Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Αυτή την Κυριακή δεν αγοράζουμε "Το Βήμα"

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
 
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ «ΤΟ ΒΗΜΑ»
Οι ΔΟΛιες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας θα πέσουν στο κενό
 
Το πογκρόμ απολύσεων εργαζομένων – συντακτών, υπαλλήλων, τεχνικών- συνεχίζεται στο συγκρότημα ΔΟΛ καθώς την Παρασκευή η διεύθυνση Ψυχάρη ανακοίνωσε την απόλυση 21 δημοσιογράφων της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, παρά τις περί του αντιθέτου «υποσχέσεις» που είχε διατυπώσει παράλληλα με την ανάκληση του προηγούμενου γύρου δεκάδων απολύσεων, μετά την απειλή απεργίας στον όμιλο.
 
Για να επιτύχει τις επιδιώξεις της, η εργοδοσία του Ψυχάρη έχει περάσει πλέον από το επίπεδο του ωμού εκβιασμού και της τρομοκράτησης των εργαζομένων στο επίπεδο της κυνικής εξαπάτησής τους, όταν προχώρησε σε εσπευσμένο κλείσιμο της ύλης της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ της ερχόμενης Κυριακής 12 Δεκεμβρίου, και στο τύπωμά της, με την άγνοια των εργαζομένων για τα επικείμενα σχέδιά του, και κατόπιν ανακοίνωσε τις απολύσεις! Νόμιζε προφανώς ότι με αυτό τον ΔΟΛιο τρόπο θα υπερβεί το σκόπελο της άμεσης απεργιακής απάντησης των εργαζομένων και τον κίνδυνο μη κυκλοφορίας στα περίπτερα της εφημερίδας.
 
Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων καταδικάζει τις απαράδεκτες πρακτικές της εργοδοσίας του ΔΟΛ, στηρίζει την απόφαση των εργαζομένων στο ΒΗΜΑ και τον όμιλο για διαρκή γενική συνέλευση και απεργία διαρκείας μέχρι την ανάκληση όλων των απολύσεων και καλεί τους εργαζόμενους όλους, τη νεολαία και όλο το λαό ΝΑ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 12/12/2010 ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ.
 
Ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά και την αξιοπρέπεια στο ΔΟΛ είναι αγώνας όλων των εργαζομένων.
 
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 15/12

διαβάστε επίσης :

Απορρίφθηκε η πρόταση των συμβασιούχων του ΤΕΕ από την αντιπροσωπεία

Την παρακάτω πρόταση απόφασης από τους συμβασιούχους εργαζόμενους απέρριψε με 76 κατά και 28 υπέρ ψήφους η σημερινή Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν ευτυχώς όλες οι παρατάξεις της αριστεράς (πράγμα όχι πάντα δεδομένο, αλλά μάλλον σπάνιο) και ελάχιστοι άλλοι συνάδελφοι . Καταψήφισαν οι αντιπρόσωπο του δικομματισμού δείχνοντας την πολιτική και κοινωνική τους αναισθησία.

Πρόταση Απόφασης

Οι εργαζόμενοι σε Ομάδες Εργασίας/Συμβασιούχοι στο ΤΕΕ αποτελούν το 50% του ανθρώπινου δυναμικού και συμβάλλουν καθοριστικά στην καθημερινή λειτουργία του.

Παραμένουν απλήρωτοι για πέντε μήνες ενώ οι συμβάσεις τους λήγουν στα μέσα Φεβρουαρίου, χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση για την ανανέωσή τους.

Η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ δεσμεύει πολιτικά τη ΔΕ, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίζει :
  • Να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου από το ΤΕΕ
  • Ως άμεση πρώτη κίνηση, την ανανέωση των συμβάσεων στην προοπτική της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους, με πλήρη σεβασμό στα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων
  • Την άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων για την πρόσληψη των 38 συναδέλφων που έχουν ήδη δικαιωθεί

Η ικανοποίηση των βασικών αυτών αιτημάτων είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για τους εργαζόμενους και αναγκαία συνθήκη για τη λειτουργία του ίδιου του ΤΕΕ.

Η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη Χαλκιδική"

Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα από τα ΜΜΕ και μέλη μας, ότι στις 3/12/2010 θα γίνει παρουσίαση και συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής επί της ΜΠΕ του έργου «Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές εγκαταστάσεις της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη Χαλκιδική».
Μόλις στις 25/11/2010 κατατέθηκαν στο ΤΕΕ/ΤΚΜ τα τεύχη της ΜΠΕ από την εταιρεία «Hellas Gold-Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού», ενώ την επομένη 26/11/10 υπήρχε προγραμματισμένη παρουσίαση της μελέτης και δημόσια διαβούλευση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.
Η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ συγκρότησε άμεσα επιτροπή από μέλη μας μηχανικούς, με γνώση και εμπειρία, για να αξιολογήσουν το αντικείμενο, τις προτάσεις και τους όρους της μελέτης, προκειμένου να εκφράσουμε την άποψή μας για τη συγκεκριμένη επένδυση.
Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ στη συνεδρίασή της στις 29/11/10 μετά από σύντομη παρουσίαση του θέματος και πληροφόρηση για την ακολουθούμενη διαδικασία:
  1. Εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της στη διαδικασία διαβούλευσης την οποία θεωρεί ελιπέστατη αφού στη Δημόσια Διαβούλευση της 26/11 δεν κλήθηκε ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας και θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας το ΤΕΕ.
  2. Έκρινε ότι, με δεδομένο τον χρόνο λήξης της διαβούλευσης, στις 3/12, ο χρόνος αξιολόγησης της μελέτης είναι ελάχιστος και οποιαδήποτε έγκαιρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση από το ΤΕΕ είναι αδύνατη.
  3. Ζητά, με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος, από τη Ν.Α. Χαλκιδικής την αναβολή συζήτησης και γνωμοδότησης επί του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη σοβαρά το μεταβατικό στάδιο λειτουργίας της, λόγω λήξης της θητείας της και εκλογής των νέων αυτοδιοικητικών οργάνων.
Επειδή το θέμα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί «εξαιρετικά επείγον και έκτακτης ανάγκης», η όποια απόφαση του Ν. Συμβουλίου είναι μη νόμιμη και καταχρηστική σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 6 του Ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) αλλά και του άρθρου65 παρ.5 του Ν. 3852/10 (Καλλικράτης).
Για τους παραπάνω λόγους, ζητά από το ΥΠΕΚΑ την ανάκληση της διαβιβασθείσας εντολής για γνωμοδότηση προς το Ν.Σ.Χ. και επανυποβολή της ΜΠΕ προς τα νέα εκλεγμένα όργανα Τ. Αυτοδιοίκησης.
Σε κάθε περίπτωση το ΤΕΕ/ΤΚΜ επιφυλάσσεται για τη νομιμότητα των διαδικασιών και θα κινηθεί αναλόγως.

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ένα πολυνομοσχέδιο στο όνομα της τρόικας

Αναδημοσιεύουμε από το TVXS:

Το πολυνομοσχέδο κατατέθηκε στη Βουλή μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αναμένεται να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τη Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και την Τρίτη στην Ολομέλεια, που θα κληθεί να το ψηφίσει. Οι ρυθμίσεις του συνδέονται άμεσα με την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και θα πρέπει να είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011.
Στο υπουργικό συμβούλιο επίσης παρουσιάστηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ένα νομοσχέδιο για το πλήρες άνοιγμα της ταχυδρομικής αγοράς, καθώς και νομοσχέδιο για τη σύσταση φορέα για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Κατά την έναρξή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον «πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση κατά της διαφθοράς», σημειώνοντας ότι σύντομα θα κατατεθεί και ο εκλογικός νόμος, ο οποίος θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. «Όσα χρήματα και αν μαζέψουμε από φόρους, θα πάνε χαμένα αν το σύστημα είναι τρύπιο και νοσηρό» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ελαστικοποίηση της εργασίας
Το νομοσχέδιο προβλέπει τον επανακαθορισμό του τρόπου υπολογισμού της αμοιβής όσων εργάζονται με μερική απασχόληση, ώστε η αμοιβή τους να είναι ανάλογη με της αμοιβή του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης σε ανάλογη θέση εργασίας, χωρίς προσαυξήσεις.
Επεκτείνει το χρόνο της διαθεσιμότητας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από 6 σε 9 μήνες. Επίσης επανακαθορίζει τη διάρκεια της απασχόλησης εργαζομένων σε έμμεσο εργοδότη (των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων) στους 36 μήνες (από 18 που είναι σήμερα). Μετά την πάροδο των 36 μηνών ο εργαζόμενος θεωρείται ότι έχει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με τον έμμεσο εργοδότη.
Με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται για πρώτη φορά η «δοκιμαστική περίοδος εργασίας». Η δοκιμαστική περίοδος θα έχει διάρκεια έως 12 μήνες, και η σύμβασή εργασίας μπορεί να καταγγελθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης. Με άλλα λόγια, όσοι εργάζονται στον ίδιο εργοδότη για λιγότερο από ένα χρόνο, θα μπορούν να απολύονται χωρίς αποζημίωση. Παράλληλα, το νομοσχέδιο επανακαθορίζει σε ένα μήνα το χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση εργαζόμενου με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας 1-2 ετών. Αν υπάρξει προειδοποίηση, η αποζημίωση θα αντιστοιχεί σε μισό μισθό, ενώ σε περίπτωση μη προειδοποίησης, η αποζημίωση θα αντιστοιχεί σε ένα μισθό.

Θεσμοθέτηση Ειδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
Για τις συμβάσεις εργασίας το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μίας «νέας μορφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία θα αποκαλείται «Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» (ΕΕΣΣΕ). Οι όροι της προσδιορίζονται στο επίπεδο της επιχείρησης σε ετήσια βάση και, όπως σημειώνεται, «είναι δυνατόν οι μισθοί να αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, μέχρι το κατώφλι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας». Θα προσδιορίζουν τον αριθμό των θέσεων εργασίας και στοιχεία όπως η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία και η διαθεσιμότητα.
Οι ΕΕΣΣΕ μπορούν να συναφθούν και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους, όπου, αν δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από την κλαδική οργάνωσή τους ή την αντίστοιχη ομοσπονδία. Δεν καλύπτονται από την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, ούτε εφαρμόζονται σε αυτές τυχόν επεκταθείσες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.
Αλλαγές στο θεσμό της διαιτησίας
Με το νομοσχέδιο, η προσφυγή στη διαιτησία μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με κοινή συμφωνία των μερών ή μονομερώς στις εξής περιπτώσεις: α) από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση, ή β) από οποιοδήποτε μέρος μετά τη υποβολή της πρότασης μεσολάβησης, εφόσον και τα δύο μέρη προσήλθαν και συμμετείχαν στη διαδικασία μεσολάβησης.
Η διαιτησία θα χρησιμοποιείται μόνο για τον καθορισμό βασικού ημερομισθίου και μισθού. Για τα λοιπά θέματα μπορεί να συνεχιστεί οποτεδήποτε η συλλογική διαπραγμάτευση προκειμένου να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΜΕΔ γίνεται 7μελες από 11μελές. Θα συγκροτείται από 3 εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, από έναν εκπρόσωπο των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, καθώς και από έναν πρόεδρο, που θα επιλέγεται με ομόφωνη απόφαση των 6 μελών. Παρατηρητής, χωρίς δικαίωμα ψήφου, θα είναι ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας. Όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ. θα πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα.

Video από διαμαρτυρία φοιτητών στο Λονδίνο

Δελτίο Τύπου Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ Η ΠΑΛΛΑΪΚΗ, ΝΕΟΛΑΙΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ 6/12

Το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας κάλεσε, το πρωί της Τετάρτης 7-12, Δελτίο Τύπου και ενημέρωσης για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο μεγάλο, μαζικό συλλαλητήριο της 6-12 στο οποίο η συμμετοχή, παρά τη συντονισμένη συγκάλυψη ξεπέρασε τις 20.000.
Στο Δελτίο Τύπου που έλαβε χώρα στη Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρίσταντο, εκτός από τους εκπροσώπους των Φοιτητικών Συλλόγων, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, της Ενώσεως Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, εκπρόσωποι δικηγόροι από την Ομάδα Νομικής Βοήθειας, γονείς τραυματιών φοιτητών, τραυματίες και προσαχθέντες από τη πορεία και εκπρόσωποι Πανεπιστημιακών καθηγητών.
Δείτε και σχετικό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας : http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=10/12/2010&id=232049
Ο απολογισμός των τραυματισμών, προσαγωγών και συλλήψεων μετά τη πορεία είναι ο εξής: 96 προσαγωγές, από τις οποίες 43 μετατράπηκαν σε συλλήψεις με κατηγορίες πλημμέληματικού χαρακτήρα (διατάραξη κοινής ειρήνης, οπλοκατοχή καθώς και απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης). Όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος δικηγόρος της Ομάδας Νομικής Βοήθειας, στους συλληφθέντες (που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μαθητές και φοιτητές) δεν επιτράπηκε να επικοινωνήσουν με τους δικηγόρους τους παρά μόνο όταν είχε συνταχθεί το κατηγορητήριο. Εν συνεχεία, σημείωσε ότι το εκτεταμένο κατασταλτικό χτύπημα που δέχθηκε η πορεία προφανώς αποτελούσε κεντρική εντολή και σχέδιο του Υπουργείου (και όχι απλά κάποιων κλιμακίων της αστυνομίας) το οποίο φέρει και συγκεκριμένα τις ευθύνες.
Ακολούθησε τοποθέτηση από εκπρόσωπο της ΟΕΝΓΕ, ο οποίος σημείωσε ότι περίπου 40 άτομα πήγαν μετά την πορεία χτυπημένα στα επείγοντα περιστατικά των εφημερευόντων νοσοκομείων με εγκεφαλικές κακώσεις (δύο εξ αυτών νοσηλεύονται ακόμη στο ΚΑΤ). Επίσης, ότι αστυνομικοί με πολιτικά βρίσκονταν στα νοσοκομεία, τρομοκρατώντας και ανακρίνοντας τους τραυματισμένους. Κάλεσε μάλιστα τους γιατρούς να καταγγέλλουν, αντίστοιχα, περιστατικά.  Έπειτα, εκπρόσωπος της ΕΙΝΑΠ έκανε λόγο για 45 τραυματίες στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Λαϊκό, ΚΑΤ, Πολυκλινική, όλοι με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και 30 άτομα κατέφυγαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα. Αρκετοί τραυματίες είχαν αιματώματα στο κεφάλι γεγονός που σημαίνει ότι οι αστυνομικοί άσκησαν σχεδόν θανατηφόρα βία που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και θανάτους διαδηλωτών, στοιχείο που φαίνεται από το πρωτοφανή αριθμό των τραυματιών. Εν συνεχεία, κατήγγειλε την ανάκριση τραυματιών από αστυνομικούς με πολιτικά και άνδρες της Ασφάλειας μέσα στα χειρουργεία. Οι γιατροί του ΚΑΤ καθώς και το υπόλοιπο προσωπικό φυσικά, δήλωσε, δεν επέτρεψαν την είσοδο αυτών στα χειρουργεία των τραυματιών. Τέλος, δήλωσε, η ΕΙΝΑΠ καλεί όλους τους γιατρούς να αντισταθούν σε αυτές τις πρακτικές, αναφέροντας και τις προσωπικές ευθύνες που φέρει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καλώντας τον, όπως και ο εκπρόσωπος της Νομικής Βοήθειας αμέσως μετά να παραιτηθεί.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Νέα από τα Σωματεία Μηχανικών


1. Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 7.30, αμφιθέατρο Γκίνη στο πολυτεχνείο (οδός Στουρνάρη)
Σε μια κανιβαλικού τύπου επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και στην αξιοπρεπή ανθρώπινη διαβίωση επιδίδονται πλέον η κυβέρνηση με την αμέριστη στήριξη των ΔΝΤ -ΕΕ, με χειροκροτητές τους βιομηχάνους του ΣΕΒ και τα ΜΜΕ. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά έχουν μπει οι συλλογικές συμβάσεις σύμφωνα και με το «επικαιροποιημένο μνημόνιο», ώστε να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος στην πλήρη εξατομίκευση κόσμου της εργασίας, στην πανκυριαρχία των εργοδοτών και στην απόλυτη υποβάθμιση της αξίας της εργατικής δύναμης.
Η Τρόικα των «επιτηρητών» μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται ακόμα να προχωρήσουν σε χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο τομέα, στην εξόντωση όσων εργατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει και στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, πάντα στο όνομα της «διάσωσης της πατρίδας» και των «επιχειρήσεων που είναι σε κίνδυνο». Ο προϋπολογισμός για το 2011, σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερη λεηλασία για το λαϊκό εισόδημα και τις κοινωνικές ανάγκες.
Στον κλάδο όπως παντού, η εργοδοσία έχει επιδοθεί σε ένα απίστευτο πογκρόμ απολύσεων και καταπάτησης των δικαιωμάτων μας. Οι περισσότεροι συνάδελφοί μας βιώνουν μια κατάσταση διαρκούς φόβου και ανασφάλειας, βλέπουν καθημερινά να απολύονται κατά δεκάδες, να τους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών, να κατακρεουργούνται όλα τους τα δικαιώματα.
Παρά την εφιαλτική κατάσταση που διαμορφώνουν, πιστεύουμε πως ο κύκλος των αγώνων δεν έχει τελειώσει. Πως μπορεί να υπάρξει νικηφόρα προοπτική στις σύγχρονες κοινωνικές διεκδικήσεις, παρά τη γραμμή της απόλυτης υποταγής που ακολουθεί η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Μόνο από μας θα εξαρτηθεί αν θα συνεχίσουμε να είμαστε εργαζόμενοι ή απασχολήσιμοι και άνεργοι, αν θα πάμε σε μια ημερήσια απασχόληση που παραπέμπει στο «από ήλιο σε ήλιο» του περασμένου αιώνα.
Γι΄ αυτό σας καλούμε όλους στη συνέλευση του σωματείου να συζητήσουμε:
  • Για την ανάγκη συγκρότησης ενός μετώπου ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία
  • Για την μάχη των συλλογικών συμβάσεων και την πάλη ενάντια στην κατάργησή τους
  • Για την απεργία στις 15/12
  • Για τον συντονισμό με όσα σωματεία θέλουν να παλέψουν ενάντια σε αυτή την επίθεση.
2. Πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής χτες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τη συμμετοχή περίπου 80 συναδέλφων. Επόμενη συγκέντρωση τη Δευτέρα 13/12 στο ΥΠΕΚΑ και φυσικά την Τετάρτη 15/12 στην πενελλαδική - πανεργατική απεργία.

3. Χτες οι εργαζόμενοι και οι συμβασιούχοι του ΤΕΕ παραβρέθηκαν στη ΔΕ και μετέφεραν τα αιτήματά τους. Τέθηκε ζήτημα από τον εκπρόσωπο του Αριστερού Ενωτικού Συνδυασμού (συσπείρωση-ΑΕΠ) να προταχθεί το θέμα αυτό στη συζήτηση αλλά δεν πέρασε (11 κατά - 3 υπερ -  1 λευκό). Το θέμα των συμβασιούχων έφτασε να συζητηθεί στις 11 και το βράδυ και οι "πανέξυπνοι" εκπρόσωποι του κκε και του συν πλακώθηκαν μεταξύ τους πολύ χοντρά με αποτέλεσμα να διακοπεί η ΔΕ χωρίς απόφαση. Οι συμβασιούχοι συνεχίζουν την απεργία διαρκείας και θα έρθουν με κινητοποίηση και στην αντιπροσωπεία το ΣΚ

4. Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση του ΣΤΕΒ για την απεργία της 15/12 :


ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στην αξιοπρεπή ανθρώπινη διαβίωση επιδίδεται πλέον η κυβέρνηση κατ’ εντολή των ΕΕ και ΔΝΤ, με χειροκροτητές τον ΣΕΒ, τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τα φερέφωνά τους στα ΜΜΕ. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά έχουν μπει:
  • οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις ώστε να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος στην πλήρη εξατομίκευση του κόσμου της εργασίας, στην κυριαρχία των εργοδοτών και στην μείωση ακόμα περισσότερο της αξίας της εργατικής δύναμης,
  • το ξεπούλημα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων,
  • η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης,
κι όλα αυτά στο όνομα της «διάσωσης της πατρίδας» και των «επιχειρήσεων που είναι σε κίνδυνο».
Ο προϋπολογισμός για το 2011, σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερη λεηλασία για το οικογενειακό εισόδημα και τις κοινωνικές ανάγκες.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους Τεχνικούς Επιστήμονες της Βιομηχανίας όλης της χώρας να συστρατευθούν με τους εργαζόμενους σε κάθε τόπο δουλειάς για να αποτρέψουμε τον εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν, για να μην μετατραπεί η ζωή μας και η ζωή των παιδιών μας σε κόλαση.
  • Όχι στον προϋπολογισμό εξαθλίωσης των εργαζομένων.
  • Όχι στην κατάργηση των κλαδικών σ.σ.ε.
  • Όχι στις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες, τα ελαστικά ωράρια.
  • Μόνιμη σταθερή δουλεία με πλήρη δικαιώματα για όλους.

Αθήνα, 05.12.2010
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΤΕΒ

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Αλληλεγγύη στον αγώνα των φοιτητών της Δυτικής Μακεδονίας

Δείτε το Blog της Κίνησης Φοιτητών Πολυτεχνικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας :
http://news-uowm.blogspot.com 

Οι φοιτητές εκεί βρίσκονται στην 6η ημέρα κατάληψης αντιδρώντας στα σχέδια του Προέδρου της Διοικούσας του Πανεπιστημίου για συγχώνευση των δύο Πολυτεχνικών τμημάτων (Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών) με τα ΤΕΙ στα πλαίσια του εκπαιδευτικού Καλλικράτη.

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας και έχουμε καλέσει τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ να συμπαρασταθεί επίσης. Δείτε εδώ το σχετικό κείμενο των Συλλόγων Φοιτητών.


Όλοι σήμερα Τρίτη 7/12 στις 17:00 στην Πλ. Κλαυθμώνος


Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα καλεί σήμερα στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 17:00 σε συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή ενάντια στην έλευση του Προέδρου του ΔΝΤ Ντομινίκ  Στρος Καν.
Στη Συγκέντρωση αυτή καλεί και η Πρωτοβουλία Οικονομολόγων και Πανεπιστημιακών www.nomoneynodebt.gr


Επίσης οι δημόσιοι υπάλληλοι μηχανικοί (ΕΜΔΥΔΑΣ) πραγματοποιούν 3ωρη στάση εργασίας από 12:00 μμ και μετά καθώς και συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Διεκδικούμε

* Την αποκατάσταση και διεύρυνση των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας
* Ομογενοποίηση των αποδοχών μας με στόχο την καθιέρωση κλαδικού μισθολογίου στο επίπεδο εκείνο των Διπλ. Μηχανικών του τ. ΥΠΕΧΩΔΕ

Αγωνιζόμαστε

* Να ακυρώσουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές Κυβέρνησης, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. με άλλοθι το βάρβαρο μνημόνιο.
* Να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους που μειώνουν τα εισοδήματά μας, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και μας  οδηγούν στη θεσμική και οικονομική μας εξαθλίωση.
*Για το Δημόσιο χαρακτήρα των Τεχνικών Υπηρεσιών ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΣΤΙΣ 13:00

ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

(Πανεπιστημίου & Κοραή)

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτοφανής καταστολή και τρομοκρατία στη σημερινή πορεία (6/12)

Χιλιάδες κόσμου (κυρίως νεολαία) βρέθηκε σήμερα στους δρόμους της Αθήνας (και πολλών πόλεων της χώρας) για να υπενθυμίσει την κρατική δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, αλλά και για να διαμαρτυρηθεί για την ολοσχερή διάλυση του μέλλοντος και του παρόντος ολόκληρης της νεολαίας. Το σχέδιο αποκλεισμού του κέντρου, απαγόρευσης της κυκλοφορίας και τηλεοπτικού τρομοσόου έπεσε στο κενό.

Το πρωί χιλιάδες (πάνω από 5000) μαθητές γέμισαν το κέντρο της Αθήνας, αλλά και πραγματοποίησαν δεκάδες συγκεντρώσεις και τοπικές πορείες σε γειτονιές της. Η αστυνομία μπροστά στους μαθητές το πρωί ήταν σχετικά "διακριτική" και "προσεκτική " για να μην προκαλέσει περισσότερες αντιδράσεις -  παρά το πλήθος από νεράτζια και πέτρες που δέχτηκε.

Το απόγευμα τώρα δεν άφησε καν τη συγκέντρωση στα προπύλαια να ξεκινήσει. Πριν τις 16:00 που ήταν η ώρα καλέσματος επιτέθηκε στο συγκεντρωμένο κόσμο και προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος, ώστε αν ήταν δυνατό να μην πραγματοποιηθεί καν η πορεία. Στην κίνησή της αυτή παραβίασε μάλιστα και το πανεπιστημιακό άσυλο. Παρόλα αυτά πολλές χιλιάδες κόσμου  (πάνω από 20.000 κατά την εκτιμησή μου) κατάφεραν τελικά να σχηματίσουν μια πολύ μαζική και δυναμική πορεία, η οποία παρά τον καταιγισμό δακρυγόνων και την ασφυκτική περικύκλωση από τα ΜΑΤ ολοκληρώθηκε κατά τις 18:15 στην Ομόνοια. Κόσμος μέχρι αυτή τη στιγμή βρίσκεται ατα Εξάρχεια, στο σημείο της δολοφονίας, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 90 προσαγωγές. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ποδοπατήθηκε το σημείο δολοφονίας από ΜΑΤ, ενώ τα Εξάρχεια ζούνε ένα γενικευμένο χημικό πόλεμο.

υγ. μένουμε έκπληκτοι από το πόσο πολλοί είναι οι αστυνομικοί με πολιτικά που απασχολήθηκαν σήμερα (σίγουρα υπερωριακά). Λεφτά υπάρχουν είπαμε.

Δράσεις Φοιτητών Αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π.


150 φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ μαζί με διδάσκοντες, στο Σύνταγμα επί 6 ώρες το Σάββατο 4/12 με τα σχεδιαστήρια τους τα οποία έφεραν με πορεία από την Πατησίων, σχεδίαζαν, κατασκεύαζαν μακέτες, έκλειναν συνεχώς με πανώ την κυκλοφορία μόνο για 20 δευτερόλεπτα και την ξανάνοιγαν, κολλούσαν ζωγραφιές και μικρά χάρτινα πανώ στα τρόλεϋ και τα λεωφορεία, φώναζαν συνθήματα, σταματούσαν τα τουριστικά διώροφα, ανέβαιναν και ενημέρωναν τους ξένους. Σχεδόν το ίδιο είχε επαναληφθεί στην Πατησίων το βράδυ της Παρασκευής.
Δείτε τα βίντεο στο youtube και διαδώστε τα.

Υπογραφή Προεδρικών Διαταγμάτων από Πανάρετο

Είναι πράγματι άχαρο, μία τέτοια ημέρα και σε μια τέτοια εποχή, να αναγκαζόμαστε να αναρτούμε  ειδήσεις που αφορούν στο μικρόκοσμο των μηχανικών - τεχνικών, έλα όμως που Σαββατιάτικα το Υπουργείο "Παιδείας" κλπ, κλπ ανακοινώνει με την παρακάτω λιτή ανακοίνωση ότι υπεγράφησαν όλα τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των συναδέλφων από τα ΤΕΙ. Διατάγματα που ανοίγουν αφενός το δρόμο στην "πιστοποίηση" και τα "επαγγελματικά προσόντα" και αφετέρου ισοπεδώνουν σπουδές, ιδρύματα κλπ.


05-12-10 Υπογραφή Προεδρικών Διαταγμάτων για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα

Από το γραφείο του Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Ι. Πανάρετου, ανακοινώνεται ότι όλα τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα που εκκρεμούσαν και για τα οποία είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, εστάλησαν υπογεγραμμένα στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για να προωθηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον απαραίτητο νομικό έλεγχο.

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη...Δεκέμβρης 08

Έληξε η αμφισβήτηση.
Αποφανατίστηκαν οι επαναστάσεις.
Καταγγέλθηκε η απάτη κάθε “πρωτοπορίας”.
Μια οργιαστική Σιγή εβλάστησε σε όλες τις ρωγμές.
Κοιτάξτε αυτούς τους νεαρούς των δεκαπέντε-δεκαεφτά χρονών.
Κοιτάξτε τους καλά.
Προσέξτε την Κατήφεια τους. Την νευρική τους απάθεια, την σιωπή τους,
την δύσαρθρη ομιλία τους, την δύσθυμη σκληρότητα τους.
Προσέξτε πόσο ακίνητος είναι αυτός ο Νέος Άνθρωπος.
Πόσον αμίλητο φόνο κουβαλάει μέσα του…
…Κι αν ακόμα δεν είναι αυτοί ο Συναγερμός, θα έρθουν παιδιά και έφηβοι
που θα είναι προορισμένοι για τον Νέο Λόγο.
Απλά, για τον Λόγο.
Για λέξεις που ποτέ δεν διαπράχθηκαν, για νοήματα που ποτέ
δεν ορθολογήθηκαν, για εικόνες που ποτέ δεν μιλήθηκαν.  
Φοβηθείτε τους
Γ. Χειμωνάς

υγ. οι φωτογραφίες είναι από εδώ : 

αύριο δευτέρα 6/12 στις 16:00 στα Προπύλαια στην Αθήνα και σε όλες σχεδόν τις πόλεις βρισκόμαστε στους δρόμους, γιατί είναι δίκαιο να εξεγείρεσαι

Οι καταλήψεις στα χρόνια της τρόικας

Αναδημοσιεύουμε από :

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Χύτρα ταχύτητας χωρίς βαλβίδα ασφαλείας θυμίζει η φοιτητική κοινότητα. Οσο κι αν κάνει ότι δεν καταλαβαίνει το αρμόδιο υπουργείο, το ποτάμι των αντιδράσεων, για το νέο νόμο που προωθεί στα ΑΕΙ, ολοένα και φουσκώνει.
Η πορεία της Πέμπτης Ηδη περισσότερες από 40 σχολές τελούν υπό κατάληψη σε όλη την Ελλάδα και η μαζικότητα των γενικών συνελεύσεων, σύμφωνα με τους φοιτητές, συγκρίνεται με αυτήν του 2006 και 2007, τότε που κατέβηκαν στο δρόμο ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16.
Η πορεία της Πέμπτης «Υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι δίκαιο να εξεγείρεσαι», έλεγαν οι φοιτητές στα πηγαδάκια της Νομικής. «Τα ευρωπαϊκά φοιτητικά κινήματα της Ιταλίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας έχουν ανοίξει το δρόμο. Θα ακολουθήσουμε κι εμείς», λέει ο Αναστάσης.
«Υπάρχει ένα έντονο κλίμα αγωνιστικότητας στις περισσότερες σχολές, το οποίο φαίνεται να οξύνεται και να μαζικοποιείται», θα συμπληρώσει ο Παύλος από τη Σχολή Μεταλλειολόγων.
«Τον τελευταίο καιρό οι προβληματισμοί και οι πολιτικές συζητήσεις είναι αναβαθμισμένες. Δημιουργείται ένα κλίμα στους φοιτητικούς συλλόγους για κινηματικές διαδικασίες. Ενα κλίμα αγωνιστικής και ανατρεπτικής διάθεσης», λέει ο Γιώργος από την Αρχιτεκτονική Βόλου.
Οι φοιτητές θέτουν τις διεκδικήσεις τους σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Με αιχμή του δόρατος τις αλλαγές που επιχειρούνται στην παιδεία, στέκονται απέναντι στην επίθεση που δέχεται η ελληνική κοινωνία σε όλα τα μέτωπα. Η δυναμική των διεκδικήσεών τους κινείται στην αντίληψη «της συνολικής ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής».
Φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο Πάτρας, η Μαρία, μας λέει «θέλουμε να είμαστε η σπίθα που θα λειτουργήσει ως πυροδότης ευρύτερων κοινωνικών αντιδράσεων. Μπροστά σε αυτή την άνευ προηγουμένου ισοπέδωση που επιχειρείται στις εργασιακές σχέσεις και την εκπαίδευση. Σε όλα τα κοινωνικά κεκτημένα που αποκτήθηκαν με αγώνες. Οι φοιτητές θα είμαστε μπροστάρηδες. Θα σταθούμε απέναντι στο ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσουν στην εκπαίδευση και την εργασία. Γι' αυτό και καλούμε όλη την κοινωνία να έρθει μαζί μας».
Ο Διονύσης, η Αλεξάνδρα και ο Νίκος, φοιτητές στην Αρχιτεκτονική Βόλου, ήρθαν στην Αθήνα για τη διαδήλωση της περασμένης Πέμπτης. «Αγωνιζόμαστε ενάντια στις σαρωτικές αλλαγές που επιχειρούνται στην παιδεία, αλλά προχωράμε και πιο πέρα. Είμαστε εδώ για να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε όλες τις επώδυνες αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία. Από τις άδικες περικοπές μισθών και συντάξεων, μέχρι την κατάλυση των εργασιακών σχέσεων. Αλλωστε εμείς θα είμαστε οι αυριανοί, αναλώσιμοι πολίτες και εργαζόμενοι».
Δείγμα της δυναμικής που καλλιεργείται στο φοιτητικό κίνημα ήταν η πορεία της περασμένης Πέμπτης. Εκατοντάδες νέοι συγκεντρώθηκαν, όχι μόνο από την Αθήνα αλλά και από τα πανεπιστήμια της Πάτρας, του Βόλου, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης. Μία πορεία που ολοκληρώθηκε με αιμόφυρτους φοιτητές, καθώς οι δυνάμεις των ΜΑΤ εκτός από το άγριο ξύλο με ανάποδα γκλομπ, χτύπησαν τους φοιτητές ακόμη και με πυροσβεστήρες.
Μπορεί η προχθεσινή καταστολή να δημιουργήσει κλίμα φόβου, το οποίο θα εξανεμίσει την αγωνιστική διάθεση των φοιτητών και το μαχητικό κύμα συλλογικής διεκδίκησης που φαίνεται να συγκροτείται;
Αφήνουμε την απάντηση στους ίδιους: «Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο της μεταπολίτευσης τελείωσε. Κι εμείς απαντάμε ότι τώρα αρχίζει το πανεπιστήμιο των κοινωνικών αγώνων», τονίζει εμφατικά ο Γιώργος, από τη Νομική Αθηνών.
Για το σχέδιο διαβούλευσης που αφορά τις αλλαγές στα ΑΕΙ, θεωρούν ότι δεν μπορεί να αποτελέσει καν βάση διαλόγου και ζητούν να αποσυρθεί πάραυτα. Υποστηρίζουν ότι θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στα ελληνικά πανεπιστήμια, στα πρότυπα των απαιτήσεων του μνημονίου.
«Πρόκειται για ένα νόμο-πλαίσιο που πειθαρχεί τη φοιτητική νεολαία και διαλύει δικαιώματα και κεκτημένα. Δημιουργεί τον ευέλικτο, ελαστικό, εκμεταλλευόμενο και πειθαρχημένο εργαζόμενο του μέλλοντος. Μετατρέπει τη νεολαία στη γενιά του μνημονίου».
Σύμφωνα μ' αυτά που μας είπαν, οι βασικές ενστάσεις για τις οποίες απορρίπτουν το κυβερνητικό κείμενο διαβούλευσης βασίζονται στα εξής:
*Διαλύει την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχίων. Η αντικατάσταση του ενιαίου πτυχίου με τον ατομικό φάκελο προσόντων εξατομικεύει τελείως τις σπουδές των φοιτητών. Ωθούν τη νεολαία σε ένα διαρκές κυνήγι δεξιοτήτων. Και τελικά, ποτέ και τίποτε δεν θα είναι αρκετό για μια εξασφαλισμένη εργασιακή προοπτική.
*Ο «Καλλικράτης» των σχολών καταργεί ολόκληρα τμήματα αφήνοντας τους φοιτητές στο δρόμο, ενώ κατακερματίζει και διασπά τα πτυχία και τα προγράμματα σπουδών, αποδυναμώνοντας την αξία των ενιαίων πτυχίων.
*Εισάγει τη λογική ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας στα πανεπιστήμια και παρακάμπτει τους φοιτητικούς συλλόγους. Η νέα εποχή που οραματίζονται για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αυτή που τα ΑΕΙ θα διοικούνται από μάνατζερ και διάφορους άλλους που θα αναζητούν χρηματοδότηση από ιδιωτικούς φορείς προκειμένου να καθορίζουν με τα δικά τους μέτρα και σταθμά την εσωτερική ζωή των πανεπιστημίων.