Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014

ResisΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ: Τα κινήματα συντονίζονται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις

Από εδώ
Τοπικές επιτροπές που δημιουργήθηκαν κατακαλόκαιρο για να αποτρέψουν το ξεπούλημα των παραλιών, μέλη της πρωτοβουλίας Soste το νερό, δημοτικές κινήσεις, επιτροπές κατοίκων για την απόδοση των στρατοπέδων στους πολίτες , κοινωνικές συλλογικότητες ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ για να υπερασπιστούν τον δημόσιο χώρο και το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης αλλά και της Χαλκιδικής.

Τη Τρίτη το βράδυ η πρωτοβουλία Resist ΤΑΙΠΕΔ πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη συνάντησή της στο αίθριο του δημαρχείου θέτοντας τους πρώτους στόχους έτσι ώστε να καταστεί το "στρατηγείο" των κινήσεων που θα συντονίζει τις αντιστάσεις σε κάθε γειτονιά, παραλία κ.α θα συσπειρώνει τις δυνάμεις και θα βοηθάει στην μεταξύ τους συνεργασία.
Στόχος είναι τελικά η δημιουργία ενός μαζικού κινήματος που θα ενημερώσει τον κόσμο για τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ και κυρίως θα καταφέρει να βάλει φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις που περνούν. Για να μην περάσει ούτε παραλία, ούτε αιγιαλός στα χέρια κανενός ιδιώτη, να καταφέρει να πετύχει νίκες και να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το καταστροφικό σχέδιο της και για το περιβάλλον αλλά και για τις ζωές όλων.
Το παρόν στην μεγάλη αυτή συνάντηση έδωσαν μέλη της πρωτοβουλίας για την διάσωση των στρατοπέδων ως δημόσιων χώροων οι οποίοι τόνισαν την σημασία υπεράσπισής τους σε μια από τις πόλεις της Ευρώπης με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου ανα κάτοικο.
Εκεί ήταν και οι κάτοικοι της Καλαμιαράς που εδώ και χρόνια αγωνίζονται ενάντια στην οικοδόμηση του παραλιακού μετώπου στο Καραμπουρνάκι το οποίο είχε βρεθεί στο στόχαστρο και πριν την “εφεύρεση” του ΤΑΙΠΕΔ και φυσικά κάτοικοι του Δήμου Θερμαϊκού που ήδη προχωρούν από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε κινητοποιήσεις (διήμερο κάμπινγκ εκδηλώσεων) για την υπεράσπιση του κάμπινγκ της Αγ. Τριάδας που πρόσφατα μπήκε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σημαντική ήταν η συμβολή μέλους της επιτροπής κατοίκων στις Φώκιες της Χαλκιδικής που αγωνίζονται ενάντια στην παραχώρηση εκτάσεων στις φυλακές Κασσάνδρας τις οποίες καλλιεργούν οι κρατούμενοι καλύπτοντας ανάγκες δικές τους και των φυλακών όλης της χώρας. Να υπενθυμίσουμε ότι η έκταση αυτή, 900 στρεμμάτων περίπου, θα δοθεί χάρισμα σε γνωστό επιχειρηματία της περιοχής ο οποίος ήδη έχει αλώσει τεράστιες δασικές εκτάσεις μετατρέποντας τις σε ξενοδοχεία all inclusive.
Από την συνάντηση δεν έλειψαν φυσικά αρχαιολόγοι και αρχιτέκτοντες που με την επιστημονική τους κατάρτιση συμπράττουν σε όλες τις κινήσεις που στόχο έχουν την διάσωση των μνημείων (Στοά Μοδιάνο κ.α) αλλά και η πρωτοβουλία free salonika που στόχο έχει την δημιουργία μιας ανθρώπινης αλυσίδας πολιτισμού, αντίστασης και αλληλεγγύης για την διάσωση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι και το λιμάνι, το οποίο επίσης αποτελεί το νούμερο ένα σε σειρά πωλήσεων δημόσιο οργανισμό.
Να σημειωθεί πως κοινός τόπος όλων των παρευρισκομένων ήταν ο αποικιακός χαρακτήρας με τον οποίο λειτουργεί το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο “φιλετάρει “τεράστιες εκτάσεις της χώρας για να τiς ξεπουλήσει στην συνέχεια με μισθώσεις οι οποίες δεν εμπεριέχουν καμία ρήτρα προστασίας του Δημοσίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η μίσθωση ακυρώνεται αν δεν τηρηθούν όροι προστασίας του χώρου από τον ιδιώτη στον οποίο έχει παραχωρηθεί μία δημόσια έκταση, έχει παραλειφθεί από τον κανονισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Παρ`όλα αυτά όλοι συνομολόγησαν ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι κάποιος ανίκητος εχθρός, μια "μαύρη τρύπα" που ό,τι πέφτει μέσα χάνεται αλλά ότι με τις αντιστάσεις ενός μαζικού κινήματος η δύναμή του γρήγορα θα καταπέσει. Απόδειξη αυτού ο αγώνας του Soste το νερό ενάντια στο ξεπούλημα της ΕΥΑΘ το οποίο όπως φαίνεται παγώνει μετά τον μαζικό ξεσηκωμό πολιτών και κινήσεων στην Θεσσαλονίκη αλλά και ο αντίστοιχος αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ που βρήκε την δικαίωσή του στην απόφαση του ΣΤΕ μέσω του οποίου μπαίνει φρένο στην παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της στο ΤΑΙΠΕΔ. Στην απόφαση του ΣΤΕ αναφέρεται συγκεκριμένα ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί ιδιωτικό μονοπώλιο σε φυσικό αγαθό.
Στην συζήτηση παρενέβησαν ακόμη δημοτικοί σύμβουλοι από την "Θεσσαλονίκη -Ανοιχτή Πόλη" (Τ. Μηταφίδης), το "Μένουμε Ελλάδα" (Γ. Ρακκάς), την Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς (Μ. Λαμτζίδης, Φ. Καζάρα) περιφερειακοί σύμβουλοι της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Γαϊτάνη και Δ. Χαραλαμπίδου.
Στις άμεσες κινήσεις του "Resist ΤΑΙΠΕΔ" είναι η ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ και τον τρόπο με τον οποίο οι κινήσεις του παραβιάζουν το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, παρεμβασεις σε Δήμους -Περιφέρεια, διαδικτυακά καλέσματα, καμπάνια μέσω των κοινωνικών μέσω δικτύωσης κ.α.. Την Παρασκευή 18/7 διοργανώνεται παρέμβαση στις 20.00, στον Λ. Πύργο.  Το επόμενο ανοιχτό συντονιστικό της Πρωτοβουλίας Resist ΤΑΙΠΕΔ θα πραγματοποιηθεί στο “κατειλλήμενο” από το Σάββατο καμπινγκ της Αγ. Τριάδας, την Κυριακή το απόγευμα στα πλαίσια δράσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνουν πρωτοβουλίες στον Δήμο Θερμαϊκού ενάντια στο ξεπούλημά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου