Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Nέο τεράστιο έγκλημα ετοιμάζουν στη Δυτική Αττική

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxi.xyta.filis@gmail.com f/b: ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Nέο τεράστιο έγκλημα ετοιμάζουν στη Δυτική Αττική

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, την Πέμπτη 8/11/2018, αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί ο ΔήμαρχοςΑθηναίων κ. Καμίνης, προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες του Δήμου με την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, για την προώθηση του έργου κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στην Αττική, που θα εξυπηρετεί τους δήμους Αθήνας και Ασπροπύργου.

Η δημοτική αρχή ενημέρωσε ότι με την υπ΄ αριθμ. 821/8-6-2017απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ Ω37Ω6Μ-ΘΗΒ), εγκρίθηκε η διενέργεια δημοπρασίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, για την αγορά ακινήτου για την εγκατάσταση και λειτουργία υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων με ανοιχτή προφορική δημοπρασία από 06.09.2017 μέχρι τις 29.09.2017.

Στο πλαίσιο της σχετικής δημοπρασίας κατατέθηκε προσφορά για ακίνητο που βρίσκεται στον Δήμο Ασπροπύργου, το οποίο -σύμφωνα με την σχετική αίτηση του- πληροί τις τεθείσες προϋποθέσεις της διακήρυξης, η οποία βρίσκεται στο στάδιο του οριστικού ελέγχου από την αρμόδια εκτιμητική επιτροπή. Στο συγκεκριμένο ακίνητο, που προσφέρθηκε, λειτουργούσε και παλαιότερα μονάδα ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ) (σημείωση:πρόκειται για το γνωστό ΚΔΑΥ Ασπροπύργου ή Λαζόπουλου, που πήρε φωτιά στις 14/6/2015 και καίγεται ακόμα!!! διασπείροντας καρκινογόνους ρύπους σε όλη την περιοχή).
Στην παραπάνω κατεύθυνση, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε σε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Δήμο Ασπροπύργου, στις 25/5/2017 (απ. 151528), με στόχο την από κοινού διερεύνηση δυνατότητας αξιοποίησης ακινήτων στα διοικητικά όρια του Δήμου Ασπροπύργου προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη υποδομών διαχείρισης παραγόμενων απορριμμάτων των δύο Δήμων. Επιπρόσθετα, ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), ανέθεσε προμελέτη για τη σκοπιμότητα υλοποίησης μονάδας επεξεργασίας των αστικών απορριμμάτων του Δήμου Αθηναίων, μετά την εφαρμογή του συστήματος συλλογής τους με κινητούς βυθιζόμενους κάδους.

Στη μελέτη της ΕΑΤΑ προσδιορίζονται τρία σενάρια για τη διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων του Δήμου Αθηναίων:
α) Μονάδα Μηχανικής επεξεργασίας για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και παραγωγής κόμποστ (σενάριο 1).
β) Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου μέσω διεργασίας της βιολογικής ξήρανσης (σενάριο 2).
γ) Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και θερμικής αξιοποίησης του υπολειπόμενου κλάσματος (σενάριο 3). Δηλαδή, επιτόπου καύσης απορριμμάτων.

Οι άνθρωποι δεν έχουν το θεό τους! Σχεδιάζουν νέα μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων -και με καύση- σε απόσταση 500 μέτρων από το ΧΥΤΑ Φυλής (που υποτίθεται πως θα κλείσει), δίπλα από το θηριώδες ΕΜΑΚ του οποίου η δυναμικότητα αυξάνεται κατά 150.000 τόνους ετησίως και δίπλα από το ΚΔΑΥ της WATT που βρίσκεται εντός της ΟΕΔΑ Φυλής και αδειοδοτήθηκε το 2017. Επέλεξαν να αγοράσουν το γνωστό ΚΔΑΥ Λαζόπουλου, που καίγεται από τις 14 Ιουνίου του 2015 μέχρι σήμερα, για να κάνουν στον ίδιο χώρο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων.

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει πόσο καταστροφική και επικίνδυνη είναι η επιλογή των διοικήσεων της περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ να εγκαταλείψουν και να  υπονομεύσουν κάθε δράση, στην κατεύθυνση της αποκεντρωμένης διαχείρισης με έμφαση στην πρόληψη και στην προδιαλογή των υλικών, που μας οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και στα χρόνια πριν από τη ψήφιση του νέου εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων.

Οι δημοτικές αρχές Αθηναίων και Ασπροπύργου αποφάσισαν, από κοινού, να μας αποτελειώσουν. Αποφάσισαν, από κοινού, να παραμείνει η περιοχή μας εσαεί ο σκουπιδότοπος όλης της Αττικής. Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ τους καλεί να ανακαλέσουν αμέσως τις αποφάσεις τους και να μη διανοηθούν να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο τους.

Καλούμε, επίσης, την κ. Δούρου να δηλώσει ξεκάθαρα πως ο ΕΔΣΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής δεν μπορούν -επ’ ουδενί- να συμφωνήσουν, προκειμένου να γίνει ακόμη μια νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Δυτική Αττική και ακόμα περισσότερο μια μονάδα καύσης απορριμμάτων.

Αυτό το έγκλημα δεν πρόκειται να περάσει!!!


Φυλή, 10 Νοεμβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου