Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Οι μεσοτοιχίες που γεννάνε διαγωνισμούς

Οι μεσοτοιχίες που γεννάνε διαγωνισμούς

Την στιγμή που η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η φιλοσοφία της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου δεν επηρεάζεται. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μπορεί να μην δέχτηκε να αναλάβει την προμήθεια των self tests, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας όμως δεν δίστασε να προκηρύξει φωτογραφικό διαγωνισμό για την προμήθεια 10εκ. τεμαχίων, σε συνέχεια των ανακοινώσεων του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου στις 19 Μαρτίου.

Το έγγραφο της προκήρυξης αναρτήθηκε στις 24.3.2021 και ώρα 23:30 το βράδυ, ο διαγωνισμός θα διαρκέσει τρεις ημέρες συμπεριλαμβανομένης της αργίας της 25ης Μαρτίου και θα λήξει την Κυριακή 28 Μαρτίου. Η δε προμήθεια του υλικού θα πρέπει να γίνει το αργότερο επτά ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Λίγες ώρες νωρίτερα διαβάζαμε δημοσιεύματα που ανέφεραν πως η Siemens έγινε η πρώτη και μοναδική ευρωπαϊκή εταιρεία που πήρε άδεια παραγωγής και διανομής των self tests προ ημερών, όχι από κάποιο Ευρωπαϊκό φορέα αλλά από τις Γερμανικές αρχές. Δεν έχει πάρει πιστοποίηση σύμφωνα με την οδηγία 98/79/ΕΚ όπως αναφέρει η γνωμοδότηση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στις 17 Μαρτίου και μαζί με ένα Αμερικάνικο test είναι τα μόνα που κυκλοφορούν στην αγορά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής, κ. Ανδρέα Γαλανόπουλο.

Επιστρέφουμε στα του διαγωνισμού του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη. Ακολουθεί το Παράρτημα Α’ της προκήρυξης, που ολόκληρη μπορείτε να διαβάστε εδώ.Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά προσφορές «με την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής» για την προμήθεια 10.000.000 ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του self-testing. Στην προκήρυξη αναφέρεται πως η υποχρέωση παράδοσης της ποσότητας των 10 εκατομμυρίων τεστ προβλέπεται εντός επτά ημερών, με τις προϋποθέσεις να καθίστανται προφανώς απαγορευτικές για πολλούς υποψηφίους, αφήνοντας ελάχιστους -αν όχι πολύ συγκεκριμένους διεκδικητές- εντός «διαγωνισμού».

Κι ενώ κανείς θα αναρωτηθεί πως γίνεται να κυκλοφορήσει test στην Ελληνική αγορά που να μην έχει έγκριση από τον EMA ή/και τις αντίστοιχες εγχώριες αρχές, στις τεχνικές προδιαγραφές διαβάζουμε πως απαιτείται να προσκομίζεται αποδεικτικό καταχώρησης του προϊόντος για κατ΄ εξαίρεση αυτοδιαγνωστική χρήση στην λίστα BfArM (Γερμανικός Φορέας) ή σε αντίστοιχη λίστα αρμόδιου φορέα άλλου κράτους ΕΕ.

Όπως σημειώνουμε και παραπάνω, η Siemens είναι η μοναδική εταιρία που έχει πάρει έγκριση για κυκλοφορία self test στην Ευρώπη, με έγκριση όμως μόνο από τις Γερμανικές αρχές και δη τον BfArM.
Ο ECDC σημειώνει κατά την γνωμοδότηση του για τα self tests:
Τα self test θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον έλεγχο της νόσου με την έγκαιρη αναγνώριση και απομόνωση περιπτώσεων. Ωστόσο, η μετάθεση της ευθύνης των ελέγχων από τους υγειονομικούς φορείς στους ιδιώτες μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή καταγραφή των κρουσμάτων και να δυσχεράνει την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των ύποπτων περιστατικών».
Οι μεσοτοιχίες για άλλη μια φορά κάνουν θαύματα.

Μια προκήρυξη αναρτάται στις 23:30 το βράδυ, παραμονή αργίας. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν μια εργάσιμη ημέρα να μελετήσουν και να αξιολογήσουν την προκήρυξη, να επικοινωνήσουν για λεπτομέρειες και καταθέσουν πρόταση. Απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει έγκριση από Γερμανικό φορέα ή φορέα άλλου κράτους της ΕΕ και όχι των ΗΠΑ, από όπου προέρχεται το μοναδικό self test που ανταγωνίζεται της Siemens.

Η δουλειά θα γίνει νομότυπα και με στήριξη των ΜΜΕ, παρά τις αντιρρήσεις των φαρμακοποιών και του ECDC.

Τα 40εκ€ που αντιστοιχούν σε 10εκ self tests και ίσως αρκούσαν για ετήσια μισθοδοσία πάνω 1.000 γιατρών θα πάνε στην Siemens.

Τα επόμενα 40εκ€ του επόμενου διαγωνισμού θα πάνε πάλι στην Γερμανική εταιρία, ενώ θα μπορούσαν να πάνε στην ετήσια μισθοδοσία 1.500 νοσηλευτών κ.ο.κ..

Κι όλα αυτά γιατί Siemens και Μητσοτάκης αποκλείεται να μην κάνουν “δουλειές” σε πρώτη ευκαιρία…

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Τι θα συμβεί στο Ελληνικό μετά τις ψηφοφορίες στη Βουλή

 

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

26.03.2021



Η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε στις 24.03.2021 νομοσχέδιο για το ακίνητο του Ελληνικού που περιλαμβάνει τη σύμβαση για τη διανομή γης. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν, εκτός από τους βουλευτές της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ – πλην ορισμένων διατάξεων - και το ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση. Απείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Φίλης, που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Η λιμνάζουσα για αντικειμενικούς λόγους επένδυση στο Ελληνικό επιχειρείται από κυβερνητικής πλευράς να φανεί ότι επιτέλους αρχίζει να κινείται. Εν τούτοις τα φαραωνικά σχέδια μιας νέας πόλης 3.600.000 τετραγωνικών μέτρων και 27.000 κατοίκων δεν δρομολογούνται αυτόχρημα. Τα προβλήματα δεν βρίσκονται κυρίως στην καθυστέρηση των αναγκαίων θεσμικών ρυθμίσεων αλλά στους αμείλικτους νόμους της αγοράς. Μετά την πανδημία του κορωνοιού και τη συνακόλουθη οικονομική ύφεση, ο ήδη περιορισμένης επενδυτικής αξίας οικοδομικός τομέας έχει υποστεί καθίζηση. Πρόκειται για διεθνή πραγματικότητα που εγγράφεται στις αναγκαίες ανατροπές οι οποίες ήδη σχεδιάζονται από τους αρμόδιους οργανισμούς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και είναι απαγορευτικές σε νέα επιβάρυνση του ήδη υπερδομημένου πλανήτη.

Αλλά και όσον αφορά τα ιδιαίτερα ελληνικά δεδομένα του σχεδίου, ο τερατώδης σε ύψη και κάλυψη του εδάφους όγκος κτιρίων, που περιλαμβάνουν όλων των ειδών τις χρήσεις και τις ανάλογες οχλήσεις, αποτελεί μια δυστοπία που θα είναι αδύνατον να βρει αγοραστές. Εξάλλου τα επιμέρους, πολύ περιορισμένα τμήματα του σχεδίου, ακόμα και αν μπορέσουν να κατασκευαστούν, θα βρίσκονται μέσα σε ένα αδιαμόρφωτο περιβάλλον εργοταξίου επομένως δεν θα είναι ευπώλητα. Όσον αφορά το καζίνο για το οποίο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον υπάρχει η εκτίμηση προσφυγής στα δικαστήρια από ανταγωνιστές που δεν θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα της επιλογής.

Σε κάθε περίπτωση το μείζον πρόβλημα παραμένει και είναι η κλιματική αλλαγή. Οι επενδύσεις μετακομίζουν από τον τομέα κατασκευών/μεγακατασκευών και εξορύξεων υδρογονανθράκων στους νέους προσοδοφόρους τομείς της πράσινης οικονομίας, σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, σε αποδέσμευση ελεύθερων χώρων και δημιουργία πράσινων και δασικών εκτάσεων.

Στη νέα αυτή πραγματικότητα η δυστοπία του Ελληνικού δεν θα έχει θέση!



Ελένη Πορτάλιου

μέλος της Ευρείας Επιτροπής για την Υπεράσπιση του Ελληνικού

Πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης υπέρ της προάσπισης της λαϊκής κατοικίας

Από την Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση - κάλεσμα συμμετοχής στην πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης υπέρ της προάσπισης της λαϊκής κατοικίας:


Στα χρόνια των μνημονίων και της ραγδαίας φτωχοποίησης το δικαίωμα στη Στέγη καθώς και η προστασία της πρώτης κατοικίας δέχτηκαν αλλεπάλληλα χτυπήματα, με τελευταίο και συντριπτικό την προ μηνών ψήφιση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι τράπεζες θα οδηγούν μονομερώς σε πτώχευση κάθε πολίτη που χρωστάει πάνω από 30.000 ευρώ και αδυνατεί να πληρώσει τη δόση που ζητούν. Χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο μετά την 1η Ιουλίου.

Σας καλούμε λοιπόν να δώσουμε όλοι μαζί έναν μαζικό αγώνα ενάντια στην αρπαγή των σπιτιών μας από τις τράπεζες και τα fund.

Όλες/οι στο Σύνταγμα στις 27 Μαρτίου,

Ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης για τη Στέγη, ώρα 12:00 το μεσημέρι.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Να καταβληθούν επιτέλους οι συντάξεις στους συνταξιούχους - Συγκέντρωση την Τρίτη 30/3 στο Υπ. Εργασίας

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 23/3/2021


Αρ. Πρωτ.:

Προς: ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

(για ενημέρωση των μελών)

Να καταβληθούν επιτέλους οι συντάξεις στους συνταξιούχους -

Πέντε χρόνια είναι αρκετά

  • Άμεση καταβολή άμεσα των χιλιάδων συντάξεων υπό εκκρεμότητα και ειδικά της Προσαύξησης Σύνταξης.

  • Άμεση Διόρθωση των χιλιάδων σφαλμάτων στις εισφορές των Μισθωτών Μηχανικών

  • Πρόσληψη με μόνιμες σχέσεις εργασίας όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στη Δ/νση Συντάξεων του Γ.Λ.Κ. και στη Διεύθυνση Συντάξεων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, όχι στην ανάθεση σε ιδιώτες.

  • Να επανέλθουν σε ισχύ οι ανακαλούμενες Εγκύκλιοι να μη χαθεί κανένας ασφαλιστικός χρόνος για τους ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση.

  • Αύξηση της πενιχρής προσωρινής σύνταξης, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων μέχρι την έκδοση της οριστικής σύνταξης.

  • Δημόσιο και κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, όχι στην ιδιωτικοποίηση και το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων και Εγκυκλίων

Συγκέντρωση την Τρίτη 30 Μαρτίου, στις 6μμ στο Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων (Σταδίου) με αυστηρή τήρηση όλων των μέσων Προστασίας.


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

ΜΗΝ - Μηχανικοί Ελεύθεροι επαγγελματίες Συνταξιούχοι


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Σχετικά με εμάς

Το «ΜΗΝ» ξεκίνησε από μια ομάδα μηχανικών, ελεύθερων επαγγελματιών, που έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον ν. 4387/16. Το «ΜΗΝ» δεν εξαρτάται από πολιτικές ή συνδικαλιστικές παρατάξεις. Στο «ΜΗΝ» κάθε συνάδελφος Μηχανικός τοποθετείται, συναποφασίζει , δρα ισότιμα με απώτερο σκοπό όλοι μαζί από κοινού μέσα από ένα σύνολο ενεργειών και προσπαθειών να σταματήσουμε την καταστροφή του Συνταξιοδοτικού μας , την οριστική αφαίμαξη της σύνταξης μας και εν τέλει να προστατεύσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Απάτη μεγατόνων της Τράπεζας Πειραιώς σε βάρος του ελληνικού δημοσίου

Απάτη μεγατόνων της Τράπεζας Πειραιώς σε βάρος του ελληνικού δημοσίου

Οι απάτες της Τράπεζας Πειραιώς ποτέ δε θα υλοποιούνταν αν δεν είχαν τουλάχιστον την έγκριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη


Το ελληνικό δημόσιο, όπως έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει στελέχη πρώτης γραμμής από τον Άδωνη Γεωργιάδη μέχρι τον Άκη Σκέρτσο και την Μενδώνη, δεν έχει λεφτά για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ούτε για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ούτε για την επιδότηση των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του πολιτισμού. Το ελληνικό δημόσιο όμως έχει δισεκατομμύρια να χαρίζει στους τραπεζίτες που εδώ και δώδεκα χρόνια, αρχής γενομένης από τα 28 δισ. ευρώ του 2008, απομυζούν τον κρατικό κορβανά. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξελιχθεί σε μαύρη τρύπα, που ανεξαρτήτως κυβερνήσεως και οικονομικής συγκυρίας είναι με το χέρι απλωμένο και ζητούν συνεχώς λεφτά. Τις περισσότερες δε φορές, δεν είναι καν ανάγκη να ζητήσουν. Κάθε κυβέρνηση τους παρέχει τα αναγκαία πριν καν το αιτηθούν ακόμη κι εν κρυπτώ, όπως ακριβώς έκανε τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι ακαθαρσίες του τραπεζικού συστήματος ξεχείλισαν για μια ακόμη φορά την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ Δευτέρας 15 και Παρασκευής 19 Μαρτίου, όταν η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, την μια μέρα (Τρίτη 16/3) κατέγραψε μια ασυνήθιστη άνοδο (+26% στα 0,94% ευρώ) και την άλλη (Παρασκευή 19/3) καταποντίστηκε (-43% στα 0,53 ευρώ). Αυτό που προηγήθηκε και μεσολάβησε μεταξύ των δύο γεγονότων δεν ήταν η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020 που έδειχναν ζημιά της τάξης των 520 εκ. ευρώ. Ήταν ένα σχέδιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που ισοδυναμεί με λεηλασία τόσο του ελληνικού δημοσίου όσο και πολλών μικρομετόχων της Τράπεζας Πειραιώς. Κι αν οι αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση μπορούν να θεωρηθούν φυσιολογικές κι αναμενόμενες, βάσει των ανακοινώσεων, όσες προηγήθηκαν παραπέμπουν σε εσωτερική πληροφόρηση για τα επικείμενα σχέδια και χειραγώγηση μετοχών προς όφελος όσων ήξεραν κι έγκαιρα προέβησαν στις απαραίτητες αγοραπωλησίες, σε βάρος των υπόλοιπων μετόχων!

Η επένδυση στο Ελληνικό δεν έχει καμία πιθανότητα να προχωρήσει

 ΕΥΡΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23.03.2021


Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ



Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η λιμνάζουσα επένδυση στο Ελληνικό πρόκειται να προχωρήσει. Επειδή, λόγω της θεσμικής, πολεοδομικής και οικονομικής πολυπλοκότητας του θέματος, η συντριπτική πλειοψηφία αγνοεί πλήρως τα δεδομένα του θέματος, οι κυβερνητικοί παράγοντες μπορούν να δηλώνουν ότι θέλουν χωρίς έλεγχο.

Η επένδυση δεν πρόκειται να γίνει γιατί απλούστατα αυτή η τερατώδης μεγακατασκευή όχι μόνο δεν μπορεί να βρει χρηματοδότες, λόγω του ίδιου του φαραωνικού σχεδίου αλλά και λόγω του ότι οι επενδυτές έχουν άλλου χαρακτήρα και πάντα περιορισμένες δυνατότητες επενδύσεων μέσα στην κρίση.

Επίσης δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χρηματοδότες για επιμέρους τμήματα του έργου, που υποτίθεται ότι μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα χαοτικό ακίνητο σε τομείς οι οποίοι όμως έχουν καταρρεύσει με την κρίση, όπως π.χ. το καζίνο το οποίο διατυμπανίζουν.

Επιπλέον, φαντάζεται κανείς ότι υπάρχουν αγοραστές κατοικίας που θα πληρώσουν ακριβά για να συγκατοικήσουν σε μια συσσώρευση 25.000 κατοικιών; Αυτά συνέβαιναν στην εποχή του μεταμοντερνισμού και σε πολύ μικρότερα μεγέθη στο Las Vegas και άλλες ανάλογες περιοχές.

Οι πλούσιοι Έλληνες και ξένοι που επιθυμούν να αγοράσουν κατοικία στην Ελλάδα έχουν επιλογές υψηλών προδιαγραφών. Παρόλα αυτά ακόμα και υπερπολυτελείς κατοικίες δεν είναι σίγουρο ότι θα βρουν αγοραστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι 13 υπερπολυτελείς βίλες που σχεδιάστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν στο ευρύτερο οικόπεδο Αστέρα Βουλιαγμένης δεν βρήκαν αγοραστές και δεν κατασκευάστηκαν.

Η θέση που προωθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό δεν έχει καμία πιθανότητα να υλοποιηθεί.

Έτσι κι αλλιώς ο αγώνας για τη Σωτηρία του Ελληνικού δεν εξαρτήθηκε ποτέ από τη θέση του. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί και πολλές στο ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν ριζικά.

Η Ευρεία Επιτροπή για τη Σωτηρία του Ελληνικού συνεχίζει τον αγώνα όπως τον έχει προγραμματίσει.

Η υπόθεση δεν έχει ούτε κατά διάνοια κριθεί, πολύ περισσότερο που αυτά που αναφέρονται από τους κυβερνώντες είναι σε μεγάλο βαθμό έωλα θεσμικά.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αποδοχή της 187/2020 Γνωμοδότησης του ΝΣΚ για την καταβολή αποζημίωσης απόλυσης Μηχανικών ΙΔΑΧ

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 23/3/2021

Αρ. Πρωτ.:

Προς: Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

(για ενημέρωση των μελών)

Θέμα: Αποδοχή της 187/2020 Γνωμοδότησης του ΝΣΚ για την καταβολή αποζημίωσης απόλυσης Μηχανικών ΙΔΑΧ


Σε συνέχεια των προηγούμενων ανακοινώσεων – ενημερώσεων που έχουμε δημοσιεύσει, ενημερώνουμε ότι η θετική για τον κλάδο μας γνωμοδότηση 187/2020 έγινε αποδεκτή από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών.

Υπενθυμίζουμε ότι το Β' Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Αριθμός Γνωμοδότησης 187/2020) αποφάσισε με ερώτημα : (Α) Εάν το προσωπικό του Υπουργείου Τουρισμού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και ειδικότητα Μηχανικών, που υπάγεται στην ασφάλιση του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής, δικαιούται την, προβλεπόμενη στο άρθρο 55 του π.δ/τος 410/1988, αποζημίωση και (Β) σε καταφατική περίπτωση, εάν αυτή θα πρέπει να υπολογιστεί για τον συνολικό χρόνο δημόσιας υπηρεσίας στο Δημόσιο ή/και σε Ν.Π.Δ.Δ. ή μόνο για τον χρόνο που δεν είναι ασφαλισμένο στον κλάδο πρόνοιας αυτού (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.) για τη χορήγηση εφάπαξ παροχής (το δεύτερο υποερώτημα αναδιατυπώθηκε με το υπ’ αριθ. πρωτ. 18670/3-12-2020 διευκρινιστικό έγγραφο της ερωτώσας υπηρεσίας).

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ με έγγραφο της 31/7/2021 απευθύνθηκε στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ακριβώς για το θέμα αυτό ζητώντας την ανάκληση εγγράφου του ΓΛΚ (20/4/2016) σύμφωνα με το οποίο οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις του άρθρου 55 του ΠΔ 410/1988 για καταβολή αποζημίωσης απόλυσης, διότι “θα τους καταβληθεί η εφάπαξ παροχή που προβλέπεται από τις οικείες ασφαλιστικές διατάξεις περί ΤΣΜΕΔΕ.”

Το ΝΣΚ δικαιώνοντας τις απόψεις μας αποφάσισε: “Α. Επί του πρώτου υποερωτήματος: Υπάλληλοι του Υπουργείου Τουρισμού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κατηγορίας ΠΕ, ειδικότητας Μηχανικών, δικαιούνται της οριζόμενης στο άρθρο 55 παρ. 1, 2 και 4 του π.δ. 410/1988 μειωμένης αποζημίωσης (40%), εφόσον δεν υπάγονται στην ασφάλιση του Δημοσίου για τη χορήγηση σύνταξης, έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη λήψη σύνταξης γήρατος από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγονται (ΤΣΜΕΔΕ και ήδη ΕΦΚΑ) και είναι επικουρικά ασφαλισμένοι (ΤΣΜΕΔΕ), χωρίς η πρόσθετη ασφάλισή τους στο ΤΣΜΕΔΕ για την απόληψη εφάπαξ χρηματικής παροχής (βοηθήματος) και η καταβολή αυτού, να κωλύει ή να περιορίζει την παράλληλη καταβολή και της ανωτέρω αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης. Β. Επί του δεύτερου υποερωτήματος: Ο καθορισμός του ποσού της αποζημίωσης του άρθρου 55 του π.δ. 410/1988, στην περίπτωση των υπαλλήλων αυτών, συναρτάται αποκλειστικά προς τον χρόνο συνεχούς υπηρεσίας των υπαλλήλων/μηχανικών με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε Ν.Π.Δ.Δ. ή/και στο Δημόσιο, χωρίς να ασκεί επιρροή ο χρόνος ασφάλισής τους στον κλάδο πρόνοιας του ΤΣΜΕΔΕ για την καταβολή εφάπαξ χρηματικής παροχής. “

Στη συνέχεια με έγγραφο μας στις 4/2/2021 απευθυνθήκαμε στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών καλώντας τον να κάνει αποδεκτή τη Γνωμοδότηση αυτή. Με την αποδοχή της ανοίγει ξανά ο δρόμος για όλους τους ΙΔΑΧ συναδέλφους μας να λάβουν την αποζημίωση απόλυσης που δικαιούνται όπως προβλέπεται στο άρθρο 55 του π.δ/τος 410/1988, χωρίς τον αδιανόητο συσχετισμό της με το εφάπαξ του ΤΣΜΕΔΕ που έκανε το ΓΛΚ.

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Σκάνδαλο Cisco με υπογραφή Κεραμέως

Σκάνδαλο Cisco με υπογραφή Κεραμέως
από N. στις 22/03/2021



Με τη δημοσιοποίηση των συμβάσεων με την Cisco για την τηλεκπαίδευση, η Νίκη Κεραμέως “ομολόγησε” τις τεράστιες ευθύνες της. Αφενός έδωσε στην εταιρία δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων πολιτών, αφετέρου την πριμοδότησε και με 2 εκατομμύρια ευρώ.

Τους τελευταίους 10 (τουλάχιστον) μήνες το Υπουργείο Παιδείας και προσωπικά η Υπουργός Νίκη Κεραμέως, είχαν αναγάγει σε αγαπημένο τους παιχνίδι το κρυφτό. Τι έκρυβαν; Μα φυσικά τη σύμβαση δωρεάς που δεσμεύει το ελληνικό δημόσιο με τη Cisco για την πολύ σημαντική διαδικασία της τηλεκπαίδευσης στην οποία παίρνουν μέρος σχεδόν 1,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα (μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό).

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος (ψηφισμένος μάλιστα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα στο 2020, ο 47/27) είναι ξεκάθαρος και προβλέπει την ανάρτηση τέτοιου είδους συμβάσεων για δωρεές στο διαδίκτυο, η κυρία Κεραμέως επιμένει στο να τον παραβιάζει χωρίς μάλιστα να δίνει εξηγήσεις.

Επίσης, η Υπουργός, λειτουργώντας ξεκάθαρα αντιθεσμικά, επέμενε εδώ και μήνες να αγνοεί τις εκκλήσεις σύσσωμης, σχεδόν, της αντιπολίτευσης για κατάθεση της εν λόγω σύμβασης (συμβάσεων καλύτερα καθώς με τις τροποποιήσεις μας έχουν προκύψει αισίως τέσσερις) στη Βουλή έτσι ώστε τουλάχιστον να ενημερωθούν για το περιεχόμενό της οι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού και τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Αντί αυτού του στοιχειώδους κοινοβουλευτικού καθήκοντος, η κ. Κεραμέως ισχυριζόταν ότι “η σύμβαση βρίσκεται στο γραφείο μου, όποιος θέλει μπορεί να έρθει να την δει”.

Παρατηρητήριο Πειραϊκής: Νέα περιβαλλοντική βόμβα στη Δραπετσώνα σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικίες (χάρτες)

Παρατηρητήριο Πειραϊκής: Νέα περιβαλλοντική βόμβα στη Δραπετσώνα σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικίες (χάρτες)

Νέα εργοτάξια αδειοδοτούνται στον ΟΛΠ, μερικές μόλις δεκάδες μέτρα από τα σπίτια


Με βάση τη νέα (23/02/2021) αδειοδότηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/3283/215, ΑΔΑ 6ΩΞΟ4653Π8-4Χ5, αδειοδοτούνται 2 νέα εργοτάξια του ΟΛΠ Α.Ε, για τις ανάγκες κατασκευής του έργου του νέου λιμανιού στην Πειραϊκή (ΤΕΠΕΜ-ΕΡΓ-2021).

Ένα στη Δραπετσώνα και ένα στην Ακτή Βασιλειάδη καθώς και ένας βοηθητικός χώρος. στη Δραπετσώνα. Το νέο εργοτάξιο που θα λειτουργήσει στην περιοχή της Δραπετσώνας εμφανίζεται στον Χάρτη 1.α. & 1.β. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο γεγονός ότι το νέο αυτό εργοτάξιο (το οποίο σημαίνεται με ροζ πινέζες) απέχει από τα πρώτα σπίτια μόνο κατά 160 μέτρα, ενώ προορίζεται και για προσωρινή αποθήκευση αδρανών υλικών). Επίσης, ο χώρος που περιγράφεται ως «Βοηθητικός Χώρος» (γαλάζιες πινέζες), οριοθετείται σε απόσταση 100 μέτρων από την πλησιέστερη κατοικημένη περιοχή. Αυτός ο βοηθητικός χώρος, με βάση την παραπάνω άδεια, δύναται να χρησιμοποιηθεί, κατόπιν έγκρισης της ΟΛΠ ΑΕ, επίσης για την αποθήκευση υλικών.

Χάρτης 1.α. Με κίτρινες πινέζες είναι τα όρια του ήδη αδειοδοτημένου εργοταξίου που εκτείνεται μέχρι τη Γ1 του εμπορικού λιμένα Ηρακλέους. Με ροζ πινέζες σχηματοποιείται το νέο κύριο εργοτάξιο και με γαλάζιες ο Βοηθητικός χώρος.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Κατάθεση Αίτησης Ακυρώσεως Εγκυκλίων Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αξιοποίηση του παράλληλου αλλά και του διαδοχικού χρόνου ασφάλισης

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 22/3/2021

Αρ. Πρωτ.:

Προς: Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Κοιν.: Πρόεδρο και Διοικούσα ΤΕΕ

Θέμα: Κατάθεση Αίτησης Ακυρώσεως Εγκυκλίων Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αξιοποίηση του παράλληλου αλλά και του διαδοχικού χρόνου ασφάλισης


Σε συνέχεια των σχετικών ανακοινώσεων – ενημερώσεων που έχουμε δημοσιεύσει ήδη από το Σεπτέμβριο του 2020, οπότε και εκδόθηκε η πρώτη εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ακολούθησαν και άλλες), με την οποία τέθηκαν περιορισμοί – ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ – ως προς την αξιοποίηση του παράλληλου αλλά και του διαδοχικού χρόνου ασφάλισης, σας ενημερώνουμε ότι η Ομοσπονδία κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης των εν λόγω πράξεων. Και συγκεκριμένα η αίτηση αυτή στρέφεται κατά των με αριθμών ΑΔΑ ΩΝΔΩ46ΜΤΛΚ-Α3Ε, 62Δ846ΜΤΛΚ-2ΑΗ, ΩΙ7446ΜΤΛΚ-ΗΔΚ και με αριθμό πρωτοκόλλου Φ1500/Δ17/25153/1309/03-11-2020 πράξεων.

Παρά τον προσχηματικό αυτοχαρακτηρισμό των εν λόγω πράξεων ως δήθεν εγκυκλίων, στην πραγματικότητα πρόκειται για παράνομες εκτελεστές υπουργικές αποφάσεις, καθώς εισάγουν νέους κανόνες δικαίου – αντίθετους ακόμα και στο ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο του ν. 4670/2020 που δήθεν ερμηνεύουν – έχουν δε εκδοθεί χωρίς καν να προβλέπεται στις οικείες νομοθετικές διατάξεις νομοθετική εξουσιοδότηση (έστω και γενική και αόριστη) προς τον Υπουργό για έκδοση απόφασης. Η αναδρομική ανάκληση δε των εγκύκλιων οδηγιών που είχαν ήδη έως τότε εκδοθεί και οι οποίες ρητά αναγνώριζαν, καθ’ ερμηνεία του ν. 4387/2016, την σε κάθε περίπτωση αξιοποίηση κάθε χρόνου ασφάλισης (παράλληλου και μη παράλληλου) που έχει πραγματοποιηθεί με προσαύξηση της δικαιούμενης σύνταξης, θίγει βάναυσα ήδη θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και θέτει σε διακινδύνευση συνταξιοδοτικά δικαιώματα συναδέλφων που αποχώρησαν ήδη από την υπηρεσία αιτούμενοι συνταξιοδότηση. Οι νέες αυτές «εγκύκλιες οδηγίες» έχουν ως αποτέλεσμα την ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ κατά τη διαμόρφωση τόσο του συνταξιοδοτικού δικαιώματος αλλά και του ύψους της σύνταξης, σε πλήρη αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα του νέου ασφαλιστικού πλαισίου στον ΕΦΚΑ.

Η σε κάθε περίπτωση αξιοποίηση του «… χρόνου ασφάλισης που έχει διανυθεί σε φορείς κύριας ασφάλισης έως 31-12-2016 και δεν έχει ληφθεί υπόψη για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος … » προκειμένου για την προσαύξηση της δικαιούμενης σύνταξης, προκύπτει απερίφραστα από την ίδια τη γραμματική διατύπωση του άρθρου 36 Α που προστέθηκε στο ν. 4387/2016 με το ν. 4670/2020 (αντίστοιχη άλλωστε διατύπωση περιλαμβάνεται και στη διάταξη του άρθρου 17 παρ. 4 ήδη από την ημερομηνία έναρξης του ν. 4387/2016 έως σήμερα). Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση Βρούτση (Ν.4670/20) επιβεβαίωσε δηλαδή τα έως τότε ισχύοντα για την παράλληλη ασφάλιση, εισάγοντας μάλιστα ρητή νέα νομοθετική διάταξη, το άρθρο 36 Α. Εντούτοις με τις εν λόγω πράξεις επιχειρείται παράνομα η εισαγωγή εμποδίων στην άσκηση των νόμιμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας.

Η πρόβλεψη λοιπόν και η εισαγωγή με τις εν λόγω υπουργικές αποφάσεις περιορισμών ως προς το συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισης κατά τη συνταξιοδότηση αντίκειται σε θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις και δη στα άρθρα 17 περί προστασίας της ιδιοκτησίας (στην οποία εντάσσεται και το συνταξιοδοτικό δικαίωμα), 26 και 43 περί διάκρισης εξουσιών και νόμιμης άσκησης της κανονιστικής εξουσίας της Διοίκησης (αφού, όπως προαναφέρθηκε, οι εν λόγω πράξεις παρότι είναι εκτελεστές αφού εισάγουν νέους κανόνες, εντούτοις εκδόθηκαν από τον Υπουργό μολονότι δεν πληρούνται οι όροι νόμιμης κανονιστικής δράσης), 22 παρ 5 περί προστασίας της κοινωνικής ασφάλισης και 25 περί σεβασμού της αρχής της αναλογικότητας, στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ αλλά και στις θεμελιώδεις δεσμευτικές διοικητικές αρχές προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου και καλής πίστης.

Προκειμένου δε να καταστεί απολύτως αντιληπτό το μέγεθος της προσβολής των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που επιφέρουν οι παράνομες αυτές πράξεις, την αίτηση ακύρωσης ασκήσαμε από κοινού με συναδέλφους που, υπό το σαφές περίγραμμα του νόμου και των εγκυκλίων που ήταν εν ισχύ, παραιτήθηκαν από την Υπηρεσία υποβάλλοντας αίτηση συνταξιοδότησης, αναμένοντας καλόπιστα το συνυπολογισμό του συνόλου των χρόνων ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου.

Θα σας κρατάμε ενήμερους για την εξέλιξη του δικαστικού αγώνα.

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Eλληνικό: Νέο βήμα παρανομιών και υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος




Άλλη μια αρνητική εξέλιξη για το Ελληνικό, άλλο ένα βήμα προκλητικών παραχωρήσεων από την κυβέρνηση της ΝΔ στον «επενδυτή», που συνεχίζει να μην ρισκάρει δικά του κεφάλαια, που δεν βρίσκει ξένα, που αποχωρούν οι «συνεπενδυτές» του ο ένας μετά τον άλλο, που βρίσκεται σε αδιέξοδο. Σε αδιέξοδο όχι μόνο λόγω μη εξεύρεσης κεφαλαίων, αλλά και των δικαστικών εκκρεμοτήτων, καθώς επίκειται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ύστερα από πολύ καλά στοιχειοθετημένες προσφυγές πολιτών.

Η κυβέρνηση και γι’ αυτό προχωρεί στην προκλητική διευκόλυνση της Lamda και για πολιτικούς λόγους να διατηρήσει ζωντανή την «επένδυση». Συγκεκριμένα, η Lamda με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και συζητιέται στη Βουλή μπαίνει μέσα στο χώρο του Ελληνικού και ενεργεί σαν κάτοχός του, χωρίς να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία! Μπορεί αυτό να είναι και αντιπερισπασμός, διότι ως και το καζίνο έχει κολλήσει, ή διευκόλυνση του «επενδυτή» για έκδοση νέου ομολογιακού δανείου. Περιλαμβάνει διατάξεις που αυξάνουν το μετοχικό του κεφάλαιο, διευρύνει τα περιθώρια κινήσεων και πράξεων, ώστε να έχει δικαίωμα αυθαίρετης πολεοδόμησης, δημιουργία κλειστών πόλεων, αποκλεισμού των πολιτών από την παραλία και βεβαίως υποθήκευσης του συνόλου της περιοχής σε περίπτωση χρεοκοπίας.



Κρυφές και φανερές διατάξεις



Μια παρέμβαση της «Ευρείας Επιτροπής για τη Σωτηρία του Ελληνικού» που συνιστά άρτια νομοτεχνική κριτική παρουσίαση του νομοσχεδίου, μας βοηθά να καταλάβουμε τις κρυφές και φανερές διατάξεις του που παραχωρούν νέα δικαιώματα και προκλητικές ευχέρειες στη Lamda. Όπως σημειώνεται «στην “ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.” μέχρι σήμερα έχει μεταβιβαστεί μόνο το δικαίωμα χρήσης διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του ΜΠΕΑ». «H Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών που αφορά το 100% των μετοχών της “ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.”, η οποία εκλαμβάνει ότι παραχωρούνται στον αγοραστή το δικαίωμα επιφανείας για 99 χρόνια και το 30% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας, νομής και κατοχής, των εκτάσεων και εγκαταστάσεών του υπεγράφη από 14.11.2014».

«Η Σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ όταν ικανοποιηθούν 11 αναβλητικές αιρέσεις, εκ των οποίων η υπ’ αριθμ. 4 προβλέπει τη διανομή του ακινήτου σύμφωνα με:

(α) ένα διάγραμμα διανομής που θα συμφωνηθεί μεταξύ Αγοραστή, Πωλητή και Ελληνικού Δημοσίου, (β) με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α) και (γ) τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) ή άλλες πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 2.2 (iii), βάσει της οποίας η Εταιρεία θα αποκτήσει δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε έκταση που αντιστοιχεί στο 30% του πρώην Αεροδρομίου που αντιστοιχεί στο 30% της επιφάνειας της Παράκτιας Ζώνης (εξαιρουμένων αιγιαλού και παραλίας)». Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, σκοπός της νομοθετικής ρύθμισης είναι η ικανοποίηση της παραπάνω αναβλητικής αίρεσης.



Όλα τα φιλέτα στον «επενδυτή»



Με το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου κυρώνεται η Σύμβαση: α) Διανομής Ακινήτου και β) Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να τα παραχωρήσει στην «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» και μέσω αυτής στον «Αγοραστή».

Η αποκωδικοποίηση αυτών των ρυθμίσεων λέει τα εξής κατά την Ευρεία Επιτροπή. «Το ΤΑΙΠΕΔ παίρνει όλα τα φιλέτα. Στην παράκτια ζώνη παίρνει πολύ περισσότερα από το 30% που προβλέπει η Σύμβαση. Είναι εντυπωσιακό ότι από την παράκτια παίρνει τους ανοικτούς χώρους εκεί που επρόκειτο να κτιστεί το ξενοδοχείο με την ΤΕΜΕΣ. Ακόμη, εντυπωσιακό είναι ότι δεν παίρνει την ζώνη εκμετάλλευσης που προορίζεται για το Καζίνο». Επίσης, «η σύσταση Δικαιώματος Επιφανείας επικαλείται το άρθρο 305 ν. 4378/2020 (Πτωχευτικού Κώδικα), που αλλάζει την ουσία του ν.3986/2011 για το λεγόμενο δικαίωμα επιφανείας, επεκτείνοντάς το σχεδόν στα όρια της πλήρους κυριότητας». «Έτσι μπορούν να κατοχυρωθούν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του αναδόχου του καζίνο, αλλά και να πωληθούν εκτάσεις για τις οποίες ο Αγοραστής δεν έχει πλήρη κυριότητα». Το δεύτερο άρθρο αφορά τις «Ρυθμίσεις διαφόρων θεμάτων». Προβλέπεται ότι «από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι ιδιοκτησίες που περιέρχονται με την κυρούμενη Σύμβαση κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο ΤΑΙΠΕΔ, αυτοδίκαια παύουν να αποτελούν δημόσια κτήματα και διαγράφονται οίκοθεν από το Κτηματολόγιο Δημοσίων Κτημάτων, κατά παρέκκλιση των οριζομένων στο άρθρο 98 του π.δ. 284/1988 (Α' 128)».

Το τέταρτο άρθρο περιλαμβάνει Ειδικές ρυθμίσεις. Εισάγουν τη δυνατότητα ο Αγοραστής ή ο Εγγυητής να μπορεί, «πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών που προβλέπεται στο άρθρο 2 της από 14.11.2014 Σύμβασης για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., να ξεκινήσει, και με δικές του δαπάνες, χωρίς επιβάρυνση του Δημοσίου, σε ενέργειες όπως την υλοποίηση ενός τμήματός του, συνολικής έκτασης περίπου 85 στρεμμάτων («MINI PARK»). Αυτή είναι μία ελάχιστη πράσινη έκταση στο πάρκο δίπλα στις πολεοδούμενες εκτάσεις.



Παράνομες και συνοπτικές διαδικασίες



«Σκοπός της διάταξης στην πραγματικότητα», επισημαίνεται, «είναι η ανέγερση νέου εμπορικού κτιρίου “Sales Center”. Επίσης σκοπός της ρύθμισης είναι να φανεί η Lamda ως ιδιοκτήτης, ώστε να μπορέσει να αντλήσει από τον κοσμάκη νέο ομολογιακό δάνειο».

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αλληλεγγύη και στήριξη στο συνάδελφο μας που ξυλοκοπήθηκε και συνελήφθη άδικα.

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 22/3/2021

Αρ. Πρωτ.: 8444

Προς: 1. Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

2. Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αθηναίων

3. Πρόεδρο και Διοικούσα ΤΕΕ

Κοιν.: Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα: Αλληλεγγύη και στήριξη στο συνάδελφο μας που ξυλοκοπήθηκε και συνελήφθη άδικα.

Στα πασίγνωστα γεγονότα αστυνομικής βίας και ασυδοσίας στην πλατεία Νέας Σμύρνης, την Κυριακή 7 Μαρτίου, ξυλοκοπήθηκε άγρια και αναίτια συνάδελφός μας, Αγρ.Τοπογράφος Μηχανικός, Συμβασιούχος στο Δήμο Αθηναίων, που «τόλμησε» να υπερασπιστεί το δικαίωμα της χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από οικογένειες. Στις 8 Μαρτίου, ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Κ. Κυρανάκης, σε τηλεοπτική εκπομπή αποκάλυψε προσωπικά στοιχεία του συναδέλφου, σε μια άνευ προηγουμένου καταπάτηση των δικαιωμάτων προστασίας προσωπικών δεδομένων και σε μια πρωτόγνωρη αποκάλυψη του κράτους αυθαιρεσιών και παράνομων παρακολουθήσεων και φακελώματος όπου ζούμε.

Ως ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, στεκόμαστε στο πλευρό του συναδέλφου μας που ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς και διασύρθηκε από κυβερνητικούς βουλευτές. Ο συνάδελφός μας, όπως διαβεβαιώνουν και οι συνάδελφοι μας στο Δήμο Αθηναίων, στους λίγους μήνες που έχουν την τύχη να δουλεύουν μαζί, έχει δείξει έναν εξαίρετο χαρακτήρα και ιδιαίτερες ικανότητες και γνώσεις ως νέος μηχανικός. Καλούμε :

(α) το Δήμο Αθηναίων, πέρα από την αυτονόητη αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξει στον εργαζόμενο του να προχωρήσει σε προσλήψεις μηχανικών μέσω ΑΣΕΠ, με μόνιμη σχέση εργασίας για τις ανάγκες της Υπηρεσίας που είναι τεράστιες και γνωστές. Προσωρινά και μόνο θα μπορούσε να ανανεώσει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των συναδέλφων, μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις.

(β) την Εισαγγελία να αποσύρει τις αναίτιες και άδικες κατηγορίες εναντίον του συναδέλφου μας και των υπόλοιπων δέκα συλληφθέντων της 7ης Μαρτίου.

(γ) το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στο συνάδελφο μας καλύπτοντας τον και θεσμικά, ηθικά αλλά και νομικά.



Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή του σε όλους και όλες τους/τις 11 συλληφθέντες/είσες! Η κραυγή «πονάω» θα μας στοιχειώνει και θα μας θυμίζει να μη σταματάμε ποτέ τον αγώνα για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ενάντια στην κρατική βία και τον αυταρχισμό.

Διαδικασία προσδιορισμού και εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών επί παράλληλης απασχόλησης εντός του e-ΕΦΚΑ


Η διαδικασία προσδιορισμού και εκκαθάρισης εισφορών για τους ασφαλισμένους που ασκούν παράλληλα μισθωτή και μη μισθωτή απασχόληση. Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της θέσπισης επιλογής ασφαλιστικών κατηγοριών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (με το νόμο 4670/2020) και της τροποποίησης του άρθρου 36 του προηγούμενου νόμου 4387/2016. Αφορά δε στο σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδότη και ασφαλισμένου, και για όλους τους κλάδους ασφάλισης, δηλαδή υπέρ κύριας, επικουρικής και εφάπαξ καθώς και τις εισφορές υπέρ υγειονομικής περίθαλψης.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που ελεύθερος επαγγελματίας απασχολείται ταυτόχρονα και ως μισθωτός, καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή του απασχόληση, βάσει των ασφαλιστέων του αποδοχών.


Σε περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι υψηλότερες των εισφορών που προκύπτουν από την επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία, καλύπτεται η υποχρέωση καταβολής εισφορών από τον ελεύθερο επαγγελματία. Κάθε ποσό εισφοράς πλέον της υποχρέωσης που προκύπτει από την ασφαλιστική κατηγορία προσμετράται και αυξάνει την μελλοντική συνταξιοδοτική παροχή.


Αν οι καταβληθείσες από τη μισθωτή εργασία εισφορές, υπολείπονται της επιλεγείσας κατηγορίας (η οποία στην περίπτωση της παράλληλης απασχόλησης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον η δεύτερη), τότε ο ασφαλισμένος καλείται να καλύψει τη διαφορά.



Αθήνα, .../3/2021

Αριθ. Πρωτ.: Δ15/Ε'/10706/423

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

ΤΜΗΜΑ Ε ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ Α ΈΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ

ΤΜΗΜΑ Γ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ