Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Βύσματα και γλάστρες δε χρειάζονται στην Αρχιτεκτονική Πολυτεχνείου Κρήτης

Αμαδημοσιεύουμε πολύ ενδιαφέρον άρθρο από τους Σχολιαστές χωρίς σύνορα και το Athens Indymedia σχετικά με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Πώς να μην φτάσει σε τέλμα το Τμήμα; Ήταν αναμενόμενο. Κρίμα.
Τα ΄χαμε μάθει καλά τα σχολιανά τους και τα γνωρίζαμε για χρόνια. Με εξαιρετικούς φοιτητές, με διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, δυναμικούς αγωνιστές, που διεκδικούν με πάθος τα δικαιώματά τους, αλλά τι να το κάνεις…
Άλλο ένα Τμήμα που ξεκίνησε τη λειτουργία του με πολλές ελπίδες, που έφτασαν, όμως, να καταπατηθούν σύντομα, από σωρεία ρουσφετιών.
Απίστευτο συντεχνιακό μαγαζάκι, με Διοικούσα προσωρινή επιτροπή (παλιότερα) από ΕΜΠ Αθήνας, από Πάτρα και ΑΠΘ Θεσσαλονίκης, όπου τακτοποιούνταν κολλητοί από άλλα Πολυτεχνεία / Πανεπιστημιακά Τμήματα της χώρας, καθηγητές συχνά με 1 βασικό πτυχίο, που η θέση τους είναι στη Μέση Εκπαίδευση και όχι στα ΑΕΙ, χωρίς καν μεταπτυχιακά ή εργασιακή πείρα, ενώ απορρίπτονταν επιστήμονες με εξαιρετικά δείγματα δουλειάς, διακρίσεις και χρόνια διαμονής στο εξωτερικό. Για το λόγο αυτό, η Σχολή είχε κλείσει (λουκέτο) για τουλάχιστον 6 μήνες το Ακαδημ. έτος 2008-2009, ανεξάρτητα από καταλήψεις άλλων Σχολών και είναι από τις πρώτες που κλείνουν σε γενικές καταλήψεις στα ΑΕΙ (δείτε σχετικό παλιότερο δημοσίευμα, παρακάτω).
Η εν λόγω επιτροπή είχε φτάσει στο σημείο να περιμένει να εκλέξει καθηγητές ή να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το Τμήμα, όταν οι φοιτητές απουσίαζαν σε πολυήμερες εκδρομές. Αυθαιρεσία που πήγαινε σύννεφο. Κομματικοί εκβιασμοί φοιτητών και χαφιεδιλίκια από παιδιά καθηγητών. Καθηγητές και καθηγήτριες που κουβαλούσαν τους φίλους/ες, συντρόφους, συζύγους, παλιούς φοιτητές κολλητών καθηγητών από τα προαναφερθέντα ΑΕΙ ή παλιούς συμφοιτητές τους να διδάξουν (ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΟ, ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ), διώχνοντας ικανούς συναδέλφους τους. Βασικό προσόν για την ένταξη στο Τμήμα η καταγωγή από την Κρήτη και δη από τα Χανιά, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη (όπου κατοικοέδρευαν μέλη του Τμήματος & της Διοικ. Επιτροπής): οι εν λόγω καταγωγές συγχωρούσαν κάθε έλλειψη προσόντων.
Βιβλία που δεν δίνονταν στους φοιτητές και χρήματα που χάνονταν, χωρίς κανείς να ζητήσει την παραμικρή εξήγηση. Ειδικά, όσο παρέμενε πρύτανης ο κ. Γρυσπολάκης (που είχε προσωπική φιλική σχέση με μέλη ΔΕΠ ή υπαλλήλους του εν λόγω Τμήματος), μπορείτε να καταλάβετε τι γινόταν. Οι 1-2 ζωντανές και τίμιες φωνές στο Τμήμα, πνίγονταν από τη σαπίλα των υπολοίπων. Έφτασαν σε σημείο να προσπαθήσουν να αλλάξουν την κατεύθυνση και το όνομα του Τμήματος από “Αρχιτεκτονική” σε “Συντήρηση Μνημείων” ή κάτι παρόμοιο, επειδή βολεύονταν κάποιοι, ενώ 500 άτομα είχαν εισαχθεί στο Τμήμα για να σπουδάσουν Αρχιτεκτονική και όχι Συντήρηση.
Αλίμονο: κάποιοι να τρώνε τα νιάτα τους στην ξενιτιά και τη μελέτη για να φέρουν νέες ιδέες στη χώρα και γυρνώντας πίσω να βρίσκουν όλες τις πόρτες κλειστές, ενώ κάποιοι που δεν μετακινήθηκαν απ΄την πόλη τους και το σπίτι του μπαμπάκα τους (που έχει “γνωριμίες”), να βρίσκουν στο δρόμο τους απλωμένα κόκκινα βελούδινα χαλιά για να πατήσουν.
Κυβερνητικός Βουλευτής που ενημερώθηκε και του ζητήθηκε να παρέμβει τότε με έλεγχο στο Τμήμα (Κυβέρνηση Καραμανλή), είπε: “μην με ανακατεύετε με αυτούς εκεί. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα.”  Τοπικός Κυβερνητικός Βουλευτής που, επίσης, ενημερώθηκε, επίσης δεν μπόρεσε να προβεί σε κανέναν έλεγχο και άφησε το θέμα ανοιχτό. Καταλάβατε γιατί. Υποθέτετε από ποιούς προστατεύονταν αυτοί που “αλώνιζαν” στο Τμήμα. Χανιά γαρ.
Πώς να μην φτάσει σε τέλμα το Τμήμα; Δυστυχώς, ακόμα και αν κλείσει, δεν θα εκπλαγούμε καθόλου, εκεί που το κατάντησαν. Κρίμα.

Ακολουθεί αναδημοσίευση από indy (& αρκετά ακόμα ενδιαφέροντα άρθρα με το ιστορικό του προβληματικού Τμήματος)
Βύσματα και γλάστρες δε χρειάζονται στην Αρχιτεκτονική Πολυτεχνείου Κρήτης
από Αντικαθεστωτικά Κουνάβια 23:13, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012
Κείμενο – αντίδραση για το τέλμα στο οποίο έχει φτάσει ένα καινούριο πανεπιστημιακό τμήμα.

Το ΕΜΠ ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου

Στο Πολυτεχνείο, «αι γενεαί πάσαι» ενώνονται κατά του νόμου Διαμαντοπούλου και της κατεδάφισης των ΑΕΙ

Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, εκατοντάδες φοιτητές, διοικητικοί εργαζόμενοι και καθηγητές όλων των βαθμίδων και από όλες τις σχολές του Ιδρύματος, συμμετείχαν την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012, στη 2η Παμπολυτεχνειακή Συνάντηση. Η Συνάντηση ξεπέρασε σε μαζικότητα την προηγούμενη αντίστοιχη του Δεκεμβρίου, ενώ χρωματίστηκε έντονα από τη μεγάλη συμμετοχή των φοιτητών. Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία του Ε.Μ.Π, τη μεγάλη αυτή συνέλευση διεύθυνε κοινό προεδρείο διδασκόντων, εργαζομένων και φοιτητών.
Οι βασικές ιδέες που ανταλλάχθηκαν και συμφωνήθηκαν επικεντρώνονται:
. Στη ματαίωση των εκλογών  «νέου τύπου» που θα επιβάλουν τους κυβερνητικούς επίτροπους στα Α.Ε.Ι. και θα σημάνουν την απαρχή της πλήρους και οριστικής κατάργησης του Δημόσιου Πανεπιστημίου.
. Στην απόκρουση  των απολύσεων και της «εφεδρείας» εργαζόμενων στο Ε.Μ.Π., στη δημιουργία μίας ισχυρής ασπίδας αλληλεγγύης για όλες και όλους που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε κίνδυνο.

. Στη δυναμική δήλωση συμπόρευσης με τα μαχόμενα πανεπιστήμια όλης τη χώρας, για τη διάσωση της ανώτατης εκπαίδευσης από τη συνολική κατεδάφιση που φέρνει το Μνημόνιο.

Οι δράσεις μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο, στους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας, με στόχο να ανταμώσει η κοινότητα των φοιτητών, εργαζομένων και διδασκόντων με την αγωνιζόμενη κοινωνία, να ενημερώσει, να εμπνευστεί και να εμπνεύσει, για την κοινή μάχη ενάντια στην καταστροφή του παρόντος και του μέλλοντος όλων μας, αποτελούν πλέον τους άμεσους στόχους που η Παμπολυτεχνειακή Συνάντηση ανέλαβε να υλοποιήσει.
Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου   19 Ιανουαρίου 2012
ΨΗΦΙΣΜΑ 2ης ΠΑΜΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ Ε.Μ.Π.

Ευκαρπία Θεσσαλονίκης: Όχι στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων!

Αναδημοσιεύουμε άρθρο της Δήμητρας Σπανουδάκη, Θεσσαλονίκη από το Ξεκίνημα
Η Ευκαρπία, μία από τις «εγκαταλειμμένες» δυτικές συνοικίες της Θεσ/νίκης, εδώ και πολλές δεκαετίες, υποβαθμίζεται συνεχώς από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και δημοτικές διοικήσεις με αποτέλεσμα σήμερα να είναι από τις πιο ρυπασμένες περιοχές του Νομού. Στην περιοχή λειτουργούσε για χρόνια χωματερή, ενώ εξακολουθεί να λειτουργεί η τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» και μια σειρά από άλλες μικρές ή μεγάλες βιομηχανίες. Σα να μην έφταναν όλα αυτά έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες κατασκευής ΣΜΑ (Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) που θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο το περιβάλλον.

Ο τελευταίος μήνας, ήταν για την Ευκαρπία ένας μήνας οργής και αγανάκτησης, ανησυχίας, αλλά και κινητοποιήσεων ενάντια στο Σταθμό Μεταφόρτωσης. Αυτήν την στιγμή τα έργα έχουν σταματήσει, λόγω των ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου (μέχρι υποτίθεται να εξακριβωθεί αν υπάρχουν παρατυπίες από την πλευρά της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο). Οι κάτοικοι, αν και προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής, δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψουν την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ  ΕΝΑΣ ΣΜΑ;


Ο σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός όπου τα σκουπίδια συλλέγονται και συμπιέζονται για να πιάνουν λιγότερο χώρο και να μπορούν να μεταφερθούν πιο εύκολα, ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις. Από εκεί, ανάλογα με την επεξεργασία, είτε θα καταλήγουν σε ΧΥΤΑ, είτε θα κατευθύνονται σε μονάδες καύσης απορριμμάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην περίπτωση της Ευκαρπίας σχεδιάζεται μία τεράστια εγκατάσταση, που θα δέχεται καθημερινά 1.100 τόνους σκουπιδιών, από το σύνολο των δυτικών συνοικιών και ένα μεγάλο κομμάτι του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων, τα σκουπίδια θα συμπιέζονται σε πρέσες, αφού θα έχουν αφαιρεθεί τα ανακυκλώσιμα υλικά, σε έναν κλειστό χώρο, χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις και πριν καν προλάβει κανείς να τα πάρει … μυρωδιά, θα έχουν εξαφανιστεί για να έρθουν τα επόμενα.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Φόβοι για… ισχυρές κανονιές στην ενέργεια

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Μιχάλη Καϊταντζίδη από το Euro2day. Εικόνα από το μέλλον της πλήρους ιδιωτικοποιημένης αγοράς ενέργειας.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, στελέχη του ΣΔΟΕ και της οικονομικής αστυνομίας μπλόκαραν λογαριασμούς της Hellas Power. Ταυτόχρονα, ο ΔΕΣΜΗΕ αφαίρεσε από την εταιρεία Energa τους κωδικούς που της έδιναν τη δυνατότητα να μπαίνει στο σύστημα διαχείρισης ρεύματος και να πραγματοποιεί συναλλαγές.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση η ολομέλεια της ΡΑΕ και έχει λάβει αποφάσεις οι οποίες δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμες. Για το απόγευμα της Πέμπτης έχει προγραμματιστεί και έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για το συγκεκριμένο θέμα.

Από χθες στη ΡΑΕ, στον ΔΕΣΜΗΕ, στη ΔΕΗ και στο ΥΠΕΚΑ έχουν στηθεί επιτελεία διαχείρισης κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η Energa και η Hellas Power, εταιρείες οι οποίες στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν ότι θα πουληθούν στο… αραβορωσικό fund Worldwide Energy, δεν κατέβαλαν την περασμένη Τρίτη στον ΔΕΣΜΗΕ το ποσό των 24 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι μέρος μόνο των οφειλών τους προς τον ΔΕΣΜΗΕ συνολικού ύψους 120 εκατ.(!) από αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διακανόνισαν οι δύο πλευρές να καταβληθεί τμηματικά, ενώ... 67 εκατ. φέρονται να οφείλουν στη ΔΕΗ από τα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς και διανομής.

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καλεί το ΤΕΕ σε κινητοποιήσεις


Αθήνα, 18/ 1 / 2012
Αρ. Πρωτ. : 6326  
Προς : Τον Πρόεδρο και μέλη Δ.Ε. ΤΕΕ
Κοιν.: 1. ΣΜΤ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ,
ΠΕΔΜΕΔΕ.
2. Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ 
Θέμα : «Συντονισμός και κοινή δράση για το ασφαλιστικό»

Η Ομοσπονδία μας σε δύο συνεδριάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου (στις 15/12/2011 και στις 11/1/2012) εκτίμησε ως συνολικά θετική την παντεχνική κινητοποίηση της 14ης Δεκεμβρίου 2011. Τόσο η συμμετοχή των συναδέλφων (ειδικά στην Αθήνα), όσο και το εύρος των φορέων (ΤΕΕ, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ΣΜΤ, όλοι οι Σύλλογοι μηχανικών) έδειξαν ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο στο κίνημα των μηχανικών. Απέναντι σε αυτή την ελπιδοφόρα κινητοποίηση έχουμε την αδιάλλακτη και σκληρή στάση της κυβέρνησης Παπαδήμου και των Τραπεζικών συμφερόντων που αυτή εκφράζει. Είναι χαρακτηριστική η στάση του κ. Κουτρουμάνη, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη συνάντηση της ίδιας ημέρας.
Είναι προφανές ότι είμαστε μπροστά σε μια, ιστορικών διαστάσεων, κίνηση καταστροφής του Ταμείου μας και των ασφαλισμένων του, που εκδηλώνεται με :
 1. Την κλοπή των αποθεματικών μέσω της διαδικασίας του «κουρέματος» των ομολόγων, η οποία ενδέχεται να ξεπεράσει και το 50%, προκαλώντας την κατάρρευση του.
 2. Την άρνηση όχι μόνο πληρωμής αλλά και κάθε συζήτησης για την οφειλή των 550 εκ. € του Κράτους προς το ΤΣΜΕΔΕ.
 3. Την αβάστακτη αύξηση των εισφορών που θα εξωθήσει εκτός επαγγέλματος την πλειοψηφία της νέας γενιάς των συναδέλφων.
 4. Τον περιορισμό των συνταξιοδοτικών και ιατροφαρμακευτικών παροχών των ασφαλισμένων.
Κανένα απολύτως βήμα επίλυσης των παραπάνω ζητημάτων δεν έχει γίνει από την κυβέρνηση. Αντιθέτως νέα αρνητικά δεδομένα προστίθενται διαρκώς (αναδρομική ισχύς των αυξήσεων, μεγαλύτερη κλοπή αποθεματικών). Συνεπώς αποτελεί αναγκαιότητα να ενισχύσουμε και να οργανώσουμε καλύτερα το συντονισμό και την κινητοποίηση που ξεκίνησε το Δεκέμβρη. Χιλιάδες συναδέλφων προσβλέπουν στην ενεργοποίηση και στον αγωνιστικό συντονισμό όλων των φορέων των μηχανικών ώστε να γίνει απολύτως σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι θα βρουν απέναντι τους ένα αρραγές μέτωπο.
Το ΤΕΕ σε αυτό το μέτωπο παίζει καθοριστικό ρόλο. Αφενός μπορεί να συντονίσει όλους τους εργασιακούς - επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, αφετέρου διαθέτει ισχυρά εργαλεία πίεσης προς το κράτος (συμμετοχή σε επιτροπές, σύστημα «τακτοποίησης» αυθαιρέτων, αμοιβές κλπ). Καλούμε ως Ομοσπονδία των εργαζόμενων στη δημόσια διοίκηση μηχανικών το ΤΕΕ να αναλάβει αυτό το ρόλο με την αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα που απαιτούν οι στιγμές αυτές. Πρέπει άμεσα και ενόψει της προγραμματισμένης για 3 Φλεβάρη Παντεχνικής κινητοποίησης να προγραμματιστεί κοινή σύσκεψη φορέων μηχανικών που θα προγραμματίσει τις επόμενες κοινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συντονισμένη αποχή από καθήκοντα και επιτροπές για την αποτροπή του εγκλήματος σε βάρος του Ταμείου μας.

Αλληλεγγύη από την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στους εργαζόμενους του ΑΛΤΕΡ


Μέλη της διοίκησης της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ θα επισκεφθούν σήμερα Παρασκευή το μεσημέρι τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους του ΑΛΤΕΡ για να εκφράσουν την ολόπλευρη αλληλεγγύη και στήριξη. Κανένας μόνος του απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης-τοκογλύφων-εργοδοτών.
Αθήνα, 18/ 1 / 2012

Αρ. Πρωτ. : 6327
Ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης
στους εργαζόμενους του τηλεοπτικού σταθμού Alter

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διπλ. Μηχανικών του Δημοσίου στην συνεδρίασή του στις 11/1/2012, αποφάσισε να εκφράσει την συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στον πολυήμερο αγώνα σας.
Οι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ όπως και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας δέχονται την βάρβαρη επίθεση της Κυβέρνησης και της Τρόϊκας με τις ευλογίες βέβαια της εργοδοσίας, που αποτυπώνεται με απολύσεις, διάλυση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, κατάρρευση του ασφαλιστικού και δραματική συρρίκνωση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, μειώσεις μισθών, άρνηση καταβολής δεδουλευμένων κλπ.
Ειδικότερα εσείς οι εργαζόμενοι στο Alter, απλήρωτοι για πολλούς μήνες και αντιμετωπίζοντας εκτός από τα ουσιώδη προβλήματα επιβίωσης και τις με διάφορους τρόπους επιθέσεις της ανάλγητης εργοδοσίας σας, είσαστε στην πρωτοπορία με τον πολύμηνο αγώνα σας από όλους τους εργαζόμενους στο χώρο των ΜΜΕ, αγώνα που αποτελεί παράδειγμα για όλους μας και σας αξίζει κάθε συμπαράσταση και αλληλεγγύη.
Και στο δικό μας χώρο η Κυβερνητική επίθεση αποτυπώνεται με την ίδια σκληρότητα με :
α. Διάλυση των Δημοσίων Τεχνικών Υπηρεσιών και ιδιωτικοποίηση του έργου τους.
β. Απολύσεις (μέσω κατάργησης Φορέων, συγχωνεύσεις, εφεδρεία κλπ).
γ. Δραματική μείωση αποδοχών, στο 50%.
δ. Κατάρρευση του Ταμείου μας (ΤΣΜΕΔΕ) με την νέα κλοπή των αποθεματικών του (κούρεμα ομολόγων), δυσβάστακτες αυξήσεις εισφορών και μειώσεις συντάξεων και παροχών υγείας.
Η μόνη λύση είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής που καταδικάζει τον κόσμο της εργασίας σε εξαθλίωση, με την δημιουργία μίας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας αποτέλεσμα της ενότητας των εργαζομένων, που θα καταργήσει Τρόϊκες και Μνημόνια, θα υπηρετήσει τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι την ακόρεστη κερδοφορία του κεφαλαίου.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Διορισμένα και ελεγχόμενα τα πειθαρχικά συμβούλια

Κατατέθηκε προχθές το Σχέδιο Νόμου για τα  πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος του φυσικά δεν είναι η πάταξη της διαφθοράς (μια και αυτή διαχρονικά εξυπηρετεί ισχυρά συμφέροντα κυρίως), όπως προσπαθούν να διαφημίσουν διάφοροι, αλλά η ποινικοποίηση της γνώμης, της άποψης, της έμπρακτης αντίστασης σε όσους διαλύουν την κοινωνία. Εργαλείο πειθάρχησης και διώξεων πλέον τα αποστειρωμένα από την παρέμβαση των εργαζομένων, ελεγχόμενα αυστηρά και φυσικά διορισμένα Πειθαρχικά Συμβούλια.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ – ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ( Π.Ο.Ε.Ε.Κ.- Ι.)
Απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών 12/2002, Αύξων αριθμός.5306
Έδρα: Ε.Κ.Κ.Ε, Μεσογείων 14-18 Τ.Κ. 11510, ( Μέλος Α.Δ.Ε.Δ.Υ )
Προεδρος.: κιν.  6937-444411, e-mail: pgeorg@ath.hcmr.gr
Γεν. Γραμ.: κιν: 6944-328570, e-mail: ktour@ipta.demokritos.gr
Αντιπρ. : kin. 6976806981, e-mail: jgiala@hcmr.gr

ΦΑΞ: 210-9829239
ΑΘΗΝΑ 19-01-2012

Πρός,

Προεδρείο ΑΔΕΔΥ

Υπ. Διοικητικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Βουλευτές
Κατατέθηκε σήμερα απο τον κ. Ρέππα σχέδιο νόμου για το πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων.
Εισάγεται η ρύθμιση που προβλέπει  ότι τα μέλη των Βθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων θα αποτελούνται μόνο απο Διευθυντές του Δημοσίου και απο Δικαστές.
Καταργείται η αρχή της συμμετοχικότητας , της διαφάνειας και του ελέγχου με την απαγόρευση της συμμετοχής εκλεγμένων εκπροσώπων εργαζομένων.
Καταπατείται και η στοιχειώδη δημοκρατική αντίληψη για την λειτουργία των θεσμών.
Διευθυντές διορισμένοι, δικαστές επιλεγμένοι.
Και ο έλεγχος απο εκλεγμένους αντιπροσώπους που να έχουν την ελάχιστη δυνατότητα παρέμβασης (ούτε κάν την παρουσία εκλεγμένου - μηδέ έκφραση λόγου) για τα θέματα του Πειθαρχικού Συμβουλίου, που αφορούν άμεσα τη ζωή συναδέλφων καθίσταται απαγορευτικός.
Γιατί φοβούνται οι κρίνοντες τις αντιπροσωπευτικές διαδικασίες; Γιατί τρομοκρατούνται και μόνο με την λέξη εκλεγμένος;

Διαμαρτυρόμαστε έντονα και καλούμε τούς εργαζόμενους μέσα από τους συλλόγους τους και τα συλλογικά τους όργανα να αντιδράσουν με κάθε τρόπο στη νέα αυτή αντιδημοκρατική διολίσθηση.

Ο Αντιπρόεδρος          Γιαλαμάς Γιάννης

1.500.000 λογαριασμοί της ΔΕΗ με χαράτσια έχουν λήξει... είμαστε αρκετοί τελικά

Αίτηση εξαίρεσης από το Τέλος Ακινήτων
Αίτηση
Προς Κο Διευθυντή ΔΕΗ
Υποκατάστημα Αγρίων Αναργύρων

Κύριε Διευθυντά,
Ονομάζομαι Πέτρος Γονατιστός και σήμερα ενημερώθηκα για τις κατηγορίες οι οποίες μπορούν να εξαιρεθούν από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων το οποίο περικλείεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
 
Κύριε Διευθυντά,
 • Το Νοέμβριο του 2007 ήμουν ένας από τους φίλους του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε τον Γιώργο Παπανδρέου για πρόεδρο του κινήματος.
 • Τον Οκτώβριο του 2009 προσήλθα στις κάλπες και ψήφισα ΠΑΣΟΚ.
 • Σήμερα έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση που έχουμε είναι προϊόν δημοκρατικών διαδικασιών και ότι θα βγάλει τη χώρα από τη στενωπό.
Όπως καταλαβαίνετε μπορώ να υπαχθώ στην κατηγορία των (διανοητικά) αναπήρων άνω του 80% και ως εκ τούτου ζητώ την εξαίρεσή μου από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

Άγριοι Ανάργυροι 22 Νοεμβρίου 2011

Πέτρος Γονατιστός

Ας δούμε όμως τι λένε οι αριθμοί που δίνει η ΔΕΗ:
1. Από το σύνολο των 7.500.000 λογαριασμών της ΔΕΗ που εκδίδονται κάθε δίμηνο, «χαράτσι» (τέλος ΕΕΤΗΔΕ) περιλαμβάνουν οι περίπου 6.300.000.

2. Μέχρι σήμερα, από τις 10 Οκτωβρίου που βγήκε ο πρώτος λογαριασμός με τα χαράτσια (ΕΕΤΗΔΕ), έχουν εκδοθεί
9.500.000 και το συνολικό ύψος των χαρατσιών φθάνει στο 1.950.000.000 ευρώ.

3. Από τους
9.500.000 λογαριασμούς με χαράτσια (ΕΕΤΗΔΕ) μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί τα 5.500.000 με συνολικό ύψος τελών 1.100.000 ευρώ.

4. Από τους υπόλοιπους
4.000.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, στα 1.500.000 με ύψος ΕΕΤΗΔΕ 350.000.000 ευρώ έχει λήξει η ημερομηνία πληρωμής.

5. Από το
1.500.000 εκ. λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ που έχει λήξει η ημερομηνία πληρωμής, στους 250.000 έχει λήξει και το 80ήμερο.

6. Από τους
250.000 που έχει λήξει και το 80ήμερο από το σύστημα ΕΡΜΗΣ έχουν βγει 50.000 εντολές διακοπής προς την Εμπορία.
Τις επόμενες ημέρες θα βγουν και οι υπόλοιπες και συνεχώς θα προστίθενται και νέες.

 

7. Από τις 50.000 εντολές διακοπής που έστειλε το σύστημα ΕΡΜΗΣ στην Εμπορία ήδη προώθησε τις 20.000 στο Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΗ ΔΙΑΝΟΜΗ) για να κοπεί το ρεύμα και συνεχώς θα προωθεί και νέες εντολές.

8. Ο Διαχειριστής του Δικτύου από αύριο θα δώσει εντολή στους τεχνίτες της ΔΕΗ και σε εργολάβους
να κόψουν το ρεύμα ξεκινώντας από τις περιοχές που η τιμή ζώνης είναι πάνω από 2.500 το τ.μ.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, απευθύνει κάλεσμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης ΠΡΟΣ
ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην INTRACOM DEFENCE


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ INTRACOM


Παιανία, Πέμπτη, 19.01.2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι /σες

Ολοκληρώθηκε το 48ωρο απεργιακού αγώνα με καθολική συμμετοχή από τους συναδέλφους που εργάζονται στην INTRACOM DEFENSE ELECTRONICS, (Παναττική 24ωρη 17/1 και 24ωρη 18/1 από απόφαση ΓΣ με κάλπη στο Defense που αποφάσισαν τη Δευτέρα, 16 Γενάρη, με Στάση Εργασίας, Γενική Συνέλευση και κάλπη).

Το Δ.Σ. του Σωματείου, σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους στο DEFENSE που παραβρέθηκαν και στήριξαν μαζικά την περιφρούρηση της απεργιακής συγκέντρωσης και την απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του κτιριακού συγκροτήματος Γ, και με δεδομένο ότι η εταιρία δεν άλλαξε τη στάση της απέναντι στους εργαζόμενους, αποφάσισε:
 • Την κήρυξη νέας Στάσης Εργασίας για τους εργαζόμενους στο DEFENSE την Πέμπτη, 19/1 από 09:30-12:30
 • Την διεξαγωγή νέας Γ.Σ για τα μέλη μας στο DEFENSE κατά τη Στάση Εργασίας στις 19/1 με έναρξη 09:30 και με χώρο συγκέντρωσης μπροστά στην κεντρική πύλη του συγκροτήματος Γ. Κατά τη Γ.Σ. θα συζητηθεί και θα αποφασισθεί με κάλπη η συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα.
 • Και η νέα Στάση Εργασίας και η ΓΣ με απόφαση για νέα κινητοποίηση θα γίνουν ώστε να πάρει πίσω η εταιρία τα μέτρα για εκ περιτροπής 4ημερη εργασία, μειώσεις μισθών, περικοπές επιδομάτων αλλά και για αποτροπή απολύσεων
Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους στο DEFENSE σήμερα Πέμπτη, 19/1 να πάρουν μέρος στη Στάση Εργασίας, στη ΓΣ και στην ψηφοφορία για νέα κινητοποίηση.

ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι στον όμιλο επιχειρήσεων ΙΝΤΡΑΚΟΜ στηρίζουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο το δίκαιο αγώνα των συναδέλφων στο DEFENSE, ιδιαίτερα με επίγνωση ότι αν περάσουν τα μέτρα αυτά εκεί, είναι ζήτημα χρόνου η γενίκευση της εφαρμογής τους σε όλο τον όμιλο.

Το ΔΣ

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Την κάτσανε τη βάρκα...

Αναρτούμε κείμενο των ΑΜΑΚ για την επίσκεψη του Προέδρου του ΤΕΕ στο Ηράκλειο. Δείτε επίσης εδώ για την επιτροπή υποδοχής.

ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΝΕ ΤΗ ΒΑΡΚΑ!
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ / ΩΡΑ 0

ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΟΥΝ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ή ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!

ΔΕ ΜΕΝΕΙ ΤΩΡΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΝΑ ΚΟΥΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ...ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ!

Σε πλήρη παραλογισμό οδηγούμαστε όταν ξυπνούμε και κοιμόμαστε με την αγωνία να υλοποιηθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και να εφαρμοστεί μια ώρα αρχύτερα το νέο μνημόνιο. Για να γίνει τι; Για να δεσμευτεί αμετάκλητα κάθε γωνιά της χώρας που έχουν βάλει στο μάτι οι δανειστές; Για να δεσμευτούμε και όλοι εμείς, ότι θα πάψουμε να «παίρνουμε τη ζωή μας λάθος», ότι θα πάψουμε να έχουμε απαιτήσεις και ότι θα ενταχθούμε χωρίς διαμαρτυρίες στο νέο σκηνικό της ανεργίας, της μετανάστευσης, της κακοπληρωμένης ετεροαπασχόλησης, για να μη μας συμβούν τάχα τα χειρότερα;

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΔΩ!


Περνάνε μέσα από το νέο σκηνικό που στήνεται, τις ανακατατάξεις για τις οποίες δουλεύουν πυρετωδώς, την «αναδιάρθρωση» που θα μας οδηγήσει στη «νέα εποχή», την εποχή της απόλυτης κυριαρχίας των μεγάλων σχημάτων, των νέων λόμπυ, της οργανωμένης δόμησης, της «πράσινης ανάπτυξης», των ειδικών οικονομικών ζωνών, της κατάργησης του μισητού δημόσιου τομέα, του ελέγχου της εκπαίδευσης και της έρευνας από τις ανάγκες της αγοράς, δηλαδή τη διάσωση της οικονομίας των δεικτών κι όχι των ανθρώπων, σε πολύ χειρότερη έκδοση από ότι την έχουμε ζήσει ήδη.

Περνάνε μέσα από όλη τη νομοθεσία που αιφνιδιαστικά, καταιγιστικά, με ή χωρίς προσχηματική διαβούλευση, ψηφίζεται με συνοπτικές διαδικασίες και που αφορά το επάγγελμα και τη ζωή μας αλλά και τη ζωή του τόπου μας, όχι όμως και των πολιτών του.

ΤΟ ΤΕΕ Σ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΕΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ

Κάποτε αυτό το παραμύθι πρέπει να πάρει ένα τέλος!

Κάποτε σ’ αυτή τη χώρα θα πρέπει να αποφασίσουμε εμείς για μας!

Κάποτε οι θυσίες πρέπει να ενταχθούν σ’ ένα όραμα, σε μια πραγματική ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, να πάψει ο πλούτος, τα φωτεινά μυαλά και τα όνειρα να μεταναστεύουν, να πάψουν να μας κλέβουν τον τόπο και τη δουλειά μας.

Κάποτε πρέπει να πάψουν να εξαρτώνται όλα από τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις εντολές και τη διαμεσολάβηση του Ραϊχεμπαχ, του Φούχτελ και της Τρόικας!

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΕΕ/ΤΑΚ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ

ΝΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ

 • ΚΑΝΕΝΑ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΣΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ
 • ΚΙΝΗΜΑ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
 • ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΠΑΡΕ-ΔΩΣΕ TOY TEE ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
 • ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΤΕΕ, ΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ,
ΑΦΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ!

Σήμερα απεργούμε ως σελίδα...

H διεπιστημονικότητα στην εκπαίδευση και η ριζοσπαστική ματιά στις κοινωνικές εξελίξεις

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Δ. Καλιαμπάκου από το aristeroblog

Τι δουλειά μπορεί να έχει ένα θέμα επιστημονικού ενδιαφέροντος σε ένα πολιτικό site; Κι όμως, ο τρόπος που αναπτύσσεται και αναπαράγεται η επιστημονική γνώση, τα αποτελέσματα που αυτή επιφέρει στο κοινωνικό σώμα είναι βαθειά πολιτικά. Η διεπιστημονικότητα, για παράδειγμα, δεν αποτελεί μόνο μια ισχυρή μεθοδολογική προσέγγιση. Αποτελεί και ένα αποτελεσματικότερο τρόπο κατανόησης της πραγματικότητας. Πράγμα που, όλοι ξέρουμε, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της προσπάθειας αλλαγής της.
Τι είναι διεπιστημονικότητα;
Διεπιστημονικότητα είναι μια προσέγγιση η οποία στηρίζεται σε περισσότερα από ένα επιστημονικά πεδία. Ενσωματώνει πληροφορίες, δεδομένα, τεχνικές, εργαλεία, από περισσότερες της μιας επιστημονικές κατευθύνσεις. Επομένως, είναι μια προσέγγιση χρήσιμη για να καταλάβει κανείς καλύτερα την πραγματικότητα, κι αυτό είναι απαραίτητο αν κανείς επιθυμεί την αλλαγή της, τη βελτίωσή της.
Γιατί αυτό; Γιατί πολύ απλά η πραγματικότητα πολύ δύσκολα, πολύ σπάνια, μπορεί να χωρέσει σε ένα επιστημονικό κλάδο. Όλα τα μεγάλα προβλήματα για να αντιμετωπιστούν από μια και μόνη επιστημονική οπτική γωνία, πρέπει να υποστούν κραυγαλέες απλουστεύσεις. Έτσι κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η ίδια η πραγματικότητα επιβάλλει τη διεπιστημονική προσέγγιση των πραγμάτων.
Διεπιστημονικότητα δεν είναι προφανώς το αθροιστικό αποτέλεσμα των μερικών προσεγγίσεων των διαφόρων επιστημονικών πεδίων. Δεν αρκεί καθόλου, για παράδειγμα, να προσθέσεις την κοινωνική προσέγγιση στην οικονομική και τεχνολογική προσέγγιση για να έχεις μια διεπιστημονική προσέγγιση. Αυτό που χρειάζεται είναι έναν εσωτερικός διάλογος των διαφόρων επιστημονικών πεδίων, μια βαθιά αλληλεπίδραση των διαφόρων πλευρών, μια σύνθεση σε ανώτερο επίπεδο των ισχυρών σημείων που υπάρχουν στα διάφορα  επιστημονικά πεδία.
Αλλά, για σκεφτείτε, φαίνεται σαν η πραγματικότητα να αποτελείται από διαφορετικά πεδία, που αντιστοιχούν και σε διαφορετικές επιστήμες,  και το ζητούμενο να είναι μια νέα πραγματικότητα, «κατασκευασμένη», η οποία θα πρέπει να προκύψει από τη  σύνθεσή τους. Αλλά αυτό είναι μια στρέβλωση, είναι η αλήθεια αντεστραμμένη, με το κεφάλι κάτω και τα πόδια ψηλά. Τα  διάφορα επιστημονικά πεδία δεν είναι τίποτα άλλο παρά πλευρές της μιας και ενιαίας γνωσιακής προσπάθειας αντίληψης, κατανόησης, της πραγματικότητας, ως προϋπόθεσης για το μετασχηματισμό της.  Όμως,  πολλές φορές, αυτά τα διαφορετικά επιστημονικά πεδία, που για λόγους ευκολίας αναπτύχθηκαν ξεχωριστά, απέκλιναν τόσο πολύ μεταξύ τους που μοιάζουν σήμερα αυτόνομα και αυθύπαρκτα, αρχίζουμε να τα βλέπουμε σαν διαφορετικές οντότητες, που «χρήσιμο είναι να συνεργάζονται».
Διεπιστημονικότητα δεν είναι μόνο η συνέργεια των διαφορετικών επιστημονικών πεδίων. Διεπιστημονικότητα σημαίνει και συνέργεια μεταξύ των διαφόρων επιστημόνων, σημαίνει και μια διαφορετικού τύπου ομαδικότητα. Είναι σε τελευταία ανάλυση μια συνολικά διαφορετική επιστημονική κουλτούρα. Αλλά τώρα, όπως τα παρουσιάζω, φαίνεται σαν να είναι τα πλεονεκτήματα της διεπιστημονικότητας προφανώς ορατά. Ακόμη περισσότερο φαίνεται σαν η «τιμαριοποίηση» της επιστήμης να αποτελεί εξώφθαλμο λάθος. Έτσι, η διεπιστημονική προσέγγιση θα έπρεπε να ήταν η κυρίαρχη κατεύθυνση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι όμως έτσι;
Γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα αποστρέφεται την διεπιστημονικότητα;

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Φωτογραφίες από την απεργιακή συγκέντρωση 17 Γενάρη

Επιστροφή εισφορών κλάδου επικουρικής ασφάλισης

Αναρτούμε εγκύκλιο του ΥΕΚΑ προς το ΤΣΜΕΔΕ με το οποίο επιστρέφονται εισφορές στους ασφαλισμένους.Η ρύθμιση αυτή αποκαθιστά μία από τις πολλές και εξόφθαλμες αδικίες του Ν.3518/2006 σύμφωνα με την οποία συνάδελφοι κοντά στη σύνταξη υποχρεώνονταν στην καταβολή εισφορών στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, χωρίς να θεμελιώνουν αντιστοιχο δικαίωμα συνταξιοδότησης από τον κλάδο αυτό. Η ρύθμιση αυτή αφορά στους μισθωτούς ασφαλισμένους προ του 93. Χιλιάδες συναδέλφων έχουν ήδη καταθέσει τη σχετική αίτηση και το Ταμείο, καθυστερεί χαρακτηριστικά.
Γνωστοποίηση ν3996-2011 - Εφαρμογή διατάξεων του άρθρου 59 Ασφάλιση στους Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης και ...

Συμβολική κατάληψη του ΤΣΜΕΔΕ στη Θεσαλλονίκη ενάντια στις αυξήσεις των εισφορών ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ

Αναρτούμε κείμενο του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας για κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ

«Όχι» στην αύξηση των εισφορών και την αποψίλωση αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ
ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΙΣ 17/1
Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, στις 12.30 το μεσημέρι, οι μηχανικοί της Κ. Μακεδονίας προχωρούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ, γιατί πραγματικά δεν πάει άλλο με τις κυβερνητικές επιλογές για το ασφαλιστικό μας ταμείο και το επάγγελμά μας.
Ο φαύλος κύκλος των συνεχών εισπρακτικών μέτρων που φουντώνουν την ύφεση και την ανεργία έχει άμεσο αντίκτυπο στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Οι «αρμόδιοι» ανακαλύπτουν έκπληκτοι ότι το πάγωμα της οικονομίας κοστίζει πολύ περισσότερο στα Ταμεία, σε σχέση με όσα εξοικονομούν λόγω των οδυνηρών περικοπών στις συντάξεις.
Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «κατάλαβαν» ότι το πρόσθετο ταμειακό έλλειμμα από τα έσοδα των εισφορών -λόγω της εκτίναξης της ανεργίας στο 18% και την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων- ανέρχεται στα 4,5 δισ. € (δύο φορές το «χαράτσι» της ΔΕΗ)
Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση νομοθετεί πρόχειρα και επιφανειακά, χωρίς αναλογιστικές μελέτες και χωρίς να γνωρίζει το χρόνο βιωσιμότητας που θα κερδίσει το ασφαλιστικό σύστημα.
Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση νομοθετεί αγνοώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού φορέα των μηχανικών και επιβάλλει νέες παράλογες αυξήσεις στις εισφορές, συνδυασμένες με τ ο «κούρεμα» των αποθεματικών του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ.
Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, η πολιτεία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη αποδόμηση του πλέον υγιούς και βιώσιμου ταμείου, με τους καλύτερους ποιοτικούς δείκτες.
Οι Μηχανικοί της Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τους συναδέλφους μας από όλη την Ελλάδα, είμαστε αποφασισμένοι να αντιταχθούμε:

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση οι Μονάδες επεξεργασίας των απορριμμάτων ;

Αναδημοσίευση από ΑΝ.ΕΝ.Κ. ΕΔΣΝΑ. Διαβάστε επίσης σχετικά άρθρα από την Αυγή. Μπαράζ πραξικοπημάτων από τον Παπακωνσταντίνου και Καταργείται η περιβαλλοντική αδειοδότηση για διάθεση αποβλήτων!. Ξεθεμελιώνει τη δασική νομοθεσία, καταργεί τους όρους για προσφορά σε γη,  ο υπουργός ΠΕΚΑ μπορεί να καταργήσει την περιβαλλοντική αδειοδότηση για ένα έργο ή τμήμα του που αφορά ανάκτηση ή διάθεση αποβλήτων.

Τρέχοντας πηγαίνει για ψήφιση  το σχέδιο νόμου «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ -Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ-Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής»
Παρασκευή δόθηκε  στους βουλευτές, Δευτέρα αρχίζει η συζήτηση στην Επιτροπή και ... όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε. Γι αυτό ότι "ωραίο" βλέπουμε ας  το λέμε  ... κακό  δεν κάνουμε.
Αρχίζουμε,
1. Δες που οι μονάδες επεξεργασίας των απορριμμάτων μπορεί γίνουν χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, με Απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος !


Αυτό και αν είναι  χτύπημα της γραφειοκρατίας! Να μαντέψουμε  τους λόγους; Η επόμενη δόση και  η απορρόφιση των κονδυλίων .
Και τι σύμπτωση , ο  Υπουργός  Παπακωνσταντίνου , που υπέγραφε μόνος του για το μνημόνιο ,  θα υπογράφει μόνος του ότι δεν χρειάζεται περιβαλλοντική αδειοδότηση για τις μονάδες επεξεργασίας για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.
2. Τελικά οι αρμοδιότητες που έδωσε ο Καλλικράτης στις  Περιφέρειες για το σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων έμειναν στα χαρτιά.  Αναλαμβάνουν οι ΦοΔΣΑ και δεν είναι μόνο αυτό.  Τελειώσαμε και με το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εκπονεί ο ΦοΔΣΑ  εγκρίνει ο Περιφερειάρχης. 


Δες τι θα γίνει τώρα στην Αττική.  Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  και η  Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ κάθησε 6 μήνες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση , πήγε 6 μήνες στην αιρετή Περιφέρεια και σε λίγο θα ταξιδεύσει στον Διαβαθμιδικό αναζητώντας ποιος θα βάλει τις υπογραφές.
Αν δεν βρει κανέναν; Ε και,   δεν πειράζει. Εξ άλλου  έχουμε τους λόγους γενικού δημοσίου συμφέροντος!
 Είπατε τίποτα για συμμετοχικές διαδικασίες και διαβούλευση;  Μετά τους διαγωνισμούς, αν είσαστε καλά παιδιά... και βλέπουμε.
 Έπεται συνέχεια...

ΣΜΤ : Όλοι στην Παναττική Απεργία 17 Γενάρη

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
http://www.somtechnik.gr/ Γραφεία: Πλατεία Καρύτση 10, ΑΘΗΝΑ, 4oς όροφος,TK:10561,
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΝΤΑΡΟΖΑ, 11.00 π.μ.

Στις 17 Ιανουαρίου απεργούμε και ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ενάντια στη φτώχια, τις απολύσεις, τη δραματική μείωση των μισθών μας. Ενώνουμε τους αγώνες μας ενάντια στις απολύσεις, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την εκ περιτροπής εργασία, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Ενώνουμε τη δράση μας με τους χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας καθώς οι εργοδότες δεν καταβάλλουν τα δεδουλευμένα. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους απεργούς στην ελληνική Χαλυβουργία, στον ALTER, στη Λουκίσα, στην Ελευθεροτυπία, στο νοσοκομείο Ερρύκος Ντυνάν, στους εργαζόμενους στην Αλεξ ΠΑΚ, στον Κατσέλη, στο Γερολυμάτο cosmetics, στο Μύλωνα, στα NOTOS GALERY, στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και στους εργαζόμενους εκατοντάδων άλλων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αγώνες.

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ –ΛΑΟΣ σε συμφωνία με την ΕΕ, το ΔΝΤ, το κεφάλαιο και τους τραπεζίτες, ετοιμάζεται να ικανοποιήσει όλες τις νέες αξιώσεις της εργοδοσίας και της τρόικας, για νέο τσεκούρωμα των μισθών και συντάξεων, κατάργηση του 13ου -14ου μισθού και των Συλλογικών Συμβάσεων, γενίκευση της ευελιξίας στην εργασία, κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας και όλων των ελάχιστων κοινωνικών παροχών. Προωθεί 150.000 απολύσεις στο δημόσιο, κλείσιμο και συγχωνεύσεις νοσοκομείων και υπηρεσιών του Δημοσίου.

Ήδη η χρονιά που πέρασε ήταν εφιαλτική. Η εργοδοσία εξοπλισμένη με το αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ, προχωρά σε αθρόες απολύσεις, επεκτείνει την ελαστική και εκ περιτροπής εργασία, μειώνει τους μισθούς. Πολλές επιχειρήσεις «πτωχεύουν», προκειμένου να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους, ενώ τα αφεντικά τους παραμένουν πάμπλουτα. Σε αρκετές περιπτώσεις η εργοδοσία «ανασυγκροτεί» τις επιχειρήσεις της με πιο “φτηνή εργασία”, ενώ πετάει στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους από αυτούς που χρόνια ξεζούμιζε! Οι εργαζόμενοι μηχανικοί «επιβαρύνονται» με νέα ασφαλιστικά χαράτσια για το ΤΣΜΕΔΕ που φτάνουν άμεσα έως και 423 € το μήνα, ενώ τα αποθεματικά των ταμείων μετατρέπονται σε αντικείμενο λεηλασίας από το κεφαλαίο και τις τράπεζες.

ΕΜΔΥΔΑΣ: Στάση Εργασίας για συμμετοχή στην Παναττική Απεργία στις 17/1

4ωρη Παν-Αττική ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
11.00 - 15.00
ΤΩΝ ΔΙΠΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
  την Τρίτη 17-01-2012

Εφαρμόζοντας την απόφαση της Π.Ο ΕΜΔΥΔΑΣ που προκήρυξε Παναττική Στάση Εργασίας συμμετέχουμε και δηλώνουμε την αντίθεσή μας:
 

·Στην εφεδρεία που απειλεί όλους μας και μας σπρώχνει στην ανεργία και την άμεση απόλυση 150.000 Δημοσίων Υπαλλήλων

·Στην κατάργηση όλων των κλαδικών και επιχώριων επιδομάτων με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου

·Στην ιδιωτικοποίηση  του έργου των Τεχνικών Υπηρεσιών (έκδοση νέων οικοδομικών άδειών, τακτοποίηση αυθαίρετων, επιβλέψεις δημοσίων έργων από πιστοποιημένο σώμα ελεύθερων επαγγελματιών)

·Στην αύξηση της φορολογίας σε όλους τους εργαζόμενους με την θέσπιση του αφορολόγητου στα 5.000€

·        Στην επιβολή της κάθε λογής χαρατσιών (κεφαλικός φόρος, εισφορά στα ακίνητα) σε όλους άδικα και ανεξέλεγκτα

·        Στην κλοπή των αποθεματικών των ταμείων (η απώλεια του ΤΣΜΕΔΕ από το κούρεμα των ομολόγων υπολογίζεται σε 1,3 δις ευρώ)


Παλεύουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Συγκέντρωση των Διπλωματούχων Μηχανικών

στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ  ώρα 11:00
 
 μαζί με άλλες Ομοσπονδίες και Σωματεία


ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΝΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΓΕΝΑΡΗ

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Να, τι πρέπει να κάνουμε με τους λογαριασμούς...

Ένας τρόπος ώστε οι "λογαριασμοί" να δίνουν χαρά αντί για στεναχώρια !!
Ανοιχτά τα ηχεία, και αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο!!

Το Ταμείο... ή ξεκίνησε το ξεπούλημα

Να δούμε ποιός θα κάνει ταμείο στο τέλος. Τα έντονα είναι δική μας προσθήκη.


Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) συστάθηκε την 1η Ιουλίου 2011 (N. 3986/2011), στο πλαίσιο της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής.
Στόχος του νέου νόμου ήταν η αποπολιτικοποιήση της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων και να η διαμόρφωση σε ένα απόλυτα επαγγελματικό πλαίσιο. Με αυτό τον τρόπο η πολιτεία εγκαταλείπει τον παλιό τρόπο αποκρατικοποιήσεων που γινόταν με βάση τον νόμο 3049/2002.
Το Ταμείο είναι ανώνυμη εταιρεία, με το Ελληνικό Δημόσιο ως το μόνο μέτοχο και με μετοχικό κεφάλαιο €30 εκατομμύρια. Το Ταμείο δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Δημοσίου και λειτουργεί με κανόνες ιδιωτικού δικαίου. Όσον αφορά στα περιουσιακά στοιχεία που μεταφέρονται από το Δημόσιο, αυτά δεν αποτελούν μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος και τα μέλη του ΔΣ ορίστηκαν με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Προηγουμένως ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, είχαν περάσει από την Επιτροπή του Άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής, όπου η τοποθέτηση τους εγκρίθηκε με 13 θετικές ψήφους σε σύνολο 15.
Το Ταμείο έχει 6ετή διάρκεια ζωής η δε σημερινή διοίκηση είναι διορισμένη για περίοδο τριών χρόνων. Το Ταμείο διοικείται αποκλειστικά από το Διοικητικό Συμβούλιο του. Καμία απόφαση που αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις δε λαμβάνεται από τη Γενική Συνέλευση. Το Διοικητικό Συμβούλιο περιλαμβάνει πέντε (5) μέλη και απαρτίζεται από εκπροσώπους των τριών πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) και επαγγελματικά στελέχη. Επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο έχουν οριστεί δύο παρατηρητές, ένας από την Ευρωζώνη και ένας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει την απόλυτη εξουσία για τις αποφάσεις των αποκρατικοποιήσεων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει την απόλυτη ευθύνη για τη λειτουργία του Ταμείου και εισηγείται τις αποκρατικοποιήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο για απόφαση.
Στο Ταμείο μεταφέρθηκαν τα περισσότερα  από τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και θα μεταφερθούν όποια ακόμη περιουσιακά στοιχεία αποφασίσει η Ελληνική Δημοκρατία να αξιοποιήσει ή να πουλήσει.
Όποιο περιουσιακό στοιχείο μεταφερθεί στο Ταμείο, πωλείται, αναπτύσσεται ή ρευστοποιείται. Δεν επιτρέπεται από τον Νόμο η επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων στο Δημόσιο.
Τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν μεταφερθεί στο Ταμείο συνοψίζονται σε τρείς κατηγορίες:
 • ακίνητα
 • μετοχές εταιρειών
 • δικαιώματα 
Πιο συγκεκριμένα στο Ταμείο έχουν μεταφερθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή: