Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018

Επείγον: υπόμνημα για την εφαρμογή των εγκυκλίων για την ειδική προσαύξηση και τις αναδρομικές διαγραφές ασφαλισμένων

Θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας τα εξής:


Οι δυο νέες εγκύκλιοι που - σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου εργασίας - εκδόθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα, 26/2/2018 – 1. «Ασφαλιστικές εισφορές Ειδικής Προσαύξησης κατ’ εφαρμογή του άρθρου 44, παρ.14 -17, του Ν.3986/2011» και 2. «Αναδρομική διαγραφή από το πρώην ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ» – δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής τον απαιτούμενο αριθμό πρωτοκόλλου προκειμένου να τεθούν σε ισχύ.

Η χρονική καθυστέρηση που παρατηρείται, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι (μετά την πρόσφατη αναβολή των πληρωμών) στις 3/4/2018 εκπνέει η προθεσμία καταβολής των αναδρομικών, εξαναγκάζει τους συναδέλφους σε πληρωμή εισφορών που πλέον δεν ισχύουν, προκειμένου να μη χαθούν ρυθμίσεις, διακανονισμοί, ασφαλιστικές ενημερότητες, κτλ.

Με δεδομένη την μη εξαγγελία - της απαραίτητης για τον επανυπολογισμό των εισφορών - παράτασης εκ μέρους του ΕΦΚΑ και την μη ενεργοποίηση της σχετικής εγκυκλίου – καθώς όπως φαίνεται, για λόγους ανεξήγητους σε μας, η πρωτοκόλληση αποτελεί μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία – είναι προφανές ότι επείγει η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας (προ της λήξης της προθεσμίας καταβολής των εισφορών και του απαιτούμενου χρόνου διεκπεραίωσης των σχετικών τραπεζικών ενεργειών) ούτως ώστενα διασφαλιστεί ότι - μέχρι την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής των ειδοποιητηρίων - η μη πληρωμή των αναδρομικών δεν θα έχει ως συνέπεια τις προαναφερθείσες απώλειες (ρυθμίσεων, διακανονισμών, κτλ.) για τους συναδέλφους μας.

Θεωρούμε ότι η αδράνεια του διοικητικού μηχανισμού και όλων των εμπλεκομένων προσώπων είναι εμφανώς έκθετη στην εύλογη υποψία ότι ενέχει δόλο, καθώς παράτυπα και εκβιαστικά οδηγεί τους ασφαλισμένους στα ταμεία για την άμεση καταβολή μη οφειλομένων ποσών.

Ακόμη σοβαρότερη θα είναι τυχόν παράταση της αδράνειας ως προς την επικύρωση της δεύτερης εγκυκλίου, καθώς οι εγκλωβισμένοι στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ συνάδελφοι - που με βάση αυτήν δικαιούνται την αναδρομική διαγραφή - θα κινδυνεύσουν από 1/5/18 να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ζωτικών περιουσιακών τους στοιχείων, για χρέη που και τυπικά δεν έχουν.

Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου