Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Η Περιφέρεια Αττικής καταστρέφει τον Ποδονίφτη αγνοώντας τους Δήμους



Εισήγηση για την πλήρη μετατροπή του ποταμού Ποδονίφτη σε ανοιχτό τσιμεντένιο αγωγό απορροής ομβρίων, κατεβάζει η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, την Πέμπτη 14-6-2018 (http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=27448:ll&catid=3:2008-09-06-21-42-59&Itemid=31).
Η εισήγηση γίνεται παρά την κατηγορηματική απόρριψη του έργου από τα Δημοτικά Συμβούλια και των δύο όμορων Δήμων Ν. Φιλαδέλφειας –Ν. Χαλκηδόνας και Αθηναίων, τα οποία μάλιστα αποφάσισαν, το πρώτο ομόφωνα και το δεύτερο με συντριπτική πλειοψηφία, ότι επιθυμούν τη διάσωση του ποταμού και την μελέτη εναλλακτικής λύσης σύμφωνης με τις σύγχρονες παγκόσμιες τάσεις, την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.
Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι μόλις την περασμένη Τετάρτη 6/6, η αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα της Αθήνας, Ε.Κυπριανίδου, κάλεσε τους δύο Δήμους σε διευρυμένη συνάντηση εργασίας. Ας σημειωθεί ότι από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων εκτός των αντιδημάρχων, παρέστησαν και 4 εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλαδή της Ανοιχτής Πόλης, της παράταξης που υποστηρίζει το κυβερνών κόμμα. Τόσο η αντιδήμαρχος του Δήμου Αθήνας, Λένη Μυριβήλη όσο και ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Ρήγας Αξελός και οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της Αθήνας, μετέφεραν την άποψη ότι ο Ποδονίφτης είναι ένα πολύτιμο οικοσύστημα, το τελευταίο ποτάμι του Δήμου Αθηναίων και ότι δεν δέχονται σε καμία περίπτωση την καταστροφή του. Μόνη παραφωνία ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων της Αθήνας, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν ο μόνος που μειοψήφησε στο Δημοτικό Συμβούλιο και που στη συνέχεια αποχώρησε από την συνάντηση. Από την πλευρά του Δήμου ΝΦ-ΝΧ, οι δύο αντιδήμαρχοι περιβάλλοντος Γιώργος Ανεμογιάννης και τεχνικών έργων Νίκος Ανανιάδης, μαζί με τους δύο ειδικούς συνεργάτες του Δημάρχου, ζήτησαν το ποτάμι να παραμείνει σε φυσική μορφή και να αναδειχθεί σε τόπο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αναψυχής. Ανέφεραν μάλιστα πως με πρωτοβουλία του Δήμου, έχουν καταγραφεί και αναγνωριστεί ανθρωπογενείς επεμβάσεις και αυθαίρετες κατασκευές και στις δύο όχθες του ποταμού, οι οποίες πρέπει να απομακρυνθούν από την κοίτη του ποταμού.
Παρόλο όμως που η αντιπεριφερειάρχης, Ε.Κυπριανίδου, μίλησε για ένα «γόνιμο διάλογο» τον οποίο δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην εκτελεστική επιτροπή της Περιφέρειας, αντί γιαυτό συγκάλεσαν Περιφερειακό Συμβούλιο με την εισήγηση που οι δύο Δήμοι έχουν εδώ και μήνες απορρίψει!
Με βάση την παραπάνω εξέλιξη υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για την μεθόδευση που συνιστά εμπαιγμό και χάσιμο χρόνου των δύο αντιπροσωπειών των Δήμων που κλήθηκαν υποτίθεται για συνεργασία ενώ υπήρχε ήδη ειλημμένη απόφαση. Το σημαντικότερο όμως ζήτημα αφορά την διαφαινόμενη πρόθεση αγνόησης των γνωμοδοτήσεων των Δήμων.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η ψήφος των Περιφερειακών Συμβούλων θα είναι κρίσιμη. Θα επισφραγίσουν ένα έργο «παλαιάς κοπής» καταστρέφοντας και τον Ποδονίφτη και ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με τους δύο Δήμους; Ή έστω και την ύστατη στιγμή θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε μια λύση διαφύλαξης του ποταμού όπως γίνεται στα περισσότερα σύγχρονα κράτη, ακόμη και στην Τουρκία και τη Ν. Κορέα;
Όσοι και όσες θα ήθελαν να δηλώσουν την γνώμη τους για τη διάσωση του Ποδονίφτη μπορούν να προσέλθουν στην συνεδρίαση την Πέμπτη, 14-6-2018 και ώρα 15:30 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου-Χολαργός).

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή