Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Το "κούρεμα" σαρώνει και τα υγιή ταμεία...δηλαδή το ΤΣΜΕΔΕ

 Αναδημοσιεύουμε από το Πρώτο Θέμα.

Με διαθέσιμα περί τα 5-6 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος και περί τα 2 δισεκ. ευρώ υπό τη δική του διαχείριση, το Ταμείο Επιστημόνων που προήλθε από τη συνένωση τριών από τα υγιέστερα ασφαλιστικά ταμεία, του ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) του ΤΣΑΥ (υγειονομικοί/γιατροί) και του Ταμείου Νομικών, ήταν από τα ελάχιστα ταμεία που μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη μπορούσε, παρά την κρίση των τελευταίων δύο χρόνων να θεωρηθεί ότι παραμένει υγιές, λόγω των υψηλών αποθεματικών και της μεγάλης περιουσίας του.

Εκ των τριών το ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο των μηχανικών, υφίσταται διπλό κούρεμα και από το υγιέστερο ταμείο της Ευρώπης, όπως είχε χαρακτηρισθεί στο παρελθόν, διατρέχει σήμερα τον κίνδυνο να μείνει με το 1/3 της συνολικής αξίας των επενδύσεων του!

Το ΤΣΜΕΔΕ, ως θεσμικός επενδυτής, με μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, η πλειοψηφία των οποίων στο πλαίσιο της διαχείρισης της ΤτΕ έχει μετατραπεί σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου, μετά το κούρεμα θα μείνει με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του που προέρχεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Ταυτόχρονα το ΤΣΜΕΔΕ, είναι ο βασικός μέτοχος της Τράπεζα Αττικής στην οποία ελέγχει το 43% των μετοχών. Η Τράπεζα Αττικής μπαίνει στο πρόγραμμα του κουρέματος και όπως όλες οι τράπεζες, ή θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της άμεσα ή θα πρέπει να προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να καλύψει τις απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της.

Δεδομένου ότι ο βασικός μέτοχος είναι ασφαλιστικό ταμείο, το οποίο θα υποστεί ζημιά και από τα ομόλογα που κατέχει, οι δυνατότητες να συμμετάσχει σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Αττικής είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ανύπαρκτες.
Ζημίες που δεν αντισταθμίζονται
Ακόμη κι αν η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις και τις καθησυχαστικές δηλώσεις όλων των αρμόδιων υπουργών, μεριμνήσει κατά τρόπο ώστε να ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε μεταβιβάζοντάς τους ακίνητη περιουσία, είτε με άλλους τρόπους που δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, είναι απίθανο, να αντισταθμισθεί η ζημιά του ΤΣΜΕΔΕ από την απώλεια ελέγχου της Τράπεζας.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι το Ταμείο ήδη έχει υποστεί σημαντική ζημιά στην αρχική του επένδυση από την κατάρρευση της τιμής της μετοχής, η οποία κινδυνεύει με οριστική απώλεια, εάν χάσει τον έλεγχο της τράπεζας λόγω προσφυγής της στο ΤΧΣ.

Το ΤΣΜΕΔΕ, είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις ασφαλιστικού ταμείου που μόνον ελλειμματικό δεν ήταν και τώρα λόγω της δραματικής απομείωσης των επενδύσεών του, ως θεσμικός επενδυτής σε ομόλογα και βασικός μέτοχος σε ελληνική τράπεζα, κινδυνεύει με κατάρρευση όπως και τα άλλα δύο ταμεία που έχουν συγκροτήσει τον ενιαίο φορέα ασφάλισης επιστημόνων.

Σημειώνεται ότι ακριβώς λόγω της ευμάρειας του ταμείου η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ είχε προτείνει λίγο καιρό πριν στο ενιαίο ταμείο, την εξαγορά επιπλέον ποσοστού της Τράπεζας Αττικής και συγκεκριμένα την εξαγορά του 42% που κατείχαν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (22,43%) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (19,28%), ενώ πριν από περίπου δύο μήνες η Τράπεζα Αττικής συζητούσε τη διάσωση της Proton Bank του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Τσουνάμι στα ταμεία

Εκτός από την περίπτωση του ΤΣΜΕΔΕ, ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και άλλα ταμεία θα υποστούν σημαντικές απώλειες από τις τοποθετήσεις τους σε τραπεζικές μετοχές. Υπενθυμίζεται ότι ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν περί που το 15% της Εθνικής Τράπεζας, από 17 – 17,5% περίπου που κατείχαν πριν από τη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής (για την εξαγορά της Finance bank επί διοικήσεως Τ. Αράπογλου στην ΕΤΕ).

Τότε η Τράπεζα της Ελλάδος με διοικητή τον κ. Γκαργκάνα δεν είχε επιτρέψει στα ταμεία να συμμετάσχουν στην αύξηση προκειμένου να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε χρηματιστηριακό κίνδυνο, με αποτέλεσμα η συμμετοχή των ταμείων στην ΕΤΕ να μειωθεί κατά 2%-2,5%.
Και μπορεί πράγματι τα ταμεία να περιόρισαν την έκθεσή τους σε τραπεζικές μετοχές, πλην όμως δεν γλύτωσαν τελικά τον κίνδυνο που τους έρχεται μέσω κουρέματος των ασφαλέστερων τοποθετήσεών τους σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου