Αναδημοσίευση από το http://www.makthes.gr/
Ο νέος τρόπος έκδοσης των οικοδομικών αδειών προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η σύνταξη των μελετών και η εκτέλεση του οικοδομικού έργου θα γίνεται με ευθύνη των μηχανικών, οι οποίοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο νέο ηλεκτρονικό «Μητρώο Μελετητών» και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις μελέτες και τα δικαιολογητικά.
Ωστόσο, ο μηχανισμός ηλεκτρονικής υποβολής και το ηλεκτρονικό μητρώο δεν είναι ακόμη έτοιμα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να κατατεθούν αιτήσεις έγκρισης οικοδομικού έργου και στην ουσία να έχει διακοπεί η οικοδομική δραστηριότητα.
Ο νόμος ισχύει αλλά...
«Ο νόμος ισχύει από την αρχή του μηνός, αλλά οι νέες υπηρεσίες δόμησης των δήμων έχουν κλείσει το παλιό σύστημα από τις 21 Φεβρουαρίου και ακόμη δεν λειτουργεί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα. Δεν μπορούμε να εκδώσουμε άδειες», περιγράφει στη «Μ» ο κ. Βασίλειος Ράλλης, αρχιτέκτων μηχανικός, μέλος Σ.Α.Δ.Α.Σ. «Εμείς έχουμε αριθμό μητρώου μελετητή από την πρώτη ημέρα που βγαίνουμε στο επάγγελμα. Ο δικός μου είναι ο 32065. Ωστόσο, το υπουργείο δημιουργεί ένα νέο ηλεκτρονικό αρχείο, που δεν είναι έτοιμο. Σε μια περίοδο κρίσης, που η οικοδομική δραστηριότητα είναι περιορισμένη, έρχεται ο νέος νόμος να σταματήσει τα πάντα», υποστηρίζει ο κ. Ράλλης.
«Ζητούν από τους μηχανικούς που ζητούν οικοδομική άδεια τον αριθμό μητρώου μελετητή και το μητρώο δεν είναι έτοιμο. Στείλαμε επιστολή στο υπουργείο και ζητούμε την αναστολή εφαρμογής του νέου νόμου μέχρι να λειτουργήσει το νέο σύστημα», αναφέρει στη «Μ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Αναστάσιος Κονακλίδης. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «μέχρι να είναι έτοιμες οι υπηρεσίες, ας εργαζόμαστε με το παλιό σύστημα».
«Αντιαναπτυξιακός νόμος»
Ενστάσεις διατυπώνουν μηχανικοί γενικότερα για τις διατάξεις του νέου νόμου. «Αντί να απλουστευτούν, έγιναν πιο πολύπλοκες οι διαδικασίες. Μας ζητούν μια σειρά εγγράφων, τοπογραφικών και φωτογραφιών. Ο νόμος είναι αντιαναπτυξιακός», υποστηρίζει ο κ. Ράλλης. Ο νέος νόμος προέβλεψε την κατάργηση των πολεοδομιών και τη λειτουργία των υπηρεσιών Δόμησης στους δήμους, οι οποίες ασκούν τις αρμοδιότητες των πολεοδομικών γραφείων. Οι υπηρεσίες Δόμησης των δήμων πρέπει να διαπιστώνουν το σύννομο των μελετών και την πληρότητα των φακέλων και να εκδίδουν την άδεια δόμησης σε 5 ημέρες. Οι υπηρεσίες, ωστόσο, είναι στη φάση της αναδιοργάνωσης, που δεν ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν. «Ουσιαστικά σταμάτησαν να δουλεύουν οι υπάλληλοι, αφού ακόμη δεν έχουν μηχανισμό», λεει ο κ. Ράλλης.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου