Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Η οδύσσεια ενός καταναλωτή ρεύματος

Η οδύσσεια ενός καταναλωτή ρεύματος

Ενας ρεπόρτερ σε ρόλο... κρυφού πελάτη σ' ένα γλαφυρό -πλην οδυνηρό- «οδοιπορικό» στο χάος των τηλεφωνικών πληροφοριών που δίνουν οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, από τις οποίες είναι αδύνατο να μάθει κανείς τι και πόσο ακριβώς χρεώνουν. ● Η αμηχανία των ανθρώπων των τηλεφωνικών κέντρων στις δύσκολες ερωτήσεις και οι αντιφάσεις για τις ρήτρες, τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τα ψιλά γράμματα των λογαριασμών.


«Σας είπα, κανείς δεν ξέρει πόση είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής και πού θα φτάσει». «Θα είναι ίσως 100 και 200 ευρώ τον μήνα αλλά στο πρόγραμμά μας είναι δωρεάν για έξι μήνες». «Την επιβάλλει το κράτος, ο ΔΑΠΕΕΠ, μπείτε στο σάιτ της ΡΑΕ και θα καταλάβετε». «Δείτε τον μαθηματικό τύπο και υπολογίστε»…

Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, που λένε και οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί, φωνές αγχωμένες, άλλες γεμάτες σιγουριά που χάνεται όσο συνεχίζονται οι ερωτήσεις, χαμόγελα μισοκρυμμένα.

Η «Εφ.Συν.» μίλησε ως τρομοκρατημένος πελάτης με εταιρείες που πωλούν ρεύμα και φυσικό αέριο, σε ένα ρεπορτάζ ανορθόδοξο απέναντι στην ασύμμετρη απειλή της ενεργειακής κρίσης που δεσπόζει το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα.

Το πρόβλημα είναι ότι, παρά τα καθημερινά πρωτοσέλιδα για τις διεθνείς τιμές που ανεβαίνουν και πολλαπλασιάζονται, καμία από τις εταιρείες που πωλούν ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο δεν έχει ανακοινώσει πόσο αυξάνονται τα τιμολόγιά της. Προφανώς, αυτό δεν είναι παράξενο για τα Τμήματα Μάρκετινγκ των εταιρειών, από τη ΔΕΗ μέχρι τη μικρότερη, που θέλουν να μιλούν μόνο για τα καλά των προϊόντων τους. Τι γίνεται όμως με τα Τμήματα Πωλήσεων, τους χιλιάδες ανθρώπους των εξωτερικών call-center που αμείβονται με «ψίχουλα» για να τηλεφωνούν νυχθημερόν και να πιπιλίζουν το μυαλό των καταναλωτών;

Καμία σκέψη για αποκλεισμό ανεμβολίαστων συναδέλφων από τις εκλογές του ΔΣΑ



Καμία σκέψη για αποκλεισμό από τις εκλογές των συναδέλφων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει τη συμμετοχή στις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων μόνο για εμβολιασμένους συνιστά τεράστια πρόκληση και αντιδημοκρατική μεθόδευση. Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 παρ. 4 της υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 60400/3.10.2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄, 4577) ορίζει ότι “πάσης φύσεως εκλογές αιρετών εκπροσώπων και οργάνων διοίκησης, καθώς και γενικές συνελεύσεις διενεργούνται δια ζώσης σύμφωνα με το πρωτόκολλο των συνεδρίων (Παράρτημα 10) και με τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας”. Το πρωτόκολλο των συνεδρίων, όμως, προβλέπει αποκλειστικά τη φυσική παρουσία πλήρως εμβολιασμένων ή νοσησάντων κατά το τελευταίο εξάμηνο! Οι υπόλοιποι μπορούν να παρακολουθήσουν τα συνέδρια διαδικτυακά, η αναλογική εφαρμογή όμως αυτής της διάταξης στις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων θα σήμαινε επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο, δυνατότητα η οποία δεν προβλέπεται στον ισχύοντα Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013).

Στην περίπτωση των εκλογών των δικηγορικών συλλόγων, τα παραπάνω σημαίνουν ότι στερούνται de facto το δικαίωμα εκλέγειν οι μη εμβολιασθέντες και μη νοσήσαντες συνάδελφοί μας.

Η απόφαση αυτή συνιστά μείζονα συνταγματική και αντιδημοκρατική εκτροπή. Δεν είναι δυνατόν μία μερίδα πολιτών να στερείται ενός κεφαλαιώδους δημοκρατικού δικαιώματος, του εκλέγειν σε ενώσεις, σωματεία, κλπ, για οποιονδήποτε γενικό και αόριστο λόγο, και ειδικά στο βαθμό που μπορούν να εφαρμοστούν κατάλληλα μέτρα για ασφαλή ψηφοφορία όσων δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει. Και τέτοια μέτρα φυσικά και μπορούν να εφαρμοστούν (μάσκες, μεγαλύτερη διασπορά των καλπών του ΔΣΑ σε μεγαλύτερους χώρους, κλπ).

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Οικοδομικές άδειες: πολεοδομική καραντίνα στους μισούς Δήμους της χώρας

Εκδηλώνεται ο κίνδυνος να «παγώσει» η έκδοση οικοδομικών αδειών, ο έλεγχος αυθαιρέτων η είσπραξη προστίμων και γενικότερα η οικοδομική επενδυτική και πολεοδομική δραστηριότητα σε όλους τους Δήμους της χώρας, που δεν διαθέτουν δική τους Πολεοδομία.


Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 έληξε η μεταβατική προθεσμία, που είχε οριστεί από τα υπουργεία Εσωτερικών και ΠΕΝ στους Δήμους, να συστήσουν και να λειτουργήσουν δικές τους Υπηρεσίες Δόμησης, χωρίς οι Δήμοι να έχουν ανταποκριθεί στη συγκεκριμένη απαίτηση.

Στον αέρα αδήλωτα τετραγωνικά και δωρέες

Σε αυτές τις συνθήκες κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η οικοδομική και επενδυτική δραστηριότητα στις κατασκευές αλλά και η δεύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί για τα αδήλωτα τετραγωνικά και τις δωρεάν μεταβιβάσεις ακινήτων για έως 800.000 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, καθώς για την ολοκλήρωση αυτών των ρυθμίσεων είναι προαπαιτούμενη η πολεοδομική διεκπεραίωση τους.

Κλείνουν τα γκισέ

Ο τεχνικός κόσμος είναι ανάστατος, διαπιστώνοντας ότι στα μεγάλα προβλήματα πρόσβασης και εξυπηρέτησης των υποθέσεων, που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί λόγω των συνθηκών της πανδημίας τους πολλούς τελευταίους μήνες από τις ΥΔΟΜ προστίθεται τώρα, προδιαγεγραμμένα για τους αρμόδιους που έπρεπε να έχουν ήδη δράσει και απρόσμενα για τους ίδιους, που δίνουν άνιση μάχη με τις πολεοδομικές αντιξοότητες, άλλο ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα:

-Άρχισαν ήδη κλείνουν τα γκισέ της εξυπηρέτησης στις Πολεοδομίες για οικοδομικές άδειες, εγκρίσεις και κάθε είδους πολεοδομικές υποθέσεις, που αφορούν σε Δήμους εκτός της έδρας των ΥΔΟΜ. Τα προβλήματα άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται και καθημερινώς να διογκώνονται. Οι ΥΔΟΜ σταματούν να εξυπηρετούν υποθέσεις διοικητικής υποστήριξης για υποθέσεις άλλων Δήμων, τονίζοντας προς τους ενδιαφερόμενους μηχανικούς ότι δεν τους καλύπτει ο νόμος, καθώς η προθεσμία για αυτή την υποχρέωση τους έληξε.

Μάλιστα πληροφορούμαστε ότι πολλοί από τους Δήμους, όπως για παράδειγμα ο Δήμος της Αθήνας άρχισαν ήδη να αποσύρουν από τις ΥΔΟΜ υπαλλήλους που είχαν διαθέσει για τη διοικητική υποστήριξη άλλων Δήμων για την κάλυψη αναγκών άλλων υπηρεσιών τους.

Γνωρίζουν στα υπουργεία

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν επίσης ότι γνωρίζουν το πρόβλημα στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και ΥΠΕΝ και ετοιμάζονται ρυθμίσεις, χωρίς να είναι γνωστά η κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί και το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων και της εφαρμογής τους.

Πολεοδομική καραντίνα

Στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας το πρόβλημα είναι άμεσο για τους μισούς Δήμους της χώρας, καθώς 168 Δήμοι διαθέτουν ΥΔΟΜ, που εξυπηρετεί και άλλες περιοχές και 164 Δήμοι δεν έχουν δική τους ΥΔΟΜ, ούτε έχουν συστήσει μέχρι τώρα. Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα κλπ, καθώς οι Δήμοι χωρίς ΥΔΟΜ καλύπτουν περιοχές με μεγάλη οικοδομική και επενδυτική δραστηριότητα, που τώρα «παγώνει». Χαρακτηριστικά και σχηματικά επισημαίνουν τεχνικοί παράγοντες ότι «στην Αττική, που λειτουργούν σε περίπου 15 έδρες Δήμων ΥΔΟΜ, αυτό σημαίνει ότι για τους άλλους περίπου 30 Δήμους ότι μπαίνουν σε οικοδομική και πολεοδομική καραντίνα»!

Ζητούνται λύσεις

Υπάρχει νομοθετική υποχρέωση από το 2010 όλοι οι Δήμοι να συστήσουν και να λειτουργήσουν Υπηρεσίες Δόμησης, ώστε να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά στις αρμοδιότητες, που τους έχουν εκχωρηθεί στον έλεγχο αυθαιρέτων κατασκευών, την είσπραξη προστίμων και στην έκδοση οικοδομικών αδειών και άλλων σχετικών υποθέσεων.

-«Έχουν προηγηθεί συνολικά επτά παρατάσεις για την εφαρμογή της συγκεκριμένης υποχρέωσης των Δήμων, οι οποίες δίνονταν κάθε φορά με νομοθετική ρύθμιση πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας. Αυτή τη φορά έληξε η προθεσμία στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 χωρίς κανένας Δήμος από αυτούς που δεν διέθεταν να έχει στο μεταξύ συστήσει δική του ΥΔΟΜ και εκδηλώνεται μεγάλο πρόβλημα για το έργο των μηχανικών, τη λειτουργία των ΥΔΟΜ και γενικότερα την οικοδομική δραστηριότητα», επισημαίνει ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ).

«Οι μηχανικοί είναι ανάστατοι, το πρόβλημα είναι σε όλη την Ελλάδα και απαιτούνται άμεσες ενέργειες όχι μόνον για την ομαλή συνέχιση της οικοδομικής και πολεοδομικής δραστηριότητας αλλά και για να αντιμετωπιστούν παθογένειες και προβλήματα που ήδη υπάρχουν», σημειώνει ο Δημήτρης Ξυνομηλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ). Ο ίδιος λέει ότι η πρόταση του είναι να στελεχωθεί άμεσα με τουλάχιστον 50 εξειδικευμένους μηχανικούς και λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει η ψηφιακή έκδοση των αδειών το έργο των τοπικών ΥΔΟΜ για όλη τη χώρα, να αναλάβει η Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης του ΥΠΕΝ, που ήδη έχει θεσμοθετηθεί. Αναφέρει επίσης ότι η Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης του ΥΠΕΝ σε άμεση συνεργασία με την ΔΟΑΚΑ και το ΚΕΣΥΠΟΘΑ μπορούν να αντιμετωπίσουν και θέματα πολυνομίας και πολλών διαφορετικών ερμηνειών, που αποτελούν διαρκές πρόβλημα για την έγκαιρη και ορθή διεκπεραίωση των πολεοδομικών υποθέσεων.

Αναγκαίες προσλήψεις μηχανικών

Οι πρόεδροι ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ και ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ συμπίπτουν στη διαπίστωση ότι η επίλυση του προβλήματος σε κάθε περίπτωση απαιτεί στελέχωση των υπηρεσιών και νέες προσλήψεις μηχανικών, που βεβαίως είναι η βασική αιτία για το νέο πολεοδομικό μπλακάουτ που εκδηλώνεται.

Ο κ Πετρόπουλος υπολογίζει ότι με βάση τις ελάχιστες απαιτήσεις τεχνικών ειδικοτήτων μηχανικών που προβλέπει ο νόμος για την στελέχωση των ΥΔΟΜ σε όλους τους Δήμους της χώρας απαιτούνται περί τις 800 νέες προσλήψεις μηχανικών, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν άμεσα καθώς είναι ραγδαίες οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης παλαιών στελεχών και θα πρέπει τόσο να καλυφθούν τα νέα κενά, όσο και να υπάρχει μεταβατική περίοδος για να μεταφέρουν στους νεότερους γνώσεις και εμπειρία. Ο πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ επισημαίνει ακόμη ότι είναι σε εκκρεμότητα τα παρατηρητήρια δόμησης για τα οποία επίσης απαιτούνται νέες προσλήψεις μηχανικών και σχολιάζει ότι είναι μεγάλο πρόβλημα ότι από τα συναρμόδια υπουργεία, παρά τις παρεμβάσεις, που έχουν γίνει από την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ δεν υπάρχει απάντηση πως θα αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα θέματα.

ΥΠΕΣ και ΥΠΕΝ

Το βάρος των αποφάσεων πέφτει στο υπουργείο εσωτερικών, που έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων. Παράλληλα λύσεις έχει προαναγγείλει και το ΥΠΕΝ.

«Στις Υπηρεσίες Δόμησης πράγματι υπάρχει και έλλειψη προσωπικού αλλά και καθυστερήσεις χωρίς να υπάρχει έλλειψη προσωπικού», είπε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, σημειώνοντας ότι «το 60% αυτών των καθυστερήσεων αφορούν τις ΥΔΟΜ, το 40% τους μηχανικούς» και ανακοίνωσε άμεσα μέτρα για την επιτάχυνση έκδοσης των αδειών και την διεκπεραίωση των πολεοδομικών υποθέσεων.

Ο κ Ταγαράς αναλυτικά σημείωσε ότι : «Άκουσα για τις Υπηρεσίες Δόμησης. Πράγματι υπάρχει και έλλειψη προσωπικού αλλά και καθυστερήσεις χωρίς να υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Και θέλω να σας πω, δεν θα προχωρήσω σήμερα σε λεπτομέρειες, ότι μελετάμε αλλαγές για αυτό. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν μπορούν να συνεχιστούν αυτές οι καθυστερήσεις, πολύ περισσότερο που οι άδειες εκδίδονται ηλεκτρονικά.

Από τις 160 περίπου ΥΔΟΜ που λειτουργούν, 13 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο έκδοσης άδειας οικοδομικών αδειών 20 μέρες, 42 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο 50 ημέρες, 44 ΥΔΟΜ 75 ημέρες, 23 ΥΔΟΜ 100 ημέρες και 37 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο έκδοσης πάνω από 100 ημέρες. Το 60% αυτών των καθυστερήσεων αφορούν τις ΥΔΟΜ, το 40% τους μηχανικούς. Από τις 160 υπολειπόμενες, που θα έπρεπε να λειτουργήσουν στους Δήμους, όλα αυτά τα χρόνια 6 μόνον έχουν προστεθεί. Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι. Και γι΄αυτό σας είπα ότι θα υπάρξουν αλλαγές, διότι αυτό δεν είναι ανεκτό και δεν μπορεί να συνεχισθεί».

Ο νέος νόμος Λάσκαρη, ο νόμος Χατζηδάκη (ν. 4808/2021), θα μείνει στα χαρτιά!!!


ΑΠΟΦΑΣΗ 
του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

4 Οκτωβρίου 2021

Ο νέος νόμος Λάσκαρη, ο νόμος Χατζηδάκη (ν. 4808/2021), θα μείνει στα χαρτιά!!!

Δεν θα τον εφαρμόσουμε!

Με κάθε τίμημα και με κάθε θυσία δεν θα επιτρέψουμε τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και οι ελευθερίες μας να μπουν στο γύψο.

Για άλλη μια φορά θα νικήσουμε.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον ν. Χατζηδάκη κλιμακώνει τον πόλεμο στα συνδικάτα, στους εργαζόμενους, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Με τον χουντικής έμπνευσης ν. Χατζηδάκη, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αυτός επιβάλλει, ουσιαστικά απαγορεύει τη δράση και τη λειτουργία των συνδικάτων ως προς το δικαίωμα των εργαζομένων να αποφασίζουν τη λειτουργία τους και κάθε μορφή απεργιακής κινητοποίησης.

Μετά από μια σειρά αντεργατικούς νόμους, όπως αυτούς για την περιστολή των λαϊκών συγκεντρώσεων και κινητοποιήσεων, τα αυξημένα ποσοστά για τη λήψη απόφασης για απεργία, φέρνουν το νέο αντεργατικό έκτρωμα για να επιβάλουν εργασιακό μεσαίωνα και να αντιμετωπίσουν με εργοδοτική, κρατική βία και καταστολή τον «εχθρό λαό».

Δηλώνουμε ότι θα σηκώσουμε το γάντι, θα υπερασπίσουμε τη δουλειά και τα εργασιακά μας δικαιώματα, όπως και το δικαίωμά μας στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αναγνωρισμένο Συνταγματικό δικαίωμα που θέλουν να καταργήσουν. Ο αγώνας και η αντίσταση είναι μονόδρομος για κάθε εργαζόμενο, για κάθε συνδικάτο που σέβεται τον εαυτό του, την κοινωνική τάξη που εκφράζει και τις ανθρώπινες αξίες.

Κάνουμε καθαρό με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι τον ν. Χατζηδάκη δεν θα τον εφαρμόσουμε. Ως εκ τούτου:
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) θα συνεχίσει να λειτουργεί και να αποφασίζει νόμιμα με βάση το καταστατικό της (αρ. έγκρισης Πρωτοδικείου Αθήνας 825/1927 και τις μετέπειτα τροποποιήσεις, που ολοκληρώθηκαν με την υπ΄ αριθμ έγκριση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών 5281/2007).

Εδώ και έναν αιώνα η ΑΔΕΔΥ οργάνωσε την πάλη των εργαζομένων σε δύσκολες συνθήκες. Σε συνθήκες παρανομίας, κόντρα σε χούντες, αντιλαϊκές κυβερνήσεις και αυταρχικά καθεστώτα. Κανένας δεν κατάφερε να την καταργήσει. Δεν υπέστειλε τη σημαία, όπως δεν θα την υποστείλει και τώρα απέναντι σε καμιά αντιλαϊκή κυβέρνηση σε κανέναν αντεργατικό νόμο.

Η ΑΔΕΔΥ θα εξακολουθήσει νόμιμα να οργανώνει την πάλη των δημοσίων υπαλλήλων αξιοποιώντας βασικές διατάξεις του ν.1264/1982.

Δεν πρόκειται να αλλάξουμε το καταστατικό μας, γιατί πολύ απλά δεν πρόκειται να αυτοκαταργηθούμε. Το ίδιο καλούμε να κάνουν όλες οι Ομοσπονδίες του δημοσίου και όλα τα Σωματεία.
Η Ε.Ε. και το Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ θα συνεχίσουν να παίρνουν αποφάσεις για απεργίες, για στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια και κάθε είδους κινητοποιήσεις με τη συγκεκριμένη νόμιμη οδό, που χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα.

Σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που οι προϋποθέσεις που θέτει ο ν. Χατζηδάκη για την πραγματοποίηση μιας απεργίας που υπονομεύουν ή στην πράξη την κάνουν αδύνατη δεν θα εφαρμόσουμε το νόμο Χατζηδάκη (π.χ. ημερομηνίες κατάθεσης εξώδικου για στάσεις εργασίας, ποσοστό προσωπικού ασφαλείας, καθορισμό προσωπικού εγγυημένης λειτουργίας). Σε καμιά περίπτωση δεν αποδεχόμαστε η πραγματοποίηση της απεργίας να εξαρτάται από την έκθεση ή τη σύμφωνη γνώμη του ΟΜΕΔ.
Σύμφωνα με το καταστατικό της ΑΔΕΔΥ οι Γενικές Συνελεύσεις και οι αρχαιρεσίες των Σωματείων, τα συνέδρια των Ομοσπονδιών και της Συνομοσπονδίας πραγματοποιούνται δια ζώσης, με φυσική παρουσία και αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει. Η ομόφωνη απόφαση του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ ενάντια στην εξ’ αποστάσεως – ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι σε ισχύ.
Η Ε.Ε. και το Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ δηλώνουν ότι οι Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων και τα συνέδρια των Ομοσπονδιών θα πραγματοποιούνται δια ζώσης, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Όπως ο ν. Χατζηδάκη αποτελεί αντεργατική τομή, έτσι και η απόφαση της ΑΔΕΔΥ, όλων των Ομοσπονδιών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα να τον καταστήσουν ανενεργό είναι ιστορικής σημασίας.

Αποτελεί χρέος στους ηρωικούς αγώνες του εργατικού – λαϊκού κινήματος, σε όσους θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους για την ελευθερία, την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, τα δημοκρατικά δικαιώματα και την κοινωνική απελευθέρωση όλων των εργαζομένων.

Δεν περιμένουμε κανέναν σωσία, κανέναν αυτόκλητο σωτήρα για την κατάργηση αυτού του νόμου. Μόνο εμείς ενωμένοι μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας, να σώσουμε τα δικαιώματα και τις όποιες κατακτήσεις μας.

Ο νόμος αυτός θα καταργηθεί στους λαϊκούς αγώνες, στο πεζοδρόμιο και «θα ναι ντάλα μεσημέρι». Η μη εφαρμογή κι ακύρωση του νόμου Χατζηδάκη θα συνοδευτεί από κλιμακούμενο απεργιακό αγώνα στο επόμενο διάστημα, σε κλαδικό και πανεργατικό επίπεδο, με στόχο την κατάργησή του.

Είμαστε οι πολλοί, έχουμε το δίκιο, τη δύναμη και το ξέρουν, όπως ξέρουμε κι εμείς ότι το δίκιο δε χαρίζεται, επιβάλλεται!



Από το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Προκήρυξη Θέσεων Γενικού Διευθυντή και Διευθυντή σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

 Αθήνα, 6/10/2021 

Αρ. Πρωτ. : 8599 

Προς: 1. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Καραμανλή 

2. Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Παπαδόπουλο 

 Κοιν: 1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ 

2. ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής 

Θέμα : Προκήρυξη Θέσεων Γενικού Διευθυντή και Διευθυντή σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. 

Κύριοι Υπουργοί 

Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με τις πρόσφατες Προκηρύξεις για την πλήρωση τριών (3) θέσεων ευθύνης Γενικών Διευθύνσεων (Γενική Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορών και Οδικής Ασφάλειας, Γενική Διεύθυνσης Μεταφορών, Γενική Διεύθυνσης Οχημάτων και Εγκαταστάσεων) καθώς και στη Διεύθυνση Τεχνολογίας Οχημάτων (Δ34) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με τις προκηρύξεις: «Όπως απαιτείται από τις οικείες οργανικές διατάξεις (άρθρ. 84 του Π.Δ. 123/2017) για την προκηρυσσόμενη θέση, δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας έχουν οι μόνιμοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι με σχέση εργασίας Ι.Δ.Α.Χ. κλάδου/ειδικότητας ΠΕ Μηχανικών{Πτυχίο ή δίπλωμα Μηχανικού όλων των ειδικοτήτων των Πολυτεχνείων και 4 Πολυτεχνικών Σχολών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας [άρθρο 5 του Π.Δ. 50/2001 (Α’ 39)] και κατέχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος. Υπάλληλος που κατέχει τον βασικό τίτλο σπουδών, ο οποίος αποτελεί το τυπικό προσόν του κλάδου, οι υπάλληλοι του οποίου προβλέπεται από τις οικείες οργανικές διατάξεις να προΐστανται στη θέση που προκηρύσσεται, μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής ανεξαρτήτως του κλάδου στον οποίο ανήκει. Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.) μπορούν να συμμετέχουν ως υποψήφιοι, στην διαδικασία πλήρωσης της προκηρυσσόμενης θέσης ευθύνης, ανεξαρτήτως του τίτλου σπουδών που κατέχουν.» 

Σύμφωνα με το Άρθρο 45 του Ν.4674/20 όμως:

 «5. Υπάλληλος που κατέχει τον βασικό τίτλο σπουδών, ο οποίος αποτελεί το τυπικό προσόν του κλάδου, οι υπάλληλοι του οποίου προβλέπεται από τις οικείες οργανικές διατάξεις να προΐσταν- 2 ται στη θέση που προκηρύσσεται, μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής ανεξαρτήτως του κλάδου στον οποίο ανήκει. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα ειδικά προσόντα και τους βασικούς τίτλους σπουδών που μπορεί να εξειδικεύονται με τις οικείες οργανικές διατάξεις, οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.) μπορούν να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στην προκήρυξη οποιασδήποτε οριζόντιας θέσης ευθύνης, ανεξάρτητα του τίτλου σπουδών που κατέχουν. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, οι απόφοιτοι της Ε.Σ.Δ.Δ.Α. πρέπει να κατέχουν τα πρόσθετα προσόντα που απαιτούνται για την προκηρυσσόμενη οριζόντια θέση ευθύνης, ιδίως γνώση ξένης γλώσσας και απαιτούμενη εμπειρία. Επιπλέον, οι απόφοιτοι της Ε.Σ.Δ.Δ.Α. μπορούν να συμμετέχουν σε προκηρύξεις για οποιαδήποτε άλλη θέση ευθύνης, εκτός όσων απαιτούν ειδικές τεχνικές ή επιστημονικές γνώσεις. Οι θέσεις ευθύνης του προηγούμενου εδαφίου καθορίζονται μετά από απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από αιτιολογημένη γνώμη του αρμοδίου Υπουργού ή του οικείου Περιφερειάρχη, όταν πρόκειται για θέση ΟΤΑ β΄ βαθμού.» 

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Εφετείο Αθήνας: Αντιφασιστική πορεία ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής | Πέμπτη 7/10

Εφετείο Αθήνας: Αντιφασιστική πορεία ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής | Πέμπτη 7/10
5 Οκτωβρίου 2021


Οι φασίστες προκαλούν και ψάχνουν για νεκρούς! Θα τους αφήσουμε;
Αντιφασιστική πορεία – απάντηση 1 χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΗ – 6.30μμ Εφετείο Αθήνας (Λ. Αλεξάνδρας)
και πορεία προς την Βουλή

Μετά την Σταυρούπολη, ο Εύοσμος και η Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης. Τώρα στο Νέο Ηράκλειο στην Αθήνα. Το δολοφονικό σχέδιο φασιστικών και ακροδεξιών ομάδων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ήταν θέμα τύχης ότι δεν είχαμε νεκρούς μέχρι στιγμής. Γιατί όταν επιτίθεσαι με μαχαίρια, λοστούς, φωτοβολίδες, σιδερογροθιές, taser είναι φανερό ότι μπορεί και να σκοτώσεις.

Οι μέχρι στιγμής συλλήψεις αποκαλύπτουν το πολιτικό και ιδεολογικό πρόσημο των δραστών. Χρυσαυγίτες, μέλη του κόμματος Κασιδιάρη, του Ιερού Λόχου, της Propatria και άλλων ομάδων.

Τα θύματα των επιθέσεων μέλη της ΚΝΕ, των ΕΑΑΚ, της ΚΕΕΡΦΑ όλοι τους αντιφασίστες αγωνιστές του κινήματος.

Η θεωρία των 2 άκρων που σπέρνει η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της, θέλοντας να εξισώσει τα θύματα με τους θύτες, είναι ξανά βαμμένη με αίμα.

Το αντιφασιστικό κίνημα ενωμένο, μαζικό και μαχητικό θα τους δώσει την απάντηση που πρέπει για μία ακόμη φορά.

Το κάναμε στο Εφετείο πέρυσι που κατέληξε στην καταδίκη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής.

Το κάναμε φέτος στις ενωτικές πορείες στο Κερατσίνι και στην Σταυρούπολη.

Θα το κάνουμε ξανά την Πέμπτη 7 Οκτώβρη σε μια πορεία που θα ξεκινήσει από το Εφετείο συμβολίζοντας την περυσινή ιστορική νίκη και θα καταλήξει στην Βουλή θέλοντας να δώσουμε ένα κεντρικό πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση και την ακροδεξιά όλων των εκφάνσεων.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην αντιφασιστική συναυλία που οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι Αθήνας στην πλατεία Συντάγματος μετά το τέλος της πορείας.

Ήδη οι αποφάσεις πολιτικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων, φοιτητικών συλλόγων, εργατικών σωματείων κα προμηνύουν ένα μαζικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο και μια δυναμική συναυλία αμέσως μετά.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ – ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ!

Το «Green Deal» και οι αντιφάσεις των στρατηγικών επιλογών της Ε.Ε.

Το «Green Deal»

Και οι αντιφάσεις των στρατηγικών επιλογών της Ε.Ε.
-5 Οκτωβρίου, 2021


Eπιμέλεια: Βάννα Σφακιανάκη

Πριν μεσουρανήσει, το άστρο του «Green Deal» βάλλεται από τις αδυσώπητες αντιφάσεις του συστήματος που το γέννησε. Αυτό μαρτυράνε οι αγωνιώδεις τίτλοι των ΜΜΕ, όπως: «Κίνδυνος black out πάνω από την Ευρώπη», «Απειλή για το Green Deal το ράλι τιμών» κ.ά. Πρόκειται για τα ράλι τιμών του φυσικού αερίου και των αέριων ρύπων, μιας πηγής ενέργειας και ενός μηχανισμού, που παίζουν κεντρικό ρόλο στην πολιτική της «Πράσινης Συμφωνίας».

«Το “φάντασμα” της ενεργειακής φτώχειας πλανάται πάνω από την Ευρώπη, καθώς το φιλόδοξο σχέδιο Green Deal μετατρέπεται σε “πράσινο” εφιάλτη για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις που πανικόβλητες σπεύδουν να πάρουν μέτρα στήριξης από τη ραγδαία αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που απειλεί να ανακόψει την πορεία ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την επανεκκίνησή της από την πανδημία. Η φθηνή ενέργεια από AΠΕ που θα έφερνε το Green Deal παραμένει για τους Ευρωπαίους καταναλωτές μια υπόσχεση, έντονα αμφισβητούμενη, αφού αντ’ αυτής καλούνται να σηκώσουν δυσβάσταχτες αυξήσεις… Το κατά πόσον η Ευρώπη θα υποχρεωθεί να λάβει μέτρα επιβράδυνσης της ενεργειακής μετάβασης, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια της κρίσης των τιμών και τη δυνατότητα άμβλυνσης των οικονομικών επιπτώσεων και εκτόνωσης της δυσαρέσκειας που εξαπλώνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα πανευρωπαϊκά. Με τις πιέσεις να γενικεύονται και υπό τον φόβο ενός γενικευμένου κινήματος “Κίτρινων Γιλέκων”, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν η μία μετά την άλλη να πάρουν μέτρα κοινωνικής στήριξης» γράφει η Καθημερινή (1). Ο δε πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) δήλωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις «που είδαν να αυξάνονται οι εξαγωγές τους εν μέσω υγειονομικής κρίσης, είτε θα συνεχίσουν να εκτελούν τα συμβόλαιά τους αντιμετωπίζοντας τεράστιες ζημίες εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας είτε θα αναγκαστούν να μην εκτελέσουν τις συμφωνίες τους και να βρεθούν αναξιόπιστες στη διεθνή αγορά» (2).

«Από ρεύμα κινδυνεύει να ξεμείνει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης» κατά το Money Review: «H ικανότητα της Γερμανίας να καλύψει την [ενεργειακή] ζήτηση θα δοκιμαστεί τα μέγιστα την προσεχή διετία, αυξάνοντας τον κίνδυνο blackouts». Mια κατ’ εξοχήν εξαγωγική σε ενέργεια χώρα, «ενδεχομένως να χρειαστεί να στηριχθεί περισσότερο στις γειτονικές αγορές για εισαγωγές» (3).

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με τις μετακινήσεις των συναδέλφων μας σε σεισμόπληκτες περιοχές.

  Αθήνα, 5/10/2021 

Αρ. Πρωτ. : 8594 

Προς: 1. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Καραμανλή 

2. Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Καραγιάννη 

 Κοιν: ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής 


Θέμα : Σχετικά με τις μετακινήσεις των συναδέλφων μας σε σεισμόπληκτες περιοχές. 

Κύριε Υπουργέ 

Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με την αντιμετώπιση από το Υπουργείο της πρόσφατης έντονης σεισμικής δραστηριότητας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκτιμούμε ότι κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την ετοιμότητα και την επάρκεια των δεκάδων συναδέλφων μας που κινητοποιήθηκαν επί τόπου για αντιμετώπιση των πολλαπλών συνεπειών της σεισμικής δραστηριότητας. Ειδικά Διπλωματούχοι Μηχανικοί από τις Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή επιτόπου και ξεκίνησαν ταχύτατα τις καταγραφές κτιρίων και άλλων Υποδομών (γέφυρες, οδικά κλπ), δημόσιων και ιδιωτικών. Έχουν ήδη ολοκληρώσει μάλιστα ένα μεγάλο μέρος από τις καταγραφές. 

Οφείλουμε όμως να μεταφέρουμε πλήθος παραπόνων από τους μετακινούμενους συναδέλφους μας σχετικά με τις διαδικασίες μετακίνησης, την αποζημίωση και τη διαμονή τους. Συγκεκριμένα: 

Α. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη χορήγηση προκαταβολής αποζημίωσης για τη μετακίνηση με αποτέλεσμα οι μετακινούμενοι Μηχανικοί να την καλύπτουν από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, ο οποίος συνήθως δεν επαρκεί. Όπως θα γνωρίζετε τόσο τα εισιτήρια, όσο και η διαμονή για πλήθος ημερών έχουν εξαιρετικά αυξημένο κόστος ειδικά σε μια τουριστική περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε κόστος μετακίνησης από και προς Ηράκλειο 150 – 200 €. Κόστος διαμονής για 7 βράδια περίπου 350 – 400 €. Κόστος διατροφής μιας βδομάδας 150 – 200 €. Το κόστος αυτό είναι δυσβάσταχτο ή και αδύνατο να 2 καλυφθεί από Μηχανικούς Δημοσίους Υπαλλήλους με το επίπεδο αποδοχών στο οποίο βρίσκονται. 

Β. Δεν υπάρχει πρόνοια έστω για τη στέγαση και τη διατροφή των μετακινούμενων Υπαλλήλων επί τόπου, η οποία θα περιόριζε κατά πολύ το παραπάνω κόστος. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις προηγούμενων Φυσικών καταστροφών υπήρξαν Ξενοδοχεία συμβεβλημένα τα οποία κάλυψαν αυτές τις ανάγκες, με αποτέλεσμα την ταχύτερη οργάνωση των Συνεργείων. Γ. Η τελική χορήγηση της αποζημίωσης καθυστερεί αρκετά. Oι συνάδελφοι μας - όπως πάντα - με έντονη την αίσθηση του καθήκοντος και της προσφοράς, εκτέθηκαν σε κινδύνους για την υγεία τους και δούλευαν ως αργά όλα τα απογεύματα όπως και το Σαββατοκύριακο και υπερέβαλλαν εαυτό σε αυτές τις κρίσιμες ώρες με μόνο μέλημα τους το κοινωνικό συμφέρον. 

Όπως ακριβώς έγινε και με τον Ιανό, την καταστροφή στην Καρδίτσα, το σεισμό της Σάμου, τις πλημμύρες της Εύβοιας, τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και όπου χρειαστεί. Ας αντιμετωπιστούν τουλάχιστον με την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που τους αναλογεί. Όπως σταδιακά λύθηκε το θέμα με τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να επιλυθεί και το θέμα με τις αποζημιώσεις μετακινήσεων. Η παρουσία αυτών των μηχανικών για άλλη μια φορά αναδεικνύει την ανάγκη στελέχωσης των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό αλλά και την ανάγκη εξοπλισμού με μέσα αναγκαία για την εργασίας. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ στο έλεος της διεθνούς κερδοσκοπίας

Λεωνίδας Βατικιώτης: ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ στο έλεος της διεθνούς κερδοσκοπίας

Η Macquarie πρότυπο αφαίμαξης και υπερχρέωσης μονοπωλιακών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο

Τόσο η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ όσο και η απώλεια του ελέγχου του δημοσίου στη ΔΕΗ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ισοδυναμούν με πολλά περισσότερα πράγματα από μια απλή ιδιωτικοποίηση. Και οι δύο εξελίξεις από κοινού εισάγουν τον κλάδο της ελληνικής ενέργειας στην πρώτη θέση της διεθνούς άγριας κερδοσκοπίας, παραδίδοντας εκατομμύρια καταναλωτές αλλά και το οικονομικό μέλλον της χώρας στο έλεος κεφαλαίων που δρουν για έναν και μόνο σκοπό: το μεγάλο κέρδος! Η άλλη όψη της πώλησης ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ είναι τιμολόγια στα ύψη και επενδύσεις στα Τάρταρα.

Η απόφαση Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ κατά 750 εκ. ευρώ που θα πραγματοποιηθεί με ιδιωτική τοποθέτηση εκτός Ελλάδας και αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης για τους σημερινούς μετόχους, ισοδυναμώντας έτσι με ιδιωτικοποίηση (η πρώτη μάλιστα ιδιωτικοποίηση που δεν θα φέρει ούτε 1 ευρώ στα κρατικά ταμεία!), δικαιολογήθηκε στο όνομα της υλοποίησης του επενδυτικού της προγράμματος.

Την τελευταία διετία οι συνθήκες δανεισμού στην αγορά, λόγω των αρνητικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι τόσο ευνοϊκές που τέτοια πλημμυρίδα ρευστού, υπό την μορφή πιστωτικού χρήματος, δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ άλλοτε. Επιπλέον, επενδυτικά σχέδια σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χρηματοδοτούνται αδρά από πλήθος πηγών, που ξεκινούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και φτάνουν μέχρι τα πράσινα ομόλογα που εκδίδονται μαζικά στην αγορά, σε βαθμό να έχει δημιουργηθεί φούσκα. Γιατί άραγε η ΔΕΗ δεν προσέφυγε σε αυτές τις πηγές που θα αξιοποιούσε κι οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία του κλάδου για εύρεση κεφαλαίων;