Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Αναδουλειές με τα αυθαίρετα

Αναδημοσιεύουμε από την Καθημερινή. Όσο και να προσπαθεί το ΤΕΕ να εξυπηρετήσεις τις μνημονιακές κυβερνήσεις, δεν πάνε καλά οι δουλειές φαίνεται.
 
Οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αλλά και η κακή οικονομική συγκυρία δείχνουν να έχουν επηρεάσει αρνητικά τη δημοτικότητα τα ρύθμισης για τα αυθαίρετα. Με τη μισή προθεσμία να έχει παρέλθει, οι δηλώσεις περιορίζονται στις 43.785, με τα τρία τέταρτα αυτών να βρίσκονται στο αρχικό, διερευνητικό στάδιο, δηλαδή να μην έχουν πληρώσει ούτε το παράβολο. To Τεχνικό Επιμελητήριο, πάντως, εκτιμά ότι η παράταση τα ρύθμισης είναι αναπόφευκτη.
Χθες, η ρύθμιση για τα αυθαίρετα συμπλήρωσε πέντε εβδομάδες ισχύος, μην έχοντας -προς το παρόν- καταφέρει να προσελκύσει μαζικά τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 43.785 αιτήσεις, από τις οποίες οι 31.221 βρίσκονται σε αρχικό στάδιο επεξεργασίας. Σε στάδιο αρχικής υποβολής βρίσκονται οι 8.416, σε στάδιο προσωρινής υπαγωγής οι 2.633, ενώ 1.515 αυθαιρετούχοι έχουν καταβάλει το σύνολο του προστίμου,  ολοκληρώνοντας τη διαδικασία.
Εισπρακτικά, η ρύθμιση κινείται ακόμα μάλλον χλιαρά: μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί 1.181.910  ευρώ, από τα οποίο τα 510.000 ευρώ είναι παράβολα και τα 671.910 πρόστιμα. Τα αναμενόμενα έσοδα από τις 12.564 δηλώσεις που βρίσκονται μετά το στάδιο αρχικής υποβολής σύμφωνα με τα  τετραγωνικά και τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί, είναι 11.310.679 ευρώ, από τα οποία τα 6.434.000 θα είναι παράβολα και τα 4.876.000 πρόστιμα.
To Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, πάντως, που είναι υπεύθυνο για το σύστημα ηλεκτρονικής  υποβολής δηλώσεων, εκτιμά ότι το κλίμα θα αναστραφεί όσο πλησιάζουμε στην καταληκτική  ημερομηνία της 30ής Νοεμβρίου. «Όντως υπάρχουν πάρα πολλές δηλώσεις που βρίσκονται στο  αρχικό στάδιο επεξεργασίας και καθυστερούν να προχωρήσουν», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του TEE, κ. Χρήστος Σπίρτζης. «Εκτιμώ ότι αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: στο μεγάλο ύψος του προστίμου και στις σημαντικές ασάφειες του νόμου, που οδηγούν τους μηχανικούς να αναζητούν διευκρινίσεις».
Σύμφωνα με το TEE, η παράταση πέραν της 30ής Νοεμβρίου είναι επιβεβλημένη. «To υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει οπωσδήποτε να αποφασίσει την παράταση της ρύθμισης, αλλά και να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων στις οποίες μπορεί κάποιος να καταβάλει το πρόστιμο, ώστε να μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να αντεπεξέλθουν», λέει ο κ. Σπίρτζης.
Πτωτικά κινείται πλέον και η ρύθμιση για τους ημιυπαίθιους, παραμένοντος όμως «ζωντανή» από πλευράς ενδιαφέροντος. Στις 4 Νοεμβρίου οι αιτήσεις είχαν φθάσει τις 669.061, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 10.000 το τελευταίο δεκαήμερο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, στο Πράσινο Ταμείο έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί από πρόστιμα ημιυπαίθριων 650 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου