Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Ενδιάμεσος Απολογισμός Δράσης του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail:emdydas@tee.grURL:www.emdydas.gr  
                                                                            
                  Αθήνα, 25-5-2018
Αρ. Πρωτ. : 7383

Προς:   Α’ Βάθμιες Ενώσεις.

                                                                                                                            
Θέμα :  Ενδιάμεσος Απολογισμός Δράσης του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ.

          Το παρόν  ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ προέκυψε μετά την ανασύνθεση του σε συνεδρίαση της 24/11/2017 και μετά την παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης, του συναδέλφου Παναγιώτη Μούζιου που κατείχε τη θέση του Προέδρου. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ όλες οι διακριτές θέσεις του Προεδρείου αποφασίστηκαν με ομόφωνη γνώμη και των 15 μελών του ΔΣ. Με τον ενδιάμεσο αυτό απολογισμό θα επιχειρήσουμε να ενημερώσουμε για πλευρές τις δραστηριότητας του ΔΣ, ειδικά αυτές που είναι πιο αφανείς και δεν αποτυπώνονται στα έγγραφα που αναρτώνται και αποστέλλονται.
         
Αγωνιστικές Δράσεις

          Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ προκήρυξε απεργία – αποχή για τους συναδέλφους μηχανικούς του Νομού Κυκλάδων εξ αιτίας της απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Αιγαίου.
          Συμμετείχε στην 24ωρη απεργία της 14/12/2017 ενάντια στον προϋπολογισμό και τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής και από την παρούσα κυβέρνηση.
          Συμμετείχε μέσω της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής με στάση εργασίας στις 12/1 στις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος στα Πρωτοβάθμια Σωματεία.
          Συμμετείχε με την ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και άλλους φορείς μηχανικών σε στάση εργασίας στις 12/2 στο Υπ. Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των Μηχανικών που περικόπτονται από το Ν.4387/16.
          Σε συνεργασία με Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημόσιου τομέα διοργανώσουμε παρέμβαση στο ΓΛΚ για τα μισθολογικά ζητήματα του κλάδου μας (και όχι μόνο) όπως το ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων κλπ.
          Μαζί με την ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες του Δημοσίου συμμετείχε σε κινητοποίηση στο ΓΛΚ για την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και στους Διπλωματούχους Μηχανικούς, που μέχρι σήμερα εξαιρούνται.
          Συμμετείχαμε και συμμετέχουμε στην Απεργία – Αποχή από την αξιολόγηση.
          Συμμετέχουμε με τις δικές μας διεκδικήσεις στην απεργία της 30 Μάη.
      Παραβρεθήκαμε και στηρίξαμε αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, κινήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και όπου αλλού κληθήκαμε για αλληλεγγύη και συμπαράσταση.


Συναντήσεις με Υπουργεία – Φορείς κλπ

          Διαπαραταξιακά κλιμάκια του ΔΣ παραβρέθηκαν σε πληθώρα συναντήσεων όπου εκθέσαμε τις θέσεις και τις διεκδικήσεις μας για τον κλάδο.

          Με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για θέματα Δημοσίων Έργων, ΜηΜΕΔ, Νομική Κάλυψη, Διυπουργικό Κλάδο και Εκτός Έδρας Μετακινήσεις. Έχουμε αποσπάσει τη δέσμευση ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θε επανέλθει ρύθμιση Νομικής Κάλυψης για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς αντίστοιχη της κατηργημένης ρύθμισης του Ν.3316. Για τον Διυπουργικό Κλάδο έχουμε παρουσιάσει τις θέσεις μας σε αρμόδια Σύμβουλο του Υπουργού και αναμένουμε τις δικές τους προτάσεις. Για τα υπόλοιπα θέματα δεν υπάρχει ακόμα δυστυχώς η απαιτούμενη ανταπόκριση.

          Με τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και με τη Γεν. Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, πραγματοποιήσαμε πολλαπλές συναντήσεις, όπου θέτουμε:
          Α) Τα αναδρομικά του πόρου 6 από το 2011 έως και το 2017, όπου έχουμε μεν αποσπάσει δημόσια δέσμευση για Νομοθετική ρύθμιση του θέματος εντός του2018 αλλά ακόμα αναμένουμε.
          Β) Τα πολλαπλά ασφαλιστικά θέματα που έχει επιφέρει η εφαρμογή του Ν.4387/16 εκ των οποίων κάποια επιλύθηκαν θετικά (Αναδρομικές αυξήσεις εισφορών στην Ειδική Προσαύξηση, τρόπος υπολογισμού προσαύξησης σύνταξης) αλλά πολλά ακόμα παραμένουν σε εκκρεμότητα (ενδεικτικά η υλοποίηση της διαδοχικής ασφάλισης, η επιστροφή εισφορών της Ειδικής Προσαύξησης, η τεράστια καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων με το Ν.4387/16).

          Με τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Συμβούλους του, όπου κυρίως μας απασχόλησε ο Ν.4495/17 για το «Δομημένο Περιβάλλον» και οι πολλαπλές επιπτώσεις του, όπως η στελέχωση των ΥΔΟΜ και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης λειτουργειών των Πολεοδομιών, όπως τα αυθαίρετα. Πέρα από μια γενική δέσμευση ότι θα προκριθούν εθελοντικές και όχι υποχρεωτικές διαδικασίες στελέχωσης των ΥΔΟΜ, δεν υπήρχε καμία θετική πρόβλεψη στα αιτήματα μας.

          Με τον Υπ. Εσωτερικών και Συμβούλους του, όπου κυρίως θέσαμε τα θέματα του πρόσφατα κατατεθειμένου σε διαβούλευση σχεδίου Νόμου «Κλεισθένης» και τις παρατηρήσεις μας σε αυτό. Εκφράσαμε την έντονη διαφωνία μας με την εκχώρηση δραστηριοτήτων «αναθέτουσας αρχής» σε ΑΕ του Δημοσίου, πρακτική που ούτε στο παρελθόν είχε βοηθήσει και εκτιμούμε ότι ανοίγει το δρόμο σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών. Υπήρξε δέσμευση για προώθηση προσλήψεων διπλωματούχων μηχανικών σε μικρούς (νησιωτικούς και ορεινούς) Δήμους καθώς και για την προσθήκη περιπτώσεων επαναφοράς της προσωπικής διαφοράς σε μεταταχθέντες σε Δήμους και Περιφέρειες.

          Με τον Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον οποίο εκθέσαμε τις θέσεις μας για τον Οργανισμό του Υπουργείου, όπου κάποιες από τις παρατηρήσεις μας έγιναν δεκτές και για τη στελέχωση με μηχανικούς των νησιωτικών Υπηρεσιών λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν.

          Με το Γεν. Γραμματέα του Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπου κυρίως συζητήσαμε το θέμα των αποφάσεων που πετύχαμε ως ΕΜΔΥΔΑΣ στο ΣτΕ, σχετικά με το προβάδισμα κατηγοριών και την ανάγκη να προσαρμοστούν οι νέοι Οργανισμοί Υπουργείων και Φορέων του Δημοσίου στο πνεύμα αυτής. Αναμένουμε σχετική εγκύκλιο του Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης που να καλεί τις Υπηρεσίες να προσαρμοσθούν στην απόφαση αυτή. Όσον αφορά την ισοτιμία των ενιαίων και αδιαίρετων πενταετών πολυτεχνικών διπλωμάτων με master, μας διαβεβαίωσε ότι μόλις εκδοθούν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις από το υπ. Παιδείας που εκκρεμούν, αυτές άμεσα θα ληφθούν υπόψη Διοικητικά για τη βαθμολογική και μοριοδοτική τους συνέπεια, ανοίγοντας δρόμο και για τη μισθολογική τους διεκδίκηση από πλευράς μας.

          Με το Γεν. Γραμματέα του Υπ. Εσωτερικών, όπου θέσαμε και για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού το θέμα του προβαδίσματος των κατηγοριών, καθώς και θέματα στελέχωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων, Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, επαναχορήγησης της προσωπικής διαφοράς  σε μεταταχθέντες συναδέλφους κλπ. Μας διαβεβαίωσε ότι οι προς έγκριση οργανισμοί των Αποκεντρωμένων λαμβάνουν υπόψη τους την απόφαση του ΣτΕ (ενδεικτικά της Αποκεντρωμένης Αττικής) και κάποιες περιπτώσεις επαναχορήγησης της προσωπικής διαφοράς θα επιλυθούν.

          Με την πρώην Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας για θέματα που απασχολούν συναδέλφους μας της Υπηρεσίας, αλλά και για τις ευρύτερες διεκδικήσεις μας.

          Με το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για το θέμα που έχει προκύψει με την πολεοδομία Μυκόνου, όπου υπήρχε δέσμευση για περιορισμό του χρονικού διαστήματος ανάθεσης των σχετικών καθηκόντων στην Πολεοδομία Σύρου. Ακόμα αναμένουμε λύση στο θέμα αυτό.

          Με υπηρεσιακούς παράγοντες του πρώην ΤΣΜΕΔΕ καθώς και τον Πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ για διάφορα ζητήματα, υπολογισμού συντάξεων με το Ν.4387/16, αναδρομικών εισφορών κλπ.

          Με τον Πρόεδρο και Υπηρεσιακούς παράγοντες του ΤΕΕ για ζητήματα λειτουργίας του πόρου και του Μητρώου μελών μας.

          Δυστυχώς, χωρίς δική μας ευθύνη, δεν έχει καταστεί δυνατό ακόμα να συναντήσουμε Υπουργούς (Οικονομικών, Παιδείας) και Διοικητές (ΟΑΕΔ) παρά τις συνεχείς μας οχλήσεις για πλειάδα θεμάτων που παραμένουν ανοικτά.

          Νομικές Ενέργειες

          Επιτέλους μετά από χρόνια εκδόθηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις προσφυγές Αβάθμιων Ενώσεών μας από κοινού με την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ενάντια σε Οργανισμούς που ισοπέδωναν το προβάδισμα κατηγοριών. Τις αποφάσεις αυτές ήδη αξιοποιούμε στις επαφές και τις διεκδικήσεις μας.

          Περίπου 750 συνάδελφοι (όχι μόνο Δημόσιοι Υπάλληλοι) ασφαλισμένοι μετά το 1993 συμμετείχαν στις μαζικές αγωγές διεκδίκησης επιστροφής των εισφορών του κατηργημένου κλάδου της Ειδικής Προσαύξησης.       

          Θεσμικές Εκπροσωπήσεις

Πετύχαμε τη συνέχιση της παρουσίας εκπροσώπου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στη Συμβουλευτική Επιτροπή Επιστημόνων του ΕΦΚΑ.

Προσκληθήκαμε και χαιρετίσαμε σε συνέδρια και ημερίδες Εργοληπτικών Οργανώσεων (ΣΑΤΕ).

Συμμετείχαμε σε όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαχείρισης του πόρου για όλα τα πρακτικά ζητήματα υλοποίησης της εκκίνησης της εφαρμογής του.

Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με Ομοσπονδίες και Σωματεία για το συντονισμό δράσης και διεκδικήσεων (ΠΟΕ ΟΤΑ) και συμμετείχαμε σε συσκέψεις της ΑΔΕΔΥ.

          Οργανωτικά Ζητήματα

          Ολοκληρώσαμε την επαναδημιουργία του Μητρώου Μελών μας με 7930 συναδέλφους οι οποίοι έδωσαν απογραφικά από τον Ιούνη του 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2018.
          Συγκροτήσαμε θεματικές ομάδες του ΔΣ για τη διαχείριση της επεξεργασίας και τεκμηρίωσης των θεμάτων που προκύπτουν.

          Παρουσία σε Γενικές Συνελεύσεις Πρωτοβάθμιων Ενώσεων

Κλιμάκια του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ παραβρέθηκαν και ενημέρωσαν τους συναδέλφους στις παρακάτω Γενικές Συνελεύσεις Πρωτοβάθμιων Ενώσεων μας:

          31/1: Αθήνα, ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής
          14/2: Θεσσαλονίκη, ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρ. Μακεδονίας
          27/2: Αγρίνιο, ΕΜΔΥΔΑΣ Αιτωλ/νίας
          28/2: Πάτρα, ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτ. Ελλάδος
          1/3: Ιωάννινα, ΕΜΔΥΔΑΣ Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδος
          29/4: Χαλκίδα, ΕΜΔΥΔΑΣ Εύβοιας
          18/5: Ρόδος, ΕΜΔΥΔΑΣ Δωδεκ/σου
          23/5: Βόλος, ΕΜΔΥΔΑΣ Μαγνησίας
          24/5: Λάρισα: ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρ. &Δυτ. Θεσσαλίας

Σε όλες υπήρχε αξιοπρεπής συμμετοχή συναδέλφων και ακολούθησε αρκετά πλούσια συζήτηση. Στόχος του ΔΣ είναι η παρουσία του και στις 19 Πρωτοβάθμιες Ενώσεις μας, κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου