Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Γιατί αγωνιστήκαμε



Της Luciana Castellina.

Στις δεκαετίες που πέρασαν ζήσαμε μια μακρόσυρτη ταφή του 1968. Και με την πεντηκοστή επέτειο φτάσαμε σε κάτι σαν μια θριαμβευτική κηδεία με κρατική δαπάνη. Κάποιοι από τους νεκροθάφτες είναι άνθρωποι που έπαιξαν ηγετικό ρόλο στο κίνημα.

Με τη σημασία και το νόημά της να μειώνεται, είναι δύσκολο να εξηγήσω γιατί αυτή η εξέγερση ενέπλεξε μια ολόκληρη γενιά σε όλες τις ηπείρους μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σήμερα, το κυρίαρχο ρεύμα θυμάται μερικά καλά από το '68, αλλά μόνο τα πιο αδύναμα και ανώδυνα – μια ελευθεριάζουσα ατομικότητα - και ακυρώνει τα πάντα μέσα σε αυτό το κίνημα που ήταν πραγματικά δύσκολα και επικίνδυνα για το σύστημα. Στην Ιταλία, το '68 το θυμόμαστε απλά ως ναρκωτικά, σεξ, και Rock and Roll - μια εξέγερση ενάντια στους γονείς και στους δασκάλους.

Μπορούμε συνεπώς να καταλάβουμε γιατί η πεντηκοστή επέτειος δεν ενδιαφέρει καθόλου τη σημερινή νεολαία. Ούτως ή άλλως, στο πλαίσιο αυτής της ατομικής ελευθερίας, έχουν ήδη πάρει αυτό που ήθελαν.

Αλλά αυτό δεν είναι η πραγματική ιστορία. Η καινοτομία του '68 ήταν ακριβώς η προσπάθειααπελευθέρωσης της ελευθερίας από την αστική ελευθεριότητα, ήταν ο αγώνας να ενταχθεί η ελευθερία στις κοινωνικές σχέσεις, δηλαδή σε ένα συλλογικό πλαίσιο. Αυτό που αμφισβητήθηκε παντού, δεν ήταν μόνο οι δάσκαλοι και οι γονείς αλλά το ίδιο το σύστημα - το καπιταλιστικό σύστημα.

Μάο, Μαρκούζε, Μαρξ

Το 1968, ο ορθόδοξος μαρξισμός ήταν σε θέση να συναντηθεί με την αμερικανική κοινωνιολογία, τη Σχολή της Φρανκφούρτης και τη Βρετανική Νέα Αριστερά, καθώς και τη σκέψη που ήρθεαπό τον Τρίτο Κόσμο.

Αττική Οδός: Προς διετή παράταση η σύμβαση παραχώρησης

Το βρήκαμε το κόλπο πάλι...

Η Αττική Οδός αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει σειρά μελετών για τις επεκτάσεις του προαστιακού και του οδικού άξονα, με αντάλλαγμα τη διετή παράταση της υφιστάμενης σύμβασης. Τι είπε ο Χρ. Σπίρτζης για το νέο σύστημα διοδίων.




Μέσω της διετούς παράτασης της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού, που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024, εξασφάλισε το υπουργείο Υποδομών τη χρηματοδότηση σειράς μελετών για νέα οδικά και σιδηροδρομικά έργα από την κοινοπραξία που διαχειρίζεται τον οδικό άξονα.

Το συμπέρασμα προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, σύμφωνα με τις οποίες η παράταση κατά ένα ή δύο χρόνια προβλέπεται από την υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης και θα αξιοποιηθεί προκειμένου να προχωρήσουν οι μελέτες για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Η Αττική Οδός, στην οποία συμμετέχουν οι όμιλοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ -0,59%ΑΒΑΞ και Τράπεζα Πειραιώς (κατέχει σήμερα το 10% το οποίο όμως πωλείται) έχει αναλάβει με βάση πλαίσιο συναντίληψης που υπέγραψε στις 12 Ιανουαρίου με τον κ. Σπίρτζη, να εκπονήσει το σύνολο των µελετών και ερευνών για σειρά νέων έργων.

Συγκεκριμένα, την αναβάθμιση των υφιστάμενων ανισόπεδων κόμβων Μεταμόρφωσης και Λεονταρίου της Αττικής Οδού, τη δηµιουργία σταθµού µετεπιβίβασης στον Σιδηροδροµικό Σταθµό Κορωπίου, την επέκταση της ∆υτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υµηττού στη Ραφήνα, την επέκταση του προαστιακού Σιδηροδρόµου στη Ραφήνα και στο Λαύριο, την οδική σύνδεση του Αεροδροµίου µε τη Ραφήνα καθώς και Αναβάθµιση του οδικού άξονα Σταυρού-Λαυρίου. Στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνονται και οι μελέτες για τα συµπληρωµατικά έργα στον λιµένα Λαυρίου.

Στην ουσία, από τα λεγόμενα του υπουργού Υποδομών προκύπτει πως η διετής παράταση θα αξιοποιηθεί προκειμένου να προχωρήσουν οι μελέτες τόσο για τις επεκτάσεις του προαστιακού, όσο και για ένα νέο μεγάλο διαγωνισμό με επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Για τους υπόλοιπους οδικούς άξονες με συμβάσεις παραχώρησης, ο κ. Σπίρτζης επανέλαβε πως εξετάζεται η πολυετής παράτασή τους, σε συνδυασμό με την υλοποίηση νέων έργων από τους παραχωρησιούχους και τη μείωση του ύψους των διοδίων. «Στη Γαλλία και στην Ιταλία έκαναν το ίδιο ακριβώς» είπε χθες ο υπουργός Υποδομών. «Μάζεψαν όλες τις παραχωρήσεις και έκαναν ενιαίο σχέδιο επεκτάσεων. Ετσι δεν καταστρατηγείται ο ανταγωνισμός γιατί συμμετέχουν όλοι οι παραχωρησιούχοι».

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

«Αναζητώντας ένα Διαφορετικό Μοντέλο “Ανάπτυξης”»

Ακολουθεί το Πρόγραμμα της Συνάντησης - Ημερίδας στην Αθήνα, αύριο, Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, με τίτλο «Αναζητώντας ένα Διαφορετικό Μοντέλο “Ανάπτυξης”».


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Νομική Σχολή της Αθήνας, Σόλωνος 57, 1ος όροφος, Αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου, από τις 10:30 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Ο διαδικτυακός τόπος της εκδήλωσης βρίσκεται στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ:


Το Τελικό Πρόγραμμα της Εκδήλωσης έχει ως εξής:

10.30:Έναρξη Ημερίδας 

10:45: Α΄ Μέρος

Συντονίστρια: Νεφέλη Τζανετάκου, Δημοσιογράφος

Ομιλητές: 

Μιχάλης Μπούργος, Υπ. Διδάκτορας Παν. Θεσσαλίας, Η πρόκληση των Κοινών – Προς ένα Βιώσιμο Εναλλακτικό Μοντέλο

Γιάννης Mπίλλας, «Από κοινού» Η αποανάπτυξη ως κεντρικό πολιτικό πρόταγμα των κοινών

Αντώνης Μπρούμας, Δικηγόρος – Ακτιβιστής των Κινημάτων, Βάσης, Νόμος, Σύνταγμα και Κοινά

Γιώργος Αργείτης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Θεσμοί προστασίας της εργασίας και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση

Γιάννης Λεβεντίδης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Δημοσιονομικό, ασφαλιστικό, τραπεζικό έλλειμμα: Το αδιέξοδο

Γιώργος Παπανικολάου, Καθηγητής Χαροκόπειου, Ομότιμη παραγωγή: μετασχηματισμός της μεταποίησης προς μια βιώσιμη οικονομία των κοινών

Γιώργος Λιερός, Συγγραφέας, Αγορά, Κράτος, Κοινωνική Πρωτοβουλία

Νίκος Χρυσόγελος, Πράσινοι- Αλληλεγγύη, Η συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών στην Οικονομία

Κατασχέσεις – ρεσιτάλ ασυδοσίας, αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας



Η πρόσφατη σφοδρή φοροεπιδρομή του Απριλίου επικαιροποίησε το θέμα των Κατασχέσεων χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, αναδεικνύοντας τις τεράστιες διαστάσεις του προβλήματος.

Το ζήτημα ωστόσο, παραμένει σταθερά στο περιθώριο της δημόσιας συζήτησης – ένα ζήτημα ταμπού, για το οποίο κανείς δεν θέλει να μιλάει – παρά το γεγονός ότι αποτελεί ανοιχτή πληγή, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, μεταξύ των οποίων και πολλοί συνάδελφοι μας, έρχονται καθημερινάαντιμέτωποι μ’ αυτή την απίστευτη πρακτική οικονομικής εξόντωσης. …

Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολίτικης, οι Κατασχέσεις χρημάτωνσυγκαταλέγονται στα ‘μέτρα αναγκαστικής είσπραξης’ που έχουν επιβληθεί με βάση τον ιδρυτικό νόμο της ΑΑΔΕ. Ο νόμος 4389/2016, υπεύθυνος για τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχει τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2017. (Σημειωτέον ότι η εν λόγω Αρχή που ουσιαστικά καταργεί τις αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών, αντίκειται στις επιταγές του Συντάγματος, καθώς αφενός αναλαμβάνει αρμοδιότητες του στενού πυρήνα του κράτους και αφετέρου δεν υπόκειται σε κανενός είδους πολιτικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Και ενώ χαρακτηρίζεται από πολίτικη ανευθυνότητα, η ΑΑΔΕ έχει επιφορτιστεί με κρίσιμα καθήκοντα, όπως η είσπραξη των εσόδων του κράτους και η οργάνωση των φορολογικών ελέγχων…)

Νόμιμα λοιπόν, στο βωμό των ‘εισπράξεων’ και του πρωτογενούς πλεονάσματος, η παραμικρή οφειλή γίνεται αφορμή ακαριαίας ενεργοποίησης ενός τερατώδους μηχανισμού που έχει στηθεί για να αποσπά δια της βίας τα χρήματα των εργαζομένων (συμπεριλαμβανομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των αδύναμων, κτλ) και να τα μεταφέρει στα χεριά λίγων και εκλεκτών…

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αίτημα συνάντησης με Διοικητή και Διοικητικό Συμβούλιο ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 7384 Αθήνα, 31/5/2018
Προς: 1. Αναπληρωτή Δ/κτη ΕΦΚΑ
2. ΔΣ ΕΦΚΑ
3. Συμβουλευτική Επιτροπή Επιστημόνων ΕΦΚΑ
Κοιν.: 1. Πρόεδρο και ΔΕ του ΤΕΕ 2. Α’ Βάθμιες Ενώσεις

Θέμα: Αίτημα συνάντησης με Διοικητή και Διοικητικό Συμβούλιο ΕΦΚΑ



Κύριε Διοικητά και κύριοι του ΔΣ 

Με το παρόν έγγραφο αιτούμαστε συνάντηση το συντομότερο δυνατό μαζί σας, ώστε να σας θέσουμε μια σειρά ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας σας:

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα. Ο κλάδος μας λόγω της ασφάλισης ιδιότητας (διπλή ασφάλιση), είχε μια σειρά από ιδιαιτερότητες στην ασφάλιση του και η μετάβαση από το ΤΣΜΕΔΕ στο ΕΤΑΑ και από εκεί στον ΕΦΚΑ έχει δημιουργήσει μια σειρά από επιπλοκές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Την πέρα από κάθε λογική καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων σύμφωνα με το Ν.4387/16 (έχουν ήδη παρέλθει δύο ολόκληρα χρόνια)

Το ξεκαθάρισμα του τρόπου υπολογισμού της Ανταποδοτικής Σύνταξης και της Προσαύξησης αυτής

Τη συμμετοχή των κοινωνικών πόρων στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης

Τις διαδικασίες εφαρμογής των ρυθμίσεων της διαδοχικής ασφάλισης

Τη ρύθμιση θεμάτων που έχουν ανακύψει με κατηγορίες συναδέλφων μας όπως αυτή του πρώην ΟΕΚ.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση χρειαστεί.

Αρ. Πρωτ.: 7385 Αθήνα, 31/5/2018

Προς: 1. Αναπληρωτή Δ/κτη ΕΤΕΑΕΠ
2. ΔΣ ΕΤΕΑΕΠ
Κοιν.: 1. Πρόεδρο και ΔΕ του ΤΕΕ 2. Α’ Βάθμιες Ενώσεις

Θέμα: Αίτημα συνάντησης με Διοικητή και Διοικητικό Συμβούλιο ΕΤΕΑΕΠ



Κύριε Διοικητά και κύριοι του ΔΣ 

Με το παρόν έγγραφο αιτούμαστε συνάντηση το συντομότερο δυνατό μαζί σας, ώστε να σας θέσουμε μια σειρά ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας σας:

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα. Ο κλάδος μας λόγω της ασφάλισης ιδιότητας (διπλή ασφάλιση), είχε μια σειρά από ιδιαιτερότητες στην ασφάλιση του και η μετάβαση από το ΤΣΜΕΔΕ στο ΕΤΑΑ και από εκεί στον ΕΤΕΑΕΠ, όσον αφορά το Εφάπαξ και το Επικουρικό έχει δημιουργήσει μια σειρά από επιπλοκές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Την πέρα από κάθε λογική καθυστέρηση στην απονομή Εφάπαξ και Επικουρικών σύμφωνα με το Ν.4387/16 (έχουν ήδη παρέλθει δύο ολόκληρα χρόνια)

Το ξεκαθάρισμα του τρόπου υπολογισμού του Εφάπαξ και του Επικουρικού

Τη ρύθμιση θεμάτων που έχουν ανακύψει με κατηγορίες συναδέλφων μας όπως αυτών που εξαιτίας υπηρεσιακών σφαλμάτων δεν είχαν ενταχθεί στην επικουρική ασφάλιση.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση χρειαστεί και ευελπιστούμε στην απόκριση σας.

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ένας στους δύο Έλληνες αδυνατεί να πληρώσει τις οφειλές του


Περίπου οι μισοί Έλληνες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των οφειλών τους, είτε για λογαριασμούς δημοσίων υπηρεσιών ή για αποπληρωμή δανείων, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat για το 2016, με τη χώρα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην καθυστέρηση των πληρωμών
Όπως αναφέρει η έρευνα της Eurostat, 1 στους 10 πολίτες της ΕΕ είχαν τέτοιου είδους οφειλές και καθυστερημένες πληρωμές το 2016. Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για στεγαστικά δάνεια ή πληρωμές ενοικίων, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 3,5% σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στην Ελλάδα περίπου το 47,9% των πολιτών καθυστερούσε να πληρώσει το ενοίκιο, το στεγαστικό δάνειο, τους λογαριασμούς ή άλλες υπηρεσίες, το 2016. Αντίστοιχες δυσκολίες παρατηρήθηκαν και στο ένα τρίτο του πληθυσμού στη Βουλγαρία (34,2%), και πάνω από το ένα τέταρτο στην Κύπρο (26,6%) και στην Κροατία (26,4%).

Στο αντίποδα τα μικρότερα ποσοστά καταγράφτηκαν στην Ολλανδία (5%), στην Τσεχία (4,4%) και στη Γερμανία 4,2%. Γενικότερα, σχεδόν στους μισούς πολίτες της ΕΕ ποσοστό μικρότερο από το 10% του πληθυσμού είχε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο.

"Κληρώνει" για 21 φόρους ακινήτων τον Ιούνιο


Η διαδικασία δήμευσης της περιουσίας από όσους δε μπορούν να τη συντηρήσουν στις δυνάμεις του κεφαλαίου, ώστε να αξιοποιηθούν σε απλά βήματα...

Η αντίστροφη μέτρηση για την κατεύθυνση που θα πάρουν τελικά 21 φόροι ακινήτωνέχει ήδη αρχίσει. Τα επιφορτισμένα με φορολογικά ζητήματα τεχνικά κλιμάκια υπουργείου Οικονομικών και θεσμών συνεχίζουν την ανταλλαγή προτάσεων και δεδομένων για το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών και όλα αναμένεται να έχουν τελειώσει έως τα μέσα Ιουνίου με την έκδοση της υπουργικής απόφασης καθορισμού των νέων τιμών ζώνης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο της "τεχνικής” διαπραγμάτευσης:

-τις επόμενες ημέρες οριστικοποιείται ο αριθμός των ζωνών που θα παραπεμφθούν στη δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να καθοριστούν οι τιμές και για αυτές τις περιοχές. Το σύνολο των ζωνών είναι περίπου 10.500 και εκτιμάται ότι λιγότερες από 500 θα καταλήξουν στην δευτεροβάθμια επιτροπή

- με τον καθορισμό των τιμών σε όλες τις ζώνες θα "τρέξει” μια εικονική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διαπιστωθεί το τελικό ποσό βεβαίωσης στο οποίο θα οδηγήσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Με δεδομένο ότι οι πιστοποιημένοι εκτιμητές πρότειναν αυξήσεις στις τιμές σε περίπου 50% των ζωνών και ειδικά σε αστικές ζώνες με μεγάλη συγκέντρωση κατοικιών εκφράζεται η πρόβλεψη ότι τελικά, αν εφαρμοστούν άμεσα, θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του ποσού που βεβαιώνεται με τον ΕΝΦΙΑ. Σήμερα το συνολικό ποσό της βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται σε περίπου 3,2 δισ ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί κατά 300 ή 400 εκατ. ευρώ

- εφόσον προκύπτει αυτή η σημαντική αύξηση του βεβαιούμενου ποσού του ΕΝΦΙΑ το επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας επυθυμεί οι προτεινόμενες αυξήσεις τιμών ζώνης να "σπάσουν” σε δόσεις, δύο ή τρεις. Για παράδειγμα, σε περιοχές που προτείνεται η αύξηση των τιμών ζώνης σε ποσοστό 30%, η αύξηση αυτή θα γίνει σε τρεις ετήσιες δόσεις. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις από φέτος στα κλιμάκια και τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ

Αυτά σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους φόρους ακινήτων η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα τους επηρεάσει άμεσα. Η λίστα με όλους τους φόρους που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες είναι οι εξής:

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Διόδια παντού


Στα άδυτα του πιο άριστου μυαλού της χώρας


Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018, 8:00 μμ, ΤΕΕ (Νίκης 4), 7ος όροφος


Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018,

στις 8:00 μ.μ., στο ΤΕΕ (Νίκης 4), στην αίθουσα του 7ου ορόφου.

Η παρουσία σας είναι σημαντική ώστε να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε τη δράση μας για τα παρακάτω σημαντικά θέματα που αφορούν όλους μας.

Θέματα:

1. Ενημέρωση από τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην παρέμβαση την Τρίτη 29/05/2018 στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ – ΕΦΚΑ

2. Αναδρομικές διαγραφές

3. Αναδρομικές εισφορές

4. Αποστολή στοιχείων ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΚΕΑΟ

5. Ρυθμίσεις και διακανονισμοί οφειλών

6. Το ζήτημα του επιδόματος ανεργίας και η υπεξαίρεση του συγκεντρωμένου επί τούτου χρηματικού ποσού από την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση εργοδοτών.

7. Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και η συνέχιση της εμπλοκής μας σε αυτό, υπό το πρίσμα και της έναρξης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη σε εφορία και ταμεία από 500 ευρώ.

8. Ένταξη σε γενικό διεκδικητικό πλαίσιο

Εάν θέλετε να προτείνετε κάποιο ακόμα θέμα για συζήτηση, ελάτε στη συνέλευση να το θέσετε και να οργανώσουμε την κοινή μας δράση.

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

ΕΕ και ΔΝΤ επιβάλλουν στην Ιταλία χούντα «τεχνοκρατών»



«Το ευρώ είναι ένας ζουρλομανδύας που κατασκευάστηκε στη Γερμανία». Το Βερολίνο, συνεχίζει «δεν έχει αλλάξει την άποψή του για το ρόλο του στην Ευρώπη από την εποχή του Ναζισμού». Η συμμετοχή δε στην ευρωζώνη «περιλαμβάνει φασισμό χωρίς δικτατορία και, από οικονομική σκοπιά, μια μορφή ναζισμού, χωρίς μιλιταρισμό»! Όλα αυτά κι άλλα εξ ίσου ενδιαφέροντα γράφει κατά λέξη ο Πάολο Σαβόνα, που προτάθηκε από το λαϊκό και κεντρώο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και την ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά για νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, στο βιβλίο του Σαν εφιάλτης, σαν όνειρο.

Η απόρριψή στη συνέχεια από τον πρόεδρο της Ιταλικής δημοκρατίας, Σέρτζιο Μοταρέλα, του Πάολο Σαβόνα που περιλαμβανόταν στην πρόταση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Τζουσέπε Κόντε με το σκεπτικό ότι «θα μπορούσε να προκαλέσει την αναπόφευκτη έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ» οδήγησε την πολιτική κρίση στην Ιταλία σε κορύφωση. Η πραξικοπηματική στάση του ιταλού προέδρου που λειτούργησε σαν εμπορικός αντιπρόσωπος της Γερμανίας στην Ιταλία, ήταν πλήρως προβλέψιμη γιατί εδώ και εβδομάδες δεν άφηνε ευκαιρία να πάει χαμένη και να μη δηλώσει πώς θα έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ευρώ. Η απόφαση δε την Κυριακή, 28 Μαΐου του Ματαρέλα να δώσει την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών στο πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, και πρώην στέλεχος της ιταλικής κεντρικής τράπεζας Κάρλο Κοταρέλι, ώστε να οδηγήσει την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο εξωθεί τα πράγματα στα άκρα. Οδηγεί την Ιταλία σε μετωπική σύγκρουση με το Τέταρτο Ράιχ που πιθανότατα παρήγγειλε κι όχι απλώς θεώρησε ευπρόσδεκτη τη νέα προσφυγή στις κάλπες. Χρειάζεται πολύ απειρία για να θεωρηθούν τυχαία τα λόγια του ιταλού εφημεριδοπώλη από το κέντρο της Ρώμης (ναι, καλά διαβάσατε…) με τα οποία ξεκινούσε την ανάλυσή του το γερμανικό περιοδικό Spiegel, κι ο οποίος προέβλεπε ότι τον Σεπτέμβρη θα έχουμε εκλογές…

Το εν εξελίξει συνταγματικό πραξικόπημα στη γειτονική μας χώρα προσφέρεται ωστόσο για πολλά και σοβαρότατα συμπεράσματα. Αξιολογούμε:

Πρώτον, όποιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θεματοφύλακας και κοιτίδα της δημοκρατίας είναι τουλάχιστον επικίνδυνος. Στις Βρυξέλλες έχει την έδρα της μια μεταμοντέρνα δικτατορία που δε διστάζει όχι μόνο να εξαθλιώσει έναν λαό για να διασώσει τις τράπεζες (βλ. Ιρλανδία, Ελλάδα), όχι μόνο να ανατρέψει εκλεγμένους πρωθυπουργούς (βλ. Παπανδρέου και Μπερλουσκόνι το Νοέμβριο του 2011), όχι μόνο να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της την ετυμηγορία των λαών όπως εκφράζεται μέσω δημοψηφισμάτων (βλ. από Ιρλανδία μέχρι Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015), αλλά ακόμη και να ακυρώσει τη νωπή λαϊκή ψήφο αν δεν συμφωνεί με τα συμφέροντα της. Μέχρι πρόσφατα ξέραμε ότι ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα δημοψηφίσματος οδηγεί σε αλλεπάλληλα δημοψηφίσματα μέχρι να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πλέον μάθαμε ότι το ίδιο θα γίνεται και με τις γενικές εκλογές. Θα ψηφίζουμε μέχρι να βγαίνουν ευρωλιγούρηδες πολιτικοί. Κι αν δεν τους προτιμούμε, κακό του κεφαλιού μας…

Γολγοθάς προαπαιτούμενων και μεταμνημονιακών δεσμεύσεων - Θολά νερά για χρέος & ΔΝΤ




Το μόνο που κατέστη ξεκάθαρο χθες μέσα από το κείμενο της συμφωνίας με τους δανειστές αλλά και από τις συνεδριάσεις που έλαβαν χώρα σε πολιτικό επίπεδο (Eurogroup/Washington Group) ήταν το τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Θα πρέπει να φέρει εις πέρας ένα τεράστιο εφαρμοστικό έργο σε λίγες μόνο ημέρες (και τούτο λόγω των δεκάδων προαπαιτούμενων που δεν έγιναν ομαλά τους προηγούμενους μήνες), αλλά και να υιοθετήσει δεκάδες μέτρα και σκληρές δεσμεύσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή. Αντιθέτως, παρέμεινε εξαιρετικά ομιχλώδες το "αντάλλαγμα", δηλαδή οι αποφάσεις για το χρέος, αλλά και ο ρόλος του ΔΝΤ (που συνεχίζει όπως φάνηκε να είναι επιθυμητός από τους δανειστές).

Το κείμενο της συμφωνίας αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε στενό δημοσιονομικό "κλοιό" έως το 2022 και ότι έχει ήδη δώσει δεσμεύσεις για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του αφορολόγητου αλλά και για λήψη νέων μέτρων (απροσδιόριστα χρονικά στο μέλλον) αν χρειαστεί λόγω αποκλίσεων ή δικαστικών αποφάσεων. 

Μάλιστα οι "λεπτομέρειες" των όρων και η "αριθμητική" των προαπαιτούμενων δεν είναι εμφανής σε όλη της την έκταση, αφού πολλές ρήτρες έχουν παραπομπή σε ξεχωριστό μνημόνιο (στο τεχνικό κείμενο) που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δέσμευση για συνεννόηση με όλους τους θεσμούς, και με το ΔΝΤ (σ.σ. αν παραμείνει στο πρόγραμμα) είναι ξεκάθαρη. Η βασική διαφορά του σε σχέση με τα προηγούμενα κείμενα είναι ότι διαμορφώνει πλέον τις δεσμεύσεις όχι για την επόμενη αξιολόγηση/επικαιροποίηση, αλλά για την μεταμνημονιακή εποχή.

Πέρα από τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, περιλαμβάνει και δεκάδες παρεμβάσεις στο δημόσιο, στην υγεία, στις αγορές, στις ιδιωτικοποιήσεις και όχι μόνο που εκτείνονται πλέον χρονικά για την μετά μνημονίου εποχή.

Όσο για τον βαθμό δεσμευτικότητας, θα είναι μετά βεβαιότητας "ενισχυμένος". Το πόσο ασφυκτικός θα είναι εξαρτάται από τους τελικούς όρους που θα τεθούν από τη Γερμανία και από τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ. Και τούτο θα φανεί το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της "μεγάλης μάχης" που είναι σε εξέλιξη και θα αποτυπωθεί στα τελικά κείμενα της συμφωνίας.

Το Eurogroup

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι "οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, από όλους" απαντώντας σε ερώτημα για τις δηλώσεις της υπουργού Έργασίας Έφης Αχτσιόγλου περί περιθωρίου επαναδιαπραγμάτευσης των περικοπών στις συντάξεις. "Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποδείξουν ότι επιθυμούν να κάνουν τη δουλειά που τους αναλογεί δηλαδή μεταρρυθμίσεις και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τηρούνται οι δεσμεύσεις", ανέφερε.

Ενδιάμεσος Απολογισμός Δράσης του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail:emdydas@tee.grURL:www.emdydas.gr  
                                                                            
                  Αθήνα, 25-5-2018
Αρ. Πρωτ. : 7383

Προς:   Α’ Βάθμιες Ενώσεις.

                                                                                                                            
Θέμα :  Ενδιάμεσος Απολογισμός Δράσης του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ.

          Το παρόν  ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ προέκυψε μετά την ανασύνθεση του σε συνεδρίαση της 24/11/2017 και μετά την παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης, του συναδέλφου Παναγιώτη Μούζιου που κατείχε τη θέση του Προέδρου. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ όλες οι διακριτές θέσεις του Προεδρείου αποφασίστηκαν με ομόφωνη γνώμη και των 15 μελών του ΔΣ. Με τον ενδιάμεσο αυτό απολογισμό θα επιχειρήσουμε να ενημερώσουμε για πλευρές τις δραστηριότητας του ΔΣ, ειδικά αυτές που είναι πιο αφανείς και δεν αποτυπώνονται στα έγγραφα που αναρτώνται και αποστέλλονται.
         
Αγωνιστικές Δράσεις

          Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ προκήρυξε απεργία – αποχή για τους συναδέλφους μηχανικούς του Νομού Κυκλάδων εξ αιτίας της απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Αιγαίου.
          Συμμετείχε στην 24ωρη απεργία της 14/12/2017 ενάντια στον προϋπολογισμό και τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής και από την παρούσα κυβέρνηση.
          Συμμετείχε μέσω της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής με στάση εργασίας στις 12/1 στις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος στα Πρωτοβάθμια Σωματεία.
          Συμμετείχε με την ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και άλλους φορείς μηχανικών σε στάση εργασίας στις 12/2 στο Υπ. Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των Μηχανικών που περικόπτονται από το Ν.4387/16.
          Σε συνεργασία με Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημόσιου τομέα διοργανώσουμε παρέμβαση στο ΓΛΚ για τα μισθολογικά ζητήματα του κλάδου μας (και όχι μόνο) όπως το ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων κλπ.
          Μαζί με την ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες του Δημοσίου συμμετείχε σε κινητοποίηση στο ΓΛΚ για την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και στους Διπλωματούχους Μηχανικούς, που μέχρι σήμερα εξαιρούνται.
          Συμμετείχαμε και συμμετέχουμε στην Απεργία – Αποχή από την αξιολόγηση.
          Συμμετέχουμε με τις δικές μας διεκδικήσεις στην απεργία της 30 Μάη.
      Παραβρεθήκαμε και στηρίξαμε αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, κινήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και όπου αλλού κληθήκαμε για αλληλεγγύη και συμπαράσταση.


Συναντήσεις με Υπουργεία – Φορείς κλπ

          Διαπαραταξιακά κλιμάκια του ΔΣ παραβρέθηκαν σε πληθώρα συναντήσεων όπου εκθέσαμε τις θέσεις και τις διεκδικήσεις μας για τον κλάδο.

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Κάλεσμα σε ανεξάρτητη απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 30 Μάη Και ώρα 10.30πμ., στην Πατησίων & Στουρνάρη (Πολυτεχνείο)


 
 από: Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ ΑΙΓΑΛΕΩ, ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης), ΣΟΜΕΔΠ (Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών & Εργατοτεχνικών Πειραιά) και ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

27 Μαΐου 2018
 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι… Στις 30 Μάη, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ καλεί σε μια 24ωρη απεργία που θέλουν να την εκφυλίσουν και μαζί και την έννοια της απεργίας και ταυτόχρονα, διοργανώνει από κοινού με την «Κοινωνική Συμμαχία» ταξικής συνδιαλλαγής, μια φιέστα στην πλατεία Κλαυθμώνος, το πλαίσιο της οποίας καλεί στη στήριξη της «υγιούς επιχειρηματικότητας», χωρίς να αναφέρει ούτε λέξη ενάντια στα μνημόνια, την δ’ αξιολόγηση και την κυβέρνηση.

Τα αγωνιστικά και ταξικά συνδικάτα δεν δέχονται, ούτε αυτό το πλαίσιο, ούτε να συμμετέχουν στην εργοδοτική, μνημονιακή και κυβερνητική «Κοινωνική Συμμαχία» των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κ.λπ. και στη φιέστα τους.

Η απάντηση δεν μπορεί, ούτε πρέπει να είναι η πάλη και οι συγκεντρώσεις γύρω από «μονοκομματικές» επιλογές. Ούτε όμως ο κατακερματισμός και η διάχυση των ταξικών, αγωνιστικών και ενωτικών συνδικάτων και λαϊκών φορέων.

Προβλήματα στη λειτουργία της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Δήμου Ιωαννιτών

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
(Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.)
ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ

5ο χλμ ΕΟ Ιωαννίνων-Κοζάνης, 454 45 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλ.: 2651027475-2651031323 Fax: 2651074255 E-Mail:emdydas.h.k.l@gmail.com

Ιωάννινα, 21 Μαΐου 2018




Αρ. Πρωτ. :473/103
Προς :
Αποδέκτες Πίνακα Διανομής

Θέμα
:
Προβλήματα στη λειτουργία της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Δήμου Ιωαννιτών



Παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια, μια συνειδητή επιλογή υποβάθμισης των Δημοσίων Υπηρεσιών και κατά συνέπεια υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη.
Μετά από αναφορά συναδέλφων μας, η Δ/νση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, του Δ.Ιωαννιτών θεωρείται ως παράδειγμα υποβαθμισμένης Υπηρεσίας καθώς το προσωπικό της μειώθηκε πάνω από 50%. Συγκεκριμένα, το έτος 2010 αποτελούνταν από τουλάχιστον εξήντα-πέντε (65) υπαλλήλους, ενώ τώρα στελεχώνεται με λιγότερα από τριάντα (30) υπαλλήλους, από τους οποίους δώδεκα (12) υπάλληλοι ειδικότητας Π.Ε. Μηχανικών, πέντε (5) υπάλληλοι ειδικότητας Τ.Ε. Μηχανικών. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται μη ικανοποιητική έως ανεπαρκής εξυπηρέτηση των υποβαλλομένων αιτημάτων και κατά συνέπεια την εκδήλωση παραπόνων και τη δημιουργία προστριβών από τη μεριά των πολιτών. Ειδικότερα:
  • Το Τμήμα Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, με δεδομένο ότι εκτείνεται χωρικά σε όλο τον Ν.Ιωαννίνων εκτός του Δ.Κόνιτσας, στελεχώνεται από τρεις (3) υπαλλήλους, δύο (2) ειδικότητας Π.Ε. Τοπογράφων Μηχανικών και μία (1) υπάλληλο με ειδικότητα Τ.Ε. Μηχανικού Έργων Υποδομής ενώ λείπουν οι ειδικότητες Πολιτικού και Αρχιτέκτονα Μηχανικού. Κατά το παρελθόν, το Τμήμα στελεχώνονταν από υπαλλήλους με τις ελλείπουσες ειδικότητες αλλά είτε με Αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής είτε με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περί μετακινήσεων μετακινήθηκαν σε άλλες Υπηρεσίες.
  • Το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα στελέχωσης, όπου για παράδειγμα μόνο ένας (1) υπάλληλος είναι υπεύθυνος για τις ρευματοδοτήσεις της Π.Ε.Ιωαννίνων.
Στην υποστελέχωση, έχει προστεθεί η μετακίνηση από το 2017 της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας από κτίριο κληροδοτήματος σε κεντρικό σημείο της πόλης, στο Δημαρχιακό Κατάστημα του πρώην Δ.Παμβώτιδας, γεγονός το οποίο αποτελεί καθημερινή δυσκολία για τους πολίτες, καθώς η απόσταση προστίθεται ως επιπλέον πρόβλημα στην αδυναμία άμεσης εξυπηρέτησης τους από την Υπηρεσία. Το πρόβλημα της απόστασης από τις κεντρικές Υπηρεσίες αναγνωρίστηκε και από τη Δημοτική Αρχή καθώς σχεδίασε ως προσωρινή τη μετακίνηση της Υπηρεσίας «και μέχρι τη λειτουργική αποκατάσταση του κληροδοτήματος». Ωστόσο, «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»!
Τέλος, μας αναφέρθηκε η πλημμελής καθαριότητα του λειτουργικού χώρου της Υπηρεσίας, στο Δημοτικό Κατάστημα του πρώην Δ.Παμβώτιδας, με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή για την άμεση στελέχωση της Υπηρεσίας με το απαραίτητο προσωπικό, για την επιστροφή των γραφείων της πλησίον των κεντρικών Υπηρεσιών και την προστασία της υγείας των υπαλλήλων της καθώς ευθύνεται αποκλειστικά για το επίπεδο λειτουργίας της Υπηρεσίας και εξυπηρέτησης των πολιτών στον κρίσιμο τομέα αρμοδιότητας της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας.


ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
Ι. ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

  1. Δήμος Ιωαννιτών,
    1. Γραφείο Δημάρχου, (mayor@ioannina.gr)
    2. Γραφείο Γενικού Γραμματέα (kbampasikas@ioannina.gr)
    3. Γραφείο Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας, Κεντρική πλατεία, Κατσικάς Ιωαννίνων

ΙΙ. ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

  1. Δ.Ε. ΤΕΕ Ηπείρου, (tee_ioan@tee.gr)
  1. Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ιωαννιτών, Κωλλέτη 4, Ιωάννινα, 45221
  1. ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, (emdydas@tee.gr)
  1. Μέλη μας



Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Τι γίνεται με την ασφάλιση όσων δικηγόρων και μηχανικών διέκοψαν δραστηριότητα



Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Εκκρεμεί η έκδοση εγκυκλίου με την οποία θα διευκρινίζεται η διαδικασία συμψηφισμού και επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για όσους μηχανικούς και δικηγόρους διέκοψαν την επαγγελματική δραστηριότητα τους είτε πριν την 1η Ιανουαρίου 2017,είτε μετά από αυτήν αλλά συνέχισαν έκτοτε και έως το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους να καταβάλλουν εισφορές και μετά την παραπάνω ημερομηνία. 

Οι συγκεκριμένοι αυτοαπασχολούμενοι εμπίπτουν στο άρθρου του νόμου 4488/2017 (ο οποίος ισχύει από τις 13 Σεπτεμβρίου 2017), σύμφωνα με τον οποίο εφόσον έχουν διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητα τους δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν τις κατώτατες εισφορές. 

Η διάταξη αυτή έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2017. Συνεπώς, όσοι κατέβαλλαν τις κατώτατες εισφορές τους για το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου –Σεπτεμβρίου, δικαιούνται να τις λάβουν πίσω από τον ΕΦΚΑ ή να τις συμψηφίσουν με άλλες οφειλές, παλιότερες (προ της 1ης Ιανουαρίου 2017) ή νέες, (εφόσον έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά το Σεπτέμβριο του 2017). Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμα διευκρινίσει τη σχετική διαδικασία. 

Έτσι δεν μπορεί -προς το παρόν - να προχωρήσει η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων εισφορών ή ο συμψηφισμός τους με άλλες οφειλές τους.

Κύκλοι του ΕΦΚΑ διευκρινίζουν στο Capital.gr σχετικά με τη διακοπή της εισφοροδότησης ασφαλισμένων που εμπίπτουν στην διάταξη του άρθρου 20 του Ν.4488/2017 ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

• Καταχωρείται στο μηχανογραφικό σύστημα "Έσοδα- Ασφάλιση των Μη Μισθωτών ασφαλισμένων" η ημερομηνία διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας από την αρμόδια ΔΟΥ. Στην περίπτωση που η διακοπή έχει πραγματοποιηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2017, ως ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης στο μηχανογραφικό σύστημα θεωρείται η 1η Ιανουαρίου 2017.

• Για το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2017 έως 30 Σεπτεμβρίου 2017 καταχωρείται στο σύστημα η αντίστοιχη ιδιότητα ασφάλισης, προκειμένου να διασφαλιστεί η εισφοροδότηση των Κλάδων Περίθαλψης στις περιπτώσεις που έχει χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα.

• Εφόσον για το παραπάνω χρονικό διάστημα υπάρχει μισθωτή απασχόληση θα ακολουθούνται οι κανόνες παράλληλης ασφάλισης και θα ληφθούν υπόψη στοιχεία μηνιαίων αποδοχών (ΑΠΔ).

* Αν οι μηνιαίες εισφοροδοτούμενες αποδοχές είναι μικρότερες των 586,08 ευρώ θα αναζητηθούν οι αντίστοιχες εισφορές Κλάδου Περίθαλψης έως 30 Σεπτεμβρίου 2017 βάσει νόμου.

Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 20 του νόμου 4417/17 προβλέπει τα ακόλουθα:
- Οι αυτοαπασχολούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι ή θα εγγραφούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις του πρώην Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 του ν. 4387/2016, από την ημερομηνία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και μέχρι τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και τη διαγραφή από τη ΔΟΥ.

- Οι δικηγόροι που είναι εγγεγραμμένοι ή θα εγγραφούν στους οικείους δικηγορικούς συλλόγους και ασκούν ελεύθερο επάγγελμα υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις του πρώην Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ) του ΕΤΑΑ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 του ν. 4387/2016, από την ημερομηνία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και μέχρι τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και τη διαγραφή από τη ΔΟΥ.

- Η ισχύς των παραπάνω αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2017. Ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί και αφορούν σε περίοδο ασφάλισης από 1.1.2017 έως την ισχύ της ρύθμισης συμψηφίζονται ή επιστρέφονται, πλην των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.

Οι παραπάνω περιπτώσεις μηχανικών και δικηγόρων που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ μέχρι την ισχύ του παρόντος νόμου και για τα οποία προκύπτει, κατ’ εφαρμογή της παρούσας ρύθμισης, διακοπή της ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, μπορούν προαιρετικά να συνεχίσουν την ασφάλισή τους για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης στους οποίους υπάγονταν μέχρι τη διακοπή της υποχρεωτικής τους ασφάλισης.

Στην περίπτωση αυτή η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται με βάση το κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος για τους ασφαλισμένους άνω 5ετίας του άρθρου 39 του ν. 4387/2016 (σ.σ. 26,9% Χ 586 ευρώ).

Για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, σύμφωνα με τα ανωτέρω υποβάλλεται δήλωση του ασφαλισμένου εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης διακόπτεται, ύστερα από αίτηση του ασφαλισμένου, από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης. Νέα αίτηση για προαιρετική ασφάλιση δεν μπορεί να υποβληθεί.