Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

Δελτίο Τύπου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τους σεισμούς στην Κεφαλονιά και τις διαθεσιμότητες στους ΤΑΣ

 Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail:  emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 28 / 1 / 2014
Αρ. Πρωτ.:6676

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Κεφαλονιά δοκιμάζεται από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα μετά από το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ της Κυριακής 26-1-2014.
Οι Μηχανικοί της Περιφέρειας, Δήμου και της ΥΑΣ πραγματοποιούν ελέγχους για την καταλληλότητα των κτισμάτων και των υποδομών του νησιού από την Κυριακή το βράδυ.
Επιχειρώντας μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης διαπιστώσαμε τα εξής:
Σημειώθηκαν πολλές υλικές ζημιές, χωρίς ευτυχώς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.
Οι κάτοικοι, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κατέφυγαν σε αυτοκίνητα και ανοιχτούς χώρους καθώς οι μετασεισμικές δονήσεις είναι συνεχόμενες.
Υπήρξαν κατολισθήσεις βράχων στα βόρεια του νησιού και ο οικισμός Αθέρας εκκενώθηκε.
Δύο πλοία ελλιμενίστηκαν στην Κεφαλονιά προκειμένου να φιλοξενήσουν 2.000 άστεγους.
Το Ληξούρι είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο απ’ τον σεισμό. Πάρα πολλά κτίρια έχουν ζημιές.
Μεγάλο πρόβλημα εντοπίστηκε και στα δύο γηροκομεία του νησιού τα οποία υπέστησαν πολλές ζημιές.
Το λιμάνι του Αργοστολίου κρίθηκε ακατάλληλο προς χρήση γιατί παρατηρήθηκαν ρωγμές στην προκυμαία αλλά και στον παραλιακό δρόμο.
Το οδικό δίκτυο κυρίως στα βόρεια του νησιού όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις, είναι σε άσχημη κατάσταση, πολλά χωριά είναι αποκλεισμένα κι έχει διακοπεί η οδική σύνδεση Αργοστολίου Ληξουρίου.
Το Δ.Σ. της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ είχε προβλέψει έγκαιρα ότι, η τοποθέτηση του συνόλου του δυναμικού των ΤΑΣ της χώρας και μέρους του προσωπικού των ΥΑΣ-ΥΑΣΒΕ σε διαθεσιμότητα, θα αφήσει ανυπεράσπιστη απέναντι στους σεισμούς τη χώρα. Δυστυχώς πολύ σύντομα ο σεισμός στην Κεφαλονιά μας δικαίωσε.
Οι συνάδελφοι στην Κεφαλονιά δίνουν τιτάνιο αλλά άνισο αγώνα τη στιγμή που 100 έμπειρα στελέχη του υπουργείου Υποδομών, κυρίως μηχανικοί, που υπηρετούσαν στον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα, στο ΤΑΠ Πύργου αλλά και στα υπόλοιπα περιφερειακά ΤΑΣ από την 1η Νοεμβρίου 2013 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να ενταχθούν σε υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης. Ανάλογη είναι η εικόνα για τους συνολικά 310 υπαλλήλους των ΤΑΣ της χώρας, που σημειωτέον είναι η πρώτη σε σεισμικότητα στην Ευρώπη και η πέμπτη στον κόσμο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μετά την παράλογη τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα έμπειρων στελεχών του μηχανισμού αντισεισμικών ελέγχων, έπρεπε ως το τέλος Δεκεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί από το ΑΣΕΠ οι πίνακες με τις νέες θέσεις. Ένα μήνα μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν έχει γίνει τίποτα.
Είχαμε επισημάνει, τότε στις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, ότι απευχόμαστε να σημειωθεί οποιαδήποτε φυσική καταστροφή, αφού η διάλυση έμπειρων και ικανών διαχρονικά δομών θα καθιστούσε προβληματική την αναγκαία παρέμβαση.
Το μεγάλο κενό στις υπηρεσίες ελέγχου των σεισμόπληκτων υποδομών και κτιρίων που δημιουργήθηκε επιχείρησε να καλύψει το υπουργείο Υποδομών, στέλνοντας μηχανικούς από την κεντρική Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και από τον ΟΑΣΠ.
Τη χρόνια ανικανότητα της κυβέρνησης που οδήγησε στην διάλυση των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών φρόντισε να την καλύψει το Τεχνικό Επιμελητήριο, στέλνοντας στον τόπο του σεισμού εθελοντές μηχανικούς και καθηγητές του Πολυτεχνείου.
Ο παραλογισμός και η έλλειψη ευαισθησίας εκ μέρους της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και η άγνοια των τροϊκανών καθοδηγητών τους μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η πολιτική προστασία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια των νεοφιλελεύθερων μαθητευόμενων μάγων.
Όλοι μαζί πρέπει να τους αξιολογήσουμε και να τους απολύσουμε, αυτούς και τις βάρβαρες πολιτικές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου