Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακοίνωση της συσπείρωσης για διαθεσιμότητες

συσπειρωση αριστερων μηχανικων

ΔΗΜΟΣΙΟ: Όλοι στην Προκρούστια κλίνη
Οι λίστες «προγραφών» είναι έτοιμες: Η δικομματική (πλέον) κυβέρνηση των προθύμων υπηρετών του ΔΝΤ, της ΕΕ και των μνημονίων, μετά τις καλοκαιρινές επιτυχίες της στην ΕΡΤ και αλλού, ξαναχτυπά δριμύτερη και φυσικά (παρά τις διαψεύσεις των εκπροσώπων της στον κλάδο) βάζει στο στόχαστρο και τους μηχανικούς. Έτσι, σε πρώτη φάση σήμερα στοχοποιούνται:
1.              Από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων (ΓΓΔΕ) του ΥΠΥΜΕΔΙ, πάνω από 150 Μηχανικοί που υπηρετούν σε Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) σε όλη τη χώρα, αλλά και σε Κεντρικές Υπηρεσίες, συνολικά το 25% των υπαλλήλων της ΓΓΔΕ, δηλαδή 450 εργαζόμενοι σε σύνολο 1.885. Υπάλληλοι με κρίσιμες αρμοδιότητες, όπως η αποκατάσταση σεισμοπλήκτων, ειδικά σε μια σεισμογενή περιοχή σαν την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει η συζήτηση για το «σεισμόσημο» που θα  φορτώσει τους πολίτες με νέα βάρη.
2.              Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενδεχομένως 52 Μηχανικοί με Σύμβαση Αορίστου Χρόνου σε διάφορα πόστα (Ναύσταθμοι, Αεροδρόμια, Μελέτες και Επιβλέψεις Έργων Εθνικών-ΝΑΤΟ-ΕΣΠΑ, Έρευνα, Στρατιωτικά Εργοστάσια, Υδρογραφία, Εξειδικευμένα Αντικείμενα Επικοινωνιών-Πληροφορικής κλπ).
3.              13 Αρχιτέκτονες Διπλωματούχοι Μηχανικοί (καθώς και 5 περιβαλλοντολόγοι και 6 Τεχνολόγοι Μηχανικοί), που υπηρετούν ως μόνιμοι υπάλληλοι στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όλοι τους υπάλληλοι με υψηλά προσόντα που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.
4.              Από την Δ/νση Τεχνικής και Στέγασης του ΙΚΑ, η οποία σχεδόν διαλύεται, κινδυνεύουν 39 Μηχανικοί και 13 ΤΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αρκετοί από τους παραπάνω μετατάχθηκαν εκεί από τον ΟΕΚ, ο οποίος πρόσφατα διαλύθηκε με μνημονιακό Νόμο.
5.              Από τα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας, του ΕΜΠ μη εξαιρουμένου, εκατοντάδες εργαζόμενοι διοικητικοί ή μέλη του βοηθητικού, εργαστηριακού και τεχνικού προσωπικού, ενδεχομένως και πολλοί μηχανικοί, κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, απαραίτητοι στην εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα των ιδρυμάτων.
6.              Με την υποβάθμιση ή και κατάργηση μαθημάτων όπως τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του Γραμμικού Σχεδίου και του Ελεύθερου Σχεδίου ως μαθήματα επιλογής στη Β' και στη Γ΄ τάξη του Γενικού Λυκείου και την υποβάθμιση Τομέων του Επαγγελματικού Λυκείου, δρομολογείται η διαθεσιμότητα μηχανικών εκπαιδευτικών με αυξημένα προσόντα, ενώ ενισχύεται έμμεσα η ιδιωτική εκπαίδευση εις βάρος της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας.
Ήδη αναφέρεται το ενδεχόμενο διάλυσης των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων και μετακίνησης ή και απόλυσης εκατοντάδων μηχανικών και από τους ΟΤΑ. Όπως εξάλλου διαβεβαίωσαν τόσο ο Σαμαράς, όσο και ο Μητσοτάκης, από τις διαθεσιμότητες αυτές θα προκύψει και μεγάλο μέρος των 15.000 απολύσεων, γκρεμίζοντας όλα τα ψεύδη και τις ψευδαισθήσεις περί κινητικότητας.

Είναι προφανές ότι καταρρέει παταγωδώς, με την πρακτική αυτή της κυβέρνησης, κάθε πρόφαση και δικαιολογία περί «αξιοκρατίας» και «αξιολόγησης» στον Δημόσιο Τομέα μιας και οδηγούνται εκτός υπηρεσίας διπλωματούχοι, πολλοί εξ αυτών με μεταπτυχιακά και διορισμό μέσω ΑΣΕΠ, όλοι με τεράστια εμπειρία, ακόμα και Ειδικοί Επιστήμονες, χωρίς πουθενά να αποτελούν πλεονάζον προσωπικό. Γι άλλη μια φορά η “αξιολόγηση” έχει ως μόνο στόχο τη νομιμοποίηση των απολύσεων και σε καμία περίπτωση δεν είναι ανεκτή.
Θέλουν να χαρίσουν τα δημόσια αγαθά και τη δημόσια περιουσία στους ιδιώτες επιχειρηματίες και στους τοκογλύφους δανειστές. Να πληρώνουμε για τα πάντα. Θέλουν να τρομοκρατήσουν όσους μείνουν για να είναι «πρόθυμοι» και υπάκουοι στις αντικοινωνικές πολιτικές που επιβάλλουν.
Η επίθεση είναι συνολική κι έχει ένα μόνο στόχο: τη διάλυση του δημόσιου τομέα και κάθε κοινωνικής προστασίας. Δεν έχει καμία σχέση με αυτά που λένε για το δήθεν «μεγάλο δημόσιο» (μικρότερο όμως απ’ το μέσο όρο της ΕΕ) και το «δημόσιο χρέος» (το οποίο μετά από τρία χρόνια επιτυχιών έσπασε όλα τα ρεκόρ): η Ελλάδα θα γίνει μια ειδική οικονομική ζώνη, με ανεργία 50%, μισθούς των 450 ευρώ και συντάξεις των 350 ευρώ. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τον πετύχουν, με συντριπτικές επιπτώσεις για ολόκληρη την κοινωνία.
Μη ρωτάς αν είσαι στη λίστα, όλοι είμαστε!
Είναι θέμα τύχης το πότε θα απολυθεί ο καθένας από μας, το Σεπτέμβρη, τον Δεκέμβρη ή το 2014. Αν θα απολυθεί με κατάργηση της οργανικής του θέσης, με μεταφορά της σε άλλο νομό, με κατάργηση της Υπηρεσίας ή του ΝΠΔΔ όπου δουλεύει, με επανεξέταση του φακέλου πρόσληψής του… Είναι άσχετο με το πόσο «απαραίτητος» θεωρεί ότι είναι: για την κυβέρνηση κανένας υπάλληλος με σταθερό μισθό και κανονική σχέση εργασίας δεν είναι απαραίτητος! Θα αντικατασταθούμε από «επιδοτούμενους ανέργους», εργαζόμενους μέσω ΜΚΟ, ιδιώτες εργολάβους… Όλοι και όλες είμαστε εν δυνάμει «διαθέσιμοι». Δεν θα σταματήσουν στους 25.000! Συνολικά οι απολύσεις θα ξεπεράσουν τις 150.000 (1 στους 3 περίπου!), μέχρι να πετύχουν τον στόχο των λιγότερων από 450.000 υπαλλήλων σε όλο το δημόσιο (μαζί με τα σώματα ασφαλείας και το στρατό που φυσικά δεν ακουμπάνε καθόλου). Θέλουν όλα να ανατεθούν σε εργολάβους και ιδιώτες που θα απασχολούν υποψήφιους ανέργους με μισθούς πείνας. Θέλουν να μην υπάρχουν δημόσια και κοινωνικά αγαθά αλλά ο καθένας να πληρώνει ακριβά για την υγεία (βλ. 25 ευρώ είσοδος για αρχή στα δημόσια νοσοκομεία), την παιδεία, τις υποδομές, τον πολιτισμό!
Ποιος αν όχι εμείς, πότε αν όχι τώρα?
Τα σχήματα του παρελθόντος έχουν τελειώσει: ούτε η «διαπραγμάτευση» με την όποια πολιτική ηγεσία, ούτε οι «εξαιρέσεις» ούτε ο συνδικαλισμός των διαδρόμων, ούτε οι 24ωρες απεργίες-ντουφεκιές μπορούν να δώσουν καμιά λύση. Πλέον είναι σαφές ότι δεν έχει νόημα να παλεύουμε απλώς για να αποτραπούν αυτές ή οι επόμενες απολύσεις, αλλά για να φύγει η κυβέρνηση, η Τρόικα, το ΔΝΤ και η πολιτική τους. Δεν αρκεί να παλέψει ένας κλάδος, πρέπει να γίνει κάτι μαζικό, αποφασιστικό και με διάρκεια ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ. Δεν αρκεί να κάνουν παραστάσεις τα ΔΣ των σωματείων, είναι ανάγκη ο αγώνας να γίνει υπόθεση του καθενός και της καθεμιάς από μας για να πετύχει. Είναι ανάγκη να θυσιάσουμε όχι ένα αλλά πολλά μεροκάματα, για να πείσουμε και τον άνεργο, τον συνταξιούχο, τον μικροεπαγγελματία ότι ο αγώνας μας είναι και δικός του.
Η πρόταση μας είναι να συντονιστούμε με ολόκληρο το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα, αλλά και με κινήσεις πολιτών σε γειτονιές κλπ. Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις απεργιακής συμπόρευσης και με άλλους κλάδους για την εκδήλωση απεργίας διαρκείας με επαναλαμβανόμενες μορφές. Μιας απεργίας που θα υπερβαίνει τα κλαδικά και θα έχει διακλαδικά – πανεργατικά χαρακτηριστικά. Που θα είναι στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων μέσω Γενικών Συνελεύσεων και Επιτροπών Αγώνα. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τους υπαλλήλους των υπουργείων, των δήμων, των οργανισμών, τη νεολαία αλλά και όλο το λαό. Αλήθεια ποια κυβέρνηση μπορεί να αντέξει μια συντονισμένη και αποφασιστική κινητοποίηση δεκάδων κλάδων εργαζομένων, όταν δεν αντέχει μια τέτοια κινητοποίηση ακόμα κι ενός μεμονωμένου χωριού όπως οι Σκουριές?
Δε θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε
·        Καμία απόλυση – διαθεσιμότητα συναδέλφων.
·        Ανατροπή όλων των μνημονιακών νόμων που πετσόκοψαν μισθούς-συντάξεις-δικαιώματα.
·        Κάτω τα χέρια από τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά και τη δημόσια περιουσία.
·        Όχι στον κρατικό αυταρχισμό, τη δημοκρατική εκτροπή και την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιστάσεων.
·        Παλαϊκός αγώνας για την ανατροπή της κυβέρνησης, την ακύρωση των μνημονίων, τη διαγραφή του χρέους.
www.syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου