ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28-9-2017
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ:
ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στις 27-9-2017 με θέμα το Ελληνικό θέτει με σαφή τρόπο το πλαίσιο του νόμου και της επιστημονικής συνείδησης εντός των οποίων τα μέλη του διαβουλεύονται και λαμβάνουν αποφάσεις. Η προστασία των αρχαιοτήτων και των νεώτερων μνημείων είναι μια βασική καταστατική συνθήκη ύπαρξης του ΥΠΠΟ, η οποία δεν μπορεί να παραβιάζεται από υπερκείμενες πολιτικές πιέσεις και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Στο Ελληνικό, όπως και σε άλλες «επενδύσεις», τίθενται με αμείλικτο τρόπο μείζονα ζητήματα δημοκρατίας και κυριαρχίας της χώρας. Μ’ άλλα λόγια τίθεται το ερώτημα: ποιός κυβερνά αυτό τον τόπο · η συντεταγμένη πολιτεία που έχει υποστεί μία δραματική δημοκρατική συρρίκνωση στη μνημονιακή εποχή ή αυτοπρόσωπα η διεθνής των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που θεωρούν το πολιτικό προσωπικό εντολοδόχους τους; Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τους λειτουργούς του πολιτισμού και κάθε διαφωνούντα ο στρατευμένος στο πλευρό των «επενδυτών» τύπος είναι προκλητικός και προσβλητικός για ανθρώπους που διέσωσαν, χάρις στην απίστευτη αφοσίωση στην εργασία τους, την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Όλα τα παραπάνω, αδιανόητα παλαιότερα, προσπαθούν να μας επιβάλλουν ότι “νόμος είναι το δίκιο του «επενδυτή»”.
Η αρχαία πόλη γύρω από την Ακρόπολη και το αττικό τοπίο από τη Σαλαμίνα μέχρι το Σούνιο, που διαμόρφωσαν την ταυτότητα της Αθήνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και εν πολλοίς το δυτικό πολιτισμό, δεν είναι αγαθά ανταλλάξιμα με το «επενδυτικό σχέδιο» μιας ιδιωτικής πόλης 35.000 κατοίκων και 3.600.000 τμ, που ξεπήδησε από το ισοπεδωτικό διεθνές στυλ ενός Ντουμπάι και ενός Λας Βέγκας.
Είναι απαράδεκτο τα μνημεία, τα φυσικά στοιχεία του χώρου, οι θαλάσσιοι οικότοποι, η ακτή, η δασική και άλλη βλάστηση να αντιμετωπίζονται ως εμπόδια στο σχεδιασμό του χώρου. Η σημαντική αρχιτεκτονική που έμεινε στην ιστορία ξεπήδησε από το πνεύμα του τόπου που συμπυκνώνει υλικές και άυλες αξίες σμιλεμένες στο χρόνο.
Για να επανέλθουμε στο θέμα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου : η απόφαση για την κήρυξη του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου δεν θα είναι ούτε συμβατική ούτε στιγμιαία. Τα ναι και τα όχι αναμετρώνται φυσικά με το νόμο και την επιστημονική /ηθική συνείδηση, αλλά και με αυτό που είναι η ιστορική ταυτότητα της χώρας μας για την οποία θέλουν να μας πείσουν ότι αποτελεί αποικία χρέους χωρίς μέλλον.
Αν δείτε φωτο της Ιρλανδίας, μία χώρα με απίστευτο σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά της ,θα φρίξετε με τον τρόπο που η επίσημη πολιτεία συμπεριφέρεται στο θέμα της διατήρησης των αρχαίων μνημείων μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι σαν να θέλουν οι ξένοι επενδυτές και τα ντόπια τσιράκια τους να σβήσουν από το χάρτη ότι προϋπήρξε σε αυτή τη χώρα των θεών.
Πρέπει να αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην επίθεση αυτή που δεν καταστρέφει μόνο αρχαία μνημεία αλλά έχει και σκοτεινές προεκτάσεις στο συλλογικό ασυνείδητο των Ελλήνων.
Τα μεγαλιθικά μνημεία της Όχης στη Νότια Εύβοια από τα ελάχιστα στον Ελλαδικό χώρο ούτε αναδεικνύονται ούτε γίνεται η απαραίτητη αρχαιολογική έρευνα.
Αντίθετα έχουν αδειοδοτηθεί τεράστιες ανεμογεννήτριες δίπλα σε απόσταση αναπνοής από αυτά.
Ντροπή, αντίσταση τώρα?