Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Για μια ενωτική αριστερά των αγώνων


Κείμενο στήριξης στην υποψήφια περιφερειάρχη Αττικής Μαριάνα Τσίχλη, έδωσαν στη δημοσιότητα 160 προσωπικότητες της Αριστεράς, από τα κινήματα, τα συνδικάτα, τη νεολαία, τους χώρους της τέχνης, του πολιτισμού, των επιστημών και των ΜΜΕ.

Η κυρία Τσίχλη είναι επικεφαλής του συνδυασμού Ανυπότακτη Αττική, ο οποίος εκφράζει συλλογικότητες της ριζοσπαστικές αριστεράς και της οικολογίας.

Το κείμενο και οι υπογραφές:

Στην Περιφέρεια Αττικής στηρίζουμε ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ, με υποψήφια Περιφερειάρχη τη Μαριάνα Τσίχλη

Για μια ενωτική αριστερά των αγώνων

Οι διπλές βουλευτικές εκλογές ανέδειξαν τον αρνητικό κοινωνικό και πολιτικό συσχετισμό. Η Ν.Δ. έχοντας βγει κερδισμένη, επιβάλλει ήδη πιο επιθετική πολιτική απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα, τρεις ακροδεξιοί σχηματισμοί, ο ένας μάλιστα μετεξέλιξη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, μπήκαν στη Βουλή. Από την άλλη, είναι ηχηρό το έλλειμμα όποιας αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ σε αποδιάρθρωση και το ΠΑΣΟΚ χωρίς δυναμική.

Τους τέσσερις μήνες που πέρασαν από την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης εξελίχθηκαν γεγονότα που αποτελούν σοβαρά προμηνύματα για τα αδύναμα νοικοκυριά. Οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι φονικές πλημμύρες αποτυπώνουν τις διαχρονικές επιπτώσεις της κυρίαρχης πολιτικής, που παροξύνεται από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση δεν μπόρεσε ούτε στοιχειωδώς να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστροφές, προωθεί τις ταξικές πολιτικές της: την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την ποινικοποίηση των απεργιών, την ακύρωση μιας σειράς ρυθμίσεων προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι επικείμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνδέονται με αυτό το πλέγμα εξελίξεων.

Παράλληλα οι εκλογές λαμβάνουν χώρα με ένα νέο εκλογικό σύστημα (νόμος Βορίδη – πλαφόν εισόδου 3% κ.ο.κ.) που είναι κατασκευασμένο με βασικό στόχο τον περιορισμό της πολυφωνίας και τον αποκλεισμό δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση ως τμήμα του κρατικού μηχανισμού, και μάλιστα «στεγανοποιημένο» σε μεγάλο βαθμό από τις λαϊκές παρεμβάσεις, εργαλειοποιείται στα χέρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση των κρατικών πόρων και, στις διαδικασίες της οικονομικής αναδιάρθρωσης σε τοπικό επίπεδο, διατηρώντας τεχνητά και την εκλογική επιρροή της ΝΔ. Η εκ νέου επικράτηση της Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές, συνδέεται και με την πλήρη κυριαρχία της σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και την αξιοποίηση των τοπικών κοινωνικών και οικονομικών δικτύων από την πλευρά της. Η κατεύθυνση αυτών των πόρων αφορά ένα σύνολο έργων και δράσεων, τα οποία όχι μόνο εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά συνολικότερα έναν αντιλαϊκό προσανατολισμό. Σε μεγάλο βαθμό, οι κραυγαλέες αποτυχίες του κρατικού μηχανισμού στις οποίες επαναλαμβανόμενα βρισκόμαστε μπροστά, είναι αποτέλεσμα αυτού του προσανατολισμού.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θέλουν να μετατρέψουν την καταστροφή σε ευκαιρία για τις μεγάλες κατασκευαστικές, τους κολοσσούς της ιδιωτικής ασφάλισης, τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, τους βαρόνους της ενέργειας. Μια ευκαιρία που θα χτιστεί πάνω στην ολοκληρωτική καταστροφή από τις φωτιές και τις πλημμύρες, στην πλήρη εγκατάλειψη στην ακρίβεια, την ανεργία, την ενεργειακή και τη στεγαστική κρίση, στην εργασιακή ζούγκλα.

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Χρηματοδότηση του πρώτου επαγγελματικού μεταπτυχιακού προγράμματος στο ΕΜΠ

Ο αγαπημένος όμιλος επιχειρήσεων εκτός από τις ανεμογεννήτριες ανά την επικράτεια, την αντιπλημμυρική προστασία και την εκμετάλλευση της Αττικής Οδού αναλαμβάνει να λειτουργήσει και μεταπτυχιακά προγράμματα στο ΕΜΠ. Η ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης εκπαίδευσης και της επιστημονικής γνώσης περνάει από πολλούς τρόπους...

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Χρηματοδότηση του πρώτου επαγγελματικού μεταπτυχιακού προγράμματος στο ΕΜΠ

Από Γιώργος Κατσιμίλης

Σηματοδοτήθηκε η έναρξη του ακαδημαϊκού έτους για το πρώτο Επαγγελματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο “Διαχείριση Έργων Υποδομών και Κατασκευών” του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για πέντε χρόνια, προσφέροντας ποσό που συνολικά αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ. Στο πλαίσιο της γενικής υποστήριξης του προγράμματος, η ΤΕΡΝΑ προχώρησε δωρεάν σε εντατικές εργασίες ανακαίνισης αιθουσών των διδακτηρίων, αλλά και των γραφειακών χώρων διδασκόντων, καθώς και σε αναβάθμισης του οπτικοακουστικού εξοπλισμού, του φωτισμού και του κλιματισμού.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, οργανώνεται από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, με τη σύμπραξη της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΕΜΠ για τη διεπιστημονική κάλυψη των γνωστικών αντικειμένων που περιλαμβάνει. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα αποσκοπεί στη στοχευμένη ειδίκευση νέων μηχανικών στη διοίκηση και διαχείριση των έργων υποδομών και κατασκευών, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, την εμβάθυνση στις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις και την εκμάθηση τεχνικών που αφορούν σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής των έργων. Επιπλέον, στοχεύει να καλύψει όλες τις πτυχές του κλάδου υποδομών και κατασκευών και να αναδείξει όχι μόνο την τεχνική, αλλά και την οικονομική, περιβαλλοντική, νομική και κοινωνική διάσταση των έργων υποδομών και κατασκευών, από τον αρχικό σχεδιασμό, μέχρι την υλοποίηση και λειτουργία τους.

Στο Χειμερινό Εξάμηνο που ξεκίνησε πρόσφατα, περιλαμβάνονται μαθήματα όπως Ολοκληρωμένη Διαχείριση Έργων και Κινδύνων, Κατασκευαστικές Τεχνικές και Μέθοδοι, Κοστολόγηση και Προσφορά, Τεχνικό Δίκαιο, Τεχνική Οικονομική, καθώς και διαλέξεις και τεχνικές επισκέψεις. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα έχει δύο εξάμηνα μαθημάτων, διαλέξεων, τεχνικών επισκέψεων και ένα εξάμηνο εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών, στους αποφοίτους απονέμεται Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ), ισότιμο προς πτυχίο Master of Science (MSc).

Η επιλογή των φοιτητριών και φοιτητών έγινε κατόπιν επίσημης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και διαδικασίας αξιολόγησης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Συγκεκριμένα, αξιολογήθηκαν οι φάκελοι υποψηφιότητας με συνεκτίμηση των κριτηρίων και των προϋποθέσεων της ισχύουσας νομοθεσίας και καταρτίστηκε πίνακας αξιολογικής σειράς υποψηφίων. Η επιλογή μεταξύ των υποψηφίων έγινε σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο, με βάση τα στοιχεία της αίτησης συμμετοχής, αποκλείστηκαν όσοι δεν πληρούσαν τα ανωτέρω κριτήρια εισαγωγής. Στο δεύτερο στάδιο, όσοι πέρασαν επιτυχώς το πρώτο στάδιο αξιολογήθηκαν με συνεκτίμηση μόνον τριών κριτηρίων (γενικού βαθμού διπλώματος, ετών φοίτησης, μεταπτυχιακών σπουδών) και επιλέχθηκαν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι. Στο τρίτο και τελικό στάδιο, οι ως άνω επικρατέστεροι υποψήφιοι κλήθηκαν σε συνέντευξη και αξιολογήθηκε η συνολική εικόνα τους. Σε συνδυασμό με τα κριτήρια του δευτέρου σταδίου ελήφθησαν υπόψη και οι πανεπιστημιακές διακρίσεις, η ερευνητική και επαγγελματική εμπειρία, οι επιστημονικές δημοσιεύσεις, άλλες συναφείς δραστηριότητες και ικανότητες των υποψηφίων (όπως ηγετικές, οργανωτικές, επικοινωνιακές), οι συστατικές επιστολές, οι στόχοι, τα κίνητρα και οι προοπτικές εξέλιξης τους.

Τι κοινό έχουν o Μπέος και ο Μπακογιάννης


(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)


Τι κοινό έχουν o Μπέος και ο Μπακογιάννης


3 Οκτ. 2023 - 11:14

Ίσως ακούγεται υπερβολικό το να επιχειρεί να συγκρίνει κανείς έναν κατά γενική ομολογία ευγενικό και ευπροσήγορο άνθρωπο όπως ο Κ.Μπακογιάννης, με τον χυδαίο, μάτσο, αγενή και βίαιο δήμαρχο του Βόλου. Κι όμως έχουν κάτι κοινό, κάτι που είναι απολύτως καθοριστικό για την πορεία τους στις δημοτικές εκλογές: οι ψηφοφόροι τους ισχυρίζονται, όχι άδικα, ότι κάνουν έργο, και μάλιστα ότι το κάνουν γρήγορα και αποτελεσματικά, παρακάμπτοντας την «γραφειοκρατία».

Ο όρος «γραφειοκρατία» στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνει όλες τις νόμιμες διαδικασίες ανάθεσης έργων, διαγωνισμών, διαφάνειας και ελέγχου. Αυτά τα οποία οι ίδιοι πάνω κάτω ψηφοφόροι καλοδέχτηκαν από την Τρόικα, για «να μπει επιτέλους τάξη στην χρεωκοπημένη χώρα», όλα αυτά βαφτίζονται τώρα «γραφειοκρατία» και αντιμετωπίζονται ως τροχοπέδη στο μεγάλο ζητούμενο κάθε δημοτικής αρχής που, καθώς φαίνεται, είναι τα έργα βιτρίνας, αυτά που «ομορφαίνουν την πόλη, φέρνουν τουρίστες, παράγουν κέρδος».

Στην Αθήνα όπως και στο Βόλο, παρτέρια και στολίδια και πάρκα τσέπης, fast track και εντελώς ανεξέλεγκτα.

«Εσείς δεν θέλετε τα έργα;» μας ρωτούν όταν υπενθυμίζουμε ότι εμβληματικά έργα του δήμου της Αθήνας, όπως η Ανάπλαση της Ομόνοιας και της Πανεπιστημίου, έγιναν επί δημαρχίας Μπακογιάννη χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί στους πολίτες οι μελετητές και οι κατασκευαστές, ούτε καν ο Προϋπολογισμός, με fast-track διαδικασίες.

Ας απαντήσουμε λοιπόν σ’ αυτή την σημαντική ερώτηση: Θέλουμε τα έργα. Θέλουμε πάρκα, πλατείες, πεζοδρόμια και χώρους πράσινου σε κάθε γειτονιά της πόλης και ειδικά στις πιο υποβαθμισμένες. Θέλουμε σχολεία, δημοτικά ιατρεία, ξενώνες αστέγων. Θέλουμε μια πόλη φροντισμένη, καθαρή, φωτισμένη, ανθρώπινη. Αλλά τα θέλουμε όλα αυτά με ταυτόχρονη τήρηση όλων των διαδικασιών που διασφαλίζουν ότι τα έργα γίνονται ποιοτικά και μελετημένα, και δεν μοιράζονται σε ημέτερους. Θέλουμε την νομιμότητα, ουσιαστικά και όχι προσχηματικά, και θέλουμε και κάτι ακόμα: συνεργασία με τους πολίτες και τις συλλογικότητές τους ώστε τα έργα να γίνονται σύμφωνα με τις ανάγκες τους και όχι ενάντια σε αυτές.

Γιατί οι πολίτες της Αθήνας δεν έχουμε ανάγκη από μεγαλύτερα πεζοδρόμια στον δρόμο με τα μεγαλύτερα πεζοδρόμια, έχουμε ανάγκη από προσβάσιμα πεζοδρόμια σε όλους τους δρόμους και δρόμους που δεν πλημμυρίζουν σε κάθε μεγάλη βροχή. Και θέλουμε να μετράει η γνώμη μας και να ακούγεται η φωνή μας.

Κι αν όλα αυτά είναι χρονοβόρα, ας είναι. Σίγουρα απαιτείται κάποιος χρόνος για να γίνουν όλα σωστά. Πόσο περισσότερος χρόνος όμως θα χρειαζόταν για να γίνει ο Μεγάλος Περίπατος με τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, από τα σχεδόν τρία χρόνια που διήρκεσε το έργο, το οποίο μάλιστα εγκρίθηκε ως κατεπείγον μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Πως ανεχόμαστε όλοι, πολίτες και συλλογικότητες, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων, έναν τέτοιον εμπαιγμό;

Είναι η ώρα να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και τον έλεγχο, κάτι που η αντιπολιτευόμενες παρατάξεις δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα. Για να γίνει αυτό δεν αρκεί μόνο να ψηφίσουμε την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα – κάτι που θα ήταν μια καλή αρχή- , αλλά χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μαζί με όλα τα κινήματα πόλης, την επομένη των εκλογών και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά τους. Για την πόλη μας και τις ανάγκες μας και τα έργα που πραγματικά χρειαζόμαστε, «για να μη γίνουμε ντεκόρ στη βιτρίνα που φτιάχνουν».

*Η Γεωργία Βαλωμένου είναι Αρχιτέκτων – εκπαιδευτικός, υποψήφια με την «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Η Εξαγγελία Κυριάκου Μητσοτάκη για Airbnb: κανένας περιορισμός και πλήρης εμπορευματοποίηση της κατοικίας

Η Εξαγγελία Κυριάκου Μητσοτάκη για Airbnb:
κανένας περιορισμός και πλήρης εμπορευματοποίηση της κατοικίας

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ περιλάμβαναν και το πολυσυζητημένο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Πολυσυζητημένο μεν χωρίς καμία πρωτοβουλία για περιορισμό της εξάπλωσής του δε. Και εδώ έρχονται τα μέσα ενημέρωσης και το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ να βαφτίσουν το άσπρο μαύρο, παρουσιάζοντας την εξαγγελία ως το πρώτο επιβληθέν μέτρο περιορισμού. Ποιο είναι το μέτρο αυτό; Επιβολή ΦΠΑ και τελών που αποδίδονται από τα ξενοδοχεία σε όσους διαθέτουν 3 ακίνητα και πάνω στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Ίσως οποιοδήποτε μέτρο σε ένα έως τώρα ανεξέλεγκτο τοπίο να φαίνεται ως μια θετική εξέλιξη ικανή να περιορίσει έστω και λίγο την εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το μέτρο αυτό όμως, δεν είναι απλώς λίγο, αντιθέτως κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Δεν περιορίζει τις βραχυχρόνιές μισθώσεις, αντιθέτως τις απελευθερώνει αναγνωρίζοντας την πλήρη εμπορευματοποίηση της κατοικίας.

Η ίδια η επιχειρηματολογία του Κ. Μητσοτάκη δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το σκοπό αυτής της παρέμβασης. Όπως δήλωσε πρόκειται για παρέμβαση η οποία «εξισώνει τους κανόνες του ανταγωνισμού» συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «στόχος δεν είναι να σκοτώσουμε έναν θεσμό που έχει οικονομικό αποτέλεσμα για τη χώρα». Καμία αναφορά στο δικαίωμα στη στέγη, στην αύξηση των ενοικίων και στην προστασία των κατοίκων από την αλόγιστη εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Παρέμβαση πρωθυπουργού καθ’ υπόδειξη Ξενοδόχων και πολυιδιοκτητών airbnb

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Το στέγαστρο Καλατράβα και το τίμημα από την έλλειψη συντήρησης των υποδομών


Το στέγαστρο Καλατράβα και το τίμημα από την έλλειψη συντήρησης των υποδομών
02-10-2023 - Πηγή: powergame.gr

Κάποιο μεσημέρι στα μέσα του 2012 οι εκπρόσωποι της «τρόικας» (των «θεσμών», όπως βαπτίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) είχαν πάει στο υπουργείο Οικονομικών με άγριες διαθέσεις. Αδυνατούσαν να καταλάβουν γιατί δεν υπήρχε πουθενά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) πολυετής προγραμματισμός για δαπάνες συντήρησης των έργων που χρηματοδοτούνται μέσω του ΠΔΕ! «Όσο και να ψάξαμε, δεν βρήκαμε δαπάνες συντήρησης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», είπαν στα στελέχη του υπουργείου. «Σε ποιους κωδικούς έχετε εντάξει τις δαπάνες συντήρησης για τα νέα έργα, αλλά και για τα παλαιότερα; Έχετε προϋπολογίσει κάπου αυτές τις δαπάνες, ώστε να ζυγίσετε και τα περιθώρια χρηματοδότησης του ΠΔΕ;». Έλαβαν ως απάντηση τη σιωπή των υπευθύνων.

Σε μια χώρα στην οποία οι ίδιοι οι μηχανικοί και οι κρατικοί αξιωματούχοι παραδέχονται πως η επίβλεψη, ώστε να διασφαλίσουμε πως τα έργα παραδίδονται με την ποιότητα που προδιαγράφουν οι διαγωνισμοί, είναι προβληματική, ειδικά σε δήμους και περιφέρειες, «ξεχνάμε» να εντάξουμε και δαπάνες συντήρησης στον προγραμματισμό μας. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν βολεύει τους αρμόδιους. Γιατί αν προβλέψεις από την αρχή δαπάνες συντήρησης, δεσμεύονται κονδύλια τα οποία δεν μπορείς να διαθέσεις για «νέα έργα» και νέες κορδέλες! Επιπλέον, είναι προτιμότερο να προκηρύξεις μια νέα εργολαβία για να αποκαταστήσεις το κακοσυντηρημένο έργο, παρά να δαπανάς λιγότερα κάθε χρόνο για τη συντήρησή του.

Το πρόβλημα της συντήρησης των υποδομών ήρθε στην επιφάνεια με πολύ δυσάρεστο τρόπο μετά την τραγωδία των Τεμπών και τη θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία. Οι πολυετείς καθυστερήσεις στην επιλογή ενός μοντέλου συντήρησης του ελληνικού σιδηροδρόμου οδήγησε στην πλήρη απαξίωσή του, αν και η χώρα έχει δαπανήσει περισσότερα από 15 δισ. ευρώ τις τελευταίες δεκαετίες για σιδηροδρομικά έργα. Στην Εγνατία Οδό, που κόστισε περίπου επτά δισ. ευρώ, δεν έχει γίνει ποτέ βαριά συντήρηση και περιμένουμε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη σύμβαση παραχώρησης, ώστε να γίνουν επιτέλους κάποια έργα. Στη Θεσσαλία και στις άλλες περιφέρειες της χώρας τεχνικά έργα εξαφανίζονται από τον χάρτη λόγω των συχνότερων καιρικών φαινομένων. Οι περιπέτειες των στεγάστρων του Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντ. Καλατράβα στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα.

Επικίνδυνος ο Κηφισός για την Αθήνα σε περίπτωση ακραίων φαινομένων;



Επικίνδυνος ο Κηφισός για την Αθήνα σε περίπτωση ακραίων φαινομένων;
02-10-2023 - Πηγή: libre.gr

Ανοχύρωτη παραμένει η Αττική σε ενδεχόμενο πλυμμήρας με ορατό τον κίνδυνο σε περίπτωση ακραίας καταιγίδας να «βυθιστούν» μεγαλα τμήματα πολλών δήμων του λεκανοπεδίου επηρεαζόμενων από τον Κηφισό, ο οποίος είναι ο κύριος αποδέκτης των υδάτων της πρωτεύουσας.

Οι χάρτες πλημμυρικού κινδύνου που καταρτίστηκαν το 2018 και έκτοτε δεν έχουν επικαιροποιηθεί, εμφανίζουν καθαρά τις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο σε περίπτωση υπερχείλισης του Κηφισού, ενώ στο δυσμενέστερο σενάριο κινδύνου που έχει εξεταστεί για μια αντίστοιχη του Daniel κακοκαιρία, πλημμυρικά φαινόμενα μπορούν να πλήξουν έως και 18 δήμους της Αττικής επηρεάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος από τον Κηφισό είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες, τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν προχωρήσει και χρειάστηκε να βυθιστούν κάτω από τόνους νερού και λάσπης η Θεσσαλία και η Εύβοια, αλλά και μεγάλα αστικά κέντρα όπως ο Βόλος για να εγκριθεί ύστερα από μία τριετία η μελέτη για τα έργα που αφορούν τη διευθέτηση – οριοθέτησης του Ποταμού Κηφισού στο τμήμα από τις Τρεις Γέφυρες Ανάντη του Κόκκινου Μύλου έως την Αττική Οδό, αλλά και στην κατασκευή μιας λεκάνης ανάσχεσης πλημμυρικών απορροών ανάντη της Αττικής Οδού.
Το έργο δεν έχει ξεκινήσει κατασκευαστικά μετά από 8 χρόνια και ο δρόμος είναι μακρύς

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

ΟΑΚΑ – Στέγαστρο Καλατράβα:«Εχουμε 20 χρόνια να σφίξουμε τις βίδες!»

«Εχουμε 20 χρόνια να σφίξουμε τις βίδες!»
ΑΠΟ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Ο Παναγιώτης Καρύδης, ομότιμος Καθηγητής Αντισεισμικής Προστασίας του ΕΜΠ και πολιτικός μηχανικός μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, αναφορικά..

Ο Παναγιώτης Καρύδης, ομότιμος Καθηγητής Αντισεισμικής Προστασίας του ΕΜΠ και πολιτικός μηχανικός μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, αναφορικά με το ΟΑΚΑ και το Στέγαστρο Καλατράβα, σημειώνοντας τους κινδύνους της έλλειψης 
Είπε ότι όπως διαπίστωσε κατά την αυτοψία του στο ΟΑΚΑ, ακόμη και ένας μη ειδικός μπορεί να δει ότι στο στέγαστρο που είναι ένας ολόκληρος μηχανισμός ότι «δεν υπάρχουν μπουλόνια, έχουν φύγει, έχουν σκουριάσει, έχουν σπάσει. Γιατί συμβαίνει όλο αυτό; Προφανώς είναι έλλειψη συντήρησης».

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Αναδασώνουν με ανεμογεννήτριες τον Έβρο!

Αναδασώνουν με ανεμογεννήτριες τον Έβρο!
Vanna 1 Οκτωβρίου 2023

Με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και πολλές συζητήσεις σε σχέση με το προνόμιο του αιολικού λόμπι να εγκαθιστά μονάδες αιολικών σε αναδασωτέες εκτάσεις[1] πολλοί αναρωτήθηκαν, εύλογα, τι θα συμβεί με τις αδειοδοτήσεις αιολικών σταθμών που είναι σε εξέλιξη. Οι προβληματισμοί αυτοί απαντήθηκαν στην πράξη με τον πιο δραματικό τρόπο, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης με έγκριση εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών στον Έβρο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος που συνέβαλε καθοριστικά σε αυτό. Το ιστορικό αποτυπώνεται σε ανακοίνωση – καταγγελία της Ορνιθολογικής Εταιρείας που αρχικά σημειώνει: «Ενώ η κοινωνία είναι ακόμα μουδιασμένη από το γεγονός ότι μέσα σε 2 διαδοχικές χρονιές κάηκε το μεγαλύτερο μέρος του μοναδικού Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, η κυνικότητα και η αδιαφορία από τις υπηρεσίες της Διοίκησης που είναι υπεύθυνες για την αδειοδότηση έργων, τα οποία τεκμηριωμένα είναι επιβαρυντικά για την ορνιθοπανίδα, είναι σοκαριστική αλλά και εξοργιστική. Τη στιγμή που ο κρίσιμος βιότοπος του Μαυρόγυπα στο Δάσος Δαδιάς έχει υποστεί τόσο σοβαρό πλήγμα και υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του μοναδικού πληθυσμού του στην Ελλάδα, δεν νοείται το ΥΠΕΝ να μην έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τη ρύθμιση, σε τοπικό επίπεδο, μίας δραστηριότητας (εγκατάσταση ανεμογεννητριών) η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για όλα τα είδη γυπών.».[2]


Ακόμα και αν δεν είχε συμβεί η οικολογική καταστροφή στον Έβρο από τη μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά που συνέβη ποτέ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα δεδομένα που έχουν σταδιακά μετατρέψει τον Έβρο σε μια από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές τις Ελλάδας από αιολικούς σταθμούς έχουν αλλάξει: το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε εγκρίνει, το 2021, εθνικό σχέδιο για την προστασία του γυπαετού, του όρνιου και του μαυρόγυπα που χαρακτηρίζει την περιοχή κρίσιμης σημασίας για την προστασία των πουλιών χωρίς, ωστόσο, να φαίνεται διαθέσιμο και να το εφαρμόσει.
Το ιστορικό της αδειοδότησης του αιολικού σταθμού

Στο Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου και μέσα στην περιοχή NATURA GR1110009, που είναι Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα, εταιρεία είχε ζητήσει περιβαλλοντική αδειοδότηση για αιολικό σταθμό.Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που
είναι ο φορέας που δημιουργήθηκε το 2020 για να αντικαταστήσει τους Φορείς
Διαχείρισης από τον γνωστό νόμο Χατζηδάκη, γνωμοδότησε αρνητικά για το έργο.
Το Περιφερειακό Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, που είναι ένα Συμβούλιο που αποτελείται από Διευθυντές Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αποφασίζει για τις αδειοδοτήσεις όταν υπάρχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις, αποφάσισε θετικά για το έργο παρακάμπτοντας την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ σε συνεδρίαση που έγινε στις 9 Αυγούστου, δηλαδή δέκα ημέρες πριν ξεκινήσει η πυρκαγιά. Η θετική εισήγηση βασίστηκε σε μία ερώτηση του Προέδρου του ΠΕΣΠΑ προς τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του ΥΠΕΝ, ο οποίος ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ είναι θετικό με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση και αντίκρουση των θέσεων του ΟΦΥΠΕΚΑ, έστω και για τα μάτια του κόσμου.
Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) εκδόθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μετά από την πυρκαγιά. Στην ΑΕΠΟ φέρεται να έχει σταλεί η γνωμοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ)του ΥΠΕΝ, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(!) στις 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή περισσότερο από ένα μήνα μετά από την προφορική δήλωση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ!

Στην ανακοίνωσή της η Ορνιθολογική Εταιρεία επισημαίνει: «Παράλληλα, αυτή η έκδοση ΑΕΠΟ είναι κρίκος μία ανησυχητικά αυξανόμενης αλυσίδας αδειοδοτήσεων, κυρίως έργων ΑΠΕ, που λαμβάνουν χώρα ενώ υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια της δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων των έργων στις περιοχές NATURA και τα προστατευτέα αντικείμενα αυτών. […] Με λίγα λόγια, φαίνεται πως οι γνωμοδοτήσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ έχουν πλέον διακοσμητική αξία για τη ΓΔΠΠ του ΥΠΕΝ και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, παρά το γεγονός πως για την πλειοψηφία των έργων ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι η μοναδική υπηρεσία που ασχολείται με τη δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεών τους στις περιοχές NATURA.».

Και καταλήγει θέτοντας τα εξής ερωτήματα προς το ΥΠΕΝ:«Συνεχίζει το ΥΠΕΝ να είναι θετικό για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 και 2; Θα παρέμβει για την ανάκληση της έκδοσης ΑΕΠΟ μέσα στην καμένη έκταση του Έβρου;
Σε ποιες πρόσθετες ενέργειες θα προβεί ως προς την προστασία του Μαυρόγυπα, του Όρνιου, του Ασπροπάρη και των άλλων αρπακτικών του Έβρου σε σχέση με την αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ; Η αναστολή έκδοσης οποιασδήποτε νέας άδειας εγκατάστασης στην Π.Ε. Έβρου και εντός των κρίσιμων βιότοπων των γυπών στη Θράκη, η ανάκληση των ΑΕΠΟ για έργα με αρνητική δέουσα εκτίμηση, καθώς και η αναστολή εκτέλεσης οποιωνδήποτε εργασιών εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ είναι απολύτως απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των γυπών!
Θα φροντίσει άμεσα να μπει τέλος στην απαράδεκτη πρακτική αδειοδότησης έργων με αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, δηλαδή με αρνητική δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων για τις περιοχές ΝATURA και τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά;»

Μετά από τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν από τη δημοσιοποίηση του θέματος από την Ορνιθολογική Εταιρεία, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι «Αναστέλλονται από το ΥΠΕΝ οι οικονομικές δραστηριότητες στην πληγείσα από την πυρκαγιά δασική περιοχή του Έβρου».[3] Ωστόσο, η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ δεν απαντά σε τίποτα από όσα ζήτησε η Ορνιθολογική Εταιρεία. Το ΥΠΕΝ δεν ακυρώνει την επίμαχη ΑΕΠΟ, ούτε αναστέλλει τις νέες αδειοδοτήσεις, απλά αναστέλλει την υλοποίηση των έργων και εργασιών για μέχρι ένα έτος, «έως την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης, που θα ανατεθεί άμεσα και θα διερευνήσει στοχευμένα το θέμα αυτό».


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς», φύλλο 653,
30 Σεπτεμβρίου 2023.