Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Υποστελέχωση Υπηρεσιών – Ανάγκη Προσλήψεων – Διαβαθμιδικές Συνεργασίες

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 1-11-2019
Αρ. Πρωτ.: 7959                                                  
Προς:   Περιφερειάρχη Στ. Ελλάδος κ. Σπανό Φ.  
        Κοιν.:  1. Υπ. Εσωτερικών, Γραφ. Υπουργού
           2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
 3.  ΕΜΔΥΔΑΣ Στερεάς Ελλάδος
Θέμα : Υποστελέχωση Υπηρεσιών – Ανάγκη Προσλήψεων – Διαβαθμιδικές Συνεργασίες.
Κύριε  Περιφερειάρχη
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σε συνέχεια του από 22/10/2019 Υπηρεσιακού Σημειώματος που απέστειλαν οι Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας.
Σύμφωνα με αυτό στη Διεύθυνση υπηρετούν μόλις επτά (7) Μηχανικοί ΠΕ ή ΤΕ (συμπεριλαμβανομένου και του αναπληρωτή Διευθυντή), οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με καθήκοντα σύνταξης μελετών και επίβλεψης τεχνικών έργων για την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος αρμοδιότητας Π.Ε. Ευρυτανίας, παράλληλα με τα καθήκοντά τους σε άλλα τμήματα μη συναφούς αντικειμένου, ενώ στο Δήμο Αγράφων δεν υπάρχει ούτε ένας Μηχανικός! Οι συνταξιοδοτήσεις και η αναστολή προσλήψεων έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση με προοπτικές περαιτέρω επιδείνωσης. Όπως αναλυτικά αναφέρουν στο Σημείωμά τους είναι επιφορτισμένοι με πληθώρα αρμοδιοτήτων (Τεχνικό Πρόγραμμα, Ρέματα, Οδικό Δίκτυο, Έκτακτα φαινόμενα, Επιτροπές, Παράλληλα καθήκοντα) για τις οποίες είναι υπόλογοι και φέρουν ακέραιες ποινικές και αστικές ευθύνες, ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και σε εξοπλισμό και μέσα. Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες όλης της χώρας.
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω διαπιστώσαμε πρόσφατα ότι δρομολογείται Σύμβαση Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και του Δήμου Αγράφων (ΑΔΑ: 6ΟΒ8Ω6Α-ΕΕΑ) για την υποστήριξη του Δήμου Αγράφων για την υλοποίηση του Τεχνικού του Προγράμματος, στην Τεχνική Υπηρεσία του οποίου όμως σήμερα δεν υπηρετεί κανένας Μηχανικός. Δηλαδή πρακτικά μεθοδεύεται η πλήρης υλοποίηση του Τεχνικού του Προγράμματος του Δήμου Αγράφων από Μηχανικούς της Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Ευρυτανίας. Έχοντας υπ΄ όψιν τα ανωτέρω, γίνεται προφανές ότι η Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Ευρυτανίας είναι αδύνατο να συμβάλλει στην Τεχνική στήριξη τόσο του Δήμου Αγράφων όσο και του Δήμου Καρπενησίου, αφού όπως προκύπτει από τα προαναφερόμενα αδυνατεί να ανταποκριθεί πλήρως στις δικές της υποχρεώσεις όπως αυτές διαμορφώνονται από την ισχύουσα νομοθεσία και την στοχοθεσία της πολιτικής της ηγεσίας. Εξ’ άλλου με την παρ. 1 του άρθρου 44 του Ν.4412/2016 η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία κάθε αναθέτουσας αρχής απαιτείται να διαθέτει μία ελάχιστη στελέχωση «προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στα/στις προς ανάθεση έργα/μελέτες ανάλογα με την εκτιμώμενη αξία, το είδος, την κατηγορία τους, το μέγεθος και την πολυπλοκότητα τους».
Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών με το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό (και ειδικά με Διπλωματούχους Μηχανικούς που διαθέτουν και τα απαιτούμενα Επαγγελματικά Δικαιώματα), με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας καθώς και στην ακύρωση των διαδικασιών για την υπογραφή της προαναφερόμενης Σύμβαση Διαβαθμιδικής Συνεργασίας. Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου