Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Μελέτη με υπαναχωρήσεις στην προστασία του Υμηττού



Μελέτη με υπαναχωρήσεις στην προστασία του Υμηττού

Τον Οκτώβριο λήγει η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, αλλά η κυβέρνηση δεν βιάζεται να προωθήσει το νέο διάταγμα, που αναμένεται να κάνει εκπτώσεις στη ζώνη απόλυτης προστασίας του βουνού και να επιτρέπει περισσότερες χρήσεις γης στην υπόλοιπη έκταση.

Σοβαρές... εκπτώσεις στη ζώνη απόλυτης προστασίας του Υμηττού και κυρίως περισσότερες επιτρεπόμενες χρήσεις γης στην υπόλοιπη έκταση που θα ανοίξουν δρόμους για οικοπεδοποίηση θα περιλαμβάνει η πολυαναμενόμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον πιο σημαντικό ορεινό όγκο στο Λεκανοπέδιο.

Είναι το απαραίτητο βήμα για να προωθηθεί το νέο διάταγμα που θα προστατεύει το βουνό από καταπατήσεις, αυθαίρετα και πυρκαγιές, οι οποίες επανήλθαν το καλοκαίρι μετά από αρκετά χρόνια. Περισσότερο εκτεθειμένες είναι οι ανατολικές πλευρές του, όπου ιδιώτες από χρόνια είχαν αγοράσει μεγάλες εκτάσεις με στόχο να τις αξιοποιήσουν για να χτίσουν ιδιωτικά νοσηλευτήρια και κολέγια.

Το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει, καθώς τον Οκτώβριο λήγει η αναστολή έκδοσης αδειών δόμησης και οικοδομικών εργασιών – έτσι θα χαθεί η μοναδική ασπίδα προστασίας του Υμηττού. Το μέτρο, που είχε εφαρμοστεί... προσωρινά πριν από δυόμισι χρόνια, δεν επιτρέπεται να παραταθεί πέραν της 31ης Σεπτεμβρίου 2020 και το εξάμηνο που έχει απομείνει δεν θεωρείται επαρκές για να δημοσιοποιηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να γίνει η δημόσια διαβούλευση, να οριστικοποιηθεί το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, να κατατεθεί, να εξεταστεί και να εγκριθεί από το ΣτΕ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν φαίνεται να ανησυχεί για τα στενά χρονικά περιθώρια και είναι ενδεικτικό ότι ο Κωστής Χατζηδάκης ασχολείται με προγράμματα για δημιουργία μονοπατιών! Να σημειωθεί ότι σε πολλά σημεία του βουνού, με εθελοντικές δράσεις ορειβατικών και άλλων οργανώσεων, έχουν κατασκευαστεί από χρόνια διαδρομές για πεζοπορία, αλλά αυτό δεν πτοεί τους κυβερνητικούς παράγοντες που τάζουν στους δημάρχους «ΕΣΠΑ με ουρά»...

Κινητοποίηση για το Πάρκο Γουδή - Πάρκα ελεύθερα και ανοιχτά στους πολίτες



Κινητοποίηση για το Πάρκο Γουδή - Πάρκα ελεύθερα και ανοιχτά στους πολίτες

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (ΜΠΓ) αποτελεί μοναδικό, μεγάλο ελεύθερο δημόσιο χώρο στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, με τεράστιες ευεργετικές συνέπειες για την ποιότητα της ζωής των εκατομμυρίων κατοίκων του.

Σήμερα, θα έπρεπε να είναι διαμορφωμένο και να λειτουργεί ως ενιαίος χώρος υψηλού πρασίνου, ήπιας αναψυχής και ήπιων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως έχει χαρακτηριστεί και θεσμοθετηθεί από τη νομοθεσία (Ν.732/1977, Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας Ν.4277/2014, Π.Δ 187/Δ/2011).


Η ανάγκη υλοποίησης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή είναι επιτακτική, περισσότερο από ποτέ. Αυτό τονίσαμε, ανάμεσα σε άλλα σημαντικά για το περιβάλλον, όλοι και όλες που συμμετείχαμε στην ημερίδα «Μητροπολιτικά πάρκα ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι, κλιματική αλλαγή», που διοργάνωσαν 14 κοινωνικοί και άλλοι φορείς της Αθήνας – Αττικής, στις 24/11/2019, σαν ένα πρώτο βήμα συντονισμού των αγώνων μας για την προστασία των ελεύθερων δημόσιων χώρων και του περιβάλλοντος.



Η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς, όχι μόνο δεν εφαρμόζουν το θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες τις οποίες επιτάσσει, αλλά με διάφορες ενέργειες τους συνεχώς το υπονομεύουν.

Δεν έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις του Π.Δ 187/Δ/2011 οι οποίες προβλέπουν: Σύσταση Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου (αν και τούτο είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση), Σχέδιο Γενικής Διάταξης για το ΜΠΓ, απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων εντός του Πάρκου και απομάκρυνση των συρματοπλεγμάτων.

Δεν ολοκληρώθηκε, ακόμη, η παραχώρηση των 965 στρεμμάτων στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, όπως προβλέπεται από τον Ν.732/77 και καθυστερεί αδικαιολόγητα, πάνω από πέντε χρόνια, η ολοκλήρωση, δημοσίευση και κύρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού, ώστε να εξασφαλιστεί η απόλυτη νομοθετική προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού.


Δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ενέργεια για την εφαρμογή της απόφασης (1970/2012) της Ολομέλειας του ΣτΕ για την απομάκρυνση του Badminton και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, γίνεται προσπάθεια ανανέωσης της σύμβασης για την παραμονή των γραφείων της ΕΠΟ στον πυρήνα του ΜΠΓ.



Πρόσφατα με το ν.4623/9-8-2019,( ΦΕΚ 134/Α/19 άρθρο 111), χωροθετείται η στέγαση της Γ.Γ Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.) στο Κεντρικό Κτίριο Ιππασίας στον πυρήνα του Πάρκου, χωροθέτηση ασύμβατη και ετερόκλητη η οποία θα επιφέρει αύξηση της διαμπερούς κυκλοφορίας και αυθαίρετης στάθμευσης των αυτοκινήτων μέσα στο Πάρκο και τελικά την υποβάθμιση και κατάτμηση της έκτασης που προορίζεται για Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Σε συνέχεια αυτής της αντισυνταγματικής χωροθέτησης, στις 16/1/2020 εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη η αποδοχή της δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση για το κόστος μετεγκατάστασης της Γ.Γ.Ε.Τ.

Η Επιτροπή Αγώνα, όλοι και όλες εμείς από τις συλλογικότητες ,και φορείς της Αθήνας – Αττικής περισσότερο από κάθε άλλη φορά ευαισθητοποιημένοι και ανήσυχοι για τη ζωή που γίνεται θύμα της περιβαλλοντικής καταστροφής τόσο εδώ όσο και παγκόσμια, ως αποτέλεσμα της αλόγιστης επιδίωξης κέρδους, θα συνεχίσουμε με επιμονή τον αγώνα για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Καλούμε τους κατοίκους της Αθήνας να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στις 12 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 5.30 μμ στην πλατεία στο μετρό της Πανόρμου και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο ΥΠΕΝ.

Την κινητοποίηση για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή στηρίζουν οι παρακάτω συλλογικότητες:

• Β΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ • ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΤΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

•ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ

•ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 7ης ΔΗΜ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ•ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ«Ο ΙΛΙΣΟΣ» ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ•ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

•ΕΥΡΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

•ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΚΑΔ. ΠΛΑΤΩΝΟΣ – ΚΟΛΩΝΟΥ – ΣΕΠΟΛΙΩΝ

•ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΥΜΗΤΤΟΣ» • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

•ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ & ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

•ΡΕΜΑΤΤΙΚΗ •ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – ΨΥΧΙΚΟΥ «ΟΙ ΡΙΖΕΣ»

•Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ

Ανακοίνωση – Παρέμβαση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για το Ασφαλιστικό

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
Αρ. Πρωτ.:   8079                                                      Αθήνα,  6-2-2020                          
Προς: 1. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
(για ενημέρωση των μελών)
2. Ανάρτηση στη Διαβούλευση
Ανακοίνωση – Παρέμβαση για το Ασφαλιστικό


Όπως είχαμε περιγράψει σε προηγούμενες μας ανακοινώσεις ο νέος αντιασφαλιστικός Νόμος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά η συνέχιση και συμπλήρωση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν4387/16), ο οποίος επέφερε μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, ενοποίησε τα Ταμεία και εξαφάνισε τα αποθεματικά τους. 

Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται στα ποσοστά αναπλήρωσης, μετά τα 30 χρόνια υπηρεσίας, σε εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την επιστροφή ενός ελάχιστου ποσού (της τάξης των 80-100 €), σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες μειώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τον Νόμο Κατρούγκαλου και τους προηγούμενους μνημονιακούς αντιασφαλιστικούς Νόμους. Η παρέμβαση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ευτυχώς απέτρεψε τη δρομολογημένη μείωση της προσαύξησης σύνταξης λόγω παράλληλης ασφάλισης, αλλά παραμένει αβέβαιη η τύχη της Ειδικής Προσαύξησης, η οποία δεν αναφέρεται καθόλου στο Νομοσχέδιο. Παραμένουν όλα τα δυσμενή όρια ηλικίας (40 έτη και 62 ετών ή 67 ετών με 15 έτη) του Ν.4336/15, εξαφανίζεται η 13η και 14η σύνταξη παρά το γεγονός ότι πληρώναμε αντίστοιχες εισφορές, το κράτος εγγυάται μόνο την ελάχιστη Εθνική Σύνταξη.

Απουσιάζει οποιαδήποτε πρόβλεψη αντιμετώπισης της απαράδεκτης (και παράνομης) καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων, ειδικά στους διπλοασφαλισμένους συναδέλφους, όπου σχεδόν 4 χρόνια μετά, δεν έχει εκδοθεί ακόμα καμία οριστική σύνταξη Διπλοασφαλισμένου (εκδίδονται με 2,5 χρόνια καθυστέρηση συντάξεις μόνο στο σκέλος του Δημοσίου). Αντίστοιχα μεγάλες καθυστερήσεις συναντάμε και στους μονοασφαλισμένους συναδέλφους μας (πρώην ΤΣΜΕΔΕ). 

Πρέπει οπωσδήποτε να : (α) υπάρξει στελέχωση των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών για να προχωρήσουν ταχύτερα οι απονομές (β) ολοκληρωθεί επιτέλους η προβλεπόμενη μηχανογραφική εφαρμογή για την παράλληλη ασφάλιση (γ) εκδοθούν άμεσα οι άνω των 2 ετών εκκρεμούσες οριστικές συντάξεις και μέχρι να επιλυθεί οριστικά το θέμα προτείνουμε τη χορήγηση Προσωρινής σύνταξης που να περιλαμβάνει και το σκέλος της Προσαύξησης Σύνταξης (στο 80% της αναμενόμενης) λόγω παράλληλης ασφάλισης, όπως ακριβώς γίνεται και για το ΜΤΠΥ.

Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά, ή την από κοινού ιδιωτικοποίηση τους σε επόμενη φάση. Τα κοινά πλέον κεφάλαια Κύριας και Επικουρικής Σύνταξης ενδεχομένως να αποτελέσουν το «αποθεματικό» για τον διακηρυγμένο στόχο ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης, ο οποίος απουσιάζει μεν από το Νομοσχέδιο, παραμένει όμως ως πρόθεση, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Φωτογραφίες από τη Μόρια


Conditions remain difficult in Moria, the overcrowded refugee camp on the island of Lesbos. Last week the Greek government announced it would shut down the three largest migrant camps on islands facing Turkey and replace them with new closed facilities with much larger capacity.

Aris Messinis/AFP

An aerial view of the official refugee camp of Moria and the makeshift camp around it, on the island of Lesbos

A young boy stands outside a tent at a makeshift camp next to Moria

A woman and her baby pass a stroller filled with firewood

A woman carries her child as she crosses a wooden bridge in Moria

Children play outside Moria

Ελληνικό: Πως ο "επενδυτής" παίρνει το οικόπεδο και τα έξοδα της επένδυσης χωρίς να πληρώσει σχεδόν τίποτα


ΕΥΡΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ


Δελτίο Τύπου, 5/02/2020

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: ΠΩΣ Ο “ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ” ΠΑΙΡΝΕΙ
ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΕ

Το 2018, με βάση δημοσιευμένα από την εταιρεία στοιχεία, τα ίδια κεφάλαια της Lamda Develoment είναι μόλις 17.581.990 ευρώ. Με την προπαγάνδα για την “εμβληματική” επένδυση επιτυγχάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 650 εκ η οποία υλοποιείται εντός των ημερών. Και με προίκα το Ελληνικό παίρνει δάνειο και εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες για να πληρώσει και το οικόπεδο και την επένδυση.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση στέλνει μπουλντόζες υφαρπαγής για χιλιάδες λαϊκές κατοικίες υπηρετώντας τα συμφέροντα των τραπεζών, οι τράπεζες σχεδιάζουν επιθετικές εξώσεις. Παράλληλα, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς συμφώνησαν με τη Lamda Development τους βασικούς επιχειρηματικούς όρους κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού προς την εταιρεία ή/και θυγατρικές του ομίλου της Lamda με σκοπό τη χρηματοδότηση του έργου του Ελληνικού. Το συνολικό ύψος ανέρχεται έως 879 εκατ. ευρώ πλέον κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού ύψους έως 303 εκατ. ευρώ για κάλυψη ΦΠΑ δαπανών του έργου. Επίσης, οι τράπεζες θα χορηγήσουν στη Lamda δύο εγγυητικές επιστολές ( με άγνωστους όρους), μία 345 εκατ. ευρώ για την πρώτη δόση στο ΤΑΙΠΕΔ και μία 150 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη δόση.

Υπενθυμίζεται ότι η Lamda Develoment, μετά από ένα σκανδαλώδη διαγωνισμό που αποκλείστηκαν άμεσα ή έμμεσα όλοι οι ανταγωνιστές, αγόρασε το Ελληνικό στην τιμή των 147 ευρώ το τετραγωνικό και αυτά καταβλητέα σε ορίζοντα δεκαετίας .

Εάν το δάνειο δοθεί και δεν είναι ακόμη ένα τρυκ για να πετύχει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda, που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες και η οποία έχει πληγεί τόσο από τις καθυστερήσεις όσο και από το γεγονός ότι με νόμο φορτώνονται στον Ελληνικό λαό τα έξοδα κατεδάφισης, τότε πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο εις βάρος του Ελληνικού λαού. Διότι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο παίρνει χωρίς να πληρώσει σχεδόν τίποτε και την έκταση του Ελληνικού και τα χρήματα που θα επενδύσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τράπεζες πληρώνουν ακόμη και τον ΦΠΑ την ίδια στιγμή που αναμένονται ανθρώπινες τραγωδίες με τις κατασχέσεις και τις εξώσεις που θα επιβάλλουν οι τράπεζες στους οφειλέτες στεγαστικών δανείων. Ταυτόχρονα ο Υπουργός Ανάπτυξης δηλώνει ανενδοίαστα ότι είναι επιζήμια για την οικονομία η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η επένδυση του Ελληνικού είναι πράγματι εμβληματική!
Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα με δικά μας χρήματα!

Ο εν λόγω τραπεζικός δανεισμός αφορά στα κάτωθι:

Ψηφίσματα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για δίκη της ΧΑ και Αλληλεγγύης στους Γάλλους απεργούς

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
Αρ. Πρωτ.: 8076                                                 Αθήνα,  4-2-2020
                                                 
ΨΗΦΙΣΜΑ
Αλληλεγγύης στους αγώνες των εργαζόμενων της Γαλλίας


Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της Γαλλίας και στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Η επίθεση όλων των κυβερνήσεων και των ιδιωτικών κεφαλαίων σε μισθούς, συντάξεις, Δημόσιες Υπηρεσίες αλλά και συνολικά στο οργανωμένο κίνημα των εργαζομένων δείχνει πως απέναντί μας έχουμε κοινό εχθρό. Η παρούσα κυβέρνηση συνεχίζοντας το έργο των προηγουμένων ετοιμάζει, μετά το χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, νέο γύρο επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, η μετατροπή της σε ατομική ευθύνη του εργαζόμενου, οι γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις των Δημόσιων Έργων και Υποδομών για εμάς είναι αιτία αγώνων.

Αντλούμε δύναμη και πείρα από τις πολυήμερες και δυναμικές σας κινητοποιήσεις, την αποφασιστικότητα σας, την ενότητα, την αλληλεγγύη και το ριζοσπαστισμό σας και ελπίζουμε να αποτελέσουν παράδειγμα και για τους δικούς μας αναγκαίους αγώνες.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας απέναντι στην κοινή επίθεση που δεχόμαστε. Στηρίζουμε την δική σας πάλη, τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις σας.


Αρ. Πρωτ.:  8077                                                Αθήνα,  4-2-2020
                                                 
ΨΗΦΙΣΜΑ
Στη φυλακή οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής - Όχι στην απαλλακτική εισαγγελική πρόταση

Καταδικάζουμε και απομονώνουμε την Χρυσή Αυγή, την ναζιστική εγκληματική οργάνωση που φοράει τον μανδύα “πολιτικού κόμματος”. Απαιτούμε να προχωρήσει το δικαστήριο στην παραδειγματική καταδίκη των δολοφόνων νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Όχι μόνο του Ρουπακιά, του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, αλλά ολόκληρης της ηγεσίας που έδινε τις εντολές και εκπαίδευε τα μέλη για να εκτελούν τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, αντιφασιστών, συνδικαλιστών, αγωνιστών των κινημάτων και της Αριστεράς. Τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης πρέπει να βρεθούν στη φυλακή και όχι να συνεχίζουν να κυκλοφορούν προκλητικά ελεύθεροι.
Δεκάδες θύματα της ναζιστικής συμμορίας και μάρτυρες των επιθέσεων αψήφησαν τις απειλές των φασιστών και κατέθεσαν στη δίκη στηρίζοντας τις κατηγορίες και το συντριπτικό αποδεικτικό υλικό σε βάρος της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Γι αυτό και αποτελεί πρόκληση η εισαγγελική πρόταση, η οποία προτείνει την αθώωσή της. Αν υιοθετηθεί από το δικαστήριο, θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με την ασύδοτη δράση των ταγμάτων εφόδου, «εξοπλισμένων» και μια χρηματοδότηση οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.
Η απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής αφορά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων μας. Έχουμε το χρέος αλλά και τη δύναμη να τα υπερασπίσουμε. Να τσακίσουμε τη φασιστική απειλή κλιμακώνοντας την μαζική, ενωτική δράση του αντιφασιστικού κινήματος, των εργαζόμενων και της νεολαίας, όλων των δημοκρατικών πολιτών που απαιτούν: Ποτέ ξανά φασισμός!
Συμμετέχουμε στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, όπως την ημέρα της απόφασης του δικαστηρίου, διατρανώνοντας την θέλησή μας να υπάρξει καταδίκη των νεοναζί και στις 21 Μάρτη, στην διεθνή κινητοποίηση κατά του φασισμού και του ρατσισμού, με συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 3μμ.

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Ενημέρωση και αποσπάσματα από την εκδήλωση της ΑΡΑΓΕΣ με θέμα “Πόλη και Καταστολή, το χωρικό αποτύπωμα της Καταπίεσης”

Ενημέρωση και αποσπάσματα από την εκδήλωση της ΑΡΑΓΕΣ με θέμα “Πόλη και Καταστολή, το χωρικό αποτύπωμα της Καταπίεσης”
Με αφορμή τόσο την πρόσφατη έξαρση της κατασταλτικής παρέμβασης της κυβέρνησης απέναντι στα κινήματα πόλης και ιδιαίτερα τις καταλήψεις στέγης και κοινωνικών χώρων, αλλά και την διαπιστωμένη γενικότερη στρατηγική του κεφαλαίου για τον έλεγχο του αστικού χώρου και της καθημερινής ζωής, η παράταξη μας στο ΤΕΕ πήρε την πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης με στόχο να διερευνήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τους στόχους και τις μεθόδους αυτής της επίθεσης, αλλά και τις δυνατότητες της δικής μας αντίστασης.

Αναγνωρίζοντας ότι η πόλη αποτελεί έναν κατ’ εξοχήν τόπο της άσκησης της εξουσίας δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι την ίδια στιγμή είναι ο τόπος που αναπτύσσονται δυναμικές με συγκρουσιακά και εν δυνάμει ανατρεπτικά χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή που κάποιοι επιδιώκουν την ακραία εμπορευματοποίηση του χώρου, τα ριζοσπαστικά υποκείμενα διεκδικούν το δικαίωμα στην παραγωγή της πόλης. Οι πρακτικές λοιπόν της κυβέρνησης στοχεύουν στην πραγματικότητα στην εμπέδωση της κυριαρχικής εξουσίας μέσω της καταστολής, στον έλεγχο των συμπεριφορών, με την απόδοση «ταυτοτήτων» (σε συνεργασία με τα κυρίαρχα μίντια) και στην εξάλειψη της ετερότητας κάνοντας αόρατο ή ενσωματώνοντας το διαφορετικό.

Στην εκδήλωση στην οποία εκτός από τις εισηγήσεις υπήρξε συμμετοχή και παρεμβάσεις από πολλά κινήματα αναδείχθηκε ως μείζον το ζήτημα της ενσώματης συμμετοχής και υπεράσπισης του κοινού τόπου, τα όρια μεταξύ «νομιμότητας» και κοινωνικής δικαιοσύνης, οι σύγχρονες περιφράξεις, και αρκετά ακόμα ζητήματα , και πιστεύουμε ότι ήταν μια καλή αρχή για τη συνέχιση της συζήτησης σε ευρύτερα ακροατήρια και την ενδυνάμωση και των συντονισμό όσων αντιστέκονται σ’ αυτή την επίθεση.

Οι εισηγήσεις της εκδήλωσης:

Τόνια Κατερίνη:
Σταύρος Σταυρίδης:
Παρεμβάσεις από μέλη καταλήψεων και κοινωνικών χώρων:

Μέλος της κατάληψης Πάτμου και Καραβία:


Εκπροσώπος από το αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου:
Μέλος προσφυγικών καταλήψεων:

Μέλος της πρώην κατάληψης Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης:
Και παρεμβάσεις-τοποθετήσεις από τους συναδέλφους που παρακολούθησαν την εκδήλωση:

Διονύσης Τζανετάτος, μηχανικός, συμμετέχει στον Κοινωνικό χώρο Μπερντέ:
Ελένη Μπούκη, μέλος της ΑΡΑΓΕΣ:
Η συναδέλφισσα Νατάσσα:
Μπουλίνα Οικονόμου, αρχιτέκτονας:

Αντισεισμική θωράκιση όπως ενεργειακή αναβάθμιση

Αντισεισμική θωράκιση όπως ενεργειακή αναβάθμιση

Προσλήψεις Μηχανικών, Δημόσιος Φορέας Αντισεισμικής πολιτικής και προστασίας, κίνητρα στους ιδιώτες να προστατεύσουν τα ακίνητα τους με εισοδηματικά κριτήρια...



Η ανάγκη ενός μεγάλου προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, έρχεται στο προσκήνιο, κάθε φορά που οι σεισμικές δονήσεις στη χώρα ή στη γειτονιά μας «ταρακουνούν» τον εφησυχασμό. Τα κτίρια στην Ελλάδα διαπερνώνται από μια μεγάλη αντίφαση: από τη μια όσα κτίστηκαν μετά το 1985 και ειδικά μετά το 2000 έχουν ανεγερθεί –εφόσον τηρήθηκαν οι όροι– με αξιόπιστους αντισεισμικούς κανονισμούς. Από την άλλη, το ποσοστό των κτιρίων αυτών δεν ξεπερνά το 1/3 των κατασκευών με οπλισμένο σκυρόδεμα (τσιμέντο) και είναι κάτω του 20% του συνόλου των κτιρίων της χώρας.

«Μόνο το 55% των κατασκευών στην Ελλάδα είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα, τα υπόλοιπα φέρουν μόνο τοιχοποιία, κυρίως από πέτρα. Τα πέτρινα κτίρια δεν έχουν, προφανώς, ακολουθήσει κάποιον αντισεισμικό κανονισμό. Εάν υπολογίσουμε και το ποσοστό των κτιρίων από σκυρόδεμα που έχουν ανεγερθεί πριν από το 1959, όταν θεσπίστηκε ο πρώτος κανονισμός, βλέπουμε πως σχεδόν το 60% των κτιρίων της χώρας δεν έχει κτιστεί σύμφωνα με αντισεισμικές προδιαγραφές», λέει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Σπυράκος, καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Δεν σημαίνει πως όλα αυτά τα κτίρια είναι επικίνδυνα (εξάλλου τα περισσότερα έχουν αντέξει σε σεισμούς), αλλά έχουν αποδειχθεί πιο ευάλωτα σε ισχυρές σεισμικές δονήσεις και καταπονούνται με το πέρασμα των ετών. «Είδαμε τις ζημιές στα πέτρινα κτίρια μετά τους σεισμούς στη Λέσβο, στη Λευκάδα, στην Αμφίκλεια. Επίσης, ευπαθή κτίρια υπάρχουν μεταξύ εκείνων με πυλωτές, τα οποία έχουν ανεγερθεί πριν από τη θέσπιση των ισχυρών αντισεισμικών κανονισμών», συμπληρώνει ο κ. Σπυράκος.

Ο αντισεισμικός οικοδομικός κανονισμός του 1985, μετά τους ισχυρούς σεισμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θεωρείται πως αναβάθμισε σημαντικά το επίπεδο προστασίας για τις οικοδομές της χώρας, ενώ το επόμενο βήμα έγινε το 2000 (μετά τον ισχυρό σεισμό στην Πάρνηθα) όπου υπήρξε ποιοτική αναβάθμιση της θωράκισης των κτιρίων. Ομως, τα κτίρια που ανεγέρθηκαν μεταξύ 1985-2000 είναι περίπου το 20% όσων διαθέτουν οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ μετά το 2000 κτίστηκε περίπου το 12% του συνόλου. Τι γίνεται με τα υπόλοιπα;

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Εκκίνηση Κινητοποιήσεων με Απεργία – Αποχή από το ΜηΜΕΔ.


Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 8075 Αθήνα, 4-2-2020
Προς: Α' βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
(για ενημέρωση των μελών)

Θέμα: Ενημέρωση για τις αποφάσεις του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στις 31/1. Εκκίνηση Κινητοποιήσεων με Απεργία – Αποχή από το ΜηΜΕΔ.




Συνάδελφοι/σες 

Ενημερώνουμε ότι στη συνεδρίαση το ΔΣ την Παρασκευή 31/1/2020 και σε εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στις 13/12/2019, αποφασίστηκε:

Α) Ενόψει της κατάθεσης Σχεδίου Νόμου που εκχωρεί αρμοδιότητες Τεχνικής Υπηρεσίας σε «Αναπτυξιακές Εταιρίες», αλλά και την εκφρασμένη πρόθεση ανάθεσης και της Επίβλεψης των Δημοσίων Έργων σε Μητρώο Ιδιωτών, εκκινούμε από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου Απεργία – Αποχή από τη συμμετοχή μας στο Μητρώο Μελών Επιτροπών Δημοπρασιών (ΜηΜΕΔ) με αιτήματα: 

Τις Προσλήψεις Διπλωματούχων Μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίες 

Την Ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και όχι την ιδιωτικοποίηση τους 

Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των Διπλωματούχων Μηχανικών 

Β) Απέναντι στην άδικη και διακριτή αντιμετώπιση των Υπαλλήλων των ΥΔΟΜ και των Τεχνικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού με την απαίτηση σύμφωνης γνώμης Δημάρχου – Περιφερειάρχη για τη συμμετοχή τους στην κινητικότητα, αποφασίσαμε την προσφυγή μας στο ΣτΕ απέναντι στη σχετική Εγκύκλιο.

Γ) Ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του αντιασφαλιστικού Νομοσχεδίου το οποίο συνεχίζει το Νόμο Κατρούγκαλου και τις τεράστιες μειώσεις που αυτός επέφερε, αποφασίσαμε σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τη συμμετοχή μας με 24ωρη απεργία που θα ανακοινωθεί μέσα στο Φλεβάρη.

Τα ΔΣ των Α’ βάθμιων Ενώσεων με βάση τα παραπάνω, οφείλουν να οργανώσουν περιοδείες και να αναλάβουν την ενημέρωση όλων των μελών μας Πανελλαδικά. Να προγραμματίσουν Γενικές Συνελεύσεις και να προτείνουν σε συνεννόηση με τα μέλη κάθε πρόσφορο τρόπο αντίδρασης. Η επιτυχία των κινητοποιήσεων εξαρτάται από τη συμμετοχή και των ενεργοποίηση κάθε μέλους. Θα ακολουθήσει αναλυτικότερη ενημέρωση με επόμενες ανακοινώσεις.


Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Γαλλία: Προς μια κοινωνική ανάφλεξη πρωτοφανούς διάρκειας και ριζοσπαστισμού!


Γαλλία: Προς μια κοινωνική ανάφλεξη πρωτοφανούς διάρκειας και ριζοσπαστισμού!


Του Γιώργου Μητραλιά

Όταν το βράδυ της πρώτης μέρας των γαλλικών απεργιακών κινητοποιήσεων προειδοποιούσαμε ότι “Η αναμέτρηση της κυβέρνησης Μακρόν με τη γαλλική κοινωνία, που άρχισε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019, δεν είναι παίξε γέλασε”. Ότι “Μυρίζει μπαρούτι και είναι ξεχωριστή, σαν εκείνες τις σπάνιες που έγραψαν ιστορία στη Γαλλία και στην οικουμένη”. Και ότι “ θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες, και πιθανότατα τις επόμενες βδομάδες”, σίγουρα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι αυτές οι κινητοποιήσεις θα σπάσουν κάθε ρεκόρ διάρκειας μπαίνοντας σε λίγο στον τρίτο μήνα τους! Να λοιπόν γιατί αυτό που στις 5 Δεκεμβρίου ήταν μια παρακινδυνευμένη πρόβλεψη, είναι σήμερα η κοινότυπη διαπίστωση εχθρών και φίλων: “Δεν πρόκειται πια για μια “απλή”, έστω και πολύ μεγάλη, απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην κυβερνητική (αντι)μεταρρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ούτε καν για ένα παλλαϊκό ξέσπασμα χωρίς αύριο. Κατά κοινή -πλέον- ομολογία, πρόκειται για μια όλο και πιο καθαρόαιμη πολιτική κινητοποίηση ιστορικών διαστάσεων με μια δυναμική που, σε συνδυασμό με την άκαμπτη μακρονική νεοφιλελεύθερη αλαζονεία, δημιουργεί το πιο εκρηκτικό από τα κοινωνικά κοκτέηλ! Ναι, χωρίς αμφιβολία η Γαλλία μοιάζει σήμερα με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί!…” (1)

Επειδή λοιπόν όλα αυτά δεν είναι πια μια απλή πρόβλεψη αλλά ένα αναμφισβήτητο γεγονός, για αυτό και βλέπουμε σήμερα την αρχική απεργία στα μέσα μεταφοράς (σιδηρόδρομοι, μετρό,…) να “αναστέλλεται” μεν “προσωρινά” χωρίς όμως να ηττάται καθώς διευρύνεται σε άλλους κλάδους και κυρίως, δίνει τη θέση της σε άλλες εντελώς πρωτόγνωρες μορφές λαϊκής κινητοποίησης και πάλης! Πράγμα που μας κάνει να διαπιστώνουμε ότι οδεύουμε προς μια νέου τύπου κοινωνική αλλά και πολιτική αναμέτρηση πολύ μεγάλης διάρκειας καθώς καμιά από τις δυο αντίπαλες παρατάξεις δεν μοιάζει ικανή να επικρατήσει καθαρά της άλλης, ενώ ταυτόχρονα αρνούνται και οι δυό κάθε συμβιβασμό και επιστροφή στην προτέρα κατάσταση.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Δελτίο Τύπου για Δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.:  8074                                                Αθήνα,  4-2-2020                       
Προς:   Α' βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
            (για ενημέρωση των μελών)
Δελτίο Τύπου για Δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών

 Με έκπληξη ακούσαμε τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, αρμόδιο για τα Δημόσια έργα, κ. Καραμανλή στο ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης  που έγινε στην Λάρισα στις 25-26 Ιανουαρίου 2020, μεταξύ άλλων, να λέει ότι “κανένας δεν επιβλέπει τα έργα από το Δημόσιο.” (βλέπε σχετικό Βίντεο)
Ευχόμαστε να ήταν μια ατυχής στιγμή εν τη ρύμη του λόγου από τον Υπουργό, που λόγω αρμοδιότητας πάντα θεωρούμε σύμμαχο στο έργο μας, πολύ φοβόμαστε όμως ότι υπάρχουν άλλες στοχεύσεις όταν γίνονται τέτοιες δηλώσεις .
Θα έπρεπε να είναι περιττό αλλά μάλλον χρειάζεται να τονίσουμε ότι τα Δημόσια έργα προφανώς εκτελούνται υπό την επίβλεψη Μηχανικών Δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι πιστοποιούν την καλή τους εκτέλεση και τα αποδίδουν για χρήση αναλαμβάνοντας και τις ανάλογες ευθύνες με την υπογραφή τους σε όλα τα στάδια ενός δημοσίου έργου.
Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας μάλιστα, φαίνεται να κάνουν και καλά την δουλειά τους, σε αντίθεση με ό,τι αρνητικό προβάλλεται, καθώς τόσα χρόνια  σε μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα όχι μόνο δεν είδαμε δημόσιο κτήριο να καταρρέει αλλά ούτε καν σοβαρές ζημιές να έχει υποστεί ή ακόμη δεν είδαμε δημόσιο κτήριο να έχει αναγερθεί μέσα σε κοίτη ρέματος , σε δάσος ή σε αιγιαλό.
Επίσης, οι πολίτες  της χώρας έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν ασφαλείς υποδομές (τεχνικά έργα, οδοποιίες, σχολεία κλπ) που έχουν εκτελεστεί υπό την επίβλεψη των μηχανικών του Δημοσίου. Το κύριο πρόβλημα των έργων αυτών είναι η πλημμελής συντήρηση τους, που στα χρόνια της κρίσης έγινε σχεδόν ανύπαρκτη, λόγω της έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης. Το γεγονός αυτό το αναδεικνύει συνεχώς η Ένωσή μας καθώς εξαιτίας του ταλαιπωρούνται συνάδελφοι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι που  βρίσκονται κατηγορούμενοι όταν κάποιο ατύχημα συμβαίνει εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης πχ ενός  δρόμου.
Θέλοντας λοιπόν να αποκατασταθεί η αλήθεια, ζητάμε την αναγνώριση του προφανούς ρόλου του Μηχανικού Δημοσίου υπαλλήλου στην εκτέλεση των έργων υποδομής που έχουν αλλάξει την εικόνα της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες και κατά συνέπεια, της αδιαμφισβήτητης συμβολής του στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ : Πρόσκληση σε ανοιχτή σύσκεψη για κοινές δράσεις . Τετάρτη 5/2 στις 7μμ


ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxi.xyta.filis@gmail.com – f/b: ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Πρόσκληση σε ανοιχτή σύσκεψη για κοινές δράσεις
την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 7 μμ στο Πολιτιστικό κέντρο Πετρούπολης
Η περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ κάνουν πως δεν κατάλαβαν τίποτα από το μεγάλο συλλαλητήριο της Πετρούπολης και συνεχίζουν να «τρέχουν» τους διαγωνισμούς για τη νέα χωματερή στη Φυλή και το ΕΜΑΚ. Ο Περιφερειάρχης, κ. Πατούλης, δηλώνει ξεκάθαρα πως η χωματερή της Φυλής θα εξακολουθεί να είναι η μοναδική χωματερή του λεκανοπεδίου για όσα χρόνια χρειαστεί και πως το ΕΜΑΚ θα μετατραπεί σε «πράσινο εργοστάσιο» για να επεξεργάζεται το σύνολο των βιοαποβλήτων της Αττικής .
Ταυτόχρονα αλλάζουν (προς το χειρότερο) το ΠΕΣΔΑ Αττικής για να μπορούν να κατασκευάσουν εργοστάσια καύσης που αλλού; Πάλι στη δυτική Αττική. Αξιοποιούν την πραγματικά άθλια και δουλική στάση του δήμου Φυλής ο οποίος λέει ναι σε όλα προκειμένου να εισπράττει τα υπέρογκα αντισταθμιστικά για να μετατρέψουν ολόκληρη τη δυτική Αθήνα – Αττική σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο.

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο
Κάθε μέρα που περνάει είναι σε βάρος μας. Εκμεταλλεύονται το αδιέξοδο από τον υπερκορεσμό του ΧΥΤΑ και την υπαρκτή απειλή της κρίσης των σκουπιδιών για να επιβάλουν τη νέα χωματερή στη Φυλή ως μοναδική και αναγκαία λύση. Και όλα αυτά τα κάνουν στα κρυφά χωρίς να συνεδριάζουν τα αρμόδια όργανα όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο και το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ γιατί φοβούνται τις δικές μας αντιδράσεις.
Πώς θα τους σταματήσουμε;
Αφού δεν άκουσαν την φωνή μας από τους δρόμους της Πετρούπολης και από τις άλλες κινητοποιήσεις ως τώρα, θα πρέπει να την ακούσουν από κοντά κι ακόμη πιο δυνατά.
ü Στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ
ü Στο περιφερειακό συμβούλιο
ü Στη Βουλή
Εκεί θα πρέπει να πάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ! Όχι ο καθένας σε διαφορετικές ημέρες, με τον δικό του συντονισμό και με τους δικούς του ανθρώπους. Αν πάμε έτσι θα πάμε σαν τα πρόβατα στην σφαγή.

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Νόμιμο το «The Mall Athens», λέει το ΣτΕ

Νόμιμο το «The Mall Athens», λέει το ΣτΕ



Νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο Επικρατείας, κατά τη συνεδρίασή του στις 27 Ιανουαρίου, το The Mall Athens. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, το Ε’ Τμήμα γνωμοδότησε, μεταξύ άλλων, ως εξής: «Με το υπό επεξεργασία σχέδιο διατάγματος επιχειρείται η έγκριση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) του πρώην «Ολυμπιακού χωριού» στον Δήμο Αμαρουσίου, ο καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, η περιβαλλοντική έγκριση του ΕΧΣ, η έγκριση Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής αυτού και η επικύρωση του καθορισμού οριογραμμών ρέματος. Ρυθμίζονται ακόμη ζητήματα εφαρμογής των Σχεδίων».

Με την άμεση υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος ύστερα και από τη σύμφωνη γνώμη του ΣτΕ, το πρώτο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο της χώρας θα είναι πλέον γεγονός, καθιστώντας πλέον νόμιμο, το μέχρι πρότινος «αυθαίρετο», Τhe Mall Athens, στο Μαρούσι. Ταυτόχρονα, εγκρίθηκε και το σχετικό Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής (ΡΣΕ) ενώ επικυρώθηκε και ο καθορισμός οριογραμμών ρέματος. Προηγήθηκε συμφωνία των εμπλεκομένων μερών, του Δήμου Αμαρουσίου, της Lamda Olympia Village A.E. και της Εθνικής Τράπεζας για τα ζητήματα των απαλλοτριώσεων, καθώς και της χρηματοδότησης κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, τεχνικής υποδομής και κυκλοφοριακής διευκόλυνσης, τα οποία και αναλαμβάνει η εταιρεία, ύστερα από το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη τον Οκτώβριο στο ΥΠΕΝ, αλλά και μετά από δύο συνεδριάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα ποσά που θα διατεθούν για τις απαλλοτριώσεις φθάνουν στα 15 εκατομμύρια για τον Δήμο Αμαρουσίου και την Εθνική Τράπεζα ως δικαιούχοι, ενώ τα ποσά των έργων που θα υλοποιηθούν, θα προσδιοριστούν μετά την έγκριση των απαραίτητων μελετών. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός δεκαοκτώ μηνών από την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος. Με την ολοκλήρωση του ΠΔ, μένει να προχωρήσουν οι Υπουργικές Αποφάσεις. Εκ μέρους της εταιρείας να συνταχθεί η ΜΠΕ, η κυκλοφοριακή μελέτη, αλλά και όλες οι συνοδές μελέτες. Τα έργα που θα προκύψουν από αυτές θα υλοποιηθούν από την εταιρεία, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου, καθώς αυτός έχει την ευθύνη της επίβλεψης της μελέτης και των προτεινόμενων παρεμβάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι για τις εγκαταστάσεις του The Mall Athens είχε εκδοθεί άδεια το 2003, με σχετική νομοθετική ρύθμιση. Η εν λόγω ρύθμιση και οι άδειες του έργου κατέπεσαν το 2014, καθιστώντας το αυθαίρετο. Το ΕΧΣ της περιοχής του The Mall Athens κατατέθηκε από την εταιρεία στο ΥΠΕΝ το 2014 και εγκρίθηκε από το ΣτΕ τον Ιανουάριο του 2020. Το ΣτΕ στη γνωμοδότηση του λαμβάνοντας υπόψη και του περιεχομένου της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρει ρητά ότι «το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προτείνεται νομίμως, τόσο ειδικώς, όσο αφορά στον συντελεστή δόμησης στην περιοχή του Τομέα 1 του Σχεδίου (περιοχή The Mall Athens), όσο και γενικώς προς τους όρους και περιορισμούς δόμησης και τον καθορισμό των κοινοχρήστων χώρων της περιοχής.

Περαιτέρω, εντοπίζεται και τεκμηριώνεται και η φέρουσα ικανότητα της περιοχής και επισημαίνεται ότι ο προτεινόμενος με το Σχέδιο για την περιοχή μελέτης μ.σ.δ. (0,6) είναι χαμηλότερος εκείνου του Γ.Π.Σ. (0,8), καθώς και του ανώτατου μέσου που προτείνει ο ν. 4269/2014 για τους πόλους υπερτοπικής σημασίας (0,8). Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το ΣτΕ, επιτυγχάνεται η εξασφάλιση επαρκών κοινοχρήστων χώρων, οι οποίοι αναλογούν περίπου στο 50% της μελετώμενης έκτασης και η λειτουργική ενοποίηση των δημοσίων κοινόχρηστων και ιδιωτικών ελεύθερων χώρων.

Ενώ, όπως υπογραμμίζει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, τα έργα διαμόρφωσης κοινοχρήστων χώρων και εκτέλεσης των σχετικών έργων τεχνικής υποδομής θα πραγματοποιηθούν με δαπάνη επίσης του φορέα υλοποίησης του σχεδίου, εντός δεκαοκτώ μηνών από την παράδοση των σχετικών ελεύθερων χώρων.

Σημειώνεται τέλος, ότι υπήρχε μία προέγκριση χωροθέτησης για το ΕΧΣ, το οποίο είχε κατατεθεί το 2014, ωστόσο είχε παρουσιαστεί στασιμότητα από το 2017. Η καθυστέρηση αφορούσε κυρίως στο ζήτημα της αποζημίωσης των κοινοχρήστων χώρων, όσο και καθαυτό στον σχεδιασμό.

Γιατί προσπαθούν να φιμώσουν τους ενεργούς πολίτες Πειραιά;


«Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες» 
Γιατί στο δημοτικό συμβούλιο του Πειραιά , η συμπολίτευση των παρατάξεων φιμώνει τους «ενεργούς πολίτες» καταπατώντας τις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου ;Σε δύο διαδοχικά συμβούλια του Ιανουαρίου του 2020 , ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στους εκπροσώπους των κατοίκων , ενώ συζητείτο το θέμα της επέκτασης του λιμανιού στην Πειραϊκή. Στο μεσοδιάστημα των συμβουλίων συστάθηκε επιτροπή δημοτικών συμβούλων στην οποία εκλήθησαν διάφοροι φορείς και ανάμεσα τους οι εκπρόσωποι των ενεργών πολιτών. Στην επιτροπή αυτή οι ενεργοί πολίτες εξέθεσαν με επιστημονικό τεκμηριωμένο λόγο τις θέσεις τους οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους εγιναν αποδεκτές ως θέσεις της επιτροπής. Στην συζήτηση που ακολούθησε στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα αυτό , οι ενεργοί πολίτες ανήρτησαν πανό από τα θεωρεία του δημοτικού συμβουλίου , γιατί ναι μεν οι θέσεις των ενεργών πολιτών υιοθετήθηκαν , αλλά δεν εξασφαλίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα διεκδικήσει η δημοτική αρχή την εφαρμογή τους σε περίπτωση που η ΚΟΣΚΟ δεν συμμορφωθεί, απ ότι φαίνεται η ΚΟΣΚΟ δεν δείχνει καμία τέτοια διάθεση συμμόρφωσης αντιθέτως προχωράει σε φιέστα για την έναρξη των έργων μέσα στον Φεβρουάριο. Συνεπώς ναι μεν οι θέσεις των ενεργών πολιτών υιοθετήθηκαν , αλλά δεν υπάρχει η δεδηλωμένη θέληση εκ μέρους του Δήμου Πειραιά που θα βάλει όρια στην αυθαιρεσία του κινεζικού κολοσσού. Η αντίδραση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ήταν να απειλήσει τους πολίτες με 3 χρόνια φυλάκισης αν δεν κατεβάσουν το πανό!!!!Επειδή η ανάρτηση ενός πανό δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα ως γνωστόν, και πάρα πολλά είναι τα παραδείγματα που οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι για τα ΧΥΤΑ στην Φυλή, για την καύση σκουπιδιών στον Βόλο κ.α αναρτούν πανό στα περιφερειακά συμβούλια, τη λύση έδωσε επιτόπου ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Πειραιά ο οποίος υπέδειξε στον πρόεδρο να διακόψει την συνεδρίαση με το πρόσχημα ότι τον ενοχλούσε να κοιτάζει το πανό ! Ακολούθησαν απειλές και ύβρεις εκ μέρους του προέδρου όπως «δε θα μιλάει όποιος έχει κάνει το δικό του μαγαζί» , ή αλλού «οι ενεργοί πολίτες έχετε κουράσει πολύ και το δημοτικό και το κοινοτικό συμβούλιο και εφ όσον σηκώσατε πανό δεν θα μιλήσετε.» Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αντέδρασαν και κάλεσαν τον πρόεδρο να μη φιμώνει τους πολίτες. Τελικά ο λόγος δεν δόθηκε. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο δημοτικό συμβούλιο του Πειραιά όχι μόνο να φιμώνει αλλά και να λοιδωρεί τους ενεργούς πολίτες που αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή της πόλης τους δείχνει καθαρά τον φόβο των δημοτικών αρχόντων μπροστά στα κινήματα των πολιτών. Γνωρίζουν καλά ότι το κίνημα των ενεργών πολιτών θα παλέψει για την ζωή και το περιβάλλον του Πειραιά, όπως και εμείς οι ενεργοί πολίτες γνωρίζουμε ότι «Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.»Μπ.Μπρέχτ

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Επαναφορά της Προσωπικής Διαφοράς σε περιπτώσεις Μετάταξης Υπαλλήλων

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 8069 Αθήνα, 31-01-2020
Προς : 1. Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα
2. Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη
Κοιν.: 1. ΑΔΕΔΥ
2. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα: Επαναφορά της Προσωπικής Διαφοράς σε περιπτώσεις Μετάταξης Υπαλλήλων.
Κοι Υπουργοί,

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ είναι η Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών της Δημόσιας Διοίκησης. Σας απευθυνόμαστε σε συνέχεια προηγούμενης παρέμβασης μας και σχετικής ενημέρωσης του Υφυπουργού σχετικά με την περικοπή της προσωπικής διαφοράς σε μετατάξεις. 

Με παρεμβάσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αλλά και κατάλληλες θεσμικές τροποποιήσεις οι συνάδελφοι που πήραν μετάταξη μέχρι το τέλος του 2015 αλλά και από 01-01-2017 δικαιώθηκαν και πλέον οι φορείς που εργάζονται τους καταβάλουν την προσωπική διαφορά. Εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό θεσμικό – σημείο που παρατηρείται έλλειψη της αρχής αναλογικότητας - για όσους «άτυχους» πραγματοποιήθηκε η μετάταξή τους εντός του 2016 παρόλο που η αίτηση που είχαν υποβάλει αφορούσε διάστημα προ του 2016. Διεκδικούμε την άμεση άρση αυτής της καταφανούς αδικίας ώστε να αποδοθεί η κομμένη προσωπική διαφορά στο εφεξής αλλά και αναδρομικά. Ενδεικτικά παραδείγματα συναδέλφων: 

Υπάλληλος αιτήθηκε μετάταξη η οποία και έλαβε χώρα στις 26/10/2016 από ΟΤΑ Α΄ β. σε Υπουργείο δυνάμει του Ν. 4057/2012. Έκτοτε σταμάτησε να καταβάλλεται στον υπάλληλο η προσωπική διαφορά. 

Υπάλληλος μετατάχθηκε με τις διατάξεις του Ν.3528/2007 από ΝΔΠΠ σε ΟΤΑ Β’ β. Το 2016 που ολοκληρώθηκε η μετάταξη σταμάτησε να καταβάλλεται στον υπάλληλο η προσωπική διαφορά. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» (Ν.4555/2018) με ημερομηνία δημοσίευσης σε ΦΕΚ 18/07/2018, με το άρθρο 223 γίνεται μια τροποποίηση του άρθρου 99 του Ν. 4483/2017 σύμφωνα με την οποία το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 99 του Ν. 4483/2017 (Α΄107) αντικαθίσταται ως εξής: «Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και σε μετατάξεις ή μεταφορές υπαλλήλων Κλάδων Μηχανικών και Διοικητικού - Οικονομικού που διενεργήθηκαν σε ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού μέχρι 31/12/2015, σύμφωνα με τα άρθρα 74, 78, 181 και 182 του Ν. 3584/2007 (Α΄ 143), 246 του Ν. 3852/2010 (Α΄ 87) και 9 παρ. 18 του Ν. 4057/2012 (Α΄ 54), εκτός αυτών περί ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας. Η εξαίρεση από την περικοπή της υπερβάλλουσας μείωσης, σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια, ισχύει αναδρομικά από την έναρξη ισχύος των διατάξεων, σύμφωνα με τις οποίες επήλθε, ανά περίπτωση, η περικοπή».

Για να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου αλλά και η Συνταγματική Αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας διεκδικούμε Νομοθετική ρύθμιση που να επαναχορηγεί αναδρομικά την Προσωπική διαφορά σε όλες τις περιπτώσεις μετατάξεων Υπαλλήλων κατ’ αναλογία του Ν.4555/18. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.