Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Τηλεοπτικές πρακτικές υποτίμησης των αμοιβών των μηχανικών προς τα κάτω

Στις 21/9/2017, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, προβλήθηκε ρεπορτάζ για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με τον νέο νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Είναι συνηθισμένο σ’ αυτά τα ρεπορτάζ να αξιοποιούνται οι δηλώσεις «ειδικών» που, τις περισσότερες φορές σε ρόλο "μαϊντανού", αναλαμβάνουν να «εκλαϊκεύσουν» τα πρόστιμα και με τρόπο αυθαίρετο και γενικό να ορίσουν τις αμοιβές των μηχανικών. Προφανώς τα κανάλια δεν βρίσκουν τους «ειδικούς» στο δρόμο και προφανώς δεν τους επιλέγουν τυχαία.
Ένας τέτοιος «ειδικός», στο κεντρικό δελτίο του STAR, προσδιόρισε το εύρος της αμοιβής μηχανικού για την τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου. 
Έβαλε την διατίμηση και απεφάνθη ότι «ανάλογα και με το μέγεθος της αυθαιρεσίας» η αμοιβή του μηχανικού είναι «από 150 μέχρι 300 ευρώ»i !!!
Η λεζάντα μας ενημέρωνε για το όνομα και την ιδιότητα του «ειδικού»: «ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΑΡΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ»  
Τι ακριβώς υπηρετεί μια τέτοια παρουσία στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων;
Είναι για ένα λεπτό δημοσιότητας; Είναι διαφήμιση και άγρα πελατών με αθέμιτο τρόπο;
Ακόμα κι αν αυτό είναι το μοναδικό κίνητρο, είναι προφανές ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη και τις διαπροσωπικές σχέσεις των άλλων μηχανικών με τους πελάτες τους (χθεσινούς, σημερινούς ή μελλοντικούς) που γίνονται αποδέκτες πληροφοριών και εκτιμήσεων που δεν ισχύουν.
Είναι θλιβερό μεν, αλλά η θλίψη γίνεται θυμός για την κοροϊδία και την υποκρισία όταν, από μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, βρίσκουμε τον «ειδικό» να εκπροσωπεί τους Μηχανικούς ως μέλος της αντιπροσωπείας στο ΤΕΕ και το όνομά του να φιγουράρει στους εκλεγμένους με το «ψηφοδέλτιο ελπίδας» της Ελ.Ε.Μ.ii που όπως λέει, «Οι υποψήφιοι της ΕλΕΜ αγωνίζονται για την επαγγελματική και επιστημονική αξιοπρέπεια των ελευθέρων επαγγελματιών και κατ’ επέκταση του συνόλου των μηχανικών».
Η μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών που αγωνίζονται με αξιοπρέπεια και ήθος, να ανταποκριθούν με συνέπεια και επιστημονική πληρότητα στις υποθέσεις και στις ευθύνες που αναλαμβάνουν, γνωρίζει ότι αμοιβές σαν κι αυτές δεν αντιστοιχούν στον όγκο της δουλειάς και δεν μπορούν να υποστηρίξουν την επαγγελματική και την επιστημονική τους υπόσταση.
Είναι προφανές ότι αυτές ή ανάλογες εμφανίσεις ουσιαστικά  αποτελούν εργαλείο σε πρακτικές ρύθμισης του συνόλου των αμοιβών προς τα κάτω και αποσκοπούν στην γενικότερη απορρύθμιση της εργασίας, στην διάλυση των μικρών επιχειρήσεων, στην εξόντωση των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών και στον έλεγχο της αγοράς με την συγκέντρωση των αντικειμένων και της εμπειρίας σε μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα.
Απέναντι στις κανιβαλικές πρακτικές που από καιρό εξελίσσονται κυρίως στο διαδίκτυο αλλά και στις τηλεοράσεις, οι συλλογικότητες των μηχανικών, οι παρατάξεις, αλλά και οι συνάδελφοι που μοναχικά «τραβάνε» το κουπί τους, έχουμε καμιά ιδέα πως αντιμετωπίζονται αυτές οι πρακτικές; Θα αναλάβουμε κάποια πρωτοβουλία;
Οι παρατάξεις θα τοποθετηθούν για ανάλογα φαινόμενα, ειδικά όταν αυτά προέρχονται από υποψηφίους τους; Πρώτη η ΕλΕΜ, έχει κάτι να πει για το συγκεκριμένο περιστατικό και κυρίως να κάνει κάτι;
Το ΤΕΕ, έχει κάτι να πει για τον ευτελισμό του επιστήμονα όταν οι αμοιβές κρέμονται «στα μανταλάκια του διαδικτύου» σ’ ένα μειοδοτικό ανταγωνισμό χωρίς πάτο;
Η Αντιπροσωπεία, η Διοικούσα και ο Πρόεδρος, έχουν κάποιο ρόλο; Θα κάνουν έγκαιρα κάτι για τις πρακτικές ρύθμισης του συνόλου των αμοιβών προς τα κάτω ή θα παραμείνουν θεατές;
Εκτός κι αν κάποιοι έχουν ήδη αποφασίσει ότι το μέλλον μας είναι στις εργασιακές γαλέρες.
Το ΤΕΕ οφείλει να παρέμβει έγκαιρα, να πληροφορήσει υπεύθυνα και να αποδοκιμάσει ανάλογες πρακτικές στο πλαίσιο ενός κώδικα δεοντολογίας, που σκοπό θα έχει να στηρίξει τους μηχανικούς, να προστατέψει την επιστημονική και την επαγγελματική τους υπόσταση.


Κ.Κιμπιζής - Πολιτικός Μηχανικός
i Η σχετική δήλωση στο 27ο λεπτό https://youtu.be/OxmxgvKI1Cg


6 σχόλια:

  1. Η ιστορία αυτή έχει ξεκινήσει από το 2010. Με διαφημίσεις στο διαδίκτυο με αυτοκόλλητες διαφημίσεις στους δρόμους με... με.. Το θέμα είναι το περιεχόμενο των νόμων. Αυτό πρέπει να ανατραπεί. Ο νόμος ξεφτιλίζει το επάγγελμά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κατι μου λεει οτι 150-300 ειπε για την βεβαιωση περι μη υπαρξης αυθαιρεσιας...αλλα παλι μπορει να κανω κ λαθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η δήλωση είναι στο 27ο λεπτό και είναι σαφέστατη.
    "ανάλογα και με το μέγεθος της αυθαιρεσίας θα δώσει στον μηχανικό από 150 μέχρι 300 ευρώ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η συνέντευξη που δόθηκε αφορούσε καθαρά τις βεβαιώσεις νομιμότητας που εκδίδει ο Μηχανικός για ενοικίαση και προφανώς την αμοιβή αυτών. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου πόσο θα στοιχίσει μια αυθαίρετη προσθήκη 20τμ απαντήθηκε ως προς το πρόστιμο. Η προσθήκη του σχολίου της δημοσιογράφου σε συνδυασμό με το κόψιμο της δικής μου απάντησης έφερε την σύγχυση. Τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο.
    Δεν περίμενα όμως από συναδέλφους που γνωρίζουν τις αρχές και τις αξίες που υπηρετώ μαζί με την ΕλΕΜ, τον αγώνα που κάνουμε για την Νομοθετική κατοχύρωση της άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού και την διασφάλιση των αμοιβών, να παρασυρθούν εύκολα από το μοντάζ μιας συνέντευξης χωρίς πριν να έχουν έρθει σε επικοινωνία μαζί μου. Μ. ΤΖΑΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η απάντηση του συναδέλφου επιβεβαιώνει το γνωστό... του βγάλαμε γλυκό του βγάλαμε και μέντα μα για το φονικό δεν είπαμε κουβέντα. τι διαβάζουμε δηλαδή; οτι συνηθως λένε οι πολιτικοί: "παραποιήθηκαν, δεν κατανοήθηκαν, κόπηκαν, διαστρεβλώθηκαν απο τα ΜΜΕ οι δηλώσεις μου". Που δηλώνετε αυτό; σ' ενα Post που θα το διαβάσουν λίγοι μηχανικοί. που ακούστηκε η συνεντευξη: σε μερικές εκατοντάδες πολίτες που βλέπου τηλεόραση. Οπότε και διόρθωση κάνουμε και αδικημένοι από το μοντάζ των ΜΜΕ ("ντροπή σας κακά ΜΜΕ").
    Το πως τα ΜΜΕ εντοπίζουν / επιλέγουν τους μηχανικούς από τους οποίους ζητάνε γνώμες και αποψεις παραμένει μυστήριο (και δεν απαντά και ο συνάδελφος). Το αν αυτές οι τυχαίες συνεντεύξεις (εκεί που πήγαινα με σταματά μια δημοσιογράφος και μου λέει... μηπως ειστε μηχανικός; ω τι συμπτωση... μπας και ξέρετε και απο πρόστιμα και αυθαίρετα; α τέλεια. να σας πάρω μια συνέντευξη...) λειτουργουν και οριοθετούν άμεσα ή έμμεσα τη λειτουργία της αποδιαρθρωμένης αγοράς των μηχανικών δεν θα το συζητήσω.
    Οφειλε ο συνάδελεφος που "υπηρετεί μαζί με την ΕΛΕΜ...'' κλπ κλπ να ειναι περισσότερο υποψιασμένος. Τις συνεντεύξεις και τις υπογραφές προσέχουμε που τις δίνουμε και που τις βαζουμε. Ετσι δεν ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή