Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ιδιωτικοποίηση κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 29-9-2020

Αρ. Πρωτ. : 8304

Προς: 1. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή Κων/νο

2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

Κοιν. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ


Θέμα : Ιδιωτικοποίηση κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών -





Κύριοι, 

απευθυνόμαστε σε σας, λόγω της θεσμική σας ιδιότητας, έχοντας την υποχρέωση ως το Πανελλαδικό Συνδικαλιστικό Όργανο των Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα να σας ενημερώσουμε για θέματα της αρμοδιότητάς σας που αναδεικνύουν τη συνεχή καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των μηχανικών, μελών του ΤΕΕ αλλά και της Νομοθεσίας που άπτεται του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών . 

Tο Υπ. Εσωτερικών με συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις του υποβαθμίζει το έργο των Μηχανικών που εργάζονται σε Δημόσιες Υπηρεσίες εκχωρώντας αρμοδιότητες σε ιδιώτες μηχανικούς και θέτοντας σε κίνδυνο τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. 

Πιο συγκεκριμένα : 

Στους ΟΤΑ, η έννοια της μελέτης καταστρατηγείται όταν η σύνταξή της δεν ακολουθεί την Νομοθεσία των μελετών και τη νομοθεσία προεκτίμησης αμοιβής βάσει της «Έγκρισης Κανονισμού Προεκτιμώμενων Αμοιβών…». Για λόγους οικονομίας και σύντμησης χρόνου εν προκειμένω, η μελέτη «βαφτίζεται» ως υπηρεσία και ανατίθεται με την αντίστοιχη νομοθεσία, χωρίς έλεγχο των απαιτούμενων μελετητικών πτυχίων ή του τρόπου υπολογισμού της αμοιβής. Ο ιδιώτης μηχανικός, υπογράφει μια σύμβαση υπηρεσίας συλλογής στοιχείων και πληρώνεται ανάλογα, ενώ παραδίδει ολοκληρωμένη μελέτη την οποία καλείται η Τεχνική Υπηρεσία να ελέγξει και να υπογράψει χωρίς να την έχει επιβλέψει. Με τον τρόπο αυτό, αφενός ο ιδιώτης μηχανικός χάνει το δικαίωμα κατάθεσης αποδεικτικού εμπειρίας για αναβάθμιση του μελετητικού του πτυχίου και αφετέρου οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται να ελέγξουν ή να θεωρήσουν μελέτες που δε συνέταξαν και δεν επέβλεψαν. Επιπλέον, καλλιεργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των ιδιωτών μελετητών μηχανικών, σε αυτούς που έχουν προσβάσεις στους αιρετούς και θα παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες και στους υπόλοιπους που δεν έχουν πρόσβαση. 

Αντί για την αναγκαία στελέχωση των Υπηρεσιών με προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας, προκρίνεται η ανάθεση εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, σε βάρος της διαφάνειας, της αμεροληψίας και του Δημοσίου Συμφέροντος. Οι Υπηρεσίες, ειδικά των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, αποψιλώνονται από προσωπικό λόγω αποχωρήσεων και χάνεται οποιαδήποτε εμπειρία και θεσμική πείρα έχει αποκτηθεί μέχρι σήμερα. Οι δε ελάχιστοι υπάλληλοι καλούνται να συνυπογράψουν ως ελέγξαντες, μελέτες οι οποίες ούτε έχουν ανατεθεί ως τέτοιες, ούτε υπάρχει η γνώση και τα εργαλεία για να ελεγχθούν και να διορθωθούν ουσιαστικά καθώς απουσιάζει το στάδιο της επίβλεψης της μελέτης. 

Με αφορμή τις φυσικές καταστροφές, επαναφέρουμε το θέμα της «βάπτισης» των τεχνικών έργων σε παροχή υπηρεσιών. Έργα με τεχνικό αντικείμενο που απαιτούν γνώσεις διπλωματούχου μηχανικού, δημοπρατούνται ως Παροχή Υπηρεσίας με την Νομοθεσία Πολιτικής Προστασίας, καταστρατηγώντας την Νομοθεσία Δημοσίων έργων όπου η σύνταξη μελέτης, η δημοπρασία και η επίβλεψη εργασιών, ακολουθούν συγκεκριμένη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργασίες που προσφέρονται δεν απαιτούν πτυχίο διπλωματούχου μηχανικού κατάλληλης ειδικότητας και ως εκ τούτου δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν σοβαρά θέματα χωρίς την απαιτούμενη επιστημονική και τεχνική τεκμηρίωση. 

Με τις τελευταίες ρυθμίσεις Νομοθεσίας του Υπ. Εσωτερικών, για τις ΑΟΤΑ, δημιουργούνται παράλληλες δομές σύνταξης μελετών, επίβλεψης έργων και διεκπεραίωσης πολεοδομικών θεμάτων, εκτός ελέγχου του Δημοσίου και με καταστρατήγηση της Νομοθεσίας του Δημοσίου. Δημιουργούνται Αναπτυξιακές Εταιρίες οι οποίες λειτουργούν με προγραμματικές συμβάσεις με Δήμους και διαθέτουν οργανωμένη Τεχνική Υπηρεσία προκειμένου να αναλάβουν αρμοδιότητες σύνταξης των προμελετών και μελετών. Όπως προκύπτει από τα οργανογράμματα των Εταιρειών, έχει οριστεί και Προϊστάμενος της Τεχνικής της Υπηρεσίας καθώς και Προϊστάμενοι μελετών, υπηρεσιών και έργων και έχουν αρμοδίως καθοριστεί τα γνωμοδοτούντα και αποφαινόμενα όργανα. Θεωρούμε ότι διαμορφώνεται μια κατάσταση προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων όπου ανατίθενται έργα, μελέτες και συμβάσεις με “ευέλικτες” διαδικασίες μακριά από τους ελέγχους του Δημοσίου και οδηγούν σε φαινόμενα όπου ο ελεγκτής και ο ελεγχόμενος θα διαπλέκονται ή και θα ταυτίζονται. Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια να διοριστούν εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ «έκτακτοι υπάλληλοι» μηχανικοί, με ειδικές συνθήκες και κατώτατες αποδοχές. 

Επειδή από τα προαναφερόμενα φοβόμαστε ότι θα υπάρξει σοβαρό πλήγμα στο Δημόσιο συμφέρον, παρακαλούμε για μια συνάντηση ώστε να σας παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας προς βελτίωση της Νομοθεσίας ευθύνης σας, με σκοπό την σωστή και ομαλή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου