Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Το νέο ΡΣΑ Αθήνας-Αττικής για τον Υμηττό

Νέο ΡΣΑ:
Καταργείται η Δυτ.Περιφ.Λεωφ.Υμηττού - Νέες ρυθμίσεις
                

Το ΥΠΕΚΑ προωθεί για δημόσια διαβούλευση την πρότασή του για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής 2021. Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνονται μια σειρά ρυθμίσεις για τις οποίες θα χρειαστεί να σταθούμε αναλυτικά, όταν θα έχουμε το πλήρες κείμενο της πρότασης του ΥΠΕΚΑ.

Αυτό που ωστόσο μπορούμε να επισημάνουμε, είναι ότι το ΥΠΕΚΑ υιοθετεί την πρόταση της "Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του Υμηττού" σχετικά με την κατάργηση της επέκτασης της Αττικής Οδού (Δυτική Περιφερειακή Υμηττού) στον Υμηττό, πάνω από την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη.
Αυτό προκύπτει σαφώς από τον Χάρτη 9 - (Οδικοί άξονες) και το αρχικό κείμενο.

Η θετική αυτή εξέλιξη, αποτελεί κατάληξη ενός πολύχρονου αγώνα που ξεκίνησε το 1989 η "Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού" στην Ηλιούπολη και επεκτάθηκε στην συνέχεια στους γειτονικούς Δήμους Βύρωνα, Υμηττού, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας. (βλ Εισήγηση στην Συνάντηση της "Διαδημοτικής Επιτροπής για την διάσωση του Υμηττού"- 30.1.2011).

Ακόμη, από το ΥΠΕΚΑ υιοθετείται η πρότασή μας για υπόγεια σύνδεση στην περιοχή της Ηλιούπολης του υφιστάμενου οδικού άξονα Λ. Κατεχάκη-Καρέα με την Λ. Βουλιαγμένης και την αναβάθμιση της Λ. Βουλιαγμένης μέχρι το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, καθώς και της Λ. Αλίμου.

Από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, δεν προκύπτει η πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να καταργηθεί η υπερτοπική κυκλοφορία οχημάτων στον διερχόμενο από Ηλιούπολη-Αργυρούπολη οδικό άξονα (Λ. Ελ. Βενιζέλου – Λ. Αργυρουπόλεως), που αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα των κατοίκων αυτών των Δήμων και της "Διαδημοτικής Επιτροπής για την διάσωση του Υμηττού".

Τέλος, στην πρόταση του ΥΠΕΚΑ, φαίνεται να γίνεται δεκτή και η πρότασή μας για την σύνδεση με μέσο σταθερής τροχιάς του Ελληνικού με το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα, ενώ φαίνεται να παραμένει ανοικτό το ζήτημα της οδικής σύνδεσης Ελληνικού - Αεροδρομίου Σπάτων με νέο αυτοκινητόδρομο διαμέσου του Υμηττού.
                                     Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού
                                                                                                              30.10.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου