Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Σκουριές 2011-2018: «Από πρόβατα γίναμε υποψιασμένοι πολίτες και μια μέρα ξυπνήσαμε και ήμασταν κατηγορούμενοι»


«Ζήσαμε έναν πόλεμο. Άλλαξε η ζωή μας κι ανατράπηκαν οι αξίες μας. Ξυπνήσαμε μια μέρα και γίναμε κατηγορούμενοι. Γίναμε όμως και πιο υποψιασμένοι, ενώ ως τότε ήμασταν πρόβατα. Ζήσαμε άγρια καταστολή. Άνδρες της ΟΠΚΕ έμπαιναν νύχτα στα σπίτια σπάζοντας την πόρτα κι έσερναν τους «υπόπτους» από τα κρεβάτια τους μπροστά στα παιδιά τους που έκλαιγαν. Θέλω να πιστεύω στη Δικαιοσύνη». Η Ζάνα από την Ιερισσό, επιστρέφοντας από το δικαστήριο, όπου ο άντρας της μαζί με άλλους 20 κατοίκους κατηγορούνται για κακουργήματα. Κατηγορούμενος και ο γιος της στη δεύτερη μεγάλη δίκη. H Ζάνα μίλησε χθες στην εκπομπή «Ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα, ενώ η δημοσιογράφος του Κόκκινου Σταυρούλα Πουλημένη μας γύρισε πίσω στις ηρωικές κινητοποιήσεις και την άγρια καταστολή στη Χαλκιδική.

Η ζωή της Ζάνας χωρίζεται σε δύο κομμάτια. Πριν το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές και μετά. «Ως τότε έβλεπα πορείες κι έπαιρνα την κόρη μου από το χέρι και πήγαινα κοντά στην αστυνομία, για να μη μπλέξω» λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια για να εξηγήσει πώς ανατράπηκαν όλα μετά το 2011.



«Άλλαξε η ζωή μας. Ανατράπηκαν οι αξίες μας. Αλλά γίναμε πιο υποψιασμένοι, ενώ μέχρι τότε ήμασταν πρόβατα. Αυτό που ζήσαμε ήταν πόλεμος. Ευτυχώς τα δικά μας παιδιά ήταν μεγάλα. Όμως υπήρχαν πολλές οικογένειες με μικρά παιδάκια που έζησαν εισβολή της ΟΠΚΕ στο σπίτι τους και είδαν τους αστυνομικούς να τραβάνε τον πατέρα τους έξω και να τον συλλαμβάνουν. Ξυπνήσαμε μια μέρα και ήμασταν κατηγορούμενοι. Και τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα το οικονομικό και το ψυχολογικό κόστος από τη δικαστική περιπέτεια είναι τεράστιο. Θέλω να ελπίζω στη δικαιοσύνη. Θέλω να πιστεύω στη Δικαιοσύνη. Πρέπει να δικαιωθούν τα παιδιά».

Το χρονικό μιας εξέγερσης

Το 2011 οι κάτοικοι ενημερώνονται για την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή τους. Μιλάνε με επιστημονικούς φορείς, διοργανώνουν εκδηλώσεις και πορείες. Μαζί τους συντάσσονται εμπορικοί και παραγωγικοί φορείς που αντιδρούν στην εξόρυξη. Ξεκινούν και οι πορείες στο βουνό, πορείες που αντιμετωπίζονται με πρωτοφανή αγριότητα από την Αστυνομία. Τον Φεβρουάριο του 2013 γίνεται ο εμπρησμός στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Κι από τότε το θέμα – που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε για τα συστημικά ΜΜΕ – αρχίζει να προβάλλεται, με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια να… αναλαμβάνει την επικοινωνιακή του διαχείριση. Τον Μάρτιο του ’13, την Τσικνοπέμπτη, τα ΜΑΤ εισβάλουν στην Ιερισσό. Ακολουθούν απαγωγές κατοίκων, πολύωρη κράτηση κατοίκων σε αστυνομικά τμήματα, χημικά ‘πνίγουν’ το χωριό κι ένα βρέφος μεταφέρεται στο νοσοκομείο.

Οκτώβριος 2018. Η δίκη για τον εμπρησμό στο εργοτάξιο ξεκινάει με 21αν κατοίκους της περιοχής να κατηγορούνται για κακουργήματα, όπως εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση κλπ.

Ακούστε:

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου