Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μυστικό της "ελληνικής κρίσης"

Αναδημοσίευση από το xrimanews.
Παρά το γεγονός πως στην Ελλάδα επικρατεί ακόμη πολιτικό χάος η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν τα πράγματα όσον αφορά στο οικονομικό μέλλον της χώρας φαίνεται πως έχει καθοριστεί: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα στηρίξουν την υπογραφή της νέας συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου 'ως έχει', ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση και η έξοδος της χώρας από το ευρώ, καθώς τα ταμειακά της διαθέσιμα τελειώνουν περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης ARD, ωστόσο, το οποίο προβλήθηκε στις 27 Οκτωβρίου αλλά και σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal το οποίο δημοσιεύτηκε το πρωί της 4ης Νοεμβρίου, προκειμένου οι τράπεζες να αποδεχτούν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν κατά 50%, η Ελλάδα συμφώνησε στη μετατροπή του δικαίου που διέπει τα ομόλογα αυτά από το ελληνικό στο αγγλικό.
Με βάση την ισχύουσα μέχρι στιγμής νομοθεσία και όσο το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων παραμένει το ελληνικό, αν η Ελλάδα δεν αποφύγει την πτώχευση μπορεί να αποπληρώσει το χρέος που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών και όχι θεσμικών δανειστών (ΔΝΤ – ΕΕ) σε δραχμές, χωρίς να έχει καμία νομική κύρωση. Οι δανειστές σε αυτήν την περίπτωση υποχρεούνται να αποδεχτούν την αποπληρωμή στο ελληνικό νόμισμα. Έτσι η Ελλάδα μπορεί πολύ απλά να τυπώσει τόσες δραχμές όσο είναι το χρέος της στους ιδιώτες και να το ξεπληρώσει.
Αντίθετα, αν το δίκαιο αλλάξει στο αγγλικό όπως προβλέπεται στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου με βάση τα δύο προαναφερθέντα ρεπορτάζ, σε περίπτωση πτώχευσης η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της σε ευρώ, παρά το γεγονός ότι η ισοτιμία δραχμής – ευρώ θα κυλήσει πιθανόν κάτω από το 700/1. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει την οριστική παράδοση της χώρας στους δανειστές της, οι οποίοι θα μπορούν να διεκδικήσουν και να επιβάλλουν νομικά στην Ελλάδα είτε την αποπληρωμή του χρέους στο ακέραιο μέσω της επιβολής επαχθών φόρων στους πολίτες είτε την κατάσχεση δημόσιας περιουσίας είτε και τα δύο ταυτόχρονα.

Εκλογές ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ - ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, 6 Νοέμβρη 2011. Οι Υποψήφιοι της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων

Η παραπάνω αφίσσα κυκλοφορεί μόνο σε ψηφιακή μορφή.
Οι εκλογές για το πρώτο 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο του νεοϊδρυθέντος Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ -ΠΕΑ θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με τις εκλογές για την αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, στα γραφεία του συλλόγου, Βρυσακίου και Κλάδου στην Πλάκα, την ίδια μέρα Κυριακή 6 Νοέμβρη 2011.

Οι εκλογές θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε διπλή κάλπη και χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. ( Οι εγγεγραμμένοι στον ΣΑΔΑΣ -ΠΕΑ συνάδελφοι Αρχιτέκτονες της Αττικής, είναι αυτόματα εγγεγραμμένοι και στο Τοπικό Τμήμα Αττικής ).

συσπειρωση αριστερων αρχιτεκτονων

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ Δ.Σ.

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΗΣ
ΒΑΤΑΒΑΛΗ ΦΕΡΕΝΙΚΗ
ΓΚΟΝΤΙΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΚΑΪΜΑΚΗ ΝΤΟΡΑ
ΚΑΛΑΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΕΛΕΝΗ
ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟΥ ΜΑΤΙΝΑ
ΚΑΝΕΛΗ ΑΝΝΑ
ΚΑΡΑΒΙΤΗ ΕΥΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΩΝΙΑ
ΚΛΕΙΔΩΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΚΛΕΦΤΟΔΗΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΟΜΜΑΤΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΟΥΝΑΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΚΟΥΡΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ
ΛΑΥΡΕΝΤΑΚΗ ΖΩΗ
ΜΑΟΥΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΜΠΟΥΚΗ ΕΛΕΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ (ΜΠΟΥΛΙΝΑ)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΥ
ΠΑΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΣΙΑΠΚΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΙΑΤΙΤΣΑ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΤΣΙΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΤΟΤΣΙΚΑΣ ΠΑΝΟΣ
ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΜΑΙΡΗΛΙΑ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΚΑ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΑΚΗΣ
ΚΑΤΣΑΡΕΛΗ ΑΣΠΑ
ΜΥΡΙΑΛΗ ΜΥΡΤΩ
ΣΕΡΒΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΤΖΑΝΕΤΤΗ ΕΥΗ
ΧΑΛΙΚΙΑΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΑΛΩΜΗ

Δείτε επίσης :

Η κατάρρευση, κατάρρευση, αλλά και οι μπίζνες με τα σκουπίδια, μπίζνες

Αναδημοσιεύουμε από την Ελευθεροτυπία.

Νέο παράθυρο από την κυβέρνηση για είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση απορριμμάτων
Η πολιτική κατάρρευση, κατάρρευση, αλλά οι μπίζνες με τα σκουπίδια, μπίζνες. Ακόμη ένα «παράθυρο» για την πλήρη κυριαρχία των εργολαβικών συμφερόντων στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και την εξυπηρέτηση των πελατειακών της συμφερόντων κρατά ανοικτό η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος έχουν επαναφέρει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο τη διαχείριση στην Αττική αναλαμβάνει Ανώνυμη Εταιρεία που θα ανήκει στο Δημόσιο, θα κάνει προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και θα συνεργαστεί με τον παραχωρησιούχο εργολάβο μέσω άλλης εταιρείας ειδικού σκοπού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο που είχε καταρτιστεί παλαιότερα μελέτησαν ξανά προσφάτως ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου με τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο, προκειμένου να μεθοδεύσουν το πώς θα ξεπεραστούν εμπόδια που δημιουργούν νομοθετικές ρυθμίσεις που μεσολάβησαν.
Υπενθυμίζεται ότι με το σχέδιο «Καλλικράτης» που έγινε νόμος πέρυσι, τη διαχείριση των απορριμμάτων αναλαμβάνει στην Αττική Φορέας Συλλογικής Διαχείρισης (ΦΟΣΔΑ) στον οποίον συμμετέχουν οι δήμοι της περιοχής που εξυπηρετείται. Ο ΦΟΣΔΑ θα έπρεπε να είχε γεννηθεί από τις αρχές του 2011, προκειμένου να διαδεχθεί τον Ενιαίο Σύνδεσμο (ΕΣΔΚΝΑ). Ομως, καθυστέρησε το σύνολο των διαδικασιών που θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί για την εκλογή συλλογικών οργάνων, με συνέπεια τη διαχείριση να ασκεί ακόμη ο ΕΣΔΚΝΑ, διατηρώντας στα διοικητικά του όργανα πρόσωπα που έχασαν στις εκλογές του 2010.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση των Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων στην ΑΔΕΔΥ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ στο δημόσιο τομέα
Όταν η συνδικαλιστική γραφειοκρατία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) συγχαίρει το ΠΑΜΕ γιατί δεν καταγγέλει την αστυνομία για τα επεισόδια και την καταστολή της απεργιακής συγκέντρωσης στις 20/10 και οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές «διευκολύνουν το ΚΚΕ» μεταφέροντας τη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή –ημέρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση- τότε οι συναγωνιστές του ΠΑΜΕ πρέπει να μας εξηγήσουν πως υπηρετούν το στόχο «της ανατροπής της κυβέρνησης της τροϊκα και του κεφαλαίου» όπως υποστηρίζουν και γιατί ακυρώνουν τη δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων καταψηφίζοντας μαζί με ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ την πρόταση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ για κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, την ημέρα συζήτησης για “ψήφο εμπιστοσύνης” στην κυβέρνηση Παπανδρέου.
Στη συνεδρίαση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ(2/11/2011) ζήσαμε κι αυτό: όπως ανακοίνωσε ο κ.Τσικρικάς (αλλά επιβεβαίωσε και ο γραμματέας της ΠΑΣΚΕ δημοσίου) τους ζητήθηκε από το ΠΑΜΕ να μην πραγματοποιηθεί συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή γιατί έχει αποφασίσει το ΚΚΕ να κάνει πολιτική συγκέντρωση στο Σύνταγμα με ομιλήτρια την κα Παπαρήγα.
Χαρακτηριστικές οι φιλοφρονήσεις που ανταλλάχτηκαν εκατέρωθεν (πχ ο Μπράτης συνεχάρη το ΚΚΕ που δεν καταγγέλλει την αστυνομία για τα επεισόδια στην απεργιακή συγκέντρωση της 20/10 ημέρα θανάτου του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Κοτσαρίδη Δημήτρη!).
Επίσης η ΔΑΚΕ που αρχικά ο εκπρόσωπος της ζήτησε να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο λαό να εκδηλώσει την οργή και την αγανάκτηση του στην παραπαίουσα κυβέρνηση της τρόικας, στη συνέχεια άλλαξε στάση και ζήτησε τη μεταφορά της την Πέμπτη (αύριο !).
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ (Αρβανιτίδης ) μίλησε για «υπεύθυνες συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ –ΔΑΚΕ) που παρά τις τεράστιες διαφορές κατανοούν την κρισιμότητα των καιρών»!!!!

Εγκύκλιος για το ΕΤΑΑ

Ακόμα δύο αθλιότητες σε βάρος των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ. Έχουμε χάσει το λογαριασμό πια.

Διευκρινιστική εγκύκλιο σχετικά με τους επιμέρους τομείς κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), βάσει του νέου N. 3996/2011, εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.
Συγκεκριμένα, n συνταξιοδότηση των μητέρων ανηλίκων τέκνων από τους φορείς  αυτοαπασχολουμένων (παράγραφος 17, άρθρο 10) αφορά μόνο στις γυναίκες ασφαλισμένες στο ΤΑΝΠΥ μέχρι 31/5/1986, καθώς και στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών, με το σκεπτικό ότι μόνο για τις εν λόγω ασφαλισμένες προβλέπεται από τις καταστατικές διατάξεις των εν λόγω τομέων n δυνατότητα συνταξιοδότησής τους ως μητέρων ανήλικων τέκνων και δεν αφορά στις γυναίκες ασφαλισμένες στον Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) και τον Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ).
Παράλληλα, καθίσταται σαφές πως δεν χορηγούνται μειωμένες συντάξεις στις ασφαλισμένες του ΤΑΝΠΥ και του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, αφού και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη από τις καταστατικές διατάξεις των εν λόγω φορέων. Επίσης, εισάγεται κατώτατο όριο αποδοχών βάσει των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τους από 1/1/93 και εφεξής ασφαλισμένους, οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ ως έμμισθοι. Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, οι αποδοχές των έμμισθων ασφαλισμένων δεν μπορούν να  υπολείπονται του ποσού της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε φορά. Για το 2011 το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας διαμορφώνεται στα 693,35 ευρώ και  συνεπώς για τους τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ n ασφαλιστική εισφορά δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 138,67 ευρώ (εισφορά ασφαλισμένου 6,67% X 693,35 ευρώ = 46,25 ευρώ και εισφορά εργοδότη 13,33% X 693,35 = 92,42 ευρώ) για τους ασφαλισμένους άνω πενταετίας. To  κατώτατο όριο αποδοχών ισχύει για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους τομείς του ΕΤΑΑ στους οποίους υπάγονται οι έμμισθοι ασφαλισμένοι του ταμείου.
Σε περίπτωση που οι μηνιαίες αποδοχές υπολείπονται του ποσού της πρώτης ασφαλιστικής  κατηγορίας, οι διαφορές που προκύπτουν από την εισφορά ασφαλισμένου και την εργοδοτική εισφορά, καλύπτονται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους και σε  τρεις μάξιμουμ μηνιαίες δόσεις, εφόσον το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 150 ευρώ. Επίσης, παρατείνεται μέχρι 31/12/2011, n προβλεπόμενη προθεσμία για την επιστροφή των ασφαλιστικών  εισφορών στους από 1/1/1993 έμμισθους ασφαλισμένους του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, n οποία είχε λήξει στις 31/12/2010.

Άξιον Εστί

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ

ΤΑ ΠΑΘΗ

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΤΡΙΤΟ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ εκείνες έκαναν σύναξη μυστική τα παιδιά και λάβανε την απόφαση, επειδή τα κακά μαντάτα πλήθαιναν στην πρωτεύουσα, να βγουν έξω σε δρόμους και σε πλατείες με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει: μια παλάμη τόπο κάτω από τ’ ανοιχτό πουκάμισο, με τις μαύρες τρίχες και το σταυρουδάκι του ήλιου. Όπου είχε κράτος κι εξουσία η Άνοιξη.
Και επειδή σίμωνε η μέρα που το Γένος είχε συνήθιο να γιορτάζει τον άλλο Σηκωμό, τη μέρα πάλι εκείνη ορίσανε για την Έξοδο.
Και νωρίς εβγήκανε καταμπροστά στον ήλιο, με πάνου ως κάτου απλωμένη την αφοβιά σα σημαία, οι νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες.
Και ακολουθούσανε άντρες πολλοί, και γυναίκες, και λαβωμένοι με τον επίδεσμο και τα δεκανίκια. Όπου έβλεπες άξαφνα στην όψη τους τόσες χαρακιές, πού ‘λεγες είχανε περάσει μέρες πολλές μέσα σε λίγην ώρα.
Τέτοιας λογής αποκοτιές, ωστόσο, μαθαίνοντες οι Άλλοι, σφόδρα ταράχθηκαν.
Και φορές τρεις με το μάτι αναμετρώντας το έχει τους, λάβανε την απόφαση να βγουν έξω σε δρόμους και σε πλατείες, με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει: μία πήχη φωτιά κάτω απ’ τα σίδερα, με τις μαύρες κάνες και τα δόντια του ήλιου.
Όπου μήτε κλώνος μήτε ανθός, δάκρυο ποτέ δεν έβγαλαν.
Και χτυπούσανε όπου να ‘ναι, σφαλώντας τα βλέφαρα με απόγνωση.
Και η Άνοιξη ολοένα τους κυρίευε.
Σα να μην ήτανε άλλος δρόμος πάνω σ’ ολάκερη τη γη, για να περάσει η Άνοιξη παρά μονάχα αυτός, και να τον είχαν πάρει αμίλητοι, κοιτάζοντας πολύ μακριά, πέρ’ απ’ την άκρη της απελπισιάς, τη Γαλήνη που έμελλαν να γίνουν, οι νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες, και οι άντρες, και οι γυναίκες, και οι λαβωμένοι με τον επίδεσμο και τα δεκανίκια.
Και περάσανε μέρες πολλές μέσα σε λίγην ώρα. Και θερίσανε πλήθος τα θηρία, και άλλους εμάζωξαν. Και την άλλη μέρα εστήσανε στον τοίχο τριάντα.
Οδ. Ελύτης

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Η Αριστερά της δραχμής και η Αριστερά της πεντάρας

Αναδημοσιεύουμε αρθρο του Κώστα Παπουλή μέλους της συσπείρωσης από την ΕΟΣ.
Με μεγάλη απορία και θλίψη, παρατηρεί κανείς την προτίμηση και τις κραυγές της κοινοβουλευτικής αριστεράς για εκλογές, παρά για δήμο-ψήφισμα. Όχι στα ψευτοδιλήμματα φωνασκεί το ΚΚΕ, να αποτυπωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί λένε στον Συνασπισμό. Όμως ποιά είναι τα ψευτοδιλήμματα; Αν το δήμο-ψήφισμα είναι ναι ή όχι στην δανειακή σύμβαση και στην συνεπακόλουθη λεηλασία και αποικιοποίηση της χώρας, γιατί το δίλημμα είναι πλαστό; Μήπως επειδή με το όχι, ή πρέπει να φέρουν μία νέα συμφωνία, ή αν δεν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ; Τα πράγματα είναι πολύ καθαρά, και μόνο όποιος δεν σηκώνει το γάντι, ή θέλει να την στρίψει από την πραγματικότητα, μιλάει για «εκβιασμούς». Από την άλλη, τι θα αποτυπώσουν οι εκλογές; Τα προγράμματα των κομμάτων, για την έξοδο από την κρίση, είναι από θολά έως ανύπαρκτα. Οι συσχετισμοί δείχνουν Σαμαρά, με μηδενικές πιθανότητες να μετεξελιχθεί σε έλληνα Κίρσχνερ. Συνεπώς, για ένα χρονικό διάστημα, ίσως πάρει παράταση το πολιτικό σύστημα και η κατοχή της τρόικας. Η Αριστερά θα κρύψει την προγραμματική ένδεια της, για την έξοδο από την κρίση, μέσω της εκλογικής της ενίσχυσης, ενώ η ελληνική κοινωνία θα ζει τραγικές στιγμές.
Αντίθετα, σηκώνοντας το γάντι του δημοψηφίσματος, η Αριστερά καταρχήν σέβεται τον λαό. Κανένα κοινοβούλιο, δεν μπορεί να αποφασίσει για την μοίρα του, ιδίως τώρα που η πατρίδα του, μετατρέπεται σε γερμανικό προτεκτοράτο. Το δήμο-ψήφισμα δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση, ενώ οι εκλογές της λύνουν τα χέρια. Δημιουργεί προηγούμενο, μια και επόμενη «σύμβαση» να φέρουν, και αυτή πρέπει να (κατα)ψηφισθεί από τον λαό (βλ. Ισλανδία). Είναι παράδειγμα για τον υπόλοιπο Νότο. Ενώ και μόνο η λέξη δήμο-ψήφισμα, άναψε φωτιά σε όλη την ζώνη του ευρώ. Συγχρόνως υποχρεώνει τις δυνάμεις του όχι στο προτεκτοράτο, να μιλήσουν και για την σοβαρή πιθανότητα της μετα-ευρώ μέρας που θα φέρει το όχι. Να αναδείξουν δηλαδή, ένα στοιχειώδες, ρεαλιστικό και άμεσο πρόγραμμα εξόδου από την ελληνική τραγωδία, με ενισχυμένες τις δυνάμεις της εργασίας και την δημοκρατία, δηλαδή το: στάση πληρωμών-δραχμή-εθνικοποιήσεις-παραγωγική αναγέννηση-δημοκρατία.
Η πορεία προς το δήμο-ψήφισμα, μπορεί να επιταχύνει τις διαλυτικές δυνάμεις του πολιτικού συστήματος, μια που το δίλημμα ή εθνικό νόμισμα ή προτεκτοράτο, διαπερνάει τους ψηφοφόρους όλων των πολιτικών κόμματων. Συγκροτεί ακόμη, ένα μεγάλο μέτωπο, που και στην απίθανη περίπτωση που χάσει, είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει αμέσως μετά.
Είναι ίσως για τα παραπάνω, που μάλλον δήμο-ψήφισμα δεν θα γίνει. Αν γίνει, είναι μια πραγματική ευκαιρία. Η Αριστερά, όμως–όχι φυσικά όλη- φοβάται το δήμο-ψήφισμα και προκρίνει (ακγαζέ με τον Σαμαρά) εκλογές.
Μπορεί, ορισμένοι να μας χαρακτηρίζουν Αριστερά της δραχμής, αλλά- όπως λέει και ένας φίλος- υπάρχει και η Αριστερά της πεντάρας.

Το 64% των κρατικών δαπανών για τοκοχρεολύσια (!)

Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη. Η στάση πληρωμών και η διαγραφή του χρέους - εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία - είναι μονόδρομος για την επιβίωση του ελληνικού λαού και των εργαζομένων. Να αποκαλύψουμε επιτέλους τα κυβερνητικά ψεύδη ότι τα τροϊκανά δάνεια πάνε σε μισθούς και συντάξεις. Στο σύνολο τους πάνε για να καλύψουν τα παλαιότερα τοκογλυφικά δάνεια.

Το σύνολο των 65 δισ. ευρώ από τα δάνεια της τρόικας, κατέληξε στα χέρια των πιστωτών του ελληνικού δημοσίου
Το 64% των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, άγγιξαν οι δαπάνες για πληρωμή τοκοχρεολυσίων το εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2011, ενώ όλο το υπόλοιπο 36% διατέθηκε για το σύνολο των αναγκών της λειτουργίας του κράτους. Τα διάφορα λειτουργικά έξοδα, τη διατήρηση των κρατικών μηχανισμών και οργανισμών, την πληρωμή μισθών, συντάξεων, την επιχορήγηση ασφαλιστικών ταμείων, συγκοινωνιακών φορέων κλπ.
Ειδικότερα, οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν το εννιάμηνο στα 106,2 δισ. ευρώ, τα οποία αναλύονται σε 67,8 δισ. ευρώ για εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους και 38,4 δισ. ευρώ για την κάλυψη του συνόλου των κρατικών δαπανών. Με δεδομένο ότι από τις πρώτες πέντε (5) δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ, η Ελλάδα έχει λάβει 65 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνεται πλήρως η θέση, ότι η χορήγηση του δανείου από την τρόικα, αποσκοπεί αποκλειστικά στην πληρωμή των πιστωτών του ελληνικού δημοσίου. 

Με άλλα λόγια, τα 65 αυτά δισ. χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων που βρίσκονται στα χέρια των τραπεζών και άλλων ιδιωτικών κερδοσκοπικών οργανισμών, και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Και το μεν δάνειο των τροϊκανών, διασώζει τις ελληνικές και ξένες τράπεζες, οι οποίες διακρατούν ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους, το τίμημα όμως που πληρώνει ο λαός της χώρας με τα μέτρα του μνημονίου, είναι δυσβάστακτο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού το εννιάμηνο, ανήλθαν σε 106,2 δισ. ευρώ. Από αυτές μόνο 37,8 δισ. ευρώ, ή το 36% του συνόλου, δαπανήθηκαν για τη χρηματοδότηση των πρωτογενών δαπανών και συγκεκριμένα: 16,3 δισ. ευρώ για αποδοχές και συντάξεις, 13,1 δισ. ευρώ για ασφάλιση - περίθαλψη - κοινωνική προστασία, 4,4 δισ. ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 35 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες του κράτους, καλύφθηκαν κατά 93% από τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και πιο συγκεκριμένα από τη φορολογία που πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Αρα, το ιδεολόγημα, ότι πήραμε το δάνειο από την τρόικα για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, καταρρίπτεται.
Αντίθετα το πολύ μεγάλο κονδύλι των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, αφορά τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, οι οποίες χρηματοδοτούνται επί της ουσίας από το δάνειο της τρόικας. Ειδικότερα, το εννιάμηνο οι δαπάνες για πληρωμή τόκων ανήλθαν στα 14 δισ. ευρώ, ενώ για πληρωμή χρεολυσίων καταβλήθηκαν 47,4 δισ. ευρώ. Για την τακτοποίηση υποχρεώσεων με την έκδοση ομολόγων διατέθηκαν 4,2 δισ. ευρώ, για συμμετοχή του κράτους σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών (βαρύνεται το κρατικό χρέος) 1,2 δισ. ευρώ και για καταπτώσεις εγγυήσεων φορέων εντός της γενικής κυβέρνησης 0,9 δισ. ευρώ. Συνολικά για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους καταβλήθηκε το ιλιγγιώδες ποσό των 63,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 35 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Από αυτά, τα 14,3 δισ. ευρώ αφορούν εισπράξεις από άμεσους φόρους, τα 20,6 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους και τα υπόλοιπα προέρχονται από μη φορολογικές πηγές. Ενδεικτικό είναι, ότι από φορολογία φυσικών προσώπων εισπράχθηκαν 6,1 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι φόροι που κατέβαλαν τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις) ανήλθαν μόλις στα 1,9 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 19,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 15,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Συλλαλητήρια Πέμπτη - Παρασκευή στο Σύνταγμα

Σήμερα Πέμπτη 3/11 στις 6μμ στην Πλ. Κλαυθμώνος η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει συλλαλητήριο ενάντια στο δημοψήφισμα (στο οποίο καλούσαν και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία) και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο Παρασκευή το ΚΚΕ οργανώνει συγκέντρωση στις 6 μμ στο Σύνταγμα. Εκ των υστέρων το κάλεσμα των Πρωτοβάθμιων άλλαξε και έγινε για την Παρασκευή στις 7μμ στην πλ. Κλαυθμώνος. Να στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις αυτές, γιατί οι πολιτικές εξελίξεις πρέπει να έχουν τη σφραγίδα του λαού και των εργαζομένων, αλλιώς θα είναι ερήμην του. Δε μπορούμε όμως παρά να σχολιάσουμε αρνητικά τις πρωτοβουλίες από τα πάνω, χωρίς τους εργαζόμενους με καλέσματα που αλλάζουν, διασπούν, μπερδεύουν και δίνουν την πρωτοβουλία όχι στους ίδιους τους εργαζόμενους και το λαό αλλά στα κόμματα και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Το ποτάμι δεν θα γυρίσει πίσω! Οι εργαζόμενοι και ο λαός θα νικήσουν την τρομοκρατία, τον εκβιασμό και την επίθεση στα δικαιώματά του από τη χούντα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου και όσων πολιτικών δυνάμεων τη στηρίζουν!
ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 7 μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
Με το αναγγελθέν δημοψήφισμα, η κυβέρνηση των μνημονίων, της εργασιακής εξόντωσης και του ξεπουλήματος της λαϊκής δημόσιας περιουσίας κλιμακώνει τον εκβιασμό της. Για τα "ιερά και όσια" της διεθνούς των τοκογλύφων, των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και των ντόπιων εκμεταλλευτών δεν διστάζει να οδηγήσει το λαό στην ανοιχτή χρεοκοπία, έρμαιο των τοποτηρητών της τρόϊκα.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω

Η λαϊκή οργή δεν εκτονώνεται με δημοψηφίσματα, εκβιαστικά διλήμματα και αναμονή για κάλπες. Η οργή του λαού θα τους διώξει άμεσα μαζί με κάθε επίδοξο διαχειριστή του κοινωνικού πολέμου, τεχνοκράτη ή πολιτικό.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ σε ένα εργατικό και λαϊκό μέτωπο αγώνα, ρήξης και ανατροπής .
  • Για να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η τρόικα, η Εποπτεία και κάθε διαχειριστής της επίθεσης.
  • Για να ανατραπεί το μνημόνιο, η επαίσχυντη δανειακή σύμβαση και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που έφερε μαζί της.
  • Για στάση πληρωμών στους τοκογλύφους και διαγραφή του χρέους.
  • Για ρήξη με την ΕΕ και το ΔΝΤ.Για εθνικοποίηση τραπεζών και στρατηγικών επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο.
  • Για ριζική αναδιανομή του πλούτου υπέρ του εργατικού εισοδήματος σε βάρος των κερδών.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ.

Μπορούμε ΤΩΡΑ, με αποφασιστική δράση και συντονισμό να τους ρίξουμε οριστικά.
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 7 μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ - ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ.

Για να βγει νικητής ο λαός και όχι ο φόβος!

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Διακύρηξη της συσπειρωσης αριστερων αρχιτεκτονων για τις εκλογές του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ

Θα σχεδιάσουμε τον κόσμο με δικά μας υλικά
Σε συνέχεια των αναρτήσεων με την αφίσα και τους υποψήφιους της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων αναρτούμε την εκλογική της διακύρηξη για τις εκλογές της Κυριακής 6 Νοέμβρη. Πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία υπάρχουν εδώ. Δεν ελπίζουμε στον κόσμο του κεφαλαίου - Δε φοβόμαστε να τον ανατρέψουμε. συσπειρωση αριστερων αρχιτεκτονων 2011

Να σταματήσει άμεσα η δίωξη κατά του αγωνιστή εκπαιδευτικού Κώστα Τουλγαρίδη



ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Δ.Ε.

http://paremvaseisde.gr/ l paremvaseis.de@gmail.com l τηλ. 210 3318624

Με τη δίωξη του συναδέλφου Κώστα Τουλγαρίδη μέλους του ΔΣ του συλλόγου «Κ. Σωτηρίου», πρώην μέλους του ΔΣ της ΔΟΕ και αναπληρωματικού αιρετού στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής συνεχίζεται το κομπολόι διώξεων συνδικαλιστών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι σαφές ότι η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων έχει μπει στο στόχαστρο.

Η κυβέρνηση αντιδρά με διώξεις μπροστά στην όλο και πιο μαζική αντίδραση των εργαζομένων στη βαθιά αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της, στην καθολική απονομιμοποίηση της πολιτικής της. Μια απονομιμοποίηση που εκφράστηκε με τον πιο σαφή τρόπο στη μετατροπή από χιλιάδες λαού των παρελάσεων για το ΟΧΙ σε όλη τη χώρα σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και της υποτέλειας της στην ΕΕ, στους τραπεζίτες και το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο. Για αυτό απαντά με το μόνο όπλο που της έχει απομείνει: τον αυταρχισμό και την καταστολή.
Μια σειρά γεγονότων το τελευταίο διάστημα δείχνουν την κατεύθυνση που έχει δώσει η κυβέρνηση στους μηχανισμούς της για εκφοβισμό των εργαζομένων, για την ανάσχεση της λαϊκής οργής: πρέπει να χτυπηθούν οι πρωτοπόροι αγωνιστές για να τρομάξουν οι εργαζόμενοι. Σε αυτό το πλαίσιο ήρθε η δίωξη κατά του συναδέλφου Κ. Τουλγαρίδη για «αναξιοπρεπή διαγωγή υπαλλήλου εντός υπηρεσίας, άσκηση αδικαιολόγητης κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής, απείθεια». Έτσι βαφτίστηκε η παρέμβαση για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Γίνεται φανερό ότι το νέο μισθολόγιο που συνδέει τη μισθολογική εξέλιξη με θέματα συμπεριφοράς απέναντι στους προϊσταμένους και τις επιλογές τους, έχει διαμορφωθεί και σαν όπλο διασφάλισης της φοβισμένης σιωπής των εκπαιδευτικών.
Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Αναφερόμενοι μόνο στην εκπαίδευση καταγράφουμε την κλήση σε γραπτή απολογία από την Α΄ Διεύθυνση Αθήνας του Παύλου Αντωνόπουλου, μέλους του ΔΣ της ΟΛΜΕ σήμερα, μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, σαν απάντηση στις συκοφαντίες βουλευτή του ΛΑΟΣ, τη δίωξη του προέδρου της ΕΛΜΕ Πειραιά Σάββα Σάββα μετά από παραγγελία του περιφερειάρχη εκπαίδευσης, την κλήση σε απολογία του προέδρου της Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας Μπάμπη Κόκλα με παραγγελία της ίδιας της υπουργού γιατί ζήτησε σε κλειστή συνδικαλιστική συνεδρίαση τη διερεύνηση καταγγελιών για την έκδοση των DVD από το υπουργείο, τη δίωξη του Παντελή Βαϊνά, αιρετού της Γ΄ Αθήνας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κλπ.
Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση: Ο λαός δεν εκφοβίζεται. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η οργή του λαού μετατρέπεται σε τσουνάμι που παρασύρει την πολιτική της, τους πολιτικούς εκφραστές αυτής της πολιτικής και όλο το πλέγμα κυριαρχίας τους. Ας τρέμουν. Κανείς δεν θα γλυτώσει από τη λαϊκή θέληση για αλλαγή. Οι εργαζόμενοι θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, την επιβίωση τους, την αξιοπρέπεια τους και τους συναδέλφους τους. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει.
Αθήνα, 31.10.2011

Το "κούρεμα" σαρώνει και τα υγιή ταμεία...δηλαδή το ΤΣΜΕΔΕ

 Αναδημοσιεύουμε από το Πρώτο Θέμα.

Με διαθέσιμα περί τα 5-6 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος και περί τα 2 δισεκ. ευρώ υπό τη δική του διαχείριση, το Ταμείο Επιστημόνων που προήλθε από τη συνένωση τριών από τα υγιέστερα ασφαλιστικά ταμεία, του ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) του ΤΣΑΥ (υγειονομικοί/γιατροί) και του Ταμείου Νομικών, ήταν από τα ελάχιστα ταμεία που μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη μπορούσε, παρά την κρίση των τελευταίων δύο χρόνων να θεωρηθεί ότι παραμένει υγιές, λόγω των υψηλών αποθεματικών και της μεγάλης περιουσίας του.

Εκ των τριών το ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο των μηχανικών, υφίσταται διπλό κούρεμα και από το υγιέστερο ταμείο της Ευρώπης, όπως είχε χαρακτηρισθεί στο παρελθόν, διατρέχει σήμερα τον κίνδυνο να μείνει με το 1/3 της συνολικής αξίας των επενδύσεων του!

Το ΤΣΜΕΔΕ, ως θεσμικός επενδυτής, με μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, η πλειοψηφία των οποίων στο πλαίσιο της διαχείρισης της ΤτΕ έχει μετατραπεί σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου, μετά το κούρεμα θα μείνει με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του που προέρχεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Ταυτόχρονα το ΤΣΜΕΔΕ, είναι ο βασικός μέτοχος της Τράπεζα Αττικής στην οποία ελέγχει το 43% των μετοχών. Η Τράπεζα Αττικής μπαίνει στο πρόγραμμα του κουρέματος και όπως όλες οι τράπεζες, ή θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της άμεσα ή θα πρέπει να προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να καλύψει τις απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της.

Δεδομένου ότι ο βασικός μέτοχος είναι ασφαλιστικό ταμείο, το οποίο θα υποστεί ζημιά και από τα ομόλογα που κατέχει, οι δυνατότητες να συμμετάσχει σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Αττικής είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ανύπαρκτες.
Ζημίες που δεν αντισταθμίζονται

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Αυτή η Δευτέρα δεν θα είναι σαν τις άλλες Δευτέρες

Αναδημοσίευση από τη Γαλαρία.
Αυτή τη Δευτέρα δεν θα ξυπνήσω στις 5:00 τα χαράματα, δεν θα μαζέψω τα τάπερ με τα φαγητά της βδομάδας, δεν θα κάνω 100 χιλιόμετρα για να φτάσω στην δουλειά μου. Γιατί δεν έχω πλέον δουλειά.
Η εταιρία μου αποφάσισε πως δεν υπάρχει πλέον θέση για μένα, με αποζημίωσε και με έστειλε στο ταμείο ανεργίας.
Θα περιμένει κανείς από έναν πρόεδρο Σωματείου όπως εγώ να πει πως τίποτα δεν πάει χαμένο, ψηλά το κεφάλι συνάδελφοι, θα βρεθούμε στους δρόμους και πως όλοι ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Ωραία είναι όλα αυτά αλλά εγώ θα μιλήσω για συναισθήματα, για φόβους, για συμπεράσματα. Τα άλλα θα τα γράψω σε κάποια ανακοίνωση, μπας και την διαβάσει κανείς και αποφασίσει να σηκώσει τον κώλο του και βγει στους δρόμους.
Αυτή η Δευτέρα λοιπόν δεν θα είναι σαν τις άλλες Δευτέρες. Αυτή την Δευτέρα δεν θα είμαι εργαζόμενος εργάτης, αλλά άνεργος εργάτης.
Αλλά τελικά γιατί κάποιος γίνεται εργάτης?
Είναι εύκολη η απάντηση. Γιατί δεν μπόρεσε να γίνει κάτι άλλο. Ήταν η λογική κατάληξη για κάποιον που δεν τα πήγαινε καλά στο σχολείο ή επειδή ακολούθησε την δουλειά του πατέρα του, ή και για τα δύο μαζί.
Εκτός κι αν είσαι από μικρός μαλάκας και νομίζεις όπως εγώ, πως μόνο όποιος ζει μες την μουντζούρα μπορεί να λέει με περηφάνια πως είναι εργαζόμενος.
Αν έχεις και για πρότυπο έναν πατέρα μουντζούρη που πάντα έβριζε το «Δημόσιο» δεν θες και πολύ για να το πιστέψεις. Η αλήθεια είναι πως ο μπαμπάς έπαψε να βρίζει όλο το «Δημόσιο» από τότε που η αδερφή μου μπήκε στο «Δημόσιο».

6 Νοέμβρη Εκλογές ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ στηρίζουμε συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων


Εκλογές ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ, 6 Νοέμβρη 2011, η αφίσσα της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων - ΠΟΥ και ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

Εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Πού ψηφίζουμε.

Α.Π. 44485

Αθήνα 27 Οκτωβρίου 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων
Προσκαλεί
Τους αρχιτέκτονες σε όλη την χώρα να λάβουν μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη της Πανελλήνιας Αντιπροσωπείας που θα πραγματοποιηθούν την
Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011 σ' όλη τη χώρα

Εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν στις Έδρες των Συλλόγων – Τμημάτων και σε έδρες Νομών – Πόλεων:

Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης
1. Δράμα (Γραφεία ΤΕΕ)
2. Καβάλα (Γραφεία ΤΕΕ)
3. Κομοτηνή (Γραφεία ΤΕΕ)
4. Ξάνθη (Γραφεία ΤΕΕ)
5. Ορεστιάδα (Γραφεία ΤΕΕ)

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
1. Βέροια (Δημαρχιακό κατάστημα)
2. Έδεσσα (Γραφεία ΤΕΕ)
3. Θεσσαλονίκη (Γραφεία ΤΕΕ)
4. Πολύγυρος (Γραφεία Συλλόγου)
5
. Σέρρες (Γραφεία ΤΕΕ)

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
 1. Κοζάνη (Γραφεία ΤΕΕ)

Περιφέρεια Ηπείρου
1. Ηγουμενίτσα (Γραφεία ΤΕΕ)
2. Ιωάννινα (Γραφεία ΤΕΕ)
3. Πρέβεζα (Γραφεία ΤΕΕ)

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
1. Ζάκυνθος (Γραφεία ΤΕΕ)
2. Κέρκυρα (Γραφεία ΤΕΕ)
3. Κεφαλλονιά (Αργοστόλι, Πολεοδομία)
4. Λευκάδα (Γραφεία ΤΕΕ)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
1. Αγρίνιο (Γραφεία ΤΕΕ)
2. Πάτρα (Γραφεία ΤΕΕ)
3. Πύργος (Γραφεία ΤΕΕ)

Περιφέρεια Θεσσαλίας
1. Βόλος (Γραφεία ΤΕΕ)
2. Καρδίτσα (Γραφεία ΤΕΕ)
3. Λάρισα (Γραφεία ΤΕΕ)
4. Τρίκαλα (Γραφεία ΤΕΕ)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
1. Λαμία (Γραφεία ΤΕΕ)
2. Λειβαδιά (Γραφεία ΤΕΕ)
3. Χαλκίδα (Γραφεία ΤΕΕ)

Περιφέρεια Αττικής
1. Αθήνα (Γραφεία ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)

Οι Εφαρμοστικές Εγκύκλιοι του Πολυνομοσχέδιου της ντροπής

Αναρτούμε τις 6 εφαρμοστικές εγκυκλίους του άθλιου πολυνομοσχεδίου για το νέο Μισθολόγιο του Δημοσίου και την εργασιακή εφεδρεία (τις απολύσεις δηλαδή) Η πρώτη εγκύκλιος δίνει οδηγίες για την κατάταξη των υπαλλήλων στους βαθμούς βάσει των μεταβατικών διατάξεων και η δεύτερη ασχολείται με την κατάργηση κενών οργανικών θέσεων πολιτικού προσωπικού με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου. Η τρίτη εγκύκλιος επιχειρεί να ρυθμίσει την κατάργηση κενών θέσεων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και εργασιακής εφεδρείας και η 4η την αυτοδίκαιη απόλυση και προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα. Οι δύο τελευταίες εγκύκλιοι αναφέρονται στην αναδιοργάνωση δημοσίων υπηρεσιών και ανακατανομή οργανικών θέσεων και στην συγκρότηση συλλογικών οργάνων της διοίκησης και ορισμός των μελών τους με κλήρωση. Και ενώ αυτά τρέχουν τα σωματεία αναστείλανε όλες τις κινητοποιήσεις, μέχρι νεωτέρας. Άξιοι...
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το περιεχόμενο όλων των εγκυκλίων, παρακάτω:
Εφαρμοστικές Εγκύκλιοι του Πολυνομοσχέδιου

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Catastroika


CATASTROIKA 1ο trailer from ThePressProject on Vimeo.
Ένα ντοκιμαντέρ με άδεια ελεύθερης διανομής και αναμετάδοσης, στο οποίο μπορείς και εσύ να συμμετέχεις. Γίνε συμπαραγωγός... 
Οι δημιουργοί του Debtocracy, του ντοκιμαντέρ που είδαν τουλάχιστον δύο εκ. άνθρωποι, επιστρέφουν με μια νέα παραγωγή. Η CATASTROIKA αναζητά τις συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας. Εξετάζοντας παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Δύσης προσπαθεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν το ίδιο μοντέλο εφαρμοστεί σε μία χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης. Διαβάστε περισσότερα...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Γιατί κλαις πρόεδρε?

ΓΙΑΤΙ ΚΛΑΙΣ, ΠΡΟΕΔΡΕ;

Τ’ αληθινά δάκρυα απεχθάνονται το φως της δημοσιότητας.
ΜΠ. ΜΠΡΕΧΤ

28 Οκτώβρη 2011

Είδα το παιδί στο αναπηρικό καρότσι να ορθώνεται.
Είδα το φάσκελο του έφηβου στους κομισάριους.
Είδα τους νέους ν’ αποστρέφουν το βλέμμα απ’ την εξέδρα του καίσαρα.
Είδα το  πένθος στα άσπρα πουκάμισα.
Είδα τη σημαία να ατενίζει το λαό.
Είδα στις μπάντες με μαύρες κορδέλες
Είδα την απόγνωση να γίνεται οργή,
την οργή να παίρνει στόμα,
το στόμα να καταριέται και ν’ απαιτεί.

ΕΠΕΛΑΣΗ, ΠΑΡΕΛΑΣΗ, ΠΡΟΕΛΑΣΗ.

Στην τελετή παράδοσης  της προεδρίας το 2005, η αποχωρούσα πρόεδρος, κ. Ψαρούδα Μπενάκη, τονίζει: «τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν», «Τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές, καθώς θα μπορούν να προστατεύονται αλλά και να παραβιάζονται, από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων»,  «Η δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμαστεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης». 


 Έκτοτε η κ. Μπενάκη εξαφανίστηκε από το πολιτικό προσκήνιο, ενώ τη δήλωσή της δεν καταδέχτηκε να σχολιάσει κανένας εμβριθής αναλυτής, κανένας ειδικός παραθυρολάγνος.


Σ’ αυτή την απίστευτη δήλωση, θα μπορούσατε τουλάχιστον να πείτε πως, όσον αφορά την προεδρία της δημοκρατίας, θα αποκρούσετε τέτοια μαύρα ενδεχόμενα και θα προστατέψετε την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα των ανθρώπων. .
Εσείς τότε, κύριε πρόεδρε,  απαντήσατε μ’ ένα ασυνάρτητο «ευχαριστώ».

Η «λαϊκή κυριαρχία», που αναφέρεται στον πρόλογο του συντάγματος και που με τόσο ωραία λογάκια διατυμπανίστηκε από το μεγάλο παραμυθά στο «συμβόλαιο με το λαό», συρρικνώθηκε στην υπογραφή του νεογιάπη υπουργού οικονομικών και παραοικονομίας.
Από τις 6 Μάη 2010 και στο εξής, ο εκάστοτε αυτός αποφασίζει την ανανέωση των συνθηκών παράδοσης της χώρας, καταδεχόμενος ενίοτε να σας ενημερώνει. Οι πολλοί των ‘έγκριτων’ συνταγματολόγων και  οι συνυπεύθυνοι συνυπουργοί  κατάπιανε αμάσητη την πιο κατάφωρη παραβίαση  του.
Η χώρα παραδόθηκε στο στόμα του λύκου. Άρχισε η μεγάλη νύχτα για το λαό.
Εσείς τότε εκκωφαντικά, και οπωσδήποτε χωρίς να δακρύσετε, σιωπήσατε, κύριε πρόεδρε.

Και όσο έβλεπαν  με πόση άνεση συνυπογράφετε, αποφάσισαν να μην μπαίνουν καν στον κόπο. Ούτε εκείνοι, ούτε εσείς.
Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση, οι δυο μαύρες νεκρολογίες.  δεν φέρνουν καν τη δική σας υπογραφή. Όχι γιατί την αρνηθήκατε, όπως θα ‘πρεπε ως εγγυητής του Συντάγματος, αλλά γιατί σας θεώρησαν -  τόσο απαξιωτικά για σας, τόσο καταστροφικά για τη χώρα - δεδομένο.
Κι όμως δε δακρύσατε.

Αλεξ Αθανασόπουλος: το «τσιράκι» του εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΠΑΣΚΕ-ΕΛΠΕ σε νέες περιπέτειες !!!

Αναδημοσιεύουμε από το blog της Αριστερής Συσπείρωσης Εργαζομένων Χημικών Μηχανικών.
ΑΛΕΞ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: το «τσιράκι» του εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΠΑΣΚΕ-ΕΛΠΕ σε νέες περιπέτειες !!!

Στις 19.09.2011, στο ΔΣ του ΠΣΧΜ, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ Α. Αθανασόπουλος με αχαρακτήριστες εκφράσεις και ύβρεις επιτέθηκε ΑΝΑΙΤΙΑ και ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ στο συνάδελφο και συναγωνιστή Μανόλη Αθανασίου, συνδικαλιστή Χημικό Μηχανικό στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ Α.Ε. και μέλος του σχήματος της ΑΣΕΧΜ στον ΠΣΧΜ, τον οποίο και επιχείρησε να προπηλακίσει με τη βοήθεια και του ταμία του Συλλόγου Βασίλη Αναλυτή και αρχισυντάκτη της περιοδικής έκδοσης του Συλλόγου, ο οποίος όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει σε ενημέρωση για τα οικονομικά του συλλόγου αλλά εκδίδει το περιοδικό χωρίς την ενημέρωση του συνόλου των μελών της συντακτικής, σε αγαστή συνεργασία με τη ΔΗΠΑΜ και τη Συνεργασία. Παρατάξεις τις οποίες καλούμε να πάρουν επιτέλους ξεκάθαρη θέση για τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ διοικεί τον σύλλογο
Πρόκειται περί ενός χαρακτηριστικού παραδείγματος εργατοπατέρα συνδικαλιστή, χειροκροτητή της κυβερνητικής πολιτικής και κλακαδόρου υποψήφιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, γνωστού για το ποιόν του στους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ. Ο άνθρωπος αυτός προσπαθώντας καθ' έξιν να υποβαθμίσει την πολιτική αντιπαράθεση σε προσωπικές αντεγκλήσεις, «συνδικαλίζεται» με βάση τα προσωπικά του απωθημένα: δεν είναι τυχαίο ότι θυμόταν το καλοκαιρινό «κράξιμο» που του επιφύλαξαν οι εργαζόμενοι του Ομίλου των ΕΛΠΕ στις 29.06.2011 όταν «σαν τον κλέφτη» επιχείρησε να εισέλθει στο ξενοδοχείο CARAVEL όπου πραγματοποιούταν η Συνέλευση Μετόχων της Εταιρείας και ενώ οι συνάδελφοί του είχαν αποκλείσει το χώρο του ξενοδοχείου διαμαρτυρόμενοι για τη μη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Στο ντελίριο της τραμπούκικης συμπεριφοράς του, δε, δεν δίστασε να απευθυνθεί με αχαρακτήριστη θρασύτητα ακόμη και απέναντι σε γυναίκα συνάδελφο, συγκεκριμένα τη συναγωνίστρια Ξενιώ Δρόσου, εκλεγμένη στο ΔΣ του Συλλόγου με το προαναφερόμενο ψηφοδέλτιο της ΑΣΕΧΜ. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος συνάδελφος λειτουργεί με προκλητική συμπεριφορά αφού επανειλημμένα έχει εξαπολύσει απειλές απέναντι στην ΑΣΕΧΜ, κυρίως με αφορμή την δημοσιοποίηση του σκανδάλου του ΕΕΚ και της διαπλοκής του συλλόγου με ένα υπερχρεωμένο επιστημονικό και εκπαιδευτικό κέντρο, διαπλοκή για την οποία κύρια ευθύνη έχει η πλειοψηφούσα ΠΑΣΚ ενώ συχνά μας υπενθυμίζει ότι είναι η πλειοψηφία και να λέμε και ευχαριστώ που μας ενημερώνουν για τις αποφάσεις που λαμβάνουν μακριά από δημοκρατικές διαδικασίες (όπως η συμμετοχή του Συλλόγου στη ΔΕΘ).
Το χειρότερο, βέβαια, δεν είναι αυτή καθεαυτή η συμπεριφορά του συγκεκριμένου συνδικαλιστοπατέρα αλλά η ανοχή που αυτός απολαμβάνει από τα άλλα μέλη του ΔΣ του ΠΣΧΜ που έχουν εκλεγεί με την ΠΑΣΚΕ, ιδιαίτερα, δε, του Προέδρου του ΔΣ Κώστα Βαφειάδη, ο οποίος «δεν είδε, δεν άκουσε».
Παρόμοιες συμπεριφορές, όπως και οι πολιτικές από τις οποίες εκπορεύονται, θα βρίσκουν πάντοτε απέναντί τους τη σθεναρή αντίσταση του κόσμου της εργασίας, όπως έγινε και χθες με την ΕΓΚΑΙΡΗ, ΜΑΧΗΤΙΚΗ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ στάση των συναγωνιστών του Σχήματος της ΑΣΕΧΜ που απέτρεψε τα .χειρότερα.

Ο ΦΑΣΙΖΩΝ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΣ των ΑΠΟΛΟΓΗΤΩΝ του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ και του ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ !!!

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Χιούμορ...



Μήνυμα του Εδουάρδο Γαλεάνο σε εκδήλωση για τον Τσε στο Ελληνικό

MHNYMA TOY EΔOYAΡΔO ΓAΛEANO *

Aυτός ο κόσμος έχει την αλητεία μέσα του…

δεν είναι αυτός ο κόσμος που γεννηθήκαμε αντάξιος των ονείρων μας …
αλλά υπάρχει ένας άλλος κόσμος στην κοιλιά αυτού του κόσμου…
που περιμένει.
Θα είναι ένας κόσμος πολύ διαφορετικός
και με μια επώδυνη γέννα.

Αναγνωρίζω τα χαρακτηριστικά αυτού του καινούργιου κόσμου
από τις αυθόρμητες διαδηλώσεις που σαρώνουν τον πλανήτη
και από την δικιά σας γωνιά,
την Ελλάδα μας.

Πολλοί με ρωτούν τι θα συμβεί μετά.
Δεν γνωρίζω, απαντώ και δεν με νοιάζει ιδιαίτερα.
Η αλήθεια είναι, ότι με ενδιαφέρει πάρα πολύ
αυτό που συμβαίνει τώρα.

Πώς θα τελειώσει αυτή η ιστορία;
Είναι σαν να αναρωτιέμαι πότε θα ερωτευτώ.
Δεν με νοιάζει ο θάνατος όταν ζω την μαγική στιγμή του έρωτα…
και εγώ λέω, αυτή η στιγμή έχει το άπειρο μέσα της,
όσο διαρκεί…

Είμαι Έλληνας, όσο ποτέ, τούτες τις ώρες….

*Διαβάστηκε στην επετειακή εκδήλωση που έγινε στις 27 Οκτωβρίου 2011 στον Δήμο Ελληνικού- Αργυρούπολης, στην μνήμη του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, 44 χρόνια από την δολοφονία του.