Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Βαρκελώνη 19/7/1936: Η επανάσταση συντρίβει το φασισμό

 


"Η ταινία θεωρείται ως το πρώτο γύρισμα κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Τα γυρίσματα της έλαβαν χώρα στους δρόμους της Βαρκελώνης στις 19 και στις 24 Ιουλίου 1936, την παραγωγή της ανέλαβε η νεοσυσταθείσα Υπηρεσία Πληροφοριών και Προπαγάνδας της CNT. Γυρίστηκε από τον Ricardo Alonso, η διεύθυνση και τα σχόλια δόθηκαν από τον δημοσιογράφο και κριτικό κινηματογράφου Matthew Santos, διευθυντή του περιοδικού Popular Film.
Ο δυνατός τόνος του και οι σκληρές εικόνες επηρέασαν τις αστικές τάξεις της Ισπανίας και της Ευρώπης και χρησιμοποιήθηκε εκ μέρους των ισπανικών φρανκικών ανταρτών και των ευρωπαϊκών αντιδραστικών δυνάμεων και της αντι-προπαγάνδας τους για να δείξουν την υποτιθέμενη αγριότητα της Δημοκρατίας: "Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας ανίκανη με τη κόκκινη βαρβαρότητα"...

 
Δείτε επίσης:
"Τα πιο αφοσιωμένα στοιχεία της εργατικής τάξης βρίσκονταν στους δρόμους και είχαν καταλάβει τις μάχιμες θέσεις τους. 
Ήταν πέντε το πρωί της 19ης Ιούλη του 1936……"

 

Το κτήμα Ιόλα στα χέρια των κατοίκων -Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Κυριακή 20 Ιουλίου στο κτήμα - βίλα Ιόλα Χρ. Σμύρνης και Δημοκρατίας (Κοντόπευκο-Παράδεισος)

18.00 Φροντίδα/ διαμόρφωση χώρου
19.00 Συνέλευση για τις επόμενες δράσεις
20.00 Συλλογική κουζίνα γειτονιάς
21.00 Παράσταση καραγκιόζη και δραστηριότητες για παιδιά 

Συνέλευση Κατοίκων για το Κτήμα Ιόλα 

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Παγκρήτιο Κάλεσμα Αποκλεισμού της Νατοϊκής Βάσης της Σούδας - από 19 Ιουλίου



http://destruction-of-chemical-weapons.blogspot.gr/2014/07/10.html

Παγκρήτιο κάλεσμα σε 10ήμερη πανελλαδική κινητοποίηση & αποκλεισμό της νατοϊκής βάσης της Σούδας στις 19-21 Ιουλίου


Την Τρίτη 8 Ιουλίου συγκεντρωθήκαμε στο Εργατικό Κέντρο Χανίων πάνω από 150 άτομα (κάτοικοι, εκπρόσωποι φορέων, εκκλησίας και κομμάτων, θεσμικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη του συντονιστικού Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου, οι Πολίτες ενάντια στα Χημικά Ρεθύμνου κλπ) για να συζητήσουμε την πρόταση του Ανοιχτού Συντονιστικού Χανίων για κινητοποίηση στη νατοϊκή βάση της Σούδας.
- Με δεδομένη την ευρεία διάθεση των συμμετεχόντων για αποκλεισμό της βάσης, που μάλιστα τέθηκε από πολλούς σε ένα πλαίσιο πάγιου αιτήματος για κλείσιμο της στρατιωτικής βάσης,
- Με δεδομένες τις κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας ενάντια στο πείραμα της υδρόλυσης, καθώς και την προγραμματισμένη συγκέντρωση στην Αθήνα στις 11/7 στο Σύνταγμα
ΚΑΛΟΥΜΕ σε παλλαϊκή πανελλαδική συστράτευση και κινητοποίηση που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 11 Ιουλίου και θα κορυφωθεί μια βδομάδα μετά, με τον τριήμερο αποκλεισμό της βάσης στη Σούδα στις 19-21 Ιουλίου 2014.


Συγκεκριμένα:


  1. Καλούμε σε πανελλαδική εβδομάδα δράσης με κάθε τρόπο που οι τοπικές κοινωνίες θα κρίνουν κατάλληλο για να ασκηθούν όλες οι πιέσεις προς την συναινούσα με το πείραμα αυτό ελληνική κυβέρνηση και στις κυβερνήσεις των χωρών που συμμετέχουν (καταλήψεις λιμανιών και δημόσιων κτηρίων, ενημερώσεις, πορείες, ανάρτηση πανό και μοίρασμα φυλλαδίων σε διάφορες γλώσσες, κλπ)
  2. Κορύφωση αυτών των εκδηλώσεων θα είναι το τριήμερο 19-20-21 Ιουλίου (Σάββατο - Δευτέρα) με αποκλεισμό της νατοϊκής βάσης στη Σούδα. Η συνέχιση ή μη του αποκλεισμού θα αποφασιστεί εκ νέου με ανοιχτή γενική συνέλευση όλων των συμμετεχόντων.
  3. Καλούμε την ΠΝΟ καθώς και τα εργατικά κέντρα σε όλη την Κρήτη, και όχι μόνο, να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για ουσιαστική συστράτευση με τον αγώνα μας πραγματοποιώντας προειδοποιητικές στάσεις εργασίας και απεργίες κατά τη διάρκεια του 10ημέρου κινητοποίησης, με κορύφωση αυτών την απεργία την τρίτη μέρα του αποκλεισμού της βάσης (Δευτέρα 21/7).
  4. Παράλληλα ετοιμάζεται η από καιρό ανακοινωμένη εν πλω διαμαρτυρία με καΐκια και πλοιάρια που θα προσεγγίσουν το Cape Ray στο σημείο της υδρόλυσης. Ταυτόχρονα καλούμε τους επαγγελματίες ψαράδες καθώς και τους κατόχους κάθε είδους πλωτού μέσου να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό της νατοϊκής βάσης και από τη θάλασσα.
  5. Καλούμε την ΑΝΕΚ να διαθέσει πλοίο της προκειμένου να επιβιβαστεί σε αυτό πλήθος κόσμου που επιθυμεί να συμμετάσχει στην εν πλω διαμαρτυρία στα διεθνή ύδατα.
  6. Επίσης, αποφασίστηκε συνάντηση φορέων και δημάρχων της Κρήτης με τους πρέσβεις Ρωσίας και ΗΠΑ καθώς και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.
  7. Καλούμε όλον τον κόσμο σε πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να προσέλθει και να ενισχύσει δια ζώσης το εγχείρημα του αποκλεισμού της νατοϊκής βάσης δηλώνοντας έμπρακτα πως αυτή η υπόθεση μας αφορά όλους. Όσοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν, να κάνουν μαζί με μας κορύφωση των δράσεών τους στους τόπους τους.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Την άμεση διακοπή του πειράματος της υδρόλυσης, που σκοπό έχει -μεταξύ άλλων- τη νομιμοποίηση της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου ως χώρο απόθεσης αποβλήτων για τα χημικά όπλα και άλλων χωρών, όπως έχει ήδη δρομολογηθεί σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας.


Να σταματήσει τώρα η παραγωγή χημικών όπλων.


Να σταματήσει να είναι η Μεσόγειος νεκροταφείο χημικών και τάφος προσφύγων των πολέμων τους.



Ανοιχτή συνέλευση 8/7/2014

Συντονιστικό Χανίων ενάντια στα χημικά του πολέμου

http://destruction-of-chemical-weapons.blogspot.gr

ResisΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ: Τα κινήματα συντονίζονται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις

Από εδώ
Τοπικές επιτροπές που δημιουργήθηκαν κατακαλόκαιρο για να αποτρέψουν το ξεπούλημα των παραλιών, μέλη της πρωτοβουλίας Soste το νερό, δημοτικές κινήσεις, επιτροπές κατοίκων για την απόδοση των στρατοπέδων στους πολίτες , κοινωνικές συλλογικότητες ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ για να υπερασπιστούν τον δημόσιο χώρο και το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης αλλά και της Χαλκιδικής.

Τη Τρίτη το βράδυ η πρωτοβουλία Resist ΤΑΙΠΕΔ πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη συνάντησή της στο αίθριο του δημαρχείου θέτοντας τους πρώτους στόχους έτσι ώστε να καταστεί το "στρατηγείο" των κινήσεων που θα συντονίζει τις αντιστάσεις σε κάθε γειτονιά, παραλία κ.α θα συσπειρώνει τις δυνάμεις και θα βοηθάει στην μεταξύ τους συνεργασία.
Στόχος είναι τελικά η δημιουργία ενός μαζικού κινήματος που θα ενημερώσει τον κόσμο για τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ και κυρίως θα καταφέρει να βάλει φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις που περνούν. Για να μην περάσει ούτε παραλία, ούτε αιγιαλός στα χέρια κανενός ιδιώτη, να καταφέρει να πετύχει νίκες και να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το καταστροφικό σχέδιο της και για το περιβάλλον αλλά και για τις ζωές όλων.
Το παρόν στην μεγάλη αυτή συνάντηση έδωσαν μέλη της πρωτοβουλίας για την διάσωση των στρατοπέδων ως δημόσιων χώροων οι οποίοι τόνισαν την σημασία υπεράσπισής τους σε μια από τις πόλεις της Ευρώπης με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου ανα κάτοικο.
Εκεί ήταν και οι κάτοικοι της Καλαμιαράς που εδώ και χρόνια αγωνίζονται ενάντια στην οικοδόμηση του παραλιακού μετώπου στο Καραμπουρνάκι το οποίο είχε βρεθεί στο στόχαστρο και πριν την “εφεύρεση” του ΤΑΙΠΕΔ και φυσικά κάτοικοι του Δήμου Θερμαϊκού που ήδη προχωρούν από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε κινητοποιήσεις (διήμερο κάμπινγκ εκδηλώσεων) για την υπεράσπιση του κάμπινγκ της Αγ. Τριάδας που πρόσφατα μπήκε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Χάνουμε και τα δέντρα και τα δάση

Με ν/σ του (κατ’ όνομα μόνο) υπ. Περιβάλλοντος ανοίγει ο δρόμος για: 
 Δόμηση «σύνθετων» τουριστικών καταλυμάτων μέσα σε δάση (ανεξάρτητες βίλες, γήπεδα γκολφ, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, ακόμα και τελεφερίκ!)  Τακτοποιήσεις αυθαιρέτων μέσα σε δασικές περιοχές 
 Αποψίλωση δασωμένων (εγκαταλελειμμένων) αγρών 
 
Της Χαράς Τζαναβάρα από την ΕφΣυν

Με τις ευλογίες του υπουργείου που είναι θεωρητικά αρμόδιο για την προστασία του περιβάλλοντος και πάντα στο πλαίσιο του Μνημονίου, ανοίγει ο δρόμος για δόμηση τουριστικών κατοικιών μέσα σε δάση. Στο νομοσχέδιο-σκούπα, που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ταγαράς και εντάσσεται στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου για τον Ιούλιο, προβλέπονται συνολικά έξι νέες χρήσεις μέσα σε δασικές ζώνες. Η βασικότερη είναι η πρόβλεψη για τα λεγόμενα «σύνθετα» τουριστικά καταλύματα, στα οποία θα υπάρχουν ανεξάρτητες βίλες, που -με πρόσφατη διάταξη άλλου νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού- επιτρέπεται να πωλούνται από τα σχέδια.

Το νομοσχέδιο, που βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βουλή, με προοπτική να ψηφιστεί ως το τέλος του μηνός, προβλέπει ότι στα δάση επιτρέπεται να λειτουργούν γήπεδα γκολφ, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, ενώ πίσω από τους όρους «σχοινόδρομοι και καλωδιοκίνητοι εναέριοι θάλαμοι» κρύβονται τα γνωστά τελεφερίκ! Προβλέπεται, μάλιστα, και η χορήγηση άδειας για ανίχνευση μετάλλων!

Υπηρέτες

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τις νέες τάσεις και να εξυπηρετούμε τις επενδύσεις», ομολόγησε στη χθεσινή παρουσίαση του νομοσχεδίου ο αναπληρωτής υπουργός και παραδέχθηκε ότι ήδη έχει δεχθεί ή προγραμματίζει συναντήσεις με μεγάλους ομίλους που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία τουριστικών χωριών, χιονοδρομικών κέντρων και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων μέσα σε δάση. «Θέλουν περισσότερα, αλλά δεν θα πάρουν», πρόσθεσε…

Οι δηλώσεις του ήταν διανθισμένες με αναφορές στο «περιβαλλοντικό ισοζύγιο» που θεσπίζεται ως άλλοθι για τις παρεμβάσεις (θεσμοθετείται η δάσωση ή αναδάσωση ίσης έκτασης, με αυτή στην οποία θα γίνει η παρέμβαση). Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν τακτοποιήσεις αυθαιρέτων μέσα σε δασικές περιοχές, που σήμερα εξαιρούνται με τον νόμο 4178/2013, αναφέροντας ότι «δεν μπορούμε να τα γκρεμίσουμε και να φυτέψουμε δάση»!

Με Π.Δ.

Ο εποικοδομητικός ρόλος του ΤΕΕ στη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών

Ο ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ

ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ




Στις 30/3/2014 η Κυβέρνηση πέρασε από την Βουλή με τη γνωστή και κατάπτυστη διαδικασία εξπρές, ένα ακόμα ογκωδέστατο πολυνομοσχέδιο, αυτό που δικαίως χαρακτηρίστηκε ως «10 μνημόνια σε 1». Ο περί ου ο λόγος νόμος 4254/2014, πέρα από τις ευρύτερες υπηρεσίες που προσφέρει στο Κεφάλαιο, ακουμπάει τους Διπλωματούχους Μηχανικούς στο κοινωνικό, στο εργασιακό, στο ασφαλιστικό και στο επαγγελματικό επίπεδο, προβλέποντας:

  1. άρση περιβαλλοντικών και πολεοδομικών περιορισμών στον τουρισμό και την βιομηχανία, που έδιναν τη δυνατότητα στους μηχανικούς να ασκήσουν το επάγγελμα με όρους κοινωνικής άμυνας απέναντι στο κεφάλαιο (νομιμοποίηση εγκαταστάσεων εντός αιγιαλού σε εκτάσεις του ΤΑΙΠΕΔ, επέκταση των κατά παρέκκλιση όρων δόμησης σε βιομηχανικές μονάδες)
  2. διαμόρφωση ακόμα δυσμενέστερων όρων εξαρτημένης εργασίας (υπενοικίαση, τριετίες, κατάργηση εργοδοτικών πόρων επιδομάτων παιδιών, ασθένειας, μητρότητας)
  3. κατάργηση μιας σειράς αναδιανεμητικών πόρων του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ
  4. τροποποίηση του πλαισίου άσκησης επαγγελματικών δικαιωμάτων

Συγκεκριμένα για τα επαγγελματικά δικαιώματα (ν. 4254, Υποπαρ. ΙΓ.12, Άρθρο 4) οι ψηφισμένες αλλαγές επιτρέπουν την άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού σε αποφοίτους της «Ανώτατης» Εκπαίδευσης (γενικώς) στην Ελλάδα ή ισότιμων σχολών του εξωτερικού και όχι σε αποφοίτους Πολυτεχνείων κατ’ αποκλειστικότητα.

Το γενικώς γίνεται ειδικώς μέσα από την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων με τη σύμφωνη γνώμη του ΤΕΕ, το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει εντός 4 μηνών από την έκδοση του Νόμου (30/3/14) και η προθεσμία αυτή τελειώνει στα τέλη Ιούλη.

Επιπλέον αναθεωρούνται οι όροι και προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος όλων των Η/Μ (Υποπαρ. ΣΤ.23) με Προεδρικά Διατάγματα μετά από εισήγηση του ΤΕΕ.

Οι διατάξεις του ν. 4254 δεν αποτελούν “κεραυνό εν αιθρία”. Αποτελούν συνέχεια πάγιων επιδιώξεων των πολιτικών της ΕΕ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την ένταξη στο επάγγελμα (ΠΔ 38/2010, Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2006/36/ΕΚ), μνημονιακή υποχρέωση που επαναλαμβάνεται μονότονα σε κάθε μνημονιακό νόμο της τελευταίας τετραετίας, κυβερνητική πολιτική όλων των κυβερνήσεων εδώ και χρόνια που ορκίζονται στις “απελευθερώσεις”, αλλά και διαχρονική επιδίωξη των ηγεσιών του ΤΕΕ ώστε να κερδίσουν πόντους, μέσα από το ξαναμοίρασμα της πίτας.

Πιο πρόσφατη υπενθύμιση των παραπάνω η Γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις αρχές του 2014, η οποία και αποτέλεσε τον πιλότο για το Ν. 4254).



Τα παραπάνω βρίσκονται σε άμεση συνάφεια με τα όσα επισυμβαίνουν και στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αναφερόμαστε φυσικά στη συνθήκη της Μπολόνια, τον προγραμματισμό του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, όπου από ενιαία πανεπιστήμια, δημόσια στην πλειονότητα τους, έπρεπε να προκύψουν «αγορές υπηρεσιών εκπαίδευσης» και μάλιστα «απελευθερωμένες» που θα χορηγούν εξατομικευμένα πτυχία με σύστημα πιστωτικών μονάδων.



Ο ν.4524 ουσιαστικά αποδέχεται όχι μόνο το γράμμα, αλλά και το πνεύμα της πρότασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, αποτυπώνοντας πιο στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και στον τεχνικό κλάδο όπως:

Αντιπροσωπεία ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ - Απόφαση για το Ασφαλιστικό – Φορολογικό


Η εφαρμογή της πολιτικής της τρόικας ΔΝΤ/ΕΕ/ΕΚΤ από τις διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις, έχει ήδη οδηγήσει στην προσχεδιασμένη φτωχοποίηση ευρύτατων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας και στην εξαθλίωση των πιο αδύναμων.

Στο δικό μας κλάδο, το επάγγελμα του μηχανικού έχει μετατραπεί σε γραφειοκρατικό αντικείμενο φοροεισπρακτικού χαρακτήρα (τακτοποιήσεις – πιστοποιητικά) με πενιχρές απολαβές. Σήμερα η πλειοψηφία των μηχανικών είμαστε άνεργοι και υποαπασχολούμενοι χωρίς δική μας ευθύνη αλλά αντιμετωπιζόμαστε ως προνομιούχοι. Όχι μόνο δεν δικαιούμαστε καμία πρόνοια όπως επίδομα ανεργίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά καλούμαστε ως άνεργοι να πληρώνουμε κατά το χρόνο ανεργίας μας υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Ήδη δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί, αδυνατώντας να πληρώσουν, μένουν χωρίς ουσιαστική ασφάλιση παρόλο που χρεώνονται το κόστος της και μάλιστα με τόκο και πανοτόκια. Είναι οι ίδιοι μηχανικοί που λόγω του ότι δεν τους δίνεται ασφαλιστική ενημερότητα βυθίζονται ακόμα περισσότερο στην ανεργία και εξωθούνται εκτός επαγγέλματος. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, ήδη από τον Ιούνιο του 2011 έχουν ψηφιστεί οι ληστρικές αυξήσεις των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίες τελικά εφαρμόστηκαν από 2/5/14 παράτυπα, βάσει υπουργικών εκβιαστικών εγγράφων, παρακάμπτοντας αποφάσεις οργάνων (Δ.Σ. ΕΤΑΑ και Δ.Ε. ΤΣΜΕΔΕ) και παρά την θέληση και τις ανάγκες μας. Η δυσαρέσκεια είναι αυξανόμενη και η απαξίωση του ΤΣΜΕΔΕ επίσης, εφόσον το ποσοστό των ασφαλισμένων που αδυνατεί να πληρώσει αυξάνεται.
Την «εκκαθάριση» κάθε υπολείμματος αποδοχών αναλαμβάνουν κυριολεκτικά τα εκκαθαριστικά του Υπουργείου Οικονομικών, με την εφαρμογή της νέας φορολογικής νομοθεσίας για τα εισοδήματα των εργαζόμενων μηχανικών. Για τους μισθωτούς και άνεργους συναδέλφους, το αφορολόγητο όριο έχει μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από το ετήσιο επίδομα ανεργίας, τη στιγμή που οι αποδοχές και τα εργασιακά δικαιώματα που απέρρεαν από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας έχουν δεχτεί ιστορικό πλήγμα. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους με ΔΠΥ, η επινόηση εξωπραγματικών τεκμηρίων με φορολόγησή τους κατά 26% από μηδενική βάση, ο κεφαλικός φόρος των 650 ευρώ και η προκαταβολή φόρου για ανύπαρκτα εισοδήματα ενός αβέβαιου εργασιακού μέλλοντος καθιστούν κάθε προοπτική άσκησης του επαγγέλματος ανεδαφική. Η οριζόντια φορολόγηση προσεγγίζει τα όρια του ταξικού παραλογισμού: Όσο η κρίση συμπιέζει τα έσοδα προς τα κάτω, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό τους αποσπάται από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποκορύφωμα τους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους με αποδοχές κάτω του πάλαι ποτέ αφορολόγητου ορίου, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν μέσα από υποχρεωτικές εισφορές, έμμεσους και άμεσους φόρους που σχετίζονται με την άσκηση του επαγγέλματος, ποσά μεγαλύτερα από το εισόδημά τους!

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Μαρία Καραμανώφ: ανεπίδεκτο βελτίωσης το νομοσχέδιο που απειλεί 16.000 χλμ ακτογραμμής

Παραχωρήσεις ακόμα και κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και προστατευόμενων περιβαλλοντικά περιοχών με απλή υπουργική υπογραφή, μπάζωμα 5 τ. μ. της θάλασσας για κάθε ξενοδοχειακή κλίνη και παραχώρηση ακτής για πάσης φύσεως σκοπούς, είναι κάποια από τα «επιτεύγματα» του προς ψήφιση νομοσχεδίου για τον αιγιαλό. Μπροστά στον επενδυτικό «καλλωπισμό» των ελληνικών ακτών η κυβέρνηση φέρνει ένα "ανεπίδεκτο οποιασδήποτε βελτίωσης" νομοσχέδιο όπως το χαρακτηρίζει στο greeklish.info η Σύμβουλος Επικρατείας και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, κα Μαρία Καραμανώφ.

Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που ετοιμάζεται να φέρει απο στιγμή σε στιγμή προς ψήφιση στην Βουλή η κυβέρνηση αποτελεί, σύμφωνα με την κα Μαρία Καραμανώφ την τελευταία και πλέον καταστροφική λέξη σε μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που είδαν το φως στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και αποσκοπούν να καταστήσουν όσο το δυνατόν πιο «ελκυστική» την ελληνική δημόσια κτήση στους λεγόμενους επενδυτές. 

Σε πρώτη φάση, ολόκληρη η δημόσια περιουσία του κράτους, συμπεριλαμβανομένων δασών, ευαίσθητων οικοσυστημάτων, ακτών, μικρών νησιών, περιοχών φυσικού κάλλους κ.ο.κ., μεταβιβάζεται σταδιακά στην ανώνυμη εταιρεία ΤΑΙΠΕΔ, η οποία ιδρύθηκε με σκοπό να την εκμεταλλευθεί (με πωλήσεις, πολυετείς μισθώσεις και παραχωρήσεις σε επενδυτές), έναντι κάποιου, κατά κανόνα εξευτελιστικού, τιμήματος, που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά γα την πληρωμή του χρέους της χώρας.

Σε δεύτερη φάση, ο επίδοξος επενδυτής απαλλάσσεται από τους χωροταξικούς και πολεοδομικούς περιορισμούς που έχουν θεσπιστεί με τις ισχύουσες για κάθε συγκεκριμένη περιοχή χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις και προικοδοτείται με δικό του, ξεχωριστό για κάθε ακίνητο, καθεστώς, το οποίο ουσιαστικά του επιτρέπει να αναπτύξει την περιοχή του όπως εκείνος θέλει, σύμφωνα με το επενδυτικό του σχέδιο (νομοθεσία fast truck, ΕΣΧΑΔΑ κ.λπ.). Παράλληλα εξουδετερώνονται για χάρη του όλες οι πάγιες διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης (εγκρίσεις αρχαιολογικής υπηρεσίας, δασαρχείου κ.λπ.), αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται πλέον να εκφέρουν τη γνώμη τους μέσα σε ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες, σε περίπτωση δε που δεν προλάβουν, η έγκρισή τους θεωρείται δεδομένη και οι υπάλληλοι υπόκεινται σε πειθαρχικές κυρώσεις.

Αναμενόμενα "επιτεύγματα" του νομοσχεδίου

Τουρισμός και Γήπεδα Γκολφ: Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός ....

Προσφυγή κατά εκκαθαριστικού της ΔΟΥ



Την κάνατε τη δήλωση σας; Δείτε και αυτό τότε, εφόσον έχετε την υπομονή. Από την ΠΕΔ
 
Δημοσιεύουμε ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΝΔΙΚΟΦΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΕΩΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ.
Ευχαριστούμε τη Ζωή Γεωργοπούλου για τη πρωτοβουλία και το συντονισμό, την κα Μαχαίρα για τα αρτιότατα δικόγραφα, καθώς και τον κ Κ. Παπακασόλα για την παροχή στοιχείων και την αμέριστη βοήθεια, αλλά και όλα τα παιδιά της ομάδας. Σκοπός μας είναι να διαδοθεί το δικόγραφο ώστε να ληφθούν μέσα αντίδρασης μαζικά, προκειμένου σοβαρά και με υπευθυνότητα τα δικαστήρια να κρίνουν να επιχειρήματα που καταδεικνύουν την παράλογη αφαίμαξη των ελεύθερων επαγγελματικών.
ΟΔΗΓΙΕΣ
Προσαρμόστε την προσφυγή σε εσάς. Δηλαδή πχ αν εχετε μέσο εισόδημα και όχι μηδενικό συμφωνα με την παρούσα προσφυγή, αντιστοίχως αφαιρέστε τις προτάσεις που κάνουν λόγο για μηδενικό και βάλτε το εισόδημά σας. Επίσης αν δεν υπαγεστε σε τεκμαρτό συστημα φορολόγησης λόγω της προσωπικής σας φορολογικής κατάστασης, επίσης αφαιρέστε τα σημεία που στρεφονται κατά του τεκμαρτού συστήματος φορολόγησης
Συμφωνα με το άρθρο 64 εχετε 30 μέρες προθεσμία να προσφύγετε από την στιγμή που εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό σας. Η κατάθεση της ενδικοφανούς προσφυγής γίνεται στην οικεία ΔΟΥ σας. Το πιο πιθανό ειναι στις 60 μέρες από την κατάθεση να μην σας απαντήσουν οπότε προσοχή τότε θα πρέπει να προσφυγετε στα διοικητικά δικαστήρια. Είναι το ίδιο δικόγραφο, το οποίο ομως εχει τη μορφή Ενώπιον του Διοικητικού δικαστηρίου κλπ. Τέτοιο δικόγραφο θα δημοσιευθεί εν καιρό για την διευκόλυνσή σας. Μετά την πάροδο των 60 ημερών από την κατάθεση της προσφυγής στην ΔΟΥ, ειτε λάβετε απορριπτική απόφαση είτε δεν λάβετε τίποτα (το οποίο ισοδυναμεί με απορριπτική) εχετε ένα μήνα προθεσμία να προσφύγετε στα διοικητικά δικαστήρια. Επισημαίνουμε οτι εαν κριθεί αναγκαίο, τα κείμενα των δικογράφων θα εμπλουτισθούν και δημοσιευθούν από εμάς εντός διμήνου, προκειμένου να προσφύγετε στα διοικητικά δικαστήρια.
Ο υπόχρεος, εφόσον αμφισβητεί οποιαδήποτε πράξη που έχει εκδοθεί σε βάρος του από τη Φορολογική Διοίκηση, ή σε περίπτωση σιωπηρής άρνησης, οφείλει να υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα την επανεξέταση της πράξης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της Φορολογικής Διοίκησης. Η αίτηση υποβάλλεται στη φορολογική αρχή που εξέδωσε την πράξη και πρέπει να αναφέρει τους λόγους και τα έγγραφα στα οποία ο υπόχρεος βασίζει το αίτημά του. Η αίτηση πρέπει να υποβάλλεται από τον υπόχρεο εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης σε αυτόν.
2. Η Φορολογική Διοίκηση αποστέλλει την ενδικοφανή προσφυγή του υπόχρεου, συνοδευόμενη από σχετικά έγγραφα και τις απόψεις αυτής, εντός επτά (7) ημερών από την υποβολή, στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της Φορολογικής Διοίκησης, προκειμένου η τελευταία να αποφανθεί.

Διαδήλωση για την Παλαιστίνη, Πέμπτη 17 Ιουλίου, 6.30μμ στην Iσραηλινή Πρεσβεία

Διαδήλωση για την Παλαιστίνη, Πέμπτη 17 Ιουλίου, 6.30μμ στην Iσραηλινή Πρεσβεία
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ – ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Σχεδόν 200 νεκροί και πάνω από 1100 τραυματίες, στην πλειοψηφία τους άμαχοι γυναίκες και παιδιά είναι μέχρι τώρα ο απολογισμός της σφαγής που έχουν εξαπολύσει οι εγκληματίες πολέμου του κράτους του Ισραήλ στην παράνομα αποκλεισμένη και πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Εδώ και 7 ημέρες το Ισραήλ σφυροκοπάει τη Γάζα με χιλιάδες αεροπορικές επιθέσεις και τόνους βομβών στοχεύοντας οικογένειες, νοσοκομεία,σχολεία, τεμένοι, ακόμα και ψαρόβαρκες. Ιατρικές ομάδες που αποτελούνται από ντόπιους αλλά και ξένους γιατρούς ανακοίνωσαν ότι οι πληγές στα σώματα που εξέτασαν προκλήθηκαν από τα καταστροφικά και διεθνώς απαγορευμένα όπλα DIME (Dense Inert Metal Explosives). Απαγορευμένα όπλα (βόμβες λευκού φωσφόρου) είχαν χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ και στις δυο προηγούμενες επιθέσεις του στη Γάζα, το 2012 και το 2008 εναντίον αμάχων. Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία σε ιατροφαρμακευτικό υλικό είναι τεράστιες και η νοσηλεία ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των συνεχών διακοπών ρεύματος. Χιλιάδες αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους ζητώντας την επίσης επισφαλή προστασία σχολείων και κτηρίων των Ηνωμένων Εθνών ή προσπαθώντας να φύγουν μέσω του περάσματος της Ράφα.
Ανταποκρινόμενοι στην έκκληση των Παλαιστινίων της Γάζας καλούμε όλον τον κόσμο που πιστεύει στη δικαιοσύνη και στην αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, που δεν κρατάει ίσες αποστάσεις εξομοιώνοντας τον καταπιεσμένο με τον κατακτητή, να βγει μαζικά στους δρόμους στο πλευρό του παλιαστινιακού λαού και να εναντιωθεί στο σιωνιστικό απαρντχάιντ του ισραηλινού κράτους. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες διαδηλωτές που απαιτούν να σταματήσει αυτή η σφαγή, από το Λονδίνο μέχρι τη Συρία, την Υεμένη και το Αφγανιστάν και από την Μαλαισία και την Ινδονησία μέχρι τη Ν. Υόρκη.
Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να αναδεικνύει σε «στρατηγικό σύμμαχο» το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ και να διακόψει εδώ και τώρα κάθε σχέση οικονομική, πολιτική, διπλωματική, μαζί του.
Καλούμε συνδικάτα, συλλόγους, συλλογικότητες και αλληλέγγυους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 17 Ιουλίου στις 6.30 μμ έξω από την ισραηλινή πρεσβεία ενάντια στη συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα, ως την ελάχιστη έκφραση αλληλεγγύης σε έναν καταπιεζόμενο και αγωνιζόμενο λαό που πάντα αποτελεί έμπνευση και για τους δικούς μας αγώνες.
- ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΦΑΓΕΣ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
- ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Μέχρι στιγμής το κάλεσμα υπογράφουν:
Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα
Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο 
Σύλλογος Ιντιφάντα
Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση 
Σύλλογος Al Awda για το Δικαίωμα της Επιστροφής
Ένωση Παλαιστίνιων Εργαζόμενων 
Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας
Ένωση Παλαιστινιακών Οργανώσεων και Παροικιών Ευρώπης
Γενική Ένωση Παλαιστίνιων Φοιτητών
Γενική Ένωση Παλαιστίνιων Εργατών Ελλάδας Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας 
Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ)
Ένωση Μεταναστών Εργατών 
Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό 
Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας 
Αιγυπτιακή Κοινότητα Ελλάδας 
Κοινότητα Σενεγαλέζων

Tο ΤΕΕ φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε ρυθμιστή της πιστοποίησης ενάντια στα συμφέροντα της πλειοψηφίας των μελών του

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί το τελικό κοινό πλαίσιο σχεδίου απόφασης που θέσαμε σε ψηφοφορία από κοινού οι τρείς παρατάξεις (ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ – ΑΚΕΑ)  για τα επαγγελματικά δικαιώματα (κανένα πλαίσιο δεν πήρε την απαραίτητη πλειοψηφία κατά τις ψηφοφορίες).

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ΣΤΙΣ 5/7/2014

ΘΕΜΑ 1ο: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Τον περασμένο Απρίλιο, ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος 4254/2014 με τίτλο «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν.4046/2012 και άλλες διατάξεις». Στο πλαίσιο αυτού του πολυνομοσχέδιου, η υποπαράγραφος ΙΓ.12 με τίτλο «Ρυθμίσεις για το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού, Αρχιτέκτονος και Τοπογράφου», αντικαθιστά το νόμο 4663 του 1930 που όριζε τον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος. Με αυτή, αλλάζει εκ βάθρων το ποιος μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του μηχανικού και αναιρούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο πτυχίο καθώς θα καθορίζονται από μελλοντικά Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία θα εισηγείται σχετική Επιτροπή μετά από γνωμοδοτήσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Θεωρούμε ότι η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς ισοπεδώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των μηχανικών/τεχνικών όλων των ειδικοτήτων προς τα κάτω και προετοιμάζει ένα νέο τοπίο συνεχών εξετάσεων και πιστοποιήσεων για την απόκτηση κατακερματισμένων επιμέρους δικαιωμάτων. Στο τοπίο αυτό το ΤΕΕ φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε ρυθμιστή της πιστοποίησης ενάντια στα συμφέροντα της πλειοψηφίας των μελών του. Η αντίθεσή μας στο νέο νόμο είναι αδιαπραγμάτευτη και απαιτούμε την απόσυρσή του.
Αυτό που προτείνουμε δεν είναι η υπεράσπιση ενός παλιού μοντέλου που καταρρέει και πολιτικά και κοινωνικοοικονομικά, είναι μια βαθιά πρόταση αλλαγής, η οποία βασίζεται σε μια σύγχρονη χάρτα αναγκών και δικαιωμάτων, αλλά και νέων δυνατοτήτων που δίνει η νέα εποχή.
Αν δεν το κάνουμε τώρα θα οδηγηθούμε σε ένα σύγχρονο κοινωνικό μεσαίωνα, ο οποίος θα οδηγήσει σε πλήρη διάλυση και ανασφάλεια, με σοβαρότατες επιπτώσεις σε φυσικό και δομημένο περιβάλλον.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • Όχι στην απόσπαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία, να μην γίνουν τα πτυχία μας απλά ο προθάλαμος ενός συστήματος διαρκούς και επί πληρωμή πιστοποίησης και εξέτασης κατακερματισμένων δεξιοτήτων. Όχι στον περεταίρω κατακερματισμό σε επίπεδα επαγγελματικών δραστηριοτήτων, καμία σκέψη για διαχωρισμό των μηχανικών σε «junior» και «senior», για θεσμοθέτηση «δόκιμων» ή «ασκούμενων» μηχανικών. Όχι στην πρακτική άσκηση. Απόσυρση της υποπαραγράφου ΙΓ.12 του ν.4254/2014 για τη ρύθμιση του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του τοπογράφου, ολόκληρου του πολυνομοσχέδιου και κάθε νόμου που υποβαθμίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Όχι στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, κατάργηση του σχετικού ΠΔ που την ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία. Όχι στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, στη διακήρυξη της Μπολόνια και στον «Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης».
  • Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων ενάντια στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αγορά των «επαγγελματικών προσόντων».
  • Να θεσμοθετηθούν ξανά οι ελάχιστες αμοιβές ανά εργασία και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τους μισθωτούς και τους μισθωτούς με ΔΠΥ. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.
  • Μία σχολή ανά γνωστικό αντικείμενο, όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο. Επαγγελματικά δικαιώματα που καλύπτουν πλήρως και τεκμηριωμένα το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών με μείωση των επικαλύψεων στο πλαίσιο ενός επιστημονικού και συναδελφικού σε όλα τα πεδία διαλόγου μεταξύ των ειδικοτήτων. Ενιαίους πενταετείς κύκλους σπουδών για όλους τους μηχανικούς.
  • Κατοχύρωση της δυνατότητας δημόσιας και δωρεάν επανεκπαίδευσης των μηχανικών, με άδειες μετ’ αποδοχών και ελεύθερη πρόσβαση σε προγράμματα επιμόρφωσης.
  • Επιδιώκουμε το συντονισμό της διεθνούς κοινότητας των εργαζομένων αρχιτεκτόνων και τη σύνταξη μιας διεθνούς χάρτας επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων για την κατοχύρωση του ενιαίου 5ετους κύκλου σπουδών, με στόχο την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος για την προστασία της κοινωνίας.
Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ)
Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων
Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Οι εξελίξεις στη Νέα Φιλαδέλφεια: πέντε σημεία

Του Σεραφείμ Σεφεριάδη (Αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο) από εδώ
Οι εξελίξεις στη Νέα Φιλαδέλφεια αποτελούν αποκαλυπτική συμπύκνωση τόσο της γενικής περιόδου που διανύουμε, όσο και της τρέχουσας συγκυρίας. Είναι δυνατόν να σταχυολογηθούν πέντε κομβικές τους παρακαταθήκες.
  • Αποκαλύπτουν με τρόπο δραματικό το απεχθές πρόσωπο του καπιταλισμού-καζίνο που βιώνουμε: βάναυση κρατική επιβολή με στόχο την εξακολουθητική καταλήστευση της κοινωνίας προς όφελος μιας χούφτας μεγαλόσχημων απατεώνων. Οι «επενδύσεις» που εξαγγέλλουν είναι με τα χρήματα των φορολογουμένων και προϋποθέτουν εγγυημένη κερδοφορία· η «ανάπτυξη» που επαγγέλλονται είναι στην πραγματικότητα εφιάλτης: καταστροφή του περιβάλλοντος, καταπάτηση όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων, τρόμος και αθλιότητα.
  • Αποκαλύπτουν πως η πολιτικά ράθυμη αντιμετώπιση της κρίσης και των επιπτώσεών της από τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι, εκτός από αδιέξοδη, και εξαιρετικά επικίνδυνη. Ο στρουθοκαμηλισμός της άποψης ότι λύση στα προβλήματα μπορεί να βρεθεί σε διαπραγματεύσεις και συναλλαγές με επιχειρηματίες τύπου Μελισσανίδη (ή τη γραφειοκρατία της ΕΕ που δήθεν θα συμφωνήσει σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους, θα παραχωρήσει ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του κτλ) δεν κάνει άλλο από το να τους αποθρασύνει. Κι αυτοί, προκειμένου να διατηρήσουν και επαυξήσουν τα προνόμιά τους, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να στραφούν στην ωμή βία με ή χωρίς προκάλυμμα (οπαδικό, φυλετικό, εκσυγχρονιστικό ή άλλο). Αυτός ο στρουθοκαμηλισμός, όπως και η «επαναστατική» φρασεολογία τύπου ΚΚΕ, που μεταθέτει τη λύση των προβλημάτων σε ένα αδιευκρίνιστο μέλλον ματαιώνοντας κάθε ουσιαστική δράση στο παρόν, απογοητεύουν και έμπρακτα αποδυναμώνουν το λαϊκό κίνημα. Το κενό που δημιουργείται προκαλεί απελπισία και κυνισμό που εκτρέφουν το φασισμό.
  • Οι εξελίξεις στη Νέα Φιλαδέλφεια, όμως αποκαλύπτουν και τα τεράστια αποθέματα του κινήματος των «από κάτω». Με συγκεκριμένες και τολμηρές θέσεις, με ενωτικό-δημοκρατικό πνεύμα και κινηματική ετοιμότητα, τίποτα δεν είναι αδύνατο ή μακρινό. Με τις προϋποθέσεις αυτές, το κίνημα μπορεί να δείξει πως ο βασιλιάς είναι, εκτός από φαύλος, και γυμνός –μια αισχρή μειοψηφία χωρίς πραγματικό έρεισμα και κοινωνικές αναφορές (η καλά περιφρουρημένη πορεία της 3ης Ιουλίου ήταν πενταπλάσια σε όγκο από την αντισυγκέντρωση που στήθηκε, και που για την πραγματοποίησή της προηγήθηκε πανελλαδική εκστρατεία). Ο αγώνας είναι βέβαια δύσκολος και ο αντίπαλος αδίστακτος. Όσο όμως είναι λάθος να υποτιμηθεί, είναι ακόμα μεγαλύτερο λάθος να υπερτιμηθεί. Ο Μελισσανίδης, ο κάθε Μελισσανίδης, ποντάρει στις ασάφειες και την ατολμία της Αριστεράς –είναι καιρός αυτό να γίνει αντιληπτό προτού να είναι αργά. Επιφέροντας ενότητα στη δράση ενός ευρέως φάσματος ρευμάτων του αριστερού και αντιεξουσιαστικού χώρου (που πήρε και την αρχική πρωτοβουλία για το κάλεσμα της πορείας) και προωθώντας στην πράξη το ριζοσπαστικό όραμα, το τοπικό κίνημα έδειξε σε μικρογραφία αυτό που απαιτείται και κεντρικά: ριζοσπαστική προγραμματική ματιά, δημοκρατικές διαδικασίες, μαχητικές δράσεις. Έδειξε ακόμα πως αυτά που διαφοροποιούν τις οργανώσεις του αριστερού κινήματος είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που τις ενώνουν.
  • Οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν ακόμα πως (και πώς) οι μαχητικές δράσεις μπορούν να ασκήσουν σημαντική πολιτική πίεση μεταβάλλοντας φαινομενικά παγιωμένα ισοζύγια στο εσωτερικό κομμάτων και συνδικαλιστικών παρατάξεων. Το αποτέλεσμα 12-9 της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της καταψήφισης του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Αττικής-Θεσσαλονίκης και το αντίστοιχο ψήφισμα του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ δεν θα είχαν προκύψει χωρίς τις διαδικασίες που οδήγησαν στην πορεία της 3ης Ιουλίου. Και πάλι, βέβαια, ο αγώνας ενάντια στην ατολμία και την προγραμματική ασάφεια είναι μακρύς και δύσκολος: ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μη συμμετάσχει επίσημα στην πορεία. Οι δισταγμοί αυτοί πρέπει να αντιμετωπιστούν πολιτικά – με επίμονη πίεση, υπομονή και αίσθηση των προοπτικών της περιόδου που διανύουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν το μαζικότερο κόμμα της Αριστεράς θα βρεθεί αντιμέτωπος με καθήκοντα ανάληψης τοπικής διοίκησης και αργότερα, κατά πάσα πιθανότητα, κεντρικής. Η Ν. Φιλαδέλφεια μας δείχνει τους δρόμους μέσα από τους οποίους η πίεση από τα κάτω θα είναι υπαρκτή, θα αποκτά κοινωνική δυναμική και θα μπορεί να είναι νικηφόρα.
  • Αποκαλύπτουν όλα τα παραπάνω και τα τεράστια καθήκοντα που η ριζοσπαστική αριστερά, οι μαχητικές οργανώσεις και οι κινήσεις της, επωμίζονται για την επόμενη μέρα. Η κριτική στην ατολμία των πολιτικών και συνδικαλιστικών ηγεσιών είναι απαραίτητη, όμως στις περιστάσεις δεν αρκεί – ο καιρός της απλής κριτικής έχει περάσει ανεπιστρεπτί, και παραμονή στους ρυθμούς του μπορεί και να εκληφθεί ως ανάθεση. Χρειάζονται άμεσα, ενωτικές οργανωτικές πρωτοβουλίες, ουσιαστικότερος δημοκρατικός διάλογος (με στόχο την προγραμματική σαφήνεια) διαρκής επικοινωνία και κοινές δράσεις. Το παράδειγμα της Νέας Φιλαδέλφειας (όπως και δράσεις σαν κι αυτές του Αντιφασιστικού Συντονιστικού) δείχνουν πως η πραγματική ριζοσπαστική επιλογή, αν και πάντα δύσκολη και ανηφορική, έχει κάθε δυνατότητα να είναι και νικηφόρα.

(ΑΠΕ)ραντα κέρδη με κρατική επιχορήγηση

Οι όμιλοι Κοπελούζου-Μυτιληναίου και μια παλιά γνώριμη της ελληνικής, αλλά και της γερμανικής Δικαιοσύνης, η πολυεθνική Enercon, θα λάβουν ζεστό χρήμα και φοροαπαλλαγές για να «επενδύσουν» στα αιολικά πάρκα σε Λάρισα, Αγρίνιο, Πάρο, Νάξο, Δελφούς και Βόνιτσα.
 
Της Ντίνας Δασκαλοπούλου από την ΕφΣυν

Ο Αίολος δεν λατρεύτηκε ποτέ σ’ αυτή τη χώρα σαν θεός, παρ' όλα αυτά ήταν σεβαστός, αφού έπαιζε τον ρόλο του «ταμία των ανέμων». Προφανώς, αυτή η ιδιαίτερη σχέση των ανέμων με το ταμείο εμπνέει και τους επιγόνους των αρχαίων Ελλήνων, που εσχάτως ανακάλυψαν τις μπίζνες του αέρα. Δουλειές καθόλου για αεριτζήδες ωστόσο, αφού τα αιολικά πάρκα που ετοιμάζεται να σπείρει η κυβέρνηση θα επιδοτούνται με εκατομμύρια ζεστά ευρώ.

Λάρισα, Αγρίνιο, Πάρος, Νάξος, Δελφοί, Βόνιτσα είναι οι τόποι που θα γευτούν από πρώτο χέρι την πράσινη ανάπτυξη, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του κυρίου Μηταράκη, που πέρασε στη Βουλή πριν από λίγες μέρες. Κοπελούζος-Μυτιληναίος θα μοιραστούν το 50% και το άλλο 50% η γερμανική πολυεθνική Enercon, ενώ με 93.149.945 ευρώ θα ενισχυθούν οι επενδυτές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε «σκάνδαλο» το νομοσχέδιο και «νέα Siemens» τη γερμανική πολυεθνική. Πρόκειται για μια παλιά γνώριμη του ελληνικού κράτους, αλλά και της γερμανικής Δικαιοσύνης. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές έχει καταθέσει εναντίον της Enercon αγωγή, με την κατηγορία της δόλιας εξαπάτησης για υπερκοστολόγηση της σύμβασης για 9 αιολικά πάρκα στο Αιγαίο, ενώ εναντίον της έχει κινηθεί και η γερμανική Δικαιοσύνη για υποθέσεις διακρατικής διαφθοράς.

Στα κρυφά

Κατά τον προσφιλή στην κυβέρνηση τρόπο, το νομοσχέδιο εισήχθη με επείγουσες διαδικασίες στις 20 Ιουνίου. Χωρίς καμία διαβούλευση με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία μία εβδομάδα μετά. Οι βουλευτές κλήθηκαν να επεξεργαστούν με διαδικασίες-εξπρές τρία κομβικής σημασίας νομοθετήματα: το ρυθμιστικό, αυτό για τη «μικρή ΔΕΗ» και αυτό για τα αιολικά πάρκα.

Ολα αυτά στο φόντο του εσπευσμένου κλεισίματος της Ολομέλειας «ελλείψει νομοθετικού έργου»! Αλλωστε, με ποιόν να πρωτοδιαβουλευτεί η κυβέρνηση; Συντονιστικές επιτροπές αγώνα στρέφονται κατά των αιολικών πάρκων απ' άκρου εις άκρον της χώρας: από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη κι από την Κεφαλλονιά μέχρι τη Μυτιλήνη, οι κάτοικοι αντιδρούν και κινητοποιούνται.

Πυρ ομαδόν

Κυβέρνηση: τα σκουπίδια σας είναι των εργολάβων

Από εδώ, του Βαγγέλη Στογιάννη
Το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την προεκλογική περίοδο, μια σειρά από αυτοδιοικητικά σχήματα, σε αρκετές περιοχές της χώρας, μπήκαν στην ουσία της συζήτησης για το ποια μέθοδος διαχείρισης απορριμμάτων μπορεί να αποτελέσει πραγματική εναλλακτική απέναντι στο οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο που βιώνουμε σήμερα, αλλά και το ακόμη μεγαλύτερο που ετοιμάζουν οι εργολάβοι των σκουπιδιών με τις πλάτες της κυβέρνησης. Κεντρική ιδέα, που ακόμη κι αν δεν υιοθετείται μαζικά, έχει πλέον μπει στο τραπέζι για μια σειρά φορείς της αυτοδιοίκησης, ξεφεύγοντας από το μικρόκοσμο των «τρελών» του περιβαλλοντικού κινήματος και κομματιών της αριστεράς, είναι η μικρής κλίμακας αποκεντρωμένη διαχείριση με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση σχεδόν του συνόλου των παραγόμενων απορριμμάτων.

Η παραπάνω πρόταση διασφαλίζει την περιβαλλοντική ασφάλεια (ειδικά αν συγκριθεί με την πρακτική των ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) και των ανεξέλεγκτων χωματερών που αποτελούν τη σημερινή πραγματικότητα και ακόμη περισσότερο την “ενεργειακή αξιοποίηση”, δηλαδή στην ουσία την καύση των σκουπιδιών για παραγωγή ενέργειας, που προετοιμάζουν κυβέρνηση και σκουπιδοεργολάβοι). Διασφαλίζει ταυτόχρονα μια πολύ σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης για τους δήμους, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κλπ. Το μόνο «πρόβλημα» που δημιουργεί είναι ότι δεν προσφέρεται για εύκολα και γρήγορα κέρδη για τους ιδιώτες που εδώ και αρκετά χρόνια ονειρεύονται να τους χαρίσουμε τα σκουπίδια μας.

Έτσι, από τη στιγμή που έγινε εμφανές ότι μια σειρά δημοτικών παρατάξεων (κάποιες από τις οποίες αποτελούν πλέον τις νέες δημοτικές αρχές που θα ξεκινήσουν τη θητεία τους το Σεπτέμβρη) συζητάνε σοβαρά την πρόταση της αποκεντρωμένης διαχείρισης, ή ακόμη και σχεδιάζουν έστω και να «πειραματιστούν» στην εφαρμογή της, η «σούπα» άρχισε να χαλάει.

Προκειμένου λοιπόν να καθησυχάσει τους επίδοξους σκουπιδοφάγους, το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) αποφάσισε να στερήσει από τους δήμους τη δυνατότητα να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα απορρίμματα που παράγονται στα όριά τους.

Έτσι, μέχρι σήμερα, με το ν. 3463/2006 (Κώδικα δήμων και Κοινοτήτων) αρμοδιότητα του δήμου αποτελεί

«Η καθαριότητα όλων των κοινόχρηστων χώρων της εδαφικής τους περιφέρειας, η αποκομιδή και διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και η κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση συστημάτων αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού...»

Με το νέο σχέδιο ωστόσο που ετοιμάζει το ΥΠΕΣ, οι αρμοδιότητες των δήμων, πλέον δεν περιλαμβάνουν τη διαχείριση των σκουπιδιών, αλλά περιορίζονται ως εξής:

Υπό διάλυση οι πολεοδομίες όλης της χώρας

Της Μαριάννας Τζάννε
Σε συνθήκες ολοκληρωτικής εγκατάλειψης λόγω του μαζικού κύματος συνταξιοδότησης των υπαλλήλων και πλήρους ατιμωρησίας των αυθαιρεσιών οδηγεί η αδράνεια της Πολιτείας να στελεχώσει τις πολεοδομίες της χώρας που εμφανίζουν εικόνα γενικευμένης κατάρρευσης.
Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» προβλεπόταν μία πολεοδομία για καθέναν από τους 325 δήμους της ελληνικής επικράτειας. Το σχέδιο ναυάγησε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που παρατείνει επ’ αόριστον το υφιστάμενο καθεστώς προκαλώντας φαινόμενα διάλυσης. Η οργή του κόσμου από τα άδεια πολεοδομικά γραφεία που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες ξεχειλίζει και η έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ακόμη και στα στοιχειώδη είναι εμφανής.
Το αποτέλεσμα είναι μεγάλο μέρος των αυθαιρεσιών να μένει στο απυρόβλητο, δημόσια έσοδα να καθυστερούν λόγω αδυναμίας επιβολής χρηματικών προστίμων, ετοιμόρροπα κτίρια που πρέπει να κατεδαφιστούν να γίνονται μπαλάκι μεταξύ των υπηρεσιών και οι λιγοστοί διοικητικοί υπάλληλοι και μηχανικοί που μένουν πίσω να αναζητούν άλλοθι για να φύγουν από τις υπηρεσίες τους προκειμένου να αποφύγουν τις ασφυκτικές πιέσεις αλλά και τον όγκο δουλειάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις από τους υπαλλήλους που υπηρετούν στην Πολεοδομία Μαρκοπούλου Μεσογαίας εδώ και έναν χρόνο έχουν λάβει γονική άδεια για ανατροφή τέκνου! Ο ένας εξ αυτών μάλιστα είναι ο μοναδικός μηχανολόγος της Πολεοδομίας. Οι πολεοδομίες ζητούν τη συνδρομή των δήμων για να ξαναζωντανέψουν, με τους τελευταίους να μεταφέρουν το μπαλάκι στο υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο είναι σαν να χτυπούν πόρτες... κωφών.
Μόλις 16 υπάλληλοι σε 600.000 στρέμματα
Τα διογκωμένα προβλήματα και την υποστελέχωση της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου αποκαλύπτουν με πρόσφατη επιστολή τους οι δήμαρχοι Μαρκοπούλου-Μεσογαίας Σωτήρης Μεθενίτης, Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και Λαυρεωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής προς τους υπουργούς Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει από το 2012 διαδημοτική Υπηρεσία Δόμησης. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια πρωτοβουλία μόνο στα χαρτιά αφού οι ΟΤΑ ουδέποτε συνέδραμαν στο έργο της υπηρεσίας που έχει να διαχειριστεί μια αχανή και άκρως προβληματική περιοχή, περιορίζοντας τον ρόλο τους στην αλληλογραφία με το υπουργείο Εσωτερικών.
Στην υπηρεσία υπηρετούν σήμερα 16 υπάλληλοι, μηχανικοί, υπομηχανικοί και διοικητικοί, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν μια έκταση 600.000 στρεμμάτων και 120.000 κατοίκων. Η μεγαλύτερη πολεοδομία του Λεκανοπεδίου καλύπτει πέντε δήμους της Ανατολικής Αττικής, τις περιοχές Κορωπίου, Σαρωνικού (Καλύβια, Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο), Λαυρεωτικής (Λαύριο, Κερατέα, Κουβαρά, Σούνιο) και Παιανίας (Παιανία - Γλυκά Νερά), στις οποίες οι καταγγελίες και τα αιτήματα για αυτοψίες πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Οι συνεχείς αναφορές και εκκλήσεις του προϊσταμένου της Πολεοδομίας Γιάννη Ραζή για ενίσχυση με προσωπικό έχουν πέσει στο κενό, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο και την αυτοθυσία των υπαλλήλων της.