Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ποιά ελευθερία λόγου?


ΚΙΝΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΒΑΞΕΒΑΝΗ
ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΜΜΕ!
Με μια κίνηση που παραπέμπει σε άλλα καθεστώτα και σε άλλες σκοτεινές εποχές, η κυβέρνηση, δια του Σίμου Κεδίκογλου και μέσω των εγκάθετών της στη διεύθυνση του κρατικού καναλιού, έκοψε αιφνιδιαστικά τη Δευτέρα (29/10) την πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ «Πρωϊνή Ενημέρωση» των γνωστών δημοσιογράφων Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη.
Πρόφαση και αφορμή για το αυταρχικό πετσόκομμα ήταν ένας πολύ εύστοχος σχολιασμός και εύλογα ερωτήματα των Αρβανίτη-Κατσίμη στην πρωϊνή εκπομπή της Δευτέρας, σε σχέση με την στάση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια όσον αφορά τους βασανισμούς των 15, που βεβαίωσαν ο ανακριτής και οι ιατροδικαστές.
Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι το κόψιμο της εκπομπής των Αρβανίτη-Κατσίμη, μια μέρα μετά τη σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη, συνιστά μια μεθοδευμένη και σχεδιασμένη (συγ)κυβερνητική απόφαση που στόχο έχει να τρομοκρατήσει το δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας, να φιμώσει τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές που έχουν απομείνει στο χώρο της ενημέρωσης και να επιβάλλει μια πραγματική μνημονιακή δικτατορία στο χώρο ιδιαίτερα της τηλεόρασης, πρώτα απ’ όλα της κρατικής, η οποία όχι μόνο θα υμνολογεί την αναγκαιότητα των μαύρων οικονομικών πακέτων αλλά και θα συγκαλύπτει το διογκούμενο αυταρχισμό, την κλιμακούμενη αστυνομική αυθαιρεσία, ακόμα και τα βασανιστήρια, και τον έρποντα εκφασισμό της δημόσιας ζωής.
H Iskra θεωρεί ως ιδιαίτερα μείζον γεγονός να κόβονται με τόσο, μάλιστα, χονδροειδή τρόπο εκπομπές και να συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι, όπως ο Κ. Βαξεβάνης.
Τέτοιου είδους ολοκληρωτικές κινήσεις απαιτούν άμεσες μαζικές και αγωνιστικές απαντήσεις πριν πνίξουν κάτω από τη μπότα τους και τα τελευταία ίχνη δημοκρατίας που έχουν απομείνει.


Για την σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών, η Iskra παραθέτει επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.

Η ΕΡΤ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΗ - ΚΑΤΣΙΜΗ
Τελευταία έμελλε να είναι σήμερα η πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ με τους Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη, καθώς μετά το τέλος της οι δημοσιογράφοι έμαθαν και το... "τέλος" τους .
Τα παρατράγουδα είχαν αρχίσει από την αρχή της σεζόν όταν το τηλεοπτικό ζευγάρι έμαθε ότι οι περικοπές αγγίζουν και τη δική τους εκπομπή που θα γινόταν από τετράωρη δίωρη.
Στο κομμένο όμως δίωρο η διοίκηση της ΝΕΤ δεν έβαλε κινούμενα σχέδια, ούτε κάποια ταινία μικρού μήκους αλλά αποφάσισε να τη δώσει σε άλλους δύο δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Μάριον Μιχελιδάκη για μια …άλλη ματιά στα γεγονότα.
Το πρωί ο Κώστας Αρβανίτης και η Μαριλένα Κατσίμη αποφάσισαν να παίξουν το ρεπορτάζ του ΒΒC για τα βασανιστήρια στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής των διαδηλωτών και τους έφαγε …η μαρμάγκα
 Η ανεξάρτητη Ελληνική Τηλεόραση του Σίμου Κεδίκογλου θεώρησε ότι οι δύο συνάδελφοι έριξαν μ’αυτό το ρεπορτάζ τίτλους τέλους στην εκπομπή τους.
Σίμος ο... ανεξάρτητος, όλε,όλε ,όλε!
Ο επίμαχος διάλογος, που στάθηκε αφορμή για να κοπεί η εκπομπή των δύο δημοσιογράφων, είχε ως εξής:
Μ. Κατσίμη: …Και βγήκαν και τα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και έγραφε η Guardian και που ήθελε ο κ. Δένδιας να κάνει στην Guardian μήνυση
Κ. Αρβανίτης: Δεν έκανε μήνυση;
Μ. Κατσίμη: Δεν έκανε γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα.
Κ. Αρβανίτης: Και θα παραιτηθεί τώρα;
Μ. Κατσίμη: Δε νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε – σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δε γίνεται - που από τη μία έιναι καλό ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;
Κ. Αρβανίτης: Και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγνώμη;
Μ. Κατσίμη: Δεν ξέρω….
Κ. Αρβανίτης: Πω πω δύσκολα για τον κ. Δένδια. Και είναι και κοντοχωριανός σου, είναι από την Κέρκυρα.
Μ. Κατσίμη: Και είναι και σοβαρός άνθρωπος έχω να πω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου