Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Υπόμνημα του Συλλόγου Μηχανικοί - Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες

ΥΠΟΜΝΗΜΑ 

1/10/2020 

Ο Σύλλογος ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ – ΝΕΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΜΗΝ 

Συμμετέχει και στηρίζει τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ζητά την απόσυρση της Εγκυκλίου (Φ/1500/16.9.2020) για τη διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση. 

Η Εγκύκλιος πλήττει εξίσου όλα τα μέλη μας που εντάσσονται σε καθεστώς διαδοχικής / παράλληλης ασφάλισης και βρίσκονται σε αναμονή καταβολής της σύνταξής τους. Πολύ δε περισσότερο, που οι συντάξιμες αποδοχές των Ελεύθερων Επαγγελματιών, μετά την κατάργηση της Ειδικής Προσαύξησης, είναι πολύ χαμηλές, και επομένως η όποια ανταποδοτική τους δοθεί υπόκειται στο πλαφόν των συντάξιμων αποδοχών και καμία σχέση ή αναλογία δεν έχει με τις εισφορές που έχουν καταβάλει. 

Η Εγκύκλιος δημιουργεί καθεστώς ανασφάλειας δικαίου για κάθε ασφαλισμένο του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ που περιμένει την καταβολή της σύνταξής του. Οι προθεσμίες ισχύος των νόμων ανατρέπονται με μετέπειτα Εγκυκλίους, κάτι που είναι πρωτόγνωρο και επισφαλούς νομικής ισχύος. Τι μέλλεται ακόμα να συμβεί στους χαμηλοσυνταξιούχους πλέον Ελεύθερους Επαγγελματίες Μηχανικούς που περιμένουν την καταβολή της σύνταξής τους; Η ευθύνη της καθυστέρησης στην καταβολή προφανώς δεν βαρύνει τους ίδιους τους ασφαλισμένους. 

Ο Σύλλογος ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ – ΝΕΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΜΗΝ 

Δράττεται της ευκαιρίας να υπενθυμίσει προς κάθε αρμόδιο τα χρονίζοντα αιτήματά μας, τα οποία παρ’ όλες τις ενέργειές μας και τις παραστάσεις μας προς το Υπουργείο και στον ΕΦΚΑ, δεν έχουν επιλυθεί: 

Διόρθωση της Εγκυκλίου αρ. 9/5.3.2018 περί υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης εκ της Ειδικής Προσαύξησης των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. 

Η Εγκύκλιος είναι ελλιπής και εσφαλμένη, παραβιάζει την αρχή της ανταποδοτικότητας, την αρχή της αναλογικότητας και οδηγεί σε άνιση μεταχείριση μεταξύ των ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ: Καθορίζει τον σταθερό συντελεστή 0,075, καθορίζει και τις ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον εισφοράς, αλλά δεν ορίζει την τρίτη μεταβλητή, δηλαδή επί ποιου ποσού πολλαπλασιάζεται ο προκύπτων συντελεστής. 

Στην πράξη, εφαρμόζεται ως τρίτη μεταβλητή ο μέσος συντάξιμος μισθός της κύριας σύνταξης. Αυτό αποτελεί εσφαλμένο υπολογισμό καθώς ουδεμία σχέση και αναλογία έχει με τις εισφορές των ασφαλισμένων στην Ειδική Προσαύξηση. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο κλάδος της Ειδικής Προσαύξησης, ο οποίος αποτελεί κλάδο κύριας σύνταξης, καταργήθηκε εντελώς αιφνιδίως με τον 4387/16 και δεν επακολούθησε αναλογιστική μελέτη (ΣτΕ 4/10/2019). 

Πρόταση: Να αποσυρθεί και να διορθωθεί - συμπληρωθεί άμεσα η παραπάνω Εγκύκλιος. Το Υπουργείο να διορθώσει και επανεκτιμήσει το ποσό των συντάξιμων αποδοχών επί του οποίου υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη της Ειδικής Προσαύξησης είτε με τεκμαρτές διαδικασίες κάτι πού έκανε στους Παλαιούς Μηχανικούς είτε με λογιστικές αναλογιστικές διαδικασίες. 

(2) 

Γιατί να είναι διαφορετικός ο υπολογισμός οριστικής σύνταξης των συνταξιούχων του 4387/16 με την επανυπολογισμό των προ 4387/16 συνταξιούχων μηχανικών;



Σήμερα ο υπολογισμός διαφέρει από τον επανυπολογισμό. Βάσει της Κ.Υ.Α. 26083/887/2016/ 7.6.2016, για την αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ εφαρμόζονται διαφορετικές διατάξεις. Οι διαφορές εντοπίζονται: 

Στο συντάξιμο μισθό για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής κύριας σύνταξης: Ορίζεται στα 1.146,32 € αντί για τα 940 € έως 950 € που προκύπτει για τους συνταξιούχους του 4387/16. 

Στο συντάξιμο μισθό για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης εκ της Ειδικής Προσαύξησης: Ορίζεται στα 1.524,6 € αντί του μέσου συντάξιμου της κύριας (!!!) που ισχύει για τους συνταξιούχους του 4387/16. 

Αποτέλεσμα: Οι «προσωπικές διαφορές» είναι μικρότερες στους προ 4387/16 συνταξιούχους, κάτι που αντίκεται τόσο στο πνεύμα όσο και στο γράμμα του 4387/16 και 4670/19. 

Για τα θέματα (1) και (2) έχει κατατεθεί στο Υπουργείο πλήρως τεκμηριωμένη οικονομοτεχνική μελέτη και Πρόταση. 

Και παρότι έχουμε καταθέσει πλήρη πρόταση η οποία εξομαλύνει τις αδικίες στην κατανομή του σκέλους της Ειδικής Προσαύξησης μεταξύ των ασφαλισμένων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, πρόταση η οποία μάλιστα δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ακόμα δεν έχουμε εισακουστεί. 





(3) 

Τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα του εφάπαξ; Είναι δυνατόν όλος ο κλάδος των Ελεύθερων Επαγγελματιών Μηχανικών να διασύρεται για δήθεν «χρυσά εφάπαξ» τα οποία να καταλήγουν σε απονομή 3.700 €, και μάλιστα με πενταετή και πλέον καθυστέρηση; 

Υπενθυμίζουμε ότι σας έχουν παρουσιασθεί μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν ότι μόνον τα χρήματα που καταθέσαμε στον ασφαλιστικό μας βίο με παρούσες αξίες για το εφάπαξ ανέχονται σε 8.490 € ανά Μηχανικό. 

Ζητάμε επομένως αναλογιστική μελέτη και έκδοση νέου τρόπου υπολογισμού των ΕΦΑΠΑΞ των Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών. 





(4) 

Καθυστερήσεις και πάλι καθυστερήσεις στην απονομή οριστικών και προσωρινών συντάξεων. 

Οι καθυστερήσεις έως και σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο εύλογης προθεσμίας που δίνει η ίδια η ελληνική νομοθεσία και κάθε όριο αντοχής των ασφαλισμένων. 

Με τις συνεχιζόμενες δε αλλαγές εγκυκλίων, οι καθυστερήσεις, για κάποιες κατηγορίες, θα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες. 





Προτείνουμε: 

Την υιοθέτηση διαλόγου με τους συλλογικούς φορείς, και με το Σύλλογό μας εν προκειμένω, ο οποίος συστάθηκε ειδικά για τους συνταξιούχους του ν. 4387/16 και εντεύθεν, πριν την όποια νομοθέτηση. 

Ζητάμε: 

Την επανεξέταση όλων των σοβαρότατων θεμάτων που επιγραμματικά θίγουμε στο παρόν μας Υπόμνημα. 

Για το Σωματείο ΜΗΝ 


Ο Πρόεδρος: Κυριάκος Σταμέλος 

Η αντιπρόεδρος: Μυρσίνη Αυγουστίδου 

Η Γραμματέας: Δανάη Νομικού 

Τα μέλη: Τσακμάκας Δημήτριος και Λουκίδης Αντώνιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου