Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Φάκελος "Χρυσή Αυγή" - η σιωπή είναι συνενοχή

Αναδημοσιεύουμε την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει το Blog Jungle-Report αναδυκνείοντας τόσο το δολοφονικό χαρακτήρα των σύγχρονων Ναζί, όσο και την πέρα από κάθε λογική ιδεολογία τους. Η σιωπή απέναντι στους δολοφόνους Νεοναζί είναι συνενοχή.

Την Χρυσή Αυγή που σήμερα όλοι λίγο-πολύ ξέρουμε, την συνοψίσαμε όσο πιο περιληπτικά γίνεται στο βίντεο που ακολουθεί:


ευχαριστούμε τον Μ.Α. για την αφήγηση

Στο άρθρο αυτό όμως, γίνεται μια εκτενής παρουσίαση παλαιών ντοκουμέντων που αφορούν τη ναζιστική αυτή οργάνωση.
Πρόκειται για μια μεγάλη έρευνα, με ντοκουμέντα που ξεκινούν χρονολογικά από το 1982 και φτάνουν μέχρι το πρόσφατο παρόν.
Τα περισσότερα από αυτά είναι γνωστά μόνο στο παλιό κοινό της Χρυσής Αυγής, δηλαδή στα πολύ λίγα άτομα που είχαν προμηθευτεί τα περιοδικά και τις εφημερίδες της, όταν είχαν εκδοθεί προ τριακονταετίας.
Με λίγα λόγια, πρόκειται για αρχειακό υλικό που δεν έχει βγει στο φως του διαδικτύου και που βοηθάει να κατανοηθεί ποιό ακριβώς είναι το ιδεολογικό και θρησκευτικό υπόβαθρο της οργάνωσης αυτής.

Στα επίμαχα αποσπάσματα των άρθρων που δημοσιεύουμε, για να μην υπάρχουν υπόνοιες ότι αλλοιώνουμε το νόημα, λόγω αποσπασματικής παρουσίασης κ.λπ., από κάτω ακριβώς θα παρατίθεται ένας σύνδεσμος που θα οδηγεί σε ολόκληρο το (σαρωμένο) άρθρο ή σελίδα, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η εγκυρότητα των όσων παρουσιάζουμε.

Τίτλος παγανιστικού άρθρου στο περιοδικό "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ" του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 1982

Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΩΝ

Το πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ κλπ

Αναρτούμε άρθρο του Δημήτρη Μυ από το Ποντίκι με τίτλο "Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα". Όσοι στηρίξουν και ψηφίσουν τα κόμματα αυτά (και όσα έχουν στο πρόγραμμα τους τα μνημόνια) είναι απολύτως συνυπεύθυνοι για την καταστροφή, τους θανάτους, τον εξευτελισμό που θα ακολουθήσει. Δεν υπάρχουν αθώοι πια, ούτε "δεν ήξερα-δε γνώριζα".
Μπορεί να γινόμαστε κουραστικοί και μονότονοι, όμως επιβάλλεται από την κατάσταση: Προεκλογική περίοδος και τα κόμματα (πρώην εξουσίας) δεν αντιστέκονται στον πειρασμό και επανέρχονται στο γνωστό παραμύθι. Τάζουν, ελπίζοντας ότι ο κόσμος εξακολουθεί να τρώει κουτόχορτο.
Πλησιάζοντας, λοιπόν, στις εκλογές, καλό είναι να επαναλάβουμε, με τη βοήθεια ειδικών τι ακριβώς μας περιμένει μετά τις εκλογές. Να τα γνωρίζουμε πριν πάμε να ψηφίσουμε έχοντας κατά νου ότι μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
Πως γράφει λοιπόν η εξειδικευμένη σε φοροτεχνικά- λογιστικά ζητήματα ιστοσελίδα, μετά τις εκλογές η προετοιμαζόμενη συγκυβέρνηση (υπό Παπαδήμους) θα μας σερβίρει:
- Κατάργηση 13-14ου μισθού (παντού και δημόσιο και ιδιωτικό προσθέτουμε εμείς)
- Νέα μείωση του βασικού μισθού σε επίπεδα Βουλγαρίας , μαζί με όποιες μειώσεις επιφέρει σε μισθούς, επιδόματα ανεργίας κλπ.!
- Νέα μείωση βασικών και επικουρικών συντάξεων
- Μείωση κατά 10 ημέρες της ετήσιας αδείας
- Μείωση των προσαυξήσεων (από 75% σε 50% ή και 25%) με τις οποίες αμείβεται η απασχόληση σε Κυριακές και αργίες.
- Πλέον ευέλικτες σχέσεις εργασίας , κατάργηση συμβάσεων και δικαιωμάτων
- Άμεση απόλυση 50 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων το 2012. 200.000 απολύσεις σε βάθος τριετίας
- Σταδιακή κατάργηση του ΕΦΑΠΑΞ στο δημόσιο τομέα - Άμεση περικοπή 30% αναδρομικά
- Σταδιακή κατάργηση της αποζημίωσης στον ιδιωτικό τομέα είτε από απόλυση είτε από σύνταξη.
- Πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης. Προβλέπεται κατάργηση των εκπτώσεων φόρου όπως για τόκους στεγαστικών δανείων α΄ κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, νοσήλια ή και ασφαλιστικές εισφορές.
- Αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από 6,5% σε 13%
- Κατάργηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά
- Υπαγωγή των αγροτών σε ΦΠΑ
- Νέος ειδικός φόρος κατανάλωσης σε ποτά/τσιγάρα
- Νέα αύξηση τέλους ταξινόμησης σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα
- Νέα αύξηση τελών κυκλοφορίας
- Επιπλέον μείωση ή κατάργηση του αφορολόγητου ορίου
- Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων κάθε χρόνο
- Εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης
- Άρση της απαγόρευσης της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας λόγω χρεών
- Μονιμοποίηση του έκτακτου φόρου ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και ενοποίηση όλων των φόρων επί της ακίνητης περιουσίας, σε μόλις δύο: σε ένα φόρο θα ενωθούν οι 33 φόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε άλλον έναν όλο οι φόροι του κράτους.
- Φόρος ιδιοκατοίκησης (Ουσιαστικά θα είναι ένα είδος ενοικίου για όσους μένουν σε δικά τους σπίτια)
- Κατάργηση της μισθοδοσίας του Κλήρου (έπρεπε να φτάσουμε στο τέλος για να βρούμε κάτι που συμφωνούμε)
- Χαράτσια εφορίας ακριβώς μετά τις εκλογές: (Φόρος εισοδήματος, Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, Τέλος επιτηδεύματος, ΕΤΑΚ 2009, Έκτακτη εισφορά ακινήτων, ΦΑΠ 2010, ΦΑΠ 2011, Ειδικό τέλος ακινήτων (χαράτσι) για το 2012)
- Ιδιώτες φοροεισπράκτορες
- Πλήρες ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας
Όταν λοιπόν θα ακούμε όλα όσα πρόκειται να μας πουλήσουν προεκλογικά οι υπηρέτες των Εποπτών, των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, και κυρίως όταν θα φτάσει η ώρα της κάλπης, καλό είναι να έχουμε κατά νου την επερχόμενη λαίλαπα...

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Άρχισε η εφαρμογή της οδηγίας Τέντε για καταστολή των καταλήψεων

Αναδημοσιεύουμε από το blog "για την κοινωνική αριστερά". 
Έφοδος της συμμορίας Χρυσοχοϊδη από τις 6:00 το πρωί σε δύο καταλήψεις στην περιοχή της Πλατείας Εξαρχείων. Πρόκειται για το κατειλημμένο "Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞ" πάνω στην πλατεία, και το κατειλημμένο κτίριο της οδού Βαλτετσίου 60, και τα δύο ιδιοκτησίας του ΙΚΑ (οι καταλήψεις τον πείραξαν το Ροβέρτο Σπυρόπουλο και όχι που έκλεψαν τα αποθεματικά του Ταμείου με το PSI).

Δεκαπέντε μέρες πρίν τις πιό κρίσιμες εκλογές από την μεταπολίτευση, η συγκυβέρνηση τραπεζιτών και επιχειρηματιών σπρώχνει συστηματικά την πολιτική ατζέντα στην καταστολή και τον μαζικό τρόμο με απώτερο στόχο την δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού χάους. 

Μετά τα πογκρόμ κατά των μεταναστών και την εξαγγελία λειτουργίας στρατοπέδων συγκέντρωσης και με την ελπίδα ότι ένας αντιπερισπασμός δυό κολασμένων εβδομάδων θα μεταθέσει το διακύβευμα των εκλογών από τις συνέπειες του μνημονίου στην φασιστική ρητορεία του νόμου και της τάξης, ξεκινάει σήμερα ο Χρυσοχοϊδης - FBI  τον στρατιωτικό αποκλεισμό των Εξαρχείων και το χτύπημα των καταλήψεων, προετοιμάζοντας μια κατα κάποιο τρόπο αναμενόμενη απάντηση των κινημάτων και την κατασταλτική και προπαγανδιστική διαχείρηση στη συνέχεια της προσεκτικά προετοιμασμένης προβοκάτσιας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αδέρφια Προσοχή. Σε αυτές τις εκλογές, για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση, μπορούν οι δυνάμεις των κοινωνικών κινημάτων να γίνουν ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων ΚΑΙ αξιοποιώντας τις πολιτικές συνέπειες του εκλογικού αποτελέσματος.  

Να φροντίσουμε, ώστε την επόμενη των εκλογών ο αποτυπωμένος πολιτικός συσχετισμός να μας επιτρέψει να κλείσουμε τα ΜΑΤ πίσω στους στρατώνες τους και να τα διαλύσουμε για πάντα!

Αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια την ανακοίνωση της κατάληψης "Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞ" όπως την διαβάσαμε στο athens.indymedia.org

Ο Μεγάλος Αδελφός θα έχει όνομα:TAXIS!

Αναδημοσίευση από το Ίσκρα 
ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!
OMHΡΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΑΛΛΟΘΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ!
- Θα γνωρίζουν μέχρι και τα κυβικά νερού που καταναλώνει ένα νοικοκυριό
- Στο TAXIS αναλυτικά στοιχεία για δάνεια, πιστωτικές κάρτες, καταθέσεις, μετοχές κτλ.
- Τα στοιχεία θα ζητηθούν αναδρομικά από το 2010
Μόνο τι χρώμα εσώρουχο φοράμε δεν θα ρωτάει το υπουργείο Οικονομικων το οποίο αποφάσισε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία να μπει στα πιο προσωπικά μας δεδομένα για να πατάξει, υποτίθεται, την φοροδιαφυγή!
Με τις διασταυρώσεις που θα γίνονται για όλα όσα ξοδεύει ένας πολίτης αλλά δεν τα δηλώνει θα καλείται μετά να πληρώσει επιπλέον φόρο.
Το υπουργείο Οικονομικών απαιτεί από:
τράπεζες, κλινικές, το χρηματιστήριο, ασφαλιστικές εταιρείες, τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, Δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κτλ.) να στείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία για όλους τους πελάτες τους προκειμένου αυτά να διασταυρωθούν με τις δαπάνες και τα εισοδήματα που αναγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις κάθε χρόνο και όπου υπάρχουν διαφορές να επιβάλλονται φόροι και αυστηρά πρόστιμα.
Ειδικότερα:
τράπεζες, χρηματοδοτικά ιδρύματα, φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα δημόσια θεραπευτήρια και οι κλινικές των ταμείων ασφάλισης, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι εταιρείες ύδρευσης, υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος
Τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς και τα ιδρύματα πληρωμών διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών στοιχεία που αφορούν σε:
α) δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις,
β) υπόλοιπο και κινήσεις λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή έκλεισαν.
γ) κάθε άλλο στοιχείο αναγκαίο στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου καθώς και στις διαδικασίες του ελέγχου και των διασταυρώσεων.
Αναφορικά με τα δάνεια προς πελάτες / κατοίκους (ιδιώτες και επιχειρήσεις), διαβιβάζονται:

Ο ΣΤΥΕ για την καταγγελία της ΣΣΕ των τεχνικών

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση του ΣΤΥΕ, αναμένουμε και την ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Σιγά μην άφηνε η εργοδοσία την ευκαιρία, αυτά περιμένανε τόσο καιρό.

Ο Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι «οι εργοδότες συνεχίζοντας τον πόλεμο απέναντι στον τεχνικό κόσμο, τον οποίον ξεκίνησαν πέρυσι τέτοια εποχή όταν έστειλαν στα δικαστήρια το ΣΤΥΕ και την Ομοσπονδία μας, την ΟΣΕΤΕΕ, για κατάργηση της Εθνικής Κλαδικής ΣΣΕ, προχώρησαν τη Δευτέρα 09 Απρίλη στην καταγγελία της συγκεκριμένης σύμβασης. Μιας σύμβασης που προάσπισε αποτελεσματικάτα δικαιώματα των εργαζομένων και οδήγησε τον τεχνικό κλάδο αθροιστικά όλα αυτά τα χρόνια σε υψηλή κερδοφορία. Και τώρα, στα δύσκολα να γίνουν θυσία οι εργαζόμενοι, στο βωμό των ρυθμίσεων της Τρόικας και της Κυβέρνησης και των επιθετικών πρακτικών των εργοδοτών». Στην ανακοίνωση του ΣΤΥΕ αναφέρεται ακόμη ότι:
 
«Η αίσθηση ότι μπορούμε να παίζουμε με τους εργαζόμενους και ότι «τους έχουμε» για να τους γονατίσουμε και να τους εξευτελίσουμε, να τους διαχειριζόμαστε ως αριθμούς και όχι ως ανθρώπους, επιστήμονες και άξιους τεχνικούς υπαλλήλους, ή ότι ένας πόλεμος έχει κόστος μόνο για τη μία πλευρά, είναι αλαζονική, επαρμένη και εκτός πραγματικότητας». Ο ΣΤΥΕ καλεί τα μέλη του αλλά και το σύνολο των εργαζομένων στον τεχνικό κλάδο, τώρα που είναι τα δύσκολα να συσπειρωθούν γύρω από το Σύλλογό.

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Οι απορίες των επενδυτών για το Ελληνικό

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Φώτη Κόλλια από τη Euro2day.

Η ανησυχία των υποψήφιων επενδυτών για τη στάση που θα τηρήσουν οι γειτονικοί δήμοι στο σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού έχει μεταφερθεί εδώ και εβδομάδες στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και προκύπτει από τις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί διά της επίσημης οδού.

Γι' αυτόν τον λόγο, το σχέδιο νόμου για το Ελληνικό προβλέπει τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας στο υπουργείο Οικονομικών (Γραφείο Ελληνικού), η οποία θα αναλάβει να εκδόσει τις σχετικές άδειες και να διεκπεραιώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τον επενδυτή.

Όμως, οι υποψήφιοι επιμένουν να ζητούν δεσμεύσεις για τη σχέση που θα έχουν με τους τοπικούς άρχοντες μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης και κατά την περίοδο λειτουργίας της.

Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων απάντησε πως, εκτός από τον νέο νόμο, προβλέπεται πως θα υπάρξει περισσότερη επεξεργασία του ζητήματος με τους δήμους κατά τη σύνταξη της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών την οποία θα λάβουν όσοι εκδηλώσουν δεσμευτικό ενδιαφέρον.

Ενδιαφέρον έχει και η απάντηση του ταμείου στο ερώτημα για το αν στις «ψυχαγωγικές χρήσεις» περιλαμβάνεται και η δυνατότητα λειτουργίας καζίνο.

Ο κατάλογος των χρήσεων είναι «όλως ενδεικτικός», εξηγούν και παραπέμπουν στον νόμο. Αλλά και ο νόμος δεν απαγορεύει τη λειτουργία καζίνο, οπότε καλλιεργούνται σχετικές προσδοκίες

Από τα ερωτήματα των επενδυτών και τις απαντήσεις του ταμείου προκύπτει, επίσης πως κατά την πρώτη φάση όπου λήγει στις 17 Απριλίου απλώς θα δηλώσουν παρόντες.

Για να εξετάσουν αν θα υποβάλουν ή όχι προσφορά χρειάζονται στοιχεία τα οποία προς το παρόν δεν τους διατίθενται από το ταμείο. Για παράδειγμα, ζήτησαν στοιχεία για το υπό αμφισβήτηση τμήμα του Ελληνικού και δεν έλαβαν απάντηση.

Για τις εξελίξεις στα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ και στα θέματα της υγείας.

Αναρτούμε ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
Αθήνα, 10-4-2012
Αρ. Πρωτ.: 6360
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για τις εξελίξεις στα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ και στα θέματα της υγείας.

Η κυβέρνηση του μνημονίου και της βαρβαρότητας στις τελευταίες ημέρες της ολοκληρώνει την πλήρη κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (ή ότι είχε απομείνει από αυτό). Η διαδικασία του PSI όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει ολοκλήρωσε την κλοπή (υπό τον εύηχο τίτλο "κούρεμα") των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων και του ΤΣΜΕΔΕ.
Λογαριασμοί ΤτΕ
Ονομαστική Αξία 09/03/12
Ονομαστική Αξία 12/3/2012
Τρέχουσα Αξία
12/3/2012
Τρέχουσα Αξία 30/3/2012
ΚΣ 250651-1
2.801.229.232,00
1.601.873.237,00
856.633.959,00
782.540.919,17
ΤΥΜΕΔΕ 250980-0
30.251.798,00
17.299.386,00
9.251.195,00
8.757.958,05
Επικουρικό 250115111
238.280.826,00
136.260.065,00
72.867.813,00
68.982.790,19
Πρόνοια 250115127
225.702.827,00
129.067.380,00
69.021.379,00
65.341.433,49
Σύνολα
3.295.464.683,00
1.884.500.068,00
1.007.774.346,00
925.623.100,90

Όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα, τον οποίο έστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος στο ΤΣΜΕΔΕ, "κούρεψαν" σχεδόν το σύνολο του αποθεματικού. Γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή η ΤτΕ αγόραζε ομόλογα προφανώς από την δευτερογενή αγορά και σε ποια τιμή άραγε, μήπως στο 20-30% της αξίας τους για να κερδοσκοπήσει;, φορτώνοντας έτσι με επιπλέον απώλειες τα Ταμεία.
Επίσης σημειώνουμε ότι ακόμα και τα "νέα" ομόλογα ήδη έχουν χάσει το μισό της αξίας τους (διαφορά ονομαστικής και τρέχουσας αξίας) καθιστώντας την κλοπή ασύλληπτη. Αν το Ταμείο αυτή τη στιγμή ζητήσει πίσω τα χρήματα του θα πάρει πολύ λιγότερο από 1 δις €, από τα 3,3 που είχε. Η απώλειες από τους τόκους των επομένων ετών θα είναι επίσης τεράστιες.
Είναι προφανές ότι μετά τις εκλογές θα φορτώσουν με νέα βάρη τους ασφαλισμένους, με αύξηση εισφορών, περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νέες περικοπές στις συντάξεις μας. Ήδη σε υπό ψήφιση νομοσχέδιο προβλέπεται εισφορά για τους συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ υπέρ του ΚΥΤ σε ποσοστό 10% επί της κύριας σύνταξης. Οι υπεύθυνοι δηλ. συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και Τράπεζα της Ελλάδος κατά βάση πρέπει να πληρώσουν για την κλοπή αυτή. Το ότι το ΤΣΜΕΔΕ με απόφαση της Δ.Ε. του δεν ενσωμάτωσε τις πρόσφατες μνημονιακές αυξήσεις στις εισφορές προκειμένου να κερδίσει χρόνο, δε μας εφυσηχάζει αφού το Υπουργείο “Κοινωνικής Ασφάλισης” επιμένει σε αυτές.
Επιπλέον σύμφωνα με το Ν.4052/1-3-2012, ΦΕΚ 41/1-3-2012, άρθρο 13, παρ.17 ο οποίος αναφέρει ότι: 17. Στον ΕΟΠΥΥ εντάσσονται την 1.4.2012 ο Οίκος Ναύτου, την 1.5.2012 ο κλάδος υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ και την 1.6.2012 ο κλάδος υγείας του ΕΤΑΑ.

Το ΤΕΕ και ο πρόεδρος του προτείνουν τη μετανάστευση στους μηχανικούς

Δεν έχει τέλος η κατρακύλα του ΤΕΕ και των οργάνων του. Το τελευταίο τους κατόρθωμα είναι το Δελτίο Αναζήτησης Εργασίας με τίτλο "Έργα - Μελέτες - Εργασία" το οποία θα αναρτάται εβδομαδιαία στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ.
Προηγήθηκε το κλείσιμο του έντυπου δελτίου και η έκδοση του ηλεκτρονικού ημερήσιου δελτίου, το οποίο από την πρώτη στιγμή, προβάλλει μονομερώς την προεδρική άποψη για τα πράγματα. Διακριτική στήριξη της εσωτερικής και εξωτερικής τρόικας, υπερπροβολή του προέδρου, απουσία οποιασδήποτε εναλλακτικής φωνής κοκ. Μόλις χθες ακολούθησε και το νέο ηλεκτρονικό δελτίο που όπως γράφει ο πρόεδρος στο μήνυμα του:

"Στόχος της νέας αυτής ηλεκτρονικής έκδοσης του ΤΕΕ είναι η όσο το δυνατόν έγκαιρη, έγκυρη και οργανωμένη παρουσίαση πληροφοριών και δεδομένων που θα βοηθήσουν τους μηχανικούς, όλων των κλάδων και ηλικιών, στη δύσκολη προσπάθεια παρακολούθησης της αγοράς εργασίας και εξεύρεσης εργασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης η παρουσίαση πληροφοριών και νομικών συμβουλών που θα συμβάλλουν στην προάσπιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε μια περίοδο μεγάλων μεταβολών, όπου η οικονομική κρίση αλλά και τα αλλεπάλληλα αντιαναπτυξιακά μνημόνια, καθώς και οι υφεσιακές πολιτικές, έχουν οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο, πλήττοντας όχι μόνο τους διπλωματούχους μηχανικούς της, αλλά και όλους τους άλλους επαγγελματικούς και επιστημονικούς κλάδους.
Το ΤΕΕ, όπως είναι γνωστό, δεν αντιπαλεύει απλώς όλες αυτές τις πολιτικές που βαθαίνουν την ύφεση. Σε συνεργασία με τα Περιφερειακά του Τμήματα, βρίσκεται σε μία γόνιμη διαδικασία διαλόγου, προκειμένου να καταθέσει για άλλη μια φορά, όπως έκανε άλλωστε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, μια νέα πρόταση για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με πρωταγωνιστή και πάλι το διπλωματούχο μηχανικό, τον Έλληνα επιστήμονα."

Διαβάζοντας το πρώτο τεύχος τι να πρωτοαναφέρει κανείς. Ξεκινά με υπέρτιτλο "Πρόσβαση ενημέρωσης για 37.000 θέσεις εργασίας μηχανικών", αλλά αμέσως μετά διαπιστώνει πως όλες είναι στο εξωτερικό μέσω της υπηρεσίας "Ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα - Eures", ακολουθούν:
  • 50 επιχειρηματικοί κολοσσοί στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ασία, τη Νότια Αμερική και την Αφρική, ζητούν διαρκώς δεκάδες ή και εκατοντάδες μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων
  • άρθρο με τίτλο "Αυξάνουν οι νέοι που ζητούν δουλειά στο εξωτερικό"
  • Ιστοσελίδες με αγγελίες για ελληνόφωνους
  • Έργα στη Βουλγαρία
  • 100 Υποτροφίες στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Κεντ, ενόψει του εορτασμού του Ιωβηλαίου του
  • Η ειδικότητα του Προγραμματιστή-Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών είναι από τις πιο περιζήτητες στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.
  • 2 θέσεις στη Κύπρο & 
  • 5 θέσεις ΔΕΠ στο ΕΜΠ (υποψιαζόμαστε είναι ήδη κλεισμένες) 
Πρόκειται, τουλάχιστον πέρι πρόκλησης. Αν στις χιλιάδες των ανέργων, υποαπασχολούμενων, απλήρωτων συναδέλφων - που δυσκολεύονται κάθε μέρα που περνά να επιβιώσουν - το μόνο που έχεις ως ΤΕΕ να προτείνεις, είναι η μετανάστευση, καλύτερα να το κλείσεις το μαγαζί. Καλύτερα να παραμείνεις στην ένοχη σιωπή σου.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Κι όμως, έχουμε τους λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους!

Αναδημοσίευση από το Αριστερό Βήμα.

Τα στοιχεία του Δ. Ρέππα, οι διεθνείς έρευνες και όσα δεν (θέλουν να) ξέρουν οι .. λάτρεις στερεοτύπων!
 
Πόσο «υπερτροφικός» και «πνιγμένος» από ... στρατιές πλεονάζοντος προσωπικού είναι τελικά ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα; Ας επανεξετάσουμε τα πράγματα, υπό το φως (και) των στοιχείων που ανακοίνωσε προσφάτως ο Δημήτρης Ρέππας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σήμερα απασχολούνται στο Δημόσιο 712.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι μόνιμοι είναι 636.000. Ο συνολικός αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 50.000 την τελευταία διετία.
Η περίφημη απογραφή του 2010, εκείνη που υποτίθεται ότι θα φανέρωνε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους (ή οποιοδήποτε μεγαλύτερο νούμερο «τραβούσε» η ... ψυχή και η διάθεση αυτοσχεδιασμού καθενός), δεν κατάφερε να καταγράψει περισσότερα από 768.009 άτομα- συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας.

Γιατί λέμε «δεν κατάφερε»; Διότι, απλούστατα, ήταν τόσο έκδηλη η πρόθεση της κυβέρνησης του ΓΑΠ να «φουσκωθεί» ο συνολικός αριθμός, ώστε απογράφηκαν ως δημόσιοι υπάλληλοι κάμποσοι ... φαρμακοποιοί, μηχανικοί, αγρότες, μαγαζάτορες και εν γένει επαγγελματίες που διέθεταν την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου!

Αυτό συνέβη επειδή η απογραφή «έπιανε» όσους είχαν λάβει κρατικό χρήμα, έστω κι αν πρόκειται για τα 30 ή 60 ευρώ που δίνονται ως έξοδα παράστασης στους συνέδρους των δημοτικών συμβουλίων. Κάπως έτσι, με την απογραφή έγινε και ... παραγραφή της επαγγελματικής ιδιότητας μερικών χιλιάδων ανθρώπων. Απογράφηκαν ακόμη και ιδιώτες γιατροί που ήταν συμβεβλημένοι με κάποιο δημόσιο ταμείο.

Ήταν «κεραυνός εν αιθρία» τα ευρήματα της απογραφής του 2010; Κάθε άλλο. Επί της ουσίας επιβεβαίωσαν τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών για το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Τα πράγματα, λοιπόν, ήταν σε αδρές γραμμές γνωστά.

Ο Παυλόπουλος, ο Ραγκούσης και τα κλειστά αφτιά.

Επίδομα ανεργίας και για ελεύθερους επαγγελματίες?

Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης αναδημοσιεύουμε σχετικό δημοσίευμα από τα Νέα. Όλα δείχνουν ότι οι αυστηρές προϋποθέσεις εξαιρούν την πλειονότητα των συναδέλφων, ενώ η "παροχή" των 360 € (αν καταφέρει κανείς να την πάρει) δε θα φτάνει ούτε για να πληρώσει κανείς τις τρέχουσες εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ.

Επίδομα ανεργίας για περίπου 10.000 άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες, προβλέπει σχέδιο υπουργικής απόφασης που επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με το προσχέ
διο της απόφασης, το μηνιαίο επίδομα θα είναι 360 ευρώ, για χρονικό διάστημα από τρεις μήνες έως και ένα έτος, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης κάθε δικαιούχου.
Η λύση που εξετάζεται προβλέπει ότι θα πρέπει κατά τα τρία προηγούμενα έτη από την καταβολή του επιδόματος, το ατομικό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 50.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα τα 100.000 ευρώ.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει πραγματικό χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 3 ετών και να έχουν καταβάλλει εισφορά προς τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας από ένα έως και τρία έτη, ανάλογα με την ημερομηνία κατά την οποία διέκοψαν ή θα διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Ακόμη οι δικαιούχοι, δεν πρέπει να εργάζονται ως μισθωτοί, να αυτοαπασχολούνται, να λαμβάνουν σύνταξη ή να έχουν υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση. Θα πρέπει επίσης, να μην έχουν μεταβιβάσει την επιχείρησή, το μερίδιό ή τις μετοχές τους, σε πρόσωπο α' και β' βαθμού συγγένειας.
Τέλος, δεν πρέπει να έχουν οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Το αγκάθι που προσπαθούν να ξεπεράσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αφορά στον τρόπο εξειδίκευσης των προϋποθέσεων ανά κατηγορία επαγγελματιών, αφού υπάρχουν σοβαρές διαφορές στον υπολογισμό των προϋποθέσεων μεταξύ των μηχανικών των γιατρών ή των εμπόρων.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν εισφορά ανεργίας 10 ευρώ το μήνα από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα, περίπου 54,6 εκατ. ευρώ, ενώ έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι το ποσό θα φτάσει τα 94 εκατ. ευρώ.

"Δεν θα επιτρέψουμε την εκποίηση της δημόσιας γης"


Εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι (χθες Τρίτη 17/4 δηλαδή)) από την «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» και τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, ημέρα λήξης της προθεσμίας κατάθεσης «επενδυτικών σχεδίων» από διεθνείς και ντόπιους ιδιωτικούς ομίλους και κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση του «φιλέτου» του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, αδιαφορώντας για τις πραγματικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανάγκες των εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» «…με αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας θέλουμε να δείξουμε σε όλους τους ενδιαφερόμενους «επενδυτές» ότι δεν θα επιτρέψουμε την εκποίηση της δημόσιας γης και ότι τα αντιπεριβαλλοντικά και αντικοινωνικά σχέδιά τους για το Ελληνικό θα παραμείνουν στα χαρτιά και δεν θα υλοποιηθούν….»

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Ξαναπιάνοντας το νήμα - του Γ. Λιερού

Αναρτούμε από τις εκδόσεις των συναδέλφων το ενδιαφέρον βιβλίο του Γ. Λιερού.
Xanapianontas to Nima

Τι εστί Τράπεζα σήμερον

Αναδημοσιεύουμε άρθρο  του Γιάνη Βαρουφάκη από το Protagon. Χωρίς να συμφωνούμε με τα γραφόμενα του αξίζει να διαβαστεί για τα στοιχεία που παραθέτει σχετικά με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχαν ιδιωτικές τράπεζες που λειτουργούσαν ως κανονικές επιχειρήσεις. Που έπαιρναν δηλαδή ρίσκο και είτε, εφόσον τους «έβγαινε», κέρδιζαν είτε, όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν «κατ’ ευχήν», διακινδύνευαν την ύπαρξή τους. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.
Photo: fuglylogicΤέτοιες τράπεζες σήμερα δεν υπάρχουν. Σήμερα οι «ιδιωτικές» τράπεζες, παγκοσμίως, αποτελούν έναν παραπλανητικό ευφημισμό. Ιδίως μετά το Κραχ του 2008, οι τράπεζες λειτουργούν ως μορφώματα που συνδυάζουν τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αποτελώντας έτσι βαρίδια που τραβάνε τις κοινωνίες και τις αγορές μαζί τους στον πυθμένα ενός ωκεανού ζημιών και χρέους.
Αυτές τις μέρες, που μια υπό προθεσμία (και υπό αμφιλεγόμενη νομιμοποίηση) κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» την λεγόμενη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καλό είναι να θυμηθούμε τι εστί τράπεζα την σήμερον. Για να το θυμηθούμε όμως αυτό, χρειαζόμαστε μια αναδρομή στο ιστορικό του πώς φτάσαμε εδώ που είμαστε.
Όταν οι τράπεζες λειτουργούσαν ως επιχειρήσεις
Στις αρχές του 19ου αιώνα, οι κραταιές τράπεζες (π.χ. του Λονδίνου) λειτουργούσαν ως ιδιωτικές εταιρείες απεριόριστης ευθύνης. Οι ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι τις διεύθυναν κιόλας (ή τουλάχιστον επέβλεπαν τον τρόπο διοίκησης), διέτρεχαν τον κίνδυνο να χάσουν και το σπίτι τους ακόμα αν η τράπεζα δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες (σε ρευστό) των καταθετών της ή να ανταποκριθεί στα δάνεια που είχε η ίδια συνάψει με πιστωτές. Στην προσπάθειά τους να περιοριστεί αυτός ο κίνδυνος, οι τραπεζίτες κρατούσαν στα ταμεία τους, για να έχουν «καβάτζα», την δική τους χρηματική περιουσία  (σε ρευστό, μετοχές ή ομολογίες) και δεν δάνειζαν ποτέ πάνω από το 50% των συνολικών τους κεφαλαίων (δηλαδή του αθροίσματος των χρημάτων που είτε κατέθεταν στην τράπεζα οι πελάτες της είτε κατέθεταν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες).
Από τα μέσα του 19ου αιώνα, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν για αντικειμενικούς λόγους. Κατ’ αρχάς, καθώς ο καπιταλισμός απογειωνόταν, με την δημιουργία νέων, πανάκριβων αλλά και, παράλληλα, υπερκερδοφόρων δικτύων (π.χ. σιδηροδρομικά, τηλεγραφικά, ηλεκτροφόρα δίκτυα), οι επιχειρήσεις είχαν ανάγκη τεράστιων δανείων – για τα οποία ήταν έτοιμες να καταβάλουν αντίστοιχα τεράστιους τόκους. Έτσι, σιγά-σιγά οι τράπεζες «αναγκάστηκαν» να αποποιηθούν τον εγγενή συντηρητισμό τους. Το πρώτο βήμα έγινε το 1826 στο Λονδίνο. Έως τότε, καμία τράπεζα δεν είχε το δικαίωμα να έχει πάνω από έξι μετόχους. Αυτός ο περιορισμός ήταν ο πρώτος που υπέκυψε στις νέες ανάγκες για μεγαλύτερη δανειοδοτική δυνατότητα: ξάφνου, ο αριθμός των μετόχων πολλαπλασιάστηκε, τα κεφάλαια που διέθεσαν οι νέοι μέτοχοι πέρασαν στα βιβλία των τραπεζών και, έτσι, οι τράπεζες μπόρεσαν να χρηματοδοτήσουν την Β’ Βιομηχανική Επανάσταση (μέσα του 19ου αιώνα και μετέπειτα). Πάντως, παρά αυτά τα ανοίγματα, οι μέτοχοι (αν και πιο πολλοί) παρέμειναν υπό την απειλή της προσωπικής πτώχευσης, σε περίπτωση του η τράπεζα παρέπαιε. Αυτή η απειλή αρκούσε ώστε οι ιδιοκτήτες των τραπεζών, οι τραπεζίτες, να κρατάνε σφικτά τα ηνία των διευθυντών τους, στους οποίους δεν επέτρεπαν να διακινδυνεύσουν την περιουσία τους.

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Εκδήλωση διαμαρτυρίας στο ΤΑΙΠΔ - Τρίτη 17/4 12.00μ.μ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας

στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου

Τρίτη 17 Απριλίου 2012 στις 12.00μ.μ.

Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε από την μνημονιακή συγκυβέρνηση και τους "προθύμους" δορυφόρους της ένας απαράδεκτος νόμος για την λεγόμενη "αξιοποίηση" του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά με τον οποίο στην πραγματικότητα προωθείται το ξεπούλημα σε ιδιώτες 6.200στρ. δημόσιας γης, με σκοπό τη δόμηση κτιριακών εγκαταστάσεων 3.700.000τ.μ. ακόμα και σε προσχώσεις αγνώστου μήκους μέσα στην θάλασσα. Στις επιτρεπόμενες χρήσεις περιλαμβάνονται κατοικίες, τουριστικές εγκαταστάσεις, κέντρα διασκέδασης, καζίνα, εμπορικά κέντρα, μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις και ιδιωτικά νοσοκομεία. Στην ουσία, προβλέπεται η δημιουργία μιας «νέας πόλης μέσα στην πόλη» στην οποία θα ζουν και θα κυκλοφορούν δεκάδες χιλιάδες ξένοι και ντόπιοι.

Την Τρίτη 17 Απριλίου 2012 λήγει η προθεσμία κατάθεσης «επενδυτικών σχεδίων» από διεθνείς και ντόπιους ιδιωτικούς ομίλους και κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση του «φιλέτου» του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, αδιαφορώντας για τις πραγματικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανάγκες των εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής.

Η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» καλεί την ίδια ημέρα στις 12 το μεσημέρι σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη επί της οδού Σταδίου. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» και αποκλεισμός της εισόδου του, θέλοντας με τη συμβολική αυτή ενέργεια να δείξουμε σε όλους τους ενδιαφερόμενους «επενδυτές» ότι δεν θα επιτρέψουμε την εκποίηση της δημόσιας γης και ότι τα αντιπεριβαλλοντικά και αντικοινωνικά σχέδιά τους για το Ελληνικό θα παραμείνουν στα χαρτιά και δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθούν.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ - Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

http://parkoellinikou.blogspot.com/

Φοβόσασταν τους κομμουνιστές και ήρθαν οι καπιταλιστές να σας πάρουνε τα σπίτια!

Του Στέλιου Ελληνιάδη - "Δρόμος της Αριστεράς"
Ελεγαν ότι αν έρθουν οι κομμουνιστές στην εξουσία, θα πάρουν τα σπίτια των εργαζομένων. Τώρα, αφού τους έπεισαν να πάρουν δάνεια, τους αφαιρούν τη δουλειά, τους μειώνουν μισθούς και συντάξεις και κόβουν το εφάπαξ.
Αποτέλεσμα, εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειάρχες να μην μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις και ήδη χιλιάδες σπίτια απειλούνται με κατασχέσεις που έχουν αναβληθεί μόνο προσωρινά. Αλλά και τις δόσεις να πληρώνεις κανονικά, πληρώνεις με βάση μια τιμή που δεν ισχύει πια. Η αξία του σπιτιού σου πέφτει συνεχώς. Δανείστηκες και πληρώνεις για διαμέρισμα 130 χιλιάδων ευρώ που σήμερα έχει αξία 80 και αύριο θα έχει 50 και -πολύ πιθανό- μεθαύριο 30, αλλά εσύ χρωστάς και θα πληρώνεις με βάση το 130 που ήταν η αξία του δύο χρόνια πριν! Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, παγίδευσαν τους ιδιοκτήτες με τους ημιυπαίθριους χώρους και τώρα ετοιμάζονται να αυξήσουν τις αντικειμενικές αξίες ώστε να πληρώνεις φόρο για μια αξία πολλαπλάσια της πραγματικής.

Έχοντας ήδη χαμηλώσει το όριο για την επιβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας, ο μέσος ιδιοκτήτης βαφτίζεται «μεγαλοϊδιοκτήτης»! Σου φορολογούν, λοιπόν, το σπίτι, ακόμα και το πατρικό στο χωριό, σου επιβάλλουν έκτακτο χαράτσι και τώρα σκοπεύουν να σε φορολογήσουν σε τακτική βάση εάν μένεις ο ίδιος στο σπίτι σου, με φόρο ιδιοκατοίκησης. Δηλαδή, το κράτος θα σου παίρνει ενοίκιο για το σπίτι που εσύ είσαι ιδιοκτήτης, επειδή μένεις σ' αυτό. Κι εσύ, βεβαίως, έχεις αγοράσει σπίτι δουλεύοντας δεκαετίες ολόκληρες, έχεις δανειστεί γι' αυτό, μόνο και μόνο για να μην πληρώνεις ενοίκιο. Έλεγες, τουλάχιστον, και δουλειά να μην έχω, θα έχω μία στέγη. Τώρα, αν δεν μπορείς να πληρώσεις κάτι απ' όλα αυτά τα χαράτσια, το κράτος και οι τράπεζες θα σου παίρνουν το σπίτι για να το μεταπωλούν έναντι πινακίου φακής στις συμμορίες των «επενδυτών».

Με λίγα λόγια, σε πάνε για άστεγο ή για αιωνίως χρεωμένο. Αυτά που βλέπουμε στην Αμερική. Ολόκληρες οικογένειες να μένουν σε τροχόσπιτα, κοντέινερ και αντίσκηνα. Κι αν δεν το χάσεις, να βαρυγκομάς για να το κρατήσεις.


Στις σοσιαλιστικές χώρες, αυτές που διαλύθηκαν από τα αλλοτριωμένα κόμματα που τις κυβερνούσαν, δεν υπήρχε άνθρωπος χωρίς το σπίτι του. Έχουν περάσει είκοσι χρόνια και οι άνθρωποι ζούνε σήμερα αξιοπρεπώς σε Ρωσία, Ουκρανία κ.λπ., επειδή είχαν αυτά τα σπίτια, παρ' όλο που τώρα στερούνται όλων των άλλων παροχών που ταυτίζονταν πριν το '90 με την κατοικία. Γιατί, επί υπαρκτού σοσιαλισμού, μαζί με το σπίτι, είχαν όλες τις αναγκαίες παροχές έναντι ενός συμβολικού τιμήματος, δηλαδή, γκάζι, ηλεκτρικό ρεύμα, ζεστό νερό και συντήρηση. Ακόμα και στις εποχές που το σύστημα δεν πήγαινε καλά, κανένας από τους γραφειοκράτες δεν σκέφτηκε να βάλει χέρι στα σπίτια των ανθρώπων.


Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Νίκος Μπελογιάννης-Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα

Αναδημοσίευση από http://leninreloaded.blogspot.com
Κλείνοντας το πρώτο μέρος του βιβλίου, είναι απαραίτητο να κάνουμε μια γενική ανακεφαλαίωση σχετικά με τα ποσά του ξένου κεφαλαίου που μπήκανε στη χώρα μας, τα ποσά που πληρώσαμε για την εξυπηρέτησή τους και τα υπόλοιπα που μένουν ανεξόφλητα. Έτσι, θα 'χουμε πάντοτε πρόχειρη μια εικόνα του αντεθνικού και αντιλαϊκού "δούναι και λαβείν" των ντόπιων αστικοτσιφλικάδων με τους ξένους τοκογλύφους. Τους πίνακες του θλιβερού τούτου απολογισμού τους γεμίζουν τα δημόσια δάνεια, γιατί την ιστορία του ιδιωτικού κεφαλαίου, και πολύ σύντομα την ίδια τη φύση του, τη διαγράψαμε σε γενικές γραμμές στο προηγούμενο κεφάλαιο. 

Α. Τι πήραμε, τι δώσαμε και τι χρωστάμε
Ευκολότερα μπορούμε να παρακολουθήσουμε τον πίνακα του δανεισμού αν τον χωρίσουμε σε τρεις περιόδους, πράγμα που επιβάλλεται άλλωστε κι από την ίδια την ιστορία των εξωτερικών δανείων.

Περίοδος 1821-1893

Τίτλος δανείου Δάνεια ανεξαρτησίας
Πότε έγινε 1824
Κεφάλαιο σε εκατομμύρια χρυσά φράγκα Ονομαστικό* 70 Πραγματικό** (1) 
Τιμή έκδοσης*** 53% το α, 54% το β
Τόκος Ονομαστικός 5% Πραγματικός 9% 
Παρατηρήσεις Τα 'φαγαν σχεδόν στο σύνολό τους οι ξένοι τοκογλύφοι και τυχοδιώκτες και οι ντόπιοι αστοκοτζαμπάσηδες

Τίτλος δανείου Δάνειο 1833
Πότε έγινε 1832
Κεφάλαιο σε εκατομμύρια χρυσά φράγκα Ονομαστικό* 57.2 Πραγματικό**53.8
Τιμή έκδοσης*** 94%
Τόκος Ονομαστικός 5% Πραγματικός 5.3% 
Παρατηρήσεις Ένα μέρος για την εξαγορά της Εύβοιας και τα υπόλοιπα τα 'φαγαν οι Βαυαροί

Τίτλος δανείου Δάνειο 1879
Πότε έγινε 1879
Κεφάλαιο σε εκατομμύρια χρυσά φράγκα Ονομαστικό* 60 Πραγματικό**44
Τιμή έκδοσης***73%
Τόκος Ονομαστικός 6% Πραγματικός 8.2% 
Παρατηρήσεις Τα περισσότερα τα πήρε η Εθνοτράπεζα και τα υπόλοιπα ξοδεύτηκαν στις θεατρικές κινητοποιήσεις του 1879-1880

Τίτλος δανείου Δάνειο 1881 5%
Πότε έγινε 1881
Κεφάλαιο σε εκατομμύρια χρυσά φράγκα Ονομαστικό* 100 Πραγματικό**89.5
Τιμή έκδοσης*** 74.6%
Τόκος Ονομαστικός 5% Πραγματικός 6.7% 
Παρατηρήσεις Πληρώθηκαν τα χρέη στην Εθνοτράπεζα και τον Συγγρό και με τα υπόλοιπα σκεπάστηκαν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού

Ο καπιταλισμός ζόμπι του Κ. Χάρμαν