Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Χημικά και καταστολή στα συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών και ενάντια στην επίσκεψη Μέρκελ

Απεργία πραγματοποιούν σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές, με τους εκπαιδευτικούς να διαμαρτύρονται με αυτόν τον τρόπο για το προς ψήφιση σχέδιο νόμου σχετικά με τους διορισμούς την επόμενη τριετία, που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρουγλου. Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίστηκαν με άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ, με συνέπεια μία γυναίκα να τραυματιστεί στο κεφάλι.

Η πορεία διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο πρόσληψης των μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Στη σχετική ανακοίνωσή τους, οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν:

«Σας στέλνουμε μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στο προσοντολόγιο – έκτρωμα που απολύει χιλιάδες συναδέλφους μας, απαξιώνει τα πτυχία και τα χρόνια δουλειά μας, οδηγεί σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων και ανταγωνισμού, μονιμοποιεί την επισφάλεια, την ελαστική εργασία και την ανακύκλωση της ανεργίας. Κάνουμε κάλεσμα προς όλους τους συναδέλφους, από όλη την Ελλάδα που απεργούν μαζικά και ετοιμάζονται για την διαδήλωση να στηρίξουν εμπράκτως την κατάληψη, κατεβαίνοντας άμεσα στα Προπύλαια. Μετατρέπουμε την Πρυτανεία σε κέντρο αγώνα και μεταφέρουμε την Πανελλαδική Συνέλευση Αγώνα (αναπληρωτών, Εκπ/κών Σωματείων, Φοιτητών, μαθητών) αμέσως μετά τη διαδήλωση στο αμφιθέατρο της Πρυτανείας».

Προσθέτουν επίσης ότι «σας καλούμε να συμπαρασταθείτε στον αγώνα μας για μόρφωση και δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους. Ενάντια στα σχέδια Κυβέρνησης, ΕΕ, ΟΟΣΑ και Κεφαλαίου που μας θέλουν σκλάβους, στέλνουμε μήνυμα ενότητας, συσπείρωσης και αντίστασης».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αρχικά, δυνάμεις της αστυνομίας απώθησαν με γκλομπ και ασπίδες τους διαδηλωτές, προκειμένου μην μπουν στο προαύλιο της Βουλής.Στη συμβολή της Βασ. Σοφίας με την Ηρώδου του Αττικού συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να αναποδογυρίσουν τις κλούβες των ΜΑΤ που βρίσκονται στο σημείο, με την ΕΛΑΣ να απωθεί κάνοντας χρήση χημικών.

Όπως προσθέτει το news247.gr, o βουλευτής Γιάννης Δελλής του ΚΚΕ τραυματίστηκε στο χέρι και ακόμη μια γυναίκα τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τα επεισόδια νωρίτερα έξω από το Μέγαρο Μαξίμουλή από τα ΜΑΤ, με συνέπεια μία γυναίκα να τραυματιστεί στο κεφάλι.

φωτογραφίες: Nikos Libertas / SOOC

Χημικά και καταστολή στη συγκέντρωση ενάντια στην επίσκεψη Μέρκελ

Δεν φτάνει που προχώρησαν σε απαγόρευση διαδηλώσεων γύρω από τη Βουλή, δεν φτάνει που θυροκόλλησαν (μέσω της αστυνομίας») την απαγόρευση τους σε γραφεία πολιτικού κόμματος χρησιμοποιούν και τα ΜΑΤ τους για αντιμετωπίσουν τους «εχθρούς» διαδηλωτές. 

Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων κατά της επίσκεψης Μέρκελ έγινε ασταμάτητη ρίψη χημικών και οι δυνάμεις καταστολής έχουν ανέλαβαν δράση, σύμφωνα και με καταγγελίες που έχουν φτάσει και στον «Ημεροδρόμο». Αφορμή για την επίθεση στους συγκεντρωμένους ήταν προσπάθεια μπλοκ διαδηλωτών να «σπάσουν» τον απαγορευτικό κλοιό (κλούβες των ΜΑΤ και διμοιρίες) κοντά στη Βουλή. 

Η εκτεταμένη ρίψη χημικών είχε ως αποτέλεσμα, ιδιαιτέρως μεγαλύτερης ηλικίας να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί πως η ρίψη χημικών ήταν τόσο έντονη, που επιβάτες του μετρό (που δεν συμμετείχαν στη διαδήλωση αλλά απλά περνούσαν μέσα στο συρμό από τους σταθμούς «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα») εισέπνευσαν δακρυγόνα, λες και ήταν στο σημείο των συγκεντρώσεων!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου