Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Για το Μητρώο Δημοπρασιών

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 6/3/2018


Αρ. Πρωτ. : 7312
Προς: Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Σπίρτζη.
Κοιν.: Δ.Ε. ΤΕΕ

Θέμα : Μητρώο Δημοπρασιών.


Κύριε Υπουργέ
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να θέσουμε ορισμένα σημαντικά ζητήματα επί των διαδικασιών που νομοθετήθηκαν σχετικά με το «Μητρώο Μελών Επιτροπών Διαγωνισμών έργων μελετών και παροχές τεχνικών και λοιπών συναφών υπηρεσιών» (Μη.Μ.Ε.Δ.). Με βάση το Νόμο 4412/2016 και την Απόφαση σας. με Αριθμ.ΔΝΣ/61034/ΦΝ 466 (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 4841/29-12-2017). Σύμφωνα με αυτή υποχρεούνται όλοι οι εργαζόμενοι των κλάδων ΠΕ Μηχανικών Πληροφορικής, Περιβάλλοντος, Γεωτεχνικών και ΤΕ Μηχανικών και Πληροφορικής, να εγγραφούν στο Μη. Μ.Ε.Δ. (με εξαίρεση τους Γενικούς Διευθυντές, τους Διευθυντές και όσους έχουν διαπράξει Πειθαρχικά αδικήματα).
Τα θέματα που επισημαίνουμε επιγραμματικά και πρέπει να επιλυθούν άμεσα και σίγουρα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία είναι τα εξής:
  1. Να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση της κάθε υπηρεσίας να στείλει σε προγράμματα επιμόρφωσης τους υπόχρεους που δεν έχουν παρακολουθήσει ανάλογα προγράμματα. Τα προγράμματα πρέπει να αφορούν τόσο στη νομοθεσία (διαδικασίες δημοπράτησης και ανάθεσης έργων σύμφωνα με το Ν.4412/16) όσο και στη διαδικασία των ηλεκτρονικών διαγωνισμών και να συνοδεύονται με ανάλογη πρακτική εξάσκηση και πιστοποίηση. Μόνο μετά την απαιτούμενη επιμόρφωση οι υπάλληλοι να εισάγονται στο σχετικό Μητρώο.
  2. Το σύστημα κληρώσεων πάσχει στα παρακάτω σημεία που οδηγούν σε ακυρότητα ή αδυναμία συγκρότησης της επιτροπής διαγωνισμού α) Δεν κληρώνει καθόλου αναπληρωματικά μέλη (ακυρότητα βάσει του Ν2690/99). β) Σε έργα έως 1.000.000 ευρώ δεν κληρώνει μόνο υπάλληλους της Αναθέτουσας Αρχής αλλά από ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα (ακυρότητα βάσει της &8α άρθρου 221 ν4412/16). Βεβαίως ακόμα και για μεγαλύτερα έργα είναι δύσκολο έως αδύνατο -όπως είναι σήμερα στελεχωμένες οι υπηρεσίες- να συμμετέχουν μέλη από όλες τις δυνατές αναθέτουσες αρχές της Περιφερειακής Ενότητας (πχ από Δήμο Άνδρου σε έργο του Δήμου Πάρου κ.λ.π). γ) Κληρώνει ισότιμα Μονίμους και ΙΔΑΧ Δημόσιους Υπαλλήλους καθώς και Υπαλλήλους Ανωνύμων Εταιριών, οι οποίοι εντάσσονται σε διαφορετικό εργασιακό καθεστώς (δεν υπόκεινται στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα).
  3. Προτάσεις βελτίωσης: α) Να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία και εμπειρία σε ανάλογους Διαγωνισμούς. β) Να δοθεί προτεραιότητα σε συμμετοχή των εμπλεκομένων σε Διαγωνισμούς που κάνει ο φορέας στον οποίο εργάζονται (για παράδειγμα ο πρόεδρος και ένα μέλος της επιτροπής να είναι υποχρεωτικά από την Αναθέτουσα αρχή). γ) Να υπάρχει σαφής διάκριση στο είδος των διαγωνισμών που θα κληθεί να συμμετέχει κάθε υπόχρεος ανάλογα με την ειδικότητά του (μηχανικός, πληροφορικής, περιβάλλοντος, γεωτεχνικός). δ) Να εξαιρεθούν από το σύστημα ηλεκτρονικών κληρώσεων επιτροπών, οι διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων Έργων εκτιμώμενης αξίας έως 60.000 ευρώ (συνοπτικών διαγωνισμών που δεν γίνονται ηλεκτρονικά).
Με τα σημερινά δεδομένα είναι προφανείς οι κίνδυνοι για τη διαδικασία και για όλους όσους υποχρεούνται να μετέχουν στο Μη.Μ.Ε.Δ., γι' αυτό θεωρούμε επιβεβλημένο να δοθεί παράταση για εύλογο διάστημα, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν τα θέματα που προαναφέραμε.
Είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου