Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Απάντηση της Civinet στην καταγγελία του ΣΜΤ

Όπως είχαμε γράψει και στη σχετική μας ανάρτηση όταν αναδημοσιεύσαμε την καταγγελία του ΣΜΤ, αναρτούμε την απάντηση του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρίας, για λόγους πλήρους ενημέρωσης των αναγνωστών μας. Είναι προφανές ότι ούτε ασπαζόμαστε, ούτε αποδεχόμαστε όσα αναφέρονται σε αυτή μια και δε μπορούμε να τα ελέγξουμε.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ «CIVINET CY–EL SECRETARIAT ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΜΤ ΓΙΑ «ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ»*

Με έκπληξη διαβάσαμε την καταγγελία του ΣΜΤ σχετικά με μια υπόθεση ενδοεταιρικών διαφορών που έχουμε με πρώην συνέταιρό μας -και παραπλεύρως με συγγενικό της πρόσωπο-, την στιγμή που έχουμε ενημερώσει την διοίκηση του Σωματείου για το θέμα από τις αρχές του έτους, όπως έπραξαν και άλλα τέσσερα μέλη του ΣΜΤ, πρώην και νυν συνεργάτες μας, οι οποίοι έχουν καταθέσει ενόρκως και προφορικώς τις απόψεις τους και τις μαρτυρίες τους.

Σκιαγραφόντας συνοπτικά το οικονομικό προφίλ της εταιρίας, οφείλουμε κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 από τρεις συνέταιρους, η οποία κατά το 2019 διέθετε 2 εργαζόμενες με ΙΚΑ (την μία εκ των συνεταίρων ως πλήρους απασχόλησης και την αδερφή της ως μερικής) και φορολογήθηκε για καθαρό εισόδημα ύψους 8.103 ευρώ, ενώ είχε δανειστεί κεφάλαια ύψους 13.000 ευρώ. Οι δύο εκ των τριών συνεταίρων κατά τα έτη 2018-2019 δεν έλαβαν καμία αμοιβή από την εταιρία σε αντίθεση με την πρώην συνέταιρο. Κατά το έτος 2020, παρά τα λιγοστά της έσοδα η εταιρία καλύπτει την μισθοδοσία των εργαζομένων με απόλυτη συνέπεια και τυπικότητα σε μηνιαία βάση εν μέσω πανδημίας, χωρίς αναστολές συμβάσεων, μειώσεις μισθών, μειώσεις ωρών εργασίας ή άλλες δυσμενείς για τους εργαζόμενους ρυθμίσεις.

Η εταιρία αυτή είχε την «τύχη» να αναλάβει τον Νοέμβριο του 2019 την εκτέλεση δυο ευρωπαϊκών έργων, τα οποία διήυθυνε μέχρι πρόσφατα (22/7/2020) η πρώην συνέταιρός μας. Η ίδια μάλιστα εισηγήθηκε από την αρχή την μετατροπή όλων των μισθωτών της εταιρίας (δηλαδή της ίδιας και της αδερφής της) σε σταθερούς και μόνιμους συνεργάτες με ΔΠΥ, έτσι ώστε η εταιρία να πετύχει μέγιστη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τον Δεκέμβριο του 2019, όμως, η πρώην συνέταιρος προέβη σε αξιώσεις εις βάρος των άλλων εταίρων, που υπερέβαιναν κάθε όριο εύλογης διεκδίκησης και υγιούς διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα να αρχίσει από τότε η ίδια μια συστηματική πολιτική εκβιασμού και δολιοφθοράς της εταιρίας, μέχρι τελικά να παραιτηθεί από εταίρος στις 22/5/2020 όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να επιβάλλει την ικανοποίηση των επιδιώξεών της. Μετά την παραίτησή της συνέχισε ως απλή εργαζόμενη στην εταιρία μέχρι και τις 7/9/2020, κατά την οποία περίοδο διέπραξε σωρεία αδικημάτων κατά της εταιρίας, τα οποία θα αναδειχθούν την επόμενη περίοδο σε δικαστικό επίπεδο.

Η διοίκηση της εταιρίας από την πρώτη στιγμή υλοποίησε την οδηγία που η πρώην συνέταιρος (και συνεργοδότρια) είχε δώσει και προχώρησε σε απόλυση της αδερφής της στις 31/12/2019 (για να μην χάσει τα δικαιώματά της στον ΟΑΕΔ), με ταυτόχρονη παροχή τριετούς σύμβασης με διπλάσιες αποδοχές και έναρξη την 1/1/2020. Στο πλαίσιο πάλι του υγιούς διαλόγου και της προσπάθειας για επίλυση των αντιθέσεων που προέκυψαν μέσα από αυτήν την διαδικασία, καθώς τόσο η πρώην συνέταιρος, όσο και η αδερφή της αρνούνταν να υπογράψουν οποιαδήποτε νέα σύμβαση παροχής υπηρεσιών με αύξηση των αποδοχών τους (μιας και πλέον δεν ήταν οι αποδοχές ο στόχος, αλλά η ίδια η εταιρία), η διοίκηση της εταιρίας κάλεσε το ΣΜΤ σε συνάντηση και διαμεσολάβηση ήδη από τις 4/1/2020 (το οποίο δεν προσήλθε), ενώ κατέθεσε πλήθος αντιπροτάσεων τόσο οικονομικού όσο και θεσμικού περιεχομένου προς την συνέταιρο και την αδερφή της, οι οποίες απορρίφθηκαν στο σύνολό τους.

Επιπλέον, η αδερφή της πρώην συνεταίρου προχώρησε σε καταγγελία στον ΣΕΠΕ από τον οποίο έλαβε πλήρως αρνητικό πόρισμα σε σχέση με τις διεκδικήσεις της. Παράλληλα, προχώρησε σε καταγγελία στο ΣΜΤ (μήνες μετά αφού η διοίκηση της εταιρίας είχε καλέσει το ΣΜΤ στα γραφεία της) και σε αγωγή κατά της εταιρίας και του Διαχειριστή της, ζητώντας «δεδουλευμένα» για μια περίοδο που βοηθούσε εθελοντικά την αδερφή της (2018), προσβολή της προγραμματισμένης απόλυσης ως άκυρης και καταχρηστικής, αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης και μισθούς υπερημερίας για όλο το 2020, κατά το οποίο επίσης δεν εργάστηκε στην εταιρία.

Στην εκδίκαση της αγωγής της, μοναδική μάρτυρας ήταν η αδερφή της και οι ένορκες καταθέσεις που προσκόμισε αποδείκνυαν αυτό που ήδη η εταιρία μας αποδέχεται και για το οποίο την έχει πλήρως αποζημιώσει. Επιπλέον η εταιρία έχει ήδη καταβάλει στην εργαζόμενη την αποζημίωση που ζήτησε, αλλά δεν δικαιούται καθώς εργαζόταν λιγότερο από 12 μήνες στην εταιρία.

Οφείλουμε, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό που η καταγγελία του ΣΜΤ εμφανίζει ως «εργατική διεκδίκηση», επί της ουσίας αφορά μια υπόθεση ενδοεταιρικών διαφορών. Και όπως η πρώην συνέταιρός μας χρησιμοποιεί την αδερφή της για να πετύχει τους προσωπικούς οικονομικούς της στόχους, έτσι και η αδερφή της χρησιμοποιεί το ΣΜΤ για να πετύχει τους κοινούς οικογενειακούς τους στόχους.

Εμείς δεν μπορούμε να υποδείξουμε στο ΣΜΤ τι να κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο φροντίσαμε να ενημερώσουμε την διοίκησή του έγκαιρα σε κάθε λεπτομέρεια επί της υπόθεσης και συστήσαμε να μην προχώρησει σε μια δημόσια καταγγελία, εάν δεν έχει στην διάθεσή της όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Θα περιμέναμε τουλάχιστον η συγκεκριμένη ανακοίνωση να αφορά στοιχειωδώς τα πραγματικά γεγονότα (και το σύνολο αυτών), αλλά και τις μαρτυρίες του συνόλου των εργαζομένων της εταιρίας, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι «απλήρωτες υπερωρίες» και η «εφαρμογή δυσμενέστερων σχέσεων εργασίας».

Τα γραφεία μας παραμένουν ανοιχτά για την διοίκηση και τα μέλη του ΣΜΤ, για το συγκεκριμένο ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα.



Κοσμάς Αναγνωστόπουλος

Νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής της CIVINET CY-EL Secretariat AMKE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου