Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία, δώστε λεφτά για την παιδεία!


4.052 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις 5.000

Δημιουργός ψηφίσματος: 
Πρωτοβουλία Ε. - Παραλήπτες: 
Υπουργείο Παιδείας
Η κυβέρνηση της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, προωθεί το δόγμα «νόμος και τάξη». Από τις επιθέσεις σε σινεμά και πλατείες, μέχρι την ακραία βία στις διαδηλώσεις και την εισβολή της αστυνομίας σε πανεπιστημιακό χώρο, η αστυνομοκρατία έχει γίνει η νέα κανονικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε κονδύλι ύψους 30.000.000 ‎€‎ για την ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. και την πρόσληψη 1000 αστυνομικών με σκοπό να στελεχώσουν το νέο σώμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. ‎

Η ύπαρξη αστυνομικού σώματος μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελεί έμπνευση χουντικής κοπής και κατάφωρη καταπάτηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται ο έλεγχος της παραγόμενης γνώσης, η ανακατεύθυνση της έρευνας και η περιστολή της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και δράσης. Η ανώτατη εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί υπό καθεστώς επιτήρησης. Το πανεπιστήμιο ως θεσμός και οι φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να καθορίσουν το περιεχόμενο της γνώσης, τον τρόπο μετάδoσης της και να διαμορφώσουν την προσωπικότητα των μελλοντικών επιστημόνων - εργαζομένων.

Παράλληλα την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει την αστυνομία στις σχολές, οι φοιτητές/τριες δεν έχουν λάβει ακόμη τα συγγράμματα, δεν έχουν τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την τηλεκπαίδευση, πληρώνουν από την τσέπη τους δυσθεώρητα χρηματικά ποσά για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες τους, ενώ όσοι διαμένουν στις εστίες απειλούνται με έξωση. Επιπλέον, πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την μείωση του προϋπολογισμού των ΑΕΙ κατά 7% σε σχέση με πέρσι και τα ΑΕΙ προσλαμβάνουν λιγότερους καθηγητές, από όσους συνταξιοδοτούνται.

Να βάλουμε φρένο στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης και να διεκδικήσουμε να δοθούν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι επιτακτική ανάγκη η χρηματοδοτική ενίσχυση των Πανεπιστημίων για την αντιμετώπιση των ψηφιακών ανισοτήτων, για την κάλυψη των φοιτητικών αναγκών και την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μόνιμο διδακτικό προσωπικό.

- Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των κυβερνητικών σχεδίων για πανεπιστημιακή αστυνομία.

- Διεκδικούμε το κονδύλι των 30 εκ. ευρώ να δοθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.





Ψήφισμα εναντίον της δημιουργίας ειδικού «σώματος ασφαλείας» για τα πανεπιστήμια



ΥΠΟΓΡΑΦΩ



Δημιουργός ψηφίσματος: 
Αλέξανδρος Κ. - Παραλήπτες: 
Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών
Κείμενο ψηφίσματος

εναντίον της δημιουργίας
ειδικού «σώματος ασφαλείας»

για τα πανεπιστήμια



Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και δραματική λόγω της εξέλιξης της πανδημίας και της κρίσης του συστήματος υγείας, αλλά και λόγω των συνεπειών της υποχρεωτικής καραντίνας στην οικονομία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση.

Μέσα στις συνθήκες αυτές η πανεπιστημιακή κοινότητα πληροφορήθηκε αιφνιδιαστικά, μέσα από ασαφείς υπουργικές ανακοινώσεις και από διαρροές στα ΜΜΕ, την απόφαση της κυβέρνησης για τη σύσταση ενός νέου σώματος ασφαλείας, της «Ομάδας Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων».

Το νέο αυτό σώμα θα αναφέρεται μάλιστα όχι στις πρυτανικές αρχές, όπως θα
αντιστοιχούσε στον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, αλλά απευθείας στην Ελληνική Αστυνομία. Παρ’ όλα αυτά, οι δαπάνες για τη λειτουργία του θα επιβαρύνουν τον ούτως ή άλλως περιορισμένο προϋπολογισμό των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων!

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί μέσα στον επόμενο μήνα το σχετικό νομοσχέδιο, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους πανεπιστημιακούς φορείς, και, επιπλέον, να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις χιλίων τουλάχιστον αστυνομικών για τα πανεπιστήμια.

Τόσο η σύνοδος των πρυτάνεων όσο και το συνδικαλιστικό όργανο της ΠΟΣΔΕΠ έχουν εκφράσει ήδη τις ενστάσεις τους επί του νομοσχεδίου, οι οποίες ωστόσο δεν ελήφθησαν υπόψη ούτε για το θεαθήναι.

Θεωρούμε απαράδεκτο και δηλώνουμε ότι δεν θα συναινέσουμε στη δημιουργία και λειτουργία οποιουδήποτε σώματος φύλαξης ή ασφάλειας που θα βρίσκεται εκτός ελέγχου της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Θεωρούμε ταυτόχρονα προκλητική την απόφαση για τη χρηματοδότηση του σώματος αυτού από τον προϋπολογισμό των ελληνικών πανεπιστημίων εις βάρος των ήδη ελλιπών πόρων για την εκπαίδευση, την έρευνα και την υλικοτεχνική τους υποδομή. Η πρόσληψη 1.000 αστυνομικών για τα πανεπιστήμια μετά από μία ολόκληρη δεκαετία υποστελέχωσής τους σε διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό κάνουν κραυγαλέα την
πρόκληση αυτή.

Σεκαιρούς πανδημίας, με τα πανεπιστήμια να υπολειτουργούν ως φυσικοί χώροι
εκπαίδευσης και έρευνας, θεωρούμε αδιανόητο ότι τίθεται -και μάλιστα κατά
προτεραιότητα- θέμα πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Καλούμε τις πρυτανικές αρχές, τους συλλόγους διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να μη συναινέσουν στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ακόμα «σώματος ασφαλείας» και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να το αποτρέψουν.

Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου