Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Χάνουμε και τα δέντρα και τα δάση

Με ν/σ του (κατ’ όνομα μόνο) υπ. Περιβάλλοντος ανοίγει ο δρόμος για: 
 Δόμηση «σύνθετων» τουριστικών καταλυμάτων μέσα σε δάση (ανεξάρτητες βίλες, γήπεδα γκολφ, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, ακόμα και τελεφερίκ!)  Τακτοποιήσεις αυθαιρέτων μέσα σε δασικές περιοχές 
 Αποψίλωση δασωμένων (εγκαταλελειμμένων) αγρών 
 
Της Χαράς Τζαναβάρα από την ΕφΣυν

Με τις ευλογίες του υπουργείου που είναι θεωρητικά αρμόδιο για την προστασία του περιβάλλοντος και πάντα στο πλαίσιο του Μνημονίου, ανοίγει ο δρόμος για δόμηση τουριστικών κατοικιών μέσα σε δάση. Στο νομοσχέδιο-σκούπα, που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ταγαράς και εντάσσεται στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου για τον Ιούλιο, προβλέπονται συνολικά έξι νέες χρήσεις μέσα σε δασικές ζώνες. Η βασικότερη είναι η πρόβλεψη για τα λεγόμενα «σύνθετα» τουριστικά καταλύματα, στα οποία θα υπάρχουν ανεξάρτητες βίλες, που -με πρόσφατη διάταξη άλλου νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού- επιτρέπεται να πωλούνται από τα σχέδια.

Το νομοσχέδιο, που βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βουλή, με προοπτική να ψηφιστεί ως το τέλος του μηνός, προβλέπει ότι στα δάση επιτρέπεται να λειτουργούν γήπεδα γκολφ, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, ενώ πίσω από τους όρους «σχοινόδρομοι και καλωδιοκίνητοι εναέριοι θάλαμοι» κρύβονται τα γνωστά τελεφερίκ! Προβλέπεται, μάλιστα, και η χορήγηση άδειας για ανίχνευση μετάλλων!

Υπηρέτες

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τις νέες τάσεις και να εξυπηρετούμε τις επενδύσεις», ομολόγησε στη χθεσινή παρουσίαση του νομοσχεδίου ο αναπληρωτής υπουργός και παραδέχθηκε ότι ήδη έχει δεχθεί ή προγραμματίζει συναντήσεις με μεγάλους ομίλους που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία τουριστικών χωριών, χιονοδρομικών κέντρων και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων μέσα σε δάση. «Θέλουν περισσότερα, αλλά δεν θα πάρουν», πρόσθεσε…

Οι δηλώσεις του ήταν διανθισμένες με αναφορές στο «περιβαλλοντικό ισοζύγιο» που θεσπίζεται ως άλλοθι για τις παρεμβάσεις (θεσμοθετείται η δάσωση ή αναδάσωση ίσης έκτασης, με αυτή στην οποία θα γίνει η παρέμβαση). Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν τακτοποιήσεις αυθαιρέτων μέσα σε δασικές περιοχές, που σήμερα εξαιρούνται με τον νόμο 4178/2013, αναφέροντας ότι «δεν μπορούμε να τα γκρεμίσουμε και να φυτέψουμε δάση»!

Με Π.Δ.
Η μόνη δικλίδα ασφαλείας σε αυτή τη νέα λαίλαπα μέτρων είναι η προώθηση όλων των έργων με προεδρικά διατάγματα. Με αυτό τον τρόπο, θα γίνεται προληπτικός έλεγχος από το ΣτΕ, αλλά όχι για την προστασία του περιβάλλοντος -όπως υποστήριξε ο Ν. Ταγαράς- αλλά για την ασφάλεια των επενδυτών απέναντι στις βέβαιες προσφυγές πολιτών και οικολογικών φορέων.

Ο αναπληρωτής υπουργός δικαιολογήθηκε ότι και με το σημερινό καθεστώς επιτρέπονται ορισμένες κατασκευές σε ιδιωτικές δασικές εκτάσεις, που καλύπτουν το 10%. Με τα προωθούμενα μέτρα και ως αντιστάθμισμα στις νέες χρήσεις, μειώνεται η κάλυψη στο 5%. Οσο για τα ορεινά καταφύγια, με δυναμικότητα έως 80 κλίνες, το υπουργείο ομολογεί ότι τα λειτουργούντα δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες, αλλά τους δίνει διετή περίοδο χάριτος, για να «νομιμοποιηθούν», και μάλιστα κατά παρέκκλιση του ισχύοντος νόμου για τα αυθαίρετα.

Ριζικές είναι οι αλλαγές που προωθούνται στον νόμο 998/1978, τον οποίο είχε επαναφέρει σε ισχύ η κυβέρνηση στις αρχές του 2010, μετά την τελική απόρριψη του δασοκτόνου νόμου Δρυ από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Χρειάζεται ειδική έρευνα, για να εντοπιστούν οι πολυάριθμες τροποποιήσεις βασικών άρθρων του. Η πιο σημαντική αφορά τους δασωμένους αγρούς, που απέκτησαν δασική βλάστηση, λόγω της εγκατάλειψης της υπαίθρου από τη δεκαετία του 1950. Πλέον θα επιτρέπεται η αποψίλωσή τους, για να αποκτήσουν και πάλι αγροτικό χαρακτήρα.

Ερωτήματα προκαλεί η πρόβλεψη ότι τα Δασαρχεία θα κάνουν μόνον έλεγχο ιδιοκτησίας στις χορτολιβαδικές εκτάσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για αποχαρακτηρισμό άνω των 50 εκατ. στρεμμάτων που έχουν χάσει τον δασικό τους χαρακτήρα από πυρκαγιές ή αποψιλώσεις. Θα αναγνωρίζονται ως ιδιωτικές εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 και, αν δεν είναι ευκρινείς, θα αρκούν οι λήψεις του 1960. Ανακαλούνται μάλιστα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής των φερόμενων ως ιδιοκτητών, ακόμη και αν έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις!

………………………………………………………………………………………………………….

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ – ΑΚΙΝΗΤΑ

Το ΣτΕ απορρίπτει, η κυβέρνηση νομιμοποιεί

Μια νέα υπόθεση… Ελληνικού εξελίσσεται στη βόρεια Αττική, όπου -με τις ευλογίες του υπουργείου Περιβάλλοντος- ετοιμάζεται να «ξεφυτρώσει» μια πόλη τουλάχιστον 20.000 κατοίκων! Πρόκειται για 6.110 στρέμματα γης, με δασικούς θύλακες και τμήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο Πικέρμι, που ανήκουν σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιώτες, με τους αξιωματικούς να διαθέτουν τη μερίδα του λέοντος. Τρεις φορές έως τώρα το ΣτΕ έχει απορρίψει τα σχέδια οικοδόμησης, ενώ με τον τελευταίο νόμο για τα αυθαίρετα και με «εντολή πρωθυπουργού» περιλήφθηκαν μια σειρά διατάξεις για το ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών.

Οι ρυθμίσεις συμπληρώνονται με 27 άρθρα στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αφο- ρά το σύνολο των οικοδομικών συνεταιρισμών, αλλά στην ουσία αφορούν το Πικέρμι και πιθανόν άλλες 50 περιπτώσεις σε όλη τη χώρα, από τις οποίες 10-20 στην Αττική. Ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ταγαράς, παρά τις ερωτήσεις δημοσιογράφων, δεν έδωσε στοιχεία για τους συνεταιρισμούς που έχουν μπλοκαριστεί επί δεκαετίες. Υπολογίζονται σε 550, αλλά πριν από ένα χρόνο ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου μόνον 199. Στην Αττική εκτιμώνται σε 220, από τους οποίους οι μισοί έχουν προβλήματα με τον δασικό χαρακτήρα, ενώ το σύνολο των εκτάσεων που κα- τέχουν ή διεκδικούν ξε- περνά τα 100.000 στρέμματα.

Με τις νέες ρυθμίσεις οι συνεταιρισμοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

1 Οσοι διαθέτουν έγκριση πολεοδομικής καταλληλότητας έως το 1975, χρονολογία ψήφισης του Συντάγματος, προβλέπεται να παραχωρήσουν το 50% της προστατευόμενης ζώνης. Στο υπόλοιπο που θα ενταχθεί στο σχέδιο, το 25% θα καλυφθεί από οικοδομές και το 25% θα έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα (δρόμοι, πλατείες, κ.λπ.).

2 Οσοι δεν έχουν κάποιο νομιμοποιητικό έγγραφο από τις αρμόδιες αρχές, αποκτούν το δικαίωμα να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής γης και να μεταφέρουν τις προστατευόμενες εκτάσεις που κατέχουν σε άλλες, «καθαρές», που βρίσκονται σε ακτίνα 3 χλμ. από εγκαταλειμμένους και φθίνοντες οικισμούς. Υπολογίζονται σε 8.000, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου και με την έγκριση των τοπικών αρχών θα μπορούν υποδεχθούν τους νέους οικισμούς, που θα διαθέτουν μόνον κατοικίες και θα εξυπηρετούνται από τις υπάρχουσες υποδομές των οικισμών.

Η έμφαση δίνεται στην ιδιωτική πολεοδόμηση, για την οποία η ελάχιστη έκταση περιορίζεται σε 50 στρέμματα, ενώ σε μεγαλύτερα ακίνητα επιτρέπεται να διακόπτονται από κοινόχρηστους δρόμους. Η δόμηση επιτρέπεται μόνο μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής, εκτός και αν πρόκειται για ακίνητα άνω των 100 στρεμμάτων που θα υλοποιούνται σε φάσεις. Με άλλη ρύθμιση επιχειρεί πάλι να τακτοποιήσει την περίπτωση της επέκτασης του σχεδίου στον Αγιο Στέφανο, που έχει κριθεί παράνομη από το ΣτΕ, αλλά προηγουμένως έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες.
 
Διατάξεις… καρτ ποστάλ

Το νομοσχέδιο για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τα δάση δεν ξέφυγε από τα… έθιμα του ΥΠΕΚΑ και περιλαμβάνει φωτογραφικές διατάξεις. Οι σπουδαιότερες από αυτές προβλέπουν:

● Προσμετράται στην υποχρεωτική φύτευση του οικοπέδου το υπόγειο… γκαράζ που διαθέτει φυτεμένο δώμα πάχους 40 εκατοστών.

● Επιτρέπονται οι παρεμβάσεις στη φυσική στάθμη του εδάφους, με τις οποίες επιτυγχάνεται η κάλυψη αυθαιρεσιών στο ύψος των οικοδομών και τα υπόγεια.

● Αλλάζει, με Π.Δ. ο ορισμός του κοινόχρηστου δρόμου, αφού η πρόβλεψη ότι σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται όσοι διαθέτουν δίκτυα κοινής ωφέλειας δεν καλύπτει όσους ονειρεύονται να χτίσουν στα «τυφλά» εκτός σχεδίου οικόπεδα που διαθέτουν.

● Θεσπίζεται ανώτατο όριο τα 300 στρέμματα για οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιωτική πολεοδόμηση, αλλά -για να μη μείνει εκτός η περίπτωση στο Πικέρμι- προβλέπεται εξαίρεση για όσους βρίσκονται σε ζώνες αστικού αναδασμού.

● Προβλέπεται η παραχώρηση στο Δημόσιο του 50% των προστατευόμενων εκτάσεων (δάση κ.λπ.), αλλά ως αντάλλαγμα υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση της δόμησης έως και 10% σε σχέση με την επιτρεπόμενη, για να μη βρεθούν στον αέρα τα μέλη συνεταιρισμών. Για τον ίδιο λόγο, το ύψος των οικοδομών κατά παρέκκλιση θα φθάνει τα 9 μέτρα μαζί με τη σκεπή, που αντιστοιχεί σε τριώροφα, ενώ επιτρέπεται η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας.

● Δίνεται το δικαίωμα σε ιδιοκτήτες γης που βρίσκονται γύρω από οικοδομικούς συνεταιρισμούς να ενταχθούν σε αυτούς και να επωφεληθούν από τους αυξημένους όρους δόμησης που θα πάρουν.
Μόνο online σχέδια πόλης και αλλαγές χρήσης

«Αλλεργία» με τις εφημερίδες φαίνεται ότι έχει η κυβέρνηση. Μετά τους ισολογισμούς που επιτρέπεται να κοινοποιούνται μέσω Διαδικτύου, το ΥΠΕΚΑ προωθεί αλλαγή στον τρόπο γνωστοποίησης των αλλαγών στα σχέδια πόλης και τον αποχαρακτηρισμό δασών. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ανάρτηση των αποφάσεων στο τοπικό δημοτικό κατάστημα και τη λειτουργία ειδικού διαδικτυακού τόπου για την ενημέρωση των πολιτών, ακόμη και αυτών που θίγεται η ιδιοκτησία τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου