Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013

Είμαστε όλοι και όλες υπό απόλυση μέχρι να τους διώξουμε

Αθήνα, 15-7-2013
Αρ. Πρωτ.: 6603
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για το Πολυνομοσχέδιο

Ξαφνικός θάνατος για 25.000 δημόσιους υπαλλήλους –
Απαντάμε στην προκλητική επίθεση της κυβέρνησης
με απεργίες και διαδηλώσεις

Αντί του καταργηθέντος επιδόματος αδείας, το φετινό καλοκαιρινό «δώρο» της δικομματικής πλέον συγκυβέρνησης στους εργαζόμενους σε Υπουργεία, ΟΤΑ, Εκπαίδευση και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα είναι «άδεια διαρκείας - διαθεσιμότητα» για 8 μήνες με 75% του μισθού και τη λαιμητόμο της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων. Από τους 25.000 ΔΥ που θα τεθούν σε «διαθεσιμότητα» θα προέλθει και μέρος από τις 11.000 απολύσεις του 2014. Και έπεται συνέχεια… μια και τα κάθε φορά "τελευταία" μνημόνια αυξάνουν τους υπό απόλυση.

Αυτά περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο “Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν.4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις” που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται την Τετάρτη.

Τίθενται άμεσα σε διαθεσιμότητα με κατάργηση ειδικοτήτων 2.200 σχολικοί φύλακες (άρθρο 80 νομοσχεδίου), ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου ακολουθούν 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί (άρθρο 81 νομοσχεδίου). Έως το Σεπτέμβριο θα υπαχθούν σε καθεστώς “διαθεσιμότητας” 600 εκπαιδευτικοί ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ διαφόρων ειδικοτήτων (άρθρο 82 νομοσχεδίου), 4.150 «πλεονάζοντες» από την αναδιοργάνωση των δομών σε υπουργεία. 

Με το άρθρο 90 περί ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ:
1. Επιτρέπεται η κατάργηση θέσεων ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα με μια απλή κοινή υπουργική απόφαση, χωρίς πλέον το μανδύα της αξιολόγησης δομών που ήταν το μέχρι τώρα προβαλλόμενο πρόσχημα διοικητικής μεταρρύθμισης. Η διαδικασία αυτή αποσυναρτάται από οποιαδήποτε προσπάθεια κατάρτισης νέων οργανισμών ή προσδιορισμού πλεονάζοντος προσωπικού στους υπάρχοντες.
2. Τροποποιούνται οι διαδικασίες της επιλογής των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων και ορίζονται κριτήρια ακόμα περισσότερο ασαφή και αυθαίρετα: οι δεξιότητες, οι επιδόσεις και οι ηθικές αμοιβές καθίστανται τυπικό προσόν. Ποινικοποιείται η ασθένεια και οι νομίμως χορηγηθείσες αναρρωτικές άδειες, ενώ ολοκληρώνεται η βιομηχανία κατασκευής επίορκων. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι αυξάνεται η εξάρτηση από την εκάστοτε πολιτική βούληση, καθώς η διαδικασία αποτίμησης των προσόντων γίνεται με την έκδοση μιας απλής απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (στοιχεία Ε και ΣΤ άρθρου 90 παρ. 2), ούτε καν με νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή.
3. Εκεί που μέχρι τώρα μας βομβάρδιζαν με υποσχέσεις για το ρόλο του ΑΣΕΠ στην διαδικασία τώρα εξαφανίζουν το θεσμό και τον υποκαθιστούν με μια απλή υπουργική απόφαση.
4. Συστήνονται Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια ανά φορέα στα οποία μετατοπίζεται όλο το βάρος επιλογής των διαθέσιμων υπαλλήλων. Αυτά απαρτίζονται από ένα μέλος του ΑΣΕΠ, ως πρόεδρο, τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης Προσωπικού του φορέα και ένα προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης του φορέα. Ούτε λόγος να γίνεται για τη συμμετοχή των εκπροσώπων των υπαλλήλων. Η δε συμμετοχή μέλους του ΑΣΕΠ είναι καθαρά προσχηματική, αφού η πλειοψηφία θα καθορίζεται εύκολα από τους εκλεκτούς της ηγεσίας, διορισμένους Γενικούς Διευθυντές.
5. “Η διαθεσιμότητα διαρκεί οχτώ μήνες, μετά την πάροδο των οποίων ο υπάλληλος απολύεται”. Πέφτουν οριστικά οι μάσκες περί δήθεν «κινητικότητας».
Να επισημάνουμε ότι η εικαζόμενη απόσυρση της διάταξης για την ευνοϊκή μοριοδότηση των μετακλητών υπαλλήλων στα υπουργικά γραφεία, ουδόλως αναιρεί το πραγματικό περιεχόμενο της διάταξης και των προθέσεων αυτών που το εισηγήθηκαν, αφού παραμένει η δυνατότητα με μια απλή κοινή υπουργική απόφαση “να ορίζονται πρόσθετα ειδικά κριτήρια, ή να διαφοροποιείται η μοριοδότηση των γενικών κριτηρίων ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας του οικείου φορέα”, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να φωτογραφίζουν δια των ειδικών κριτηρίων κάθε εκλεκτό τους και κομματικό παρατρεχάμενο.

Με το Άρθρο 91 της ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ:
Η περιβόητη κινητικότητα των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα στο πολυνομοσχέδιο κάνει τον ν. 4093/2012 να φαντάζει όαση νομιμότητας. Συγκεκριμένα  καταργεί κάθε κεντρική διαδικασία εποπτείας της επαναπρόσληψης των διαθέσιμων υπαλλήλων με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ και την υποκαθιστά με τις πλέον αναξιόπιστες διαδικασίες επιλογής σε επίπεδο φορέα υποδοχής. Τριμελή Συμβούλια του φορέα υποδοχής θα επιλέγουν το προσωπικό με κατά περίπτωση κριτήρια (θα ορίζονται με υπουργική απόφαση) και με προφορική συνέντευξη...

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν τίποτε λιγότερο από μια γενικευμένη σφαγή όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα, μονίμων, ΙΔΑΧ, διαθέσιμων ή μη. Ούτε ο τρόπος διορισμού πρόκειται να διασώσει κατηγορίες υπαλλήλων, αφού με την κατάργηση ολόκληρων κλάδων και ειδικοτήτων απολύονται όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση. Δεν υπάρχει πιο εύγλωττο παράδειγμα από τους καθηγητές Ιταλικών και Ισπανικών που έχουν διοριστεί ως πρώτοι επιτυχόντες ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετέχοντες σε έναν από τους πιο δύσκολους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.
Γι` αυτό και πρέπει να πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης και των παρατρεχάμενών της να μας διαιρέσουν καλλιεργώντας μεταξύ μας τον ανταγωνισμό και τη φρούδα ελπίδα ότι κάποιοι θα τη γλιτώσουν χάρη... στα «προσόντα» και την «αξία» τους. Είναι η άλλη πλευρά του κοινωνικού αυτοματισμού που στρέφει τους δοκιμαζόμενους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα ενάντια σε μας, τους «κοπανατζήδες και αραχτούς» του δημόσιου τομέα.
Με αυτό το όπλο καταφέρνουν, μέχρι στιγμής, να μας κρατούν χωρισμένους κι αυτό τη στιγμή που κάθε φορά που επιτίθενται στους δημοσίους υπαλλήλους, μειώνεται κι άλλο ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα: το πολυνομοσχέδιο, με το άρθρο 103, ρυθμίζει ξανά τον κατώτερο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,
Αυτό το κύμα απολύσεων που σχεδιάζουν δεν θα είναι το τελευταίο!
Οι απολύσεις δεν επιδιώκονται γιατί υπάρχουν «ανάξιοι δημόσιοι υπάλληλοι», εθισμένοι στις κοπάνες και τον πελατειασμό, όπως τολμούν να λένε αυτοί που είναι οι πραγματικοί ενορχηστρωτές των όσων υποκριτικά καταγγέλλουν. Ούτε γιατί, όπως προπαγανδίζουν το προηγούμενο διάστημα δεν έγιναν “όσα είχαμε υποσχεθεί”.
Οι απολύσεις είναι επιλογή που συνδέεται με τις βαθύτερες αλλαγές του χαρακτήρα του κράτους που επιδιώκουν και που στο έδαφος της εντεινόμενης καπιταλιστικής κρίσης θα επιδιωχθούν με τρόπο πιο βίαιο. Στόχος όλων των μνημονίων την τελευταία τριετία είναι η μείωση του δομών του κράτους και η απεμπόληση των λειτουργιών που επιτελεί προς όφελος της κοινωνίας προς τους ιδιώτες. Την ίδια ημέρα που αποφάσιζαν τη διαθεσιμότητα-απόλυση των εκπαιδευτικών, ο Υπ. Παιδείας εγκαινίαζε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο.
Το Επιτελικό Κράτος τους δεν θέλουν να παρέχει ό,τι λειψό παρείχε μέχρι σήμερα στους εργαζομένους της χώρας (βλ. ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών), ενώ μοναδικός στόχος της λειτουργίας του θα είναι η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, και η δημοκρατία, έτσι όπως την είχαμε γνωρίσει, φαντάζει πολυτέλεια: η νομοθετική εξουσία αποδυναμώνεται, η εκτελεστική ενισχύεται (βλ. παραπάνω για τις υπουργικές αποφάσεις), η νομοθέτηση γίνεται απευθείας από το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του (βλ. Καλή Νομοθέτηση).
Σε αυτό το κράτος-στρατηγείο της αντιλαϊκής επίθεσης, αντιστοιχούν τρομοκρατημένοι υπάλληλοι, χωρίς μόνιμες εργασιακές σχέσεις, που θα εργάζονται σε ένα περιβάλλον μόνιμης ανασφάλειας και τρομοκρατίας, σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες, όπου θα καλλιεργείται ο ανταγωνισμός για τους “επαίνους”.

Γι` αυτούς τους λόγους, είμαστε όλοι και όλες υπό απόλυση μέχρι να τους διώξουμε!

Η μόνη απάντηση είναι ξεσηκωμός τώρα! Μπορούμε και πρέπει να τους ανατρέψουμε!

Με γενικές συνελεύσεις, κλαδικούς συντονισμούς και ενωτικό, αποφασιστικό και διαρκή απεργιακό αγώνα των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που θα δώσει τη μάχη με το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ με στόχο τη νίκη, για να χάσουν οριστικά τον ύπνο τους ο Μητσοτάκης και η συγκυβέρνηση. Με τους αγώνες στα χέρια των εργαζομένων.

Στο πλάι της δοκιμαζόμενης λαϊκής κι εργαζόμενης πλειοψηφίας της χώρας μας, της νεολαίας μας που της δείχνουν το δρόμο της ανεργίας και της μετανάστευσης, στους μόνους, δηλαδή, που αξίζει να είναι οι σταθεροί μας σύμμαχοι, μέσα στους αγώνες του λαού μας, θα βγούμε νικητές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου