Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

ΜΗΝ - Μηχανικοί Ελεύθεροι επαγγελματίες Συνταξιούχοι


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Σχετικά με εμάς

Το «ΜΗΝ» ξεκίνησε από μια ομάδα μηχανικών, ελεύθερων επαγγελματιών, που έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον ν. 4387/16. Το «ΜΗΝ» δεν εξαρτάται από πολιτικές ή συνδικαλιστικές παρατάξεις. Στο «ΜΗΝ» κάθε συνάδελφος Μηχανικός τοποθετείται, συναποφασίζει , δρα ισότιμα με απώτερο σκοπό όλοι μαζί από κοινού μέσα από ένα σύνολο ενεργειών και προσπαθειών να σταματήσουμε την καταστροφή του Συνταξιοδοτικού μας , την οριστική αφαίμαξη της σύνταξης μας και εν τέλει να προστατεύσουμε την ποιότητα της ζωής μας.


Έγινε αμέσως αντιληπτό το γεγονός της δραματικής μείωσης που υπέστησαν οι συντάξεις τους σε σύγκριση με όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν την εφαρμογή αυτού του νόμου, γνωστού ως νόμου Κατρούγκαλου, και σε σχέση με τα ποσά τα οποία προσδοκούσαν και δικαιούντο.

Η μεγαλύτερη απώλεια προέρχεται από την εφαρμογή της Εγκυκλίου αρ. 9/5.3.2018 περί υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης εκ της Ειδικής Προσαύξησης των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ (μείωση έως και 75%), την οποία ζητούμε να αποσυρθεί και να διορθωθεί / συμπληρωθεί άμεσα.

Ακολούθησε η ψήφιση του ν. 4670/2020, που δεν άλλαξε τίποτα για μας.

Αποφασίστηκε τότε η δημιουργία σωματείου για την εκπροσώπηση των μηχανικών νέων συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών. Ο λόγος; Η μη ύπαρξη αντιπροσώπευσης. Ούτε το ΤΕΕ, ούτε οι υπάρχοντες σύλλογοι μηχανικών έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον, ενώ ακόμα και τώρα έχουν πλήρη άγνοια. Πέρα όμως απ’ αυτό, στα πέντε σχεδόν χρόνια που πέρασαν από τη θεσμοθέτηση του 4387/16, έχουμε διαγκωνισθεί με αιτήματα, εν πολλοίς ικανοποιημένα, παράλληλων προς εμάς σωματείων.

Να σημειωθεί ότι, δεν δρούμε εναντίον των ήδη υπαρχόντων σωματείων συνταξιούχων μηχανικών, ούτε με πολιτικά κίνητρα, αλλά κινούμαστε αποκλειστικά και μόνο για τα ζητήματα που αφορούν την ιδιαίτερη κατηγορία μας.

Με δεδομένο ότι οι πραγματικά απονεμόμενες συντάξεις Ελεύθερων Επαγγελματιών Μηχανικών έχουν ήδη πέσει κάτω από 1000 € προ φόρων και προβλέπεται να συνεχίσουν να πέφτουν, καλούμε όσους συναδέλφους επιθυμούν να συμμετέχουν στον νομικό αγώνα που ξεκινούμε, να αγκαλιάσουν την προσπάθειά μας, να συμμετέχουν στο σωματείο μας, γιατί μόνο όταν φανεί πόσους πολλούς αφορά η άνιση αυτή αντιμετώπιση θα έχει αποτέλεσμα η κίνησή μας.

Μερικά από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν, εκτός από την εξαφάνιση της Ειδικής Προσαύξησης είναι :
Η τεράστια μείωση του εφάπαξ (από 12.500 σε 10.200 προ του 4387/16, και τώρα δίδεται ποσό 5.500 €!)
Η επιτάχυνση του ρυθμού απονομής οριστικών και προσωρινών συντάξεων. Ζητούμε άμεση ενεργοποίηση του δυναμικού των περιφερειακών Τμημάτων ΤΣΜΕΔΕ.
Απονομή προσωρινών συντάξεων στα επίπεδα των 768 € μηνιαίως, είτε με την έκδοση νέας Εγκυκλίου είτε κατά σύμβαση, όπως αυτό συμβαίνει σε άλλα πρώην Ταμεία. Εφαρμογή της διάταξης αυτής αναδρομικά, σε όσους είναι σε αναμονή οριστικής για πάνω από ένα έτος. Η «προκαταβολή» προσωρινής, του ύψους «εθνικής σύνταξης» δεν είναι λύση καθώς θα οδηγήσει σε μια πολύχρονη καταβολή του ποσού των 384 € και την εξαφάνιση της όποιας προσωρινής σύνταξης.
Θα δούμε εξειδικευμένα ζητήματα του υπολογισμού ων συντάξεών μας, θα παρακολουθήσουμε όλες τις νεότερες εξελίξεις και κυρίως θα δράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου