Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Κείμενο της συσπείρωσης για το ασφαλιστικό ενόψει της Α/ΤΕΕ

Τα μνημόνια αφανίζουν το ασφαλιστικό.
Προωθούν συντάξεις απόλυτης φτώχειας
Πληρώνουμε πιο πολλά για περισσότερα χρόνια για όλο και μικρότερες συντάξεις.
 Η επερχόμενη λεηλασία στο ασφαλιστικό αφορά όλους: τους συνταξιούχους ,τους εργαζόμενους, τους νέους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τις γυναίκες. Οι αυξήσεις εισφορών μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, η εξαφάνιση της κρατικής χρηματοδότησης για να εξοικονομούνται πόροι για να αποπληρωθεί ένα παράνομο χρέος, η μείωση των πόρων που καταβάλλει το κεφάλαιο, οι ενοποιήσεις ταμείων και η εξομοίωση προς τα κάτω δικαιωμάτων και παροχών, η σταδιακή κατάργηση των επικουρικών ταμείων ενίσχυσης των πενιχρών συντάξεων έχουν ένα και μόνο στόχο.
Την κατάργηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή του δικαιώματος μας σε δημόσια δωρεάν περίθαλψη και του δικαιώματος να παίρνουμε μια σύνταξη για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, μετά το εργασιακό βίος. Και την αντικατάστασή της από μια ατομική – άμεσα ή έμμεσα ιδιωτική ασφάλιση ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του καθένα. Αντί της κοινωνικής αλληλεγγύης προωθείται ο πλήρης κοινωνικός κανιβαλισμός.
Οι αλλαγές που φέρνουν δανειστές-κυβέρνηση αφορούν:
  1. τους μισθωτούς και τους εργαζόμενους που θα δουν το μισθό τους να συρρικνώνεται κι άλλο με την αύξηση των εισφορών, ενώ θα αυξάνονται τα όρια ηλικίας.
  2. όλους τους αυτοαπασχολούμενους, από τους αγρότες ως τους επιστήμονες (μηχανικούς κλπ) στους οποίους θα διπλασιαστούν έως τριπλασιαστούν οι εισφορές. Δε θα μπορούν να ανταποκριθούν με κίνδυνο να χάσουν και το επάγγελμά τους.
  3. τους νυν συνταξιούχους που θα δουν τα επικουρικά τους ταμεία να εξαφανίζονται και τις συντάξεις τους να μετατρέπονται σε επιδόματα φτώχειας.
  4. τους νέους που με την αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά και τις αυξημένες εισφορές εγκαταλείπουν την «ιδέα» ότι κάποια στιγμή θα πάρουν σύνταξη και ότι έχουν δικαίωμα στην ασφάλιση – περίθαλψη.
  5. Κάθε οικογένεια που «με τη σύνταξη του παππού» σπούδαζε και στήριζε παιδιά και εγγόνια για σπουδές, για να φτιάξουν οικογένεια.
Να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός και η λεηλασία!
Επί πέντε χρόνια οι συνταξιούχοι της χώρας βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται μέχρι και 50% .
Τα αποθεματικά των ταμείων καταληστεύθηκαν από τα μηδενικά επιτόκια των τραπεζών, από το χρηματιστήριο, τα δομημένα ομόλογα, αλλά και το διαβόητο PSI που για να γλυτώσει τις γαλλογερμανικές τράπεζες κούρεψε τα λεφτά των ταμείων.
Αλλά και πριν τα μνημόνια τις τελευταίες δεκαετίες, διαδοχικοί νόμοι στο όνομα των οικονομικών προβλημάτων της ασφάλισης περιέκοπταν συντάξεις, αύξαναν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τις εισφορές.
Όλα είναι ένα καταστροφικό σήριαλ χωρίς τέλος
Εν τω μεταξύ, όσο περισσότερες περικοπές έκαναν στους συνταξιούχους και ασφαλισμένους τόσο χειρότερα πήγαινε το ασφαλιστικό σύστημα, διότι η οικονομική κρίση αφαιρούσε πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα.
Σήμερα, μετά από τις επιθέσεις της προηγούμενης πενταετίας των διαδοχικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνει την σκυτάλη της αντιασφαλιστικής καταιγίδας.
Δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του ασφαλιστικού, δεν ενδιαφέρονται για τη νέα γενιά αλλά για να εξοικονομήσουν πάνω από 2,5 δις μέχρι και το 2016, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του 3ουμνημονίου.
Ένας φαύλος κύκλος που δεν κλείνει ποτέ!
Αλλά μέχρι σήμερα μέσα από το ασφαλιστικό σύστημα έχουν δραπετεύσει 12 δις που έχουν πάει στα θησαυροφυλάκια των δανειστών. Έτσι υπονομεύεται περισσότερο η οικονομική βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων με αποτέλεσμα να δρομολογούνται διαρκώς νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.
Κρύβουν από τον ελληνικό λαό ότι ο στόχος τους δεν είναι ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά η εξεύρεση πρόσθετων πόρων για τους δανειστές, ο περιορισμός της δαπάνης του κράτους και των εργοδοτών από την θεσμοθετημένη συμμετοχή τους στις ανάγκες του ασφαλιστικού συστήματος.
Ενώ δεν προβαίνουν σε κανένα ουσιώδες μέτρο για την ανεργία, τη μαύρη εργασία, για την επέκταση της μερικής απασχόλησης, για τους χαμηλούς μισθούς και εισοδήματα που εξαϋλώνουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, κάνουν συνεχώς μια τρύπα στο νερό αφού την ίδια στιγμή μειώνουν τα θεσμοθετημένα έσοδα των ταμείων.

Από τον Σπράο και τον Γιαννίτση στους νέους σοφούς-Προκρούστες
Τώρα προχωρούν ένα βήμα παραπάνω και επιδιώκουν να μεταφέρουν σταδιακά όλη την ευθύνη στον ασφαλισμένο, αλλάζοντας το χαραχτήρα του συστήματος
από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό .
από ένα σύστημα αλληλεγγύης σε ένα άθροισμα ατομικών κουμπαράδων
Από δημόσια κοινωνική ασφάλιση σε ιδιωτική .
Από ένα σύστημα που δίνει χαμηλές συντάξεις σε ένα συνταξιοδοτικό φτωχοκομείο.

Να τους σταματήσουμε ! Υπάρχει άλλος δρόμος
Υπάρχει άλλη λύση ;Υπάρχει αλλά, προϋποθέτει την ακύρωση των μνημονίων .
Προϋποθέτει την ανάπτυξη της χώρας σε όφελος των ανθρώπων της δουλειάς και όχι των δυνάμεων του κέρδους.
Απαιτεί την συμμετοχή όλων μας σε μια αγωνιστική πορεία ανατροπής των αντιλαϊκών –νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που πλέον εφαρμόζει και η παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να σωθεί εφόσον διασφαλιστούν τα θεσμοθετημένα έσοδά του:
ΑΝ γίνει άμεσα παύση πληρωμών στο χρέος και διαγραφή του. Χρέος που κοστίζει πάνω από 20 δις ετησίως στον προϋπολογισμό για ένα βαρέλι χωρίς πάτο.
ΑΝ αρνηθούμε τα μνημόνια με τα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα των άνω των 3 και 5 δις ετησίως, πάλι για να αποπληρώνεται το χρέος και οι τράπεζες.
ΑΝ χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή της εργοδοσίας που μπορεί να αποδώσει μέχρι πολλά δις πρόσθετους πόρους ετησίως.
ΑΝ χτυπηθεί η ανεργία.
ΑΝ αυξηθούν και αποκατασταθούν οι μισθοί που σφαγιάστηκαν μέσα στην κρίση για να κερδίσει το κεφάλαιο,
ΑΝ υπάρχουν κίνητρα για τον ασφαλισμένο και πιο αυστηρές ποινές για εργοδότες
ΑΝ επανέλθει η κρατική συμμετοχή της τριμερούς χρηματοδότησης
ΑΝ θεσμοθετηθούν και επανέλθουν πόροι αναδιανεμητικοί για την αποκατάσταση των απωλειών που προκλήθηκαν με ευθύνη των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας.
Μπορούμε αλλιώς!
Γνωρίζουμε ότι για τα παραπάνω θα συναντήσουμε τη λυσσαλέα αντίδραση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των υπολοίπων μνημονιακών κομμάτων, των δανειστών, του μεγάλου κεφαλαίου, της νεοφιλελεύθερης Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όμως ανάμεσα στον αργό μνημονιακό θάνατο της κοινωνικής ασφάλισης, των συνταξιούχων, των νέων, προτιμούμε τις δυσκολίες της ρήξης με την ευρωζώνη και τη χρεομηχανή για μια νέα αρχή.
Το έπαθλο αυτής της αγωνιστικής πορείας μπορεί να είναι Ένα καθολικό δημόσιο σύστημα ασφάλισης, καθορισμένων εισφορών και καθορισμένων παροχών, με κοινωνική αλληλεγγύη, ενιαίο σύστημα λειτουργίας με συντάξεις αξιοπρέπειας και δημόσια δωρεάν περίθαλψη για όλους, επαναφορά ορίων ηλικίας στα 35 χρόνια ασφάλισης και στην ηλικία των 60 ετών.
Όλα αυτά εφόσον μεταβούμε από την σημερινή κοινωνική έρημο των μνημονίων, σε παραγωγικό ανασχεδιασμό της χώρας και στην γενναία αναδιανομή εισοδημάτων και πλούτου υπέρ των δυνάμεων της εργασίας.
Διεκδικούμε:
  1. Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση.
  2. Όχι στην ενοποίηση-ισοπέδωση του ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ με άλλα ταμεία, όχι στην κλοπή των αποθεματικών του και στην ισοπέδωση δικαιωμάτων
  3. Κατάργηση του ΚΕΑΟ που υπό το πρόσχημα της είσπραξης εισφορών μεγαλοοφειλετών θέτει στο στόχαστρο τις περιουσίες των συναδέλφων που ανήκουν στον κόσμο της εργασίας (υπενθυμίζουμε ότι υπό το παρόν καθεστώς κάθε άνεργος μπορεί να γίνει "μεγαλοοφειλέτης" μέσα σε ελάχιστα χρόνια κρίσης). Όχι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη σε εφορία-ταμεία-τράπεζες για άνεργους- υποαπασχολούμενους- εργαζόμενους. Αναστολή κάθε δίωξης και αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές προς το ταμείο.
  4. Πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως τυχόν ασφαλιστικών οφειλών.
  5. Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των αντι-ασφαλιστικών νόμων (3518/06, 3655/08) και όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15). Επιπλέον επιβάλλεται να υπάρξει ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ με προσαρμογή των υποχρεώσεων εισφοράς στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων όπως αυτές προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα στις παρούσες συνθήκες και άρση τις υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα από το επάγγελμα μηχανικού. Σημειώνουμε ότι αυτό το μέτρο θα εξασφαλίσει πόρους στο ταμείο καθώς θα επιτρέψει σε χιλιάδες συναδέλφους να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Διαβαθμισμένη, αύξουσα ως προς τα πραγματικά έσοδα από το επάγγελμα μηχανικού, υποχρέωση ασφαλιστικής εισφοράς των ενεργών ασφαλισμένων, με άνω όριο εξαρτώμενο από τα συγκεκριμένα έσοδα
  6. Αναγνώριση των ανέργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών, παροχή αξιοπρεπούς επιδόματος ανεργίας – υποαπασχόλησης, με αναδρομική ισχύ. Διαγραφή των χρεών τους προς το ταμείο. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών στο διάστημα της ανεργίας.
  7. Ενεργοποίηση του κλάδου προνοιακών παροχών -o οποίος παραμένει αδρανής καθώς ποτέ δεν εκδόθηκε σχετική Υπουργική απόφαση- χωρίς καμία αύξηση των εισφορών
  8. Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος με εξαίρεση τις περιπτώσεις εργοδοτικών οφειλών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες συναδέλφους να δουλέψουν. Σημειώνουμε ότι και αυτό το μέτρο μπορεί να εξασφαλίσει πόρους στο ταμείο
  9. Άρση των τοκογλυφικών όρων «διακανονισμού» των ασφαλιστικών οφειλών. Κατάργηση των τόκων επί των οφειλών.
  10. Προστασία της μητρότητας με δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για μητέρες ανήλικων τέκνων και τις παροχές που προβλέπονται στα άλλα ταμεία.
  11. Αποκατάσταση συντάξεων και ορίων ηλικίας.
  12. Αποκατάσταση των αποθεματικών του Ταμείου από το PSI και τιμωρία των υπευθύνων για την συγκεκριμένη απώλεια.
  13. Καταβολή στο Ταμείο της οφειλόμενης κρατικής χρηματοδότησης και των αναδιανεμητικών πόρων, καθώς και των οφειλών της εργοδοσίας, αποκατάσταση των απωλειών από χρηματιστηριακά - τραπεζικά παιχνίδια.
  14. Να παταχθεί η διαφυγή πόρων από το ταμείο μέσω του δελτίου παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη σχέση εργασίας
  15. Αποσύνδεση του Ταμείου από την Τράπεζα Αττικής και απαγόρευση της μετατροπής πόρων του σε χρηματιστικούς τίτλους. Ούτε ένα ευρώ επιπλέον σε αυτή.
  16. Καθαίρεση και απονομή ευθυνών, με όλες τις προβλεπόμενες νομικές και διοικητικές διαδικασίες, των εγκάθετων μελών της διοίκησης και των διευθυντικών στελεχών του ασφαλιστικού φορέα που έχουν παρανομήσει ή ευθύνονται για την απώλεια πόρων του.
  17. Να μην περάσει η αντι-ασφαλιστική πολιτική που προβλέπει το 3ο μνημόνιο (Ν.4336/15), ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ποτάμι και ετοιμάζεται να υλοποιήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

29/10/2015
συσπειρωση αριστερων μηχανικων

2 σχόλια: