Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Παράσταση Διαμαρτυρίας στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, το Σάββατο 29/9

ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Η εφαρμογή των πολιτικών που επιβάλλει η τρόικα ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ, με πρόθυμους συμμάχους όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, οδηγεί στην μεθοδευμένη εξαθλίωση ευρύτατων κομματιών του πληθυσμού, στην κινεζοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στην εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων, χωρίς καν να μειώνει το δημόσιο χρέος που αποτελεί την πρόφαση την οποία επικαλούνται. Ειδικότερα για τον κλάδο των μηχανικών / τεχνικών, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των ελάχιστων αμοιβών και η συνεχιζόμενη φορολογική επιδρομή (με τα χαράτσια και κυρίως με την επερχόμενη κατάργηση του αφορολόγητου και τη φορολόγηση με 30%), σε συνδυασμό με την οξύτατη ύφεση στην οποία εσκεμμένα βυθίζουν την οικονομία, οδηγούν στην ανεργία, την εξαθλίωση και τη νέα μετανάστευση.
Κομμάτι της επίθεσης είναι και η κατάργηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Το ΤΣΜΕΔΕ, ένα ταμείο που και πριν την εφαρμογή των νέων μέτρων χαρακτηρίζονταν από δυσβάσταχτες εισφορές που επιβαρύνουν δυσανάλογα τους πιο αδύναμους, οδηγείται στην καταστροφή, καθώς τις διαχρονικές απώλειες που κατέγραψαν τα αποθεματικά όλων των Ταμείων με την άτοκη κατάθεσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, συμπληρώνει η οφειλή άνω των 550 εκατ. € του Δημοσίου στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης, με αποκορύφωμα την κλοπή άνω του 1,5 δις € στο πλαίσιο του «κουρέματος» των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά τη διάρκεια του PSI. Παράλληλα με την τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που ψηφίστηκε στο πλαίσιο του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» το καλοκαίρι του 2011, ακολουθεί η ενδεχόμενη μετατροπή του Κλάδου Υγείας του Ταμείου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με ανταποδοτικά κριτήρια.
Με εντολή της νέας μνημονιακής κυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ, ανακοινώθηκε από το ΕΤΑΑ στις 23 Αυγούστου 2012 η εφαρμογή αυτών των αυξήσεων που είχαν παγώσει προεκλογικά, με αναδρομική ισχύ από την 1 Ιουλίου 2011 και με τη θετική ψήφο των εκπροσώπων του ΤΕΕ! Ενώ οι αυξήσεις θίγουν όλες τις κατηγορίες των μηχανικών, ειδικά για τους «νέους» ασφαλισμένους (μετά το 1992) ελεύθερους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων και των μισθωτών με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών αλλά και των υποαπασχολούμενων και ανέργων, οι αυξήσεις είναι τεράστιες: μετά την πενταετία φτάνουν μαζί με την ειδική προσαύξηση τα 423,10€ το μήνα ή 2538,60€ το εξάμηνο (σε αυτή την κατηγορία θα υπαχθούν άμεσα και όλοι οι παλαιότεροι ασφαλισμένοι) και κλιμακώνονται μετά από τρία έτη σε 499,76€ το μήνα ή 2998,56€ το εξάμηνο (3η ασφαλιστική κατηγορία), μετά από επιπλέον τρία έτη σε 576,19€ το μήνα ή 3457,14€ (4η ασφαλιστική κατηγορία), κ.ο.κ. μέχρι την 14η ασφαλιστική κατηγορία!!! Είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτό η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων θα βρεθεί αργά ή γρήγορα εκτός κοινωνικής ασφάλισης, εκτός υγειονομικής περίθαλψης αλλά και εκτός επαγγέλματος!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 • Ανάκληση της απόφασης ή παραίτηση των μηχανικών εκπροσώπων στο ΕΤΑΑ και στο ΤΣΜΕΔΕ. Σε αντίθετη περίπτωση απόσυρση των εκπροσώπων του ΤΕΕ από τη διοίκηση του ταμείου ή παραίτηση της Δ.Ε. του ΤΕE
 • Ούτε ένα ευρώ αύξηση εισφορών καμίας κατηγορίας ασφαλισμένου, άμεση μείωση τους στα προ του 1992 επίπεδα.
 • Να μην περάσουν τα βάρβαρα φορολογικά και τα υπόλοιπα αντικοινωνικά μέτρα
 • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που εφαρμόζονται. Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού «παλιών» - «νέων», κατάργηση των ασφαλιστικών κατηγοριών.
 • Ουσιαστικούς άτοκους διακανονισμούς για τα χρωστούμενα, με αποσύνδεση από την τρέχουσα εισφορά.
 • Κάτω τα χέρια απ’ τα αποθεματικά – έξω το ταμείο από Τράπεζα Αττικής – χρηματιστήριο - ομόλογα. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος των απωλειών του αποθεματικού.
 • Υγειονομική περίθαλψη για όλα τα μέλη του ΤΣΜΕΔΕ, ανεξάρτητα από χρέη
 • Ουσιαστική προστασία και επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους συναδέλφους (μισθωτούς ή ΔΠΥ) και τους ελευθεροεπαγγελματίες με μηδενικό ή πολύ μικρό εισόδημα
 • Καμία περικοπή σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής παροχής. Αύξηση των παροχών και των καλύψεων.

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ!
 • Καλούμε τους συλλογικούς φορείς του κλάδου να προχωρήσουν άμεσα σε Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις για το θέμα
 • Προχωράμε σε κινητοποιήσεις, με πρώτο σταθμό την παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012, στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» και δεύτερο βήμα την κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ την Τετάρτη 3 Οκτώβρη στις 9πμ στην οποία καλούν σωματεία του κλάδου
 • Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία της 26ης Σεπτέμβρη και όσες ακολουθήσουν

"Πρωτοβουλία μηχανικών για το ασφαλιστικό"

3 σχόλια:

 1. Το βλογ σας λέγεται συσπείρωση αριστερών μηχανικών. Εγώ που είμαι δεξιός μηχανικός μήπως να στέλνω ευχαριστήριες επιστολές στο ΤΣΜΕΔΕ για να διαχωρίσω την πολιτική μου πεποίθηση?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το blog μας λέγεται έτσι γιατί είναι της αντίστοιχης παράταξης

  Αν είστε δεξιός μήπως θα έπρεπε να επανεξετάσετε?

  Ποτέ δεν είναι αργά...

  υγ. πέρα από την πλάκα, αν δεν αντιδράσουμε ΟΛΟΙ (και όταν λεμε όλοι εννοούμε ΟΛΟΙ) θα μας τελειώσουνε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στην πραγματικότητα δεν πιστεύω ότι υπάρχει δεξιά και αριστερά σήμερα. Πιστεύω ότι είναι "βιτρίνες" ατόμων με σκοπό το διχασμό κοινωνιών και την απόκρυψη των πραγματικών ενόχων προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. Δεν ψηφίζω κανένα κόμμα που τοποθετείται πάνω σε λογική αριστεράς-δεξιάς.
  Για το ΤΜΕΔΕ εγώ φώναζα προτού καν αποφασίσει να αυξήσει τα ασφάλιστρα. Μόνο που φώναζα μόνος μου.
  Ωστόσο ΟΤΙ και να κάνουμε θα μας τελειώσουνε. Αυτό είναι το σχέδιο. Αυτό ήταν εξ' αρχής όταν μας έβαλαν στην ΕΕ. Και θα το καταφέρουν γιατί είναι πιο έξυπνοι από το μέσο Έλληνα πολίτη αλλά και από το μέσο Έλληνα επιστήμονα.
  Αυτό το έθνος έχει περάσει πολύ μεγάλες φτώχειες και καταστροφές στο παρελθόν. Από αυτές δεν κινδυνεύει. Εγώ για άλλα ανησυχώ πλέον...

  ΑπάντησηΔιαγραφή