Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Ξένα fund αγοράζουν ακίνητα και μετά τα μετατρέπουν σε airbnb

Ξένα fund «πολιορκούν» κατοικίες κυρίως στην καρδιά της Αθήνας στοχεύοντας στην απόκτησή τους και στη συνέχεια την υπενοικίασή τους μέσω Airbnb.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν χτυπήσει ήδη την πόρτα των τραπεζών ζητώντας να αγοράσουν ακίνητα με αποκλειστικό σκοπό την εκμετάλλευσή τους στον χώρο της μισθωμένης κατοικίας. Το ίδιο μοντέλο ακολούθησαν τα συγκεκριμένα fund τα προηγούμενα χρόνια και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με κορυφαίο παράδειγμα τη Βαρκελώνη.

Τον τελευταίο χρόνο επενδυτές και κυρίως διάφορα Ισραηλινά fund προχωρούν σε αγορές διαμερισμάτων στην ευρύτερη περιοχής της Αθήνας, αναπαλαιώνοντας και αναβαθμίζοντας τα με σκοπό την τουριστική τους εκμετάλλευση μέσω AirBnb.

Άλλοι επενδυτές βολιδοσκοπούν και πολυτελείς κατοικίες σε δημοφιλή νησιά όπως Μύκονο, Σαντορίνη, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Σκιάθος.

Το φαινόμενο Airbnb, έχει κατακτήσει τον χώρο της μισθωμένης κατοικίας, έχει προκαλέσει φρενίτιδα αλλά και έντονο πονοκέφαλο στην τουριστική αγορά. Ταυτόχρονα, έχει προκαλέσει αρκετές δυσλειτουργίες με αποκορύφωμα την εξεύρεση κατοικίας προς αστική μίσθωση που στο κέντρο της Αθήνας είναι είδος προς εξαφάνιση.
Στο στόχαστρο της εφορίας

Κανείς όμως δεν φαίνεται ότι γλιτώνει από την εφορία. Έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη δήλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών (πχ AirBnB).

Όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb θα καλούνται να τα δηλώσουν. Όσοι δεν δηλώσουν τα ακίνητα τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων που φθάνουν μέχρι τις 5.000 ευρώ.

Το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, δηλαδή για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με 15%, από 12.000 έως 35.000 με 35% και από 35.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 45%. Με αυτή την κλίμακα φορολογείται η εκμίσθωση των κατοικιών και η παροχή της υπηρεσίας των κλινοσκεπασμάτων.

Εφόσον ο εκμισθωτής προσφέρει και άλλες υπηρεσίες, πχ. εστίαση και άλλα, τότε οι υπηρεσίες αυτές φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με συντελεστή από 22 έως και 45%.

1 σχόλιο:

  1. Κάποιοι αποσπάσματα από ένα άρθρο με τίτλο "Το «Ελληνικό» η «Κοινή Επιτροπή Αγώνα για το Ελληνικό» και τα «Εξάρχεια»"
    "...Η κυρίαρχη τάξη στην χώρα μας ντόπια και ξένη έχει ανοίξει πολλά μέτωπα στην Αττική. Ξέρει ότι για κάποια χρειάζεται χρόνος για να τα πετύχει και γι αυτό θέλει να περάσει ότι π.χ. σήμερα στο κέντρο της Αθήνας έχει «οπισθοχωρήσει», στο θέμα «αναβάθμιση». Θυμάσαι το 2012 το «Ξανασκέψου την Αθήνα»; και την «σκούπα» του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο κέντρο της Αθήνας; Θυμάσαι την βίαιη απομάκρυνση και φυλάκιση των παιδιών της κατάληψης της Βίλας Αμαλίας; Θυμάσαι τα «κροκοδείλια δάκρυα» της κυρίαρχης τάξης που δεν εγκρίθηκε το ΕΣΠΑ για την πραγματοποίηση της μελέτης «Ξανασκέψου την Αθήνα»; Βέβαια δεν «έκλαψε» και πολύ γιατί άλλος ήταν ο πραγματικός σκοπός της. Ο πραγματικός σκοπός της ήταν η «αναβάθμιση» του «υποβαθμισμένου» κέντρου της Αθήνας προς όφελος των συμφερόντων της.".....
    "Ας δούμε όμως σύντομα τι συμβαίνει σήμερα στην Αθήνα. Στο κέντρο σήμερα έγινε πολύ της μόδας το airbnb, και κάποιοι ιδιοκτήτες που έχουν ολόκληρα ακίνητα ή διαμερίσματα στην ιδιοκτησία τους θέλουν να τα μετατρέψουν σε airbnb, και μάλιστα το αστείο είναι ότι όλοι λένε ότι ήταν κατειλημμένα από πρόσφυγες ή μετανάστες, κανείς δεν παραδέχεται ότι τα νοίκιαζε στους πρόσφυγες ή τους μετανάστες. Αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών των ενοικίων στις περιοχές αυτές, θα δημιουργήσει μετακινήσεις πληθυσμού, θα δημιουργήσει περιοχές με συγκεκριμένες λειτουργίες."....
    Μια περιοχή όμως που δυσκολεύει την επιδίωξη αυτή της κυρίαρχης τάξης είναι τα Εξάρχεια. Τα Εξάρχεια είναι ο τελευταίος φραγμός που μας έμεινε για να μην μετατραπεί το κέντρο της Αθήνας σε χώρο προσωρινής διαμονής. Η συνεχής επίθεση των ΜΜΕ, Εκπροσώπων Πολιτικών Κομμάτων και των δυνάμεων καταστολής στα Εξάρχεια έναν από τους σκοπούς που θέλει να κρύψει είναι αυτός.
    Για το «Ελληνικό» η κυρίαρχη τάξη πέτυχε το «maximum» στις απαιτήσεις της, έχει υπολογίσει και τις υποχωρήσεις που θα κάνει, γιατί γνωρίζει ότι το σχέδιο το σημερινό δεν είναι αυτό που θα πραγματοποιηθεί τελικά, γιατί στην πορεία της πραγματοποίησης ενός τέτοιου έργου διάρκειας 25 χρόνων , θα προκύψει η ανάγκη να τροποποιηθεί και να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις. Και ξέρει ότι αυτές θα ικανοποιηθούν.
    Την εξυπηρετεί λοιπόν αυτή την χρονική στιγμή να «απασχολεί» τον λαό της Αθήνας με το «Ελληνικό» και να μην «ασχολείται» με το κέντρο της Αθήνας.

    "Το «Ελληνικό» και τα «Εξάρχεια» είναι συνδεδεμένα στις επιδιώξεις της κυρίαρχης τάξης για την Αττική. Στο πρώτο λειτουργεί σήμερα «επιθετικά» στο δεύτερο προσποιείται ότι λειτουργεί «οπισθοχωρητικά». Και τα δυό όμως αποβλέπουν στην επιδίωξή της να «περάσει η ιδιοκτησία του λαού» στα χέρια της."....
    Από εδώ:http://angelmois.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html
    Αν θέλουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή