Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Κλίμα τρομοκρατίας στις επιχειρήσεις υπέρ του ναι

Πρώτη εργάσιμη μέρα σήμερα, μετά την επιβολή του capital control και πρώτη εργάσιμη μέρα μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση.
Μεγάλο κεφάλαιο και εργοδοσία, σαν να ήταν έτοιμοι και συννενοημένοι από καιρό, προχώρησαν μέσα στους χώρους δουλειάς σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων.
Σε μια σειρά από επιχειρήσεις, σε όλους τους τομείς, είτε μικρομεσαίες, είτε μεγαλύτερες, υπήρξαν ξαφνικά meeting και ανακοινώσεις εργοδοτών οι οποίοι απειλούσαν πως σε περίπτωση που επικρατήσει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής, οι εξελίξεις για το υπαλληλικό προσωπικό θα είναι δυσάρεστες.
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις επιβλήθηκε υποχρεωτική αργία και δόθηκαν υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών στο προσωπικό.
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις μεταφέρθηκε η καλοκαιρινή άδεια, υποχρεωτικά για την επόμενη εβδομάδα με το πρόσχημα της κρίσης. Την ίδια ώρα που οι επιχειρήσεις στην ουσία εξαιρούνται από τα capital controls, οι εργοδότες βρήκαν την ευκαιρία για ακόμα περισσότερες απολύσεις, για ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση του κόστους.
Εργαζόμενοι σε εταιρίες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κατασκευών, των τροφίμων, του εμπορίου, του τουρισμού, σε επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα ήρθαν σήμερα αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη απόπειρα κατατρομοκράτησης και ψυχολογικού πολέμου από την πλευρά των εργοδοτών.
Απειλές, συστάσεις για την Κυριακάτικη ψήφο, διακοπή πληρωμών - την στιγμή μάλιστα που μέχρι τώρα γίνονταν ηλεκτρονικά και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εξακολουθούν να είναι ανοιχτές, κλείσιμο εταιριών (lock out) ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος, με ταυτόχρονη συννενόηση μεταξύ εταιριών και εργοδοτών για δημιουργία κοινού κλίματος τρομοκράτησης ακόμα και σε επιχειρήσεις αναταγωνιστικές μεταξύ τους.
Ενδεικτικά,
Στην εταιρία ΒΙΑΝΕΞ (Γιαννακόπουλος) ανακοινώθηκε πως δεν θα καταβληθεί μισθοδοσία μέχρι νεωτέρας.
Στην ΓΕΚ Τέρνα ανακοινώθηκε αναστολή τεσσάρων μεγάλων έργων.
Στην geosystems, από αύριο δίνουν άδεια άνευ αποδοχών.
Στην ΝOKIA και σε σειρά άλλων εταιριών υπάρχει ξεκάθαρη πίεση για να ψηφιστεί το ΝΑΙ.

Είναι σαφές ότι το κεφάλαιο πιέζει φοβούμενο το ατύχημα της εξόδου και της ρήξης με την ΕΕ.
Τις αμέσως επόμενες μέρες, η τρομοκρατία θα ενταθεί και η εργοδοσία θα κάνει τα πάντα ώστε να αυξηθεί το στρατόπεδο του "ναι"
Να μην φοβηθεί ο λαός, να μην υποκύψουμε στις πιέσεις της εργοδοσίας.
Ευθύνες για την παραπάνω κατάσταση έχει σαφώς και η κυβέρνηση. 5 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εξακολουθεί να απουσιάζει από τους εργασιακούς χώρους, και το ΙΚΑ εξακολουθεί είναι άφαντο. Ειδικά σήμερα, σε μια τέτοια ημέρα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, έπρεπε να είναι δίπλα στον εργαζόμενο και όχι εξαφανισμένοι από τους εργασιακούς χώρους.
http://antapocrisis.gr/index.php/articles/item/1340-tromokratia


Επειδή σε πολλές επιχειρήσεις επικρατεί κλίμα άγριας τρομοκρατίας και ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ πρακτικές, επισυνάπτουμε το χθεσινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας.
Σπάμε τον φόβο, επικοινωνούμε με τους συναδέλφους, απευθυνόμαστε στα σωματεία μας, και παίρνουμε τηλέφωνο στο Σώμα ΕΠιθεώρησης Εργασίας, στο 15512 για (ανώνυμες) καταγγελίες

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 30-06-2015
Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθιστά σαφές ότι ισχύει στο ακέραιο η υποχρέωση τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας για όλες τις επιχειρήσεις της Χώρας.
Σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν αποδεκτά φαινόμενα παραβατικότητας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, τα οποία με πρόσχημα τη διενέργεια του δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου, αποσταθεροποιούν την αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα στην Χώρα.
Η επιβολή «αδειών» στους εργαζόμενους – με η χωρίς αποδοχές – καθώς και η «απεργία» επιχειρήσεων (lock out), είναι παράνομες ενέργειες.
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την πρόληψη και την πάταξη φαινομένων καταστρατήγησης και παραβίασης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Σε ό,τι αφορά στην μισθοδοσία των εργαζομένων ΔΕΝ δικαιολογείται επ’ ουδενί η μη εμπρόθεσμη καταβολή της.
Ειδικότερα διευκρινίζονται τα εξής:
α) για όσες επιχειρήσεις καταβάλλουν τη μισθοδοσία ηλεκτρονικά ακολουθείται η συνήθης διαδικασία
β) οι επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν τη μισθοδοσία ηλεκτρονικά καλούνται να απευθύνονται άμεσα στην Ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου