Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Συλλαμβάνουν τον Κ. Βαξεβάνη τη μέρα του ΟΧΙ

Αναδημοσίευση από Φτάνει Πια. Συνέλαβαν την ημέρα της επετείου του ΟΧΙ το δημοσιογράφο Κ. Βαξεβάνη που αποκάλυψε τη λίστα που, ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και οι κυβερνήσεις του, εξαφάνισε την προηγούμενη περίοδο. Για το αποκαλυπτικό και πλήρες ρεπορτάζ που αξίζουν στο πολλαπλάσιο τα 2 Ευρώ του τεύχους, δεν αναρτούμε την ίδια τη λίστα.

Σε τουλάχιστον 5 xώρες της Ευρώπης, η Λίστα Λαγκάρντ έγινε το όπλο για την αντιµετώπιση του οικονοµικού εγκλήµατος και την εξασφάλιση εσόδων. Στην Ελλάδα η ονοµασία «Λίστα Λαγκάρντ» παραπέµπει σε ένα ανέντιµο παιχνίδι πολιτικής και εκβιασµών. Η χώρα παρότι στο χείλος του γκρεµού, δεν κατάφερε ούτε να εισπράξει από το τµήµα εκείνο των καταθετών της λίστας που έχουν παράνοµα έσοδα, ούτε να τιµωρήσει κανέναν. Χιλιάδες ονόµατα ρίχνονται σαν λάσπη στον ανεµιστήρα, πολιτικοί εµφανίζονται ως λίσταρχοι ή λήσταρχοι

Του Κώστα Βαξεβάνη
ύο υπουργοί, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος που κράτησαν στα χέρια τους αυτή τη λίστα και τη διαχειρίστηκαν σαν να ήταν ιδιωτική περιουσία και όχι κρατικό απόκτηµα, δηλώνουν πως η µνήµη τους δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να θυµούνται. Σαν να πρόκειται για τη µνήµη του USB µε τα ονόµατα, η οποία σβήστηκε µπαίνοντας στο ισχυρό πεδίο των πολιτικής συγκάλυψης και των συµφερόντων.
Η πολιτική ζωή της χώρας είναι σε οµηρία από το ίδιο τον πολιτικό της πυρήνα, που προτιµά να υποκρίνεται αφήνοντας να διασύρεται το σύνολο σχεδόν των ίδιων των πολιτικών από λίστες και παραλίστες, από το να προχωρήσει στην αποκατάσταση της αλήθειας. Σε αυτό το παιχνίδι, οι νόµοι χρησιµοποιούνται όχι για να επικρατήσει η αλήθεια, αλλά για να δηµιουργηθούν προσκόµµατα, προφάσεις και νοµικές οµπρέλες προστασίας σε αυτούς που έχουν παρανοµήσει.
Αυτό που δηµοσιεύουµε ως «Λίστα Λανκάρντ» είναι µια λίστα µε 2059 ονόµατα που έφτασε στο περιοδικό. Ελέγξαµε δειγματοληπτικά τη λίστα. Αυτοί µε τους οποίους µιλήσαµε ήταν πραγµατικά καταθέτες στης ελβετική Τράπεζα HSBC. Αυτό δεν τους καθιστά ούτε ένοχους, ούτε ύποπτους φοροδιαφυγής.
Κάποιοι είχαν απλώς τις νόµιµες καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Κάποιοι άλλοι όµως, όσα έχουν κλέψει από αυτή τη χώρα. Σε ποια κατηγορία ανήκει  ο καθένας, οφείλει να το βρει η Δικαιοσύνη.
Εν αντιθέσει µε την περίεργη ιστορία της λίστας Λαγκάρντ που πέρασε από τα χέρια της σιδηράς κυρίας του ΔΝΤ, στα χέρια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Γιώργου Παπανδρέου, η ιστορία της λίστας που έφτασε στο Ηοt Doc είναι ξεκάθαρη. Κάποιος από αυτούς που ήταν αποδέκτες της λίστας, θεώρησε πως η αναφορά της τα δύο τελευταία χρόνια, ήταν περισσότερο για λόγους πολιτικής εκµετάλλευσης, παρά για αποκάλυψη της αλήθειας.
Μας τη διαβίβασε λοιπόν, µε ένα σύντοµο σηµείωµα το οποίο έλεγε πως η λίστα αυτή, µε τα 2059 ονόµατα, προερχόµενη από πολιτικά πρόσωπα, βρίσκεται στα χέρια ατόµων που διενεργούν πολιτικούς και οικονοµικούς εκβιασµούς ή στην καλύτερη περίπτωση απειλούν προκειµένου να µην δηµοσιοποιηθεί. Ο κάτοχος της λίστας υποστήριξε πως έχουν δηµιουργηθεί διάφορες «πειραγµένες λίστες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο µε σκοπό την αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήµατος, αλλά και την δηµιουργία εντυπώσεων.
Η λίστα που µας δόθηκε ήταν ένα αρχείο σε µορφή excel µε 2059 υποαρχεία. Το καθένα από αυτά περιείχε µια καρτέλα της Τράπεζας HSBC µε στοιχεία κάποιου καταθέτη, ηµεροµηνία ανοίγµατος λογαριασµού, πρόσωπα που συνδέονται µαζί του, κίνηση ποσών και συνθηµατικά συναλλαγών. Στην κάθε καρτέλα, στο τέλος της, υπήρχε η καταγραφή των διαλόγων µεταξύ της Τράπεζας και του πελάτη που οδηγούσε σε συναλλαγή. Ο ελβετός υπάλληλος µε σχολαστικότητα είχε καταγράψει πότε έγινε η συναλλαγή, µε ποιό τρόπο (τηλεφωνικά ή µε φυσική παρουσία), τι ζήτησε ο πελάτης και πότε έγινε συναλλαγή.
To πρώτο πράγµα που θεωρήσαµε απαραίτητο να κάνουµε ήταν να ελέγξουµε αν αυτή είναι πραγµατικά µια φόρµα συναλλαγών που χρησιµοποιούσε η HSBC. Η διασταύρωση ήταν εύκολη. πρώην υπάλληλοι της Τράπεζας διαβεβαίωσαν πως αυτή είναι µια φόρµα συναλλαγής.

Το δεύτερο που κάναµε είναι να επιχειρήσουµε δειγµατοληπτικά να εξακριβώσουµε αν άτοµα τα οποία αναφέρονται στη λίστα έχουν πραγµατικά καταθέσεις στην συγκεκριµένη Τράπεζα.
Απευθυνθήκαµε σε καταθέτες για τους οποίους ήταν µάλλον εµφανές (λόγω της οικονοµικής τους επιφάνειας) πως ήταν ίσως λογικό, να έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό. Στο σύνολό τους το παραδέχθηκαν και επιβεβαίωσαν πως είχαν νόµιµες καταθέσεις.
Αναγνώρισαν στις καρτέλες που τους δείξαµε τις συναλλαγές τους µε την HSBC και άρα την ύπαρξη του ονόµατός τους στην Λίστα Λαγκάρντ. Κάποιοι από αυτούς µας αποκάλυψαν πως µετά την διαρροή των ονοµάτων από τον Φαλτσιάνι, η τράπεζα επικοινώνησε µαζί τους και τους ενηµέρωσε πως ένας υπάλληλός της είχε δώσει λίστες µε ονόµατα στις Αρχές. Τους πρότειναν γι’ αυτό να κλείσουν  λογαριασµούς και να ανοίξουν καινούριους.
Ο έλεγχος και οι επικοινωνίες που είχαµε, οδηγούσαν στο συµπέρασµα πως πρόκειται για τη λίστα ελλήνων καταθετών στην HSBC έως το 2007 που ξεκίνησαν οι διαρροές. Άρα η λίστα αυτή ταυτιζόταν µε την «Λίστα Λανκάρντ». Δεν µπορούσαµε ωστόσο να ελέγξουµε, αν πρόκειται για τη λίστα που παρέλαβε ο Παπακωνσταντίνου ή για κάποια που διαµορφώθηκε αργότερα µε αφαίρεση ονοµάτων, στα πλαίσια ενδεχοµένως προσπάθειας απόκρυψης στοιχείων.
Νοικοκυρές στα πρόθυρα τραπεζικής κρίσης
Το επόµενο βήµα ήταν η ανάλυση των στοιχείων της λίστας. Είναι αδύνατο να διαπιστώσουµε αν οι καταθέσεις αφορούν νόµιµο ή µαύρο χρήµα. Υπάρχουν ωστόσο πολλά εντυπωσιακά
στοιχεία. Έλληνες επιχειρηµατίες εµφανίζονται να διακινούν τεράστια ποσά που αγγίζουν τα 500 εκατοµµύρια.
Την µερίδα του λέοντος των καταθέσεων έχουν κυρίως εφοπλιστές και επιχειρηµατίες που σχετίζονται µε funds. Στην λίστα εντοπίσαµε 3 πολιτικά πρόσωπα (ο ένας έχει πεθάνει) εν αντιθέσει µε όσα αφήνουν να εννοούνται οι φήµες. Για το ένα από αυτά από την πρώτη έρευνα φαίνεται πως υπάρχει σοβαρό θέµα.
Γιατροί, δικηγόροι και αρχιτέκτονες είναι τα επαγγέλµατα που διακινούν χρήµα.  Προφανώς; κάποιοι από αυτούς πρέπει να ελεγχθούν φορολογικά. Μεγάλο κοµµάτι των καταθέσεων έχουν οι «νοικοκυρές».. Ανεπάγγελτες κυρίες οι οποίες όµως έχουν χρήµα. Το ίδιο ισχύει και για αρκετούς συνταξιούχους. Πλήθος επωνύµων και της show bizz είναι στη λίστα.
Επίσης εντυπωσιακό είναι πως ιδιοκτήτες αρκετών από τις εταιρείες οι οποίες εμφανίζονται να πτωχεύουν σήµερα, είχαν µεγάλες  καταθέσεις τα προηγούµενα χρόνια. Άσχετοι άνθρωποι και επαγγέλµατα συµµετέχουν σε funds που καταθέτουν τεράστια ποσά στην Τράπεζα, τα οποία είναι αδύνατο δηµοσιογραφικά να ελεγχθούν από πού προέρχονται.
Γνωστός εκδότης έχει ενεργό λογαριασµό µε εκατοντάδες εκατοµµύρια. Μία υπάλληλος µε µισθό 3.000 ευρώ, η Μαρία Παντελή εµφανίζει επίσης κίνηση 500 εκατοµµυρίων. Η συγκεκριµένη υπάλληλος διαχειριζόταν χρήµατα του επιχειρηµατία Σάµπι Μιονί, πράγµα το οποίο µας επιβεβαίωσε ο επιχειρηµατίας για την ίδια, τον υπάλληλό του Σολωµόν Λεβί και τον δικηγόρο του, Σταύρο Παπασταύρου. Ο Σάµπι Μιονί διακινεί τα µεγαλύτερα ποσά και δηλώνει πως είναι απολύτως νόµιµα.
Στην HSBC υπάρχει και άγνωστος λογαριασµός του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καθώς και εταιρείες που είναι διασυνδεδεµένες µαζί του. Ηθοποιοί εµφανίζονται να έχουν καταθέσεις µερικών εκατοµµυρίων, αλλά και δηµόσιοι υπάλληλοι. Μερικοί από αυτούς είναι υπάλληλοι του υπουργείου οικονοµικών. Είναι εµφανές πως µεγάλο τµήµα των καταθέσεων δεν δικαιολογούνται για τα εισοδήµατα των καταθετών.
Απόδειξη είναι πως οι περισσότεροι λογαριασµοί έκλεισαν µετά την ενηµέρωση της Τράπεζας ότι υπάρχει διαρροή στοιχείων.
Oνόµατα, αλλά όχι αριθµοί
Το µεγάλο δίληµµα ήταν αν έπρεπε να δηµοσιεύσουµε τη λίστα.
Την εποχή µάλιστα που η συγκάλυψη χρησιµοποιούσε ως επιχείρηµα την νοµιµότητα και τα προσωπικά δεδοµένα. Μετά από συζήτηση µε νοµικούς, καταλήξαµε πως η δηµοσιοποίηση όσων έχουν λογαριασµό την επίµαχη περίοδο στην HSBC δεν παραβιάζει προσωπικά δεδοµένα, αν δεν παραθέτει στοιχεία λογαριασµών. Το να διαθέτει κάποιος τραπεζικό λογαριασµό, για τον οποίο µάλιστα συναλλάσσεται δηµόσια είναι µια απλή καθηµερινή διαδικασία που ούτε ενοχοποιεί, ούτε αποδεικνύει οικονοµική ευρωστία.
Τραπεζικό λογαριασµό µπορεί να ανοίξει ο οποιοσδήποτε µε 10 ευρώ ή έστω µε τις αποταµιεύσεις µιάς ζωής. Η αγορά 3 κιλών κρέατος στο super market είναι ίσως µεγαλύτερη απόδειξη οικονοµικής ευρωστίας, αλλά δεν µπορεί να χαρακτηριστεί «προσωπικά δεδοµένα».
Πίσω από το πέπλο ενός ακατάσχετου νοµικισµού (ως σήµερα η αλήθεια κρατιέται στα συρτάρια δίνοντας τη θέση της σε ψέµατα και εκβιασµούς), υπουργοί φτάνουν στα όρια της γελοιότητας προφασιζόμενοι πως δεν ξέρουν σε ποιον παρέδωσαν τη λίστα. Δίνουν την εντύπωση πως κάποιον προστατεύoυν ή κάποιον φοβούνται.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα ψάχνει στα σκουπίδια για να επιζήσει, άνθρωποι συκοφαντούνται ως λήσταρχοι και η ψιθυρολογία αντικαθιστά τον λόγο της ευθύνης. Όχι, οι άνθρωποι που έχουν καταθέσεις δεν είναι απαραιτήτως κλέφτες. Αλλά αυτοί που κάνουν σαν να µην ξέρουν τίποτα για το έγκληµα, καλύπτουν κλέφτες. Ίσως αυτοί που διυλίζουν τις συντάξεις και καταπίνουν τις µεγαλοκαταθέσεις να προσπαθήσουν και πάλι να δηµιουργήσουν εντυπώσεις. Εµείς παραµένουµε εντυπωσιασµένοι από την αλήθεια. Και την παραθέτουµε. 

Η  ελληνική κοινή γνώμη παρακολουθεί επί μέρες ένα ατελείωτο παιχνίδι εντυπώσεων, με εκατέρωθεν αιχμές, αποποιήσεις ευθυνών αλλά και υπόγειων διαδρομών της περίφημης λίστας με την ουσία της υπόθεσης να παραμένει ίδια: Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε αξιοποίησε το περιεχόμενο της λίστας, όπως έπραξαν οι κυβερνήσεις σε Γαλλία και Ισπανία.
Αποδέκτης της λίστας από το γαλλικό υπουργείο οικονομικών ήταν ο τότε υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η λίστα διαβιβάζεται στον κ. Παπακωνσταντίνου υπό την μορφή CD και αμέσως δημιουργεί αντίγραφο σε μορφή USB. Έκτοτε το CD θα παραμείνει στο συρτάρι του πρώην υπουργού, ενώ η παραλαβή κρατείται σαν επτασφράγιστο μυστικό. Η παραλαβή του υλικού δεν θα πρωτοκολληθεί ποτέ, όπως θα υποστηρίξει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρώην υπουργός. Και αυτό για λόγους … απορρήτου.
«Στάθμισα ότι το απόρρητο των στοιχείων ήταν τέτοιο πουδεν επέτρεπε να κάνω οποιοδήποτε είδος πρωτόκολλο στο υπουργείο» ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ένα μήνα μετά, και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντάται με τον τότε επικεφαλής; του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη. Αντί για παράδοση της λίστας όμως, ο πρώην υπουργός δίνει στον κ. Καπελέρη 20 ονόματα με μεγάλες καταθέσεις, με σκοπό να προχωρήσει σε διερεύνηση.
Ο κ. Καπελέρης όμως έχει διαφορετική άποψη και στην κατάθεση που έδωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «αδειάζει» τελείως τον πρώην υπουργό οικονομικών.
«Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μου έδωσε καμία λίστα. Μου έδωσε εμπιστευτικά και ατύπως 10 ονόματα από ότι θυμάμαι και όχι 20, όπως λέει σήμερα, για να κάνω έρευνα προφίλ και μόνο. Δηλαδή, τι είναι αυτοί οι 10. Διαπίστωσα ότι δεν ήταν πολιτικοί, ούτε επώνυμοι οικονομικοί παράγοντες της τελευταίας 20ετίας. Κοίταξα μόνο τι δουλειά κάνουν, αν είναι άνεργοι, που μένουν και παρέδωσα στον υπουργό τα αποτελέσματα με τον ίδιο τρόπο που μου τα έδωσε. Δεν είδα την πλήρη λίστα και δεν θυμάμαι τα ποσά που είχαν τα 10 πρόσωπα ούτε το νόμισμα που ήταν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«ούτε είδα, ούτε ξέρω»
Το σίριαλ όμως με τις υπόγειες διαδρομές της λίστας συνεχίζεται. Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου πραγματοποιεί σύσκεψη στο γραφείο του στην οποία συμμετέχουν οι κ.κ. Καπελέρης, ο νομικός σύμβουλος του πρώην υπουργού κ. Αναστάσιος Μπάνος και ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Ηλίας Πλάσκοβίτης. Ο κ. Καπελερης ενημερώνεται αρχικά για τη Λίστα Λαγκάρντ και στο τραπέζι πέφτει η πρόταση να συσταθεί ειδική επιτροπή που θα καλέσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να καταθέσουν.
Η πρόταση όμως δεν υλοποιείται ποτέ. Ο κ. Καπελέρης ουδέποτε λαμβάνει εντολή να προχωρήσει σε έλεγχο, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου οχυρώνεται πίσω από με την άποψη του νομικού του συμβούλου.
«Η άποψη του νομικού συμβούλου ήταν η εξής: Όχι δεν μπορείς με βάση στοιχεία τέτοιου είδους να ζητήσεις δικαστική συνδρομή
Την ίδια περίοδο ο κ. Παπακωνσταντίνου μεταβαίνει στο Νταβός της Ελβετίας μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο οργιάζουν και κάνουν λόγο για ουναντήσες του πρώην υπουργού με στελέχη των τραπεζών UBS και HSBC. Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα υποστηρίξει ότι συναντήθηκε στο Νταβός με όλους τους επικεφαλής; των μεγαλύτερων διεθνών τραπεζών δίχως όμως να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συζητήσεων.
Ερωτηθείς για το αν ο κ. Παπανδρέου γνώριζε την ύπαρξη της λίστας ο κ. Παπακωνσταντίνου θα παραδεχθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός γνώριζε από την πρώτη στιγµή και ότι ήταν υπέρ στο να προχωρήσουν οι έρευνες.
«Μου είπε προχώρα. Τα στοιχεία αυτά ελήφθησαν , ενηµερώθηκε ότι ελήφθηοαν και µου είπε προχώρα µε τις έρευνες;», ανέφερε , Παρόλα αυτά το περιβόητο CD, παραµένει καλά κρυµµένο στο συρτάρι του πρώην υπουργού, δίχως οι έρευνες να ξεκινήσουν.
Ο Διώτης αδειάζει Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο
Στο µεταξύ τη σκυτάλη στην ηγεσία του ΣΔΟΕ θα πάρει ο κ. Ιωάννης Διώτης. Ο πρώην εισαγγελέας όχι µόνο δεν ενηµερώνεται για την επίµαχη λίστα, άλλα ούτε λαµβάνει εντολή από τον κ. Παπακωνσταντίνου για να ξεκινήσει έρευνες.
Όπως υποστηρίζει, ο κ. Παπακωνσταντίνου του έστειλε το υλικό µε τη µορφή USB στα τέλη του Ιουνίου 2011 µε ένα «ασυνήθη για υπουργό τρόπο παράδοσης». Η λίστα-φωτιά δεν περιείχε κανένα διαβιβαστικό και δεν συνοδεύονταν από καµία εντολή χειρισµού. Ως αποτέλεσµα για µια ακόµη φορά η αξιοποίηση του περιεχοµένου της λίστας παρέµεινε όνειρο θερινής νυκτός.
Λίγο αργότερα ο κ. Διώτης θα συναντηθεί µε το διάδοχο του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο οικονοµικών, Ευάγγελο Βενιξέλο, ώστε να λάβει «από αυτόν εντολές επί του πρακτέου». Ο κ. Διώτης παραδίδει το USB στον κ. Βενιξέλο, δίχως όµως να λάβει εντολή διερεύνησης, ενώ όπως υποστηρίζει, έκτοτε δεν έγινε ποτέ άλλοτε λόγος για το συγκεκριµένο αντικείµενο µέχρι την αποχώρησή του από το ΣΔΟΕ.
Οι αντιφάσεις Βενιζέλου
Το µπαλάκι της µετάθεσης των ευθυνών συνεχίστηκε όµως και από τον νυν αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιξέλο. Ο ίδιος, ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε ενηµερώθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου για την επίµαχη λίστα, ενώ επέρριψε ευθύνες στον κ. Διώτη για το γεγονός ότι δεν προχώρησαν οι έρευνες.
«Μου άφησε στο γραφείο µου ένα φλασάκι και µερικές τυπωµένες σελίδες λίγων τυχαίων ονοµάτων για να έχω µια γενική εικόνα. Εφόσον το ΣΔΟΕ και ο εισαγγελέας το είχαν στη διάθεσή τους επί εβδοµάδες και το είχαν αξιολογήσει και εκτιµήσει, εγώ δεν θα µπορούσα να έχω άλλη εκτίµηση» ισχυρίστηκε ο κ. Βενιζέλος στην Επιτροπή Θεσµών και Διαφάνειας,
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός οικονοµικών ως άλλος Πόντιος Πιλάτος ένιψε προκλητικά τας χείρας του, λέγοντας ότι ο κ. Διώτης θα µπορούσε να του ζητήσει οδηγίες, καθώς επίσης και ότι δεν ρώτησε το ΣΔΟΕ για την πορεία της συγκεκριµένης υπόθεσης για λόγους αρχής.
Ο κ. Διώτης όµως έχει διαφορετική άποψη και στο υπόµνηµά του «αδειάζει» τον κ. Βενιζέλο, λέγοντας ότι αντιφάσκει όταν αναφέρει πως, αν είχε περιέλθει πρώτα στον ίδιο ως υπουργό το υλικό, θα το παρέδιδε στο ΣΔΟΕ προς αξιολόγηση και αξιοποίηση. «Γιατί ο υπουργός δέχθηκε το USB όταν του το παρέδωσα; Γιατί δεν µου το επέστρεψε µε την εντολή να το χειριστώ “ως πηγή ανεπίσηµων πληροφοριών”;» αναρωτιέται;
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το αποτέλεσµα είναι το ίδιο: Η ελληνική κυβέρνηση έθαψε τη λίστα, ενώ θα µπορούσε να την εκµεταλλευτεί προς όφελος; του δηµοσίου.
Παρά την φιλολογία η οποία έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστηµα που συνδέει τη Λίστα Λαγκάρντ µε πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα, στην λίστα της HSBC υπάρχουν µόνο τρία πολιτικά πρόσωπα. Ο ένας είναι ο πρώην υπουργός Γιάννης Μπούτος ο οποίος έχει αποβιώσει. Το δεύτερο είναι ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης και το τρίτο ο Σταύρος Παπασταύρου, σύµβουλος του πρωθυπουργού για θέµατα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης.
Ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης εµφανίζεται να έχει κοινό λογαριασµό στην HSBC µε την σύζυγό του Αικατερίνη Πελέκη.
Ο λογαριασµός άνοιξε στις 22 Αυγούστου του 2003. Το σηµαντικό όµως είναι πως κοινός συνδιαχειριστής του λογαριασµού του ζεύγους είναι η offshore εταιρεία DELLOGO µε έδρα την Λιβερία. Έδρα της εταιρείας στην Μονρόβια είναι η Broad Street 80. πρόκειται για τυπική διεύθυνση στην οποία συστεγάζονται οι offshore εταιρείες στη Λιβερία.

Οι καταθέσεις αυτές του ζεύγους Βουλγαράκη στην HSBC δεν αναφέρονται στο πόθεν έσχες του πολιτικού. Ούτε η εταιρική σχέση µε την υπεράκτια DELLOGO. Ο πρώην υπουργός είχε ελεγχθεί για το πόθεν έσχες του και είχε διαπιστωθεί πως τις χρονιές 2005-2007 η σύζυγος του υπουργού εµφανίζει εντυπωσιακή αύξηση εισοδηµάτων από επαγγελµατική δραστηριότητα. Τις ίδιες χρονιές εµφανίζονται στην ελβετική Τράπεζα καταθέσεις οι οποίες δεν αναφέρονται στο πόθεν έσχες, όπως απαιτεί ο νόµος.
Επικοινωνήσαµε µε το ζεύγος Βουλγαράκη και ζητήσαµε επισήµως να απαντήσουν ποια είναι η σχέση τους µε την offshore της Λιβερίας. Και οι δύο αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση. Ιδού οι διάλογοι:
 Ο Διάλογος:
Γιώργος Βουλγαράκης
-Καλησπέρα σας, ο κ. Βουλναράκη ;
-ο ίδιος.
-Σας τηλεφωνώ από την οµάδα του Κώστα Βαξεβάνη, από το περιοδικό Ηοτ Doc. Είναι µήπως ακατάλληλη στιγµή;
-Μπορώ να ακούσω για λίγο, γιατί έχω δουλειά. Πείτε µου γρήγορα. -Τηλεφωνώ επίσηµα από το περιοδικό, γιατί έχουν προκύψει στοιχεία, σύµφωνα µε τα οποία υπάρχουν έσοδα, τόσο δικά σας, όσο και της συζύγου σας, µέσω µίας offshore εταιρίας µε έδρα στη Λιβερία, τη DELLOGO.
-Ποιος;
-Την εταιρία DELLOGO.
-Πρώτη φορά το ακούω αυτό που λες. Δεν ξέρω τέτοιο πράγµα εγώ. Πρώτη φορά το ακούω.
-Υπάρχουν στοιχεία στη διάθεσή µας, τα οποία αποδεικνύουν αυτό το πράγµα. Για αυτόν τον λόγο πήρα για µία επίσηµη τοποθέτησή σας.
-Πρώτη φορά το ακούω αυτό που λες. Δεν το έχω ξανακούσει. Δεν ξέρω καν τι είναι αυτό που λες.
-Σας είπα ότι είναι µία εταιρία offshore, η DELLOGO, τα έσοδα από την οποία δεν είναι δηλωµένα στο πόθεν έσχες σας.
-Δεν έχω τέτοιο πράγµα. Δεν ξέρω. Πρώτη φορά ακούω αυτό που λες.
-Εντάξει. Σας ευχαριστώ πολύ.
-Να είστε καλά.
Οι καταθέσεις του ζεύγους Βουλγαράκη στην ελβετική τράπεζα με συνδικαιούχο otrshore λιβεριανή εταιρία, δεν αναφέρονται στο πόθεν έσχες του πολιτικού, ούτε η εταιρική σχέση με την υπεράκτια DELLOGO
Διάλογος :
Τη στιγμή που συλλαμβάνεται ο Κώστας Βαξεβάνης που τους αποκάλυψε, αυτοί κυκλοφορούν ελεύθεροι. Ελλάδα 28 Οκτώβρη 2012!


Αικατερίνη Πελέκη
-Ναι;
-Καλησπέρα σας, η κ. Πελέκη:
-Εγώ είμαι.
-Είμαι δημοσιογράφοι; από το περιοδικό Ηοτ Doc, του Κώστα Βαξεβάνη. Τι κάνετε; -Καλά ευχαριστώ.
-Σας τηλεφωνώ επίσημα από το περιοδικό, επειδή έχουν προκύψει κάποια στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, τόσο εσείς, όσο και ο σύζυγός σας έχετε κάποια έσοδα από μία offshore με έδρα στη Λιβερία.
-Έσοδα. Εμείς;
-Ναι, σας λέω σύμφωνα με στοιχεία που έχουν προκύψει.
Για αυτό και σας πήρα επίσημα για μία δική σας τοποθέτηση. Είναι η εταιρία DELLOGO με έδρα στη Λιβερία.
-Έχουμε έσοδα εμείς από εκεί;
-Ναι, τα οποία δεν είναι δηλωμένα στο πόθεν έσχες σας.
-Εμείς; Κάποιο λάθος θα έχετε κάνει.
-Εχω και κάποιο ΙΒΑΝ, αν σας το πω να μου πείτε αν ισχύει, αν είναι δικό σας;
-Και να μου το πείτε δε γνωρίζω τίποτα.
-Δεν έχετε δηλαδή καμία σχέση με τη DELLOGO; Με έδρα στη Λιβερία;
-Καμία σχέση. Δεν καταλαβαίνω τι μου λέτε.
-Έχει ιδρυθεί στις 22/8/2003 αν δεν κάνω λάθος.
-Δεν έχω ιδέα για τι πράγμα μου μιλάτε.
-Μάλιστα, σας ευχαριστώ πολύ.
-Παρακαλώ.
την καρτέλα του κοινού λογαριασμού του ζεύγους Βουλγαράκη και της DELLOGO, η λιβεριανή εταιρεία εμφανίζεται να έχει αποκτήσει έδρα στην Αθήνα στην οδό Παπατσώρη 8. Σε αυτή την διεύθυνση στεγάζεται το δικηγορικό γραφείου του Διονύση Πελέκη, πεθερού του Γιώργου Βουλγαράκη.
Ο Σύμβουλος Σαμαρά
Ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος πρόσφατα επιλέχθηκε ως σύμβουλος του πρωθυπουργού σε διεθνή θέματα, εμφανίζεται να συμμετέχει σε κοινό λογαριασμό, αρκετών εκατομμυρίων. Τα χρήματα αυτά φαίνεται να έχουν κινηθεί την περίοδο που ο Παπασταύρου δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική. Ο κοινός λογαριασμός συμπεριλαμβάνει τον έλληνα επιχειρηματία Σάμπι Μιονί. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κύριο Μιονί διαβεβαίωσε πως ο νυν σύμβουλος του Σαμαρά, εργαζόταν ως δικηγόρος στην εταιρεία του και είχε το δικαίωμα χειρισμού λογαριασμού που στην πραγματικότητα ήταν δικός του. Πριν από ένα χρόνο, ο Σταύρος Παπασταύρου επέστρεψε τα χρήματα τα οποία χειριζόταν για λογαριασμό το Μιονί, στον προσωπικό λογαριασμό του επιχειρηματία στη Γενεύη.
ΗD
ΗOTDOC. 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου