Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Τι θα συμβεί στο Ελληνικό μετά τις ψηφοφορίες στη Βουλή

 

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

26.03.2021



Η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε στις 24.03.2021 νομοσχέδιο για το ακίνητο του Ελληνικού που περιλαμβάνει τη σύμβαση για τη διανομή γης. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν, εκτός από τους βουλευτές της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ – πλην ορισμένων διατάξεων - και το ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση. Απείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Φίλης, που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Η λιμνάζουσα για αντικειμενικούς λόγους επένδυση στο Ελληνικό επιχειρείται από κυβερνητικής πλευράς να φανεί ότι επιτέλους αρχίζει να κινείται. Εν τούτοις τα φαραωνικά σχέδια μιας νέας πόλης 3.600.000 τετραγωνικών μέτρων και 27.000 κατοίκων δεν δρομολογούνται αυτόχρημα. Τα προβλήματα δεν βρίσκονται κυρίως στην καθυστέρηση των αναγκαίων θεσμικών ρυθμίσεων αλλά στους αμείλικτους νόμους της αγοράς. Μετά την πανδημία του κορωνοιού και τη συνακόλουθη οικονομική ύφεση, ο ήδη περιορισμένης επενδυτικής αξίας οικοδομικός τομέας έχει υποστεί καθίζηση. Πρόκειται για διεθνή πραγματικότητα που εγγράφεται στις αναγκαίες ανατροπές οι οποίες ήδη σχεδιάζονται από τους αρμόδιους οργανισμούς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και είναι απαγορευτικές σε νέα επιβάρυνση του ήδη υπερδομημένου πλανήτη.

Αλλά και όσον αφορά τα ιδιαίτερα ελληνικά δεδομένα του σχεδίου, ο τερατώδης σε ύψη και κάλυψη του εδάφους όγκος κτιρίων, που περιλαμβάνουν όλων των ειδών τις χρήσεις και τις ανάλογες οχλήσεις, αποτελεί μια δυστοπία που θα είναι αδύνατον να βρει αγοραστές. Εξάλλου τα επιμέρους, πολύ περιορισμένα τμήματα του σχεδίου, ακόμα και αν μπορέσουν να κατασκευαστούν, θα βρίσκονται μέσα σε ένα αδιαμόρφωτο περιβάλλον εργοταξίου επομένως δεν θα είναι ευπώλητα. Όσον αφορά το καζίνο για το οποίο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον υπάρχει η εκτίμηση προσφυγής στα δικαστήρια από ανταγωνιστές που δεν θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα της επιλογής.

Σε κάθε περίπτωση το μείζον πρόβλημα παραμένει και είναι η κλιματική αλλαγή. Οι επενδύσεις μετακομίζουν από τον τομέα κατασκευών/μεγακατασκευών και εξορύξεων υδρογονανθράκων στους νέους προσοδοφόρους τομείς της πράσινης οικονομίας, σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, σε αποδέσμευση ελεύθερων χώρων και δημιουργία πράσινων και δασικών εκτάσεων.

Στη νέα αυτή πραγματικότητα η δυστοπία του Ελληνικού δεν θα έχει θέση!



Ελένη Πορτάλιου

μέλος της Ευρείας Επιτροπής για την Υπεράσπιση του Ελληνικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου