Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Όχι στα Ατομικά Μισθολόγια – Ίση αμοιβή για ίση Εργασία – Πραγματικές Αυξήσεις στις αποδοχές των Μηχανικών


Όχι στα Ατομικά Μισθολόγια – Ίση αμοιβή για ίση Εργασία – Πραγματικές Αυξήσεις στις αποδοχές των Μηχανικών

Συνάδελφοι/σες

Τον τελευταίο μήνα λίγο πριν τις εκλογές, έπεσε στην αντίληψη μας πληθώρα φωτογραφικών ρυθμίσεων απόδοσης πρόσθετων “ειδικών αμοιβών”, επιδομάτων “εξομάλυνσης”, “υπερωριών” και υπερωριών, προσωπικών διαφορών και διάφορων άλλων ευφάνταστων τίτλων σημειακών αυξήσεων αποδοχών σε μια σειρά Υπηρεσιών.

Αδυνατούμε να τις εντοπίσουμε και να τις καταγράψουμε όλες, αλλά όσες έπεσαν στην αντίληψη μας έχουν μια ενιαία λογική και στόχευση:

Α. Να μην αυξήσουν τις βασικές αποδοχές στο Δημόσιο, οι οποίες παραμένουν καθηλωμένες εδώ και 13 χρόνια, έχουν χάσει τουλάχιστον κατά 20% την αξία τους, μόνο την τελευταία διετία λόγω πληθωρισμού και είναι εξευτελιστικές για όλες τις κατηγορίες Υπαλλήλων (και για πρώτη φορά πολύ κατώτερες από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα).

Β. Να μην αναγνωρίζουν την αυξημένη ευθύνη και παραγωγικότητα των Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπαλλήλων, αλλά να πριμοδοτούν γραφειοκρατικές και οικονομικές δομές, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες είναι οι μόνες που προσφέρουν προστιθέμενη αξία πολλαπλάσια συνολικά στην ελληνική κοινωνία

Γ. Να εισάγουν πρόσθετες διαιρέσεις μεταξύ Υπουργείων, Υπηρεσιών και Φορέων, όπου για την ίδια ακριβώς εργασία κάποιοι θα αμείβονται διπλάσια ή και τριπλάσια από άλλους αν και μπορεί να έχουν τα ίδια ακριβώς καθήκοντα και ευθύνες.

Δ. Να δημιουργήσουν Ατομικά Μισθολόγια με πλήθος διακριτών ρυθμίσεων ανά Φορέα, Διεύθυνση ακόμα και Τμήμα, όπου οι εργαζόμενοι θα αμείβονται διακριτά ανάλογα με τις ορέξεις τις εκάστοτε πολιτικής και Διοικητικής ηγεσίας.

Ε. Να νομιμοποιήσουν τις έωλες και απορριπτέες διαδικασίες της “αξιολόγησης” και “στοχοθεσίας” που ενώ έχουν αποτύχει οικτρά, προσπαθούν να επιβληθούν δια της “επιβράβευσης” όσων πιάσουν τους άπιαστους στόχους ή απλά κάνουν τα “καλά παιδιά”.

Η διαδικασία αυτή ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στη Δημόσια Διοίκηση. Θα γενικεύσει τον ατομισμό, τις συνεχείς έριδες μεταξύ Υπαλλήλων και Υπηρεσιών, το κύμα φυγής από την πλειοψηφία των Υπηρεσιών προς τις καλοπληρωμένες Υπηρεσίες που ήδη βλέπουμε παντού. Μαθηματικά οδηγεί σε συνολική μείωση αποδοχών, αφού αυξάνοντας σημειακά σε κάποιους εκλεκτούς τις αποδοχές, εξασφαλίζεις μέσω προσδοκίας τη σιωπή και υποταγή των υπολοίπων. Και όλοι θυμόμαστε πάρα πολύ καλά από το 2011-2013, ότι τα επιδόματα, κίνητρα απόδοσης κλπ είναι τα πρώτα τα οποία περικόπτονται στην πρώτη κρίση.

Καταγγέλλουμε αποφασιστικά αυτή την πολιτική μισθολογικών διακρίσεων και διαιρέσεων και παλεύουμε να αποσυρθεί, διεκδικώντας όσα αποφασίσαμε στο Συνέδριο μας και στις κινητοποιήσεις μας:

Α. Δημιουργία Κλαδικού Μισθολογίου που να αποτυπώνει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου μας (αυξημένες ποινικές ευθύνες, υποχρεωτική εγγραφή σε Επαγγελματικό Επιμελητήριο και αποκλειστική χρήση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων από το Δημόσιο, Πενταετείς σπουδές κλπ). Να θεσμοθετηθεί ξανά το πρόσθετο Κλιμάκιο για τις Πενταετείς σπουδές, ως ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, όπως σε όλα τα προγενέστερα Μισθολόγια.

Β. Μισθολογική Αναγνώριση των Integrated Master σύμφωνα με τις προτάσεις μας.

Γ. Να προσμετρηθεί κανονικά ο εργασιακός χρόνος της διετίας 2016-2017 στη μισθολογική ωρίμανση, που αυθαίρετα η προηγούμενη κυβέρνηση με το Ν.4354/15 έχει καταργήσει. Να προστεθεί επιτέλους το Μισθολογικό κλιμάκιο που μας αφαιρέθηκε.

Δ. Να αντιμετωπιστεί το θέμα με το αυξημένο κόστος των Εκτός Έδρας μετακινήσεων, που αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούνται από την τσέπη μας, ειδικά όσον αφορά τη χιλιομετρική αλλά και την ημερήσια αποζημίωση. Για το θέμα έχουμε υποβάλλει εγγράφως τις προτάσεις μας, εδώ.

Ε. Να αποδοθεί πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου που αναγνωρίσθηκε με το Π.Δ. 69/16. Οι γνώσεις και η εμπειρία των μηχανικών, από την εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα που μεταφέρεται στο Δημόσιο, δεν πρέπει να μηδενίζεται. Ειδικά οι ελάχιστοι νέοι συνάδελφοι μας που διορίσθηκαν τα τελευταία χρόνια αμείβονται με εξευτελιστικές αποδοχές (περίπου 800 € το μήνα) παρά το γεγονός ότι πλέον διορίζονται σε μεγάλες ηλικίες και με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία που δεν προσμετράται πουθενά. Να αποδοθεί η Προσωπική διαφορά, σε όσους προέρχονται από «παγωμένους» διαγωνισμούς του 2009-2010. Να αναγνωρισθεί μισθολογικά κάθε είδους προϋπηρεσία στο Δημόσιο (πχ 8μηνα). Να διατηρείται η προσωπική διαφορά σε όσους μετατάσσονται ή έχουν μεταταχθεί με οποιαδήποτε τρόπο (μετατάξεις – υποχρεωτική ή εθελούσια κινητικότητα κλπ) και με αναδρομική ισχύ.

ΣΤ. Η πρόσφατη πρόβλεψη του Ν.4940/2022 για την αναστολή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς κατά την αλλαγή Μισθολογικών Κλιμακίων διεκδικούμε να επεκταθεί από 1/1/2022.

Ζ. Να γίνει αποδεκτή η πρόσφατη απόφαση του Β’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Αριθμός Γνωμοδότησης 187/2020) για την αποζημίωση απόλυσης ΙΔΑΧ Μηχανικών.

Η. Αποζημίωση για τη συμμετοχή σε Επιτροπές Δημοσίων Συμβάσεων και Συμβούλια με διαφανή κριτήρια επιλογής.

Θ. Πλήρη επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων, με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.

Ι. Αναπροσαρμογή του κατώτατου εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο (και κατ’ επέκταση όλων) τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού.

ΙΑ. Κατάργηση όλων των μη ανταποδοτικών εισφορών (ΤΠΔΥ, ΟΑΕΔ, Εισφορά Αλληλεγγύης κλπ)

IB. Επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και στους Διπλωματούχους μηχανικούς που εργάζονται σε αντίστοιχους χώρους.

ΙΓ. Αύξηση των Οικογενειακών Επιδομάτων και μείωση της Φορολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου