Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Η καύση αποβλήτων προ των πυλών της Θεσσαλονίκης



Η καύση αποβλήτων προ των πυλών της Θεσσαλονίκης

Με συνοπτικές διαδικασίες και μέσα στο καλοκαίρι περνάει τη Δευτέρα 22/7 απο την Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), του Ανατολικού Τομέα ΠΕ Θεσ/νίκης.

Η μονάδα θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Δήμου Θέρμης, κοντά στον Αγ. Αντώνιο και θα δέχεται 150.000 τν απορρίμματα. Αυτά θα αποτελούν το 36% των απορριμμάτων της ΠΕ Θεσ/νίκης και το σύνολο της ΠΕ Χαλκιδικής.

Ως προϋπόθεση για την λειτουργία της μονάδας θεωρείται η εφαρμογή απο τους Δήμους της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, όπως και η χωριστή συλλογή βιοαπόβλητων, σε ποσοστό 50%. Αυτό το ποσοστό δεν είναι τυχαίο αφού η Ε.Ε. αρνείται την χρηματοδότηση μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων.

Η συγκεκριμένη ΜΠΕ αποδέχεται ότι βασικό προϊόν της ΜΕΑ θα είναι το απορριμματογενές καύσιμο (περίπου 30000-40000 τν ετησίως), για το οποίο μάλιστα όπως λέγεται στην ΜΠΕ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απορρόφησή του οι τσιμεντοβιομηχανίες ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ.

Ερώτημα αποτελεί πώς θεωρείται δεδομένο οτι οι Δήμοι θα επιτύχουν 50% ποσοστό ανακύκλωσης, όταν σήμερα δεν ξεπερνούν το 10% και ακόμη περισσότερο δεν σχεδιάζουν τίποτα σ' αυτή την κατεύθυνση; Δεδομένου ότι ακόμη και στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης (ΠΕΣΔΑ) η καύση θεωρείται μία απο τις τελευταίες επιλογές (αφού έχουν εφαρμοσθεί τα προηγούμενα στάδια, ανακύκλωση, επανάχρηση κλπ), πως λοιπόν ξαφνικά περνάει σε πρώτο πλάνο; Επιπλέον δεν εξηγείται πως θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή της ΜΕΑ, ποιο θα είναι δηλαδή το καθεστώς λειτουργίας της. Είναι όμως, γνωστό απο την ΜΕΑ Σερρών και Δυτ. Μακεδονίας ότι το μοντέλο που επικρατεί είναι τα ΣΔΙΤ και η λειτουργία με ιδιώτη για 25 χρόνια, με εξασφαλισμένα κέρδη απο τα ανταποδοτικά των Δήμων, τα οποία συνήθως παίρνουν την ανιούσα. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας επί της ΜΠΕ, η περιοχή της ΜΕΑ καταλαμβάνει έκταση 102 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 30 στρέμματα αφορούν σε εν γένει δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με τον μερικώς κυρωμένο δασικό χάρτη.

Να σημειωθεί πως δεν γίνεται καμιά αναφορά για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην δημόσια υγεία απο τους ρύπους που εκλύονται στην ατμόσφαιρα κατά την καύση στις τσιμεντοβιομηχανίες, όταν οι πολίτες του Βόλου και οι αντιστάσεις που έχουν αναπτυχθεί εκεί ενάντια στην καύση απορριμμάτων απο την ΑΓΕΤ, αποδεικνύουν με μελέτες οτι έχουν αυξηθεί τα ποσοστά θνησιμότητας εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

Τελικά, γιατί μέσα στο καλοκαίρι χωρίς να φαίνεται οτι έγινε οποιαδήποτε διαβούλευση ή ακόμα και ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμοι κλπ), βιάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να κλείσει ενα τόσο σημαντικό θέμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου