Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση ΕΤΑΑ για τις εισφορές των Μηχανικών που έχουν καταβληθεί

etaa
Aνακοίνωση σχετικά με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί από πλευράς των Μηχανικών στο ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ κατά τα προηγούμενα έτη (2010,2011,2012) ανήρτησε στον ιστότοπό του το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Μηχανικοί ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ γίνονται δέκτες πληροφοριών σχετικά με την ανταπόκρισή τους στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους, προς το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, θεωρώ ως υποχρέωσή μου να ενημερωθούν με τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά προκύπτουν από τις Υπηρεσίες του Ταμείου.
Ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει τον αριθμό ασφαλισμένων Μηχανικών (ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ) και τον αριθμό των ασφαλισμένων (Ελευθέρων Επαγγελματιών και μισθωτών) Μηχανικών (ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ) που κατέβαλαν τις εισφορές τους το αντίστοιχο έτος.
Για τον υπολογισμό του αριθμού των μηχανικών που πλήρωσαν, εκτός από τους Μισθωτούς, έχουν συμπεριληφθεί οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες που κατέβαλαν τουλάχιστον το ένα από τα δύο εξάμηνα του αντίστοιχου έτους.

ΕΤΟΣ Αριθμός ασφαλισμένων μηχανικών Αριθμός ασφαλισμένων που πλήρωσαν Ποσοστό ασφαλισμένων που πλήρωσαν, σε σχέση με το σύνολο των ασφαλισμένων Σύνολο εισπραχθεισών εισφορών Ποσοστό εισπραχθεισών εισφορών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
2010
107.071
85.275
80%
652.245.538€
—–
2011
109.032
89.213
82%
565.797.704€
87%
2012
110.884
86.439
78%
534.313.546€
95%






Όπως καταφανώς προκύπτει, ο χαρακτηρισμός του «κακοπληρωτή» δεν αρμόζει στους μηχανικούς.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, παρά την κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 85%, αυτοί συνεχίζουν να στηρίζουν το Ταμείο τους και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Μέλημα της Διοίκησης είναι η προάσπιση των συμφερόντων του Ταμείου για την εξασφάλιση σύνταξης στις επόμενες γενιές και αυτό γίνεται είτε με προσπάθεια είσπραξης των οφειλών προς το Ταμείο από άλλες δραστηριότητές του, είτε με διασφάλιση και σωστή διαχείριση των επενδύσεών του.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΑΑ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΕΛΛΙΑΝΑΚΗΣ
 
Πηγή: etaa.gr

5 σχόλια:

  1. Από τα στοιχεία που παραθετει ο Σελλιανάκης προκύπτουν τα εξής:
    α. Το σύνολο των εισφορών που έχουν εισπραχθεί το 2012 είναι μόλις το 81% αυτών του 2010, ενώ οι ασφαλισμένοι έχουν αυξηθεί κατά 3813 άτομα(~3,5%).
    Δηλαδή το 2010 πλήρωναν (έστω το ένα εξάμηνο) το 80% των συναδέλφων και το 2012 οι πληρωμένες εισφορές έχουν πέσει κατά 20% ακόμα. Είναι εύλογο να εικάσουμε ότι περίπου το 40% τουλάχιστον δεν πληρώνει πια. Αν ζητήσουμε τα πραγματικά και ολοκληρωμένα στοιχεία θα αποδειχτεί -σίγουρα- ότι ένα τεράστιο ποσοστό συναδέλφων δεν πληρωνει πια λόγω αδυναμίας και είναι ανασφάλιστο.
    β. Η "μέση" εισφορά (ποσό/ασφαλισμένο) το 2010 ήταν 7648 € (πως γίνεται αυτό;) και το 2012 πέφτει σε 6181 € (!?!?), δλδ επίσης πτώση κατά 20%.
    Ερώτηση: αυτός ο Σελλιανάκης κυκλοφορεί "μόνος του" ή τον προστατεύουν για το θεάρεστο έργο του;
    diom

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από πρόχειρη έρευνα που κάναμε περίπου 25000-30000 είναι οι μισθωτοί ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ (με αναλογικά πολύ μεγαλύτερς εισφορές στο ταμείο, περίπου 7.000-11.000 € ετησίως ο καθένας). Αυτοί δεν πρέπει να υπολογίζονται καθόλου μια και δεν είναι στο χέρι τους το να πληρώσουν ή όχι.
    Από τις υπόλοιπες 80.000 για το 2012 δεν πληρώσαν καθόλου 25.000 και βάσιμα υποθέτουμε ότι άλλοι τόσοι πλήρωσαν το ένα μονάχα εξάμηνο (γι αυτό και η μεγάλη μείωση στα έσοδα κατά 120 εκατ € και η πτώση της μέσης εισφοράς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνάδελφοι όλες αυτές οι "παρεξηγήσεις", θα τους λυθούν αν αρνηθεί τουλάχιστον το 80% να πληρώσει το ειδοποιητήριο στο τέλος του μήνα. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ μας πλέον να κάνουμε στάση πληρωμών τουλάχιστον μέχρι να πρυτανεύσει η λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλα.....να δουμε τι θα πει μετα το τελος του Απριλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνάδελφοι τα πράγματα είναι απλά.
    1.Ο κος ΣΕΛΛΙΑΝΑΚΗΣ αντί να ψάχνει τρόπο να γυρίσει πίσω τα κλεμμένα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ και να παρέχει καλύτερες Υπηρεσίες και παροχές το ταμείο στους μηχανικούς,εφαρμόζει τους νόμους για να διατηρήσει την καρέκλα του και να συνεχίσει τη σταδιοδρομία του. Αν καταλάβαινε το μόχθο των βιοπαλαιστών μηχανικών, θα παραιτείτο από τη θέση του Δήμιου κα9ι δε θα ζήταγε την εφαρμογή του Νόμου.
    2. Όταν μειώνονται οι συντάξεις, πρέπει να μειώνονται αναλογικά και οι εισφορές. Αντίθετα οι εισφορές αυξάνονται, σε περίοδο μεγάλης ύφεσης,ανεργίας, υποαπασχόλησης που τα λεφτά βγαίνουν πολύ δύσκολα. Ελλάδα η χώρα του παραλόγου.
    3. Το θέμα δεν είναι μόνο πόσοι δεν πλήρωσαν λόγω αδυναμίας αλλά και πόσοι πλήρωσαν επειδή πρέπει να πληρώνεται το ΤΣΜΕΔΕ για έκδοση ΑΠΥ και Ενημερότητα μελών στελέχωσης Εταιρειών. Αν δεν ίσχυαν αυτά να δούμε πόσοι λιγότεροι θα είχαν πληρώσει.
    4. Κε Σελλιανάκη πρέπει να καταλάβεις , ότι τα λεφτά έξω στη πιάτσα βγαίνουν πάρα πολύ δύσκολα.Η κοινωνία βράζει. Κα΄θε ευρώ που μας ζητάτε το βγάζουμε με αίμα και αν σας το δώσουμε θα λείψει από τα παιδιά μας. Προσέχετε. θα λογοδοτήσετε για τις πράξεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή