτες, με εξευτελιστικά μεροκάματα των 14 και 18 ευρώ και δίχως δικαιώματα. Είναι αυτή που στήριξε τη διάλυση της ΕΡΤ , ψήφισε το χάρισμα της ΑΤΕ στην Πειραιώς συμφωνει σε κάθε αντεργατικό νομοσχέδιο. Στήθηκε για να στηρίζει την πλουτοκρατία όταν το έχει ανάγκη και προετοιμάζεται συστηματικά με στόχο να χτυπήσει το εργατικό και το λαϊκό κίνημα μόλις χρειαστεί.

Απαιτούμε από τις αρχές που χορήγησαν άδεια στο νεοναζιστικό μόρφωμα, προφασιζόμενοι ότι είναι κοινοβουλευτικό κόμμα και δεν μπορούν να αρνηθούν, να ανακαλέσουν την απόφασή τους. Όσα λέει (και κάνει) η Χρυσή Αυγή δεν συνιστούν απόψεις, αλλά εκφράσεις μίσους που πλήττουν τον πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες. Μπορεί να θεωρηθεί «άποψη» το ότι οι μετανάστες είναι «υπάνθρωποι»; ότι το Ολοκαύτωμα είναι μύθος; ή οι δηλώσεις του Κουκούτση ότι «θα σας λιώσουμε»; Είναι άποψη η φυσική εξόντωση του διαφορετικού; Όχι βέβαια, είναι ανατριχιαστικές εκφράσεις φυλετικού μίσους και μισσαλοδοξίας που πλήττουν ευθέως τον πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες.

Είναι αδιανόητο ο Δήμος να ανέχεται την πραγματοποίηση ενός τέτοιου φεστιβάλ. Η ανοχή έναντι του Χίτλερ (που και αυτός με εκλογές ήρθε στην εξουσία) ήταν ολέθρια, οδήγησε στο έγκλημα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της ναζιστικής θηριωδίας στο Ολοκαύτωμα και σε 600.000 ΕΛΛΗΝΕΣ νεκρούς.

 Καμία ανοχή, λοιπόν, στο φασισμό και το νεοναζισμό. Οι νεοναζί είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη μας.

Απαιτούμε από το Λιμενικό Ταμείο και το Δήμο Καλαμάτας να ανακαλέσουν την απόφασή τους τώρα.

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΣΟΥΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.

    20/7   7μμ Πανελλαδικη-Αντιφασιστική πορεία στην πόλη της Καλαμάτας (κεντρική πλατεία, λιμενικό πάρκο, παραλία) και μετά ανοιχτή συνέλευση για τον περαιτέρω συντονισμό των δράσεων.

Εργαζόμενοι στο Αττικό: «Καταδικάζουμε την πρωτοφανή αστυνομική επίθεση κατά την επίσκεψη - παρωδία Γεωργιάδη»

    Χαϊδάρι, 19/7/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η γενική συνέλευση των εργαζομένων του ΑΤΤΙΚΟΥ νοσοκομείου καταδικάζει την πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ και τους προπηλακισμούς εργαζομένων, γιατρών και συνοδών που διαμαρτυρόντουσαν ενάντια στην επίσκεψη - παρωδία του Υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη στο νοσοκομείο μας. Η επίθεση αυτή επιβεβαιώνει την πρόθεση της άθλιας δικομματικής κυβέρνησης να επιβάλλει το δόγμα του Νόμου και της Τάξης για να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική της.
Ο Υπουργός μιας κυβέρνησης που υπονομεύει τη δημόσια υγεία, κλείνει νοσοκομεία, απολύει και θέτει σε διαθεσιμότητα προσωπικό, παραδίδει το ΕΣΥ στα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ στο ΑΤΤΙΚΟ της αθλιότητας των ράντζων και της έλλειψης προσωπικού. Γι’ αυτό μπήκε στο νοσοκομείο από την πίσω πόρτα και μίλησε σε άδειο αμφιθέατρο (με την παρουσία 5-10 παρατρεχάμενων της διοίκησης και 15-20 πανεπιστημιακών καθηγητών), φρουρούμενος από δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που εισέβαλλαν στο νοσοκομείο.

Το σωματείο και η γενική συνέλευση καταγγέλλει τη διοίκηση του νοσοκομείου (Διοικητή, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και ορισμένους Πανεπιστημιακούς καθηγητές) που νομιμοποίησαν την είσοδο των ΜΑΤ σε Πανεπιστημιακό νοσοκομείο και δέχτηκαν να συνομιλήσουν μαζί του σε συνθήκες βίας και τρομοκρατίας.

Η γενική συνέλευση χαιρετίζει τους εκατοντάδες συναδέλφους που συμμετείχαν στη μαχητική διαμαρτυρία καταγγέλλοντας της διάλυση της δημόσιας υγείας και την κυβερνητική τρομοκρατία.

Σε κοινό μέτωπο με τους ασθενείς, τους υπόλοιπους υγειονομικούς και το λαό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας, για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης - Ε.Ε. - ΔΝΤ.

ΥΓ. Τα κυβερνητικά παπαγαλάκια και ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, αντιστρέφοντας για μια ακόμη φορά την πραγματικότητα, διαδίδουν ότι ο υπουργός «χτυπήθηκε» από τους εργαζόμενους. Είναι τόσο ψεύτες που δεν αξίζουν ούτε την περιφρόνησή μας.
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Κινδυνεύει το 70% των περιοχών Natura

SOS από εννιά οικολογικές οργανώσεις. Της Χαράς Τζαναβάρα από ΕφΣυν

Ξαπλώστρες και μετακινούμενες καντίνες είναι τα μέτρα… προστασίας που με τη «βούλα» του υπουργείου Περιβάλλοντος επιτρέπονται σε τέσσερις οικολογικά ευαίσθητες περιοχές στην Αντίπαρο. Πρόκειται για την παραλία Βαθύς Βόλος, που περιλαμβάνεται στο δίκτυο NATURA των βιότοπων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, την Ψαρολυκή, τη λιμνοθάλασσα Παλιάς Αλυκής και την Αλυκή Κάβου, που ανήκουν στους προστατευόμενους με ειδικό διάταγμα παράκτιους υδροβιότοπους. Η «μεγάλη οικολογική αξία των περιοχών» μνημονεύεται στην επίμαχη απόφαση, αλλά το υπουργείο πετά το «μπαλάκι» στον δήμο καλώντας τον «να μεριμνά για την αποφυγή αισθητικής υποβάθμισης και αλλοίωσης του περιβάλλοντος».

Είναι το τελευταίο, αλλά δυστυχώς όχι το μόνο παράδειγμα που επιβεβαιώνει «την εγκληματική αδιαφορία» του αρμόδιου υπουργείου, όπως επισημαίνουν σε κοινή επιστολή τους εννιά σημαντικές οικολογικές οργανώσεις. Στην επιστολή τους προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προαναγγέλλουν προσφυγή στην Ε.Ε. και επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνική φύση έχει αφεθεί στην τύχη της από την Πολιτεία, την ίδια στιγμή που μια σειρά νομοσχέδια και πρωτοβουλίες υποβαθμίζουν το περιβάλλον». Υπογραμμίζουν ότι λόγω των καθυστερήσεων στην εκπόνηση μελετών προστασίας κινδυνεύουν να χαθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς τα προγράμματα πρέπει να έχουν εγκριθεί ώς το τέλος του χρόνου. Αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν οριστεί φορείς διαχείρισης για το 70% των περιοχών NATURA και ότι η οριοθέτηση πολλών προστατευόμενων περιοχών έχει γίνει με υπουργικές αποφάσεις και όχι με προεδρικά διατάγματα, προφανώς για να παρακαμφθεί το ΣτΕ.

Στην επιστολή, που συνυπογράφουν οι οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία περιβάλλοντος και πολιτισμού, Ελληνική εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Μεσόγειος SOS, Εταιρεία προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ MOm-εταιρεία προστασίας της μεσογειακής φώκιας και WWF Ελλάς, περιγράφονται συγκεκριμένα περιστατικά που δείχνουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι προστατευόμενες περιοχές. Συγκεκριμένα:

* Στη Ζάκυνθο, εν μέσω τουριστικής περιόδου, σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας παραμένουν αφύλακτες, επειδή ο φορέας διαχείρισης του θαλάσσιου πάρκου δεν έχει πόρους για να πληρώσει τους φύλακες.

* Στον κόλπο της Κυπαρισσίας, που είναι η δεύτερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο, όπως και στις παραλίες του Ρεθύμνου, δεν υπάρχει καν φορέας προστασίας.

* Στον Σχινιά, όπου ήδη εκδηλώθηκε πυρκαγιά, ο φορέας διαχείρισης αδυνατώντας να προστατεύσει το μοναδικό πευκοδάσος αναγκάστηκε να απαγορεύσει την πρόσβαση όλων των τροχοφόρων για καθορισμένα χρονικά διαστήματα.

* Στο εθνικό πάρκο βόρειας Πίνδου σχεδιάζεται η εκτροπή του Αώου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στην προστατευόμενη περιοχή και στη διατήρηση του ποταμού.

* Στο εθνικό πάρκο Αλοννήσου-βορείων Σποράδων, μια από τις σημαντικότερες περιοχές διαβίωσης της απειλούμενης με εξαφάνιση σε παγκόσμια κλίμακα θαλάσσιας φώκιας, η φύλαξη είναι ανύπαρκτη.

Η νέα ρύθμιση για τις καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές σας στο ΤΣΜΕΔΕ με τον Ν.4152/2013


"Με τις διατάξεις των υποπαραγράφων ΙΑ.1 και ΙΑ.2 της παραγράφου ΙΑ’ του άρθρου πρώτου του Ν.4152/2013 (ΦΕΚ 107/Α), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τις παρ.1, 2 & 3 του άρθρου δεύτερου του Ν.4158/13 και τις σχετικές ΥΑ.Β/7/15878/2915/13 & ΥΑ.Β/7/15877/2914/13 (ΦΕΚ 1265/Β), παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης καθυστερούμενων οφειλών με την επιλογή μίας εκ των παρακάτω δυνατοτήτων:

Α. Ένταξη στη ρύθμιση «Νέας Αρχής» της υποπ/φου ΙΑ.2 της παρ.ΙΑ’ του άρθρου πρώτου του Ν.4152/13, καθυστερούμενων έως την 31.12.2012 οφειλών μετά των νόμιμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, με προϋπόθεση καταβολής ανελλιπώς των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 01.01.2013 και εφεξής, και καταβολή τους εφάπαξ ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με αντίστοιχη έκπτωση επί των πρόσθετων τελών ως εξής :

Έκπτωση 50% εφόσον το χρέος εξοφληθεί εφάπαξ ως 31.07.2013
Έκπτωση 40% εφόσον το χρέος εξοφληθεί ως 30.06.2014
Έκπτωση 35% εφόσον το χρέος εξοφληθεί ως 30.06.2015
Έκπτωση 30% εφόσον το χρέος εξοφληθεί ως 30.06.2016
Έκπτωση 25% εφόσον το χρέος εξοφληθεί ως 30.06.2017
Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση «Νέας Αρχής» υποβάλλεται άπαξ και οποτεδήποτε (με ανάλογη απαλλαγή των προσαυξήσεων) με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της τελευταίας δόσης την 30.6.2017, με εξαίρεση την εφάπαξ εξόφληση που πρέπει να πραγματοποιηθεί ως 31.07.2013.

Ασφαλιστικές εισφορές ληξιπρόθεσμες από την 01.01.2013 πρέπει να καταβληθούν πριν την ημερομηνία υπαγωγής τους στη ρύθμιση. Ο οφειλέτης πρέπει να είναι ενήμερος φορολογικά και ασφαλιστικά από την 01.012013 προκειμένου να δύναται να υπαχθεί στη ρύθμιση.

Ένταξη στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» των καθυστερούμενων έως την 31.12.2012 οφειλών, οι οποίες δεν προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, για φυσικά πρόσωπα με αδυναμία εξόφλησης της οφειλής εφάπαξ ή έως 48 δόσεις και για συνολικό ύψος κύριας οφειλής έως 5.000€.
Στη περίπτωση αυτή ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με μέγιστο αριθμό δόσεων τις 100 και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50€ και δεν παρέχεται έκπτωση επί των πρόσθετων τελών και λοιπών προσαυξήσεων.
Για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή πρέπει να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/86 του οφειλέτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του στην οποία δηλώνεται η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή στο πρόγραμμα της ρύθμισης (48 δόσεις), αλλά δυνατότητα τήρησης ρύθμισης σε παραπάνω δόσεις και βιωσιμότητα αυτής.

Το ποσό της κύριας οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται από 01.01.2013 με ετήσιο επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, προσαυξημένο με 800 μονάδες βάσης (δηλαδή 8%).

Η καταβολή των δόσεων στη ρύθμιση «Νέας Αρχής» ή στη «Πάγια ρύθμιση» γίνεται υποχρεωτικά με πάγια εντολή αυτόματης χρέωσης του λογαριασμού του οφειλέτη με πίστωση του λογαριασμού του ΕΤΑΑ/ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΔΕ στην ΕΤΕ.
Η πάγια εντολή πιστοποιείται από την ΕΤΕ με ενημέρωση που θα στέλνει ο οφειλέτης στο ΕΤΑΑ/ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΔΕ.
Για την καταβολή των δόσεων δεν απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.
Εξαιρούνται από υποχρέωση πάγιας εντολής οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες άνω των 65 ετών, των οποίων η συνολική βασική οφειλή δεν ξεπερνά τις 5.000€ και οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό."

Συνέχεια ανάγνωσης ---> ΤΣΜΕΔΕ

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Αώος: οικογενειακή υπόθεση η εκτροπή!

Αναδημοσίευση από http://www.enet.gr/
Περιβαλλοντική εκτροπή επτά υπουργείων ανάβει το «πράσινο φως» στην εκτροπή του Αώου. Η κυβέρνηση ενέκρινε τελικά την εκτροπή του ποταμού Αώου, παρά τις έντονες αντιδράσεις, τόσο από την τοπική κοινωνία, φορείς και τις δημοτικές αρχές όσο και από επιστημονικούς φορείς και ευρωβουλευτές, για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στο Εθνικό Πάρκο της Πίνδου, στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, στην κτηνοτροφία και στον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής της Πίνδου.
Η δημιουργία φράγματος πολύ κοντά στις πηγές του ποταμού Αώου για την εκτροπή των νερών του στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, περιλαμβάνεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας, Πολιτισμού, και Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα επτά υπουργεία ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διαχείριση των υδάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, στην οποία περιλαμβάνεται και η δημιουργία του φράγματος στις πηγές του Αώου.
Η ΚΥΑ φέρει και την υπογραφή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ., Σταύρου Καλογιάννη. Φαίνεται μάλιστα πως το έργο είναι οικογενειακή υπόθεση της οικογένειας Καλογιάννη. Αποτελεί έμπνευση του πατέρα του Στ. Καλογιάννη, Λευτέρη, πρώην βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ., γνωστού από την αρπαγή της κάλπης στη Βουλή το 1985, κατά την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ υποστηρίζεται από την αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, Τατιάνα Καλογιάννη, κόρη του Λευτέρη Καλογιάννη και αδερφή του πρώην αναπληρωτή υπουργού, Σταύρου Καλογιάννη. Κι αυτό, τη στιγμή που ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, έπειτα από συνάντησή του με τους δημάρχους Ζαγορίου και Κόνιτσας, κ.κ. Γ. Παπαναστασίου και Π. Γαργάλα, σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Περιφέρεια, υποστήριξε ότι δεν τίθεται ζήτημα εκτροπής των νερών του Αώου στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και ότι το έργο είναι αδύνατο να κατασκευαστεί.
Λίγο πριν από την υπογραφή της ΚΥΑ, ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, με επείγουσα επιστολή του κάλεσε το νέο υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για ακύρωση των σχεδιασμών για εκτροπή του ποταμού Αώου. Στον Δ. Καραβέλλα απάντησε με επιστολή του ο Στ. Καλογιάννης, ο οποίος υπεραμύνθηκε του έργου και τον κατηγόρησε για παραπληροφόρηση.
ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Έχει το γνώθι σ'αυτόν

Άμα λέει αυτά τα πράγματα δημόσια ο πρωθυπουργός, εμείς φταίμε να τα αναπαράγουμε; Γαμώ το κεφάλι σου μαλάκα λοιπόν, αφού το θέλεις! Έχουν χάσει το μπούσουλα οι άνθρωποι, από τους πολλούς εκβιασμούς που δέχονται για τους σκελετούς που κρύβουν στις ντουλάπες τους, μπερδεύουν τα λόγια τους πλέον. Πολύ θέλει ο άνθρωπος; Παρά να γίνεσαι ρεζίλι των σκυλιών, δεν τα παρατάς λέω 'γώ καλύτερα, να κάνεις κι ένα ψυχικό, μερικά εκατομμύρια ψυχικά δηλαδή; Ή είναι πολλά τα λεφτά Άρη;
Πηγή

Κινητοποίηση ενάντια στην επίσκεψη Σόϊμπλε - Όχι στις απαγορεύσεις


ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ –ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Όλοι στην κινητοποίηση ενάντια στην επίσκεψη Σόιμπλε, Πέμπτη 18 Ιούλη, στις 6.30 πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

Με ανακοίνωσή της η ΓΑΔΑ και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης κηρύσσει όλο το κέντρο της Αθήνας σε “κόκκινη ζώνη” προκειμένου να διέλθει χωρίς να τον ακουμπήσει η κοινωνική οργή, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι με Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, αύριο (18 Ιουλίου 2013), ημερομηνία επίσκεψης στη χώρα μας του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε, λόγω των μέτρων ασφάλειας και των ρυθμίσεων κυκλοφορίας των οχημάτων, δεν επιτρέπονται, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 09.00 έως 20.00, οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους:

Β. Αμαλίας (από τη συμβολή της με την Β. Όλγας) – αριστερά Σουρή – συνέχεια Ναυάρχου Νικοδήμου – δεξιά Βουλής – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – δεξιά Ακαδημίας – αριστερά Κανάρη – συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – συνέχεια Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Σούτσου Δ. – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγινίτου – δεξιά Ποταμιανού Ηλία – συνέχεια Ίωνος Δραγούμη – αριστερά Β. Αλεξάνδρου – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – δεξιά Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – δεξιά Αρδηττού – αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας), όπως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών « Ελ. Βενιζέλος » έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κα τεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό 100 μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), όπως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά το μήκος τους, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Δρόμοι με αδιαφάνεια και «καπέλα»

Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μέση καθυστέρηση στην παράδοση έργων, η πρόσβαση στις διαδικασίες ανάθεσης έργου στερείται διαφάνειας και οι εργολάβοι δεν έχουν την πλήρη ευθύνη για κάθε αλλαγή στις τιμές των υλικών, η οποία φυσικά φορτώνεται στους φορολογούμενους.
Αναδημοσίευση από ΕφΣυν του Κώστα Μοσχονά

54Τα παιχνίδια των εθνικών εργολάβων με τη συνενοχή των διαφόρων κυβερνήσεων στις κατασκευές αυτοκινητόδρομων αποκαλύπτει έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ε.Ε., που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μέση καθυστέρηση στην παράδοση έργων, η πρόσβαση στις διαδικασίες ανάθεσης έργου στερείται διαφάνειας και οι εργολάβοι δεν έχουν την πλήρη ευθύνη για κάθε αλλαγή στις τιμές των υλικών, η οποία φυσικά φορτώνεται στους φορολογούμενους…
65 δισ. ευρώ

Πρόκειται για ορισμένες μόνο πτυχές της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποίησε ελέγχους σε 24 συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα οδοποιίας στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ισπανία, συνολικού κόστους 3 δισ. ευρώ. Από το 2000 έως το 2012 έχουν διατεθεί συνολικά 65 δισ. ευρώ σε όλα τα κράτη-μέλη.

Από τους ελέγχους, λοιπόν, προκύπτει ότι η μέση καθυστέρηση στην παράδοση έργων στην Ελλάδα είναι 16 μήνες. Η χώρα μας κατέχει τα σκήπτρα στον μέσο όρο καθυστερήσεων σε σύγκριση με τις άλλες τρεις χώρες. Στην Ισπανία, η μέση καθυστέρηση στην παράδοση έργου είναι 11 μήνες, στη Γερμανία 7 και στην Πολωνία 3 μήνες.

Ποιος επωφελείται από την καθυστέρηση; Φυσικά η κατασκευάστρια εταιρεία, τουλάχιστον στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Στην έκθεση αναφέρεται ως παράδειγμα ότι στην Ελλάδα ο προϋπολογισμός για το κομμάτι της ΠΑΘΕ (Ε75) ήταν 278 εκατ. ευρώ, αλλά το τελικό κόστος έφτασε στο ποσό των 378 εκατ. ευρώ. Το κόστος κατασκευής μιας γέφυρας στην Ελλάδα ήταν 1.293 ευρώ ανά τ.μ., 1.331 ευρώ στη Γερμανία, 1.135 ευρώ στην Πολωνία και 696 ευρώ στην Ισπανία. Επίσης, το κόστος του κυβικού μέτρου τσιμέντου για γέφυρα ήταν 176 ευρώ στην Ελλάδα, 130 στην Ισπανία, 193 στη Γερμανία και 228 ευρώ στην Πολωνία

«Κόκκινα» δάνεια: Έρχονται οι πλειστηριασμοί, φεύγουν οι τράπεζες

Αναδημοσίευση από  tvxs.gr/node/133711
Το μέτρο της αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων στις περιπτώσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών ισχύει έως τον Δεκέμβριο του 2013, οπότε και θα επανεξεταστεί το θέμα. Ενόψει των σχετικών διαβουλεύσεων, τις οποίες έχουν άλλωστε προαναγγείλει υπουργοί της ΝΔ, καταγράφεται κινητικότητα ξένων κεφαλαίων τα οποία ενδιαφέρονται να αγοράσουν από τις ελληνικές τράπεζες «τοξικά» δάνεια. «Τυχαίο; Δεν νομίζω...»
H τρόικα πιέζει εδώ και καιρό για την κατάργηση της αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων που καθιερώθηκε επί υπουργίας (Ανάπτυξης) Κατσέλη. Η συγκεκριμένη αξίωση ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια πίεσης προς τα κάτω των τιμών στην αγορά ακινήτων, καθώς αν βγουν μαζικά προς πώληση στην αγορά τα περισσότερα από 100.000 ακίνητα προς πλειστηριασμό θα προκαλέσουν μεγάλες ανατροπές. Συγχρόνως, εκφράζεται η άποψη ότι μία ανάλογη εξέλιξη, είτε από πρόθεση, είτε εκ του αποτελέσματος, θα εξυπηρετούσε όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν «κοψοχρονιά» κυρίως ακριβά ακίνητα, τα λεγόμενα «φιλέτα» (σε κοσμικά νησιά κ.ο.κ.).

«Ήδη διαχειριζόμαστε υποθέσεις κατά τις οποίες μεγάλα funds του εξωτερικού αγοράζουν προβληματικά δάνεια, με μετρητά, στο 25% της αξίας τους, προσδοκώντας ότι θα προχωρήσουν και σε κατασχέσεις ακινήτων από την 1 Ιανουαρίου του 2014, οπότε και σύμφωνα με την πληροφόρησή μας θα αρχίσουν ξανά οι πλειστηριασμοί», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών Ελλάδας Ευάγγελος Κρητικός.

Σε σχετική επισήμανση προβαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος κάνει λόγο για «κοράκια της ντροπής»: «Στο Αθηναϊκό Κέντρο καταφθάνουν «νέοι επισκέπτες» έτοιμοι να διαπραγματευθούν με το παρασιτικό τραπεζικό σύστημα του τίτλους των «κόκκινων» δανείων (...) Όταν ο ελληνικός λαός, παρά τα φοβερά δεινά που βιώνει, πληρώνει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και τους τόκους αυτής, οι τραπεζίτες των θαλασσοδανείων και των επισφαλειών των δάνειων των ημετέρων, αποφάσισαν να πουλήσουν  για ένα κομμάτι ψωμί, δηλαδή στο 20% με 30% τα τιτλοποιημένα κόκκινα δάνεια των ελλήνων πολιτών».

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες επιθυμούν να απαλλαχθούν από το βάρος των «τοξικών» δανείων, κερδίζοντας και σε επίπεδο ρευστότητας έστω μετά από «κούρεμα» των δικαιωμάτων τους επί των δανείων.

Σημειώνεται ότι διεθνείς πρακτικές όπως αυτές στις οποίες φέρονται να προβαίνουν αυτήν την περίοδο ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται για τις επιθετικές πολιτικές τους κατά τη διεκδίκηση του δικαιώματος είσπραξης της οφειλής από τον δανειολήπτη.

Η συγκεκριμένη παράμετρος αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό το πρίσμα των εισηγήσεων τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθύνει η τρόικα για δυνατή κατάσχεση και της πρώτης κατοικίας.

Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αποτρέπει την εκτίναξη των πλειστηριασμών, την ώρα που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες ανέρχονται έως και στο 30% του -δανειακού- χαρτοφυλακίου τους.

Ασφαλώς, ανεξαρτήτως των όποιων ρυθμίσεων δανείων θεσμοθετεί ή δεν θεσμοθετεί η κυβέρνηση, το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί δραστικά, όσο η ύφεση ταλανίζει την ελληνική οικονομία και η ρευστότητα χορηγείται από το τραπεζικό σύστημα με το σταγονόμετρο.

Αναστολή θεώρησης Βιβλιαρίων Υγείας από το ΤΣΜΕΔΕ

Αναρτούμε την έγγραφη άρνηση του ΤΣΜΕΔΕ στο αίτημα συναδέλφου για σφάγισμα του βιβλιαρίου του. Υπενθυμίζουμε ότι κατόπιν παρέμβασης του Υπ. "Εργασίας" σταμάτησε η διαδικασία σφραγίσματος βιβλιαρίων υγείας σε κατηγορίες δοκιμαζόμενων συναδέλφων. Το ΤΣΜΕΔΕ άλλο που δεν ήθελε...Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Η λίστα Νο2 για τη διαθεσιμότητα - και μηχανικοί στο στόχαστρο

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα λαγό της κυβέρνησης και της τρόϊκας. Βάζουν πλεόν καθαρά στο στόχαστρο και μηχανικούς - για όσους πίστευνα ότι είναι αρκετά προσοντούχοι και θα εξαιρεθούν. Όπως γράφει το άρθρο - λαγός κινδυνεύουν συνάδελφοι "στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», στην οποία έχουν συγχωνευθεί η ΔΕΠΑΝΟΜ, ο ΟΣΚ και η «Θέμις Κατασκευαστική»...κατάργηση των δομών του πρώην ΟΣΚ, απ' όπου αναμένεται να τεθούν σε κινητικότητα 350 υπάλληλοι (κυρίως πολιτικοί μηχανικοί)", από ΙΓΜΕ, ΟΕΚ καθώς και "τους υπαλλήλους των Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπαθών (ΤΑΣ) που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη την Ελλάδα (Καλαμάτα, Κοζάνη, Πύργο Ηλείας κ.α.) "

Δεύτερο κύμα εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα έρχεται στο Δημόσιο τον Σεπτέμβριο. Λεπτομερείς προτάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην αξιολόγηση δομών και προσωπικού εξετάστηκαν την Παρασκευή, σε συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Η λίστα Νο2 για τη διαθεσιμότητα
Σενάρια για τη διαθεσιμότητα επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να συμπληρωθεί η κατάσταση με τους 12.500 υπαλλήλους που θα τεθούν σε κινητικότητα τον Σεπτέμβριο.
Με στόχο να τεθούν σε διαθεσιμότητα 12.500 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση έχει καταλήξει για το πρώτο κύμα των 4.260 διαθέσιμων υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα μέχρι τα τέλη Ιουλίου, οι οποίοι, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών, θα προέρχονται από την κατάργηση 1.976 θέσεων εκπαιδευτικών στην τεχνική εκπαίδευση, από τους σχολικούς φύλακες (2.234) και από 50 οδηγούς και τεχνικούς του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Για τους εναπομείναντες 8.296 «διαθέσιμους» υπαλλήλους του Σεπτεμβρίου έχουν «κλειδώσει» οι 3.496 δημοτικοί αστυνομικοί και η πολιτική ηγεσία του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζεται σενάρια σύμφωνα με τα οποία θα εξευρεθούν τα υπόλοιπα 4.800 «ονοματεπώνυμα» υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα, ενώ οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί θα αξιοποιηθούν και για τον δεύτερο γύρο των υπόλοιπων 12.500 διαθεσιμοτήτων που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο αλλά και τις 2.000 υποχρεωτικές απομακρύνσεις που πρέπει να υλοποιηθούν το 2013.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξετάζει προτάσεις για τις 2.000 απολύσεις που προβλέπονται εντός του 2013
Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξετάζει προτάσεις για τις 2.000 απολύσεις που προβλέπονται εντός του 2013 Συνεδρίαση
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρουσία του υπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου και υπηρεσιακών παραγόντων, όπου συζητήθηκαν προτάσεις για την επιτάχυνση της αξιολόγησης δομών και προσωπικού. Στο τραπέζι έχουν κατατεθεί και εξετάζονται εισηγήσεις προκειμένου να προσδιοριστούν άμεσα «δεξαμενές» για τη διαθεσιμότητα, οι οποίες αφορούν:
Την κατάργηση Διευθύνσεων και Τμημάτων στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», στην οποία έχουν συγχωνευθεί η ΔΕΠΑΝΟΜ, ο ΟΣΚ και η «Θέμις Κατασκευαστική». Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει ότι στη νέα εταιρεία δεν έχει εφαρμοστεί νέο οργανόγραμμα και συζητείται η κατάργηση των δομών του πρώην ΟΣΚ, απ' όπου αναμένεται να τεθούν σε κινητικότητα 350 υπάλληλοι (κυρίως πολιτικοί μηχανικοί), προκειμένου να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, ενώ δεν αποκλείεται και οι απολύσεις, καθώς η κατάργηση οργανικών θέσεων αφορά ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου.
  • Τους 600 εργαζομένους του πρώην ΙΓΜΕ, που μετακινήθηκαν στο ΥΠΕΚΑ προκειμένου να μεταφερθούν σε περιφέρειες ή δήμους.
  • 1.270 αγροφύλακες, οι οποίοι σήμερα απασχολούνται ως δασοφύλακες στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις.
  • 400 υπαλλήλους του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που συγχωνεύτηκε με τον ΟΑΕΔ, για τους οποίους προτείνεται να τεθούν σε κινητικότητα, για να μεταφερθούν σε αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες.
  • Τους 1.956 καθηγητές Ολυμπιακής Παιδείας, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι γυμναστές και είχαν προσληφθεί το 2004, ενώ μονιμοποιήθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού.
  • Τους υπαλλήλους των Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπαθών (ΤΑΣ) που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη την Ελλάδα (Καλαμάτα, Κοζάνη, Πύργο Ηλείας κ.α.) και δεν έχουν αντικείμενο εργασίας.
  • Τους 1.000 υπαλλήλους των Διευθύνσεων Υγείας από τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις, με στόχο να μετακινηθούν σε περιφέρειες και δήμους παράλληλα με τη μεταφορά της αρμοδιότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • 700 από τους 1.500 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν προσέρχονται στις αίθουσες επικαλούμενοι διάφορους λόγους (ψυχολογικούς, ιατρικούς κ.λπ.).
  • 5.000-6.000 υπαλλήλους δήμων με συμβάσεις αορίστου χρόνου που έχουν μεταταχθεί από δημοτικές επιχειρήσεις στις κεντρικές υπηρεσίες των ΟΤΑ από το 2010 μέχρι σήμερα λόγω «Καλλικράτη» και έχουν προσληφθεί εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.

Απολύσεις και Απεργία στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ

Αναδημοσιεύουμε σειρά άρθρων από 902, Αυγή και Ταξική Πορεία για τις πρόσφατες απολύσεις στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΑΕ

Απεργία των εργαζομένων στην ASPROFOS ενάντια στις απολύσεις
Με απεργία απάντησαν σήμερα οι εργαζόμενοι της εταιρείας ASPROFOS, μελετητικής εταιρείας, θυγατρικής του ομίλου ΕΛΠΕ, αντιδρώντας στις 6 απολύσεις που έκανε η εργοδοσία την προηγούμενη εβδομάδα.
Πρόκειται για εργαζόμενους με «μπλοκάκι», με την αιτιολογία της μείωσης προσωπικού. Η εργοδοσία έχει κάνει σαφές ότι θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση και με άλλες απολύσεις εργαζομένων με «μπλοκάκι», ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσει - είτε με απολύσεις είτε με «οικειοθελείς αποχωρήσεις» - και στους εργαζόμενους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Στην εταιρεία δουλεύουν περίπου 240 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 60 είναι με «μπλοκάκι». Σύμφωνα με όσα έχουν πει στελέχη της εταιρείας στο μεγαλύτερο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (Διυλιστήρια) οι απολύσεις αναμένεται να επεκταθούν και στις άλλες εταιρείες του ομίλου (συνολικά περίπου 4.000 εργαζόμενοι).
Η αντίδραση των εργαζομένων της ASPROFOS ήταν άμεση. Την προηγούμενη Παρασκευή έγινε μαζική Γενική Συνέλευση, όπου και αποφασίστηκε απεργία για χτες Δευτέρα, η οποία θα συνεχιστεί και σήμερα με την 24ωρη πανελλαδική - πανεργατική απεργία. Για την Τετάρτη έχει προκηρυχθεί απεργία από την Ομοσπονδία Πετρελαιοειδών για τον όμιλο των ΕΛΠΕ.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ "ΑΣΠΡΟΦΟΣ"!

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ!
ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥΣ!
Με τις απολύσεις 6 εργαζομένων αποφάσισε η διοίκηση της ΑΣΠΡΟΦΟΣ να εγκαινιάσει την ανάληψη του βασικού σχεδιασμού του αγωγού ΤΑΡ. Δυο μόλις μέρες μετά το "πανηγυρικό" σχετικό δελτίο τύπου, η μεγαλύτερη εταιρία μελετών στην Ελλάδα, που είναι θυγατρική του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, ανακοίνωσε την Πέμπτη 11/7/2013 σε 6 εργαζόμενους ότι από τον επόμενο μήνα τους πετάει στην ανεργία!Αυτή είναι η "ανάπτυξη" που τάζουν! Στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση για την κατασκευή του αγωγού, ο Σαμαράς έταξε 12.000 θέσεις εργασίας. Η πραγματικότητα είναι ότι η ΑΣΠΡΟΦΟΣ, που τον έχει αναλάβει προς το παρόν, ξεκινάει απολύοντας εργαζόμενους, κάποιοι από τους οποίους έχουν μάλιστα δουλέψει στο συγκεκριμένο έργο. Το σίγουρο είναι ότι η κατασκευή του αγωγού, όταν υλοποιηθεί, θα γίνει με την εκμετάλλευση των εργαζομένων, που για το κεφάλαιο δεν είναι παρά αναλώσιμοι "πόροι".
Οι απολύσεις αυτές δεν είναι μεμονωμένες. Αποτελούν την υλοποίηση της δηλωμένης πρόθεσης των ΕΛΠΕ για "μείωση του εργατικού κόστους" που περνάει μέσα από μειώσεις στις συλλογικές συμβάσεις (ΑΣΠΡΟΦΟΣ, Ελληνικά Καύσιμα-BP, ΕΚΟ), "εθελούσιες" -ή όχι και τόσο εθελούσιες- αποχωρήσεις προσωπικού, κλείσιμο μονάδων και αναστολή ορισμένων δραστηριοτήτων. Αυτή η κατεύθυνση εντάσσεται σε ένα πλαίσιο συνολικής αναδιάρθρωσης του κλάδου της ενέργειας, με το ξένο κεφάλαιο να εμπλέκεται πλέον ακόμα περισσότερο και ακόμα πιο άμεσα στη ληστεία των πρώτων υλών (υδρογονάνθρακες, λιγνίτης κ.ά.), των υποδομών και της εργατικής δύναμης των εργαζομένων της χώρας.

Ζωντανή Αναμετάδοση από τις συγκεντρώσεις #16jgr

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Επαναφέρουν διά της... πλαγίας οδού τη μεταφορά συντελεστή

Της Σταυρογιάννη Λ. από http://www.avgi.gr/
 
Σε παραμάγαζο real estate βιάζεται να μετατρέψει το "Πράσινο Ταμείο" η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, επιχειρώντας να βάλει χέρι και στο 2,5% των πόρων που του έχουν αφήσει μετά τις συνεχείς αφαιμάξεις, αλλά και την πρόσφατη καρατόμηση του Διοικητικού Συμβουλίου του με τροπολογία στη Βουλή.
Έτσι, λοιπόν, προσπαθεί να επαναφέρει από το παράθυρο τον θεσμό της μεταφοράς συντελεστή που έχει κριθεί επανειλημμένα αντισυνταγματικός για τον τρόπο εφαρμογής του από το ΣτΕ, καθώς από πολεοδομικό εργαλείο για την αποζημίωση σε "είδος" των ιδιοκτητών διατηρητέων ή ρυμοτομούμενων ακινήτων, μετατράπηκε σε μέσο κερδοσκοπίας υποβαθμίζοντας τις πόλεις.
Το ΣτΕ έχει αποδεχθεί, με τις αποφάσεις του, τον σχεδιασμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή, μόνο ύστερα... από σχεδιασμό (Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια κ.λπ.). Και τέτοιες Ζώνες δεν έχουν θεσμοθετηθεί. Από την άλλη, ανασύρει παλαιοκομματικές συνταγές τάζοντας μεταφορά συντελεστή δόμησης από το πουθενά, τον οποίο θα αγοράσουν ή θα ανταλλάξουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί για να μπορούν να χτίσουν περισσότερο στο τμήμα της έκτασής τους που είναι οικοδομήσιμο. Επιπλέον, εκχυδαΐζει οτιδήποτε συνδέεται με τους στοιχειώδεις κανόνες σχεδιασμού, καθώς παγιώνει την εκμετάλλευση της αυθαιρεσίας και παρανομίας για εισπρακτικούς λόγους. Αυθαίρετα εκτός σχεδίου, λοιπόν, αν τακτοποιηθούν, πληρώσουν το παράβολο και το ειδικό πρόστιμο και στη συνέχεια η περιοχή τους, εντός δεκαετίας, μπει στο Σχέδιο Πόλης και δώσουν τις εισφορές σε γη και σε χρήμα, θα εξαιρεθούν από την κατεδάφιση αν ο ιδιοκτήτης τους αγοράσει μέσω της Τράπεζας Γης συντελεστή δόμησης ακινήτου ίσο "με την υπέρβαση δόμησης που έχει πραγματοποιηθεί".
Όλες αυτές οι θολές ρυθμίσεις, πελατειακού χαρακτήρα, περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που το ΥΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει πως θα δημοσιοποιήσει μέσα στην εβδομάδα, ενώ πιο λεπτομερείς ήταν οι σχετικές αναφορές που αποσπάστηκαν από άλλο, υπό επεξεργασία Σχέδιο Νόμου. Αυτό που επιχειρεί να κατεδαφίσει το ισχύον χωροταξικό και πολεοδομικό θεσμικό πλαίσιο, μετατρέποντάς το από δεσμευτικό σε κατευθυντήριο ώστε να νομιμοποιήσει επενδύσεις αγνώστου ταυτότητας.
Όλα πωλούνται κι αγοράζονται

Είμαστε όλοι και όλες υπό απόλυση μέχρι να τους διώξουμε

Αθήνα, 15-7-2013
Αρ. Πρωτ.: 6603
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για το Πολυνομοσχέδιο

Ξαφνικός θάνατος για 25.000 δημόσιους υπαλλήλους –
Απαντάμε στην προκλητική επίθεση της κυβέρνησης
με απεργίες και διαδηλώσεις

Αντί του καταργηθέντος επιδόματος αδείας, το φετινό καλοκαιρινό «δώρο» της δικομματικής πλέον συγκυβέρνησης στους εργαζόμενους σε Υπουργεία, ΟΤΑ, Εκπαίδευση και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα είναι «άδεια διαρκείας - διαθεσιμότητα» για 8 μήνες με 75% του μισθού και τη λαιμητόμο της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων. Από τους 25.000 ΔΥ που θα τεθούν σε «διαθεσιμότητα» θα προέλθει και μέρος από τις 11.000 απολύσεις του 2014. Και έπεται συνέχεια… μια και τα κάθε φορά "τελευταία" μνημόνια αυξάνουν τους υπό απόλυση.

Αυτά περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο “Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν.4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις” που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται την Τετάρτη.

Τίθενται άμεσα σε διαθεσιμότητα με κατάργηση ειδικοτήτων 2.200 σχολικοί φύλακες (άρθρο 80 νομοσχεδίου), ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου ακολουθούν 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί (άρθρο 81 νομοσχεδίου). Έως το Σεπτέμβριο θα υπαχθούν σε καθεστώς “διαθεσιμότητας” 600 εκπαιδευτικοί ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ διαφόρων ειδικοτήτων (άρθρο 82 νομοσχεδίου), 4.150 «πλεονάζοντες» από την αναδιοργάνωση των δομών σε υπουργεία. 

Με το άρθρο 90 περί ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ:
1. Επιτρέπεται η κατάργηση θέσεων ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα με μια απλή κοινή υπουργική απόφαση, χωρίς πλέον το μανδύα της αξιολόγησης δομών που ήταν το μέχρι τώρα προβαλλόμενο πρόσχημα διοικητικής μεταρρύθμισης. Η διαδικασία αυτή αποσυναρτάται από οποιαδήποτε προσπάθεια κατάρτισης νέων οργανισμών ή προσδιορισμού πλεονάζοντος προσωπικού στους υπάρχοντες.
2. Τροποποιούνται οι διαδικασίες της επιλογής των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων και ορίζονται κριτήρια ακόμα περισσότερο ασαφή και αυθαίρετα: οι δεξιότητες, οι επιδόσεις και οι ηθικές αμοιβές καθίστανται τυπικό προσόν. Ποινικοποιείται η ασθένεια και οι νομίμως χορηγηθείσες αναρρωτικές άδειες, ενώ ολοκληρώνεται η βιομηχανία κατασκευής επίορκων. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι αυξάνεται η εξάρτηση από την εκάστοτε πολιτική βούληση, καθώς η διαδικασία αποτίμησης των προσόντων γίνεται με την έκδοση μιας απλής απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (στοιχεία Ε και ΣΤ άρθρου 90 παρ. 2), ούτε καν με νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή.
3. Εκεί που μέχρι τώρα μας βομβάρδιζαν με υποσχέσεις για το ρόλο του ΑΣΕΠ στην διαδικασία τώρα εξαφανίζουν το θεσμό και τον υποκαθιστούν με μια απλή υπουργική απόφαση.
4. Συστήνονται Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια ανά φορέα στα οποία μετατοπίζεται όλο το βάρος επιλογής των διαθέσιμων υπαλλήλων. Αυτά απαρτίζονται από ένα μέλος του ΑΣΕΠ, ως πρόεδρο, τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης Προσωπικού του φορέα και ένα προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης του φορέα. Ούτε λόγος να γίνεται για τη συμμετοχή των εκπροσώπων των υπαλλήλων. Η δε συμμετοχή μέλους του ΑΣΕΠ είναι καθαρά προσχηματική, αφού η πλειοψηφία θα καθορίζεται εύκολα από τους εκλεκτούς της ηγεσίας, διορισμένους Γενικούς Διευθυντές.
5. “Η διαθεσιμότητα διαρκεί οχτώ μήνες, μετά την πάροδο των οποίων ο υπάλληλος απολύεται”. Πέφτουν οριστικά οι μάσκες περί δήθεν «κινητικότητας».
Να επισημάνουμε ότι η εικαζόμενη απόσυρση της διάταξης για την ευνοϊκή μοριοδότηση των μετακλητών υπαλλήλων στα υπουργικά γραφεία, ουδόλως αναιρεί το πραγματικό περιεχόμενο της διάταξης και των προθέσεων αυτών που το εισηγήθηκαν, αφού παραμένει η δυνατότητα με μια απλή κοινή υπουργική απόφαση “να ορίζονται πρόσθετα ειδικά κριτήρια, ή να διαφοροποιείται η μοριοδότηση των γενικών κριτηρίων ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας του οικείου φορέα”, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να φωτογραφίζουν δια των ειδικών κριτηρίων κάθε εκλεκτό τους και κομματικό παρατρεχάμενο.

Με το Άρθρο 91 της ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ:
Η περιβόητη κινητικότητα των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα στο πολυνομοσχέδιο κάνει τον ν. 4093/2012 να φαντάζει όαση νομιμότητας. Συγκεκριμένα  καταργεί κάθε κεντρική διαδικασία εποπτείας της επαναπρόσληψης των διαθέσιμων υπαλλήλων με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ και την υποκαθιστά με τις πλέον αναξιόπιστες διαδικασίες επιλογής σε επίπεδο φορέα υποδοχής. Τριμελή Συμβούλια του φορέα υποδοχής θα επιλέγουν το προσωπικό με κατά περίπτωση κριτήρια (θα ορίζονται με υπουργική απόφαση) και με προφορική συνέντευξη...

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν τίποτε λιγότερο από μια γενικευμένη σφαγή όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα, μονίμων, ΙΔΑΧ, διαθέσιμων ή μη. Ούτε ο τρόπος διορισμού πρόκειται να διασώσει κατηγορίες υπαλλήλων, αφού με την κατάργηση ολόκληρων κλάδων και ειδικοτήτων απολύονται όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση. Δεν υπάρχει πιο εύγλωττο παράδειγμα από τους καθηγητές Ιταλικών και Ισπανικών που έχουν διοριστεί ως πρώτοι επιτυχόντες ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετέχοντες σε έναν από τους πιο δύσκολους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.
Γι` αυτό και πρέπει να πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης και των παρατρεχάμενών της να μας διαιρέσουν καλλιεργώντας μεταξύ μας τον ανταγωνισμό και τη φρούδα ελπίδα ότι κάποιοι θα τη γλιτώσουν χάρη... στα «προσόντα» και την «αξία» τους. Είναι η άλλη πλευρά του κοινωνικού αυτοματισμού που στρέφει τους δοκιμαζόμενους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα ενάντια σε μας, τους «κοπανατζήδες και αραχτούς» του δημόσιου τομέα.
Με αυτό το όπλο καταφέρνουν, μέχρι στιγμής, να μας κρατούν χωρισμένους κι αυτό τη στιγμή που κάθε φορά που επιτίθενται στους δημοσίους υπαλλήλους, μειώνεται κι άλλο ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα: το πολυνομοσχέδιο, με το άρθρο 103, ρυθμίζει ξανά τον κατώτερο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,
Αυτό το κύμα απολύσεων που σχεδιάζουν δεν θα είναι το τελευταίο!
Οι απολύσεις δεν επιδιώκονται γιατί υπάρχουν «ανάξιοι δημόσιοι υπάλληλοι», εθισμένοι στις κοπάνες και τον πελατειασμό, όπως τολμούν να λένε αυτοί που είναι οι πραγματικοί ενορχηστρωτές των όσων υποκριτικά καταγγέλλουν. Ούτε γιατί, όπως προπαγανδίζουν το προηγούμενο διάστημα δεν έγιναν “όσα είχαμε υποσχεθεί”.
Οι απολύσεις είναι επιλογή που συνδέεται με τις βαθύτερες αλλαγές του χαρακτήρα του κράτους που επιδιώκουν και που στο έδαφος της εντεινόμενης καπιταλιστικής κρίσης θα επιδιωχθούν με τρόπο πιο βίαιο. Στόχος όλων των μνημονίων την τελευταία τριετία είναι η μείωση του δομών του κράτους και η απεμπόληση των λειτουργιών που επιτελεί προς όφελος της κοινωνίας προς τους ιδιώτες. Την ίδια ημέρα που αποφάσιζαν τη διαθεσιμότητα-απόλυση των εκπαιδευτικών, ο Υπ. Παιδείας εγκαινίαζε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο.
Το Επιτελικό Κράτος τους δεν θέλουν να παρέχει ό,τι λειψό παρείχε μέχρι σήμερα στους εργαζομένους της χώρας (βλ. ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών), ενώ μοναδικός στόχος της λειτουργίας του θα είναι η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, και η δημοκρατία, έτσι όπως την είχαμε γνωρίσει, φαντάζει πολυτέλεια: η νομοθετική εξουσία αποδυναμώνεται, η εκτελεστική ενισχύεται (βλ. παραπάνω για τις υπουργικές αποφάσεις), η νομοθέτηση γίνεται απευθείας από το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του (βλ. Καλή Νομοθέτηση).
Σε αυτό το κράτος-στρατηγείο της αντιλαϊκής επίθεσης, αντιστοιχούν τρομοκρατημένοι υπάλληλοι, χωρίς μόνιμες εργασιακές σχέσεις, που θα εργάζονται σε ένα περιβάλλον μόνιμης ανασφάλειας και τρομοκρατίας, σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες, όπου θα καλλιεργείται ο ανταγωνισμός για τους “επαίνους”.

Γι` αυτούς τους λόγους, είμαστε όλοι και όλες υπό απόλυση μέχρι να τους διώξουμε!

Η μόνη απάντηση είναι ξεσηκωμός τώρα! Μπορούμε και πρέπει να τους ανατρέψουμε!

Με γενικές συνελεύσεις, κλαδικούς συντονισμούς και ενωτικό, αποφασιστικό και διαρκή απεργιακό αγώνα των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που θα δώσει τη μάχη με το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ με στόχο τη νίκη, για να χάσουν οριστικά τον ύπνο τους ο Μητσοτάκης και η συγκυβέρνηση. Με τους αγώνες στα χέρια των εργαζομένων.

Στο πλάι της δοκιμαζόμενης λαϊκής κι εργαζόμενης πλειοψηφίας της χώρας μας, της νεολαίας μας που της δείχνουν το δρόμο της ανεργίας και της μετανάστευσης, στους μόνους, δηλαδή, που αξίζει να είναι οι σταθεροί μας σύμμαχοι, μέσα στους αγώνες του λαού μας, θα βγούμε νικητές!