Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Αποφασίστηκε η ένταξη του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ

Αναρτούμε άρθρο της Πεννυς Μπουλουτζα από την Καθημερινή


Την ένταξη του Ταμείου των Επιστημόνων (ΕΤΑΑ) και του Ταμείου Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ) στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αποφάσισαν χθες οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, σε διυπουργική συνάντηση με θέμα τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στο ότι η ένταξη των δύο ταμείων στον ΕΟΠΥΥ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και για τον λόγο αυτό ασκούνται πιέσεις από την τρόικα για την υλοποίησή της. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ από 1ης Μαΐου για το ΤΑΥΤΕΚΩ και από 1ης Ιουνίου για το ΕΤΑΑ, ωστόσο εξαιρέθηκαν κάνοντας χρήση διατάξεων πρόσφατου νόμου που τους έδινε αυτή τη δυνατότητα με την προϋπόθεση να συντάξουν αναλογιστική μελέτη και να μη λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε και το ζήτημα της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, με δεδομένο ότι τα χρέη του Οργανισμού έως σήμερα ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που εκτιμά ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ εφέτος μπορεί να φτάσει στα 2,5 δισ. ευρώ, ψάχνει τρόπους να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» με μείωση της φαρμακευτικής –κυρίως– δαπάνης (νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, επέκταση της χρήσης των γενοσήμων και συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία), αλλά και να συγκρατήσει τα συνολικά έξοδα του Οργανισμού σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Την ίδια στιγμή, χωρίς δωρεάν ιατρική περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν οι ασφαλισμένοι, αφού οι ιδιώτες συμβεβλημένοι κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης - αποθεραπείας αποφάσισαν από κοινού την αναστολή της παροχής φροντίδας στους ασφαλισμένους από τις 8/10 έως τις 12/10, κατηγορώντας τον Οργανισμό για στάση πληρωμών. Οπως αναφέρουν, η πλειονότητα των παρόχων του ΕΟΠΥΥ είναι απλήρωτοι για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο του 2012 και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν ρητές δεσμεύσεις από το υπουργείο Υγείας για την εξόφλησή τους.
Η κινητοποίηση θα λάβει τη μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας και ανάλογα με τις εξελίξεις θα καθορίζεται η συνέχισή της. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, εν όψει των κινητοποιήσεων και ειδικά για τις ψυχιατρικές κλινικές, τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι κλινικές θα ζητήσουν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας την παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου οι νοσηλευόμενοι να μεταφερθούν με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ σε δημόσιες μονάδες υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου