Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Αποχαιρετάμε αύριο την Αναστασία Λαζαρίδου

Αποχαιρετάμε αύριο την Αναστασία Λαζαρίδου

Αριστερή, ανεξάρτητη και στρατευμένη μέχρι το τέλος. Η Αναστασία πέθανε όρθια, όπως ζητούσε, αλλά μας αφήνει όλους μας πιο μόνους. Κυρίως βέβαια τον αγαπημένο της σύντροφο Αντρέα Μητσόπουλο και τα δύο παιδιά της, τον Δημήτρη και τον Βασίλη.

Οσο κι αν έχει επικρατήσει η αμφιβολία και η κατασυκοφάντηση της «γενιάς του Πολυτεχνείου», από εκείνους που δεν αντέχουν το μήνυμα της ελευθερίας, του συλλογικού αγώνα και της εξέγερσης, έρχονται κάθε τόσο στην επικαιρότητα μικρές ειδήσεις που θυμίζουν -σε όσους το αντέχουν- την πραγματική διάσταση εκείνου του ξεσηκωμού της ελληνικής νεολαίας το μακρινό 1973.

Πέθανε το απόγευμα της Τρίτης η Αναστασία Λαζαρίδου. Ετσι ξαφνικά, βαριά συντριμμένη από τον πρόσφατο θάνατο της αγαπημένης της αδελφής, μια απώλεια από την οποία δεν μπόρεσε ποτέ να συνέλθει. Ηταν οι δυο τους κόρες του σπουδαίου αρχαιολόγου Δημήτρη Λαζαρίδη και ακολούθησαν τα χνάρια του, στην αρχαιολογία η Πέπη και στην αρχιτεκτονική η Αναστασία. Απ’ αυτόν πήραν την αγάπη για την επιστήμη και την ελληνική αρχαιότητα, αλλά και την πίστη στη δημοκρατία και τις λαϊκές αξίες.

Η Αναστασία -Τασούλα, βέβαια, για μας- βρέθηκε να σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ την περίοδο της χούντας και πρωταγωνίστησε στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Και όταν στις αρχές του 1973 η χούντα σκέφτηκε ότι μπορεί να αποκεφαλίσει το κίνημα, διακόπτοντας την αναβολή και στέλνοντας στον στρατό όσους φοιτητές θεωρούσε «πρωταιτίους των επεισοδίων», ήταν εκείνη που μαζί με άλλες φοιτήτριες όλων των σχολών ανέλαβαν δράση και καθοδήγησαν τους φοιτητές στην εξέγερση του Νοέμβρη.

Εγκύκλιος: ασφαλιστική κάλυψη ελεύθερων επαγγελματιών, μισθωτών, ανέργων


Εγκύκλιο σχετικά με τη χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης στους μισθωτούς και μη μισθωτούς ασφαλισμένους του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), στα μέλη οικογένειας και στους ανέργους, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου.


Σύμφωνα με την εγκύκλιο, προβλέπεται η παράταση χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας στους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, στα μέλη οικογένειας τους και στους ανέργους.

Συγκεκριμένα:
Ορίζεται ότι η ασφαλιστική ικανότητα και η χορήγηση παροχών υγειονομικής περίθαλψης σε είδος στον άμεσα ασφαλισμένο και στα μέλη οικογενείας του αποκτάται από την 1η Ιανουαρίου 2020 και εφεξής, εφόσον: α) ο μισθωτός έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και β) ο μη μισθωτός έχει συμπληρώσει δύο μήνες ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και εφόσον έχουν καταβληθεί οι απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 23 του ν. 4529/2018 (Α’ 56).

Ειδικά, για το έτος 2020, παρατείνεται ή ασφαλιστική ικανότητα από την 1η-3-2020 έως 31-12-2020 στους μη μισθωτούς, που ήταν ασφαλιστικά ικανοί την 28η Φεβρουαρίου του 2020. Η παράταση γίνεται κατ’ εξαίρεση κάθε αντίθετης διάταξης και των οριζομένων στο άρθρο 41 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει, μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2019 και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν της 31ης-12-2020. Η ανωτέρω παράταση ισχύει αναδρομικά από την 1η-7-2020.
Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ χορηγούν ασφαλιστική ικανότητα στα μέλη οικογένειας των άμεσα ασφαλισμένων και συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι είναι ασφαλιστικά ικανοί, μέχρι την ολοκλήρωση της διασταύρωσης των στοιχείων με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και πάντως όχι πέραν της 31ης-12-2020. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ασφαλιστικής ικανότητας είναι τα έμμεσα μέλη να είχαν ασφαλιστική ικανότητα, μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2020.
Επίσης, παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος για το χρονικό διάστημα από 1ης-3-2020 έως 28-2-2021, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης των απαιτούμενων – για το ανωτέρω χρονικό διάστημα – ημερών ασφάλισης, που προβλέπεται στην παρ. 8 του άρθρου 37 του ν. 4670/2020 (Α’ 43) στα κατωτέρω πρόσωπα και στα μέλη της οικογένειας:

α) Στους εργαζόμενους στην επιχείρηση, με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ», στα «Ναυπηγεία Σκαραμαγκά», στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

β) Στους αναβάτες ιπποδρομιών, τους μαθητευόμενους αναβάτες και τους προπονητές δρομώνων ίππων.

γ) Στα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ ως μισθωτοί αποκλειστικά, βάσει της περ. δ΄ της παρ. 3 του άρθρου 38 του ν. 4387/2016 (Α’ 85).

δ) Στα πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στο πεδίο εφαρμογής των παρ. 1 και 2 του άρθρου 10 της από 26 Ιουλίου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) (Α’ 138), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4576/2018 (Α΄ 196).

ε) Στα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των υπουργικών αποφάσεων κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 2256/1994 (Α’ 196).
Στους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΕΤΑΑ, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων των περ. Α και Β της υποπ. Α3 του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014 (Α’ 85), καθώς και στους ανασφάλιστους υπερήλικες της περ. 5 της υποπ. ΙΑ6 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222) οι οποίοι έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της υποπ. Α3 περ. Γ του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014 (Α΄ 85), η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές σε είδος παρατείνεται έως τις 28/2/2021.
Στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2768/1999 (Α’ 273), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται έως τις 28-2-2021.
Στους άνεργους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ ηλικίας άνω των 30 και έως 67 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου δευτέρου του ν. 3845/2010 (Α’ 65) και της περ. Α της υποπ. Α3 του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014 (Α’ 85) και παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται έως τις 28-2-2021.
Οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ και τα μέλη της οικογενείας τους που έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές δικαιούνται ασφαλιστικής ικανότητας, εφόσον έχει εκδοθεί απόφαση από τις αρμόδιες επιτροπές οικονομικής αδυναμίας της παρ. 6 του άρθρου 14 του ν. 2458/1997 (Α’ 15) για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται από την απόφαση αυτή.

Υπόμνημα του Συλλόγου Μηχανικοί - Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες

ΥΠΟΜΝΗΜΑ 

1/10/2020 

Ο Σύλλογος ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ – ΝΕΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΜΗΝ 

Συμμετέχει και στηρίζει τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ζητά την απόσυρση της Εγκυκλίου (Φ/1500/16.9.2020) για τη διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση. 

Η Εγκύκλιος πλήττει εξίσου όλα τα μέλη μας που εντάσσονται σε καθεστώς διαδοχικής / παράλληλης ασφάλισης και βρίσκονται σε αναμονή καταβολής της σύνταξής τους. Πολύ δε περισσότερο, που οι συντάξιμες αποδοχές των Ελεύθερων Επαγγελματιών, μετά την κατάργηση της Ειδικής Προσαύξησης, είναι πολύ χαμηλές, και επομένως η όποια ανταποδοτική τους δοθεί υπόκειται στο πλαφόν των συντάξιμων αποδοχών και καμία σχέση ή αναλογία δεν έχει με τις εισφορές που έχουν καταβάλει. 

Η Εγκύκλιος δημιουργεί καθεστώς ανασφάλειας δικαίου για κάθε ασφαλισμένο του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ που περιμένει την καταβολή της σύνταξής του. Οι προθεσμίες ισχύος των νόμων ανατρέπονται με μετέπειτα Εγκυκλίους, κάτι που είναι πρωτόγνωρο και επισφαλούς νομικής ισχύος. Τι μέλλεται ακόμα να συμβεί στους χαμηλοσυνταξιούχους πλέον Ελεύθερους Επαγγελματίες Μηχανικούς που περιμένουν την καταβολή της σύνταξής τους; Η ευθύνη της καθυστέρησης στην καταβολή προφανώς δεν βαρύνει τους ίδιους τους ασφαλισμένους. 

Ο Σύλλογος ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ – ΝΕΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΜΗΝ 

Δράττεται της ευκαιρίας να υπενθυμίσει προς κάθε αρμόδιο τα χρονίζοντα αιτήματά μας, τα οποία παρ’ όλες τις ενέργειές μας και τις παραστάσεις μας προς το Υπουργείο και στον ΕΦΚΑ, δεν έχουν επιλυθεί: 

Διόρθωση της Εγκυκλίου αρ. 9/5.3.2018 περί υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης εκ της Ειδικής Προσαύξησης των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. 

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Απάντηση της Civinet στην καταγγελία του ΣΜΤ

Όπως είχαμε γράψει και στη σχετική μας ανάρτηση όταν αναδημοσιεύσαμε την καταγγελία του ΣΜΤ, αναρτούμε την απάντηση του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρίας, για λόγους πλήρους ενημέρωσης των αναγνωστών μας. Είναι προφανές ότι ούτε ασπαζόμαστε, ούτε αποδεχόμαστε όσα αναφέρονται σε αυτή μια και δε μπορούμε να τα ελέγξουμε.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ «CIVINET CY–EL SECRETARIAT ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΜΤ ΓΙΑ «ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ»*

Με έκπληξη διαβάσαμε την καταγγελία του ΣΜΤ σχετικά με μια υπόθεση ενδοεταιρικών διαφορών που έχουμε με πρώην συνέταιρό μας -και παραπλεύρως με συγγενικό της πρόσωπο-, την στιγμή που έχουμε ενημερώσει την διοίκηση του Σωματείου για το θέμα από τις αρχές του έτους, όπως έπραξαν και άλλα τέσσερα μέλη του ΣΜΤ, πρώην και νυν συνεργάτες μας, οι οποίοι έχουν καταθέσει ενόρκως και προφορικώς τις απόψεις τους και τις μαρτυρίες τους.

Σκιαγραφόντας συνοπτικά το οικονομικό προφίλ της εταιρίας, οφείλουμε κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 από τρεις συνέταιρους, η οποία κατά το 2019 διέθετε 2 εργαζόμενες με ΙΚΑ (την μία εκ των συνεταίρων ως πλήρους απασχόλησης και την αδερφή της ως μερικής) και φορολογήθηκε για καθαρό εισόδημα ύψους 8.103 ευρώ, ενώ είχε δανειστεί κεφάλαια ύψους 13.000 ευρώ. Οι δύο εκ των τριών συνεταίρων κατά τα έτη 2018-2019 δεν έλαβαν καμία αμοιβή από την εταιρία σε αντίθεση με την πρώην συνέταιρο. Κατά το έτος 2020, παρά τα λιγοστά της έσοδα η εταιρία καλύπτει την μισθοδοσία των εργαζομένων με απόλυτη συνέπεια και τυπικότητα σε μηνιαία βάση εν μέσω πανδημίας, χωρίς αναστολές συμβάσεων, μειώσεις μισθών, μειώσεις ωρών εργασίας ή άλλες δυσμενείς για τους εργαζόμενους ρυθμίσεις.

Η εταιρία αυτή είχε την «τύχη» να αναλάβει τον Νοέμβριο του 2019 την εκτέλεση δυο ευρωπαϊκών έργων, τα οποία διήυθυνε μέχρι πρόσφατα (22/7/2020) η πρώην συνέταιρός μας. Η ίδια μάλιστα εισηγήθηκε από την αρχή την μετατροπή όλων των μισθωτών της εταιρίας (δηλαδή της ίδιας και της αδερφής της) σε σταθερούς και μόνιμους συνεργάτες με ΔΠΥ, έτσι ώστε η εταιρία να πετύχει μέγιστη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Οφειλή για «αυθαίρετο» στο πόθεν έσχες Μητσοτάκη – Μαρέβας

Δεν είναι όλοι Μπιθουλαίοι να τρέχουν να ρυθμίσουν τελευταία στιγμή το αυθαίρετο τους. Είχαν προλάβει με το Ν.4178/13 και προέκυψε οφειλή ύψους 29.776 ευρώ!!! Βάλτε τώρα με το μυαλό σας τι ακίνητο είναι...

Οφειλή για «αυθαίρετο» στο πόθεν έσχες Μητσοτάκη – Μαρέβας
27 Σεπτεμβρίου 2019 - 13:25

Στη δήλωση «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγράφεται ότι η σύζυγός του, κα Μαρέβα Μητσοτάκη Γκραμπόφσκι, στις 23/10/2014 δημιούργησε μια οφειλή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος ύψους 29.776 ευρώ.

Συγκεκριμένα στη δήλωση «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγράφεται ότι η σύζυγός του, κα Μαρέβα Μητσοτάκη Γκραμπόφσκι, στις 23/10/2014 δημιούργησε μια οφειλή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος ύψους 29.776 ευρώ, από την οποία εξακολουθεί να υπάρχει υπόλοιπο 7.940 ευρώ που θα εξοφληθεί έως το τέλος του 2020.

Σε διπλανή στήλη επισημαίνεται πως πρόκειται για υπόλοιπο που έχει δημιουργηθεί βάσει του νόμου 4178/2013. Ποιος είναι αυτός ο νόμος;

Δεν είναι άλλος από το νόμο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Επομένως, μετά από ώρες ξεψαχνίσματος, οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες που έκαναν φύλλο και φτερό τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών, κατέληξαν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η κα Μαρέβα Μητσοτάκηνα είχε κάποιου είδους αυθαίρετο μεγάλης έκτασης ή σε περιοχή με υψηλή αντικειμενική αξία, δεδομένου του μεγάλου ύψους της οφειλής προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος.


Θεωρείται βέβαιο ότι αρμόδιο Υπουργείο θα προχωρήσει σε διευκρινίσεις.


παρέμβαση του προέδρου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στο ρ/σ "Στο Κόκκινο" για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό

 Αναρτούμε την παρέμβαση του προέδρου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στο ρ/σ "Στο Κόκκινο" για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό, τις εκκρεμείς συντάξεις, την πρόσφατη εγκύκλιο για την παράλληλη ασφάλιση και τις ρυθμίσεις αυθαιρέτων.

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

20 φορές που η Μαφάλντα είπε την Αλήθεια

20 φορές που η Μαφάλντα είπε την Αλήθεια
Μεγάλες αλήθειες απ’ την αγαπημένη μας ηρωϊδα κόμικς

Η Μαφάλντα είναι μια σειρά από ιστορίες κόμικς του Αργεντίνου σχεδιαστή Quino. Δημοσιεύτηκε από το 1964 ως το 1973 και είχε μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και λιγότερο στη Β. Αμερική κυρίως λόγω του Ψυχρού Πολέμου και του πολέμου του Βιετνάμ.

Η Μαφάλντα είναι ένα εξάχρονο κορίτσι που με την χαρακτηριστική περιέργεια και τον κυνισμό της ηλικίας της ψάχνει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα, αλλά συχνά δεν μένει ικανοποιημένη από τις εξηγήσεις των μεγάλων.

Πέντε δεκαετίες μετά, παραμένει ανησυχητικά επίκαιρη.
Μίλησε για τις κοινωνικές ανισότητες
Το περιβάλλον και την παγκόσμια οικονομία

Στάση Εργασίας της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για το ασφαλιστικό, στηρίζουν και η ΠΟΠΟΚΠ και η ΕΣΤΑΜΕΔΕ

 



ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Αθήνα,30-9-2020

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Αρ.Πρωτ:3821

Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα

Τηλ- Fax: 2103313732

grammateia@popokp.gr



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το Δ.Σ. της ΠΟΠΟΚΠ στηρίζει τη στάση εργασίας της ΕΜΔΥΔΑΣ την Πέμπτη 1η Οκτώβρη 2020 και το δίκαιο αγώνα της για την επίλυση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών αιτημάτων της.

Ειδικότερα για ότι αφορά στο ζήτημα της πολύχρονης καθυστέρησης απονομής των συντάξεων – όχι μόνο στο συγκεκριμένο κλάδο –, είναι καταφανές ότι μόνο η δυναμική διεκδίκηση μπορεί να οδηγήσει στη λύση του. Διαφορετικά, θα πρέπει όλοι να αποδεχτούν «στωικά» τον επίσημο σχεδιασμό-εμπαιγμό της Πολιτικής Ηγεσίας και της Διοίκησης του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα μ’ αυτόν, η διαδικασία διεκπεραίωσης των τουλάχιστον τριακοσίων χιλιάδων συνταξιοδοτικών υποθέσεων θα επιταχυνθεί όταν μέσω και λόγω της ολοκλήρωσης του συστήματος ψηφιοποίησης – που θα αφορά στις νέες αιτήσεις – «περισσέψει» δήθεν το απαραίτητο προσωπικό το οποίο θα ασχοληθεί με τις παλαιές! Απόλυτος παραλογισμός από τη μια και «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» από την άλλη!

Καλούμε όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη να πάρουν μέρος μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 9.00 π.μ. στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29). Τα αιτήματα της ΕΔΜΥΔΑΣ είτε άμεσα είτε έμμεσα μας αφορούν όλους.


Ιδιωτικοποίηση κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 29-9-2020

Αρ. Πρωτ. : 8304

Προς: 1. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή Κων/νο

2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

Κοιν. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ


Θέμα : Ιδιωτικοποίηση κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών -





Κύριοι, 

απευθυνόμαστε σε σας, λόγω της θεσμική σας ιδιότητας, έχοντας την υποχρέωση ως το Πανελλαδικό Συνδικαλιστικό Όργανο των Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα να σας ενημερώσουμε για θέματα της αρμοδιότητάς σας που αναδεικνύουν τη συνεχή καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των μηχανικών, μελών του ΤΕΕ αλλά και της Νομοθεσίας που άπτεται του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών . 

Tο Υπ. Εσωτερικών με συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις του υποβαθμίζει το έργο των Μηχανικών που εργάζονται σε Δημόσιες Υπηρεσίες εκχωρώντας αρμοδιότητες σε ιδιώτες μηχανικούς και θέτοντας σε κίνδυνο τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. 

Πιο συγκεκριμένα : 

Στους ΟΤΑ, η έννοια της μελέτης καταστρατηγείται όταν η σύνταξή της δεν ακολουθεί την Νομοθεσία των μελετών και τη νομοθεσία προεκτίμησης αμοιβής βάσει της «Έγκρισης Κανονισμού Προεκτιμώμενων Αμοιβών…». Για λόγους οικονομίας και σύντμησης χρόνου εν προκειμένω, η μελέτη «βαφτίζεται» ως υπηρεσία και ανατίθεται με την αντίστοιχη νομοθεσία, χωρίς έλεγχο των απαιτούμενων μελετητικών πτυχίων ή του τρόπου υπολογισμού της αμοιβής. Ο ιδιώτης μηχανικός, υπογράφει μια σύμβαση υπηρεσίας συλλογής στοιχείων και πληρώνεται ανάλογα, ενώ παραδίδει ολοκληρωμένη μελέτη την οποία καλείται η Τεχνική Υπηρεσία να ελέγξει και να υπογράψει χωρίς να την έχει επιβλέψει. Με τον τρόπο αυτό, αφενός ο ιδιώτης μηχανικός χάνει το δικαίωμα κατάθεσης αποδεικτικού εμπειρίας για αναβάθμιση του μελετητικού του πτυχίου και αφετέρου οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται να ελέγξουν ή να θεωρήσουν μελέτες που δε συνέταξαν και δεν επέβλεψαν. Επιπλέον, καλλιεργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των ιδιωτών μελετητών μηχανικών, σε αυτούς που έχουν προσβάσεις στους αιρετούς και θα παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες και στους υπόλοιπους που δεν έχουν πρόσβαση. 

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Κατάργηση Κρατικών Αεροπορικών Αρχών προς όφελος Fraport και Αegean

Kαραμπινάτα Σκάνδαλα – Κατάργηση Κρατικών Αεροπορικών Αρχών προς όφελος Fraport και Αegean

Γράφει ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 28 Σεπτεμβρίου 2020

Eνα όργιο σκανδάλων, που οι εμπνευστές του το αποκαλούν «εκσυγχρονισμό των αερομεταφορών» και του έδωσαν τη μορφή νομοσχεδίου, αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή, ενδεχομένως και στα «μουλωχτά»(ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις), στα τέλη Σεπτεμβρίου. Δηλαδή άμεσα.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη σύσταση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), που προωθεί με ζήλο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το οποίο ουσιαστικά καταργεί τις κρατικές αεροπορικές αρχές ή τα Γραφεία Αερολιμενικού Ελέγχου και τον κρατικό έλεγχο, στα 40 και πλέον αεροδρόμια της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά, με αποτέλεσμα να ενέχουν σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια των πτήσεων, για τα δικαιώματα των επιβατών αλλά και την εθνική άμυνα, σε ώρες εθνικά κρίσιμες, εξαιτίας της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, των ασταμάτητων μεταναστευτικών ροών και του εφιάλτη της τρομοκρατίας, που αναβιώνει.

Υποβολείς του νομοσχεδίου γερμανικά και ελληνικά συμφέροντα, τα οποία και θα επωφεληθούν στο έπακρο από την κατάργηση των κρατικών αεροπορικών αρχών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, καταργούνται μεταξύ άλλων οι αερολιμενικοί ως υπάλληλοι της εποπτικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και ο έλεγχος των 14 αεροδρομίων από την πρώην ενιαία Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) περνάει σε ιδιωτική εταιρία της Fraport, ακόμη και σε καιρό σύρραξης.Όμως η Fraport διαχειρίζεται και μεγάλα αεροδρόμια στην Τουρκία,όπως επίσης έχει και την πλήρη διαχείριση των αεροδρομίων της Μυτιλήνης, της Σάμου, τηςΚω και τηςΡόδου,που βρίσκονται κοντά στην τουρκική μεθόριο. Επομένως, με δεδομένη τη φιλοτουρκική στάση της Γερμανίας, το κράτος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε τυχόν έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να ανακύψουν σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα!

Και να ήταν μόνο αυτό; Τα τρανταχτά σκάνδαλα πίσω από το νομοσχέδιο είναι τουλάχιστον 16.

Για παράδειγμα, οι εκπτώσεις στην ασφάλεια ξεκινούν από την υποβάθμιση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας. Πριν από την πλήρη κατάργηση της, μέσα στο νομοσχέδιο μειώνεται κατά 65% (από 487 σε 172) ο αριθμός των εργαζομένων . Την ίδια στιγμή συρρικνώνεται από μια Αρχή των 10 Διευθύνσεων σε μια των 5, με ευθύνη εποπτείας 41 αεροδρομίων, 70 πιστοποιημένων ελικοδρομίων, πεδία προσγείωσης, υδατοδρόμια, φορείς επίγειας εξυπηρέτησης κτλ. «Εκπτώσεις» που θα επηρεάσουν άμεσα την ασφάλεια των πτήσεων και κατά συνέπεια των Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών και των πληρωμάτων.

ΔΤ ΑΜΑΚ: Το ΤΕΕ να ''κατεβάσει'' το σύστημα των αυθαιρέτων

ΔΤ ΑΜΑΚ: Το ΤΕΕ να ''κατεβάσει'' το σύστημα των αυθαιρέτων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΜΑΚ

29 Σεπτεμβρίου 2020

Το ΤΕΕ να ''κατεβάσει'' το σύστημα των αυθαιρέτων

Το τελευταίο διάστημα οι μηχανικοί ζούμε ένα παραλογισμό. Είμαστε όλο το 24ωρο στον υπολογιστή μας προκειμένου να μπορέσουμε να υποβάλουμε τις δηλώσεις των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 και το ηλεκτρονικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται.

Παράλληλα ακούμε τους ''υπεύθυνους '' υπουργούς.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως μια δήλωση αυθαιρέτου χρειάζεται μόνο… δύο λεπτά! .

Το Υπουργείο «είχε προειδοποιήσει και ενημερώσει έγκαιρα τους πολίτες, τους μηχανικούς και όλους τους εμπλεκόμενους ότι σκοπεύει να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο των αναβολών και των παρατάσεων στο θέμα των αυθαιρέτων. Διότι είναι θέμα σοβαρότητας για το δημόσιο να βάλει τέλος στις συνεχείς ολιγόμηνες παρατάσεις που οδηγούν σε ένα γαϊτανάκι χωρίς τέλος.»

Εμείς τους λέμε:

Θέμα σοβαρότητας είναι να έχεις γνώση του αντικειμένου.

Θέμα σοβαρότητας είναι να έχεις επίγνωση των επιπτώσεων από τις αποφάσεις σου , εκτός και αν δεν σε αφορά το θέμα.

Θέμα σοβαρότητας είναι να έχεις διασφαλίσει τις συνθήκες για να μπορεί να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός. 

Αυτή τη στιγμή την ευθύνη για την υποβολή την επωμίζεται ο μηχανικός.


Όλο αυτό που βιώνουμε είναι εξευτελιστικό.



Το ΤΕΕ οφείλει, έστω και σήμερα να ''κατεβάσει'' το σύστημα, έως ότου λυθεί το θέμα των προθεσμιών και ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Πρόταση ΑΡΑΓΕΣ προς τη ΔΕ του ΤΕΕ για την προσθεσμία για το νόμο των αυθαιρέτων

Το ΥΠΕΝ τις τελευταίες μέρες ανακοινώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση πέραν της 30/9 στην δυνατότητα υπαγωγής αυθαιρέτων που εμπίπτουν στην Κατηγορία 5 αλλά και στις εκπτώσεις που ισχύουν για τις υπόλοιπες κατηγορίες του Ν. 4495/2017.

Η πραγματικότητα όμως που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μηχανικοί από την αναλγησία αυτή του Υπουργείου είναι να δουλεύουν με ασφυκτικούς ρυθμούς λόγω της προθεσμίας, να αδυνατούν να ολοκληρώσουν οποιαδήποτε εργασία λόγω της υπερφόρτωσης του συστήματος του ΤΕΕ και τελικά προσπαθούν να τακτοποιήσουν τις αυθαιρεσίες και τις επιλογές των κυβερνήσεων επί δεκαετίες.

Ειδικά σε μια περίοδο όπου λόγω της υγειονομικής κρίσης, οι Δημόσιες υπηρεσίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους συναδέλφους. Σα να μην έφταναν αυτά, το ΥΠΕΝ μας υπογράμμισε ότι η υπαγωγή στο ηλεκτρονικό σύστημα «είναι μια απλή διαδικασία που δεν κρατάει περισσότερα από 2 λεπτά”, απαξιώνοντας την δουλεία των συναδέλφων αλλά και την ίδια την εγκυρότητα της διαδικασίας της υπαγωγής.

Οι συνάδελφοι μηχανικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τα προβλήματα της πλατφόρμας των αυθαιρέτων και της υπολειτουργίας των ΥΔΟΜ. Μπροστά σε αυτό το τοπίο όλοι οι φορείς του τεχνικού κλάδου (ΤΕΕ, Περιφερειακά ΤΕΕ, Επιστημονικοί Σύλλογοι) χρειάζεται να τοποθετηθούν ώστε να ασκηθούν πιέσεις στο ΥΠΕΝ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
ΠΑΡΑΤΑΣΗ εδώ και τώρα όλων των προθεσμιών που λήγουν στις 30/9, δεδομένης μάλιστα της αδυναμίας εξυπηρέτησης, υποδοχής και διεκπεραίωσης , υπό κανονικές και φυσιολογικές συνθήκες , των δηλώσεων αυθαιρέτων από το ηλεκτρονικό του σύστημα. Γιατί ένα σύστημα που δεν λειτουργεί για μια κατηγορία αυθαιρέτων είναι προφανές πως δεν λειτουργεί και για καμιά άλλη.”
Το ΤΕΕ να προχωρήσει σε δυναμικές μορφές αντίδρασης, προκειμένου να δοθεί παράταση.

Ανακοίνωση ΑΡΑΓΕΣ για το ζήτημα της παράτασης των αυθαιρέτων


Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Η ίδια η ζωή μας, ένα αυθαίρετο



Η ίδια η ζωή μας, ένα αυθαίρετο
Τάσης Παπαϊωάννου*

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις μακριά. Μια βόλτα προς το Σούνιο ή το Λαύριο είναι αρκετά αποκαλυπτική για να συνειδητοποιήσεις πώς χτίζουμε στη χώρα μας. Τα σπίτια, έτσι όπως τα βλέπεις από μακριά, απλώνονται σαν αρρώστια πάνω στις πλαγιές των λόφων, δίπλα σε παραλίες, σε απόκρημνες ακτές, σε δασικές εκτάσεις.

Απλώνονται σαν τη φωτιά που κατακαίει ό,τι βρει στο πέρασμά της, με την ίδια ταχύτητα, αφήνοντας κατεστραμμένα τοπία στο πέρασμά της. Τι θλίψη! Πανέμορφα τοπία που τα χάρηκαν και τα ύμνησαν τόσες και τόσες γενιές πριν από εμάς, τοπία που έπρεπε να μείνουν αλώβητα από την ανθρώπινη βουλιμία.

Ανηφόρες απροσπέλαστες. Δρόμοι χαραγμένοι όπως όπως και άλλοι πάνω σε ένα ιπποδάμειο σύστημα ακατανόητο σε εκείνες τις κρημνώδεις πλαγιές. Τεμαχίζουν το σώμα της γης σαν βαθιές ουλές, μετατρέποντάς το σε οικοδομικά τετράγωνα προς οικοδόμηση. Οικόπεδα μικρά, το ένα κολλητά στο άλλο. Μικρά κομματάκια μπακλαβά στο ταψί.


Ενα οδικό δίκτυο χαραγμένο εγκεφαλικά πάνω σε εντελώς ακατάλληλο έδαφος. Οι άλλοτε δημόσιες εκτάσεις της αττικής γης σήμερα στέκουν κατατεμαχισμένες αποτελώντας ένα άναρχο συνονθύλευμα από μικρά ιδιωτικά θραύσματα.

Ολόκληρες περιοχές γεμάτες κακόγουστα αυθαίρετα. Μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι κι ακόμη παραπέρα. Πρώτα η καταπάτηση της γης, μετά το συρματόπλεγμα και το τροχόσπιτο ή η πρόχειρη καλύβα. Ενα στέγαστρο, μια πέργκολα, ένα δωματιάκι και σιγά σιγά το σπίτι διαμορφώνεται.

Μετά, όποτε οι συνθήκες το επιτρέψουν -να, φτάνουν όπου να ’ναι και οι εκλογές- ορθώνονται οι μπετονένιες κολόνες, οι πλάκες και το εξοχικό στήθηκε. Οσο για τη νομιμοποίηση; Ε, κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτή. Αλλωστε οι ταμπέλες πάνω στο συρματόπλεγμα ενημερώνουν: τακτοποιήσεις-νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, σύνδεση με τη ΔΕΗ, τηλέφωνο τάδε...

Αργότερα τα σπίτια μεγαλώνουν. Στέγες παράξενες κάνουν την εμφάνισή τους, διάφορα επιθέματα προστίθενται, παραστάδες γύψινες, απίθανα μπαλούστρα, σκάλες ακατανόητες, τζάκια, μπάρμπεκιου, ακαλαίσθητες πεζούλες. Συχνά πάνω σε ιστούς ανεμίζουν ελληνικές σημαίες ή ομάδων ποδοσφαίρου, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε. Αυτό όμως που είναι το πιο χαρακτηριστικό του «αυθαίρετου οικιστή» είναι η μέριμνα και η έγνοια για την περίφραξη. Μαντρότοιχοι παίρνουν τη θέση του «δειλού» πρώτου σκουριασμένου συρματοπλέγματος.

Πέτρινοι, τσιμεντένιοι, σοβατισμένοι. Τσιμεντόλιθοι, τούβλα, ψηλά μεταλλικά κάγκελα, κάθε υλικό, αρκεί να οριοθετηθεί όσο το δυνατόν μονιμότερα η «Ιδιοκτησία». Ναι, γι’ αυτήν την ιδιοκτησία, εκεί στη μέση του πουθενά, γίνονται όλα! Το όριο προς τον δημόσιο χώρο και τον γείτονα πρέπει πάραυτα να υψωθεί. Η αυθαιρεσία πρέπει να περιχαρακωθεί πάση θυσία.

Η ίδια η ζωή μας, ένα αυθαίρετο. Οι μάντρες είναι το σύμβολο της αποτυχίας μας ως κοινωνίας. Η μία δίπλα στην άλλη, η μία πιο κραυγαλέα από τη γειτονική της, δηλώνουν στον χώρο με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το μικροαστικό μας παρόν, τα μικροσυμφέροντα, την αρπαχτή. Το δημόσιο δεν υφίσταται ως έννοια. Το ιδιωτικό, η μικρή μίζερη ιδιοκτησία μας είναι ιερή. Και τι ειρωνεία! Πού και πού ξεπροβάλλουν σε μια γωνιά του οικοπέδου μικρά εκκλησάκια. Οχι, τις εκκλησίες βλέπετε δεν μπορεί να τις κατεδαφίσει καμιά μπουλντόζα. Είναι αμαρτία. Ο άγιος λοιπόν προστατεύει την αυθαίρετη ιδιοκτησία. Αυτή είναι ιερή σε τούτη τη χώρα!

Το αυθαίρετο στην πλαγιά, με τη Μερσεντές απέξω. Το πάρκινγκ για το αυτοκίνητο, που βρίσκεται σαν βιτρίνα μπροστά στην είσοδο. Το άλλο φετίχ του νεοέλληνα. Αναρωτιέσαι, είναι σπίτια μόνιμης κατοικίας; Οχι, ελάχιστα είναι εκείνων που δεν έχουν πού αλλού να μείνουν και αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα.

Η τεράστια πλειονότητα απλώς εκεί στήνει το εξοχικό, με θέα κατά προτίμηση τη θάλασσα. Σπάνια μέσα σ’ αυτό το χάλι ξεχωρίζεις ένα ταπεινό κτίσμα, καμωμένο με γούστο, να εκφράζει με τρόπο απλό τη μικρή παραθεριστική κατοικία. Ενα-δυο δωμάτια το πολύ, στέγαστρα ολόγυρα, ένα πεύκο με μια κούνια να κρέμεται από το κλαδί, ένα μποστάνι, λουλουδιασμένες γλάστρες, όμορφα ενταγμένο στο τοπίο. Εξω δεν ζούμε το καλοκαίρι; Τι μας χρειάζονται λοιπόν όλα αυτά τα περιττά τετραγωνικά;

Τα σπίτια δυστυχώς δείχνουν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο όλη τη σύγχρονη αρχοντοχωριατιά μας. Μικρές βιλίτσες περιτριγυρισμένες με γκαζόν δίπλα σε γκρίζα άγρια βράχια και άνυδρα τοπία, τριώροφες κατοικίες με pilotis πάνω σε κακοτράχαλες πλαγιές. Κitsch απομιμήσεις όσων βλέπουμε στις οθόνες της TV και στις σαπουνόπερες. Κεραίες δορυφορικές, αντένες κάθε τύπου συνδέουν σε μόνιμη βάση το αυθαίρετο με την εικονική πραγματικότητα της τηλεόρασης που μας ναρκώνει. Αυτήν που επιβάλλει τα πρότυπα, αυτήν που έστησε τα θεμέλια του αυθαίρετου πάνω στα βράχια.

Η μία τούρτα δίπλα στην άλλη, αραδιασμένες στις πλαγιές, κακάσχημες και αποκρουστικές. Από τα μικροαστικά αυθαίρετα μέχρι τις μεγαλόσχημες, ακόμη πιο άσχημες, βίλες των βορείων προαστίων, η ίδια αισθητική, ίδια και η ιδεολογία που κρύβεται από πίσω. Αυτή είναι που «σχεδιάζει», αυτή χτίζει, αυτή κυριαρχεί παντού και όχι η αρχιτεκτονική.

Πώς γίναμε έτσι; Πώς ζούμε έτσι; Τι άσχημα που χτίζουμε! Κι η αρχιτεκτονική όλο κι απομακρύνεται, όλο και γίνεται δυσκολοθώρητη. Σαν να μην έχει τίποτε να πει, σαν να ’χει για τα καλά εξοβελιστεί από τούτη τη χώρα. Μακριά, να μη μας θυμίζει τίποτε άλλο από αυτό που καταντήσαμε, να μη μας προτείνει (όπως πάντα κάνει η καλή αρχιτεκτονική) έναν άλλο τρόπο ζωής, διαφορετικό, καλύτερο.

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι νεοελληνικές πόλεις, και κυρίως οι άναρχες και εν πολλοίς αυθαίρετες επεκτάσεις τους, εκφράζει ακριβώς τη βαθύτατη ιδεολογική-αξιακή κρίση που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας. Να σήμερα τι φαντάζει πιο δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο. Να αποβάλουμε το μικροαστικό και καταστροφικό μας ΕΓΩ και να ξαναβρούμε το πολυπόθητο και αναγκαίο ΕΜΕΙΣ! Να ξαναβρούμε τον πολιτισμό μας που τον χάσαμε!

*Αρχιτέκτων-καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Κορονοϊός: Παρατηρήσεις γύρω από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται


Χ.Κ.

Μπορεί τα στοιχεία σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία να δίνονται με το σταγονόμετρο όμως μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνει ότι το τελευταίο 15νθήμερο πέρα από την έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, υπάρχει και αύξηση του αριθμού των θετικών κρουσμάτων σε σχέση με τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται.


Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από μια συγκριτική μελέτη των στοιχείων που δημοσιοποιεί ο ΕΟΔΥ για τον μήνα Σεπτέμβριο χωρίς να υπάρχει μια ιεράρχηση παρατηρούμε ότι:
Παρότι τα στοιχεία αφορούν μόνο σε 25 ημέρες του Σεπτέμβρη ο αριθμός των θανάτων (103) είναι ο μεγαλύτερος σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μήνα από την έναρξη της πανδημίας.
Οι διασωληνωμένοι είναι αντίστοιχοι με την κορύφωση του πρώτου κύματος. Μάλιστα όπως προκύπτει από σημερινή αναφορά του κ. Κοντοζαμάνη οι βαριά νοσούντες δεν είναι μόνο οι 63 διασωληνωμένοι αλλά ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος αφού σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και μονάδες λοιμώξεων φτάνουν τους 176.
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπάρχει μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ως ποσοστό σε σχέση με τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινά. Παρατηρούμε ότι ενώ το πρώτο 10ημερο του μήνα το ποσοστό των κρουσμάτων σε σχέση με τα τεστ κινούνταν γύρω στο 1,5%, το δεκαπενθήμερο μετά τις 10 Σεπτεμβρίου εκτινάσσεται περίπου στο 2,5% και σε αρκετές περιπτώσεις προσεγγίζει το 3%.
Από δημοσιεύματα αλλά και τα στοιχεία που έδωσε σήμερα ο αν. υπουργός υγείας κ. Κοντοζαμάνης φαίνεται ότι οι νοσηλείες περιστατικών covid στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί δραματικά. Συγκεκριμένα, στις 8 Σεπτέμβρη σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ έφταναν τους 300, στις 14 Σεπτέμβρη του 506 ενώ σήμερα ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι στα Νοσοκομεία νοσηλεύονται 635 περιστατικά.

Δεν επιχειρούμε προφανώς μέσα από αυτές τις παρατηρήσεις να βγάλουμε συμπεράσματα αφού αυτό το έργο είναι πιο ειδικότερων από εμάς. Όμως θα ήταν πιο σαφές για το πώς εξελίσσεται η νόσος αν αυτά τα στοιχεία δεν ήταν απλώς αριθμοί που μπορεί να κρύβουν ή και να διογκώνουν την πραγματικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο περιορισμός των κρουσμάτων που προκύπτουν ορισμένες μέρες λόγω μειωμένων τεστ εμφανίζεται από ορισμένες πλευρές ως προσωρινή υποχώρηση της νόσου, ισχυρισμός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ακόμα η δημοσιοποίηση κάποιων στοιχείων που σχετίζονται με τον αριθμό των νοσηλευομένων που συστηματικά δεν δίνονται στην δημοσιότητα. Επίσης θα είχε ενδιαφέρον αν δινόταν στη δημοσιότητα ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται ανα γεωγραφική περιοχή μιας και αυτό μπορεί να καθορίζει και τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνονται.

Όλα αυτά βεβαίως θα πρέπει να συνδεθούν με ζητήματα που σκόπιμα παραμένουν στο σκοτάδι όπως ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτει το σύστημα, ο αριθμός των κλινών που έχουν διατεθεί για περιστατικά covid, οι κλινικές που μετατράπηκαν και οι επιπτώσεις από την αναστολή των υπηρεσιών που παρείχαν.

Το υγειονομικό κίνημα για να καθορίσει την τακτική του δεν μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη αυτά τα δεδομένα και να αρκείται στην επιλεκτική προβολή στοιχείων από την κυβέρνηση ή και άλλες πλευρές. Είναι ανάγκη να μελετήσει την εξέλιξη της πανδημίας και να οργανώσει τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά του εμβαθύνοντας στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Ερώτηση Βουλευτών ΚΚΕ για τις συνεχιζόμενες εκκρεμότητες τ. ΤΣΜΕΔΕ σε βάρος των μισθωτών μηχανικών


Σε επανακατάθεση της Ερώτησης στη Βουλή, σχετικά με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών προχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Λεωνίδας Στολτίδης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Διαμάντω Μανωλάκου καθώς μέχρι σήμερα παραμένει αναπάντητη.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«1. Το πρώην Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), νυν ΕΤΕΑΕΠ, εφαρμόζοντας νέες κανονιστικές ρυθμίσεις με την υπ’ αριθμό 369/7-10-2015 απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, δεν αναγνωρίζει τη θεμελίωση δικαιώματος επικουρικής ασφάλειας σε μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων -και ήδη προ πολλού συνταξιοδοτηθέντων με οριστικές αποφάσεις- εργαζομένων της ΔΕΗ, εκδίδοντας, βάσει αυτής, ανακλητικές των αρχικών αποφάσεις. Το ως άνω Ταμείο διέκοψε τη χορήγηση ή μείωσε κατά περίπτωση την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος και απαιτεί, μετά την πάροδο σε ορισμένες περιπτώσεις και του ορίου των 5 ετών, ως δήθεν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά επικουρικών συντάξεων, που καλόπιστα και νομικά βάσιμα εισέπραξαν οι δικαιούχοι, κατάσχοντας το σύνολο ή μειώνοντας κατά περίπτωση την μηνιαία σύνταξη. Σημειώνεται ότι δεν έχει οριστεί ακόμα συζήτηση για τις ενστάσεις που έχουν καταθέσει οι θιγόμενοι από το 2014.

Οι ανακλητικές αποφάσεις αφορούν κυρίως συνταξιούχους (με 35ετή επικουρική ασφάλιση, με 20ετή για τρίτεκνες ασφαλισμένες ή με 20ετή λόγω συνυπολογισμού χρόνου ασφάλισης σε ΥΒΑΕ), που τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα στην επικουρική σύνταξη, επειδή η μεταγενέστερη, της έκδοσης των οριστικών αποφάσεων, απόφαση του ΔΣ του ΕΤΕΑ ανέτρεψε μια σειρά διατάξεων, νομοθετικών ρυθμίσεων και νόμων.

2. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), πρώην ΕΤΕΑ, για τη θεμελίωση επικουρικής σύνταξης των μηχανικών του ομίλου ΔΕΗ ΑΕ, δεν εφαρμόζει τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, για το επικουρικό ταμείο της ΔΕΗ (ΕΤΕΑΕΠ/ΤΕΑΠ-ΔΕΗ) με τον Ειδικό Λογαριασμό Προσθέτων Παροχών (ΕΛΠΠ) του ΤΣΜΕΔΕ, νυν ΤΜΕΔΕ. Το ίδιο θέμα αντιμετωπίζουν οι αντίστοιχοι μηχανικοί του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το ΕΤΕΑΕΠ επικαλείται λανθασμένη ερμηνεία του ν. 4387/2016 εκ μέρους του ΤΜΕΔΕ που θεωρεί ότι ο χρόνος που έχουν πραγματοποιήσει οι ασφαλισμένοι στον ΕΛΠΠ, που αντικαταστάθηκε από 1/1/2007 από την Ειδική Προσαύξηση, μπορεί να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για την προσαύξηση της κύριας σύνταξης, ανατρέποντας μια σειρά νόμους και διατάξεις, αφαιρώντας το δικαίωμα της επικουρικής σύνταξης με τη διάταξη της διαδοχικής ασφάλισης. Σημειωτέον ότι η διαδοχικότητα ίσχυε για την ίδια κατηγορία μισθωτών μηχανικών μέχρι την παραμονή της εφαρμογής του ν. 4387/2016.

3. Μετά την παρέλευση τετραετίας από την εφαρμογή του ν. 4387/2016 παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοση οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης για μια σειρά κατηγορίες συνταξιούχων. Οι αρμόδιοι φορείς δικαιολογούν την καθυστέρηση στη μη ολοκλήρωση σχετικής μηχανογραφικής εφαρμογής. Ενδεικτικά:

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Πατούλης και ΕΔΣΝΑ έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη φωτιά στο ΧΥΤΑ Φυλής και το τοξικό νέφος



ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πατούλης και ΕΔΣΝΑ έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη φωτιά στο ΧΥΤΑ Φυλής και το τοξικό νέφος .

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καταγγέλλει τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ . Πατούλη και την ηγεσία του ΕΔΣΝΑ ως αποκλειστικά υπεύθυνους για τη χτεσινή φωτιά στο ΧΥΤΑ Φυλής που είχε ως αποτέλεσμα την εξάπλωση ενός τεράστιου τοξικού νέφους στη δυτική Αθήνα και όχι μόνο.

Δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα από τη μέρα που το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ προειδοποίησε τον κ. Πατούλη και την ηγεσία του ΕΔΣΝΑ για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Με το ίδιο δελτίο τύπου ενημερώσαμε επίσημα τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Προστασίας του πολίτη στέλνοντας παράλληλα φωτογραφικό υλικό και video που έδειχναν την τραγική κατάσταση στο ΧΥΤΑ Φυλής αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.

Τους επισημάναμε πως «Κάθε σπιθαμή εδάφους στην εγκατάσταση της Φυλής χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν νέα κύτταρα - λεκάνες ταφής. Σκουπίδια θάβονται πάνω στα σκουπίδια, δημιουργώντας τα λεγόμενα «πανωσηκώματα», κάτι σαν πυραμίδες με πολλούς ορόφους και με πολύ μεγάλες κλίσεις. Μία από αυτές έχει ξεπεράσει σε ύψος τον παρακείμενο φυσικό λόφο, κινδυνεύοντας να καταρρεύσει με την πρώτη ισχυρή βροχόπτωση, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι γίνεται η αναγκαία συμπίεση και επικάλυψη των σκουπιδιών».

Φυσικά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μας απαντήσει και να ασχοληθεί . 

Ρωτάμε τώρα τον κ. Πατούλη και την ηγεσία του ΕΔΣΝΑ :