Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ψήφισμα Αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
Αρ. Πρωτ.: 8057                                             Αθήνα,   24/1/2020

           Ψήφισμα Αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

     
 Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει τη συμπαράσταση του στους εργαζόμενους της ΜΑΡΚΟ και στους φορείς της περιοχής, οι οποίοι “κατεβαίνουν” στην Αθήνα στις 25/1 στις 11πμ στην Ομόνοια για να διαδηλώσουν ενάντια στην απαξίωση της επιχείρησης. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται διαχρονικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις στο θέμα του ορυκτού πλούτου, έχουν ως στόχο να απαξιώσουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας και να στιγματίσουν τις εξορυκτικές δραστηριότητες ως "μαύρες τρύπες" για την οικονομία, λοιδορώντας παράλληλα τους εργαζόμενους σε αυτήν ως βολεμένους και αργόσχολους. 


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τακτικής είναι η ΛΑΡΚΟ όπου δεκαετίες κακοδιοίκησης, σπατάλης και λαθεμένων επιλογών, την έχουν οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού, ανίκανη να αντιμετωπίσει τις περιόδους μείωσης της τιμής του νικελίου και τις κερδοσκοπικές πιέσεις της διεθνούς αγοράς μετάλλων. Παράλληλα, οι μηδενικές επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού την καθιστούν όχι μόνο ουραγό στην διεθνή αγορά, αυξάνοντας το κόστος εξόρυξης και επεξεργασίας, αλλά και εξαιρετικά ρυπογόνο. Ολοκληρώνεται έτσι η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και στρώνεται το χαλί για το ξεπούλημά της με διαδικασίες fast track. 

Ολοκληρώνοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε την εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ, ουσιαστικά τον διαχωρισμό της σε καλή - κακή και την ιδιωτικοποίηση του "εξαγνισμένου" κομματιού της. Με αυτό τον τρόπο, μια στρατηγικής σημασίας για την χώρα επιχείρηση παραχωρείται ουσιαστικά στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ο λαός καλείται να πληρώσει τα χρέη που δημιουργήθηκαν από εποχής Μποδοσάκη και μετά, ενώ οι εργαζόμενοι πετιούνται στον δρόμο, στην θέση τους θα έρθουν άλλοι, πιο φθηνοί και ελαστικοί με τα δικαιώματά τους "εναρμονισμένα" με τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί. 

Ενάντια σε αυτή την λογική ξεπουλήματος, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αντισταθούν στην απαράδεκτη πολιτική που διαλύει και ξεπουλάει την επιχείρηση. 

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, καλούμε την κυβέρνηση να επανεκτιμήσει τις ενέργειές της και να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να καταστεί η ΛΑΡΚΟ βιώσιμη, σύγχρονη και ανταγωνιστική. 

·Να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να μην θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. 

·Να καταργηθεί το καθεστώς μίσθωσης των εργαζομένων και οι συμβάσεις να μετατραπούν σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. 

·Να διατηρηθεί ο έλεγχος του δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ και να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες και η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. 

·Να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση, να προστατευθεί το περιβάλλον και να χαραχθεί αναπτυξιακή πορεία προς όφελος της περιοχής και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου