Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Η Παγκόσμια Τράπεζα και η επικίνδυνη προώθηση των ΣΔΙΤ στο Δημόσιο: Η νέα εκστρατεία της PSI

Μια νέα εκστρατεία για την αποτροπή της επικίνδυνης προώθησης των δαπανηρών και υψηλού κινδύνου συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) ξεκίνησε χθες από την Διεθνή Δημόσιων Υπηρεσιών (PSI) με τη συμμετοχή 151 οργανώσεων πολιτών από όλο τον κόσμο. 

( ΔΤ της PSI) 
Η εισήγηση της διακήρυξης της εκστρατείας έγινε στη διάρκεια των ετήσιων συναντήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον και απαιτεί από τις δυτικές κυβερνήσεις, την Παγκόσμια και άλλες αναπτυξιακές τράπεζες να σταματήσουν να προωθούν τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), υπονομεύοντας τον παραδοσιακό δημόσιο δανεισμό στη χρηματοδότηση κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών. 
Οι 151 οργανισμοί από 45 χώρες που υπογράφουν τη διακήρυξη επισημαίνουν ότι "η εμπειρία των ΣΔΙΤ είναι στην συντριπτική πλειοψηφία αρνητική και πολύ λίγες έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος." Οι ΣΔΙΤ κοστίζουν περισσότερο μακροπρόθεσμα από τη συμβατική δημόσια χρηματοδότηση, εκθέτουν τις κυβερνήσεις σε οικονομικούς κινδύνους και μπορεί να έχουν δυσανάλογα αρνητικές επιπτώσεις για τις γυναίκες και τα παιδιά, να υπονομεύσουν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα και περιβαλλοντικά δικαιώματα. 
«Η πολιτική συνέπεια, οι ύπαρξη ρυθμίσεων, η διαφάνεια και οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις, μέσα από διαδικασίες λήψης αποφάσεων οδηγούμενες από δημοκρατικές και συμμετοχικές κατευθύνσεις», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της PSI Rosa Pavanelli. 

«Βλέπουμε την ενισχυμένη υποστήριξη των ΣΔΙΤ από την Παγκόσμια Τράπεζα, το G20 και άλλους», δήλωσε η Maria Jose Romero, Διευθύντρια στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για το Χρέος και την Ανάπτυξη. "Μέχρι πρόσφατα, οι ΣΔΙΤ περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά τώρα προωθούνται επιθετικά στις χώρες του νότου με επιχείρημα την απουσία επενδύσεων σε αναπτυξιακούς τομείς". 

"Αυτή η επικίνδυνη τάση σημαίνει ότι οι χώρες που είναι πιο ευάλωτες στο χρέος και εκείνες που χρειάζονται περισσότερο βοήθεια στην ανάπτυξη επιβαρύνονται με έργα εξαιρετικά ακριβά, υψηλού κινδύνου, μη δημοκρατικά και χωρίς δίνουν λογαριασμό», δήλωσε η Romero εξηγώντας ότι: "Οι ΣΔΙΤ ενθαρρύνουν τη διαφθορά και επειδή πολύ σ υ χ ν ά π λ έ ο ν α π ο τ ε λ ο ύ ν α ν τ ι κ ε ί μ ε ν ο διαπραγματεύσεων σε απόρρητο επίπεδο και καλύπτονται από το εμπορικό απόρρητο". 

Μεταξύ των πολλών παραδειγμάτων ΣΔΙΤ που απέτυχαν στην εκπλήρωση των στόχων και από τα πλέον ηχηρά σε κακοδιαχείριση, είναι: 
- Ένα νοσοκομείο στο Λεσόθο το οποίο κοστίζει τρεις φορές περισσότερο από αυτό που αντικατέστησε και έχει καταπιεί το ένα τέταρτο του προϋπολογισμού της χώρας για την υγεία 
- Μια οδός που συνδέει τη Βραζιλία με το Περού, η αύξησε τον προϋπολογισμό της από 800 εκατ. σε 2,3 δ ι σ . δ ο λ ά ρ ι α μ έ σ ω δ ι ε ρ γ α σ ι ώ ν επαναδιαπραγμάτευσης. 
- το φράγμα Bujagali στην Ουγκάντα - έργο ύψους 860 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει καταστρέψει τη λίμνη Βικτώρια και τα βασικά μέσα διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής 
- ένα νοσοκομειακό ΣΔΙΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο με αρχική επένδυση από τον ιδιωτικό τομέα ύψους 1.149 δισεκατομμυρίων£, το οποίο θα στοιχήσει για το δημόσιο εξι φορές την αρχική του αξία - £ 7.194 δισεκατομμύρια - μεταξύ του 2007 και του 2048. 

1ο Worker's Festival


Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί το 1ο Worker's Festival με την συμμετοχή Σωματείων από τον Συντονισμό Σωματείων και Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Τεχνολογία (Σωματείο Εργαζομένων Nokia Ελλάδος, Σωματείο Εργαζομένων CYTA Hellas, Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρία Πλαίσιο, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind) στον πολυχώρο του Συνεδριακού Κέντρου Νέας Ιωνίας, στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ 4 (απέναντι από τον σταθμό του ηλεκτρικού).

O Συντονισμός Σωματείων και Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Τεχνολογία αποτελεί έναν κοινό χώρο συζήτησης, ανταλλαγής εμπειριών και δράσης όλων των εργαζόμενων του κλάδου, αλλά ακόμα περισσότερο χώρο συντονισμού και διεκδικήσεων από κοινού για τα σωματεία μας, όπου αυτό είναι δυνατόν, καθώς και αλληλεγγύης, που προσπαθεί και θα προσπαθεί να κατοχυρώσει τη δημοκρατική και οριζόντια λήψη αποφάσεων και προτάσεων για κοινές δράσεις και διεκδικήσεις, μακριά από την ιεραρχία του γραφειοκρατικού συνδικαλιστικού κινήματος, χωρίς ηγεμονισμούς και σεβόμενο πάντα την αυτοτέλεια και αυτοδιάθεση των σωματείων και των εργαζομένων που εμπλέκονται σε αυτά.

Είναι το προϊόν της ανάγκης αρχικά σωματείων και εργαζομένων του χώρου των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας και άλλων κλάδων για συνεννόηση και ανταλλαγή εμπειριών, κοινή δράση και συντονισμό αγώνων. Είναι προϊόν της αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε αυτά τα σωματεία και εργαζομένους όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τους αγώνες ενάντια σε απολύσεις, για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, την οργάνωση και συμμετοχή των «επινοικιαζομένων» σε σωματεία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, την υπεράσπιση διώξεων σε εργαζόμενους που αντιστέκονταν, την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας κ.α.

Στο πλαίσιο λοιπόν των κοινών δράσεων διοργανώνουμε το 1ο Worker's Fest!

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Αττική σε Κρίση: 20-22/10/2017



Το βίντεο του συνεδρίου "Αττική σε Κρίση" του ΣΑΔΑΣ Αττικής για την ΕΡΤ.

Στις διαδρομές μας στον ήχο και τη ζωή της πόλης μας συντροφεύει ο συνάδελφός μας Λουκιανός, καθώς συνεχίζουμε να συνηχούμε μαζί του.

Ευχαριστούμε την οικογένεια Κηλαηδόνη για την ευγενική παραχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης του κομματιού "Media Luz".

Για την παραγωγή του βίντεο συνεργάστηκαν εθελοντικά:
Φωνή: Ελεάνα Καυκαλά
Παραγωγή Βίντεο: Commonspace - CPD Creating Spaces

Ζωντανή Μετάδοση των εκδηλώσεων εδώ


Μέχρι 31 /1 /2018 οι εισφορές μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων, αγροτών για το 2016

Όσες παρατάσεις και να δώσουν, δεν πρόκειται να τα δώσουμε...

Tην παράταση της προθεσμίας καταβολής των εισφορών του 2016 από μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους και αγρότες για άλλους δύο μήνες αναμένεται να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, η διοίκηση του ΕΦΚΑ προτείνει να καταβληθούν οι συγκεκριμένες εισφορές όχι μέχρι 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2018.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, πάνω από 543.000 ασφαλισμένοι δεν πλήρωσαν τις βεβαιωμένες εισφορές τους (με βάση το προϊσχύον σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων) . Έτσι δεν έχουν εισπραχθεί κοντά στα 900 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της διοίκησης του ΕΦΚΑ, μετά από επεξεργασία στοιχείων εσόδων στους ανωτέρω τομείς τ.ΕΤΑΑ και τους συναφείς κλάδους υγείας καθώς και του τ.ΟΓΑ διαπιστώθηκε ότι οι εισφορές 2016 που δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί έχουν ως εξής:

Η ίδια εισήγηση αναφέρει πως η πρόταση για την παραπέρα χρονική επέκταση της δυνατότητας καταβολής εισφορών έτους 2016, για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΑΝ και των εισφορών Β΄εξαμήνου 2016, για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ και τ. ΟΓΑ έως 31-1-2018 λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι παράγοντες:

- Η υποχρέωση παράλληλης καταβολής τρεχουσών εισφορών και εισφορών Β΄εξαμήνου 2016 για τους Φορείς τ.ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, τ.ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, τ.ΟΓΑ και
έτους 2016 για το τ.ΕΤΑΑ-ΤΑΝ.

- Η παροχή δυνατότητας διατήρησης ρυθμίσεων καθώς και των δικαιωμάτων που είναι συνδεδεμένα με την τήρησή τους και την καταβολή τρεχουσών εισφορών.

- Η αναμενόμενη ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών που ενδεχόμενα θα παράσχει ευνοϊκό πλαίσιο εξόφλησης.

- Η διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού (Ν.4469/2017) που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Tου Δημήτρη Κατσαγάνη

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση

ΑΔΑ: ΨΞ0Β465ΧΠΙ-Ρ3Σ


Με τη νέα εγκύκλιο του ΕΦΚΑ υπ’ αριθμ. 37/2017 κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 19 του Ν.4387/2016, «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις», διαβιβάζοντας παράλληλα το με αρ. πρωτ. Φ.1500/οικ.1681/119/2017/19.9.2017 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που αναφέρεται στην ερμηνεία των διατάξεων αυτών.

Με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν.4387/2016 ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνταξιοδοτικών περιπτώσεων ασφαλισμένων με χρόνο διαδοχικής ασφάλισης στους ενταχθέντες φορείς στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Έχοντας υπόψη τις οδηγίες αυτές, επισημαίνουμε τα κυριότερα σημεία και εξειδικεύουμε περαιτέρω τα θέματα που αφορούν τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

ΕΔΩ αναλυτικότερα (ΑΔΑ: ΨΞ0Β465ΧΠΙ-Ρ3Σ).

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Η ισοπέδωση πτυχίων και δικαιωμάτων γενικεύεται...

Αναρτούμε απόσπασμα από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου "για το Δομημένο Περιβάλλον", μετά την ψήφιση των άρθρων. Η εξίσωση ΠΕ και ΤΕ στον έλεγχο των αδειών ψηφίστηκε και είναι στο τέλος της παραγράφου 6 του άρθρου 35 και στη παρ.1 του άρθρου 38. Το πλήρες κείμενο εδώ:
https://drive.google.com/file/d/0B3ydTw9Fro2fRGNEeXoycHVLdG8/view

4 στους 10 μηχανικούς, νομικούς, γιατρούς δεν πλήρωσαν τις εισφορές του 2016




Μετά βίας το 60% των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων μπόρεσε να καταβάλλει τα ασφάλιστρα που τους είχαν "βεβαιωθεί" από το ταμείο τους –το ΕΤΑΑ- έως 31/12/2016 με βάση το σύστημα των κλάσεων που ίσχυε προ του νόμου Κατρούγκαλου.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως το υπόλοιπο 40% των μηχανικών, γιατρών και νομικών δεν μπόρεσε να πληρώσει τα ασφάλιστρα του για το περασμένο έτος.

Έτσι οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να συνεχίσουν να μην έχουν ή να χάσουν (αν μπορούσαν μέχρι πρότινος να καταβάλλουν τα ασφάλιστρα τους) την ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητα τους, ακόμα και αν έχουν καταβάλλει από τις αρχές του έτους έως τώρα τις τρέχουσες εισφορές με βάση το εισόδημά τους.

Και αυτό παρά τις δύο έως τώρα παρατάσεις τις οποίες έχει δώσει η κυβέρνηση για την αποπληρωμή τους.

Η πρώτη παράταση έληξε, χωρίς κανένα ουσιαστικό εισπρακτικό αποτέλεσμα, στις 30 Ιουνίου.

Η δεύτερη παράταση που δόθηκε, λήγει σε κάτι περισσοτερο από ενάμισι μήνα και συγκεκριμένα, στις 30 Νοεμβρίου.

Η μη ανταπόκριση των μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων και στην τελευταία παράταση, οφείλεται σύμφωνα με εκτιμήσεις εκροσώπων τους –με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr – στην αναστάτωση και στα νέα βάρη που έφεραν οι ασφαλιστικές εισφορές με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015, τις οποίες έφερε από 1/1/2017 η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και φαίνεται πως τους εμπόδισαν να εξοφλήσουν τα παλιότερα τους χρέη.

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Συνέδριο του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ "Αττική σε Κρίση": 20-22/10 ΕΜΠ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 
και στην ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής


Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε:

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου ώρα 11:15 έως την Κυριακή 22 Οκτωβρίου ώρα 21:00, στο κτήριο Αβέρωφ του ΕΜΠ, στην Αίθουσα τελετών Λύσανδρος Καυταντζόγλου και στα Αμφιθέατρα Α002 και Α008,

στο Συνέδριο του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ με συνοπτικό τίτλο Αττική σε Κρίση, το οποίο, την Κυριακή στις 1730, στην Αίθουσα Τελετών, περιλαμβάνει την επιστημονική - τιμητική καταληκτική Ημερίδα, με θέμα: Οι σπουδαστές του ΄40 και η γενιά των αρχιτεκτόνων του ΄50 και του ΄60.

Στην Αίθουσα Τελετών την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου ώρα 11:15 έως ώρα 11:30, θα κάνουν την υποδοχή των συνέδρων, απευθύνοντας σύντομους χαιρετισμούς και κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου οι

Αντώνης Μαούνης, Πρόεδρος ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής

Νίκος Φιντικάκης, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων και

Τόνια Κατερίνη, Πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ.

Σας επισυνάπτουμε το πρόγραμμα του Συνεδρίου και της Ημερίδας.

Για την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Αντώνης Μαούνης










Κυριακή 22 Οκτωβρίου, 17:30-21:00: Θεματική Ημερίδα – Τιμητική Εκδήλωση «Ιστορική Γενιά Αρχιτεκτόνων», Αίθουσα Τελετών Λύσανδρος Καυταντζόγλου, κτήριο Αβέρωφ ΕΜΠ

Κυριακή 22 Οκτωβρίου, 17:30-21:00: Σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Συνεδρίου από την Επιστημονική Επιτροπή

Κυριακή 22 Οκτωβρίου, 21:00: Έγκριση Πορίσματος Συνεδρίου

…για τον Ίνη Μεσαρέ


Γεια σου μοναδικέ φίλε μας Ίνη,

Γεια σου μοναδικέ Αρχιτέκτονα Ίνη,

Γεια σου μοναδικέ Πολεοδόμε Ίνη,

Ο Ίνης είναι παρών με τα έργα του στην Αθήνα και στην Ελλάδα.

Ο Ίνης είναι παρών με την αστείρευτη δράση του στο πλευρό των Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, αλλά και σαν Γραμματέας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ.

Ο Ίνης είναι παρών με την ακούραστη δουλειά του στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, αλλά και σαν εκπρόσωπος του στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αρχιτεκτόνων.

Ο Ίνης είναι παρών σαν μια μοναδική προσωπικότητα της Κοινωνίας της Τέχνης, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού.

Ο Ίνης είναι παρών σαν ένα μοναδικό σύμβολο της Ελληνικής Αριστεράς.

Ο Ίνης είναι παρών σαν μοναδικός πατέρας και σύντροφος της Αλεξάνδρας και της Ρίτας.

Ο Ίνης είναι εδώ δίπλα μας, μας αφουγκράζεται και μας οδηγεί σε ένα καλύτερο αύριο της Αρχιτεκτονικής των Αρχιτεκτόνων και της Ελληνικής Κοινωνίας.

Για τον ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων

Η Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας

Τόνια Κατερίνη                      Γιώργος Πλατσάκης

Δικαίωμα στη Στέγη: Η συλλογική κατοικία δεν είναι ουτοπία

Συνεργατική κατοικία του Mietshäuser Syndikat - Γερμανία- Η καμπάνια της Πανευρωπαϊκής Πλατφόρμας για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Πόλη: «Κάτω τα χέρια από τα σπίτια μας»

Συνεργατική κατοικία του Mietshäuser Syndikat - Γερμανία- Η καμπάνια της Πανευρωπαϊκής Πλατφόρμας για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Πόλη: «Κάτω τα χέρια από τα σπίτια μας»
Με σύνθημα «Κάτω τα Χέρια από τα Σπίτια μας» εγκαινιάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου η καμπάνια της Πανευρωπαϊκής Πλατφόρμας Δράσης για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Πόλη, προγραμματίζοντας ενημερωτικές δράσεις σε δεκάδες πόλεις.
Το νήμα, που ενώνει ακτιβιστές, ενοικιαστές και κατοίκους, από τη Βουδαπέστη και το Βερολίνο ώς την Αθήνα και το Βελιγράδι, είναι η πεποίθηση ότι η στέγη αποτελεί πάνω από όλα ανθρώπινο δικαίωμα, όχι αντικείμενο κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης.
Στην Ελλάδα, όπου το άλλοτε εφικτό όνειρο της ιδιοκατοίκησης τείνει να μετατραπεί σε εφιάλτη για χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κι ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί βρίσκονται προ των πυλών, τα κινήματα για το δικαίωμα στη στέγη βρίσκονται σε αναβρασμό.
«Με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και η κυβέρνηση, που επιδιώκει να κάνει μορατόριουμ με τράπεζες, δεν θα έχει κανένα εργαλείο για να το ελέγξει» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Τόνια Κατερίνη, πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ και μέλος της Πρωτοβουλίας «Πλειστηριασμοί Στοπ», υπογραμμίζοντας την ανάγκη οριζόντιας προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως συνέβαινε με σχετικό νόμο το 2010-2013.
Η κρίση στα ζητήματα στέγης άρχισε να γίνεται αισθητή το 2010, αφού όπως μας λέει είχαν προηγηθεί «δύο δεκαετίες υπέρμετρου δανεισμού, που οδήγησαν τις τιμές των ακινήτων σε αύξηση, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φούσκα, με τα κέρδη των κατασκευαστικών εταιρειών να φτάνουν από 30% στο 200%».
Για το φαινόμενο της υπερχρέωσης, σημειώνει ότι, με βάση έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 1 εκατομμύριο νοικοκυριά με οφειλές σε τράπεζες ή στο Δημόσιο, ενώ για την αστεγία εξηγεί ότι, σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, περίπου 20.000 άτομα βρίσκονται στον δρόμο.
«Επιπλέον, μεγάλης κλίμακας είναι η άδηλη αστεγία, με τις εκτιμήσεις να υπολογίζουν πάνω από 900.000 ανθρώπους σε επισφάλεια στέγης, οι οποίοι είτε απειλούνται με έξωση λόγω οφειλών σε ενοίκια είτε ζουν σε συνθήκες μη ικανοποιητικής στέγης, σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια. Μένουν ή σε σπίτια που είναι ακατάλληλα, έχουν προβλήματα ενέργειας, χωρίς ρεύμα και θέρμανση, που είναι μικρά, αλλά σε αυτά κατοικούν πολλοί άνθρωποι, ή σε προσωρινή στέγη, φιλοξενούνται δηλαδή σε ιδρύματα και ξενώνες».

Δώρο στους εργολάβους η επέκταση του ΕΜΑΚ Φυλής


Η επιχειρούμενη αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ από την Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, δείχνει πόσο ψεύτικες είναι οι υποσχέσεις για το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής. Η απόφαση του ΕΔΣΝΑ για το ΕΜΑΚ δείχνει πως και η σημερινή διοίκηση του συνδέσμου, με πρόεδρο την κ. Δούρου, εξακολουθεί να βαδίζει στα χνάρια των προηγούμενων. Ο ΕΔΣΝΑ κάνει αυτό που έκανε πάντα. Θυσιάζει τα συμφέροντα των κατοίκων της Φυλής και ολόκληρης της Δυτικής Αττικής-Δυτικής Αθήνας στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων του ομίλου Μπόμπολα, που λυμαίνεται το σύνολο, σχεδόν, των δραστηριοτήτων στην εγκατάσταση της Φυλής.Το ΕΜΑΚ υποτίθεται ότι είναι εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης - κομποστοποίησης σύμμεικτων απορριμμάτων. Λειτουργεί στην εγκατάσταση της Φυλής από το 2010, συμβάλλοντας και αυτό στη χρόνια περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής. Παρά το τεράστιο κόστος κατασκευής (περίπου, 100 εκατ. ευρώ) και της εργολαβικής διαχείρισής του (περίπου, 12 εκ. ευρώ το χρόνο), αυτά που ανακτά -από την αρχή της λειτουργίας του, έως σήμερα- είναι της τάξης του 5%, επί του συνόλου των εισερχομένων σύμμεικτων αποβλήτων. Το σύνολο, σχεδόν, των άλλων «προϊόντων» του καταλήγει στο ΧΥΤΑ Φυλής. Παρόλα αυτά και η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και της περιφέρειας Αττικής εξακολουθεί να θεωρεί το ΕΜΑΚ βασικό πυλώνα του συστήματος διαχείρισης των αστικών αποβλήτων της Αττικής. Αποφασίζει για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής, χωρίς να έχει κάνει το παραμικρό για τις νέες, αποκεντρωμένες μονάδες επεξεργασίας, που -υποτίθεται- πως θα γίνονταν στην υπόλοιπη Αττική.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ εκτιμά ότι η απόφαση του ΕΔΣΝΑ, «ντυμένη» με το μανδύα του περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ), για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ είναι επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα, που δείχνει πώς αντιλαμβάνεται η περιφερειακή αρχή την «οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων» και το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. 

Στην απόφαση για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ καθρεφτίζεται:

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Για την ενεργειακή διασύνδεση Πελοποννήσου–Κρήτης


Μια ψηφίδα ακόμα στο μωσαϊκό των ενεργειακών έργων, έτσι όπως τα σχεδιάζει η αγορά, έρχεται να προστεθεί με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την ενεργειακή διασύνδεση Πελοποννήσου–Κρήτης, που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος & ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος στις 29 Σεπτεμβρίου.

Κύριο κριτήριο του σχεδιασμού είναι η πραγμάτωση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, αφού η σημερινή αγοραία αντίληψη θέλει την ενέργεια να ασφυκτιά φυλακισμένη στο ρόλο της ως κοινωνικό αγαθό.

Όταν συμπληρωθεί το μωσαϊκό, τότε ίσως θα γίνει και ο συχνά επαγγελόμενος ενεργειακός σχεδιασμός!Η διασύνδεση όπως απωτυπώνεται από τη ΡΑΕ

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εγκρίθηκε υποτιμά την αντίληψή μας, και γι αυτό προκαλεί απόγνωση και οργή.

Διαβάζοντας τη μελέτη, το πρώτο που αντιλαμβάνεται κανείς είναι ότι, σύμφωνα με το «αυστηρό» -για κάποιους- εθνικό νομοθετικό πλαίσιο, για τις υπόγειες και υποβρύχιες Γραμμές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση !.

Τα επί μέρους έργα για τα οποία δεν απαιτείται αδειοδότηση, είναι η υποβρύχια Γραμμή Μεταφοράς μήκους 132 χλμ. και τα υπόγεια καλώδια στα τμήματα μήκους 33,7 χλμ. στην Κρήτη (Κόλπος Κίσσαμου – Υ/Σ Χανίων) και 9,3 χλμ. στην Πελοπόννησο (Βάτικα – Τερματικός Σταθμός Αντιστάθμισης). Επειδή όμως κάποια τμήματα των υπογείων καλωδίων περνούν μέσα από περιοχές NATURA, για ασφάλεια, έγινε και μια Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση!

Το τέταρτο τμήμα είναι τα 27,5 χλμ. της εναέριας γραμμής μεταφοράς (με16 ιστούς και 63 πυλώνες) στη Λακωνία, από τον Τερματικό Σταθμό μέχρι τους Μολάους. Νότια και ανατολικά απ’ αυτό, στον Κάβο Μαλιά, εκεί που σήμερα δεν υπάρχει δίκτυο για να συνδεθούν, προγραμματιζόμενες αιολικές μονάδες περιμένουν εναγωνίως τη Γραμμή Μεταφοράς να έρθει πιο κοντά τους.

Το Ελληνικό, οι ουρανοξύστες και τα ύψη της Αττικής

Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι

Συντάκτης: 
Μέσω του Ελληνικού, επιχειρείται να... εισβάλουν ουρανοξύστες στο λεκανοπέδιο. Σε επιλεγμένα σημεία του ακινήτου των 6.000 στρεμμάτων, με βάση τα επίσημα σχέδια του επενδυτικού σχήματος, «φυτεύονται» έξι οικοδομήματα με ύψος έως 200 μέτρα, ενώ προβλέπεται και απροσδιόριστος αριθμός κτιρίων με ύψος από 50 έως 70 μέτρα.
Να σημειωθεί ότι, με βάση τον ισχύοντα Οικοδομικό Κανονισμό, οι οικοδομές στο ηπειρωτικό τμήμα της Αττικής δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 32 μέτρα και μόνο σε συνδυασμό με τον συντελεστή δόμησης που ισχύει σε κάθε περιοχή.
Η μόδα με τους ουρανοξύστες, που συνέπεσε με την εφεύρεση του ασανσέρ, ξεκίνησε στα μέσα του 20ού αιώνα από τις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, αλλά την τελευταία εικοσαετία έχει μετακομίσει στις ανερχόμενες αγορές της Ανατολής, όπως η Σανγκάη και το Ντουμπάι, όπου τα κτίρια φαίνεται να έχουν βάλει όριο τον... ουρανό.
Το ψηλότερο κτίριο στο κόσμο κατοχυρώνεται, μέχρι νεωτέρας, στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και είναι το Μπουρτζ Χαλίφα, με 828 μέτρα!
Η Ευρώπη ακολούθησε, αλλά με μέτρο, αφού τα υψηλά κτίρια είναι συνήθως γύρω στα 100 μέτρα. Μόνον ο «South Tower» στις Βρυξέλλες, κατασκευή του 1966, έφτανε τα 150 μέτρα.
Κινούνται μέσα στον κανόνα του περίφημου αρχιτέκτονα Λε Κορμπιζιέ, ο οποίος την περίοδο του Μεσοπολέμου είχε ταχθεί υπέρ της αύξησης του ύψους, αλλά με μείωση της κάλυψης του οικοπέδου, για να δημιουργούνται ελεύθεροι χώροι και να κερδίζει έτσι η πόλη.
(Κάντε ⇱ στην φωτογραγία για να μεγαλώσει)

Η σεισμικότητα

Τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ και η ταλαιπωρία των εμμίσθων

Πηγή. Τα ίδια ισχύουν και για τους μηχανικούς
Με προηγούμενες αναρτήσεις μας είχαμε επισημάνει την ταλαιπωρία των εμμίσθων (αλλά και των αμίσθων) συναδέλφων, λόγω λαθών στα ειδοποιητήρια. Μάλιστα είχαμε συντάξει σχετικό υπόδειγμα αίτησης διόρθωσης-ένστασης προς τον ΕΦΚΑ. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ μας εκπλήσσουν δυσάρεστα. Τα προβλήματα που θα επισημάνουμε κατωτέρω θεωρούμε πως ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους που έχουν παράλληλα την ιδιότητα του μισθωτού και του ελεύθερου επαγγελματία.
Ως γνωστόν και κατά τις σχετικές εγκυκλίους με κυριότερη την 27/2017 του ΕΦΚΑ που μπορείτε να βρείτε εδώ  προβλέπεται: 

"Α.1 ΜΙΣΘΩΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Η΄ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Σε περίπτωση μισθωτής απασχόλησης και άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος ή αυτοαπασχόλησης για τις οποίες προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ βάσει των σχετικών διατάξεων του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή του Δημοσίου και τ. ΟΑΕΕ ή του τ. ΕΤΑΑ αντίστοιχα, μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του εισοδήματος από την παροχή των μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας. Για την εξεύρεση της βάσης υπολογισμού στις περιπτώσεις αυτές λαμβάνεται καταρχάς υπόψη το μηνιαίο εισόδημα από την μισθωτή εργασία και σε αυτό προστίθεται το εισόδημα από την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος ή της αυτοαπασχόλησης. Ως ανώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται το ποσό των €5.860,80 . Ως κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος λαμβάνεται το ποσό των €586,08. Το κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος, €586,08, ισχύει ακόμη και αν πρόκειται για μισθωτό κάτω των 25 ετών ή για ελεύθερο επάγγελμα ή αυτοαπασχόληση κάτω της 5ετίας."

Με απλά λόγια όταν εκδίδεται ένα ειδοποιητήριο εμμίσθου δικηγόρου που ασκεί παράλληλα και ελεύθερη δικηγορία, θα πρέπει το σύστημα να συνυπολογίζει (για την εξεύρεση της εφαρμογής του κατώτατου και ανώτατου ορίου) το εισόδημα από την έμμισθη εντολή και το εισόδημα από την ελεύθερη δικηγορία.
Όπως εφαρμόζεται σήμερα ο συνυπολογισμός είναι ΕΣΦΑΛΜΕΝΟΣ, καθόσον οι μεν εισφορές των εμμίσθων ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ υπολογίζονται με βάση τις αποδοχές που λαμβάνουν ΣΗΜΕΡΑ (δια της υποβολής της ΑΠΔ), ενώ οι εισφορές των αυτοαπασχολουμένων υπολογίζονται με βάση το ΚΦΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ.  

Έτσι όμως ΑΤΕΛΩΣ  όπως είναι φτιαγμένα τα συστήματα του ΕΦΚΑ (το σύστημα με τα ειδοποιητήρια το χειρίζεται η ΗΔΙΚΑ, ενώ το σύστημα των ΑΠΔ ανάδοχος ιδιωτική εταιρεία) χωρίς να υπάρχει κάποια διασύνδεση μεταξύ τους ώστε να φαίνεται σε πραγματικό χρόνο ποιος είναι μισθωτός και ποιες οι κρατήσεις του κατά το χρόνο έκδοσης του ειδοποιητηρίου, δημιουργούνται πλείστα όσα προβλήματα, τα κυριότερα των οποίων είναι:
1. Ο συνυπολογισμός των αποδοχών του εμμίσθου γίνεται με βάση τις αποδοχές του προηγουμένου (ή προ προηγουμένου) έτους και κατά συνέπεια υπάρχει πιθανότητα αυξομείωσης των αποδοχών, ή λύσης της σύμβασης ή σύναψη νέας.
έμμισθης σχέσης μέχρι το χρόνο έκδοσης του ειδοποιητηρίου.

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Μετά το φράγμα στη Μεσοχώρα, δρομολογείται και το φράγμα στη Συκιά

Με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, στο περιφερειακό συνέδριο Θεσσαλίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση, το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» απαντά στα όσα ειπώθηκαν και σχολιάζει όσα υπονοήθηκαν ή αποσιωπήθηκαν, για το θέμα των έργων στον άνω ρου του Αχελώου και τη μεταφορά νερών στη Θεσσαλία.


Αποκήρυξη της εκτροπής στα λόγια, τμηματική υλοποίηση στην πράξη

Μόνιμη επωδός των κυβερνητικών εξαγγελιών στη Θεσσαλία και στην Αιτωλοακαρνανία είναι η εγκατάλειψη του σχεδίου της εκτροπής του Αχελώου στο Θεσσαλικό κάμπο. Το αφήγημα αυτό επανέλαβε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας στο περιφερειακό συνέδριο Θεσσαλίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στις 11/10/2017. Η εξαγγελία αναπαράχθηκε σε όλα τα ΜΜΕ, με τρόπο που συσκοτίζει το ζήτημα, αφούαποσιωπήθηκαν δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα.

Επειδή η γενική και αόριστη αναφορά στο θέμα της εκτροπής ευνοεί τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, όχι όμως και την ουσιαστική συζήτηση, είναι απαραίτητο να διευκρινιστούν τα εξής: αυτό που έχει καθιερωθεί να ονομάζεται «εκτροπή του Αχελώου» είναι ένα σύνολο τεχνικών έργων, που αφορά μεν τη μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων νερού του Αχελώου, αλλά παράλληλα περιλαμβάνει και τεράστια συμπλέγματα φραγμάτων - ταμιευτήρων (τεχνητών λιμνών) και υδροηλεκτρικών εργοστασίων για την παραγωγή ηλ. ενέργειας. Έτσι, σε όλες τις -μέχρι τώρα- εκδοχές του σχεδίου της εκτροπής του Αχελώου, τα κορυφαία -από την άποψη του μεγέθους και των επιπτώσεων- έργα ήταν το φράγμα της Μεσοχώρας, το φράγμα της Συκιάς και η σήραγγα εκτροπής, από το φράγμα της Συκιάς προς το Θεσσαλικό κάμπο. Χωρίς αυτά τα έργα δεν υπάρχει εκτροπή και, αντίστροφα: όσο υπάρχουν τα συγκεκριμένα έργα, τόσο έρχεται πιο κοντά η υλοποίηση της εκτροπής.

Η κυβέρνηση μιλά για ακύρωση της εκτροπής, αλλά αυτό που εννοεί είναι μόνο η απόρριψη του σεναρίου της μεταφοράς νερών από τον Αχελώο και αυτό με καθόλου πειστικό τρόπο: θα το ξανασυζητήσουμεείπε στην ομιλία του ο κ. πρωθυπουργός, αν δεν αποδώσει το εναλλακτικό σενάριο της καλύτερης αξιοποίησης των νερών της Θεσσαλίας. Γι αυτό και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι -για ακόμη μια φορά- η κυβέρνηση αρνήθηκε να εξαγγείλει τη φραγή της σήραγγας εκτροπής. Αυτή είναι η πρώτη ουσιαστική αποσιώπηση που γίνεται.

Η δεύτερη κρίσιμη αποσιώπηση αφορά στην αποστροφή του κ. πρωθυπουργού, με την οποία δίνεται το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος και του ΥΗΕ στη Συκιά, λίγο καιρό μετά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του αντίστοιχου έργου στη Μεσοχώρα (Αύγουστος 2017). Είπε, πιο συγκεκριμένα, ο κ. πρωθυπουργός: «σε ότι αφορά στα ημιτελή έργα, όπως αυτό της Συκιάς, να διερευνηθεί η δυνατότητα να λειτουργήσει σαν υδροηλεκτρικό έργο». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δρομολογεί τα δύο από τα κυριότερα έργα του σχεδίου της εκτροπής (τα φράγματα Μεσοχώρας και Συκιάς), ενώ αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της λειτουργίας, στον κατάλληλο χρόνο, του τρίτου, δηλαδή της σήραγγας εκτροπής.

Ο ΕΦΚΑ ετοιμάζεται για πλειστηριασμούς ... εμείς?

Ο ΕΦΚΑ ετοιμάζεται για πλειστηριασμούς και για το λόγο αυτό αναθέτει (απευθείας μάλιστα) τη συντήρηση και επέκταση σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη δημοσίευση τους...




Έκθεσης Κόμικς Αρχιτεκτόνων στα πλαίσια του Συνεδρίου του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΑΦΙΣΑ


Σας επισυνάπτουμε την αφίσα και σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της Έκθεσης Κόμικς Αρχιτεκτόνων,

την Δευτέρα, 16 Οκτώβρη 2017, 6:00 μμ, στο ΕΜΠ, ισόγειο κτηρίου Αβέρωφ, στον εσωτερικό ημιυπαίθριο χώρο του αιθρίου, μεταξύ των Αμφιθεάτρων Α002 και Α008.

Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, ώρα 6 μμ.

Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιείται καθημερινή Προβολή Κινουμένων Σχεδίων Αρχιτεκτόνων, σε όλη την διάρκεια της επομένης εβδομάδας, ώρες 6 έως 8 μμ.

Η Έκθεση Κόμικς και η Προβολή Κινουμένων Σχεδίων Αρχιτεκτόνων θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του Συνεδρίου του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής:https//atticaincrisis.com/ .

Σας επισυνάπτουμε επίσης το γενικό συνοπτικό πρόγραμμα των προσυνεδριακών και συνεδριακών δραστηριοτήτων της επομένης εβδομάδας.

Για την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Αντώνης Μαούνης

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΚΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ 

ΓΡΕΒΙΑ ΚΙΚΗ

Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΕΜΠ. Ελεύθερος επαγγελματίας στο Graphic Design, Web Development και την Αρχιτεκτονική. Η μεγάλη της αγάπη για τα comic είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία της Οντοφάνιας, που το 1ο της τεύχος εκδόθηκε το 2016. 

ΖΕΡΒΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

Από το 1978 σκιτσάρει σε εφημερίδες και περιοδικά, δουλεύοντας παράλληλα στη διαφήμιση και το κινούμενο σχέδιο. Έργα του έχουν εκτεθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Γιάννενα, στην Ιταλία και αλλού. Το Σεπτέμβρη του 2006 πήρε το δεύτερο βραβείο στη διεθνή έκθεση γελοιογραφίας Quo Vadis Terra? στη Ρόδο. Συμμετείχε ως ηθοποιός στην ταινία Το μικρό ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη.

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Το κομβικό ζήτημα των πλειστηριασμών στο νέο τραπεζικό τοπίο

Πέτρος Σταύρου και Τόνια Κατερίνη




Σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι ελληνικές τράπεζες και τι σημαίνει αυτό για την υπόλοιπη οικονομία; Ποιες λύσεις προδιαγράφονται στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών και τι θα προκύψει μετά την τρίτη αξιολόγηση; Πως θα επηρεάσουν όλα αυτά την υπόθεση των “κόκκινων δανείων” και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας;

Οι ελληνικές τράπεζες μέχρι τώρα έχουν συμμετάσχει σε τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, όσα ακριβώς και τα μνημόνια. Μια έγινε το 2012 -2013 με 25 δις ευρώ η οποία και κρατικοποίησε τις τράπεζες μέσω ΤΧΣ. Η δεύτερη το 2014 η οποία και μείωσε το μέγεθος της κρατικοποίησης και η τρίτη το 2015 όπου τις ιδιωτικοποίησε πλήρως, για άλλη μια φορά. Επίσης σε αυτήν την αλληλουχία του ανακεφαλαιοποιήσεων δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρώτη προσπάθεια στήριξης των τραπεζών έγινε επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη, ήδη από το 2008, και οδήγησε τις διεθνείς αγορές να “ανησυχήσουν” και για τα υπόλοιπα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, πλην των δίδυμων ελλειμμάτων (δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών) με τα οποία ασχολούνταν μέχρι τότε σχεδόν αποκλειστικά. Χωρίς τη στήριξη των τραπεζών και το υπερβολικό πρωτογενές έλλειμμα των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή δεν θα μπορούσε να γίνει η είσοδος της χώρας στην εποχή των μνημονίων, μια πάσι θυσία αναγκαιότητα, ειδικά για όσους πιστεύουν ακράδαντα και ομνύουν στην τιμωρητική – εξυγιαντική - εκκαθαριστική πλευρά του καπιταλισμού και των αγορών. Να πούμε επίσης πως οι ανακεφαλαιοποίησεις που έγιναν μέχρι και το 2015 έγιναν εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργούσε η φυγή των καταθέσεων εντός του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Σήμερα όμως το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί εξ’ ολοκλήρου στα “κόκκινα” δάνεια μια και η επιστροφή των καταθέσεων έχει εναποτεθεί στο αδιόρατο μέλλον.

Έχοντας στο μυαλό τα παραπάνω δεν θα πρέπει ταυτόχρονα να μας διαφεύγει το γεγονός ότι οι τράπεζες, παρότι πλήρως ιδιωτικοποιημένες και αντί πινακίου φακής, από τις παράλληλες διαδικασίες του 3ου μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι απλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα όπως και δεν ήταν ανέκαθεν. Στη σύγχρονη εγχρήματη οικονομία όπου η πίστωση είναι η βασική δημιουργός δύναμη χρήματος (η μεγαλύτερη ποσότητα χρήματος που κυκλοφορεί είναι καθαρά πιστωτικό χρήμα και έχει δημιουργηθεί από τις δραστηριότητες και τις αποφάσεις των ιδιωτικών τραπεζών και όχι από την κεντρική τράπεζα) όλος σχεδόν ο ιδιωτικός τομέας, επιχειρήσεις όλων των κλάδων καθώς και τα νοικοκυριά αποτελούν στοιχεία και εγγραφές στον ισολογισμό των τραπεζών. Οι τράπεζες με λίγα λόγια και παρόλα τα όσα προβλήματά ρευστότητας, φερεγγυότητας, κεφαλαιακής επάρκειας ή κερδών έχουν ασκούν και έναν συμπληρωματικό ρόλο δίπλα σε αυτόν της πίστωσης. Ο ρόλος αυτός είναι ο ρόλος του κεντρικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί να επικρατεί στα μαζικά μέσα ενημέρωσης μια νεοφιλελεύθερη φιλολογία περί του σοβιετικού χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας, λόγω του ελέγχου της από το υποτιθέμενο τερατώδες σε μέγεθος, ανάλγητο σε υπόσταση και αναποτελεσματικό σε λειτουργία ελληνικό κράτος αλλά η πραγματικότητα είναι πως το μεγάλο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα, αυτήν την στιγμή, βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του τραπεζικού συστήματος τόσο για λόγους πρόσβασης στη ρευστότητα όσο και για λόγους συνθηκών αποπληρωμής ιδιωτικού χρέους (εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια). Αυτός που ελέγχει το τραπεζικό σύστημα ελέγχει σχεδόν το σύνολο της οικονομίας.

1ο Worker’s Festival – Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Απέναντι στις επιθέσεις κυβερνήσεων και εργοδοτών προτάσσουμε την αγωνιστικότητα, την αλληλεγγύη και τη συναδελφικότητά μας

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί το 1ο Worker’s Festival με την συμμετοχή Σωματείων από τον Συντονισμό Σωματείων και Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Τεχνολογία (Σωματείο Εργαζομένων Nokia Ελλάδος, Σωματείο Εργαζομένων CYTA Hellas, Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρία Πλαίσιο, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind) στον πολυχώρο του Συνεδριακού Κέντρου Νέας Ιωνίας, στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ 4 (απέναντι από τον σταθμό του ηλεκτρικού).

Η γιορτή αυτή των εργαζομένων έχει σαν πρώτο σκοπό της να καταφέρει να φέρει κοντά τους συναδέλφους που εργάζονται στις εταιρείες του χώρου των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας και άλλων κλάδων και να αναδείξει τη σημασία της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης. To φεστιβάλ αυτό φιλοδοξούν να αποτελέσει για τους εργαζόμενους κάτι πραγματικά ενδιαφέρον και για αυτό το λόγο θα υπάρχουν πλείστες εκδηλώσεις

O Συντονισμός Σωματείων και Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Τεχνολογία αποτελεί έναν κοινό χώρο συζήτησης, ανταλλαγής εμπειριών και δράσης όλων των εργαζόμενων του κλάδου, αλλά ακόμα περισσότερο χώρο συντονισμού και διεκδικήσεων από κοινού για τα σωματεία μας, όπου αυτό είναι δυνατόν, καθώς και αλληλεγγύης, που προσπαθεί και θα προσπαθεί να κατοχυρώσει τη δημοκρατική και οριζόντια λήψη αποφάσεων και προτάσεων για κοινές δράσεις και διεκδικήσεις, μακριά από την ιεραρχία του γραφειοκρατικού συνδικαλιστικού κινήματος, χωρίς ηγεμονισμούς και σεβόμενο πάντα την αυτοτέλεια και αυτοδιάθεση των σωματείων και των εργαζομένων που εμπλέκονται σε αυτά.